Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29804 articles
Browse latest View live

Nu ska det bli enklare att bygga i Raseborg

$
0
0

Raseborgs stad har arbetat fram ett förslag till ny byggnadsordning som ska göra det enklare och smidigare att bygga i Raseborg. Stadsstyrelsen behandlar förslaget på måndag (27.2) och sedan kan förslaget läggas fram till påseende.

Det har stormat en del kring byggnadsinspektionen i Raseborg de senaste åren och staden har anklagats för att göra livet surt för byggare.

Staden har lyssnat på kritiken och har gjort upp en ny byggnadsordning. Processen har varit omständig och långsam, men nu finns ett förslag.

Tanken med den nya byggnadsordningen har bland annat varit att uppdatera byggnadsrätterna, göra tillståndsförfarandet enklare och att ta bort kravet på tillstånd för vissa mindre åtgärder.

Enklare få lov

Raseborgs stad anser att den viktigaste förändringen är att man har gjort det enklare att få lov i vissa fall.

Enligt nuvarande regler krävs det alltid bygglov om man vill bygga ett skjul som är större än tio kvadratmeter.

I det nya förslaget till byggordning är tanken att man får bygga ett skjul som är mindre än 15 kvadratmeter genom åtgärdstillstånd eller bara genom att göra en anmälan, beroende på om området är detaljplanerat eller inte.

Det ska bli enklare att bygga skjul. Två små utomhusbodar väntar på varmare väder Bild: Eva Lamppu/Yle klimat,mörby gård,skjul,smältpunkt,snö,vinter

I glesbygden ska man få bygga en ekonomibyggnad för jordbruk på högst 40 kvadratmeter genom åtgärdstillstånd. I dagens läge måste man ha bygglov om byggnaden är större än tio kvadratmeter.

Den som vill glasa in sin takförsedda terrass i anslutning till en bostads- eller fritidsbyggnad kan göra det genom åtgärdstillstånd förutsatt att terrassen är högst 15 kvadratmeter stor.

I dag behövs det bygglov för att få glasa in.

Enklare språk

Byggrätten höjs en aning i det nya förslaget till byggnadsordning och justeras också. Orsaken är att staden vill behandla märkägare likvärdigt.

Dessutom är språket mera lättläst för att undvika missförstånd.

Kartbilagan har också uppdaterats för att motsvara dagens läge.

Bestämmelserna om byggrätten föreslås bli mer flexibla. Det innebär att markägaren själv kan fördela byggrätten för bostadsbyggnaderna. På så sätt kan bostaden och sidobostaden kan vara lika stora.

Också för fritidsboende ges en del flexibilitet, men i mindre skala.

Kulturmiljöer

Områden i landskapsplanen med märkningen kulturmiljöer har i förslagets kartbilaga märkts ut som områden som behöver planeras.

Byggnadsordningen ska beakta att man i vissa områden måste anpassa byggandet till områdets kultur- och naturvärden.

Områden med speciella kulturmiljöer är bland andra gamla stan i Ekenäs och bruksmiljöerna i Fiskars och Billnäs.

Speciella miljöer som Fiskars bruk ska behandlas extra varsamt. Fiskars bruk Bild: YLE/Sofia Söderlund fiskars,fiskars bruk,fiskars värdshus,vinter,västnyland

Om stadsstyrelsen godkänner byggnadsordningen kan den läggas fram till påseende i 30 dagar och då kan invånarna komma med åsikter om förslaget. Materialet kommer då att finnas till påseende på Raseborgs hemsida och på stadens anslagstavla.

Det är en arbetsgrupp som består av politiker och tjänstemän som har gjort upp förslaget till ny byggnadsordning.

Politikerna i gruppen var Mikael Borgman (SFP), Sven Holmberg (SFP), Kukka-Maaria Luukkonen (SDP), Göran Karlsson (SFP), Werner Orre (SFP) och Marko Reinikainen (De gröna).

De fyra tjänstemännen i arbetsgruppen var stadsdirektör Tom Simola, byggnadsinspektör Juhani Jormanainen, stadsjurist Leila Andersin och ledande planläggningsingenjör Niclas Skog.

Stadsdirektören Tom Simola har också publicerat en videoblogg, alltså en vlogg, om förslaget till ny byggnadsordning.

Läs mera:

Motion: Raseborg behöver snabbt ny byggnadsordning

När man gjorde upp nuvarande byggnadsordning i Raseborg tog man de sämsta delarna från bestämmelserna i Karis, Ekenäs och Pojo, säger Werner Orre. Han och en stor del av SFP:s fullmäktigegrupp lämnade in en motion i frågan till fullmäktige i måndags (23.5).


Cupmatch i snöiga Ekenäs - nu borde den bli av

$
0
0

Gruppspelsmatchen i finska cupen mellan Ekenäs IF och FC Legirus Inter torde spelas på söndag (26.2). För två veckor sedan flyttades fotbollsmatchen fram på grund av det kalla vintervädret.

- Vi utgår ifrån att matchen ska bli av, säger Matias Wikholm från Ekenäs IF.

Matchen ska spelas på Centrumplans konstgräs i Ekenäs. Planen har ingen uppvärmningsmekanism och är det för kallt biter inte heller kemikalierna på snö och is.

På fredag förmiddag var ännu delar av planen täckta av snö. En snöig fotbollsplan i Ekenäs Bild: Yle/Linus Westerlund Centrum,centrumplanen,centrumplanen i ekenäs,Ekenäs,Fotbollsplan,fotbollsplaner,Raseborg,snö,vinter,Västnyland

Om vädret än en gång sätter käppar i hjulet meddelar EIF om det på sin webbplats, på Twitter eller på sin Facebooksida.

Division 1-laget EIF möter Vandalaget FC Legirus Inter som spelar i division 2. Matchen ska börja klockan 15.

Läs mera:

Ingen vinterfotboll på Centrumplan i Ekenäs på lördag

Helgens fotbollsmatch på Centrumplan i Ekenäs kan inte spelas. Det är så kallt att kemikalierna inte kan smälta snön på konstgräset.

Västnyländska församlingar tänker följa reglerna och inte viga samkönade i kyrkan

$
0
0

De västnyländska församlingarna är eniga om att de kommer att följa de biskopsrekommendationer som finns och godkänner inte vigsel av samkönade i kyrkorna då den nya lagen träder i kraft den 1 mars.

Det som accepteras är en bönestund för samkönade efter en borgerlig vigsel.

Det här visar en rundringning till de västnyländska församlingarna.

Vice ordförande Gunnel Helander, Hangö svenska församlings församlingsråd. Gunnel Helander Bild: Yle/ Maria Wasström gunnel helander,helander,västnyland

- Det här är i första hand en fråga för de präster vi har, hur de väljer att göra. Vi följer förstås kyrkolagen och de rekommendationer som kommer från kyrkomötet och biskoparna. Något annat ser jag inte som en lämplig väg att gå. Men vi har inte diskuterat det här i församlingsrådet på något sätt, säger vice ordförande Gunnel Helander från Hangö svenska församlings församlingsråd.

Lojo har behandlat frågan i rådet

Det är endast Lojo som officiellt fattat beslut i frågan, ingen annan församling har tagit upp ärendet i församlingsrådet.

Lojos kyrkoråd beslöt nyss enhälligt att kyrkorna inte får användas för vigsel av samkönade par, men församlingen kan hyra ut sina lokaler för bröllopsfesten och församlingens medarbetare får delta i festen.


De övriga församlingarna i Västnyland säger sig ta ställning till att använda lokalerna för bröllopsfest eller inte då frågan dyker upp.

Den nya lagen om samkönade par och kyrkans lagar, förordningar och regler säger nu olika. Men enligt den enkät Svenska Yle och tidningshusen har gjort så vill den absoluta majoriteten av de västnyländska prästerna att kyrkolagen harmoniseras med äktenskapslagen.

Kyrkans långa historia måste beaktas vid beslut

Gunnel Helander säger att det ur kyrkans synvinkel är viktigt att ta i beaktande det långa kyrkohstoriska perspektivet då ett beslut fattas.

