Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29815 articles
Browse latest View live

Ingå försöker trygga Y-tågen

$
0
0

Ingå utreder om det är möjligt att ordna matartrafik från kyrkbyn till tågstationen som ligger utanför kyrkbyn. Matartrafiken kunde testas i vår.

Anslutningstrafiken skulle vara ett av försöken att bevara Y-tågstrafiken också efter den nuvarande avtalsperioden som tar slut om ett drygt år.

Staten: Det behövs fler passagerare

Trafikministeriet har antytt att Y-tågen måste få fler passagerare om trafiken ska fortsätta. Kommunerna i Västnyland bör enligt ministeriet satsa på sådana åtgärder som ökar tågresenärerna.

Ingå har inlett planläggning

Många Ingåbor har önskat krafttag av kommunen. I sitt svar till invånarinitiativet säger Ingå att planläggningen av områden som ligger nära stationen redan har börjat.

Ingå säger sig samarbeta med de övriga västnyländska kommunerna för att trygga Y-tågen. Intercitytågen stannar inte i Ingå.

Över ett hundra Ingåbor undertecknade i våras ett invånarinitiativ för att bevara Y-tågen. De ville ha anslutningstrafik från centrum till tågstationen. De ville också att kommunen planlägger både tågstationsområdet och området mellan kyrkbyn och stationen. Som en tredje åtgärd önskade undertecknarna att gång- och cykelbanan från Aktiahallen förlängs ända fram till tågstationen.

Kommunstyrelsen ger sitt svar till initiativet på måndag (3.11).


Första segern för HaHy-herrarna

$
0
0

Lagkaptenen Tony Bäckman slog in segermålet för hemmalaget HaHy i matchen mot Tiikerit/2. Matchen som spelades på fredagskvällen (31.10) i Hangö idrottshus ingår i innebandyns division 2.

Slutsiffrorna blev 6-5 (1-1, 2-0, 2-4, 1-0).

Hangölaget HaHy hade en bra start i matchen och efter två perioder ledde HaHy med 3-1. Den ledningen utökade lagkaptenen Toni Ehrnrooth ännu i den 45:e spelminuten (4-1). Men efter att Petter Heikkilä gjort gästernas andra mål och Calle Grönlund hemmalagets femte fullträff med knappa tolv minuter kvar att spela, vaknade gästerna.

På två och en halv minut gjorde Vandalaget tre mål och ställningen var 5-5. Med 37 sekunder kvar att spela åkte Tiikerits Mikko Huttunen på en utvisning och den utvisningen utnyttjade hemmalaget i förlängningen. Tony Bäckman gjorde segermålet 51 sekunder in i förlängningen.

Fyra förluster tidigare

Det här var serienykomlingen Hangon Hyrskyts första seger för säsongen. Före den här matchen hade laget förlorat fyra matcher.

Emil Heikkinen och Toni Ehrnrooth gjorde båda två mål för HaHy. Hemmalagets övriga poängplockare var Tony Bäckman 1+1, Daniel Forsell 0+2, Calle Grönlund 1+0, Tero Martiskainen 0+1, Tatu Halonen 0+1.

Gästernas Jonne Haakanen stod för poäng 1+1. Tiikerits övriga mål gjordes av Heikki Haapasaari, Sami Vornanen, Petteri Heikkilä och Tuukka Pohjanpelto. Henry Huttunen, Teemu Anttila och målvakten Mikko Sjöholm noterades för ett passningspoäng. Sjöholm parerade också tjugo skott. Mats Rosenblad i HaHys mål stoppade 34 skott.

Publiksiffran i matchen var 91 personer. Sin följande match spelar Hangölaget mot IKHTYS i Kvarnbäcken i Helsingfors. Matchen spelas fredagen den 7.11.

Matchresultat, serietabell och kommande matcher finns på Innebandyförbundets resultatsidor.

LoSB tog seger i förlängningen

$
0
0

Lojolaget Lohjan Salibandy vann över HYUS från Helsingfors i herrarnas innebandytvå på fredagen (31.10). Matchen spelades i Tennarihallen i Lojo.

Matchens slutsiffror blev 8-7 (2-2, 2-2, 3-3, 1-0).

Matchen var väldigt jämn och lagen följdes åt så gott som hela tiden, åtminstone vad målskyttet beträffar. Matchens avgörande mål kom en dryg minut (61.17) in i förlängningen. Segermålsskytt var Eetu Isometså på Mikko Mattilas assist.

Helsingin Yliopiston Urheiluseuras kvittering till 7-7 kom endast tjugo sekunder före slutsignalen. Sami Hammarberg slog in kvitteringen då laget spelade utan målvakt.

Gästernas Aki Rautakivi var matchens bästa poängplockare med poängen 1+3. Hemmalagets bästa poängplockare i den här matchen var Tuomo Manninen. Han gjorde ett och passade till två mål. Manninen toppar poängbörsen i zonen med poängen 8+7=15 på fem matcher.

