Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29496 articles
Browse latest View live

Fartfylld högstadiehandboll i Karis

$
0
0

Det är lätt att begå misstaget att tro att högstadiehandboll innehåller främst fjuttiga kast och fjuniga ben. Finalturneringen i högstadiepojkarnas handboll som spelades på onsdagen (30.4) bevisade motsatsen.

Strax efter första semifinalmatchen tar Anton Vuorio från Karis svenska högstadium tid att snacka med en avdankad journalist. Hans lag har just förlorat mot Hagelstamska skolan från Grankulla.

Kulstötare i Karis gör comeback som handbollspelare

Listen1 min 53 s
Spela upp klipp på Arenan: Kulstötare i Karis gör comeback som handbollspelare
Anton Vuorio
Anton Vuorio ler trots förlust. (Yle / Jonas Sundström) Anton Vuorio Bild: Yle / Jonas Sundström

Granipojke vill bli handbollsproffs

Listen1 min 14 s
Spela upp klipp på Arenan: Granipojke vill bli handbollsproffs
Wilhelm Hammarberg
Wilhelm Hammarberg - (Yle / Jonas Sundström) Wilhelm Hammarberg Bild: YLE / Jonas Sundström

Pargaskillar vill bli proffs som stora

Listen1 min 38 s
Spela upp klipp på Arenan: Pargaskillar vill bli proffs som stora
Anton Jansén, Linus Fröjd
Anton Jansén och Linus Fröjd. (Yle / Jonas Sundström) Anton Jansén, Linus Fröjd Bild: YLE / Jonas Sundström

- Visst svider det alltid lite, men när man själv sitter på bänken kan man inte göra annat än peppa de andra.

Vuorio har spelat handboll, men gav upp efter en jobbig axeloperation. Nu känner han sig ivrig att göra ett nytt försök.

- Jag tänker prova på nytt när säsongen kör igång igen på hösten, säger Vuorio som också är kulstötare och diskuskastare.

- Det är nog mest kompisarna som ville att jag skulle fortsätta. Jag testar och ser om axeln håller, säger Vuorio med en sällan skådad optimistisk och lättsam syn på livet.

Fysiskt spel

Spelet är också överraskande fysiskt. Storleksskillnaderna i tonåren kan vara enorma, hur beaktar man mindre killar?

- Vissa går ännu i sjuan, så det kan bli tuffa tag ibland, men sånt är handboll, säger Wilhelm Hammarberg, kapten i Hagelstamska skolan från Grankulla.

- Visst visar jag hänsyn till mindre, det här är inte lika seriöst som i herrligan, fortsätter Hammarberg som själv är över 1,80 meter lång.

Finland räcker inte

Precis som Hammarberg finns det andra högstadiespelare som har siktet utomlands.

- Mitt mål är att spela utomlands. Kanske i Tyskland. Och också hållas i herrlandslaget. Men man ger allting och ser hur långt man kommer, säger en målmedveten men anspråkslös Anton Jansén, kapten för turneringens vinnarlag från Sarlinska skolan i Pargas.

Hur peppar du spelarna inför en match?

- Jag brukar säga att försvaret är det viktigaste. Det är där allt börjar, säger Jansén.

Du kör inga partytrick i omklädningsrummet, lite dans kanske?

- Nej, nej. Det brukar jag inte göra, skrattar Jansén en aning obekvämt.

Resultaten

Semifinal 1: Karis svenska högstadium - Hagelstamska högstadiet 14-17 (8-6)
Semifinal: Sarlinska skolan - Harjunrinteen koulu 15-12 (7-7)

Bronsmatch: Karis svenska högstadium - Harjunrinteen koulu 22-16 (12-4)
Final: Hagelstamska högstadiet - Sarlinska skolan 21-26 (11-14)


EIF-spelare vann inte i Tallinn

$
0
0

Det blev förlust mot Sverige för fotbollslandslaget för under 16-åringar, där två EIF-spelare deltog i öppningselvan.

William Lindqvist och Benjamin Källman, som båda spelar för EIF, var med i landslagstränaren Kimmo Lipponens öppningselva i dagens match. Laget mötte Sverige i sin sista match i UEFA Development turneringen, som går av stapeln i Tallinn.

Matchen slutade 2-3 till Sverige.

Färre minderåriga asylsökande

$
0
0

Det kommer allt färre minderåriga asylsökande till Finland, vilket betyder att mottagningsenheter för unga sannolikt stängs. Grupp- och familjehemmet Harjulinna i Sjundeå sätter lapp på luckan idag.

- I Finland har mängden asylsökande varit så gott som stabil, ökningen som syns till exempel i Sverige syns inte till här, säger Jorma Kuuluvainen, direktör för mottagningsärenden vid Migrationsverket.

Till exempel har antalet asylsökande från Syrien varit betydligt lägre i Finland än i Sverige och Danmark.

Det finns allt färre minderåriga barn i förläggningarna i Finland, därför läggs Sjundeå-enheten ner, meddelade Migrationsverket.

Från och med maj finns det 112 platser för minderåriga asylsökande vid grupphem och stödboenden i Finland.

I Sjundeå fanns 28 platser för minderåriga asylsökande som kommit till landet utan förmyndare, och därtill en mottagningscentral med 20 platser för familjer med speciella stödbehov.

- Det finns helt enkelt inte asylsökande. Under den senaste tiden har det varit mycket tyst, sade Timo Nyholm på Harjulinna.

Fler enheter läggs ner

Jorma Kuuluvainen på Migrationsverket tror att nedläggningarna blir fler.

- Troligtvis kommer hela enheter att stängas. Mottagningscentralerna kan ändå rätt så snabbt öka kapaciteten ifall det plötsligt skulle komma stora grupper asylsökande.

Från Harjulinna flyttade invånarna ut redan i mars. En del flyttades till andra mottagningsenheter medan andra fått ett beslut om uppehållstillstånd.

- Visst har det varit vemodigt efter att vi fick nedläggningsbeslutet. Det innebär också ett slut på många jobb. Anställda har erbjudits jobb på Migrationsverkets nya enhet i Joutseno men jag tror inte någon tagit emot det, säger Timo Nyholm.

ESC förstärker med Kritz, Istrefi och Tahiri

$
0
0

Ekenäs Sport Club har nu offentliggjort sin spelartrupp i fotbollens division 3 säsongen 2014. Serienykomlingen ESC förstärker bland annat med Jarno Kritz, Arber Istrefi och Visar Tahiri.

Visar Tahiri går från EIF till ESC. Bild: Yle/ Bubi Asplund

Daniel Westerlund spelar för ESC.
Daniel Westerlund tränar ESC. Daniel Westerlund spelar för ESC. Bild: YLE/Bubi Asplund

ESC som i höstas steg från division 4 till division 3 har hela åtta nya spelare i sin trupp. Lagets namnstarkaste värvning är Jarno Kritz, 31, som kommer från division 2-laget BK-46 i Karis. Kritz är mittback.

