Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29352 articles
Browse latest View live

Mödrapoliklinikens framtid i vågskålen

$
0
0

Raseborgs stad vill inte förnya avtalet att köpa läkartjänster från mödrapolikliniken vid Västra Nylands sjukhus. Grundtrygghetsnämnden beslöt vid sitt senaste möte (19.12) att inte förnya avtalet med VNS.

Enligt avtalet, som har varit i kraft i två års tid, har alla gravida kvinnor i Raseborg gjort det första läkarbesöket vid VNS mödrapoliklinik. Enligt t.f. förvaltningsläkare Aulikki Ahlgren-Rimpiläinen ska det här läkarbesöket i stället skötas av primärhälsovården - det vill säga vid mödrarådgivningen eller hälsovårdscentralerna. Om det behövs skickas kvinnorna vidare till specialsjukvården.

Ultraljudsbesöken kommer fortsättningsvis att göras av en barnmorska på mödrapolikliniken vid VNS.

Hittills har det gjorts tre läkarbesök under graviditeten, av vilka det första har skötts av mödrapolikliniken och de andra av rådgivningen.

Mödrapoliklinikens existens ifrågasätts

Från och med 2014 faller det andra av de tre läkarundersökningarna bort, så det gällande avtalet med VNS kunde i vilket fall som helst inte fortsätta. Men enligt VNS direktör Marianne Gripenberg-Gahmberg är det beklagligt att man inte kunde hitta en ny form för motsvarande samarbete.

Enligt överläkare Helena Hieta-Heikurainen vid VNS finns det en risk att hela mödrapoliklinikens existens ifrågasätts om besöken minskar. Hon är besviken över att staden inte nappade på sjukhusets förslag att låta mödrapolikliniken sköta det tredje läkarbesöket i graviditetsvecka 36.

Från och med 2014 kommer det första läkarbesöket i stället att vara mera omfattande än tidigare och utförs av både läkare och hälsovårdare tillsammans. Läkarundersökningen gäller hela familjen.

I Raseborg är antalet förlossningar per år ungefär 300


Ansvarig bibliotekarie i Hangö i pension

$
0
0

Ulla Koivisto som är ansvarig bibliotekarie och t.f. bibliotekschef i Hangö går i pension den första juli år 2014.

Koivisto slutar i praktiken redan i april på grund av semester.

I samband med Koivistos pensionering vill nämnden för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö ändra tjänsten som ansvarig bibliotekarie till en vanlig bibliotekariebefattning. Tjänsten som bibliotekarie skulle enligt förslaget ledigförklaras från den första maj.

Enligt nämnden har biblioteket i flera år varit utan en bibliotekschef på heltid vilket har stört den långsiktiga planeringen och utvecklingen av biblioteksverksamheten. En ny bibliotekarie behövs för att kunna upprätthålla bibliotekets öppettider och tjänster på nuvarande nivå.

Hangö borgar för ryttares lån

$
0
0

Hangö stad går i borgen för ett lån som Hangöudds Ryttare tar.

Ryttarna ville först bygga en ny ridhall och bad staden borga för ett lån på 400 000 euro.Stadsdirektören meddelade dem att staden på sistone inte längre har borgat för föreningars lån.

Föreningen har nu bantat ner sin investering så att gamla hästskydd repareras och en ny mindre stallbyggnad reses på ryttarnas område.

I bakgrunden finns EU:s nya djurskyddskrav.

För det här behövs ett lån på 160 000 euro. Som säkerhet skulle staden få arrenderätten och byggnaderna. Hangö stad beviljar en borgen på 130 000 euro för ett 160 000 euro stort och 15 år långt lån.

Topp fem på Västnylands webb

$
0
0

Planerna för hotell i Hangö intresserar. Artikeln Spa till Hangö i stället för hotell var mest läst på Yle Västnylands webb förra veckan.