LoSB har vunnit fyra av sina fem matcher den här säsongen. Sin följande match spelar Lojolaget lördagen den 8.11 mot Tiikerit/2 i Tiikerit Areena i Vanda.

Serietabellen och kommande matcher finns här.

Spara mera på agendan i Ingå

$
0
0

Ingåborna får räkna med sämre service nästa år. Men skattesatserna stiger inte.

Det är budet från kommunens ledning inför den slutliga budgetbehandlingen.

De första förslagen från alla nämnder i Ingå höll inte ramen utan det fanns ett gap på 1,5 miljoner euro.

Grundtrygghetsnämnden kom sedan med ett nytt nedbantat förslag som krympte gapet till 750 000 euro. Det förslaget innebar ökad arbetsbörda för de anställda inom social- och hälsovården.

Banta, banta

Kommunens ledande tjänstemän har efter det ytterligare varit inne med den röda pennan och plockat bort lika mycket till från sektorerna.

Vikariepengarna har ytterligare skurits ner med ungefär hälften från det som de olika sektorerna föreslog.

Nya tjänster som önskades kommer inte att grundas. Ingå har också minskat summan för straffavgifter kommunen betalar till staten långtidsarbetslösa med hälften, från 400.000 till 200.000 euro. Men samtidigt måste kommunen satsa pengar på att sysselsättningsverksamhet. En tanke är att köpa mera sysselsättningstjänster av nuvarande tjänsteproducenten, föreningen Frendit.

Arbetet inte klart, fortsätter i januari

Ekonomichefen Charlotta Lindvall i Ingå säger att detaljerna klarnar i början av året när sektorerna beslutar vilka pengar som reserveras för vad. Den processen kallas för dispositionsarbete.

Kommunstyrelsen i Ingå möts två gånger nästa vecka, på måndag och onsdag, för att bli klar med budgetförslaget.

Fullmäktige har sista ordet när det gäller kommunens budget. Fullmäktige ska behandla budgeten om ett par veckor (13.11).

"Omöjligt att göra minus och lappa på senare"

Kommundirektör Jarl Boström tycker att nedskärningarna är nödvändiga. Ingå kan inte budgetera så att det blir ett minus under strecket eftersom det ekonomiska läget inte ser ut att repa sig.

- Det finns inga signaler på att det blir bättre 2016 eller 2017. Det skulle bli mycket svårare att korrigera problemen senare, säger Boström.

Oförändrade skattesatser

Kommunalskatten i Ingå hålls på samma nivå som i år, det vill säga 20,75 procent. Fastighetsskatterna föreslås heller inte förändras.

Handbollsfest - Finland bjöd upp till kamp mot världsmästarna

$
0
0

Utklassning? Absolut inte. Risbastu? Glöm det. Finlands handbollsherrar föll med flaggan i topp mot Spanien, förlust med 27-34.

Finland överraskade alla genom att länge hålla jämna steg med de regerande världsmästarna och årets EM-trea Spanien. Det var först i slutskedet av EM-kvalmatchen i Vanda som gästerna ryckte och till slut vann med sju mål.

Handbollsexpert Olle Stenius om matchen | Sportinslag

Handbollsexpert Olle Stenius om matchen | Sportinslag

2 min 22 s
Spela upp klipp på Arenan: Handbollsexpert Olle Stenius om matchen | Sportinslag
- Jag är totalt nöjd. Vi stod för en enorm kamp. Laget spelade väldigt bra, jag har inget att klaga på. Vi krigade och gjorde det svårt för dem, sammanfattar landslagstränaren Mikael Källman.

- Det kändes lite overkligt. I 40-45 minuter höll vi jämna steg och klarade oss mycket bra, ännu efter 50 minuter var vi med i matchen. Det här ger en bra knuff framåt för resten av kvalet, säger Källman.

Teemu Tamminen var på utmärkt spelhumör och var Finlands vassaste spelare framåt med elva mål.

- I dag rullade spelet bra och vi hade rentav chans att slå världsmästarna. Publiken var dessutom som en sjunde utespelare för oss, det var häftigt att spela, sammanfattar Tamminen.

Ännu i slutet av första halvlek ledde Finland matchen i en kokande hall i Vanda, och i paus var siffrorna 15-17.

- Vi spelade faktiskt sjukt bra i första halvlek. De blev stressade och tvingades göra ett målvaktsbyte. Jag tror faktiskt att det blev målvaktsbytet som räddade dem, säger Andreas Rönnberg.

Företagarföreningar fusioneras i Raseborg?

$
0
0

Ekenäsnejdens företagare håller sitt höstmöte den 19 november. Då kommer ordförande Jan Lindholm att diskutera en fusion med en annan företagarförening, Raseborgs företagare.

- En gemensam röst vore starkare. Vi kunde samordna våra resurser och uppnå olika synergieffekter.