Från grannklubben Ekenäs IF kommer mittfältarna/anfallarna Arber Istrefi och Visar Tahiri. Båda är 24 år gamla. Istrefi och Tahiri spelade ingick i EIF:s division 2-lag, men spelade också i EIF/Akademi i division 3 senaste säsong.

Nya spelare är också mittfältsspelaren Nureman Dernjani och backen Zana Zahir. Båda kommer från Kyrkslätt IF som i fjol spelade i division 3. Brasilianaren Edgar Zanin spelade senast i engelska klubben Totton & Erling. Han är mittfältare.

Från Esboklubben HooGee kommer Oscar Wikström, men han spelade inte senaste säsong på grund av skada. Han är mittfältare/anfallare. Förde detta EIF-junioren Joel Romberg återvänder nu från Sverige och är klar för spel för ESC. Han är anfallsspelare.

Från fjolårstruppen fortsätter 15 spelare.

- Vår målsättning för säsongen är att spela bra fotboll och vi går ju in för att vinna varje match. Men vi har absolut inte avancemang som målsättning, utan vi vill bli ett etablerat division 3-lag, säger lagets manager Peter ”Peppe” Lindholm.

Daniel Westerlund tränar laget

Som tränare i laget fungerar mittfältsspelaren Daniel Westerlund. Enligt Lindholm har Westerlund meddelat att han ändå i första hand kommer att vara tränare för laget och inte spelare.

- Westerlund vet att det inte är lätt att fungera som spelande tränare, så därför kommer han antagligen inte att spela särskilt mycket själv, säger Lindholm.

ESC inleder seriespelet på fredag (2.5) med en bortamatch mot Esbo Bollklubb. EBK förlorade sin första match på hemmaplan mot Hangölaget FC HIK med 1-2.

Sin första hemmamatch spelar ESC lördagen den 10.5 mot Lojolaget Lohjan Pallo.

ESC:s trupp 2014:
Målvakter: Nico Selenius, Isak Wilander.
Försvarsspelare: Jarno Kritz, Zana Zahir, Andreas Puno, Nico Selenius, Jonas Sjöblom, Raoul Lindberg, Mats Rosenblad, Max Nybondas, Richard Ikpah, Simon Thuren.
Mittfältsspelare: Arber Istrefi, Visar Tahiri, Nureman Dernjani, Edgar Zanin, Joel Romberg, Patrik Lindström, Daniel Westerlund (tränare), Jonas Hägglund.
Anfallare: Oscar Wikström, Alexi Puno, Henri Hallgren, Henrik Himmelroos, Andre Artzen.

Raseborgs stad betalar Korv-Görans el till 2018

$
0
0

Raseborg har inte lyckats omförhandla hyreskontraktet med företagaren som driver grillrestaurangen Korv-Görans i Ekenäs resecentrum.

I anbudsförfrågan stod det att företagaren står för driftskostnaderna, men stadens fastighetsavdelning Intern service skrev av misstag i hyresavtalet med krögaren Frank Holmström att staden står för elektriciteten.

Staden har försökt förhandla med krögaren men det har inte gett resultat.

Cirka 700 euro i månaden

- Om företagaren önskar ta initiativ till diskussioner och/eller förhandlingar, är staden naturligtvis villig att diskutera. Men staden tar ingen aktiv roll, kommenterar nya chefen för Intern service Arne Nummenmaa

Det innebär i praktiken att staden betalar Korv-Görans elräkning tills avtalet upphör. Det sker 2018.

Arne Nummenmaa säger att det inte går att ge en exakt summa eftersom staden ännu inte har uppgifter från ett helt års förbrukning. Nummenmaa ger i alla fall en grov gissning: avtalet kostar staden 700 euro i månaden.

Intern service har lovat se över sina rutiner och utnyttja stadens jurister så att likadana misstag inte ska ske i framtiden.

Raseborg valde egen tjänstemans byggföretag

$
0
0

Allt gick inte som på Strömsö när Raseborg upphandlade timarbeten av företag i bygg- och vvs-branschen. Den nya avdelningschefen på Intern service är mycket kritisk till hur avdelningen hanterade en koppling som fanns mellan dåvarande fastighetschefen och ett byggföretag som staden nu samarbetar med.

Raseborg valde egen tjänstemans företag

Listen7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Raseborg valde egen tjänstemans företag
- Det var en fatal felbedömning av dåvarande fastighetschefen att delta.

Så beskriver nuvarande chefen Arne Nummenmaa det skedda när tre av avdelningens tjänstemän öppnade anbudskuverten från de olika företagen som ville utföra timarbeten åt staden, det vill säga bli valda som ramavtalsföretag för en treårsperiod.

Rutinärende

Intern service eller IS ansvarar bland annat för alla hus som staden äger. Det är den här avdelningen som konkurrensutsätter timarbetsföretagen och i sista hand är det politikerna direktionen för Intern service som väljer firmorna och ingår ramavtal med dem.

Den 9 april valde direktionen tre företag för mindre byggnadsarbeten och tre för mindre vvs-arbeten.
Det fördes inte mycket diskussion om valet av firmor på mötet utan politikerna valde de företag som tjänstemännen hade föreslagit.

Moraliskt jäv

Men nu efteråt har det kommit fram att det finns misstankar om något som kan beskrivas som moraliskt jäv när offerterna från de olika företagen öppnades. Det skedde den sista mars, det vill säga dagen innan Arne Nummenmaa tillträdde som chef för Intern service.

Nummenmaa berättar hur det enligt protokollet gick till.

- Den 31 mars öppnades de anbud som Raseborgs stad hade fått in för mindre byggnadstekniska arbeten av tre närvarande personer varav dåvarande fastighetschefen Kjell Holmqvist var en.

Anbuden öppnades, det protokollfördes och de tre närvarande tjänstemännen undertecknade protokollet.

Men ändå gick allt inte som det skulle.

Arne Nummenmaa
Arne Nummenmaa tillträdde som IS-chef den 1 april. Arne Nummenmaa Bild: Bild: YLE / Patrik Rosström

Yle Västnyland frågade i tisdags nya IS-chefen (29.4) om allt hade gått rätt till med ett av företagen som lämnade in en offert och som också valdes för timarbeten.
Det företaget, Raseborgs Bygg Ab, hade starka kopplingar till tidigare fastighetschefen, nuvarande projektchefen Kjell Holmqvist på Intern service.

Arne Nummenmaa kommer sin vana trogen med klartext efter att han samma dag har diskuterat frågan med direktionens ordförande Martin Glader (SFP) och viceordföranden Petri Kajander (SDP).

- Rent moraliskt borde han ha förstått att inte närvara vid öppnandet av offerterna eftersom han är delägare och styrelsemedlem i företaget och dessutom far till den ena huvudägaren.

- Men ingen har juridiskt skaffat sig någon fördel eller på något annat sätt fått en fördel indirekt, påminner Nummenmaa.

Ingenting ska ge upphov till spekulationer

Katten har alltså nu lyfts synligt upp på bordet och direktionen ska i maj diskutera hur likadana situationer kan undvikas och vilka regler som gäller.