Det var på tisdagen som vi berättade att företaget Regatta Resorts med lokal anknytning ska nu bygga ett spa med simhall på Fabriksudden i Hangö. De tar över efter Hangon Rantakiinteistöt som nyligen gick i konkurs.

Också byggnader som den kommunala sektorn använder i Raseborg intresserar. Artikeln Fixhuset under lupp som likaså publicerades på tisdagen var näst mest läst på Yle Västnylands webb förra veckan.

Där berättade vi att Raseborgs stad söker en person som ansvarar för stadens stora fastighetsfrågor. Framtiden för Ekåsen, Knipnäs och Fixhuset ska ses över.

Tredje mest läst var en artikeln Ett lyckosamt misstag i Karis från i fredags. Det är en artikel från X3M som handlar om kafé Serendipity i Karis.

Tjänstemännen i Raseborg intresserar besökarna på Yle Västnylands webb. På måndagen berättade vi att tidigare utvecklingschefen Jyrki Hakkarainen har vänt sig till polisen beträffande den påstådda diskrimineringen från Raseborgs stads sida. Artikeln Hakkarainen vänder sig till polisen var fjärde mest läst på webben.

Söndagen 15 december berättade vi att en person skadades i skottlossning i Karis på lördag kväll. Artikeln var femte mest läst på Yle Västnylands webb förra veckan.

Ingen ska behöva vara ensam på julafton

$
0
0

Julen är en högtid som handlar mycket om samvaro. De som inte har någon att fira julen med behöver inte sitta ensamma i Raseborg. Både i Karis och i Ekenäs ordnas julaftonsfester för de som vill komma.

Pastor Jonny Forsström från Missionskyrkan i Ekenäs.Pastor Jonny Forsström från Missionskyrkan i Ekenäs.Pastor Jonny Forsström från Missionskyrkan i Ekenäs.Yle/Malin Valtonen

Johan Lumme ställer till med fest på julafton i Karis. Han vet själv hur det känns att sitta ensam på julen. Det fick han göra när han flyttade till Karis i början av 2000-talet.

- Det var en tung upplevelse så jag tänkte att om ingen bjuder mig så bjuder jag allihopa nästa jul, berättar Johan Lumme som i år ställer till med fest julen till ära för tionde gången.

Första festen ordnades 2004 och det visade sig att det fanns ett behov för en fest dit människor kunde gå på julafton. Över nittio personer besökte den första festen.

Utanför julfirandet

Också i Ekenäs ordnas fest på julafton. Den går av stapeln i Missionskyrkan. Initiativtagaren är pastor Jonny Forsström. Han och hans fru levde som bostadslösa i Helsingfors i tio år och då var julen en jätte jobbig tid.

- Du saknade dina barn och släktingar. Allting var stängt och alla människor var hemma och ljusen brann. Du var så utanför julfirandet, minns Jonny Forsström.

När Jonny blev vald till pastor för Missionskyrkan och flyttlasset gick till Ekenäs ville Jonny öppna kyrkans dörrar för alla de människor som vill komma och fira jul.

- Det är ingen gudstjänst, det är jul, betonar Jonny och förklarar att man oberoende av religiös uppfattning är välkommen att fira jul tillsammans.

Äldre människor men också barnfamiljer

Jonny Forsström vill föra fram att festen inte är till bara för utstött i samhället utan också barnfamiljer brukar komma och fira jul. Till Johan Lummes julaftonsfest i Karis brukar det handla mest om äldre människor samt människor som är socialt utanför av många olika orsaker.

Många har ont om pengar

Både Lumme och Forsström pratar om att det finns många i dagens samhälle som har svårt att få pengarna och att räcka till. Människor blir mera isolerade, deprimerade och nedstämda. Därför är det speciellt viktigt att det under julen, som är en högtid som man ska spendera tillsammans med människor, finns platser dit man kan gå. Ingen ska behöva fira jul ensam.

