Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29495 articles
Browse latest View live

Finska och svenska redan i ettan?

$
0
0

Om ett par år kan elever i Raseborg komma att läsa det andra inhemska språket redan i ettan. Målet är en förenhetligad läroplan och bättre språkkunskaper i en tvåspråkig miljö.

Finska och svenska redan i ettan

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Finska och svenska redan i ettan

Den nya läroplanen träder i kraft år 2016 och inbegriper att timresursen ses över i samtliga ämnen.

- Tanken är att hela Raseborg har en gemensam läroplan där vi främjar de båda inhemska språken.

Enligt bildningsdirektör Robert Nyman kommer barnen i Raseborg i såfall att läsa mera språk än vad minikraven stipulerar. Den totala mängden undervisning ökar inte utan det handlar om en omfördelning av timmar.

Robert Nyman, bildningsdirektör i Raseborg. Bild: yle/börje broberg

- Vi erbjuder då ett A1 och ett A2 språk. Finskan respektive svenskan kommer in redan på första klass för alla. Man ska också kunna studera engelska i nästan lika hög grad som förr.

Nyman poängterar att tidig språkinlärning är något som påtalas i de flesta sammanhang som någonting positivt och eftersträvansvärt.

- En utmaning kan utgöras av finskspråkiga elever som flyttar till orten senare under sin skolgång. De har då inte samma grund i svenska som sina klasskamrater. Men enligt skolornas personal är det här ett problem vi kan handskas med.

Vid Hakarinne skola i Ekenäs lär sig eleverna svenska på ettan redan i dag.

Lågt staket

Eija Dahlberg är ordförande för Hem och skola-föreningen vid finska Kiilan koulu i Karis. Hon är odelat positiv till tidigarelagda studier av det andra inhemska språket.

Eija Dahlberg
Eija Dahlberg är ordförande för Hem och skola vid Kiilan koulu i Karis. Eija Dahlberg Bild: Yle/Monica Slotte

- Ju tidigare man börjar lära sig ett nytt språk, desto bättre. Under de första trevande kontakterna förstår man kanske inte varandra helt men det kommer med tiden. I dagis- och skolsammanhang startar man med en lekfull infallsvinkel, det har vi märkt bära frukt.

Dahlberg berättar att man nu försöker sig på gemensamt umgänge mellan Kiilan koulu och svenska Katarinaskolan.

- Vi ska spela ishockeyspel, lämpligt inför den riktiga matchen. Om det visar sig lyckat är det någonting vi går vidare med. Det är ju annars lätt hänt att man håller sig inom sin egen skolas väggar.

Engelskan viktig

En senare engelska kan nog väcka känslor på finskt håll, tror Eija Dahlberg.

- Det har ju alltid varit ett viktigt språk och ett populärt alternativ.

Planeringen fortsätter

Ärendet togs upp i bildningsnämnden igår (6.5). Nämnden beslöt att planeringen fortsätter för obligatorisk undervisning i det andra inhemska redan i ettan.


Elever i Raseborg ska prestera bättre i skolan

$
0
0

Eleverna i Raseborg får behålla sina extra undervisningstimmar.

Filip Björklöf (SFP) om extra undervisningstimmar i Raseborg

Listen1 min 19 s
Spela upp klipp på Arenan: Filip Björklöf (SFP) om extra undervisningstimmar i Raseborg

Varje elev har i grundskolan rätt till minst 222 timmar undervisning per ämne. Raseborgs stad ska nu fortsätta erbjuda eleverna tolv timmar extra och det kostar staden en halv miljon per år.

Det är en satsning på framtiden, säger ordföranden för bildningsnämnden Filip Björklöf från SFP.

- Beslutet är ett av de viktigaste som bildningsnämnden har tagit. Det påverkar elever och studerande långt framåt, säger han.

Nämnden var i går (6.5) enhällig i frågan. De ämnen som staden satsar mera på är främst matematik, modersmål och språk.

Målet är bättre skolprestationer

Inlärningsresultaten i Raseborg har inte varit så bra. Att behålla de extra undervisningstimmarna är ett sätt att göra något åt den saken.

- Absolut, att sänka antalet extra undervisningstimmar hade varit ett lätt sätt att spara pengar men det hade synts genast i inlärningsresultaten och hade varit ett mycket kortsiktigt sparobjekt, säger Filip Björklöf.

Långsiktig investering

De extra undervisningstimmarna kostar i Raseborg omkring en halv miljon euro. De här pengarna är inte bort från något annat, hävdar han.