- Vi kommer att behandla vikten av att alltid på alla möjliga sätt försöka sköta förvaltningen på ett objektivt sätt som inte ger upphov till spekulationer.

Stadens tjänsteman var med i företag som gav offert och valdes

När IS-direktinen valde ramavtalsföretag den 9 april, ägde IS-anställda Kjell Holmqvist 10 procent av Raseborgs Bygg Ab.
De två övriga ägarna med var sin andel om 45 procent var Holmqvists son och en annan man. Kjell Holmqvist själv var också medlem i styrelsen för Raseborgs Bygg.

Jag ville inte påverka

Kjell Holmqvist, fastighetschef vid Raseborgs stad.
Kjell Holmqvist, tidigare fastighets-, nuvarande projektchef på Intern service. Kjell Holmqvist, fastighetschef vid Raseborgs stad. Bild: Yle /Pia Santonen

Kjell Holmqvist säger att han sedermera har sålt sin andel till sin son och den andra ägaren och lämnat bolaget helt och hållet. Det skulle ha skett den 11 april, två dagar efter mötet där direktionen valde ramavtalsföretagen.

Patent- och registerstyrelsen har tagit emot förändringsanmälan av Raseborgs Bygg Ab först den 30 april. Nic Holmqvist på företaget säger att han inte vet när företagets bokförare har skickat in pappren som undertecknades 11.4.
Det tar enligt Patent- och registerstyrelsen ungefär 20 arbetsdagar att behandla förändringen. Officiellt upphör Kjell Holmqvists engagemang i företaget först när förändringarna har registrerats, det vill säga kring månadsskiftet maj-juni.

Kjell Holmqvist vill inte över huvudtaget kommentera saken. Men säger ändå till Yle Västnyland att han aldrig var med och fattade några beslut, han deltog inte i processen.

- Jag hade inget sätt att påverka, jag ville inte ens påverka.

Han tror heller inte att hans erfarenhet som tidigare fastighetschef vid Intern service hjälpte Raseborgs Bygg att komma med en sådan offert som ger önskat resultat. Holmqvist tror att alla företag nog räknar sin timpeng enligt verkliga kostnader.

Moralflopp

Holmqvists nuvarande chef Arne Nummenmaa upprepar att det hittills ser ut att inget rent juridiskt har gått fel.

- Direkta formfel har ju inte skett. Men man har gjort någonting som inte kan anses vara moraliskt rätt.

Tjänstemannen ska aldrig beställa arbeten av familjemedlemmens företag

Vem får göra vad?

Överlopps ribba sågas av.
Det är ont om jobb i byggbranschen. Timjobb hos en kommun kan utgöra ett välkommet tillägg för företagen. Överlopps ribba sågas av. Bild: YLE/Strömsö

Men är det då okej att en ett företag ägt av projektchefens familjemedlem jobbar åt Intern service där projektchefen också arbetar?

Nummenmaa svarar med att understryka vikten av dokumentation. Det ska inte råda någon tvekan om vem som beställer arbeten av de olika firmorna.

Kjell Holmqvist ska aldrig beställa jobben. Det hör inte ens till hans utan byggmästarnas uppgifter, förklarar Nummenmaa.

- Som beställare och betalare kan han inte fungera som uppdragsgivare åt sin sons företag. Då har vi ett problem som utåt kommer att se ganska tvetydigt ut.

Kopplingar finns alltid men rätt ska vara rätt

På små orter som Raseborg är det vanligt med släktband och andra kopplingar. Det är inte lätt att undvika alla kopplingar när kommuner beställer av lokala företag.

- Ju mindre ort, desto mera utmanande blir det, säger Nummenmaa och jämför med lilla Åland där de minsta kommunerna enligt honom är så små att alla är släkt med alla.

Den fria företagsamheten ska enligt Nummenmaa inte hindras på grund av en släkting som jobbar på kommunen.

Men om man befinner sig i ett ”otvetydigt jävsförhållande” till ett företag, ska man från första början göra allt man kan för att undvika att jävssituationer uppstår.

- Det må då vara frågan om juridiskt förkastliga jävssituationer eller jäv som är förkastligt moraliskt så som i det här fallet! slår Nummenmaa fast.

Artikeln kompletterades på fredag eftermiddag (2.5) med datumuppgifter om när Raseborgs Bygg har lämnat in förändringsanmälan hos Patent- och registerstyrelsen och hur länge behandlingen där tar.

Raseborg: Billigaste firman ska frågas först

$
0
0

Raseborgs stad har sett över sina regler för mindre reparationer och vvs-arbeten.
Yle Västnyland rapporterade i höstas om ett utbrett missnöje bland de företag som staden hade timarbetsavtal eller så kallade ramavtal med.

Många av timavtalsföretagen berättade i höstas att Raseborgs stad sällan eller aldrig hade kontaktat dem trots att de hade det billigaste timpriset.
I stället anlitade stadens fastighetsenhet Intern service sådana företag som de hade goda erfarenheter av, företag som "sköter sig".
Det kunde betyda att andra, billigare företag aldrig fick visa vad de går för trots att de hade avtal med staden.

Läs mera om missnöjet bland företagen
och om stadens syn på situationen i november.

Transparens

Men nu är det nya regler som gäller, berättar ordföranden för direktionen för Intern service Martin Glader från SFP.

- Vi har väldigt mycket klarare spelregler nu.

Nu ska den billigaste firman frågas först

- Nu är det så att den billigaste entreprenören får första möjligheten att utföra arbetet. Om den entreprenören tackar ja, är saken klar. Om den entreprenören inte kan utföra jobbet, går budet till nästa och så vidare.

Allt ska också dokumenteras noggrant vilket tidigare inte alltid skedde. Nu kommer det att finnas papper på vilket företag som har kontaktats och när.

Martin Glader
Martin Glader Martin Glader Bild: Yle /Maria Wasström

Klarare timpriser

Intern service har gjort reglerna för timarbeten enklare och procedurerna mera genomskinliga också på andra sätt.

Prissättningen har förenklats. Olika tillägg har tagits bort och i stället gäller ett pris som ska täcka allt.

- De tidigare avtalen hade en onödigt komplicerad prisstruktur. Där fanns timpris, där fanns allmänt kostnadspåslag och arbetsledningskostnader, förklarar Glader.

- Nu har vi förenklat det så att vi bara har ett timpris som inkluderar allting.

Endast reparationer och vvs

Intern service har halverat antalet arbetstyper som det väljs företag för. Tidigare valde staden timavtalsföretag för fyra olika typer av arbete. Staden hade ramavtal med tre företag för byggarbeten, tre företag för målning och mattläggning, tre för vvs-arbeten och tre för ventilationsarbeten.

- Det blev lite för små entreprenader. Nu har vi grupperat ihop dem till två. Vi har små byggnadsarbeten där det ingår allt som har med byggande att göra. Och så har vi vvs-arbeten, säger Glader.

Glader kan inte säga varför intern service tidigare stannat för så många grupper av arbeten.