- Då man inom en samhällsutveckling går mot något som inte känns rätt inom kyrkan så måste kyrkan ha frihet att fatta beslut på sina grunder och inte pressas till något som inte känns rätt, säger hon med tanke på att de olika lagarna strider mot varandra.

På frågan om de skulle viga ett samkönat par svarar de flesta västnyländska präster att de skulle föreslå civil vigsel, visar enkäten. En del skulle hänvisa till kyrkolagen eller ge ärendet vidare till en annan präst.

Om en präst viger ett samkönat par så begår hen ett tjänstefel. Enligt enkäten är prästerna i Västnyland ändå delade i frågan om man ska bestraffas med en varning från biskopen eller domkapitlet om man mot rekommendationerna vigt ett samkönat par.

Enligt den utredning som kyrkan har gjort skulle ändå en kyrklig vigsel vara juridiskt giltig.

Nytt initiativ på gång

Ett initiativ om att utvidga synen på äktenskap inom kyrkan ska tas upp i maj i kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet.

- Det är bra att det kommit upp ett initiativ för att vi ska hålla samman kyrkan så vi inte skapar en splittring på något sätt. Det är bra att få fram de olika möjligheterna på bordet för att man sedan ska kunna fatta ett beslut, säger Helander.

Beslutsfattande i kyrkan

Kyrkomötet är Evangelisk-lutherska kyrkans högst beslutande organ. Behandlar frågor som rör kyrkans lära och arbete samt kyrkans lagstiftning, förvaltning och ekonomi. Av de valda stiftsombuden är 64 lekmän (t.ex. församlingsaktiva) och 32 präster. Dessutom sitter bland annat biskoparna med.

Biskopsmötet består av biskoparna och leds av ärkebiskopen. Behandlar ofta frågor som rör kyrkans lära, gudstjänster, kyrkliga förrättningar och den utbildning som krävs av anställda. Dessutom behandlar mötet frågor som rör stiftens administration. Biskopsmötet kan ge kompletterande anvisningar till kyrkoordningen och kyrkohandboken samt framställningar och utlåtanden till kyrkomötet och kyrkostyrelsen.

Kyrkofullmäktige är det högsta beslutande organet i självständiga församlingar. Församlingsmedlemmarna väljer sina representanter i samband med församlingsvalet. I församlingen finns dessutom ett råd som leder församlingens verksamhet och bereder ärenden åt kyrkofullmäktige. Utses av fullmäktige.

Gemensamma kyrkofullmäktige Om två eller flera församlingar finns i samma kommun bildar de en kyrklig samfällighet. I sådana fall väljer församlingsmedlemmarna i kommunen ett gemensamt kyrkofullmäktige. Det gemensamma kyrkofullmäktige fattar de högsta besluten. Dessutom har varje församling ett församlingsråd som leder församlingens verksamhet.

Kyrkohandboken ger instruktioner för gudstjänstlivet i församlingarna. Innehåller till exempel regler för hur en kyrklig vigsel ska gå till.

Läs mera:

Biskopen: Prästerna ska följa de regler som finns

Att det finns en stor grupp präster som vill ändra kyrkolagen överraskar inte Björn Vikström, biskop i Borgå stift. Han manar ändå till tålamod och hoppas att prästerna inte börjar fatta egna beslut i frågan.

Västnyländsk poddfredag: Barn i Ekenäs samlade lav för att överleva

$
0
0

Veckans västnyländska poddar bjuder på historiska faktabitar och krångliga vänner.

Ekenäs långsammaste man, Larson Österberg från podden Slow City Podcast, träffar lokalhistorikern Sture Lindholm i veckans poddavsnitt.

Sture Lindholm berättar om inbördeskriget år 1918 och ödesdigra händelser före det.

- Frosten i augusti år 1917 tog rågskörden. Det blev usla skörderesultat den här sommaren, säger Lindholm.

Tjänstelediga Sture Lindholm har skrivit åtta lokalhistoriska böcker. Sture Lindholm. Bild: Yle/Marica Hildén bok,Ekenäs,kultur,raseborg,sture lindholm,sture lindholm och boken dramatik i småstad,västnyland

Förutom det här stoppade Tyskland spannmålshandeln från USA. Dessutom kom det inte spannmål från Ryssland sommaren 1917, så det var ont om mat i Finland.

- Skolbarnen i Ekenäs skickades ut på åsen i oktober för att plocka lav för att dryga ut brödet till vintern.

Dynamiska duon

Podden Dynamiska duon tar sig an ett känsligt ämne den här veckan.

Både Silje Werner och Janet Lindroos jobbar som fysioterapeuter och gymledare. Poddarna Silje Werner och Janet Lindroos från Ekenäs. Bild: Privat dynamiska duon,janet lindroos,silje werner

Silje Werner och Janet Lindroos talar om vänskapsrelationer som tar mera än vad de ger.

- Det finns vänskapsförhållanden som liknar en tävling där man avundas varandra. I stället borde man ju stötta och glädjas.

Hangöbarn firade sportlov med att bygga fabriker

$
0
0

Det inte bara stadens beslutsfattare som med pannorna i djupa veck funderar över ny industri till Hangö. Också barnen fick en chans att delta i en fabriksverkstad i museet under sportlovet.

Barnens alster och bidrag var ändå mer av det fantasifulla slaget och tog tillvara material som annars skulle ha hamnat i soporna.

Under en eftermiddag på museet tillverkade de minifabriker av bland annat gamla mjölkburkar, pappersrullar och korkar.

Arrangör var Hangö museum som också bidrog med materialet.

Video av Linus Westerlund.

FBC Raseborg Knights slog Jokerit i Vanda

$
0
0

Efter två förluster lyckades FBC Raseborg Knights ta en viktig seger i herrarnas division 2 i innebandy. Knights slog Jokerit på fredag kväll (24.2) i Campo Sport i Vanda.

Matchen slutade 4-10 (1-2, 0-4, 3-4).

Raseborgslagets tränare Niklas Malm säger att Jokerits taktik gynnade hans lag.

- De forecheckade högt och gjorde det inte speciellt bra. Det öppnade många mållägen för oss.

Malm säger att Knights kunde ha vunnit matchen med klarare siffror.

- Det här var en viktig seger för oss, man kunde nästa tala om en fyra poängs match. Om vi skulle ha förlorat skulle vi ligga risigt till i tabellen, säger han.

Knights steg nu till nionde plats i serietabellen. Det betyder att Raseborgslaget åtminstone tillfälligt är ovanför kvalstrecket. Jokerit ligger på nedflyttningsplats.

Lagerström och Himmelroos speciellt bra

Niklas Malm säger att många spelare i hans lag gjorde en bra match.

- Jag vill ändå lyfta fram Rasmus Lagerström som gjorde sitt första hattrick i herrlaget. Henrik Himmelroos kämpade också väldigt bra såväl i försvaret som i anfallet.

Tobias Björklund (3+1) och André Artzén (0+4) var Knights bästa poängplockare i matchen. Rasmus Lagerström gjorde tre mål. Henrik Himmelroos gjorde ett och gav passningen till två mål.

I hemmalaget gjorde tre spelare två börspoäng, nämligen Kim Hakulinen (1+1), Joel Paasolainen (1+1) och Elvis Aug (0+2).

M-Team på fredag i Påminne

På fredag (3.3) möter Knights tabelltrean M-Team Vantaa i Påminnehallen i Pojo. Niklas Malm säger att det blir en tuff match.

- De forecheckar också högt, men gör det bättre än Jokerit. De spelar också väldigt aktivt, det brukar vara roliga matcher mot dem, säger han.

FBC Raseborg Knights har tre matcher kvar att spela i serien.

Också LoSB vann sin match

Också seriens andra västnyländska lag Lohjan Salibandy från Lojo vann sin match på fredagen. LoSb slog Vandalaget SBS MODO med siffrorna 6-5 (0-0, 3-3, 3-2).

Matchen spelades i Tennarihallen i Lojo.

Jussi Luoma (2+1) och Samuli Reijonen (0+3) var hemmalagets bästa poängplockare.

Seriens bästa målskytt Christopher Rehn gjorde tre mål för SBS MODO.

På lördag (4.3) spelar LoSB mot FLOB i Otnäs i Esbo.