- Det här är en långsiktig investering som gör att våra elever får en bättre utbildning och som betalar sig tillbaka på lång sikt, säger Björklöf (SFP).

Beslutet gör det även möjligt för elever i Raseborg att om ett par år börja läsa det andra inhemska språket redan på ettan.

- Det skulle inte ha varit möjligt om vi inte hade behållit de extra timmarna, bekräftar Björklöf.

Merituulen koulu kanske klar i december

$
0
0

Ingå valde i går (6.5) Västra Nylands Bygg från Hangö som entreprenör för den stora renoveringen och skolans nya tillbyggnad.

Byggfirman lovar att allt är klart den 12 december så att skolan i bästa fall kan flytta tillbaka under jullovet.

- Det är skönt att vi har det så här långt nu, suckar ordföranden för samhällstekniska nämnden Peter Siggberg (SFP).

- Det har tagit olovligt länge hittills.

Också valet av entreprenör har dragit ut på tiden. Det snabbaste företagets anbud var enligt Siggberg inte det förmånligaste. De andra företagen som gav offerter skulle ha behövt flera månader mera tid men Ingå ville få arbetet klart så snart som möjligt. Företagen ombads därför lämna in nya offerter som gick ut på att få arbetet färdigt i år. Ingen lyckades slå Västra Nylands Byggs offert så de fick jobbet som de lovar sköta för 1 925 000 euro.

Priser inom budgetramarna

Lojoföretaget Sähkö-Sinssi valdes till elentreprenör. Elarbetena ska kosta 100 000 euro. Vvs-arbetena gick till ett annat Hangöföretag Hangö Elektriska som lovar utföra dem för 150 000 euro.

- Vi är positivt överraskade eftersom priserna hålls väl inom budgetramarna, säger Siggberg.

Ingå har budgeterat 3,2 miljoner euro för Merituulen koulus mögelsanering och tillbyggnad.

- Flera hundra tusen euro har redan använts för konsultarvoden och rivningsarbeten, uppskattar Siggberg.

Kommunen kommer att träffa byggföretaget inom de närmaste dagarna för att arbetena ska komma igång så snart som möjligt.

Egen övervakare

Ingå samhällstekniska nämnd beslutade också att konkurrensutstätta övervakningen av renoveringsarbetet på Merituulen koulu separat.

En byggnadsövervakare sköter både skolans tillbygge och biblioteksbygget i Ingå. Han har mölighet att delta med en offert om han också vill sköta övervakningen av renoveringsarbetena på skolan, förklarar Siggberg.

Merituulen koulu har haft problem med mögel och skolan är för trång för kommunens finskspråkiga lågstadieelever. De har sedan våren 2013 varit evakuerade till Västankvarn.

Lättare att hinna till morgontåget från Karis

$
0
0

Det ska bli lättare för Hangö- och Ekenäsbor att hinna med det tidiga morgontåget från Karis till Helsingfors.

Det lyckas genom att Pohjolan Liikennes buss från Hangö klockan 5.35 startar från Ekenäs klockan 6.05 i stället för 6.10. Då hinner bussen bättre till tåget som går från Karis till Helsingfors.

Ändringen träder i kraft den 16 juni.

Det är Nylands närings-, trafik- och miljhöcentral som fattat beslutet.

Eftisar sätter lapp på luckan i Raseborg

$
0
0

Raseborgs stad lägger i höst ned två eftermiddagsklubbar på grund av för få anmälda barn.

Det är eftisen i Snappertuna där det endast fanns fyra anmälda barn för höstens verksamhet
och klubben i Västerby med endast tre anmälda barn.

Staden uppmanar familjerna att i stället ansöka om eftisplats någon annanstans.

Tallbacka i Pojo utan vatten i eftermiddag

$
0
0

Vattnet i Tallbacka i Pojo är avstängt i eftermiddag på grund av tekniska problem. Vattnet stängs av klockan 12 och avbrottet beräknas pågå i mellan fyra och sex timmar.

Tallbackaborna kan under tiden hämta vatten vid lekparken i Tallbacka, meddelar Raseborgs vatten.

Så snart felet har reparerats kopplas vattnet på igen. Det här sker tidigast kring 16-tiden.

Slaget vid Rilax - litet men betydelsefullt

$
0
0

I slutet av juli är det 300 år sedan slaget vid Rilax då ryssarna besegrade den svenska flottan norr om Hangö udd. Slaget uppmärksammas med olika evenemang i sommar.