En eventuell fusion kan ses som sprungen ur det mera övergripande utvecklingsarbete som företagarna har med staden Raseborg. Det näringspolitiska samarbetsprojektet inleddes för ett år sedan och inbegriper stadens tjänstemän och politiker, företagarföreningarna samt olika läroinrättningar.

- Gemensamma frukostmöten, en upphandlingsportal på stadens webbsida och kontaktpersoner inom stadens olika sektorer kan nämnas som konkreta verktyg för bättre samarbete och informationsförmedling. Det viktigaste är ändå att stadens ledning ser att vi alla sitter på samma sida om bordet och har samma mål: att skapa större lönsamhet och sysselsättning i regionen, säger Jan Lindholm.

Tillsammans är vi starka?

Jani Roman, ordförande för Raseborgs företagare, är också positiv till en fusion mellan företagarföreningarna.

- Jag ser det som en strukturell fråga. Det krävs ett större perspektiv inom företagandet idag. Jag vill komma bort från bytänkandet och det väldigt lokala, utan att för den skull glömma bort det.

Inom Tenala-Bromarv företagare är man däremot på en annan linje, säger ordförande Veera Holmström.

- Vi är inte intresserade av att gå samman med andra företagarföreningar, vi har det bra som vi har det. Jag tror inte på att större automatiskt är bättre.

Raseborgs företagare håller sitt höstmöte den 14 november och tar då upp frågan om en fusion.

Enkel hemmaseger för HFC i futsal

$
0
0

Serienykomlingen Hanko Futsal Club tog sin första seger i division 2 på söndagseftermiddagen (2.11). Helsingforslaget FC POHU/MHP C.F. föll med klara siffror i Hangö idrottshus.

Alexander Österlund, HFC
HFC:s Alexander Österlund tyckte att konditionen avgjorde. Alexander Österlund, HFC Bild: Yle/ Patric Westerlund

Slutresultatet blev 9-1 (1-0).

Redan i matchens första halvlek visade hemmalaget HFC att man verkligen vill vinna matchen. HFC hade ett klart övertag, men lyckades endast en gång överlista Johannes Puro i gästernas mål.

Under den första halvleken hade också Helsingforslaget en handfull målchanser, men Roy Åkerlund i hemmamålet stod för några riktigt kvalificerade räddningar.

I den andra halvleken var sedan HFC helt överlägset och gjorde mål så gott som när man kände för det. Segersiffrorna 9-1 är kanske litet i underkant, så pass mycket bättre var HFC i den andra halvleken.

Konditionen avgör

HFC:s Alexander Österlund tyckte att konditionen avgjorde.

- Speciellt i den andra halvleken kroknade motståndaren. I paus kom vi överens att vi skulle försvara noggrant, bättre än i våra första match. Det lyckades vi nog med, att släppa in endast ett mål i en futsalmatch är väl bevis nog, sade Österlund.

HFC består till stora delar av spelare från FC HIK:s division 3-lag i fotboll. Alexander Österlund säger att futsal är en bra träningsform vintertid för fotbollsspelare.

- Åtminstone för sådana som inte gillar att länka, skrattar han.

Han säger att den omtalade skaderisken i futsal är minimal.

- Vi har spelat i tre - fyra år nu och ingen har någonsin fått någon skada, säger Österlund.

Soares gjorde 2+4

En bidragande orsak till att gästernas ork tröt i andra halvleken var också det, att laget endast hade sju utespelare med i matchen. Eftersom ett futsallag har fyra utespelare och en målvakt samtidigt på plan, kunde laget inte byta ut alla utespelare samtidigt. HFC hade däremot en tillräckligt bred och stark trupp på benen.

En av matchens bästa spelare och definitivt matchens effektivaste man var Alysson Soares. Han gjorde själv två mål och gav dessutom passningen till fyra mål. Soares, som nu gjorde sin första match i futsal i Hangö på två år, sken som en sol efter matchen.

- Visst är jag glad att jag lyckades och att vi vann. Det är kul att vara tillbaka i Hangö och spela futsal igen, sade matchvinnaren Soares.
Några av HFC:s mål var riktigt snygga, anfallen var snabba och utspelade totalt gästernas försvar.

Förutom Soares var Marko Lahti och Allan Souza de mest tongivande spelarna i hemmalaget. Radarparet Soares – Souza var på bra spelhumör matchen igenom. I gästernas lag var målskytten Kovgate Bangaly och Mika Lipponen bäst. Matchen dömdes inför ett femtiotal åskådare av Gezim Arifi och Sami Katko.

HFC som förlorade sin första match för säsongen på bortaplan mot AC Stoppi (10-7) spelar sin följande match på lördag (8.11) i Helsingfors mot LPS/Kuninkaat.