Alieu Ceesay fortsätter spela för BK-46 i fotbollstvåan

$
0
0

Karisklubben BK-46 förstärker sitt lag i herrarnas division 2 i fotboll med fyra spelare. Bland dem finns mittbacken Alieu Ceesay som spelade för BK-46 redan i fjol.

Gambiern Alieu Ceesay, 20 år, fortsätter i BK-46. Mittbacken gjorde en bra säsong i division 2 i fjol och spelade sammanlagt 19 matcher.

Finsk-kanadensiska Bongaly Kouyate, född 1995, kommer närmast från Helsingforsklubben Gnistan. Kouyate som är mittback spelade 17 matcher och gjorde fyra mål i division 2 säsongen 2016.

- Kouyate är mittback och är en riktigt duktig fotbollsspelare. Före säsongen i Gnistan spelade han två säsonger i PS Kemi, berättar BK-managern Greger Wessberg om nyförvärvet.

Försvarsspelaren Teemu Lammi är 21 år gammal och spelade förra säsongen för Lohjan Pallo i division 3.

Bongaly Kouyate, Alieu Ceesay och Teemu Lammi. Bongaly Kouyate, Alieu Ceesay och Teemu Lammi står vid en vägg. Bild: Kjell Dahlberg alieu ceesay,BK-46,bk-46 fotboll,bongaly kouyate,fotboll,fotbollsspelare,Karis,Raseborg,teemu lammi,Västnyland

Ny i BK-46 är också anfallsspelaren Marcus Broman, 18 år. Han har börjat spela fotboll i BK:s juniorer men fortsatte sedan i Esbolaget FC Honka.

BK söker efter en mittfältare

Greger Wessberg äger att klubben aktivt söker efter en mittfältare.

- I övrigt börjar vi så småningom ha truppen ganska långt klar, säger han.

Förutom ovannämnda spelare har BK-46 kontrakt med följande 13 spelare för säsongen 2017: målvakterna Tom Grönroos (född 1999), Jere Jauhiainen (1999) och Jonas Madsén (1997), försvarsspelarna/mittfältarna Mergim Bushi (1993), Barcklay Dominski (1999), Niclas Forss (1994), Nicholas Grönblom (2000), Vili-Verneri Roivainen (1993) och Johannes Saarinen (1999) samt anfallarna Egzon Avdi (1999), Marcus Broman (1998) och John Fagerström (1998).

Västnyländskt nyhetstest: Var ordnades isdisco under sportlovet?

$
0
0

Svara på fem frågor och testa dina västnyländska nyhetskunskaper. Den här veckan handlar vår västnyländska frågesport om allt från isdisco i Lojo till krematorieugnen i Karis.

1. Vad heter det svenska företaget som bygger om krematorieugnen i Karis?

2. Vad används Wilhelmsdal till i höst om allt går enligt planerna i Ingå?

3. Vad ska finnas i Granitborgen i Östra hamnen i Hangö i sommar?

4. Hur många har sökt jobbet som rektor för Västra Nylands folkhögskola?

5. Var i Lojo ordnades det isdisco under sportlovet?


Sömnlös i Ekenäs

$
0
0

Kommer du ihåg Yles sömnutmaning? Att försöka sova så bra som möjligt i februari. Det är enklare sagt än gjort. Många finländare lider av olika sömnsvårigheter eller -problem. Pia är en av dem.

Pia bor i Ekenäs. Hon jobbar inom vården och det betyder skiftesarbete för hennes del. Just nu är hon mitt i vuxenstudier och praktik, men hon gör också en del inhopp i jobbet.

Efter ett nattskift fortsätter Pia vaka. Lägger hon sig för att vila på förmiddagen ligger hon vaken följande natt.

Lyx att få sova sju timmar

På Yle pågår en sömnutmaning, #lepohaaste, med anledning av en forskningsrapport som visar att vi finländare sover knappt sju timmar per natt. Det här är en minskning på en timme på en relativt kort tid och läkarna slår därför larm; vi måste sova mera!

För Pia är det en lyx om hon får sova sju timmar. Det händer sällan.

- I natt har jag faktiskt sovit rätt hyfsat. Det gör jag om jag är helt slut, fullständigt uttröttad. Med hjälp av värktabletter kan jag då sova ganska bra, berättar Pia, som föredrar att inte gå ut med sitt efternamn.

Pia äter värkmedicin på grund av sin rygg. Det är nervvärk som leder från ryggen ner till benen. Värken påminner om restless legs (rastlösa ben) och ischias.

- Normalt somnar jag vid tio- eller elvatiden på kvällen. Sedan vaknar jag ett eller senast två på natten. Efter det får jag inte sömn. Jag ligger vaken till ungefär fem. Om jag då somnar om är jag helt död när klockan ringer vid sex eller halv sju, säger Pia.

Pia somnar när hon inreder hem

Pia har slutat vrida och vända sig i sängen. I stället läser hon eller stiger upp, surfar på datorn eller gör undan skoluppgifter.

- Svaren är nog inte de bästa tänkbara, men när jag väl har klarat av dem har jag åtminstone inte stress över mina ogjorda skoluppgifter i alla fall.

Halvmåne på norra halvklotet Bild: YLE/Strömsö halvmånen,måne,strömsö

Stress är förstås en orsak till att Pia har svårt att sova, men hon har med åren blivit skicklig på att bearbeta oroliga tankar.

- Jag somnar ju vanligtvis riktigt bra, men om det behövs knep så brukar jag tänka på enbart positiva saker. Jag föreställer mig att jag har massor med pengar och ett stort hus att inreda. Medan jag funderar på möbler, tapeter och tavlor varvar jag ner och somnar ganska fort. Ett annat knep är att planera trädgården.

Jag hör inte vad folk säger och jag förstår inte vad de säger.

De nätter Pia sover närmare sju timmar känner hon sig utvilad. Efter några nätter med dålig eller just ingen sömn alls går hon som i dvala.

- Jag hör inte vad folk säger och jag förstår inte vad de säger.

Den onda sömnspiralen

Pia misstänker att hennes sömnproblem är genetiskt betingade. Hennes mamma har också sömnsvårigheter och så hade också mormor och morbror.

Pia har varit på en undersökning där man mätte andning och sömnens kvalitet.

- Jo, jag snarkade, det vet jag från tidigare, men i övrigt visade mätningen att jag hade en jämn och djup sömn. Åtminstone den natten.

Pia vet att hennes sömn varierar. Efter några bra nätter hoppas hon varje gång att de goda nätterna ska fortsätta och att hon har kommit över sina sömnproblem.

Men så kommer de där nätterna med max två-tre timmars sömn igen.

- Inte är det roligt att ligga vaken. I synnerhet om jag vet att jag har viktiga jobbsaker på gång. Det är klart att det är den underliggande stressen som gör sig till känna.

Jag har också grejat med olika saker under natten som jag inte minns nästa morgon.

Pia säger att hon är avundsjuk på alla som mestadels sover gott. Hon har sovit dåligt i många år.

- När jag var liten gick jag dessutom i sömnen, det har också hänt i vuxen ålder. Jag har också grejat med olika saker under natten som jag inte minns nästa morgon.

Pia berättar hur hon en natt rev sönder sina nya tofflor och stoppade in dem i sina gamla tofflor. De här tofflorna gömde hon under en kudde på golvet.

- Jag har ingen aning om varför jag har gjort det här, men mina gamla tofflor hade ett hål. Kanske jag försökte lappa hålet med att fylla på med mina nya tofflor, säger Pia och skrattar samtidigt som hon skakar på huvudet.

- Jag pratar också i sömnen. Oftast lär det vara otydligt mummel, men min pojkvän bjöd mig för en tid sedan på en rolig historia. Jag hade somnat på kvällen och plötsligt satte jag mig kapprakt upp i sängen och sa ”ripaga morötter” och efter det fnissade jag helt galet. Det var inte ens rivna morötter utan ”ripaga” på ren ekenäsdialekt!