Slaget vid Rilax

Listen14 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Slaget vid Rilax

Slaget vid Rilax var en del av det stora nordiska kriget (1700-1721). 1713 hade ryssarna erövrat största delen av Finland men den svenska flottan hade makten över sjövägarna. Det var svårt att transportera förnödenheter landvägen och därför ville ryssarna också ta kontroll över sjövägarna.

Den 27 juli 1714 möttes nio svenska fartyg och 60-70 ryska fartyg och slaget vid Rilax ägde rum. Peter den store i egen hög person följde med slaget från stranden i Hangö.

Ryssarna drog det längre strået och av de 1000 svenska soldater som deltog i slaget stupade 400 och resten togs till fånga. På den ryska sidan dog 500 av totalt 4000 soldater.

Slup från slaget vid Narva 1700.
En slup från 1700-talet finns med i utställningen i Hangö museum. Slup från slaget vid Narva 1700. Bild: Yle/Minna Almark

- Slaget var väldigt litet men det har fått en stor symbolisk betydelse, berättar tf museichef Laura Lotta Andersson på Hangö museum.

- För Peter den store var det en stor sak att vinna över den svenska flottan och få öppna upp sjörutterna längs hela finska kusten.

Oklart var man stred

Än i denna dag vet man inte exakt var slaget ägde rum. Allt man vet är att det hände någonstans norr om Hangö udd.

Tf museichef Laura Lotta Andersson i Hangö.
Laura Lotta Andersson på Hangö museum. Tf museichef Laura Lotta Andersson i Hangö. Bild: Yle/Minna Almark

- Vi hoppas att under den här sommaren skulle man söka med modern teknik om det någonstans på havsbottnet finns en stor ansamling ankare och kanonkulor, säger tf museichefen och tillägger att inget fartyg sjönk under slaget.

Föremål från Sverige till Hangö

Hangö museum har tillsammans med Forum Marinum i Åbo gjort en utställning om slaget vid Rilax. Den kommer att ställas ut i Hangö över sommaren och sedan flyttar den till Forum Marinum i höst.

- Förberedelserna började redan 2011 med de första kontakterna till svenska och ryska museer, berättar Laura Lotta Andersson som byggt upp utställningen.

Kanonkulor som hittats i vattnen kring Hangö.
Kanonkulor som hittats i vattnen kring Hangö. Kanonkulor som hittats i vattnen kring Hangö. Bild: Yle/Minna Almark

Från Sverige har museet fått låna många fina föremål men de ryska museerna har inte varit intresserade att samarbeta med ett så litet museum som museet i Hangö.

- Det har varit svårt att hitta föremål från början av 1700-talet som har med krigsföreningen på den tiden att göra. Så mycket har förstörts under krig som ägt rum efter det, förklarar Andersson.

Sjöslagsförevisning och Gangut regatta

Under helgen 26-27 juli ordnas flera evenemang i Hangö som har med slaget vid Rilax att göra. Bland annat ordnas det en sjöslagsförevisning på lördagen (26.7) och så blir det olika konserter, dansuppvisningar och guidningar. På lördagen anländer också största delen av Gangutregattans fartyg till Hangö och visas upp för allmänheten.

Utställningen Rilax-Riilahti-Gangut, 300 år sedan slaget vid Rilax tjuvstartar och öppnar redan på fredag (9.5).

Inget brott misstänks kring skadad man i Hangö

$
0
0

Polisen har nu uteslutit att någon utomstående skulle ha skadat den man som en förbipasserande bilist påträffade blödande i en korsning i Hangö igår (6.5). Mannen var allvarligt skadad och hans tillstånd är fortfarande kritiskt, uppger överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen.

Det var på tisdagseftermiddagen en bilist larmade på hjälp när han strax före klockan 13 upptäckte en blodig man i korsningen av Linjegatan och Ängsgatan.

Mannen fördes med läkarhelikopter till Tölö sjukhus för vård.

Till en början visste inte polisen vem mannen var eller vad som hade hänt så polisen letade i området efter eventuella gärningsmän.

Allt tydde på att mannen hade fått sina skador i en bostad nära korsningen.

Polisen vet nu vem mannen är. Han är inte från Hangö utan var bara på besök i staden.


Raseborgs ekonomi på minus igen

$
0
0

Specialsjukvården får en stor tilläggsnota i Raseborg och det drar ner resultatet för årets tre första månader. Om läget fortsätter så här kommer staden att i år landa på ett bokslut på minus en halv miljon euro istället för det budgeterade plusset på 1,4 miljoner euro.