Futsal, division 2: HFC – FC POHU/MHP C.F. 9-1 (1-0), 5.58 Allan Souza (Alysson Soares) 1-0, 21.13 Patrik Lahti (Soares) 2-0, 22.38 självmål 3-0, 23.04 Souza (Soares) 4-0, 26.55 Alexander Österlund (Tom Enberg) 5-0, 27.06 Soares 6-0, 30.11 Kovgate Bangaly (Sami Laatikainen) 6-1, Joel Rombreg (Enberg) 7-1, 38.24 P .Lahti (Soares) 8-1, 39.40 Soares (Marko Lahti).

Matchprogram, resultat och serietabell finns på Bolförbundets Helsingforsdistrikts resultatsidor.

Dussinet fullt – HIFK ryckte ifrån SIF i slutet

$
0
0

HIFK utmanades rejält i Sjundeå, men mot slutet rann gästerna ifrån. Tabellettan vann med 27-22 och har plockat tolv poäng av tolv möjliga.

"Vi har alla chanser att utmana om guldet" | Sportinslag

1 min 13 s
Spela upp klipp på Arenan: "Vi har alla chanser att utmana om guldet" | Sportinslag

I paus ledde SIF med 12-11, och en bra bit in i andra halvlek hängde Sjundeålaget ännu med.

Till slut var ändå det regerande mästarlaget för starkt, och anförda av niomålsskytten Linda Cainberg tog HIFK en seger med fem måls marginal.

HIFK:s Lotta Kulju skriver under att SIF hör till seriens bättre lag.

- Vi har talat mycket om Sjundeå som är ett av de tuffaste lagen i serien i år och vi kom med rätt inställning och ville vinna, säger Kulju.

SIF svagare i andra halvlek

Sjundeås effektivaste spelare Elin Sjölund ser en hel del brister i det egna lagets spel.

- Vi blir slöa på slutet och gör en massa tekniska fel och tar dåliga avslut i anfallet, säger Sjölund.

- Vi jobbade inte i andra halvlek som vi gjorde i första och då märks det.

Trots förlusten finns det hopp om en framgångsrik säsong.

- Vi har alla chanser att utmana om guldet i år, slår Sjölund fast.

Kulju vet att det blir tufft att försvara mästerskapet i HIFK.

- Jag tror att vi kan göra det lika bra som vi gjorde det förra året. Men tuffare kommer det att bli helt klart.

SIF-HIFK 22-27 (12-11)
Bästa målskyttar:
HIFK: Linda Cainberg 9, Ida Väyrynen 5, Silja Borgarsdottir Sandelin 4.
SIF: Elin Sjölund 6, Madeleine Lindholm 5, Carolina Rehnberg 4.

Atlas-Sparta 15-25 (10-14)

ÅIFK-Dicken 20-31 (8-16)


Risk för permitteringar i Lojo

$
0
0

Skattesatsen borde höjas i Lojo och permitteringar kan bli aktuella, men i ett senare skede.

Det säger stadsstyrelseordföranden Irene Äyräväinen från Samlingspartiet efter att styrelsen behandlade budgeten för 2015 igår.

Lojostyrelsens förslag till stadsfullmäktige är att höja inkomstskattesatsen från 20 procent i år till 20,5 procent 2015.

Risk för permitteringar i Lojo

Listen1 min 2 s
Spela upp klipp på Arenan: Risk för permitteringar i Lojo

- Vi skulle ha lurat oss själva om vi inte hade höjt inkomstskattesatsen i det här skedet. Det finns mycket att göra också med tanke på vårt servicenät och på vilket sätt vi producerar våra tjänster. Vi försökte spara där redan i år men nästa år måste vi lyckas mycket, mycket bättre.

- Att låna pengar hade varit ett annat alternativ och då ser jag ändå det som ett bättre alternativ att höja inkomstskattesatsen.

Lojopolitikerna diskuterade också permitteringar, berättar Irene Äyräväinen (Saml).

- En del grupper ger tummen ner för permitteringar medan de flesta anser att permitteringar möjligtvis kunde bli aktuella. Vi måste kolla läget och planera det här nu. Några permitteringar blir det åtminstone inte i början av nästa år.

Olycka på kustbanan stoppade tågtrafiken

$
0
0

En drygt 20-årig kvinna blev överkörd av ett tåg på kustbanan och avled lite före halv åtta i morse. Olyckan inträffade mellan Skuru och Karis, meddelar polisen.

Kvinnan rörde sig till fots vid järnvägsspåret.

Tågtrafiken stod stilla i ungefär en och en halv timme i morse efter olyckan.

Förseningarna ska man fortfarande räkna med under förmiddagen, enligt VR.

Information om förseningarna hittar du här.

Det tåg som borde avgå strax före elva från Karis mot Helsingfors (IC 952) går inte alls. Passagerare från Åbo får åka buss direkt till Helsingfors. Passagerare från Karis måste vänta en timme på följande tåg (IC 954 kl. 11.58).