Karisbo i kyrkomötet: Vig samkönade par, men låt prästerna ha samvetsfrihet

$
0
0

Ett initiativ lämnas snart in till kyrkomötet om att kyrkan ska tillåta vigslar av samkönade par. En av undertecknarna är Karisbon Åsa A. Westerlund och hon säger att det är formulerat så att alla ska kunna godkänna det, trots olika syn på äktenskapet. Man måste kunna leva sida vid sida istället för att kyrkan glider isär.

Enligt kyrkolagen är det just nu inte möjligt för präster att viga samkönade par trots att lagen om samkönat äktenskap träder i kraft den 1 mars.

Men kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, ska i mars få ta emot ett initiativ om att utvidga synen på äktenskapet.

Beslutsfattande i kyrkan

Kyrkomötet är Evangelisk-lutherska kyrkans högst beslutande organ. Behandlar frågor som rör kyrkans lära och arbete samt kyrkans lagstiftning, förvaltning och ekonomi. Av de valda stiftsombuden är 64 lekmän (t.ex. församlingsaktiva) och 32 präster. Dessutom sitter bland annat biskoparna med.

Biskopsmötet består av biskoparna och leds av ärkebiskopen. Behandlar ofta frågor som rör kyrkans lära, gudstjänster, kyrkliga förrättningar och den utbildning som krävs av anställda. Dessutom behandlar mötet frågor som rör stiftens administration. Biskopsmötet kan ge kompletterande anvisningar till kyrkoordningen och kyrkohandboken samt framställningar och utlåtanden till kyrkomötet och kyrkostyrelsen.

Kyrkofullmäktige är det högsta beslutande organet i självständiga församlingar. Församlingsmedlemmarna väljer sina representanter i samband med församlingsvalet. I församlingen finns dessutom ett råd som leder församlingens verksamhet och bereder ärenden åt kyrkofullmäktige. Utses av fullmäktige.

Gemensamma kyrkofullmäktige Om två eller flera församlingar finns i samma kommun bildar de en kyrklig samfällighet. I sådana fall väljer församlingsmedlemmarna i kommunen ett gemensamt kyrkofullmäktige. Det gemensamma kyrkofullmäktige fattar de högsta besluten. Dessutom har varje församling ett församlingsråd som leder församlingens verksamhet.

Kyrkohandboken ger instruktioner för gudstjänstlivet i församlingarna. Innehåller till exempel regler för hur en kyrklig vigsel ska gå till.

Karisbon Åsa A. Westerlund är ett av Borgå stifts ombud på kyrkomötet och en av de tillsvidare 15 undertecknarna som består av kyrkomötets ombud, huvudsakligen präster men också lekmän från många olika stift.

- Vi själva uppfattar att vi hör till kyrkans mittfåra vad gäller de flesta frågor, både vad gäller kyrkans organisation och teologi.

Vigsel och välsignelse ska inte vara en splittrande faktor för vår kyrka― Åsa A. Westerlund

Genom initiativet vill de värna om kyrkans enhet. De vill se att man kan fortsätta som en gemensam kyrka trots att det finns olika åsikter om teologiska frågor.

- Frågan om vigsel och välsignelse ska inte vara en splittrande faktor för vår kyrka, säger Westerlund.

Det finns de som ser alternativet att kyrkan skulle ha en liberalare falang och en konservativare.

- Initiativet är formulerat så att alla ska kunna omfatta det, oberoende av hurudan syn man har på äktenskapet.

Hon tycker att man i stället ska fokusera på det gemensamma, på likheterna.

- Om vi låter olikheterna definiera vad vi har gemensamt så blir det svårt. Jag önskar att vi kunde definiera vad kyrkan är och vad det är att vara kristen på basis av vad vi har gemensamt. Där är frågor om kyrkans organisation eller parförhållande väldigt perifera, säger Westerlund.

Präst behöver inte viga samkönade

Enligt initiativet ska en enskild präst inte vara tvungen att viga samkönade par om det strider mot hens äktenskapssyn.

- Det finns många präster som är beredda att viga alla par. Vad gäller den nuvarande tolkningen av kyrkolagen så har de inte den möjligheten utan att bryta mot nuvarande lagstiftning.

Prästen skulle kunna ha samvetsfrihet― Åsa A. Westerlund

Däremot är vigseln juridiskt laglig om en präst viger ett samkönat par, trots att det är mot kyrkolagen. Samtidigt som en präst gör ett brott mot sin tjänsteplikt.

- Vi ser inte att det är en framkomlig väg att man skulle avkräva av alla att delta i alla förrättningar. Prästen skulle kunna ha samvetsfrihet.

Initiativtagarna har också sett över riskerna med att vissa församlingar kan profilera sig genom att viga samkönade och vissa inte, om initiativet leder till en lagförändring.

- I resonemanget ingår att det är kyrkoherdens ansvar att se till att man kan hänvisa samkönade par till en präst som viger. I små församlingar kanske det inte finns en präst som viger, men då har man färdigt avtalat vem det är som viger samkönade.

Det betyder att en präst från en annan församling också kan komma för att viga.

Vilka normer styr kyrkan?

Det är kyrkolagen och kyrkoordningen som är normen för kyrkan.

Men i lagen och förordningen så hänvisas också till kyrkohandboken.

Kyrkohandboken är den som styr kyrkans liv, säger hur förrättningarna och gudstjänsterna ska se ut. Handboken brukar prästen ha med under gudstjänsten eller förrättningarna, en stor röd bok.

Handboken är godkänd av kyrkans högsta beslutande organ kyrkomötet.

Man och kvinna nämns inte

I kyrkolagen nämns inte orden man och kvinna. I handboken står brud och brudgum samt han och hon.

- Men just nu vet vi inte hur till exempel förvaltningsdomstolen eller högre domstolar ser på kyrkohandboken, om det är så att den är normbärande eller inte, säger Westerlund.

Hon konstaterar att såsom äktenskapslagen har sett ut så har det varit självklart att det har varit man och kvinna.

- Det är inte någon stor teknisk förändring att ändra ett pronomen. Men frågan är om det är förenligt med kyrkans lag eller inte.

Westerlund ser att den här frågan handlar om tradition, människouppfattning och Bibelsyn.

- Jag uppfattar att det handlar om hur vi ser Bibeln som normförande. Läser vi Bibeln väldigt bokstavligt eller kontextuellt? Tolkar vi Bibeln i varje generation och i varje ny historisk situation i ett nytt sammanhang?

Det här är frågor som har diskuteras länge inom kyrkan, inte bara vad gäller samkönade äktenskap utan också till exempel vad gäller kvinnans ställning och kvinnliga präster.

- Inte heller då stod det i handboken eller kyrkolagen att prästen ska vara man, men det stod inte heller att prästen kan vara man eller kvinna.

Västnyland liberalt

I den enkät som Svenska Yle och finlandssvenska tidningshus gjort tillsammans så kommer det fram att de allra flera präster inom Raseborgs prosteri skulle vilja se en förändring av kyrkolagen så att den skulle stämma ihop med äktenskapslagen.

De västnyländska prästerna är enligt enkäten mycket liberalare än Svenskfinland i stort. Endast knappt hälften är beredda att harmonisera kyrkolagen med den könsneutrala äktenskapslagen.

Jag skulle så gärna vilja se att kyrkan kunde viga alla par― Åsa A. Westerlund

Var ser du att de västnyländska församlingarna står överlag, Åsa A. Westerlund?

- Man kan inte dra lätta slutsatser, i alla församlingar bland de aktiva finns både sådana som skulle kallas sig konservativa och liberala.

Men Västnyland hör inte till de mest konservativa områdena överlag. De kretsarna finns där väckelserörelserna har haft stor genomslagskraft, så har det inte varit i Västnyland. Väckelserörelserna har också haft en mycket större inverkan på finskt håll jämfört med på finlandssvenskt håll.

Vill att kyrkan viger alla – modern syn


Vilken är din syn på könsneutrala äktenskap?

- Jag skulle så gärna vilja se att kyrkan kunde viga alla par.

Hur motiverar du det?

- Jag anser att vi vet allt mer om den mänskliga naturen, psykologin och jag uppfattar att homosexualitet inte är en avvikelse.

I och med att samhället nu också godkänner äktenskap mellan samkönade par så ser hon att det är konsekvent att kyrkan också viger.