Det betyder att resultatet i så fall blir 1,9 miljoner euro sämre än budgeterat.

Grundtryggheten kostar drygt en miljon euro mera än beräknat. Till stor del beror det här på att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) har höjt sina priser. Staden har fått den första räkningen från HNS för de tre första månaderna och den är 900 000 euro större än beräknat.

Skatteinkomsterna utgör en också en stor osäkerhetsfaktor. Just nu ser det ut som om inkomsterna blir åtminstone 700 000 euro mindre än beräknat.

Bildningen duktig på att spara

Bildningsväsendet ser ut att underskrida sin budget med 300 000 euro främst tack vare lägre kostnader för dagvårdsverksamheten, kulturverksamheten och den svenskspråkiga utbildningen.

Staden kommer också att spara en del på personalkostnaderna.

Raseborgs stadsstyrelse behandlade kvartalsrapporten på sitt möte i måndags (5.5).

Reviderad bok om Rilax

$
0
0

Första upplagan av boken Slaget vid Rilax 1714 såldes slut på kort tid. Nu inför 300-årsminnet presenterar författaren Göran Eriksson en fylligare och mer visuell upplaga.

Göran Eriksson och boken om Slaget vid Rilax
Göran Eriksson och boken om Slaget vid Rilax Bild: Yle/Monica Slotte

I boken finns en utförlig beskrivning av händelseförloppet under själva sjöslaget. Den lyfter också fram bakomliggande faktorer och följderna av striden.

Vilka var det som kämpade, varifrån kom fotfolket, hur var de klädda och vilka vapen var det som användes - det är frågor som boken ger svar på. Den belyser också de spår striden lämnade runtom i bygderna.

- Det handlar om en viss uppdatering. Jag hänvisar till den litteratur som har kommit under de senaste 10 åren, både rysk och svensk. Också till vissa tankegångar från hangöhåll. Men den synligaste biten är den nya, proffsigare layouten. Boken bjuder på kartor, illustrationer och ett mer berättande grepp, säger författaren Göran Eriksson.

Det som Eriksson ser som mest fascinerande med slaget är det faktum att en hel del saker har varit outredda.

- Slaget vid Rilax var bara ett begrepp som förekom i många verk men det var ny mark att rota i. I dagens läge borde man komma över konkreta fynd för att kunna göra ytterligare iakttagelser.

Författaren har vissa förhoppningar om att det i ryska arkiv borde finnas sådant som ännu inte har uppdagats. Hur tillförlitliga de uppgifterna sedan är kan ifrågasättas. Man drog ju alltid hemåt och var allt annat än objektiv. Så om det i sak kan tillföra någonting är osäkert, säger Göran Eriksson.

Slaget vid Rilax 1714 ges ut av Rilaxmonumentets traditionsförening r.f.
Den tidigare utgåvan av boken publicerades år 2006.

"Raseborg bedömer hyresavtal från fall till fall"

$
0
0

Då staden Raseborg gör upp hyresavtal för bostäder är utgångspunkten att hyresgästen står för elkostnaderna med egna separata avtal. Innehållet i hyresavtal med företagare bedöms däremot alltid från fall till fall, säger chefen för intern service, Arne Nummenmaa, med anledning av diskussionerna kring hyresavtalet med företaget Korv-Göran.

- Utgångspunkten är att allting är möjligt att förhandla om. Det är en teknisk detalj att mäta elförbrukningen. Men då det till exempel gäller en gammal byggnad där det finns ett färdigt elnät, så medför det tilläggskostnader att installera mätare. Därför måste man avgöra vad som är ekonomiskt vettigt i en sådan situation, säger Nummenmaa.

Arne Nummenmaa
Arne Nummenmaa säger att staden har många olika typer av hyresavtal med företagare. Arne Nummenmaa Bild: YLE / Jonas Sundström

Caféet i det nyrenoverade biblioteket i Ekenäs är ett exempel där kostnaderna för elektriciteten ingår i avtalet. Orsaken är att den beräknade elförbrukningen är så liten att det inte har någon större betydelse.

När det gäller till exempel en större restaurang med flera maskiner är det däremot svårt för staden att uppskatta elkostnaderna och därför är utgångspunkten att hyresgästen står för kostnaderna, säger Nummenmaa.

Olika omständigheter

Avtalen med olika företagare ser alltså olika ut beroende på situationen.