Hangö stadsstyrelse: Höj inte skattesatsen

$
0
0

Skattesatserna i Hangö höjs inte nästa år. Det föreslår stadsstyrelsen stadsfullmäktige.

Inkomsskattesatsen är nu 21,75 procent.

Också fastighetsskattesatserna är enligt förslaget oförändrade. Den allmänna fastighetsskattesatsen i Hangö är 1,30 procent. Fastighetsskattesatsen för byggnader som används för stadigvarande boende är 0,45 procent.

Komedi i mörker på Tryckis i Karis

$
0
0

Pjäsen Black Comedy har premiär på Tryckeriteaten i kväll (4.11) i Karis. Även om det är en brittisk pjäs känner västnylänningar igen sig.

- Den har en massa tokroliga farsinslag. Då den kom ut i England år 1965 var det en stor succé, säger regissör Sven Sid.

Sven Sid regisserar svart komedi på Tryckeriteatern i Karis
Regissör Sven Sid. Sven Sid regisserar svart komedi på Tryckeriteatern i Karis Bild: Yle/Monica Slotte

Ser man på titeln, Black Comedy, kan man tro att pjäsen innehåller mycket svart humor. Så enkelt är det inte. Det är snarare vissa förhållanden i pjäsen som har gett upphov till titeln, berättar skådespelare Kim Snygg.

Black Comedy i Tryckeriteatern i Karis

Listen13 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Black Comedy i Tryckeriteatern i Karis

- Ibland blir det mörkt i pjäsen och på scenen, så det är nog därifrån namnet kommer. Men det kommer en hel del satiriska inslag som var vågade åtminstone på 60-talet.

Även om Black Comedy är en pjäs med ursprung i England och som spelats i hela världen har den anpassats till våra västnyländska förhållanden.

- Vi har flytta pjäsen till Västnyland och gjort den till finlandssvensk. Vi talar kariska och den har lokala politiska händelser i sig. Man känner igen sig, säger Snygg.

Ingen blåst inomhus

På Tryckis scen ser man många bekanta ansikten från Raseborgs sommarteater. Åtminstone har Snygg inga problem att hitta motivationen igen efter att sommarsäsongen avslutats.

Robban Sederholm är verksamhetsledare för Tryckeriteatern
Verksamhetsledare Robban Sederholm. Robban Sederholm är verksamhetsledare för Tryckeriteatern Bild: Yle/Monica Slotte

- Man tycker alltid att det skall bli skönt med paus efter säsongen, men efter två tre veckor så börjar man fundera på nya projekt. Sedan är man med igen. Det bara rullar på. Det är en sjukdom. Om man har börjat en gång så är det svårt att sluta.

Kim Snygg gillar att stå både på den stora scenen vid Raseborg slottsruiner och inomhus i Tryckeriteatern. Det finns flera skillnader mellan att uppträda utom- och inomhus.

- Den stora skillnaden är att vi kan leka med ljus och närheten till publiken. Vi har en intimitet som är annorlunda än på den stora scenen ute. Dessutom så regnar eller blåser det inte här inomhus, även om någon i pjäsen kanske blir blöt, säger Snygg kryptiskt.

Välmående 20-åring

Robert "Robban" Sederholm ansvarar för ljus och ljud i pjäsen Black Comedy. Han är också verksamhetsledare på Tryckeriteatern. Enligt honom går det bra för Tryckeriteatern som fyller 20 år nästa år.

- Det har varit mitt mål i ungefär ett år att Tryckeriteatern ska hitta sin plats i Västnyland och vara ett komplement till Karelia i Ekenäs. Vi är på väg uppåt.

Utvecklingen av Tryckeriteatern pågår konstant. De större förändringarna började några år sedan.

- År 2010 förnyades scenen. Ifjol gjorde vi det bekvämare för publiken. Vi har en vägg som skiljer mellan publikfoajén och salongen. Folk känner att de kommer till teaterns värld när de stiger in. Vi har också förnyat våra hemsidor för att göra det lättare för en yngre publik att hitta oss, säger Sederholm och får medhåll av regissör Sid som säger att teatern är fantastisk.

Black Comedy har premiär i kväll (4.11) klockan 19.00 på Tryckeriteatern i Karis.

Tåg mellan Hangö och Karis ersätts med buss

$
0
0

Rälsbussen mellan Hangö och Karis ersätts med buss under tisdag (4.11) mitt på dagen fram till och med 17-tiden.

Orsaken är att tidsgränsen för när rälsbussen ska in på service kom emot, enligt VR:s trafikcentral.

Turerna kl. 12.10, 14.10 och 16.10 från Hangö samt kl. 13.10 och 15.10 från Karis ersätts med buss, och resan räcker därför längre än normalt.

Under dagen körs en ersättande rälsbuss till Karis.

Rälsbusstrafiken fortsätter kl. 17.10. från Karis.

