Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29493 articles
Browse latest View live

Haglund återvald på partidagen

$
0
0

Svenska folkpartiets partidag fortsatte på söndagen i Hangö. Carl Haglund återvaldes som ordförande. Haglund hade inga motkandidater.

Till viceordförande valdes Anna-Maja Henriksson, Niklas Mannfolk och Päivi Storgård. Mannfolk vann över Åsa Gustafsson i omröstningen.

Dagen började med andakt och uppvaktning vid hjältegravarna. Partidagen förhandsröstade också i Europaparlamentsvalet.

Ett femtiotal motioner hade lämnats in till partidagen och de behandlades på eftermiddagen. En motion gällde lärarbristen i Nyland. Det finns ett partifullmäktigebeslut om att SFP ska arbeta för att det anvisas pengar för svenskspråkig klasslärarutbildning i Helsingfors. I en av motionerna föreslogs att ett tredje juridiskt kön för transpersoner ska erkännas i Finland.

Norrback ska utreda yrkesutbildning

Minister Ole Norrback får i uppdrag att utreda den svenskspråkiga yrkesutbildningens framtid på uppdrag av undervisningsministeriet. Den informationen fick Yle Nyheter vid Svenska folkpartiets partidag i lördags.

Officiellt väntas undervisningsminister Krista Kiuru (SDP) på måndag ge beskedet om att Norrback tillsätts som utredare.

Läs också Haglund vill öppna Nato-debatt


Oavgjort för LoPa mot EsPa

$
0
0

Lohjan Pallo spelade på söndagskvällen oavgjort mot Etelä-Espoon Pallo i herrarnas division 3 i fotboll. Matchen spelades på Harjuplanen i Lojo.

Slutresultatet blev 3-3 (2-1).

Hemmalaget LoPa fick en bra start i matchen och gick i ledning redan i den tredje matchminuten. Målskytt var Valdrin Seferi. LoPas andra mål kom i tolfte minuten och det gjordes av Neheri Sallahi.

EsPa, som i fjol degraderades från division 2, lyckades reducera fyra minuter före pausvisslingen. Målskytt var Edmundo Wify. Samme man gjorde EsPas kvittering genast i början av andra halvleken.

I den 51:a matchminuten gjorde Jussi Koivula 3-2 för Lojolaget. Slutresultatet 3-3 fastställdes av Tommi Virkkunen två minuter före fulltid.

LoPas lagledare Raine Manselius var besviken efter matchen.

- Vi borde ha vunnit den här matchen. Vi sumpade 5-6 bra målchanser. Efter de två snabba målen i början av matchen slutade vi spela och fick inte riktigt igång spelet efter det, sade Manselius.

Fredagen den 23:e maj spelar LoPa sin följande match. Den går mot FC Kontu och spelas i Gårdsbacka i Helsingfors.

Nummelan Palloseura från Vichtis toppar den något haltande tabellen.

Snart byggstart i Dönsby West

$
0
0

Det nya bostadsområdet i Dönsby West i Karis börjar ta form. Planläggningsarbetet började redan 2008. Nu är de första tomterna till salu.


I Dönsby West, som ligger brevid Lövkulla nära Karis centrum, planeras uppemot 450 bostäder. I området kan uppemot 1000 Karisbor bo i framtiden.

Området är totalt 55 hektar stort och där finns 60 000 kvadratmeter byggrätt.

- Det betyder medelstora småhus på 400-450 kvadratmeter styck, berättar Rainer Johansson, som är en av de privata markägarna.

Lång väntan

Drömmen om att förvandla skogsområdet till ett bostadsområde har funnits länge. Men under Karis stads tid ratades en planläggning av området. Staden hänvisade då till den bergiga terrängen. Men senare beslöt Raseborgs stad 2008 att påbörja en planläggning av området. Den nya planen vann laga kraft våren 2013.

- En lång tid, men nu är vi på god väg, säger Rainer Johansson.

I sommar börjar tomtförsäljningen

Försäljningen av tomter kommer att ske i etapper. I sommar kommer de första femton tomterna till salu och när försäljningen kommer igång så fortsätter man att bygga ut området. De privata markägarna kommer bekosta byggandet att kommunalteknik.

- Går allt väl så kan man börja bygga på tomterna i augusti-september, tror Johansson.

Medelstorleken på tomterna är 1260 kvadratmeter.

Priset på tomterna är lite högre än vad staden Raseborg begär. Men Johansson tror nog tomterna kommer att gå åt.

- Området är speciellt i sin helhet med annorlunda natur. Det är soliga bergtomter med möjlighet till jordvärme.

Dönsby West tar form

Listen1 min 20 s
Spela upp klipp på Arenan: Dönsby West tar form

Området växer i etapper

Men tomterna går inte bra åt just nu i Västnyland och det är Johansson väl medveten om. Därför kommer området att byggas ut stegvis och det kommer ta många år innan området är helt klart.

- I 10-15 år finns det säkert tomter här, säger Johansson och tillägger att ingen kan veta när det ekonomiska läget ändrar. Då kommer byggandet igång igen och efterfrågan på tomter ökar.