- Jag var inte med då. Jag har varit med och konstaterat att det inte var helt optimalt att dela upp det i så väldigt små delar. Det fanns ju entreprenörer som inte fick några jobb över huvudtaget på basen av den tidigare uppdelningen.

Entreprenörerna kunde känna sig orättvist behandlade

Också mindre vvs-arbeten kan utföras på timme åt Raseborgs stad. Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Glader anser att staden egentligen inte upplevde problemen som så märkvärdiga innan de nya reglerna togs i bruk. Men det fanns skäl att se över praxisen, medger han.

- Jag tycker inte att vi i staden hade speciellt stora problem. Men jag kan nog förstå att en del entreprenörer tyckte att de inte blev behandlade på ett likvärdigt sätt i och med att våra egna regler inte var tillräckligt tydliga. Det var kanske det största problemet.

- Därför har vi rättat till det nu.

Treåriga avtal, två tilläggsår, tre plus tre firmor

Intern service är Raseborgs stads avdelning för fastigheter, städning och bespisning.
Direktionen för Intern service beslutade den 9 april om ramavtalen. Direktionen valde alltså då företag som staden anlitar för mindre arbeten.

Ramavtalen gäller i 3 år. Men det ingår två optionsår (1+1) så staden efter treårsperioden kan förlänga avtalen ett år i taget två gånger.

För "mindre byggnadstekniska reparations- och saneringsarbeten" valde direktionen
VN Plan & Bygg Ab Oy (timpris 32,00 euro),
Se-Ka Ab (32,80 euro) och
Raseborgs Bygg Ab (32,90 euro).

För stadens "mindre vvs-arbeten" valde direktionen
Oy VVS Service Lundström (timpris 39,20 euro),
Hangö Elektriska Ab (40,00 euro) och
Installator Ab (40,50 neuro).

Syftet med offentlig upphandling är att använda allmänna medel på ett effektivt sätt, främja kvalitet och garantera företagen jämlika möjligheter. I lagen om offentlig upphandling beskrivs också upphandling med ramavtal.

Alla var inte nöjda med valet av företag den här gången. Det har lämnats in rättelseyrkanden till direktionen och de kommer att behandlas på mötet i maj, uppger chefen för Intern service Arne Nummenmaa.

Småhus totalförstördes i Nummi-Pusula

$
0
0

Ett mindre småhus brann till grunden på torsdagsmorgonen i Lojo. Den äldre man som bodde i huset klarade sig helskinnad ut ur det brinnande huset.

Västra Nylands räddningsverk larmades vid halv sex tiden på morgonen till adressen i Ikkala i tidigare Nummi-Pusula kommun. Mannen som bodde i huset vid Månskensvägen fick smärre brännskador och blev också utsatt för brandgaser.

Fem släckningsenheter deltog i släckningsarbetet. Vad som antände huset är ännu oklart.


Naturstigen till Uddskatan öppnas

$
0
0

Måndagen den 19 maj går en länge närd dröm i uppfyllelse i Hangö: naturstigen till Uddskatan längs Tulluddens norra strand öppnar. Då kan vem som helst vandra längs den och njuta av naturen.

Uddskatan öppnas

Listen4 min 46 s
Spela upp klipp på Arenan: Uddskatan öppnas

Hangö stads turistchef Marika Pulliainen är glad. När hon tillträdde som turistchef beslöt hon att inom tio år skulle naturstigen vara öppnad. Det räckte litet längre, men nu är det ett faktum. Området som varit stängt sedan 1960-talet står till Hangöbors och övrigas förfogande.

Finlands Frihamn Ab har byggt ett stängsel mellan det område som används för frihamnens verksamhet och naturstigen och på det sättet kan den norra stranden vara öppen för besökare. En port öppnas i närheten av Saunatecs anläggningar på norra stranden. Sedan följer man stigen som småningom leder över själva Uddskatanområdet. Efter ca 4 km befinner man sig på Finlands sydspets. Uddskatanområdet är naturskyddsområde och ägs av forststyrelsen. Man måste alltså hålla sig till den utmärkta stigen.

Marika Pulliainen tror att naturstigen kommer att få många besökare, så mycket förfrågningar har hon genom åren fått om Uddskatan.

Ornitolog fungerar som guide

Den erfarne ornitologen Dick Forsman berättar, att det mest sevärda gällande fågellivet är flyttfågelsträcken på våren och på hösten. Råkar man vara vid rätt tid där kan man se fåglar i tusen- eller tiotusental. Hangö udd är tillsammans med Porkala udd det första land fåglarna möter på sin väg norrut på våren och det sista land de lämnar på hösten. Forsman kommer att vara guide på Uddskatan.

Astrid Lindström, ordförande för Hangö miljöförening, kommer också att leda guidade turer till området. Hon berättar, att Hangö, efter Åland, är det artrikaste området i Finland när det gäller växter. Hon berättar också om den varierande naturen på Uddskatan, en av hennes favoritmiljöer är lunden med sina lövträd och kullfallna stammar. Synd att den nya naturstigen inte mera går igenom lunden, säger hon.

Det är naturen med sina variationer, som är det intressanta på Uddskatan, allt från de kala vindpinade klipporna längst i söder, till lundar, strandängar och tallskog. Har man tur kan men också se en skymt av rådjuren som trivs där.

Det som inte mera ses, men som tf. museichef Laura Lotta Andersson påminner om, är det som människan byggt på området. Det har funnits över hundra baracker där, byggda av tyskarna under fortsättningskriget. De användes av tyska soldater som en viloplats på deras väg mot norr eller tillbaka hem. Det som finns kvar av de fallfärdiga byggnaderna rivs och deras platser förses med informationstavlor. Där kan man också läsa att en eller några av byggnaderna användes som kvinnofängelse ända till 1960-talet.

Absolut värt ett besök

Det man också kan se är vraket av fartyget Palawan, som med vedlast år 1932 började brinna utanför stranden, drogs till ett grund och slutligen bröts sönder och delvis hamnade upp på land under en storm. Längst ute på udden finns lämningar av krigstida försvarsnästen. Från Krimkrigets tider kan man i naturen ännu se den såkallade Engelska linjen, där man kapade alla träd för att bättre kunna följa med vad som hände på vardera sidan av Hangö udd.

Hangö miljöförening har kunnat ordna exkursioner till Uddskatan redan i fjorton år, men efter den 19 maj kan var och en som vill besöka området göra det när den vill, bara den håller sig till den utmärkta rutten, säger Astrid Lindström. Men riktigt lätt är det dock inte att ta sig fram, stigen är smal och inte så lättframkomlig på sina ställen. Och i söder kan klipporna vara knepiga.

Men Tulludden och Uddskatan är absolut värda ett besök.

Hundpark till Sjundeå

$
0
0

Hundarna i Sjundeå borde få en egen centralt belägen park. Det anser fullmäktigegruppen Siuntion Porkkala Kokoomus i en motion.

För tillfället finns det inte en enda hundpark i Sjundeå även om det finns många hundar i kommunen. Därför anser fullmäktigeledamöterna Kirsi Pesola och Marko Linnala att en sådan borde byggas i närheten av kommuncentrum.