Kravatter och kalsonger på Ekta i Ekenäs

$
0
0

Herrmode i form av slipsar och underkläder är temat för utställningen på Ekenäs museicentrum Ekta fram till 1 mars i vår. Det är dessutom inte vilka kravatter och kalsonger som helst utan de har eller har haft kända ägare.

Kravatten

  • Det sägs att kravatten första gången dokumenterades i bild på soldater i Trajanuskolonnen, det vill säga den romerske kejsaren Trajanus segermonument från år 113 efter Kristus.
  • Den moderna slipsens ursprung tros härstamma från den franske kungen Ludvig XIV:s kroatiska regemente från slutet av 1600-talet. De kroatiska krigarna bar en sjal eller bindel om halsen. Ordet kravatt är härledd från ordet kroat.
  • På 1950-talet var slipsarna ofta mörka i diskreta färger. De var snedrandiga och de mest djärva var prickiga.
  • På 1960-talet var kravatterna smala i mörka färger.
  • På 1970-talet var slipsarna extra breda och randiga. Ofta bar man en näsduk i samma tyg i bröstfickan på kavajen. En del valde ändå bort kravatten och lät kragsnibbarna täcka kavajkragen.
  • På 1980-talet var slipsarna igen smala, men med starka färger så som violett och grönt. De kunde vara gjorda av läder eller vara stickade.
  • På 1990-talet var kravatterna breda och prydda med geometriska och handmålade figurer. Färgerna var brunskiftande.

Kalsongerna

  • Vi har troligtvis använt underbyxor eller kalsonger allt sedan antiken eller i omkring 2 000 år.
  • Germanerna och gallerna i norr använde till och med långa underbyxor. Också slavar och arbetare i Rom använde byxlika klädesplagg.
  • Ordet kalsong eller kalsingar härstammar via franskans caleçon från det italienska ordet calzoni som betydde byxa eller benkläder.
  • I början av 1700-talet infördes underbyxor som en del av den svenska arméns uniform. Det var fortfarande främst män inom överklassen som bar underbyxor.
  • Allmogen bar långt in på 1800-talet endast en lång särk som kunde samlas mellan benen.
  • De första trikåunderkläderna visades på världsutställningen i London år 1851. Den maskinella tillverkningen av trikå blev revolutionerande för utvecklingen och spridningen av underkläder.
  • I Finland blev företaget Hyvon Kudeneules tillverkning av underkläder banbrytande. Fabriken inledde sin verksamhet år 1951 i Helsingfors. År 1955 öppnades en fabrik i Hangö.
  • Fabriken i Hangö var ritad av den berömde arkitekten Viljo Rewell. Hyvon hade också sitt huvudkontor i Hangö och ägaren bodde där.

Det är ambassadör Ralf Friberg som tog kontakt med museet och föreslog en utställning med kravatter. Han är ägare till de 152 kravatter som museet ställer ut.

Kalsongerna har redan länge legat i museets samlingar och väntat på rätt tillfälle att ställas ut. Professor Bo Lönnqvist donerade kalsongerna till museet år 1994.

Då Ralf Friberg tog initiativ till kravattutställningen blev det ett lämpligt tillfälle att också ställa ut kalsongerna.

Personlig text om kravatterna

Ambassadör Friberg har skrivit en text om sina slipsar.

Han berättar att han själv har haft en rätt avslappnad inställning till kravatten, som på 1960- och 1970-talen fick ett uppsving i Finland.

Slipsmodet har varierat genom åren, skriver Friberg.

- Slipsarnas bredd varierade från det ganska trådsmala till det överbreda, som slogs om uppmärksamheten med den tidens manliga och överdrivna samt ofta oklädsamma polisonger.

Firmakravatter

Genom sitt arbete och sina uppdrag som chef för nyheterna i radio och tv på Yle och senare riksdagsledamot på 1970-talet kom Friberg ofta i kontakt med slipsar som gavs som firmagåvor.

- Till de vräkigaste exemplaren hör hotell och restaurang Marskis slipsklenod, som, det måste erkännas, blott troget följde tidens smak, eller brist på densamma.

Som ambassadör kom Friberg också i kontakt med många slipsar och seder kring dem. I Danmark delas slipsar ut av kommuner och offentliga samfund.

- När man som ambassadör besökte en ny stad hörde det nästan till saken att den gästande dignitären begåvades med en slips.

"Slipsen kan vara sexig"

Ralf Friberg konstaterar att utvecklingen nu har gått mot att det blir allt vanligare att också uppträda utan slips.

- Numera är det väl de rigeur att dyka upp med halsen bar och kragen öppen på alla tillställningar utom eventuellt begravningar.

Han avslutar sin text om kravatter med att konstatera att slipsen ibland används för att klä unga damer som i övrigt poserar avklädda inför fotografen.

- Men tro mig, slipsen kan vara sexig utan alla kvinnliga attribut.