Blir helhet med Lövkulla

Dönsby West kommer med tiden antagligen att växa ihop med med grannområdet Lövkulla.

- Det kommer finnas förbindelser till Lövkulla via cykelvägar och gångvägar så på så sätt så växer de ihop och blir en helhet, säger Rainer Johansson.

Sjundeå cup kanske flyttar och byter namn

$
0
0

Handbollsturneringen Sjundeå cup som arrangerades under veckoslutet kommer möjligtvis att byta namn och på samma gång flytta till annan ort. Det säger tävlingsledare Tom K Laitinen.

- Vi kan inte fortsätta i Sjundeå om frivilligt juniorarbete motarbetas av kommunen, säger tävlingsledare Tom K Laitinen till Yle Västnyland.

Det var tidningen Länsi-Uusimaa som var först med nyheten.

I veckoslutets Sjundeå Cup spelades över 800 matcher med 280 deltagande lag. Spelarnas antal var ungefär 4 000. Sjundeå IF var den mest framgångsrika föreningen i cupen.

Joni Wiman femte i GRC-öppningen

$
0
0

Joni Wiman var femte i den första deltävlingen i GRC (Global Rallycross Championchips) i Barbados natten mot måndag finsk tid. Segern gick till Scott Speed före Steve Arpin.

Wiman startade i den andra rutan och körde snabbt upp i ledning. Ken Block körde dock ut och hans bil fattade eld och det blev omstart.

I den andra starten fick Joni Wiman två gånger ett tio sekunders straff, men lyckades ändå köra upp till en fin femte plats. Wiman förlorade 16,328 sekunder till Speed. Scott Speeds seger var rätt så klar, eftersom han slog tvåan Steve Arpin med 9,288 sekunder.

Wiman kör för Olsbergs MSE. Loppets segrare Scott Speeds stall är Volkswagen Andretti Rallycross.

Följande deltävling i GRC-serien körs den 7.6 i Austin, Texas.

Resultaten från GRC-seriens första deltävling finns här.

Två personbästa resultat av Roope Auvinen

$
0
0

Västnylands unga kastare höll sig väl framme då traditionella Borgå Vårkast avgjordes på söndagen (18.5). Sjundeå IF:s Roope Auvinen gjorde två personliga rekord i tävlingen.

Sjundeå IF:s Roope Auvinen segrade i slägga i klassen H17 med resultatet 63.96. Med det resultatet förbättrade han sitt några dagar gamla personliga rekord med drygt en meter. Med denna notering parkerar han också som statistiketta i landet för H16.

Roope Auvinen var bäst också i diskus med resultatet 40.60. I kula var han tvåa med 13.60. Segrare i kula var IF Raseborgs Edward Lindholm med 14.12 och Edward var också andra i diskus. Lindholms resultat 38.32 är ett nytt personligt rekord.

Ytterligare en västnyländsk seger såg dagens ljus då Sara Oraheimo, IF Raseborg, var bäst i damernas kula med resultatet 12.29. Detta innebar en förbättring av hennes PB med 4 centimeter och resultatet för i detta skede in henne på tredje plats i landsstatistiken för damer.

Josefine Lundström, även hon från IF Raseborg, förbättrade sitt PB i slägga i D17 med nästan två meter till 51.87. Det här räckte till tredje plats i den högklassiga tävlingen. Segern gick till Krista Tervo, Karhulan Katajaiset. Hon förbättrade finska rekordet i åldersklassen till 67.97 vilket för in henne på tredje plats i världsstatistiken i nämnda åldersklass i år.

Josefine Lundström var också andra i kula. Ytterligare en idrottare från IF Raseborg fick beträda prispallen då Niklas Söderlund var tredje i herrarnas diskus med 40.85.

De kompletta resultaten från tävlingen finns här.

"I värsta fall måste var femte gå"

$
0
0

Mediebolaget KSF Media inleder samarbetsförhandlingar. I värsta fall måste var femte anställd gå. Vad det innebär för Västra Nyland och Hangötidningen är oklart.

Tommy Westerlund om KSF Medias samarbetsförhandlingar

Listen2 min 53 s
Spela upp klipp på Arenan: Tommy Westerlund om KSF Medias samarbetsförhandlingar

De anställda vid KSF Media möttes av dystra besked i morse. Bolaget inleder samarbetsförhandlingar nästa vecka och i värsta fall måste 50 jobb bort.

– Det är klart att det är väldigt sorgligt och en stor negativ nyhet. Men det är å andra sidan knappast en överraskning för någon att det i dag går dåligt för tidningsbranschen, säger Västra Nylands och Hangötidningens chefredaktör Tommy Westerlund.

Annons- och prenumerationsintäkterna har nått ner. Tidningarna har under flera år osthyvlat bort kostnader, men det har inte varit tillräckligt.

VN:s chefredaktör Tommy Westerlund.
Chefredaktör Tommy Westerlund VN:s chefredaktör Tommy Westerlund. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund

– Nu måste vi helt enkelt ta till strukturella åtgärder och då blir det av den här omfattningen. I värsta fall kan det innebära att var femte från KSF Media tvingas sluta, säger Westerlund.