- Jag ser ingen diskrepans här. Väldigt mycket beror det säkert på att jag som läkare har en väldigt modern syn på människan, tror jag. Inte kanske då det gäller majoriteten av befolkningen, men då man ser på de kyrkligt aktiva.

Också andra kyrkomötesombud har möjlighet att underteckna initiativet senast den 15 mars och sedan lämnas det in. Efter att initiativet tagits till behandling på kyrkomötet i maj ska det beredas. Efter det kommer ett förslag till kyrkomötet. Det krävs kvalificerad majoritet för att beslutet sedan ska gå igenom.

Läs mera:

Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag

Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar. Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort.

SIF fortsätter ösa in mål – förnedrade ÅIFK

$
0
0

Sjundeå IF ångar på mot kvartsfinal i herrarna handbollsliga. Idag var det Åbokamraternas tur att bli överkörda.

På tisdagen krossade Sjundeå IF HIFK med 37–25 och idag var siffrorna ännu större då SIF slog Åbo IFK med 40–26 på hemmaplan.

SIF:s farligaste anfallsvapen var Theo Westerlund och Ardo Puna som smällde in tio fullträffar var. Jan Hagman och Patrik Grönberg stod båda för sex baljor.

– Bra att vi kunde vinna såhär stort även om spelet stundvis kändes lite trögt, kommenterade SIF:s tränare Kaj Hagman på handbollsförbundets webbplats.

Då HIFK samtidigt förlorade med 27–39 mot Grankulla IFK börjar det se ut som att det är GrIFK och SIF som kommer att avancera till kvartsfinal från den nedre slutserien. Tre omgångar återstår att spela.

Resultat, nedre slutserien:

GrIFK - HIFK 39-27 (21-10)
GrIFK: Koljonen 12, Silfver 5, Sundberg 5
HIFK: Hallbäck 5, Protcenko 4, Shevchenko 3

SIF - ÅIFK 40-26 (19-13)
SIF: Westerlund 10, Puna 10, Hagman 6, Grönberg 6
Sjöblom 9, Kuusisto V 4, Berglund 3

Nedre slutserienMatcherSegrarOavgjoradFörlusterPoäng
GrIFK880016
SIF850310
HIFK83056
ÅIFK80080

Atlas bjöd BK-46 på tajt match i Karishallen

$
0
0

Efter en riktigt jämn första halvlek kunde hemmalaget BK-46 slå in en ny växel i den andra halvleken i övre slutserien i herrarnas FM-liga i handboll, och vinna över Atlas. Över 500 åskådare såg BK vinna med två mål på lördag eftermiddag (25.2).

Slutsiffrorna i Karis bollhall blev 26-24 (12-12).

Atlas fick en bra start i matchen och ledde efter fem spelade minuter med 3-0. Vid dryga tio minuter var ställningen ändå 5-5 då BK-46 hittade några hål i Atlas duktiga målvakt Tuomas Laitinen.

Det var också Tuomas Laitinen som var den kanske mest dominerande spelaren under den första halvleken. Han stoppade ett dussintal skott.

Till andra halvlek kom BK-46 med ny iver och drog också sakta i från. Då en dryg kvart återstod att spela ledde BK med tre mål (20-17).

BK:s ledning var som bäst fem mål innan Atlas i slutet av matchen igen kom litet i kapp. Med två minuter kvar att spela hade hemmalagets ledning krympt till två mål (24-22).

Då frispelade BK:s bäste man Andreas Rönnberg unga Linus Lindberg som sitt femte mål för dagen och gjorde 25-22.

BK bestämde sig i pausvilan att visa för publiken

BK:s Andreas Rönnberg konstaterade efter matchen att BK i pausvilan bestämde sig för att visa upp ett bättre inför de välfyllda läktarna.

- Vi var inte riktigt där från början och Laitinen fick några räddningar. Han är ju en målvakt som kan stänga vissa matcher helt och hållet. Vi missade några frilägen i början.

Han sade att BK:s försvarsspel inte var riktigt på topp mot Atlas.

- I andra halvleken visade vi ändå vår klass.

Rönnberg konstaterade att det var roligt att spela inför de välfyllda läktarna i Karishallen.

- Publiken hittar till våra matcher och stämningen var riktigt bra i dag, sade han.

Småsaker avgjorde på slutet

Atlas Kenneth Åsten visste att matchen kommer att bli tajt.

- BK har spelat bra i år och här i Karis har de spelat speciellt bra. Det var småsaker som avgjorde i dag, på slutet tog BK:s målvakt Martin Pråhl några skott och vi missa några lägen.

Åsten sade att andra halvleken började dåligt för hans lag.

- Så småningom kom vi bättre in i matchen igen, men sedan tappade vi på slutet, sade Åsten.

Han sade att Atlas har spelat bra den här säsongen och han ser fram emot de kommande playoffmatcherna.

- Jag tror nog att Atlas kommer att spela om medaljerna i vår, sade Kenneth Åsten.

Rönnberg vill ha träningsmatch

Ifall BK kommer som tvåa i övre slutspelet efter Riihimäkilaget Cocks betyder det att Karislaget vilar i kvartsfinalskedet. Andreas Rönnberg är av den åsikten att BK kan behöva någon träningsmatch under den pausen.

- Vi såg hur det gick efter julpausen. Vi spelade inte en enda match under de fyra veckorna och tränade inte så bra heller. Så förlorade vi första matchen mot Sjundeå. Det gäller för oss att spela någon tuff match medan de andra spelar kvartsfinal, sade Rönnberg.

BK:s Ben Weber var en tongivande spelare i matchen. Ben Weber dyker in i målgården med bollen i vänster hand. Bild: Yle/ Patric Westerlund BK-46,Bk-46 (Handboll),bk-46-atlas 25.2.17,handboll,handbollsmatch,Karis,Raseborg,Västnyland

Rönnberg grovjobbade tillsammans med Oscar Kihlstedt och Ben Weber i såväl anfall som försvar. Andreas Rönnberg valdes också till matchens bästa spelare. Unga Linus Lindberg glimtade till, liksom kämpen Timmy Thor. Martin Pråhl gjorde ett antal snygga parader i målet.

I Atlas var målvakten Tuomas Laitinen klar etta. Jani Kivinen gjorde hela nio mål och spelade föredömligt också hemåt. Kenneth Åsten fick ta mycket stryk av BK-försvaret men lyckades också slingra sig loss ett par gånger och gjorde två mål i matchen.

Mikael Lindroos och Miro Korja dömde inför 530 åskådare.

FM-ligan, övre slutserien: BK-46 – Atlas 26-24 (12-12).

BK-46: Andreas Rönnberg 5+1, Linus Lindberg 5, Albert Lindholm 5, Ben Weber 4+1, Oscar Kihlstedt 3, Timmy Thor 2.

Atlas: Jani Kivinen6+3, Erkka Näntö 3, Tapio Laitinen 3, Nikko Kinos 2, Kenneth Åstrand 2, Anthony Hellakoski 2, Jasse Kettunen 2, Klaus Sarin 1.

BK-damerna förlorade hemma mot Atlas

$
0
0

Vandalaget Atlas tog sin första seger för säsongen på lördag kväll (25.2) i Karis bollhall. Atlas slog BK-46 i nedre slutspelet i handbollens FM-serie för damer.

Slutresultatet skrevs 25-26 (11-14).

Matchen var väldigt jämn från början till slut. I slutet av första halvleken lyckades gästerna dra i från och gick till pausledning med tre måls marginal.

Med ungefär sju minuter kvar av matchen lyckades BK-46 kvittera Atlas ledning. Atlas drog ändå på nytt ifrån och lyckades hålla ledningen till slut.

BK:s tränare Thomas Holmberg var besviken efter matchen.

- Ingenting lyckades riktigt bra i dag. Försvaret spelade uselt. Anfallsspelet fungerade stundtals bra, sade Holmberg enligt Handbollsförbundets webbplats.

Första segern var efterlängtad

Atlas tränare Tomi Salminen var däremot väldigt glad.

- Den här segern var efterlängtad och äntligen kom den. Vi hade god feeling i matchen och det är förstås alltid kul att slå BK i Karis, sade Sallinen.