Dan Lindholm om kravatter på Ekta

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Dan Lindholm om kravatter på Ekta

Lena Dahlberg om kalsonger på Ekta

Listen2 min 49 s
Spela upp klipp på Arenan: Lena Dahlberg om kalsonger på Ekta

Lojo hittade inte personalchef bland 39 sökande

$
0
0

Hela 39 personer sökte tjänsten som personalchef i Lojo, men det räcker inte. Staden ledigförklarar tjänsten på nytt för att få in flera ansökningar.

Stadsstyrelsen beslutade på måndagen (3.11) att ledigförklara tjänsten.

Lojo annonserade efter sökande till tjänsten som personalchef i augusti. Sju kallades till intervju och två av dem som intervjuades fick genomgå ett lämplighetstest.

Nu ledigförklaras jobbet igen och tidigare ansökningar kommer inte att beaktas.

Personalchefen har som uppgift att stöda stadens ledning och förmän i arbetet att förverkliga stadens strategi i personalpolitiska frågor.

Dessutom krävs bland annat god samarbetsförmåga och förmåga att tänka strategiskt.


Abstrakt färgkonst i Ekenäs bibliotek

$
0
0

Ekenässällskapet ställer ut tavlor av den finsk-turkiska konstnärinnan Melek Mazici (född år 1956) i biblioteket i Ekenäs från onsdag till lördag (5-8.11).

Det gäller alltså att vara snabb om man vill hinna se Melek Mazicis tavlor.

Utställningen heter 30 timmar konst eftersom utställningen bara visas i några dagar.

Galleri Perspektivet i Ekenäs bibliotek har öppet mellan klockan 10 och 20 på onsdag. På torsdag och fredag är det öppet mellan klockan 10 och 17 och på lördag mellan 10 och 14.

Realism blandas med drömmar i utställning på Elverket i Ekenäs

$
0
0

Stiftelsen Pro Artibus ställer ut den svenska konstnären Fredrik Lindbergs verk på Galleri Elverket i Ekenäs mellan 2.11 och 21.12. Utställningen heter Jag tar nattåget.

Fredrik Lindberg är född år 1975 i Luleå i Sverige, men bor och arbetar numera i Stockholm.

Elverket ordnade en öppen ansökan - Open Call - för konstnärer och Lindberg var den som antogs.

På Elverket visar han 30 stycken olje- och akrylmålningar.

Verkligheten möter drömmen

Fredrik Lindberg som är uppvuxen i Västerbotten hämtar en stor del av sin inspiration från hemtrakten.

- Jag utforskar minnen, hämtar upp bilder från barndomen. Det finns en sorts drömkänsla över många av de bilder jag gjort senaste åren, säger Lindberg i ett pressmeddelande.

Lindberg har ställt ut på konsthallar över hela Sverige. År 2009 erhöll han Konstnärsnämndens arbetsstipendium och hans konst finns bland annat på Hallands konstmuseum, Norrbottens museum samt hos Statens konstråd.

År 2011 gav Lindberg ut sin första konstbok.

SFP i Karis föddes på Borgkila

$
0
0

För drygt hundra år sedan grundade Svenska folkpartiet lokalföreningar på olika håll. Henrik Ekberg har skrivit en historik om hur det gick till i Karis.

Lördagen den 29 september 1906 samlades ett åttiotal personer på Karis ungdomsförenings lokal Borgkila.

Moderpartiet hade grundats på våren, den 20 maj i Helsingfors. Nu gällde det att få till stånd lokalavdelningar som kunde arbeta inför det första valet till enkammarlantdagen i mars 1907.

Henrik Ekbergs historik om SFP och lokalavdelningen i Karis
Det lokala engagemanget skildras i historik Henrik Ekbergs historik om SFP och lokalavdelningen i Karis Bild: Yle/Monica Slotte

Enligt politices doktor, författaren Henrik Ekberg hade partiet och lokalavdelningen en central roll då stationssamhället, senare köpingen och slutligen staden Karis byggdes upp.

- Man kan säga att partiet har byggt upp den här orten, genom sin dominans i politiken.

SFP i Karis föddes på Borgkila

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: SFP i Karis föddes på Borgkila

Gräsrötterna viktiga

Henrik Ekberg hänvisar till Lars Nyberg, en av partiets förgrundsgestalter på orten under efterkrigstiden. Han poängterade hur viktigt det trogna tjänandet i lokalavdelningen var. Det handlade om valkampanjer, plakat, propaganda och kaffekokande.

- En styrelse allena kan ju inte åstadkomma resultat, det är medlemmarna som bär upp partiet, säger Björn Siggberg, ordförande för lokalavdelningen i Karis.