Söker andra lösningar

Han säger att KSF Media under samarbetsförhandlingarna försöker hitta andra lösningar än uppsägningar.

– En möjlighet är att hitta nya intäktsmöjligheter och det hoppas vi förstås att vi ska göra. I så fall minskar kraven på nedskärningar. Vi ska nu på allvar sätta oss ned och fundera på det. Hela personalen kommer att vara engagerad i processen som nu ska starta.

Samarbetsförhandlingarna inleds 28 maj och pågår i sex veckor. Westerlund vet inte vad samarbetsförhandlingen kommer att innebära för personalen vid Västra Nyland och Hangötidningen.

– Eftersom vi kommer att betona det lokala som en av tyngdpunktsområdena också i fortsättningen är jag optimistisk och tror att Västra Nyland och Hangötidningen kommer att vara viktiga produkter också i fortsättningen.

Tommy Westerlund betonar att papperstidningarna kommer att finnas kvar. Han säger att Hangötidningen och Västra Nyland i framtiden knappast kommer att se ut som i dag och säger att det till och med kan bli förbättringar för läsarna och företagskunderna.

KSF-Media skär ner: Var femte kan få gå

Sjundeå Cup kanske flyttar till en grannkommun

$
0
0

Sjundeå cup funderar på alternativ plats

Listen1 min 49 s
Spela upp klipp på Arenan: Sjundeå cup funderar på alternativ plats

Handbollsturneringen Sjundeå cup som arrangerades under veckoslutet kommer möjligtvis att byta namn och på samma gång flytta till annan ort. Kommunikationen mellan Sjundeå kommun och idrottsföreningen Sjundeå IF fungerar inte.

- Vi kan inte fortsätta i Sjundeå om frivilligt juniorarbete motarbetas av kommunen, säger tävlingsledare Tom K Laitinen från Sjundeå IF.

Arrangörerna och kommunen kommer inte överens, berättar han.

- Vi har funderat på att flytta Sjundeå Cup till någon av grannkommunerna.

- Vi har upplevt att vi är en nagel i ögat för kommunen. Vår kommunikation fungerar inte nu riktigt som den ska.

Tom K Laitinen säger att Sjundeå IF tidigare fått ett understöd på 16 000 euro och av det betalat 9000 euro i hallhyra. Kommunen vill höja hyran till 21 000 euro.

I veckoslutets Sjundeå Cup spelades över 800 matcher med 280 deltagande lag. Spelarnas antal var ungefär 4 000. Sjundeå IF var den mest framgångsrika föreningen i cupen.
Det var tidningen Länsi-Uusimaa som först berättade den här nyheten.


Hurja Piruetti får pengar av staten

$
0
0

Dansskolan Hurja Piruetti får 20 000 euro i bidrag för grundundervisning i konst.

Skolan ordnar grundundervisning i konst enligt den allmänna läroplanen. Pengarna kommer från staten, men beviljas av staden Raseborg.

Om staden inte betalar pengarna till Hurja Piruetti, måste de betalas tillbaka till staten.

Hurja Piruetti har omkring 700 danselever och över hälften av dem dansar, enligt läroplan.

Sjundeå cup, fotboll, amerikansk fotboll, rallycross och golf

$
0
0

Sportmåndag 19.5.2014 sammanfattar ett digert västnyländskt sportveckoslut. Förutom Finlands största handbollsturnering pratas det också bland annat om Raseborgsderbyt i fotboll.

Sportmåndag 19.5.2014

Listen12 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Sportmåndag 19.5.2014

Under veckoslutet spelades Sjundeå cup för 42:a gången. Arrangörsföreningen Sjundeå IF var den bästa föreningen i turneringen. Tävlingsledaren Tom K. Laitinen kastade fram tanken att turneringen kanske i framtiden spelas någon annanstans än i Sjundeå och att den kanske får ett nytt namn. Han är trött på det motstånd som vissa tjänstemän i kommunen visar mot turneringen.

På lördagen var stämningen på topp då säsongens första Raseborgsderby i fotboll spelades på centrumplan i Ekenäs. Över tusen åskådare såg matchen där Ekenäs IF denna gång var bättre än BK-46 från Karis. matchen slutade 3-0.

I programmet hörs såväl EIF:s hejarklack Eklöven om BK:s supportergrupp Pålkka Sviinen.

Pojograbben Joni Wiman inledde säsongen i rallycross då GRC-serien körde igång i Barbados. Han körde fint och var femte.

I Sportmåndag pratas också om utmanartävlingen Thule i golf och om seriepremiären i amerikansk fotboll. Hangölaget Sun City inledde division 2-säsongen med en knapp seger över Steelers från Kuopio.

I Sportmåndagsstudion står Marica Hildén och Bubi Asplund.

Polisen: Hangö är en trygg småstad

$
0
0

Livet i Hangö verkar lugnt och tryggt.
Det är polisens slutsats efter helgens stora övervakningsoperation i hamnstaden.

Polisen har under vintern fått information av allmänheten om att det är otryggt och förekommer vålds- och trafikbrott i Hangö.