Som exempel kan nämnas nattklubben Number One och Café Stallören i Ekenäs, där hyresgästerna själva står för elkostnaderna.

Också när det gäller Café Fokus i Karis betalar hyresgästen själv elkostnaderna, men staden ansvarar för underhållet av de fasta inventarierna som ägs av staden.

I Karis servicehus, där det också finns en restaurang, ingår elkostnaderna däremot i hyran. Det är Mehiläinen Oy som hyr hela bottenvåningen och använder den som bas för sin hemvård.

Stadens hyresavtal med företagare har väckt debatt sedan den framkom att Raseborg betalar grillrestaurangen Korv-Görans elkostnader fram till år 2018. Orsaken är att en tjänsteman begick ett misstag då avtalet gjordes upp.

Korv-Göran finns i Ekenäs resecenter.

Läs också att Korv-Görans inte visste om elen

FC HIK utklassade LoPa i fotbollstrean

$
0
0

Hangölaget FC HIK tog en klar seger över Lohjan Pallo i Lojo på onsdagskvällen. Matchen ingår i herrarnas division 3, zon 1 i fotboll.

Slutresultatet blev 0-5, i paus var ställningen 0-2.

Enligt HIK:s matchtränare Jyrki Pellikka löpte Hangölagets spel som smort.

- Vi kunde faktiskt ha gjort några mål till, men i det stora hela spelade pojkarna riktigt bra, sade Pellikka efter matchen.

Han sade att spelet nu löpte betydligt mycket bättre än i säsongens första match. Då slog FC HIK Ebolaget EBK på bortaplan med 2-1.

- Visst gör vi lite fel nu och då, men jag tycker att vi har en bra feeling i laget och spelarna stöttar varandra väldigt fint, sade HIK-tränaren.

Hela laget spelade bra

Pellikka berömde hela lagets insats, men lyfte fram vänsterbacken Marko Lahti och 2-målsskytten Alexander Österlund.

FC HIK:s mål: 19 min Alexander Österlund 0-1, 20 min Patrik Lahti 0-2, 51 min Österlund 0-3, 61 min självmål 0-4, 64 min Vincent Emeka 0-5.

Matchen spelades på Harjuplanen i Lojo. Planen var enligt Pellikka i fint skick om än gräset var litet långt.

På måndag möter FC HIK MPS/Atletico Malmi från Helsingfors. MPS har så långt i serien spelat två matcher, vunnit den ena och förlorat den andra. Matchen spelas på Rukki Arena i Hangö.

FC HIK: Cesar Cruz; Marko Lahti, Allan Souza (v), Herve Tionang, Walter Gustafsson (46 min Alexander Eklund); Kristian Fast, Alexander Österlund (68 min Miki Olin), Patrik Lahti (66 min Eemeli Repo), Vincent Emeka (76 min Santeri Määttä), Andreas Björkqvist (66 min Linus Sandblom).

Markbrand i Bromarv

$
0
0

1 hektar markvegetation brann i eftermiddags vid Västersundsvägen i Bromarv, Raseborg.
Larmet gick vid 17.19.

Ett lider strök med i branden men inga personskador eller annan skada på byggnader eller egendom rapporteras.

Två släckningsenheter och en ledningsenhet arbetade med att släcka branden.
Släckningsarbetet pågick i två och en halv timme.

Det som förmodas ha orsakat branden var vårdslös hantering av aska.

Tillåtet att cykla på cykelväg i Sjundeå

$
0
0

Nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt: Det är tillåtet att cykla på leden mellan Göksgränd och Bollstadsvägen i Sjundeå stationssamhälle. Men vägen till det här beslutet har varit lång och svår.

Tillåtet att cykla på cykelled i Sjundeå

Listen3 min 56 s
Spela upp klipp på Arenan: Tillåtet att cykla på cykelled i Sjundeå

Här har vi i ett nötskal den omkring tio år långa berättelsen om en led på cirka 70 meter.

För smal eller inte

En förbindelseled mellan Göksgränd och Bollstadsvägen byggdes efter en del besvär. Kommunen byggde också en bro över bäcken i den sydöstra änden av leden. Den blev smal för att den inte skulle ''störa naturen och det kulturhistoriska landskapet'', som en besvärsstallare ville värna om. Besvärsställaren bor nära bron.

Sedan påstod samma besvärsställare att bron var för smal för att tillåta cykeltrafik. Orsaken var att cyklisterna cyklade för fort och det blev farligt.