Men det finns också en efterfråga på liknande tillställningar under andra högtider

- Folk har frågat efter liknande evenemang under påsken och midsommar, säkert skulle det behövas, tror Johan Lumme.

Julmat och program

På båda julaftonsfesterna serveras julmat och det blir också program av olika slag. I Karis har bland annat föreningarna Lions, Röda Korset och Odd Fellow bidragit så att festen ska kunna vara gratis. I Ekenäs har privatpersoner hört av sig till Missionskyrkan och velat donera mat men också en butiksägare har försett kyrkan med julmat.

I Karis går festen av stapeln med start klockan 14 på Röda Korsets lokal i Landsbro. I Ekenäs kör Missionskyrkan igång klockan 16 på Björknäsgatan.

God jul från Västnyland!

$
0
0

Redaktionsgänget på Yle Västnyland önskar dig en riktigt god och stämningsfull jul!

Lojo lockar biogasbolag

$
0
0

Biotehdas Oy vill bygga en biogasanläggning på Munka avfallscentral i Lojo. Rosk’n Roll skulle fungera som hyresvärd. Yle Västnyland har besökt Biotehdas första biogasanläggning som togs i bruk år 2010 i Vampula, Vittis.

En biogasanläggning består av många olika delar.Yle/ Maria Wasström
Kaisa Suvilampi, vd för BiotehdasKaisa Suvilampi, vd för Biotehdas.Kaisa Suvilampi, vd för BiotehdasYle/ Maria Wasström
Processen övervakas via datorer.Yle/ Maria Wasström

Det som händer på en sådan här biogasanläggning är att organiskt avfall, som avsloppsslam från reningsverk, bioavfall och till exempel stallgödsel, förvandlas till biogas genom en naturlig process som kallas rötning.

Biotehdas, som ägs av investeringsbolaget Taaleritehdas, vill bygga ut ett landsomfattande nätverk av biogasanläggningar i landet. I dagens läge förs reningsverksslammet från Västnyland till Forssa för behandling.

Lojo är också intressant för Biotehdas eftersom gasföretaget Gasum investerar kraftigt i sitt gasnät i Lojo. Redan nu finns det två tankningsstationer för gas i Lojo. Gasums gasrör som öppnar dörren till hela gasnätet löper i närheten av Munka avfallscentral .

60 000 ton avfall

Anläggningen i Lojo planeras bli stor och svälja 60 000 ton avfall per år, det vill säga dubbelt så mycket som det västnyländska avfallet idag. Eftersom Rosk’n Roll på sikt ska gå i hop med Östra Nylands avfallsservice räknar Rosk’n Rolls vd Stig Lönnqvist med att även det ösnyländska avfallet kan föras till den eventuella biogasanläggningen. Men trots det skulle avfallsmängden inte räcka till för den planerade anläggningen så även från andra håll skulle organiskt avfall transporteras till Lojo.

Anläggningen byggs redan 2014?

Planerna är ännu i sin linda men Biotehdas vd Kaisa Suvilampi är redo för byggstart redan nästa år. Ett miljölov har lämnats in men dessutom måste projektet konkurrensutsättas så att även andra aktörer än Biotehdas kan komma i fråga. Miljökonsekvensbedömningen är klar.

Så funkar anläggningen i Vittis

På Biotehdas biogasanläggning VamBio i Vittis i Satakunda har verksamheten fortlöpt i tre år. Anläggningen tar emot slam från reningsverk, gödsel från de närliggande svingårdarna och separat insamlat bioavfall och omvandlar det till biogas. Biogasen består främst av metan och kan användas till värme och energi.

En del av biogasen som blir till på VamBio transporteras till närliggande kalkfabriken Nordkalk som kunnat ersätta brännoljan som använts i fabriken med biogas.

Dessutom får man en slags kompostprodukt som är rik på kväve och fosfor som kan användas till att gödsla åkrar med. Fördelen med kompostprodukten jämfört med stallgödseln är att den inte luktar.