Specialsatsning

Drogpoliser, ordnings- och trafikpoliser från i Hangö, Raseborg och Esbo samt Tullen och Gränsbevakningen genomförde därför en större övervakningsoperation i Hangö under helgen.
Ett trettiotal mannar rörde sig på gator och parkområden, synade trafiken i hamnarna och kontrollerade restauranger.

Men inget allvarligt kom fram.

- Operationen gav vid handen att Hangö är en trivsam liten stad, säger kriminalkommissarie Jukka Paasio från polisens drogenhet i Esbo.

Polisen pratade också med ungdomar på Parkbergen men till exempel någon kannabis påträffades inte hos dem.

- Också vid mc-gänget Bandidos klubblokal såg det lugnt ut och polisen såg heller inte klubbens medlemmar på stan, säger Paasio.

Under sommaren kan det vara livligare då många sommar- och båtgäster besöker Hangö, medger Paasio.
Det var första gången Västra Nylands polisinrättning utförde en sådan här riktad övervakningsoperation, berättar Paasio.

HuR-framgångar i Åbo och i Billnäs

$
0
0

Ryttare från Hangöudds Ryttare skördade framgångar under veckoslutet. Julia Holmström vann i nationella hindertävlingar i Åbo och Erika Gröning prisbelönades i Billnäs.

På fredagen (16.5) tävlade Julia Holmström tillsammans med sex år gamla hästen Cuba Libre i Åbo. Ekipaget klarade hindertävlingen där hinderhöjden var 110 centimeter utan felpoäng och belönades med en vinnarrosett.

Ekipaget klarade också banan med tio centimeter lägre hinder utan felpoäng, men blev inte denna gång prisbelönad.

Holmströms klubbkamrat Erika Gröning med ponnyn Elton II var femte i hindertävlingen där hinderhöjden var 60 centimeter. Milla Virokannas/ Sandnes var ett par sekunder snabbare och vann klassen.

I klassen 80 cm var ekipaget från Hangö tredje. Segern gick till Laura Alanen från Bjärnå med ponnyn Perran Dancing Devil.

Resultat från Åbo och Billnäs.

Handbollen premierade årets bästa

$
0
0

Mikael Källman-priset som går till årets bästa herrspelare tilldelades Kristo Järve som var förgrundsfigur i Cocks guldlag. Katja Nyberg-priset till årets bästa damspelare gick till Helsingfors IFK:s gulddam Linda Cainberg.

Bästa försvarsspelare är Dickens Alexandra Ahlroth bland damerna och Kristo Järve här också bäst utav herrarna. Årets tränare är Birgitta Lindholm som lotsade HIFK till guld på damsidan. Kaj Hagman förde Sjundeå IF till något av ett överraskningsbrons i herrligan vilket gav honom titeln, årets tränare.

På ungdomssidan fick Anna Jauhiainen från Atlas priset som årets bästa unga damspelare. BK-46 Oliver Helander premierades som bästa unga herrspelare.

Säsongens vassaste målskyttar var , Sergiy Shevchenko (HC West), på herrsidan med 179 mål i grundserien, medan målsprutan bland damerna var Anna Lindholm (Dicken), som i grundserien stod för 151 mål.

Damernas All Stars-lag ser ut så här:

mv: Annika Lindström (HIFK Damhandboll)
M6: Yvonne Westerholm (BK-46)
V6: Annika Näräkkä (Dicken)
H6: Sara Jäntti (Sparta)
V9: Linda Cainberg (HIFK Damhandboll)
M9: Annette Tallqvist (HIFK Damhandboll)
H9: Madeleine Lindholm (SIF)

Till herrarnas All Stars-lag valdes:

mv: Evgen Umovist (Cocks)
M6: Antti Rogenbaum (Cocks)
H6: Anton Rémy (Dicken)
V6: Teemu Tamminen (Cocks)
V9: Richard Sundberg (HC West)
M9: Benny Broman (Dicken)
H9: Kristo Järve (Cocks)

Samtliga pristagare:

Årets målvakt, Annika Lindström (HIFK Damhandboll)
Årets målvakt, Evgen Umovist (Cocks)
Årets unga spelare, Anna Jauhiainen (Atlas)
Årets unga spelare, Oliver Helander (BK-46)
Årets bästa målskytt, Anna Lindholm (Dicken), 151 mål

Årets bästa målskytt , Sergiy Shevchenko (HC West), 179 mål
Årets stjärnspelare, Anna Lindholm (Dicken)
Årets stjärnspelare, Teemu Tamminen (Cocks)
Årets försvarsspelare, Alexandra Ahlroth (Dicken)
Årets försvarsspelare, Kristo Järve (Cocks)
Årets damspelare, Linda Cainberg (HIFK Damhandboll)
Årets herrspelare, Kristo Järve (Cocks)
Årets tränare, damer Birgitta Lindholm (HIFK Damhandboll)
Årets tränare, herrar Kaj Hagman (SIF)
Fair play -lag, damer Dicken
Fair play -lag, herrar Dicken
Årets handbollsbragd, att Cocks tog sig in bland de åtta bästa i Challenge Cup
Årets unga domare, Ian Martin
Årets domarpar Jan-Erik Leandersson – Mikael Lindroos
Årets klubbprofil, Jari Viita (Cocks)
Maarit Tallgren (SIF) för gediget jobb.