Enligt politikerna skulle en hundpark förbättra hundägarnas livskvalitet genom att erbjuda ett tryggt ställe för dem att rasta sina hundar på. Parken skulle samtidigt fungera som en mötesplats.

De två politikerna hoppas att kommunen kunde utse en lämplig plats för parken och skaffa nödvändigt material, som staket, bänkar och sopkärl. I övrigt kunde arbetet utföras på talko.

Förslaget är att hundparken kunde placeras vid skogspartiet bakom höghusen på Sjundbyvägen. Initiativtagarna till motionen skriver att staketet skulle byggas så att det kan flyttas efter behov.

Kommunstyrelsen beslöt på sitt möte (28.4) att sända motionen till tekniska nämnden för beredning.

Maria: "Det var som att skicka mitt barn in i vargens gap"

$
0
0

Att vara utsatt för våld i familjen är traumatiskt. Att sedan gå skilda vägar men ändå vara tvungen att låta sitt barn bo hos den förälder som är våldsam är fruktansvärt. Det kände Maria som också ser hur mycket skyddshemmet betytt för henne.

Trakasserier blev en del av både Marias och Helenas vardag. Än idag pågår det, trots att det gått många år sedan de flytt från ett våldsamt förhållande.

Både Maria och Helena (fingerade namn) levde ett normalt, lyckligt familjeliv under många år innan de alls anade att mannen de bodde med var våldsam.

Click to start Arena Clip

Click to start Arena Clip

-
Spela upp klipp på Arenan

Helena hade det bra tills en dag då hon blev självständigare, utbildade sig och vågade säga vad hon tyckte.

- Allt var frid och fröjd när barnen var små, allt var bra så länge jag höll med honom. Ända tills jag fick kurage att en gång ha en avvikande åsikt. Då skuffade han mig första gången.

Våldet blev mer och mer fysiskt, ofta i samband med alkohol. Helena vaknade upp och förstod att hon måste göra något den dagen hon fann sig själv vara suicid.

- Jag uppsökte läkare och fick hjälp att komma ur förhållandet. Sedan en gång ringde jag polisen för han slog mig halv fördärvad.

Helena flyttade, men har stora minnesluckor av vad som hänt både före och efter.

Också Maria hade en lycklig vardag under ett tiotal år.

- Det hände över en natt, berättar Maria.

Efter en misshandel där också barnen drabbades och senare hot om att ta det gemensamma barnet med i döden så flydde Maria till ett skyddshem. Hon blev kvar nästan två månader.

- Jag har alltid sagt att det här skyddshemmet har en bit i mitt hjärta. Utan dem skulle jag inte vara här idag, säger Maria samtidigt som tårarna rullar ner för kinden.

Maria fick hjälp och stöd med både praktiskt och känslomässigt.

- Personalen på skyddshemmet gjorde att jag kunde hålla huvudet klart. Jag kände mig trygg där. De tog hand om min son när jag inte orkade och sade hur jag borde gå till väga.

Helena tog sig ur våldsspiralen

Listen2 min 54 s
Spela upp klipp på Arenan: Helena tog sig ur våldsspiralen

Skyddshem ger trygghet och en normal vardag

Villa Familia i Mjölbolsta, som tar emot personer som behöver tillfälligt skydd, har funnits i åtta år. Det upprätthålls av Folkhälsan Syd och har som mest haft 700-800 vårddygn på ett år.

- Det viktigaste då klienter kommer till skyddshemmet är att lugna situationen. Att sova, äta, leka och göra vardagliga saker i lugn och ro, säger Miia Soramäki som är ansvarig handledare på Villa Familia.

Säkerhet och trygghet är en självklar del av skyddshemmet vardag. I övrigt kan skyddshemmet erbjuda stöd och hjälp då klienterna behöver vara i kontakt med myndigheter, såsom advokater, brottsofferjouren, eller hjälp med att hitta annan bostad, att fundera över skyddsaspekter och säkerhet. Bland annat.

- Allt mer satsar Villa Familia också på barnen, vi använder en modell som heter ”Trappan” där barnen får berätta sin egen upplevelse av vad som hänt säger handledare Mona Elander.

Klienterna kan komma till Villa Familia dygnet runt och kan stanna allt från en natt till några månader.

Det finns några kommunala skyddshem i Finland och barnskyddsorganisationen Förbundet för mödra - och skyddshem upprätthåller ett tiotal. Sammanlagt finns cirka 20-25 skyddshem. Från och med nästa års början ska staten finansiera alla skyddshem, och det ser Marjaana Piispa som är enhetsansvarig på Villa Familia som något positivt:

- Vi vet inte hur det ser ut ännu, men staten ska framöver betala alla klienters dygn här. Det låter bra eftersom det nu beror på från vilken kommun en klient kommer hur länge de får stanna.

Ett barn har rätt till båda sina föräldrar, men …

Tillbaka till Maria som har en son tillsammans med sin förra sambo. En tid ordnades övervakade träffar mellan far och son, men de övervakade träffarna slutade redan efter en kort tid – ett beslut som socialen fattade.

- Jag har ibland varit besviken och inte förstått hur det fungerar. Ganska i ett tidigt skede fick han fara hem till pappa. Det började med någon timme. Det var helt fruktansvärt. Men jag var tvungen att gå med på det – tills jag fick ett besöksförbud.

Maria glömmer aldrig hur det var att lämna sin son över natten första gången.

- Jag glömmer det aldrig. En mamma som har varit med om sådant här – det kändes som att skicka barnet in i vargens gap. Tänk hur kroppen kan reagera på det, jag reagerade genom att vara sjuk alla dagar, hade migrän. Händer det igen? Vad händer det där? Kan min son sova tryggt? Rädslan kom igen, den finns så långt ner i ryggmärgen. Den far nog aldrig bort.

Hon är skeptiskt till hur sonens träffar med fadern skötts.

- Ett barn har rätt till båda föräldrar, jo – men då ska nog båda vara i ett sådant skick att du är kapabel att ta det ansvaret, säger hon.

Det har gått några år sedan den första gången.

- Det har gått bra, men några enstaka saker har det varit på vägen, några frågetecken. Jag har många gånger undrat hur mycket krävs det innan ett barn på riktigt öppnar sig och berättar hur det egentligen är.

Rädslan sitter i fortfarande

Helenas exman dömdes för våld, men hennes liv blev inte bättre. Det psykiska våldet fortsatte i form av trakasserier, hot, förföljelser.

- Jag är fortfarande ständigt rädd. Jag vet aldrig vad som väntar, säger Helena.

Hon var länge rädd för att lämna sin man främst av ekonomiska orsaker, att bli ensam med små barn. Men att bryta det gamla livet har varit ett bra val.

- Du är fri att bestämma själv vad du gör, du behöver inte vara rädd för någon.

Maria har det bra idag, är sambo och försöker lever ett normalt, lyckligt liv.