Atlas Anna Jauhiainen valdes till matchens bästa spelare. Jannica Kullberg prisbelönades i hemmalaget.

Mikael Lindroos och Miro Kolja dömde inför 95 personer.

BK-46 möter Åbo IFK i Karis på tisdag (28.2). Atlas spelar sin följande match mot Grankulla IFK på onsdag (1.3).

Målgörarna i Karis:

BK-46: Emilia Holmberg 7, Sirja Lassinharju 6, Jannica Kullberg 5, Elin Löf 3, Nicolina Nynäs 1, Nicole Nyberg 1, Linda Melanen 1, Jannica Laukkanen 1.

Atlas: Anna Jauhiainen 11, Erica Gustafsson 5, Emmi Högbacka 4, Carla Olenius 2, Julia Lampinen 1, Sanni Kurki 1, Ilona Kaitasalo 1, Matilda Cordeiro 1.

Stiftets präster vill behålla vigselrätten

$
0
0

Största delen av prästerna i Borgå stift vill inte ge ifrån sig vigselrätten till det civila samhället. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna har gjort. Biskop Björn Vikström har tidigare föreslagit att kyrkan borde ge ifrån sig vigselrätten.

En enkät som gjorts av Svenska Yle, KSF Media, HSS Media och Nya Åland tillsammans med Svensk Presstjänst visar att den största delen av prästerna vill att kyrkan ska fortsätta viga.

Nästan 47 procent säger nej till att överge vigselrätten. Drygt 20 procent har ingen klar åsikt i frågan och drygt 32 procent vill att vigselrätten ska gå över till det civila samhället.

Av prästerna i Borgå stift säger 47 procent nej på frågan om kyrkan borde ge ifrån sig vigselrätten. 32 procent säger ja och 21 procent vet inte. Bild: HSS Media/Kati Hiekkanen datajournalistik,Vigselrätt

Biskop Björn Vikström anser att kyrkan borde fundera på att ge ifrån sig vigselrätten. Detta eftersom en ändrad äktenskapslagstiftning också får praktiska följder för den lutherska kyrkan. Bara en knapp tredjedel av prästerna i Borgå stift är enligt enkäten inne på samma linje.

De regionala skillnaderna är stora och många är osäkra. Men i Helsingfors prosteri vill tre av fyra behålla vigselrätten. Även i domprosteriet, i Raseborg och i Korsholm vill fler än hälften behålla den. Ålands prosteri sticker ut åt andra hållet. Där vill drygt hälften av de svarande ge ifrån sig vigselrätten.

Många av de som svarat betonar att man inte löser kyrkans aktuella dilemma genom att backa, och den synen kunde sammanfattas med en av kommentarerna:

Jag tycker att det vore lite fegt att ge ifrån sig vigselrätten på grund av den här frågan. Men det vore mest rejält om man inte kan respektera samhällets regler, som i mitt tycke är i samklang med kristen etik på den här punkten. Man kan inte både ha kakan kvar och äta upp den.

Alla präster är ändå inte förbehållslöst för systemet med kyrklig vigsel. Det är inte ett självklart arrangemang, och historiskt sett är det ett ganska nytt påfund, som någon konstaterar i sina kommentarer.

"Det handlar om hur kyrkan förhåller sig till en icke-kyrklig funktion som vi har dragit social nytta av. Det här borde så fort som möjligt behandlas av kyrkomötet", anser en av prästerna.

Äktenskapet är i grunden en samhällelig institution, och därför anser en del av prästerna i enkäten att kyrkan bör följa samhällets lagstiftning.

Att avsäga sig vigselrätten löser egentligen inga problem. Problemet blir då i stället om man ska välsigna eller inte. Jag tror att man småningom övergår till att viga alla, och tillåter dem som av samvetsskäl inte kan göra det att ge uppgiften vidare till andra präster. Så är det till exempel i Norge.

Teologin saknas

Det kan ta många år innan ett beslut om vigsel av samkönade är fattat, och den tiden borde kyrkan utnyttja till att äntligen jobba fram en genomarbetad syn på äktenskapet, säger Emma Audas, doktorand i systematisk teologi vid Åbo Akademi.


- När kyrkan sköter vigslarna är det helt enkelt för att staten gett kyrkan en uppgift, säger hon. Men när kyrkan sköter vigseln förutsätts en bakomliggande teologi. Det finns större äktenskapliga frågetecken för kyrkan än det som gäller samkönade pars rätt till äktenskap.

Emma Audas marcus rosenlund och emma audas Bild: YLE/Parad Media efter nio,emma audas,marcus rosenlund

- Många präster undrar vad de egentligen gör när de viger till äktenskap. Varför välsignar kyrkan äktenskap, varför är det kristet att gifta sig? Men om kyrkan är långsam med att uppdatera svaren på de frågorna ska ju till exempel samkönade par inte behöva lida för det.

– Om vi erkänner att ämnet är svårt och tänker lite djupare kanske vi kommer lättare framåt. Det ena diket vi kan hamna i är att säga att kyrkans äktenskapssyn är enkel och självklar - att det handlar om ett förbund mellan man och kvinna, punkt slut. Det andra diket är att påstå att kyrkans äktenskap kan vara vad vi än väljer att säga att det är. Största fällan just nu är att vi förfaller till att diskutera på ett ytligt och förenklat plan, det fördummar alla parter i onödan.

Emma Audas forskar i kyrkans äktenskapssyn och är själv präst.

- Jag ser mitt arbete som en länk i en lång kedja. Det vi beslutar i dag kommer vi inte att få ansvarsfrihet för om en viss tid. Därför gäller det att tänka igenom vad vi beslutar.

Smidigt förslag

Bo-Göran Åstrand, kyrkoherde i Jakobstad, har tillsammans med tretton andra präster lämnat in ett kompromissförslag till kyrkomötet för behandling i maj. Enligt det ska kyrkan få viga samkönade, men präster måste inte viga om det strider mot deras äktenskapssyn.

- Jag hoppas att det här är en möjlig väg att gå. Annars är jag rädd att denna knäckfråga kommer att atomisera kyrkan i sina beståndsdelar. Frågan kan i värsta fall göra att kyrkan går sönder i endera flanken. Kyrkan har allt att förlora på en ytterligare splittring.

Bo-Göran Åstrand Bo-Göran Åstrand Bild: Yle/ Kjell Vikman bo-göran åstrand

Detaljerna i förslaget är ännu inte utredda. Till exempel är det oklart om konservativa kyrkoherdar kan bli skyldiga att upprätta sina kyrkor för de här vigslarna. Åstrand hoppas nu att förslaget åtminstone utreds i detalj av kyrkomötet. Men för att gå igenom krävs att minst tre fjärdedelar, eller 82 av de 109 ombuden, i kyrkomötet stöder det.

Emma Audas ser förslaget som en öppning.

- Här kan man dra tydliga paralleller till tiden när prästämbetet öppnades för kvinnor. Då var det många som kände att de inte kunde jobba tillsammans med kvinnliga präster, och deras syn respekterades i väldigt hög grad. Väjningsmöjligheten kan vara en lika framkomlig väg den här gången, även om det samtidigt kunde bli rätt utmanande med två äktenskapssyner i kyrkan, säger hon.

- Det viktiga är att det som var förbjudet i går aldrig kan bli påtvingat i dag. Om vi går in för vigsel av samkönade par kan en bra präst inte bli en dålig präst över en natt även om han eller hon inte är lika snabb att ställa om, säger Audas.

Totalt 210 präster svarade på enkäten Bild: HSS Media/Kati Hiekkanen datajournalistik,samkönat äktenskap

Lojo räknar med bostadsmässa om några år

$
0
0

I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och bra publicitet.

För några år sedan fanns det tankar om att ordna bostadsmässan i Fagernäs. Nu har idén om en mässa i Lojo tagit ny fart. Den här gången handlar det inte om Fagernäs utan mässområdet i Hiidensalmi. Det ligger närmare stadens centrum, ett stenkast från Tytyri gruva.