Ny förening ska stöda Karisskolor

$
0
0

Det har bildats en ny förening vars uppgift är att understöda de tre svenska skolorna i Karis. Föreningen kommer ordna gemensamma evenemang och det första ordnas i höst då det är hundra år sedan Karis-Billnäs samskola grundades.

Föreningen heter Karis-Billnäs skolvänner och stöder Katarinaskolan, Karis svenska högstadium samt Karis-Billnäs gymnasium.

- Det är en plattform för att ordna gemensamma evenemang, berättar Joakim Lagerbohm och tillägger att föreningen också kommer att sköta praktiska saker såsom att administrera de små bidragen skolorna får.

Rektor Joakim Lagerbohm
Joakim Lagerbohm. Rektor Joakim Lagerbohm Bild: yle/Minna Almark

Alla får vara med

Enligt Lagerbohm har tanken om en understödsförening funnits en tid.

- Det verkar ha funnits en beställning på en förening som Karis-Billnäs skolvänner.

Ny förening för Karisskolor

Listen2 min 9 s
Spela upp klipp på Arenan: Ny förening för Karisskolor

Föreningen har som bäst åtta medlemmar. Lagerbohm berättar att flera medlemmar är välkomna att ansluta sig till föreningen när administrationen är i skick. Vem som helst får vara med.

Planerna inför jubileet redan igång

Föreningen har redan haft några planeringsmöten angående 100-årsjubileet i höst. Men programmet vill Lagerbohm ännu inte orda något om. Det är ännu öppet.

- Vi ser fram emot vårt första stora gemensamma uppdrag, säger han.

Hangö-Hyvingebanan prioriteras då trafiken utvecklas

$
0
0

Elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan och en förbättring av riksväg 25 mellan Karis och Virkby prioriteras då de västnyländska kommunerna lobbar för att få pengar från staten. Åtta kommuner har tillsammans med Nylands förbund, Nylands närings-, trafik- och miljöcentral och Trafikverket gjort upp en avsiktsförklaring för att utveckla trafiksystemen i Västnyland 2014-2019.

Hangö-Hyvingebanan och riksväg 25 prioriteras

Listen2 min 6 s
Spela upp klipp på Arenan: Hangö-Hyvingebanan och riksväg 25 prioriteras

Elektrifieringen av järnvägsavsnittet mellan Hangö och Hyvinge är det viktigaste spetsprojektet, medan förbättringen av riksväg 25 kommer på andra plats. Här handlar det den planskilda anslutningen på Tynnismalmen och en förbättring av vägavsnittet mellan Virkby och Karis.

Hangö-Hyvingebanan och riksväg 25 utgör också en viktig utvecklingsregion för regionen som lyfts fram i åtgärdsprogrammet.

Viktigt avtal

Raseborgs tekniske direktör Jan Gröndahl representerar Raseborg i arbetsgruppen för trafiksystemplanen. Han säger att det här är ett viktigt avtal. Det har krävts mycket arbete för att få en gemensam syn med bland annat Lojo, Högfors, Vichtis och Kyrkslätt om vilka frågor som ska prioriteras.

Gropar på lappad väg.
Riksväg 25 mellan Virkby och Karis. Gropar på lappad väg. Bild: Yle/Veronica Montén

Också Lojos tekniske direktör Jussi Savela säger att det är ett viktigt dokument för den framtida utvecklingen av regionen. Han säger att Hangö-Hyvingebanan och riksväg 25 också är viktiga för Lojo.

Också riksväg 1, alltså motorvägen, och Västbanan är viktiga för Lojo, säger Savela. De finns också med i avsiktsförklaringen, men prioriteras inte lika högt som Hangö-Hyvingebanan och riksväg 25. Också Esbo stadsbana, kustbanan och en förbättring av riksväg 1 i Esbo för att underlätta kollektivtrafiken till Lojo och Nummela finns med.

Trafikpolitisk redogörelse

Avsikten är att få med spetsprojekten i regeringens trafikpolitiska redogörelse och på det viset få finansiering för bland annat Hangö-Hyvingebanan och förbättringen av riksväg 25. Liknande program görs upp inom andra regioner i Finland.

Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå, Lojo, Högfors, Kyrkslätt och Vichtis. ska i juni skriva under avsiktsförklaringen tillsammans med Nylands förbund, Nylands närings-, trafik- och miljöcentral och Trafikverket.

Utvecklingskorridorer

Då regionen utvecklas på lång sikt är det tre utvecklingskorridorer som är viktiga. Vid de här utvecklingskorridorerna satsar regionen på att förbättra servicen.

Den första utvecklingskorridoren bildas av Hangö-Hyvingebanan och riksväg 25.

Den andra utvecklingskorridoren bildas av kustbanan och stamväg 50 (ring III) och stamväg 51 mellan Karis och Kyrkslätt.