- Enda molnet jag ibland har är min son som träffar pappa regelbundet. Samma saker fortsätter, men inte våld eller så. Rädslan finns kvar. Den lättar, men den går aldrig bort. Tiden läker alla sår – men inte de som hjärtat får.

Här är Finlands ESC-jury

$
0
0

Finlands röster i Eurovisionen består till 50 procent av folkets röster och till 50 procent av den nationella juryns. I år vill man vara mera transparent och avslöjar därför juryn redan nu. I juryn hittas bland annat en tidigare ESC-representant, en UMK-tävlare och en radio-dj.

Finlands officiella Eurovisionsjury består av artisten Clarissa, bekant från årets Tävlingen för ny musik UMK, låtskrivaren Saara Törmä, radio-dj:n Jaako Hurme, producenten Rauli Eskolin och musikern Kaija Kärkinen, ordförande för juryn.

Juryn ser på generalrepetitionen av Eurovisionsshowerna och ger poäng enligt det framträdandet. Det gäller alltså för artisterna att vara skärpta två kvällar i rad. Finland röstar i semifinal två och i finalen.

Vanligtvis har jurymedlemmarna avslöjats först under finalen, men man vill nu vara mera öppen med processen och har därför valt att berätta namnen på alla länders jurymedlemmar redan nu. Dessutom kommer man efter finalen att berätta hur juryerna röstade.

Clarissa feat. Josh Standing: Top Of The World (UMK-finaali 1.2.2014)

Clarissa feat. Josh Standing: Top Of The World (UMK-finaali 1.2.2014)

3 min 9 s
Spela upp klipp på Arenan: Clarissa feat. Josh Standing: Top Of The World (UMK-finaali 1.2.2014)
Läs mera om kraven på jurymedlemmarna på eurovision.tv.

Annette "Clarissa" Lundell
Sångaren Clarissa - med låten Top of the world - var en av finalisterna i årets UMK, där hon uppträdde tillsammans med Josh Standing. Clarissa är juryns yngsta medlem och tävlar i hiphopdans på mästerskapsnivå.

Kaija Kärkinen
Musikern och sångaren Kaija Kärkinen representerade Finland i schlagerfestivalen år 1991 med låten Hullu yö. Kärkinen är styrelseordförande för Elvis, föreningen för finska tonsättare och textförfattare.

Saara Törmä
Låtskrivaren Saara Törmä har bland annat skrivit låtarna Järjetön rakkaus för Jesse Kaikuranta och Kaunis rietas onnellinen för Kaija Koo. Till hennes "kunder" hör också artisterna Lauri Tähkä, Laura Närhi och Antti Tuisku. Med Törmäs låt Vie mut kotiin kammade Jesse Kaikuranta hem segern i Höstens melodi år 2012.

Jaako Hurme
Jaako Hurme är programledare i Radio Helsinkis morgonshow Noronen & Hurme. Hurme är dessutom dj och producent och mångsysslare när det gäller radio - han har jobbat för bland annat Bassoradio och The Voice.

Rauli "Illusion Rake" Eskolin
Musikbranschen har i två omgångar utsett Rauli Eskolin till Årets producent. Eskolin har producerat plattor för bland annat CMX, Neljä Ruusua, Maj Karma, Anna Abreu och Hanna Pakarinen, samt tonsatt musik för bland annat Anna Abreu och Haloo Helsinki. Eskolin är delägare i och en av grundarna till produktionsbolaget och studion Inkfish.

Finalen i Eurovision Song Contest 2014 går av stapeln lördag 10.5. kl 22.00 i Yle TV2, Yle Radio Suomi, Yle Vega och på Yle Arenan. Semifinal ett äger rum den 6 maj och semifinal två den 8 maj.

Ingås gamla bibliotek kan bli aktivitetscentrum

$
0
0

Ingås gamla bibliotek kan bli aktivitetscentrum

Ett aktivitetscentrum kan bli verklighet i Ingås gamla bibliotek i kyrkbyn. Det förslaget ska kommunstyrelsen ta ställning till på måndag.

Wilhelmsdal i Ingå

Listen1 min 15 s
Spela upp klipp på Arenan: Wilhelmsdal i Ingå

Enligt förslaget skulle aktivitetscentret innefatta bland annat den kommunala biografverksamheten IoBio, ett kurs- och utbildningscentrum, medborgarinstitutet, möteslokaler och utställningsverksamhet för konst. Under sommarmånaderna kan även hantverks- och konstnärsverkstäder inhysas där.

"Aktivitetscentrum låter bra"

Redan nu finns Café Wilhelmsdal i den över hundra år gamla byggnaden. Kaféet har redan nu till en del skött turistinformationen och kommer också i framtiden att göra det. Kaféets ägare Gunilla Wikström tycker idén med ett aktivitetscentrum låter bra.

- Vi kommer säkert att servera mat och dricka, för oberoende vilken verksamhet det än finns i huset, så behöver ju folk äta, säger Wikström.

Ingås kommundirektör Jarl Boström säger att idén nu seglar i kraftig medvind.
- Om planerna förverkligas, kommer ju verksamheten på sommaren och på vintern att vara lite olika. Husets läge med tanke på turisterna sommartid är ju ypperligt, säger Boström.

Oklart med kostnaderna

Han vet inte hur mycket omändringsarbetena av det gamla biblioteket kommer att kosta.

- Nu handlar det om ett principbeslut att huset skall planeras och användas som allaktivitetshus. Sedan tar vi oss an kostnadsberäkningar och annat, säger Boström.

Boström vågar inte säga när Wilhemsdal, som aktivitetscentret ska heta, kan öppna.

- Kanske om ett år om allt går väl.

Arkitekt-Patte fixar Hangö

$
0
0

I tidigare avsnitt har västnyländska arkitekt-Patte fixat Ekenäs. I veckans avsnitt pratar han varmt för en fusion mellan Hangö och Raseborg.

Se hur gänget bakom tv-programmet Gamla onsdag tar sig an kommunfrågan i Västnyland.

Redaktionens lonely rider

$
0
0

På redaktionen finns en person som inte jobbar med Yle Västnyland. Hon heter Tiina Grönroos och ser sig lite om redaktionens lonely rider.

Tiina Grönroos gör vanligtvis samtal om livet men just nu är hon upptagen med att planera och banda in årets sommarpratare.


ESC vann sin första match i fotbollstrean

$
0
0

Serienykomlingen Ekenäs Sport Clubs herrlag inledde division 3-säsongen i fotboll med en seger. ESC slog Esbo Bollklubb på bortaplan på fredagskvällen.

Slutresultatet i matchen som spelades i mellersta-Esbo blev 1-4 (1-1).

ESC dominerade hela matchen. Enligt managern Peter Lindholm sumpade ESC en massa mållägen.

- Vi var faktiskt överraskade över att EBK missade så grovt i sina markeringar. Å andra sidan spelade vi nog väldigt bra också, sade Lindholm genast efter slutsignalen,

Att ESC vann sin första match på den här serienivån någonsin, värmer förstås Peter Lindholm.