Fyra tidigare och nuvarande SFP-ordförande: Kerstin Ilander, Björn Siggberg, Karin Svahnström och Anders Walls.
Kerstin Ilander, Björn Siggberg, Karin Svahnström och Anders Walls har alla hållit i ordförandeklubban inom SFP Fyra tidigare och nuvarande SFP-ordförande: Kerstin Ilander, Björn Siggberg, Karin Svahnström och Anders Walls. Bild: Yle/Monica Slotte

Engagemanget i en politisk lokalavdelning är också av stor betydelse för de rikspolitiska framgångarna, konstaterar kretsordförande Anders Walls.

- SFP är ett stort parti om man ser till hur många aktivister vi har. Det känns bra att jobba i en sådan organisation.

I samhällets tjänst - 100 år med Svenska folkpartiet i Karis har skrivits av Henrik Ekberg och ges ut av lokalavdelningen.

Avloppsrör ersätter reningsverket i Svartå

$
0
0

Förbindelseledningen mellan Karis och Svartå byggs för att säkerställa Svartåbornas vattenförsörjning. Vattenverket vill också ta hand om avloppet på ett vettigt sätt.

Tom Törnroos om ny avloppsledning från Karis till Svartå

Listen4 min 47 s
Spela upp klipp på Arenan: Tom Törnroos om ny avloppsledning från Karis till Svartå

Det handlar om en 15 kilometer lång förbindelseledning (vatten och avlopp) som kommer gå från Karis centrum via Fredriksstad, Sannäs och Mjölbolsta upp till Svartå.

Förutom att Svartåborna blir av med sitt gamla reningsverk så är det också möjligt för fastigheter längs med att ansluta sig.

Stor investering

De totala kostnaderna beräknas bli runt två miljoner. Nylands närings-, trafik- och miljöcentral har lovat bidra med 400 000 euro.

- Det är en betydande satsning för Raseborgs vatten, konstaterar Tom Törnroos, vattenverkets chef.

Chefen vid Raseborgs vatten, Tom Törnroos, vid sitt arbetsbord.
Tom Törnroos, chef vid Raseborgs vatten, tror att Mjölbolsta sjukhus kommer att ansluta sig. Chefen vid Raseborgs vatten, Tom Törnroos, vid sitt arbetsbord. Bild: Yle/Malin Valtonen

Åminnefors reningsverk bättre

Ledningen byggs för att säkerställa Svartåbornas vattenförsörjning. Vattenverket vill också ta hand om avloppet på ett vettigt sätt, säger Törnroos.

- Vi hade att välja mellan att sanera Svartå reningsverk och söka en ny vattentäkt för Svartåborna eller bygga en avloppsledning. Ledningen är nog det mest vettiga.

I Svartåvattnet finns det rester av bekämpningsmedel. Det fås bort ur vattnet med hjälp av ett aktivt kolfilter. Men det skapar extra arbete för Raseborgs vatten.

En annan nackdel i Svartå är att hushållen rätt snabbt blir utan vatten när det är strömavbrott, eftersom det inte finns något vattentorn där.

- Ser man på dagens krav med kväve- och fosforrening så är det helt klart att Karis-Pojo reningsverk är den rätta platsen för avloppsvattnet, säger Törnroos.

- Miljön är definitivt en vinnare när ledningen är klar.

Mjölbolsta sjukhus antagligen med

Inom kort kommer vattenverkets direktion att välja en entreprenör för projektet. Allt kommer igång på allvar nästa år och ledningen förväntas vara klar vid årsskiftet 2015-2016.

Det finns redan ett intresse att ansluta fastigheter till den nya avloppsledningen. Bland annat har Folkhälsan visat intresse för att ansluta Mjölbolsta sjukhus till ledningen. Det skulle resultera i att Mjölbolstas eget reningsverk stängs.

Folkhälsan har ännu inte fattat ett beslut i frågan. Tom Törnroos anser att det skulle vara viktigt att också Mjölbolsta sjukhus är med.

- Jag tror definitivt de går med eftersom deras reningsverk är gammalt. De har hört av sig och frågat om anslutningsavgifter, berättar Törnroos.

Huvudbyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus i Raseborg.
Mjölbolsta sjukhusfastighet ansluter sig nog, tror Tom Törnroos. Huvudbyggnaden vid Mjölbolsta sjukhus i Raseborg. Bild: YLE / Robin Lindberg

Alla hushåll längs med avloppsledningen kan ansluta sig. Men det kräver en pumpstation eftersom det är en tryckavloppsledning. Anslutningsavgiften för ett småhus är 8000 euro. En pumpmaskin går på runt 3000 euro och arbeten kostar också.

- Vi talar om en kostnad på 12 000 - 13 000 euro, säger Tom Törnroos.

Från Hangö till Svartå

På sikt kommer också vattenledningsnätet i Karis och Ekenäs att byggas ihop.

- Då har vi ledningsnätet ihopbyggt ända från Hangö till Svartå.

Dags att utse årets kulturpristagare i Raseborg

Viewing all 29815 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>