Den tredje utvecklingskorridoren bildas av Västbanan och riksväg 1 och 2. Västbanan är ett järnvägsavsnitt som planeras mellan Esbo och Lojo. Riksväg 1 ingår i motorvägen mellan Helsingfors och Åbo och riksväg 2 sträcker sig från Vichtis till Björneborg.

I avsiktsförklaringen betonas också växelverkan mellan trafik och markanvändning, gång och cykling, kollektivtrafik och logistik.

Gropar på lappad väg.
Riksväg 25 mellan Virkby och Karis. Gropar på lappad väg. Bild: Yle/Veronica Montén

Trafik och markanvändning

Regionen ska satsa på en växelverkan mellan trafik och markanvändning. Den nuvarande tätorts- och bystrukturen ska bli tätare och markanvändningen utvecklas så att behovet av trafik minskar.

De nuvarande centrumområdena och den rådande samhällsstrukturen har en viktig roll i att utveckla regionen. Områden som ligger i närheten av stationer och kollektivtrafik utvecklas.

I första hand ska servicenivån och trafiksäkerheten förbättras där vägtrafiken är viktigast. Efter det ska man se över planeringen av trafiken och markanvändningen. Efter det ska trafiksäkerheten förbättras.

Gång och cykling

Gång och cykling ska främjas. Bland annat ska invånarnas attityder till gång och cykling påverkas genom marknadsföring. Då trafiken byggs ut ska gång och cykling behandlas jämställas med andra trafikformer och det ska bli lättare att ta sig fram till fots och med cykel.

Det viktigaste är att påverka attityderna till gång och cykling. Man ska också satsa på infrastruktur för gång och cykling och en trafikpolitik som är positiv till gång och cykling.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken ska vara ett välfungerande och användbart alternativ till personbilen. Målet är snabba rutter och tidtabeller som motsvarar behovet. Utbudet ska anpassas till efterfrågan. Att ta bussen eller tåget ska bli ett verkligt alternativ till personbilen.

Det här betyder att järnvägstrafiken i riktning mot huvudstadsregionen måste förbättras. Servicen ska bli bättre och bilden av kollektivtrafiken måste förbättras genom bättre information i realtid och ett mer enhetligt biljettsystem. Det är viktigt att myndigheterna och kommunerna tillsammans med trafikföretagen planerar kollektivtrafiken.

I första hand ska servicenivån och utbudet av kollektivtrafik förbättras. Därefter satsar regionen på att utveckla resekedjor, spårtrafik och effektivera samarbetet. Också infrastruktur och miljö för kollektivtrafiken ska utvecklas

Logistik

Logistiken ska utvecklas genom fungerande transportförbindelser och säkra trafiknät. Funktionaliteten för industri- och logistik ses över. Man satsar på smidiga väg- och spårförbindelser. Också säkra transportförbindelser prioriteras.

En arbetsgrupp med ansvar för trafiksystemet på tjänstemannanivå ska koordinera och följa upp arbetet. Nylands förbund leder arbetsgruppen och kommunerna, Trafikverken och NTM-centralen har varsin representant i arbetsgruppen.


Naturiststranden i Hangö torkar in

$
0
0

Det blir troligtvis ingen naturiststrand i Hangö.
Orsaken är att det inte finns någon lämplig plats, enligt tekniska nämndens vice ordförande Stig Helander (SFP).

Naturiststranden i Hangö torkar in

Listen1 min 26 s
Spela upp klipp på Arenan: Naturiststranden i Hangö torkar in

- Det ser nog ut som om hela det här eländet torkar in, säger han.

Enligt honom har Sandöträsket diskuterats som alternativ för naturiststranden. Men Helander tror inte att det kommer att fungera.

- Jag tror inte att invånarna där skulle bli så väldigt glada över att nakna mänskor springer omkring på stranden, säger han.

Han är också fundersam över vilka faciliteter som måste byggas i samband med en naturiststrand.

- Det måste väl byggas fasta toaletter, funderar Helander. Fast omklädningsrum behövs det kanske inte eftersom naturisterna inte är speciellt blyga av sig. De byter väl om naturellt.

Ärendet kommer upp på tekniska nämndens nästa möte. Nu har beredningen fått i uppgift att komma med förslag på lämpliga platser för naturisterna.

- Men det ser faktiskt dåligt ut, säger Helander.

Nya rön om Raseborgs slott

$
0
0

Raseborgs slott lämnades inte år 1553.
De senaste arkivstudierna visar att Nylands medeltida centrum upplevde en kort renässans några år senare.

Nya rön vid Raseborgs slott

Listen4 min 20 s
Spela upp klipp på Arenan: Nya rön vid Raseborgs slott

Raseborgs slott grundades på 1370-talet och lämnades enligt tidigare forskning åt sitt öde år 1553.
Men nu har forskarna studerat arkivuppgifter och fått reda på att slottet upplevde en kort renässans tre år senare, år 1556.

Den här blomstringen varade i ett par år och slutade plötsligt våren 1558 på grund av en olycka.
En del av slottet, bland annat ölkällaren, rasade och tiotals tunnor med de bästa ölsorterna förstördes.

Viktig dryck

Enligt Dan Lindholm, chef för Västra Nylands landskapsmuseum, var öl en viktig dryck på medeltiden. Konsumtionen var också hyfsat hög.