- Vi var nog nervösa i början av matchen och blev nervösare ju flera mållägen vi missade. Sedan lyckades ju Arber Istrefi göra vårt första mål och det målet var fint, säger ESC-managern.

Istrefi sköt ett sköt ett skott från 35 meters avstånd via ribban i mål. Då var ungefär en halv timme spelad. Ungefär åtta minuter in i den andra halvleken lyckades ESC:s brasilianska Edgar Zanin göra lagets andra mål. En dryg kvart senare var det Visar Tahiris tur att göra mål och det var också Tahiri som fastställde slutsiffrorna 1-4 då ungefär fem minuter återstod att spela.

LoPa nästa motståndare

Peter Lindholm berömmer hela laget för en bra insats, men lyfter ändå upp några spelare.

- Vänsterbacken Oscar Wikström spelade mycket bra, Istrefi fördelade bollar bra på mittfältet och Jonas Sjöblom och Patrik Lindström bröt effektivt, sade Lindholm.

Sin följande match spelar ESC på centrumplan i Ekenäs mot Lojolaget Lohjan Pallo. Matchen spelas lördagen den 10:e maj.

ESC: Robin Mattsson: Oscar Wikström (80 min Muzafar Zahir), Jonas Sjöblom, Andreas Puno, Nico Selenius (85 min Max Nybondas); Visar Tahiri, Arber Istrefi, Alexi Puno, Patrik Lindström; Joel Romberg (46 min Henri Hallgren), Edgar Zanin (87 min Mats Rosenblad).

Cocks satte punkt för Sjundeås gulddrömmar

$
0
0

Riihimäkilaget Cocks och Sjundeå IF drabbade under lördagen samman i den tredje semifinalen i herrarnas handbollsliga.

Cocks tog tag i taktpinnen från början av matchen och lånade inte ut den till bortalaget. Hemmalagets anfallsstyrka var stor och bland annat stjärnspelarna Antti Rogenbaum och Teemu Tamminen var fenomenala.

Efter första halvleken stod det 18-13 till hemmalaget och Rogenbaum hade redan nätat hela fem gånger och Tamminen fyra.

Fast Sjundeå inte var mer än fem mål under i halvtid så kontrollerade Cocks spelet bra och gav aldrig SIF chansen till en comeback.

SIF:s Patrik Grönberg tror ännu på medalj | Sportinslag

SIF:s Patrik Grönberg tror ännu på medalj | Sportinslag

2 min 13 s
Spela upp klipp på Arenan: SIF:s Patrik Grönberg tror ännu på medalj | Sportinslag

– Vi fick några utvisningar mot oss och tappade lite bollar. Det var nästan där vi förlorade matchen, säger SIF:s Patrik Grönberg.

SIF kämpar om bronset mot BK-46 i ett västnyländskt derby.

– Jag tror det kommer mycket folk på matcherna. Vi känner varandra väl. Det blir hårda fighter om bronspengen.

Nico Rönnberg kämpar mot klockan | Sportinslag

Nico Rönnberg kämpar mot klockan | Sportinslag

3 min 29 s
Spela upp klipp på Arenan: Nico Rönnberg kämpar mot klockan | Sportinslag

Rönnberg hoppas på spel

Slutresultatet skrevs 34-28 till Cocks. Teemu Tamminen nätade hela nio gånger. Bästa spelare i SIF var Anton Luuppala med sina sju mål.

Cocks vann matchserien med 3-0 i matcher och möter nu Dicken i finalen.

Fingerskadade Nico Rönnberg fick följa med den sista semfinalen från sidlinjen.

– Sjundeå kämpade bra hemma men nu körde vi över dem helt enkelt.

Rönnberg säger att Cocks redan länge förutspått en final med Dicken som motståndare.

– Det kommer bli tuffa matcher. Om läkaren ger tillåtelse så spelar jag. Dicken har ett bra lag och kan utmana oss.

Både Cocks och Dicken har enligt Rönnberg ettriga yttrar.

– Det kommer bli kontringshandboll.

Dicken lämnade inget åt slumpen

$
0
0

Dicken besegrade BK-46 i den tredje semifinalen i herrarnas handbollsliga med nio mål. Om de tidigare matcherna varit mycket jämna var denna match något helt annat.

Matchen började laddat och med tanke på de tio första minuterna såg det ut att bli en ruskigt spännande kväll.

I den 13:e spelminuten hände något som saknar förklaring. Benny Broman kvitterade till 5-5 och plötsligt såg BK mycket bleka ut. På några anfall gjorde Dicken tre snabba mål och BK:s tränare Christer Lundqvist hamnade ta en time out.

Lundqvists drag hjälpte inte och Dicken skenade iväg och så även BK:s alla chanser att nå FM-final.

Efter Bromans mål tog det hela 13 minuter innan BK-46 nästa gång kunde sätta bollen i mål. Under den tiden nätade Dicken nio gånger och i halvtid stod det 16-10 till Dicken.

Robin Karlsson blickar mot bronset | Sportinslag

Robin Karlsson blickar mot bronset | Sportinslag

2 min 23 s
Spela upp klipp på Arenan: Robin Karlsson blickar mot bronset | Sportinslag

BK:s comeback kom aldrig och Dicken dominerade den andra halvleken totalt. Slutsiffrorna 32-23 talar sitt tydliga språk.

"Fruktansvärt skönt"

Bästa spelare var Benny Broman som visade sin vikt värd i guld då han nätade tio gånger.

– Det är fruktansvärt skönt. Vi har lite decimerat manskap. Det hade varit tungt att åka till Karis och spela i morgon.

I finalen vänta Cocks, en repris från i fjol. Då drog Dicken det korta strået.

– De är värda att vara i final. Det är en bra utmaning för oss, ska bli roligt.

Dicken var steget före mot BK och vann matchserien med 3-0.

Karlsson vill ha brons

BK-46 möter Sjundeå IF i vad som kommer bli en spännande bronsserie lokalkonkurrenterna emellan.

– Derby mot Sjundeå är alltid roligt. Det är länge sedan vi har vunnit en medalj, så nog ska vi försöka ta hem den.

Att spela om brons känns ändå inte helt motiverat, menar Karlsson.

– I det här skedet av säsongen börjar man bli ganska trött. Någonstans känns det lite onödigt med bronsmatch.

Läkarförbundet vidtar inga åtgärder mot Raseborg

$
0
0

Finlands läkarförbund vidtar inga åtgärder mot Raseborgs stad med anledning av att grundtrygghetsdirektörstjänsten inte ledigförklarades. Läkarförbundets styrelse har fått information om frågan.

Läkarförbundets förhandlingschef Laura Lindholm informerade styrelsen, men föreslog inte att den skulle reagera på grundtrygghetsdirektörsvalet.

Utgångspunkten för läkarförbundet är att en läkare ska ha en läkare som förman. Läkarförbundet ger sig inte in i en besvärsprocess om en grundtrygghetsdirektörsbefattning, konstaterar Laura Lindholm.