Området i Hiidensalmi ligger norr om Lojo centrum. En karta i vitt, grönt och grått som visar Lojo centrum ovanifrån. Bild: Lojo stad bostadsmässa i lojo,hiidensalmi,Lojo,Västnyland

Bostadsmässan besöks årligen av över 100 000 besökare och evenemanget skulle ge Lojo synlighet i flera år. De många besökarna har också en märkbar inverkan på stadens butiker, hotell, restauranger och servicestationer.

I fjol beräknas mässbesökarna ha spenderat över nio miljoner euro i värdstaden Seinäjoki.

Dessutom skulle bostadsmässan ge ett lyft åt Lojos företagsliv, skapa jobb och höja stadens profil.

Lojos mål med bostadsmässan är att stärka stadens identitet som en trivsam stad vid en sjö. Staden hoppas också att Lojos geografiska läge ska kunna bidra till ett stort antal besökare.

Boende nära vattnet

Ett måste för att stå värd för bostadsmässan är att mässområdet ägs av värdkommunen och ligger på en attraktiv plats. Området i Hiidensalmi ligger i ett naturskönt område nära vattnet och har goda trafikförbindelser både in till Lojo centrum och motorvägsanslutningen i Karnais.

Så här kunde husen placeras på mässområdet i Hiidensalmi. En karta där det syns flera nya hus och en stor parkering. Bild: Lojo stad bostadsmässa,bostadsmässa i lojo,hiidensalmi,Lojo,Västnyland

Det skulle vara optimalt att bygga 20-25 småhus varav en del kunde vara radhuslängor. På området skulle det också rymmas två till tre flervåningshus och till exempel ett så kallat townhouse, en villa i tät stadsmiljö som ofta är i flera våningar.
Hiidensalmi kan få ett så kallat townhouse. Så här ser ett townhouse ut som är beläget i Fiskehamnen i Helsingfors. Radhus av typen townhouse i Fiskehamnen i Helsingfors. Bild: YLE/Pinja Puranen fiskehamnen,helsingfors,pinja puranen,radhus,townhouse

Dessutom har staden diskuterat med Lojo församling om att använda ett strandområde i närheten under mässan.

Inte gratis - kostar miljoner

Det är inte gratis att som stad stå värd för bostadsmässan. Det krävs en särskild mässorganisation med flera anställda, så som en projektchef. Utgifterna skulle vara kring 2,65 miljoner euro och inkomsterna ungefär en halv miljon euro. Inkomsterna får staden i form av parkeringsavgifter och en del av biljettintäkterna.

Staden måste också investera drygt fyra miljoner euro i det nya bostadsområdet i Hiidensalmi. Området ska planläggas och få kommunalteknik, kostnader som skulle belasta ekonomin även om det byggts hus där utan en mässa.

Ett bostadsområde i Karleby byggdes upp för bostadsmässan år 2011. Bostadsmässan i Karleby 2011 Bild: Tomi Hirvinen bostadsmässa,bostadsmässa 2011,bostadsmässan,bostadsmässan i karleby,bostadsmässan karleby

Lojo stad väntas få ungefär 2,6 miljoner euro från tomtförsäljningen.

Den största utmaningen är att få minst 20 småhusbyggare och 2-3 höghusbyggare involverade på samma gång.

Dessutom kan eventuella besvär lägga käppar i hjulet så att mässan skjuts fram med ett år.

Andelslaget: Städer läggs inte mot varandra

Stadsdirektör Mika Sivula tror att Lojo har goda chanser att få ordna mässan.

- Om det är en sådan strategisk avsikt som vi har i Lojo så tror jag nog vi får mässan.

Om Lojo lämnar in en officiell ansökan fortsätter diskussionerna med andelslaget. Vilken stad som är lämplig som värd för mässan fattas av andelslagets styrelse, berättar den operativa chefen Heikki Vuorenpää.

Han bekräftar att det finns några intresserade kommuner på listan.

- Vi lägger inte städerna mot varandra utan vi diskuterar med dem vilket år som skulle vara lämpligt. Under våren har vi som mål att välja plats för år 2021.

Är en stad seriöst intresserad av att stå värd för mässan är det alltså fullt möjligt att idén blir verklighet, enligt Vuorenpää. Han vill i det här skedet inte spekulera i hur goda chanser Lojo har att få ordna bostadsmässan.

- Beslutet fattas av styrelsen. Men ur min egen synvinkel är Lojo en intressant plats.

Nämnd vill ha mässan först 2022

Lojo stad har utrett möjligheterna att ordna mässan år 2021 och staden har fört diskussioner med andelslaget Suomen Asuntomessut. Utkast till ramavtal och samarbetsavtal har redan gjorts upp.

Den officiella ansökan om att få ordna mässan manglades i stadsplaneringsnämnden i Lojo på torsdagen (23.2). Nämnden beslöt att remittera ärendet för ny beredning med målet att Lojo ska ordna bostadsmässan först år 2022. Planearbetet för området ska ändå starta i år.

En längre planläggningstid gör det lättare att planlägga området i samråd med invånarna. Det i sin tur minskar risken för besvär som skulle kunna försena projektet.

Nämnden vill också ha en noggrannare ekonomisk riskanalys och utreda om möjliga lokala samarbetspartners vilja att binda sig till projektet. Nämndens medlemmar röstade om saken och förslaget om att remittera ärendet vann med 8-3.


Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

$
0
0

I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

- Mässan förde med sig en positiv klang som finns ännu i dag, säger fullmäktiges ordförande Roy Sabel från SDP.

Han var från början negativt inställd till hela evenemanget. Det fanns farhågor om projektet alls skulle lyckas eller om Karleby stad skulle gå på förlust.

- Men när vi kom i gång och jag såg helheten och diskuterade med organisatörerna för Finlands bostadsmässa så blev jag småningom övertygad att det kommer att bli bra, säger Sabel.

Lockar besökare än i dag

Enligt Sabel gav bostadsmässan publicitet åt Karleby. Folk rör sig på området och ännu i dag, flera år senare, besöks bostadsområdet av norrmän, svenskar och finländare från hela landet

Så här såg mässområdet ut uppifrån våren 2011. Bostadsmässområdet i Karleby i slutet av april 2011. Bild: Finlands bostadsmässa karleby bostadsmässa,österbotten

Området i sig har utvecklats och grannarna till området, campingen och den gamla travbanan, har också fått ett lyft.

Inflyttningen ökade också åren kring mässan, säger Sabel.

- Det har flyttat in barnfamiljer och det har varit ett sug i helheten.

Inkomsterna större än utgifterna

Det innebär ändå en del kostnader för en stad att stå värd för bostadsmässan. I Lojo handlar det om miljoner euro i utgifter.

Mässområdet var till stor del byggt på pålar och det kostade en hel del för Karleby stad. Bostadsmässan i Karleby 2011. Bild: YLE/Mira Myllyniemi bostadsmässan 2011,bostadsmässan i karleby,karleby,österbotten

Sabel minns inte hur stora kostnaderna var i Karleby, men han vet att inkomsterna var större än utgifterna. Det här trots att mässområdet var utmanande och är byggt till stor del på pålar.

Området består av kring hundra bostäder och fyrtio av dem presenterades på bostadsmässan år 2011. De dyrare husen på området har varit svårare att sälja än de mindre och billigare husen, berättar han.

- Men de dyra husen är uthyrda så området är bebott.

HaHy förlorade två innebandymatcher i division 2

$
0
0

Hangöklubben Hangon Hyrskyts damlag förlorade två matcher i division 2 i innebandy på söndagen (26.2). HaHy deltog i en division 2-turnering i Brunakärr i Helsingfors.

Den första matchen förlorade HaHy mot Kyrkslätt Rangers. Slutresultatet blev 2-5 (0-2, 1-1, 1-2).

Nathalie Söderström och Pinja Nyman gjorde Hangölagets mål.

- Matchen var jämn från början till slut. Vi hade många målchanser, men bollen studsade inte vår väg, säger Marika Pulliainen från HaHy.

Hon ger beröm åt alla spelare i laget, men speciellt åt målvakten Jessica Söderblom.

- Hon hoppade in i dag som målvakt efter en paus på tre år.

I Den andra matchen slog Kauklahden Dynamo från Esbo Hangölaget med 6-4 (2-2, 3-1, 1-1).