- Dagsransonen som delades ut på slottet uppgick till fyra och en halv liter per person och dag. Det fanns öl av bättre och sämre kvalitet, beroende på status. Slottsfogden drack ett fylligare öl medan hantverkarna fick nöja sig med något som påminner om dagens pilsner.

Före valborgsmässan hade slottet slutligen mött sitt öde.

Samma sommar (1558) lät hertig Johan bygga en stor kungsgård i Ekenäs. Den fick ersätta det gamla slottet i Raseborg.

Unika utgrävningar

Åren 2008-2009 utfördes de första utgrävningarna inom ramen för projektet Alla tiders Raseborg.

I sommar återvänder arkeologerna till slottet. Allmänheten har också den här gången möjlighet att delta i utgrävningarna som nu koncentrerar sig på området öster om slottet, den så kallade Slottsmalmen.

- Det här är en unik chans för den som är intresserad av arkeologi. Raseborgs slott var ett medeltida centrum för långväga resenärer och klart viktigare än vad vi idag kan föreställa oss. Marken har inte brukats med moderna metoder utan är relativt orörd, säger Dan Lindholm.

De arkeologiska utgrävningarna vid Raseborgs slott utförs av Västra Nylands landskapsmuseum och Hangö sommaruni i samarbete med Helsingfors universitet. Projektet har fått understöd från Svenska kulturfonden.

Tillsammans med 28 andra historiska besöksmål förvaltas Raseborgs slott från och med början av år 2014 av Forsstyrelsen.

Framåt för EIF-damerna

$
0
0

Det fortsätter gå bra för fotbollsdamerna i EIF.

Det blev seger igen i går (29.5) kväll i damernas divsion två för EIF.

Ekenäslaget vann i matchen mot Maskun Palloseura med 3-0 (0-0).

Sjundeå får cykelpolitiskt program

$
0
0

Att öka cyklandet som konditons- och motionsform är lönsamt både ur ekologisk och folkhälsosynpunkt, enligt en fullmäktigemotion.

Att främja cyklingen kunde dessutom vara en del av kommunens image och turism.

För att folk ska börja cykla mera måste smidigheten öka, och säkerheten och cykelrutterna borde på lång sikt utvecklas, sägs det i motionen.

Bildningsnämnden har gett bildningschefen i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som bereder ett cykelpolitiskt program i Sjundeå.

Inga vägavgifter i städerna - orättvist?

$
0
0

Den som bor längs en privat väg på landet betalar i vissa fall rätt stora summor för att få använda vägen och hålla den i skick - medan de som bor i städerna inte betalar något alls. Det här samtidigt som de privata vägarna som väglag har hand om många gånger är i bättre skick än de som sköts av stat och kommun. Orättvist?


Calle Jansson från Raseborgs vägsektion ser blickar i backspegeln på hur det gått till då kostnaderna fördelats ojämt mellan landsbygd och stad.
Calle Jansson är sekreterare i vägsektionen i Raseborg.
Calle Jansson från vägsektionen i Raseborg. Calle Jansson är sekreterare i vägsektionen i Raseborg. Bild: Yle/ Mårten Lampén

- Det är ganska intressant. Tidigare uppbars gatuavgifter inne i städerna. Men sedan kom fastighetsskatten och då försvann gatuavgifterna. Fastighetsskatten kom också till landsbygden, men landsbygden blev kvar med sin skyldighet att underhålla sina vägar. Nu är vi i den situationen att bidragen från samhället blir allt knappare. Det blir kostnader, de får axla en allt större andel. Kanske man kan se en viss liten orättvisa i det här.

Vägbidragen har successivt minskat och för tre år sedan försvann 30 % i Raseborg. Nu delas cirka 200.000 euro ut medan väglagens kostnader beräknas vara 800 000 - 900 000 euro per år. Väglagen får alltså cirka 25 procent i bidrag.

Lasse Lindberg bor på Dal gård och är ordförande för Dal enskilda väglag i Prästkulla. Skulle han vara stadsbo skulle han inte betala några vägavgifter alls - känns det inte fel att betala?

Lasse Lindberg är ordförande för Dal enskilda väglag.
Lasse Lindberg är ordförande för Dal enskilda väglag. Lasse Lindberg är ordförande för Dal enskilda väglag. Bild: Yle/ Mårten Lampén

- Det är väl bara så att man måste göra det. Jag förstår att det skulle bli helt ohållbart om kommunen eller staten skulle stå för underhållet. Man får bara ta det på det viset. Det är ju en avgift, om man har skogsbruk, som man får dra av i beskattningen. Så det är helt okay. Det finns för- och nackdelar med att bo på landet - men fördelarna överväger...

De privata vägarna sköts bättre än de allmänna

Hur fungerar ett väglag?