Arne Nummenmaa och Jeanette Pajunen
Tidigare grundtrygghetsdirektören Arne Nummenmaa och nuvarande direktören Jeanette Pajunen. Arne Nummenmaa och Jeanette Pajunen Bild: Yle/ Bubi Asplund

Hon poängterar fortfarande att det är mot god förvaltningssed att tjänsten besattes utan att ledigförklaras och att förfarandet kunde ha varit bättre.

Yle Västnyland berättade i slutet av mars att Finlands läkarförbund inte tidigare har fått vetskap om att en så pass hög tjänst som grundtrygghetsdirektörstjänsten skulle ha tillsatts utan att ha ledigförklarats.

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/26/lakarforbundet-grundtrygghetsdirektorens-jobb-borde-ha-ledigforklarats
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/04/08/chefsrotationen-fick-gront-ljus
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/04/hoga-chefer-byter-jobb-i-raseborg

EIF slog Someron Voima efter övertygande insats

$
0
0

Ekenäs IF tog sin andra seger för säsongen i fotbollens division 2 södra på lördagseftermiddagen. Serienykomlingen Someron Voima var hela tiden steget efter.

EIF slog SoVo i fotbollstvåan

Listen2 min 22 s
Spela upp klipp på Arenan: EIF slog SoVo i fotbollstvåan

Benjamin Källman, EIF
Sexton år gamla Benjamin Källman debuterade i EIF-dressen. Benjamin Källman, EIF Bild: Yle/ Patric Westerlund

Slutresultatet blev 4-0 (1-0).

Matchen som spelades på centrumplan i Ekenäs dominerades totalt av hemmalaget. I den första halvleken kunde motståndaren stundtals hålla i bollen. Några direkta farligheter lyckades Somerolaget med ett undantag dock inte skapa.

I matchens trettonde spelminut skapade gästerna ett farligt läge framför Oscar Forsström i EIF-målet. Ville Oksanen nickade bollen dock knappt förbi målet.

Trots att Ekenäs IF dominerade matchbilden skapade inte laget många särskilt farliga mållägen i den första halvleken. Men, dryga sex minuter före pausvisslingen framspelade matchens lirare EIF:s Zacharias Ekström fram Fisnik Gerxhaliu. ”Fisu” som den framfusige Gerxhaliu kallas dundrade bollen säkert i mål förbi SoVo-keepern Jan Vesterinen.

EIF dominerade i den andra halvleken

I den andra halvleken fortsatte hemmalaget att föra matchen, trots att man nu spelade i motvind. Så småningom stod det helt klart att serienykomlingen från Somero inte kommer att ta med sig några seriepoäng från den här matchen. Så överlägsen var EIF i matchens andra halvlek.

I den tolfte spelminuten i den andra halvleken gjorde Ekström EIF:s andra mål för dagen efter en fin kombination tillsammans med mittfältskollegan Ville Sevon. Det här var Ekströms första mål i EIF på den här serienivån.

- Visst känns det fint att lyckas på hemmaplan, sade Ekström efter att matchen var över.

Han tyckte att EIF:s styrka låg i den goda sammanhållningen och det enormt starka försvarsspelet.

- Visst var vi klart bättre än motståndaren och det märks nog att vi har tränat hårt, sade han.

Victor Solomon slog till

Forna målkungen Victor Solomon gav en varning för sitt nya kommande då han på ett självsäkert vis gjorde EIF:s tredje mål för dagen. Passningen kom av Ville Sevon. Solomon gjorde ytterligare ett mål, som dock underkändes på grund av offside. Solomon blev inbytt med ungefär 25 minuter kvar att spela.

EIF:s fjärde mål var helt och hållet signerat av vänsterbacken Simon Eklund. Hans rökare från dryga tjugo meters avstånd ställde totalt SoVo-målvakten Vesterinen. Vänsterbacken Simon Eklund har nu gjort sitt mål i kampen om ”säsongens snyggaste mål på centrumplan”. Det kan gå en tid innan ett lika snyggt mål som Eklunds ser dagens ljus i Ekenäs.

Förutom Ekström och Sevon spelade mittfältsgiganten Sampsa Timoska säkert. Matias Astrada var väldigt företagsam i den första halvleken och blev med 25 minuter kvar att spela utbytt till förmån för Calle Forsström. Forsström visade att han kommer att vara till stor nytta för sitt lag, bara han blir riktigt varm i kläderna efter sin långa skada.

Mittbacken Etchu Tabe visade att han är värd all beröm han förärats med i samband med hans transfer till EIF. Den reslige kamerunsk-amerikanske spelaren bildar tillsammans med Niklas Roiha ett mittbackspar som är svårtslaget i den här serien. Ytterbackarna Johan Estlander och Simon Eklund var också väldigt stabila matchen igenom.

Benjamin Källman debuterade

Med knappa tio minuter kvar att spela debuterade 16 år gamla Benjamin Källman i EIF:s grönvita dress.

I SoVos rödklädda men ack så gråa lag utmärkte sig egentligen ingen spelare. De enda två som i negativ bemärkelse fick sitt namn i domarens anteckningsblock var Samuel Woodvard och kaptenen Mikko Halonen. Bägge fick nämligen en varning för ojuste tacklingar.

Matchen dömdes bra av Jesse Virtanen inför drygt 250 åskådare.

Someron Voima kommer att få det väldigt svårt i årets serie och har under sina första 180 minuterna den här säsongen ännu inte lyckats göra mål. Senaste söndag förlorade laget mot BK-46 i Karis med 0-1 och nu alltså med 0-4 mot EIF.

EIF har däremot inkasserat sex poäng av lika många möjliga på sina två första matcher. Laget vann ju sin första match på bortaplan i måndag mot Gnistan med 3-1.

Grankulla IFK i nästa match

Sin följande match spelar Ekenäslaget söndagen den 11.5 på bortaplan mot Grankulla IFK.

- Det blir säkert en tuff match, Grani är nog ett hårt lag. Spelar vi lika bra som i dag tror jag nog att vi vinner, lät Zacharias Ekströms spådom inför den nästa drabbningen.

Division 2, södra zonen: Ekenäs IF – Someron Voima 4-0 (1-0)
39 min Fisnik Gerxhaliu 1-0, 57 min Zacharias Ekström 2-0, 81 min Victor Solomon 3-0, 85 min Simon Eklund 4-0.

Ekenäs IF: Oscar Forsström; Simon Eklund, Niklas Roiha, Etchu Tabe, Johan Estlander; Zacharias Ekström, Matias Astrada (66 min Calle Forsström), Lucas Mondino (82 min Benjamin Källman), Sampsa Timoska, Ville Sevon; Fisnik Gerxhaliu (66 min Victor Solomon).
Someron Voima: Jan Vesterinen; Kuutti Mujunen, Pekka Karjalainen, Ilkka Kallonen (73 min Lasse Lind), Ville Oksanen; Jiri-Joonas Kanth (73 min Mikko Kaase), Samuel Woodvard (v), Mikko Halonen (v), Tommi Heinämaa; Verner Kaitila, Jani Lehtinen (46 min Jaakko Lepola).

Viewing all 29496 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>