Emma Dahlgren gjorde två mål. Marika Pulliainen och Sinikka Vilkman gjorde ett mål var. Pinja Nyman fick två och Ida Sandberg en passningspoäng.

- Vi spelade bra i första perioden, men sedan tappade vi lite kontrollen över spelet. Vårt passningsspel fungerade inte lika bra som i första matchen, säger Pulliainen.

Läget i serietabellen är sådant, att HaHy kommer att vara tvunget att kvala om sin plats i division 2. Endast en turnering återstår att spela. Den spelas 18.3 i Hangö idrottshus.

HFC förlorade mot GFT/Ydin i futsaltvåan

$
0
0

Hangölaget Hanko Futsal Club förlorade för fjärde gången den här säsongen i herrarnas division 2 i futsal. GFT/Ydin vann med fyra mål i en match som spelades i Alberga i Esbo på söndag kväll (26.2).

Slutresultatet blev 11-7 (4-0).

Efter en målfattigt första halvlek kom målskyttet ordentligt i gång i den andra. Efter 24 spelade minuter ledde hemmalaget redan med 8-1 och matchen var i praktiken avgjord.

Mot slutet av matchen kunde HFC snygga till siffrorna en aning och förlorade till slut med fyra mål.

Iiro Nio var hemmalagets bästa målskytt med fem fullträffar. HFC:s Tom Enberg gjorde tre mål i matchen. Alexi och Andreas Puno gjorde två mål var.

För ligalaget GFT:s farmlag GFT/Ydin var segern synnerligen viktig. Laget kämpar mot degradering.

HFC har nu spelat femton matcher i serien och vunnit nio av dem. Oavgjort har Hangölaget spelat två gånger. HFC ligger på andra plats i serietabellen.

Spelade matcher, serietabell och kommande matcher finns på det nyländska fotbollsdistriktets webbplats.

Barnskyddet i Raseborg sköts delvis av privata företag

$
0
0

Barnskyddet har i dag mycket starka band till privata aktörer, säger Kommunförbundets expert på barnskyddsfrågor.Privata aktörer inom barnskyddet känns som en främmande tanke för många.

Faktum är ändå att kommunerna redan länge anlitat sig av företag för att komplettera det egna utbudet av tjänster.

- Delvis använder vi privata företag men ganska lite inom den öppna vården, säger Theresa Vihlman, chef för enheten barn och familj i Raseborg.

Däremot anlitas många olika företag för de barn som inte kan vårdas hemma.

- Det finns en hel massa privata aktörer som vi använder inom anstaltvården, säger Vihlman.

Theresa Vihlman är rädd för att strikt ekonomiska intressen inte är lösningen på barnskyddets problem. Theresa Vihlman Bild: Yle/Maria Wasström barnskydd,barnskydd i raseborg,theresa vilhlman,Västnyland

Inom öppenvården anlitas privata företag främst för familjearbete som sträcker sig utöver de kommunalt anställdas kontorstid.

Barnskyddsbusiness

Diskussionen om privat barnskydd blossade upp igen efter att nyheten om nya investeringsmöjligheter inom barnskyddet kom ut.

Det handlar om ett pilotprojekt och en alldeles ny finansieringsmodell. Privata aktörer ska ha möjlighet att investera i barn som riskerar att bli utslagna. Ju bättre barnet sedan klarar sig i livet, desto mer vinst gör investeraren - förenklat sett.

Förebyggande arbete för barns välmående är tanken bakom den nya investeringsmodellen. Teckningar på skolvägg Bild: Yle/Maria Wasström barns hälsa,skolan (fenomen),teckningar,välmående,Västnyland

Företaget Neljä astetta hör till de företag som anlitats av åtminstone Raseborg och Hangö som komplement till kommunernas service.

Neljä astetta verkar i hela landet och har redan tolv år på nacken.

Företaget jobbar med familjearbete och familjerehabilitering.

Växande bransch

Toni Sipiläinen på Neljä astetta säger att orsaken till att det i dag finns så många privata företag som jobbar med barnskydd har att göra med att hela branschen förändrats.

- Tidigare fokuserades det mest på anstaltvård. Barnen och deras familjer fick inte vård hemma utan barnen placerades på anstalt, säger han.

I dag satsas det mer på öppenvård och där har de privata företagen fått en ny nisch.

Företagen agerar ansvarsfullt inom barnskyddet, anser Toni Sipiläinen på Neljä astetta. Toni Sipiläinen Bild: Valokuvausliike Helläkoski neljä astetta,toni sipiläinen,Västnyland

Sipiläinen ser ingen konflikt i att privata företag gör pengar på barnskydd.

Han anser att den privata sidan kompletterar den kommunala och hänvisar till att antalet kunder ändå inte går att förutspå.

När kommunens egna resurser inte räcker träder företagsvärlden in.

- Om vi inte gör ett bra jobb och erbjuder tjänster av hög kvalitet köper ju ingen dem av oss, säger Sipiläinen.

Etik, ansvar och pengar

Aila Puustinen-Korhonen som är sakkunnig inom barnskyddsfrågor på Kommunförbundet anser ändå inte att frågan är så enkel.

Det finns ett etiskt problem i det att samhället överför sitt vårdansvar till företag.― Aila Puustinen-Korhonen

Hennes erfarenhet visar också att de privata aktörerna inte alltid levt upp till målsättningarna.

- Det har funnits problem särskilt inom övervakning och information. Kommunerna har inte fått den service de beställt, säger Puustinen- Korhonen.

Komplemet fungerar bäst

Problemen har också lett till att en del kommuner övertagit vården i egen regi.

- I synnerhet sådana kommuner som utlokaliserat hela barnskyddet till affärsvärlden har dragit öronen åt sig.

Även om antalet företag inom branschen har ökat finns det också en trend som visar att många kommuner tagit tillbaka vården i egen regi, berättar Puustinen- Korhonen.

Hon påpekar att kommunen i sista hand ansvarar för den service den köper.

Familjeenheten vid Reso stad Bild: Yle/ Nora Engström barn,barnskydd,barnskyddet,familjevård,omhändertagning

I Raseborg bekräftar Theresa Vihlman att också hon har erfarenhet av bristande rapportering när det gäller en del av företagen.

- Bäst fungerar köptjänsterna om personalen är bestående och har en bra kontakt till familjen, säger Vihlman.

Helhetsansvar och helhetsintresse

Hon betonar att samverkan är särskilt viktig ifall att flera olika aktörer är inblandade i vården av samma familj.

- Jag är rädd att det kan gå så att höger hand inte vet vad vänster hand gör, säger Vihlman.

Hon välkomnar nya aktörer på marknaden men ställer sig samtidigt tveksam till ett allför marknadsinriktat tankesätt inom barnskyddet.

- När det handlar om barn och familjers liv kan det inte vara frågan om hård ekonomisk business, säger Vihlman.

Stationsbacken i Karis kan få flervåningshus

$
0
0

Flera nya höghus för tågpendlare kan i framtiden byggas på Stationsbacken i Karis. Raseborgs stad ska nu uppdatera planen för backen så att det blir möjligt att bygga flervåningshus på området som ligger alldeles invid järnvägsstationen.

Det fanns för länge sedan planer att bygga att hotell på platsen. Idén förverkligades aldrig men i den gällande stadsplanen finns det fortfarande en reservation för hotell på Stationsbacken.

Den nuvarande planbetecknigen är KL och det innebär att man kan bygga hotell men inte kan bo permanent i byggnaden.

Hus med fyra våningar

Det finns tre obebyggda tomter på området i hörnet av Kilavägen och Blåbärsgatan som enligt planerna nu kan få var sitt fyravåninghus.

Staden äger en av tomterna via ett bolag som går under namnet Bostads Ab Karis Panorama. Den andra tomten ägs av bostadsbolaget Karjaan Mustikkarinne, ett fastighetsbolag som har ett annat hus invid. Den tredje tomma tomten ägs av fastighetsföretaget Kiinteistö-Forum Hietanen & Vehviläinen.

Avtal med markägare

Stadsstyrelsen i Raseborg föreslås på måndag (27.2) besluta att staden gör upp ett avtal med de två andra markägarna om att planen ska ändras.

Viewing all 29804 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>