Kommunen placerade ut trafikmärken som begränsade hastigheterna till 20 kilometer per timme. Det var fortfarande tillåtet att cykla där. Metallportar sattes upp i vardera änden av leden för att sänka hastigheterna.

Ännu farligare

Då ansåg den tidigare besvärsställaren att portarna gjorde leden ännu farligare och tekniska avdelningen beslöt förbjuda genomfart med cykel.

Men, alla fortsatte att cykla där, trots förbudsskyltar,

Besvären förde ärendet ända till Högsta förvaltningsdomstolen, som nu har gett sitt utlåtande: Man får både gå och cykla på den aktuella leden.

Ingen förståelse för motståndet mot cykelåkning

Kristian Parviainen (SDP), fullmäktigeledamot och kommunstyrelsens andra viceordförande, har engagerat sig i den här frågan:

Det finns många orsaker. Han ville bland annat påverka folks möjlighet att röra sig till fots eller med cykel. Barnen och han själv använder cykel. Hinder bör man rasera och tillåta fri rörlighet.

- Vilken är orsaken att någon försöker hindra cyklister från att cykla där är svår att förstå, kanske man vill att folk inte skall röra sig förbi det egna gårdsområdet, säger Kristian Parviainen

Enligt Parviainen finns det egentligen inga alternativ till den omtvistade leden. Folk tycker om den och den är den kortaste vägen till biblioteket och till centrum, menar han.

Fortsättning följer

Henry Lemström, som passerar stället, den här gången till fots, har följt med bråket om leden. Han brukar också cykla längs leden och förstår inte vad det är för skillnad om man går, leder en cykel eller åker på cykeln där. Han förstår att man inte vill ha mopedtrafik där.

Nu har alltså Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt, det är tillåtet att cykla den här sträckan och Kristian Parviainen är nöjd:

- Ett klokt beslut, tycker Kristian Parviainen. Men när människor har rätt att besvära sig och förvaltningsrätterna har så många ärenden att behandla blir processerna långsamma

För Parviainen är den här frågan viktig, fastän det förstås finns andra viktiga frågor i Sjundeå. Cykling är viktigt för honom och det är viktigt att folk kan röra på sig, säger Kristian Parviainen.

Ännu i år blir det en fortsättning på leden. En kort stig ända fram till tunneln under järnvägen kommer ytterligare att förkorta cyklandet till centrum. Kristian Parviainen tror liksom en förbipasserande Sjundeåbo att det igen blir besvärsprocesser mot planerna.

Ingå kan få skolpengar i efterskott

$
0
0

Bildningsnämnden i Ingå ska utreda oklarheterna kring den så kallade hemkommunfaktureringen för undervisningen. Ingå kommun glömde ansöka om pengar för elever som bor och går i skola i Ingå, men är folkbokförda på en annan ort.

Summan är ungefär 120 000 euro. Nödvändiga åtgärder ska tas före slutet av maj.

Enligt kommundirektör Jarl Boström handlar åtgärderna om att reda ut hur Ingå kan få pengarna retroaktivt.

- Det här går att reda ut, säger Boström bestämt.

Ingå har rådfrågat Kommunförbundet och enligt det är det möjligt att ansöka om pengar.

- Enligt Kommunförbundets jurister ska de kommuner vars barn får undervisning i Ingå betala för det. Om någon kommun vägrar går fallet till förvaltningsdomstolen.

Kommunstyrelsen bad om utredningen på måndag (5.5)

Läs tidigare artikel:
Ingå slarvade bort ansökan.


Spökvandring på Svartå slott

$
0
0

Temat på årets bokkalas i Raseborg är spänning och bland de fyrtio författarna medverkar flera deckarförfattare. Alla sjätteklassare i Raseborg bjuds också på en spökvandring på Svartå slott.

Sjätteklassare från Svatrå skola framför Svartå slott
Sjätteklassarna vid Svartå skola visar upp sina spökteckningar. Sjätteklassare från Svatrå skola framför Svartå slott Bild: Yle/Minna Almark
]Svartå slotts guide Kerstin Ilander visar var det finns spöken för sjätteklassarna från Svartå skola. I nedre våningen är det den svenske kungen Gustav den tredje som spökar i det kungliga sovrummet, medan den vita damen syns i den övre våningen. Totalt är det fem spöken som finns på olika ställen på slottet.

Spökvandringen på Svartå slott är en del av årets bokkalas och alla sjätteklassare i Raseborg bjuds på den här vandringen, som avslutas med en spökberättelse uppe på slottets vind.