Ett väglags adminstration är någonting mellan en förening och ett bostadsaktiebolag. I princip är de som har rätt att använda vägen delägare. De ska mötas till en delägarstämma och besluta om hur vägen ska skötas och vem som ska ha verkställande makt i form av en styrelse, eller i små väglag av en syssloman. Möten ska hållas minst vart fjärde år. Vid stämman röstar man, röstetalet bestäms av hur stor andel man har av väghållningskostnaderna. Den som använder vägen mycket har alltså en störrre avgift men också större röstetal. Väglag grundas vanligen vid en vägnämndsförrättning, i Raseborg är det tekniska nämndens vägsektion som har hand om dem. Då man har ett väglag kan man ansöka om understöd från kommunen (varierar mellan kommuner) eller staten, för exempelvis grundförbättring.
Ett servitut är rätt att använda annans mark för en väg. Men begreppet används inte mer, istället används ordet vägrätt.


I Raseborg finns 1823 fast bosatta hushåll som är delägare i ett väglag. Det betyder cirka 5000 personer eller 17 procent av Raseborgs befolkning. Samtidigt finns också 4550 fritidshushåll vid en väglagsväg vilket ger ytterligare 12 000 personer under under delar av året. Men överlag ser Calle Jansson från vägsektionen att vägarna som väglagen sköter är i gott skick.

- Jag tycker de sköts exemplariskt, de sköts väldigt bra. Många vägar är bättre än de allmänna vägarna.

Den väg som Dal enskilda väglag sköter om är drygt 6 kilometer lång och har 20 delägare.

- Vi grundades för ungefär 15 år sedan. Vi brukar ha ett möte per år, en årsstämma och är tre personer i styrelsen, säger ordförande Lase Lindberg.

I väglaget påverkar främst virkestransporter hur stor andelsavgiften är.

- Avgiften baserar sig på många olika saker. Om man har bil eller inte och hur många bilar man har, hur lång sträcka man utnyttjar, och om man utnyttjar vägen för tunga transporter, främst virkestransporter i det här fallet. Vi har nu samlat in drygt 5000 euro per år av de 20 delägarna. Av den summan är det främst tre som betalar över hälften. De allra flesta betalar en minimiavgift på cirka 50 euro. Och sedan anhåller vi varje år om stöd för underhåll från Raseborg och då och då har vi fått statligt bidrag, säger Lasse Lindberg.

- Det lönar sig att försöka hitta en sådan nivå på avgifterna att man kan hålla en jämn debitering varje år. Då undviker man extrema toppar. Man kan göra vissa mindre delar, exempelvis behöver man inte grusa hela vägen utan göra det bitvis. De år då snöröjningskostnaderna är låg så ska man inte heller sänka avgifterna utan istället göra sådant man inte har råd med de år då det varit mer snö. Dalvägen är ett bra exempel på hur man jobbar långsiktigt. Det är en lång väg men målmedvetet jobbar de upp standarden och gör lite varje år, säger Jansson.

Nyligen ar en del av vägen grusats och de senaste par åren har väglaget låtit dika delar av vägen. I år ska en del sprängningsjobb utföras.

Grunda ett väglag så länge alla ännu är överens

Gamla Dalvägen.
Gamla Dalvägen i Prästkulla. Gamla Dalvägen. Bild: Yle/ Mårten Lampén

Det minsta antalet delägare i Raseborg 3 och det största över 500. Det kortaste är 150 meter långt och det längsta över 10 kilometer. Tre delägare är minimi för att grunda ett väglag. Ibland kan det vara svårt att komma överens då det gäller vägar och en del vägbråk kommer till allmänhetens kännedom. Ett allvarligare fall var vägbråket i Billnäs som i början av året gav fängelsestraff åt en markägare.

- Att grunda ett väglag är sätt att skapa ett forum för att diskutera olika åsikter innan man står på den punkten att man blir osams med sina gannar och friden är förstörd. Många väglag har kommit till på det sättet att man inte mer på frivillig basis kommit överens om hur man ska fördela de här väghållningskostnaderna, säger Jansson.

Ett nyss uppgrävt dike.
Att dika hör till väglagens uppgifter så också att bland annat grusa, ploga, salta, spränga, jämna ut. Ett nyss uppgrävt dike. Bild: Yle/ Mårten Lampén

Det är vägsektionen som behandlar besvär och den har ett par fall varje år. Calle Jansson är sekreterare i sektionen.

- Vanligtvis är det inte vägfrågorna som ligger i grunden. Det ligger på en helt annan nivå, det är personligheter som inte kommer överens och det är där problemen oftast ligger.
Vi har ett väglag som vi nästan varje år har ett ärende i jorddomstolen med. Det är samtidigt kommunens kortaste väglag. Det mest extrema var när en delägare besvärade sig över vägstämmans sammankallande. Han hade en vägavgfit på 25 euro och den ansåg han inte vara några problem med. Men sättet på vilket stämman sammankallades på hamnade så långt att det hamnade i jorddomstolen. Den affären kostade honom över 6000 euro i rättegångskostnader. Det är alltså inte frågan om pengar och väghållning, utan något annat.

I Dalvägens väglag går det lugnt till. Hur gör man?
- Ja, kanske alla delägare är männsikor som inte så lätt är missnöjda. Jag vet inte, inte har det varit några bråk alls. Vi har kommit överens, säger Lasse Lindberg.

Viewing all 29493 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>