Bra vandring

Edvin Ojala har hört en hel del om spökena på slottet redan tidigare och han tyckte att vandringen var bra.

- Det var riktigt intressant och jag skulle gärna gå den en gång till, säger han.

Han är inte riktigt säker på om han tror på spöken eller inte, men i skolan har han hört om den vita damen som har visat sig i fönstret på Svartå slott.

Spöken finns inte

Edvins klasskompisar Madelén Löfberg och Mina Blomberg är däremot lite skeptiska till spökvandringen.

- Det var tråkigt, jag tycker inte om att komma hit till slottet, säger Mina, som absolut inte tror på spöken.

Madelén skulle gärna ha stannat längre i de olika rummen i stället för att snabbt gå igenom slottssalarna. Hon har också hört om den vita damen i fönstret, men hon tror inte att det var något spöke utan bara mamman i huset.

Visst finns de

Men slottsinnehavaren Filip Linder menar att spökena faktiskt finns och är vid god välmåga.

- Min pappa har sett den vita damen och själv har jag hört oförklarliga ljud om natten, säger han.

Han skulle gärna se ett spöke och inte bara höra dem och tycker att det hör till att det bor spöken i gamla hus.

Att vara en del av bokkalaset är en bra sak, tycker han.

- Det är bra att uppmuntra till läsning bland unga på det här sättet.

Unga ska lockas att skriva själv

Bitte Westerlund, som är programkoordinator för Bokkalaset tror däremot inte på spöken. Eftersom Bokkalasets tema för i år är spänning, så är nöjd över att kunna bjuda alla sjätteklassare i Raseborg på en spökvandring.

- Det är lokalhistoria och vi hoppas att också pojkar som inte läser så mycket inspireras till att skriva sina egna spökberättelser, säger hon.

Enligt Westerlund har deckare legat i luften i många år och eftersom deckare inte har funnits med på Bokkalaset på många år, så var det på tiden nu.

- Men frågan är om det är en boom som kommer att ta slut eller fortsätter den. Vi kommer bland annat att ha en diskussion om just den saken, tillägger hon.

Dagisbarnen bjuds på muminspänning

Bokkalaset pågår i Ekenäs och hela Raseborg 2-5 oktober. Över 3000 dagis- och skolbarn bjuds på program som ska uppmuntra till läsning. Bokbussen kommer bland annat att köra runt till nästan 20 daghem i Raseborg under två veckor och då kommer Sixten Lundberg att läsa Muminklassikern "Hur gick det sen".

Se videon som spökjägargruppen Chasing the Dead har gjort på Svartå slott.

Hangö köper nästan allt av FN-Steel

$
0
0

Hangö stad planerar köpa alla mark- och vattenområden utom fabriksområdet i Koverhar av FN-Steels konkursbo. Stadsstyrelsen gav i måndags (5.5) grönt ljus till köpet på 10 miljoner euro och på tisdag (13.5) tar stadsfullmäktige ställning till köpet.

I avtalet ingår markområden på 530 hektar och vattenområden på 117 hektar. En del av områdena finns vid Gennarbyviken som fabriken har använt som sötvattenreservoar. I köpet ingår alltså också hamnområdet i Koverhar.

Hangö stad använder numera Gennarbyvatten för att tillverka konstgjort grundvatten.

Fabriksområdet på 70 hektar ingår inte i köpet. Eftersom konkursboet efter FN-Steel inte har hittat någon som vill ta över stålverkets verksamhet är tanken att rivningsbolaget Delete köper största delen av maskinerna och byggnaderna i Koverhar. Byggnaderna jämnas med marken och materialet tas till vara. Det arbetet beräknas ta två år.

Vad som händer sedan med marken är oklart.

Förening räddar skola i Fiskars

$
0
0

Byskolan i Fiskars är hotad. Raseborgs stad måste spara pengar och kan vara tvungen att lägga ner en byskola till. I så fall flyttas de drygt 60 eleverna till Pojo kyrkby. Här kommer föreningen Tako in. Föreningen kan rädda den finskspråkiga lågstadieskolan Fiskarin koulu.

Köpplanerna passar bra in i föreningens verksamhet. Föreningen Takos mål är ett utbildningscentrum med kärnan i byggnaden där Fiskarin koulu verkar i. Föreningen äger från tidigare gamla sidan av Fiskarin koulu.

Förening i Fiskars vill trygga byskolans framtid

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Förening i Fiskars vill trygga byskolans framtid

- Tanken är att erbjuda det fantastiska kunnandet inom hantverk, konst och formgivning som finns i Fiskars till en större publik, säger Johanna Illman, föreningens projektkoordinator.

Fiskarin koulu i bruket.
Fiskarin koulu i bruket. Fiskarin koulu i bruket. Bild: Raseborgs stad

I kursutbudet som presenteras på hösten ingår fortbildning för professionella konstnärer och lärare i konstämnen.

Får jag som inte är en konstnär till exempel lära mig dreja hos er?

- Vi tänker inte tävla med medborgarinstitutets kurser, utan vi riktar oss mera till professionella. Men en keramiker ska kunna få fortbildning.

Tako samarbetar ändå med Raseborgs medborgarinstitut. Bland annat ordnas det konstkurser för barn i föreningens lokaler.

Varför vill en förening köpa en skolbyggnad?

- Vi ser möjligheten att slå två flugor i en smäll. Vi vill delvis fortsätta utveckla ett utvecklingscentrum i Fiskars och samtidigt rädda skolan.

Med flera kvadratmeter ökar möjligheten för Tako att samarbeta med universitet och yrkeshögskolor som erbjuder konstämnen i sin undervisning. Enligt Illman betyder det flera möjligheter, men också mera ansvar.

Föreningen Tako erbjuder staden 80 000 euro för skolbyggnaden. Det låter kanske inte mycket för en skolbyggnad, men det är mycket pengar för en byförening.

Hur har föreningen råd?

- Vi har förhandlat med utomstående stiftelser. Lyckas finansieringen så har vi möjlighet att köpa fastigheten.

Hur är det med driftskostnaderna för skolan?

- Det bero på hur man räknar, men inkluderar man allt till exempel städning så blir det säkert 120 000 euro om året för byggnaden där Fiskarin koulu finns i och den gamla skolbyggnaden bredvid.

Illman hoppas på att besked om finansieringen kommer inom några veckor. Efter det kan föreningen gå vidare med köpet.

Har en by en framtid om den endast förlitar sig på kommunen och staten, eller måste föreningar rädda byn?

- Delvis skriver jag under påståendet. Många tycker att det är märkligt att vi vill köpa byggnaden, det är ju kommunen som ska sköta om det här.

Illman är realist och inser att de ekonomiskt kärva tiderna kräver lösningar.

- Det inte hållbart att hålla kvar alla skolor i dagens ekonomiska läge. Då krävs det kanske helt nya, innovativa lösningar där tredje sektorn samarbetar med kommunen.

Som ett västnyländskt exempel kan nämnas biblioteket i Bromarv. Föreningen Bromarv bibliotekets vänner köpte den fina, men slitna biblioteksbyggnaden medan staden lovade bli hyresgäst i huset och fortsätta driva biblioteket i tre år.

Cyklist skadades i trafikolycka i Hangö

$
0
0

En cyklist skadades i en trafikolycka i Hangö på onsdag eftermiddag. En äldre kvinna på cykel cyklade längs lättrafikleden på Hangöbyvägen och korsade Esplanaden.

Cyklisten hade väjningsskyldighet. En bilist som körde längs Esplanaden lade inte märke till cyklisten och körde på henne. Hon fördes till sjukhus för vård.

Bilen framparti skadades och vindrutan krossades.

Både cyklisten och bilisten misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten.

Torvproduktionen i Karis ska kollas noggrannare

$
0
0

Torvtäkten vid Stormossen i Karis måste kontrollera sina utsläpp noggrannare.
Raseborgs stad påminner om nya miljöskyddsanvisningar som kräver att vattenprover tas oftare.

Torvproducenten Kekkilä har hittills endast behövt ta vattenprover fyra gånger per år.
Men enligt nyare anvisningar borde prover vid torvtäkter tas oftare.

Vattenprover ska tas en gång i månaden från januari till mars och varannan vecka från april till december.
Vid våröversvämningar måste prover tas varje vecka.

Det är Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland som beslutar om tillståndsvillkoren. NTM-centralen hade begärt Raseborgs stad om ett utlåtande.

Stormossen ligger cirka fem kilometer nordost om Karis centrum. Torvproduktionen ligger nära Mjölbolsta-Svartå grundvattenområde.
Kekkilä fick tillstånd för produktionen 2009. Tillståndet gäller tills vidare men övervakningsplanen granskas som bäst.
Torvproduktionen väntas pågå till och med 2025.

Viewing all 29495 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>