Granne till Munka skeptisk

Med på resan till Vittis finns också några Lojobor som bor granne med avfallscentralen i Lojo. Arvi Ovaskainen är en av dem och han upplever att biogasanläggningen nog är en bra och nödvändlig investering – så länge den inte kommer på hans bakgård, vilken den dessvärre kanske gör. Han bor endast 350 meter från avfallscentralen och är skeptisk till planerna eftersom ett sådant projekt ändå involverar riskmoment av olika slag. Han säger ändå att soptippen i Lojo inte orsakat några större luftproblem för honom eller grannarna. Själv har han bott på platsen redan innan avfallscentralen flyttade till området.

Företaget Biotehdas bygger för tillfället en biogasanläggning i Kuopio. Anläggningen i Munka väntas bli företagets fjärde biogasverk och kosta kring tio miljoner euro.

Lugnt julfirande för polisen i Västnyland

$
0
0

Det blev en otroligt lugn jul i år för Raseborgspolisen. Västnyänningarna har uppfört sig väl och under julhelgen har polisen haft några fåtal uppdrag.

I Karis slog en man en kvinna på julafton. Mannen misstänks för lindrig misshandel.

I Karis slogs ett bilfönster sönder under samma dag.

Under juldagen stoppades en estnisk man född -77 på en bensinmack i Pojo. Mannen blåste 2,17 promille i polisens alkometer och misstänks för grovt rattfylleri.

I går kväll (26.12) fick polisen fast en man som körde för fort i Horsbäck i Ekenäs. Mannen körde 100 km/h på ett område där hastigheten är 60 km/h. Mannen misstänks för grov likgiltighet i trafiken.

I Lojo skedde en trafikolycka i natt på Maksjokivägen, då en bil av någon anledning hamnade upp och ner. Chauffören skadades inte allvarligt.


Räddningsverket tar över brådskande sjuktransporter

$
0
0

Om ett år övertar Västra Nylands räddningsverk en del av de sjuktransporter som privata aktörer skött i Hangö, Raseborg och Ingå.


Västra Nylands räddningsverk kommer att behöva mera personal för att ensam kunna sköta den s.k. prehospitala akutsjukvården i ambulanserna. Avtalen med de privata aktörerna upphör i samma veva, dvs. den 1 januari 2015.

Mats Holmqvist, vd för Ingå sjuktransport, säger att beskedet var väntat.

- Vi har fört diskussioner med personalen under årens lopp och varit förberedda på att såhär kan ske. Det positiva är att verksamheten förhoppningsvis blir mer jämlik i räddningsverkets regi.

Åtta personer som arbetar för Ingå sjuktransport i Hangö står sedan utan jobb. Holmqvist hoppas på att den kunniga och tvåspråkiga personalen ska kunna anställas av räddningsverket. Hans företag fortsätter sköta icke-brådskande sjuktransporter mellan sjukhusen i regionen.

Mer personal och befintlig

Västra Nylands räddningsverk är i behov av mera personal och det är aktuellt med 56 nya befattningar. Brandchef Stig Granström talar varmt för de synergieffekter som kan uppnås inom personalen.

Brandchef Stig GranströmStig Granström.Brandchef Stig GranströmYle/Monica Slotte

- Vi har ju skött sjuktransporten tidigare i Ekenäs och Hangö. Den befintliga personalen har ju sin yrkeskunskap kvar även om den kanske måste uppdateras. Den som är intresserad av första vård har möjlighet att förkovra sig i den.

En ambulans ska stationeras i Hangö, två i Ekenäs, en i Karis och en i Ingå. Den ambulans som finns i Ingå föreslås vara i omedelbar beredskap dygnet runt. Härutöver ska det finnas två ambulanser som står i beredskap dagtid och är i gemensam användning i kommunerna.

- Kunderna ska inte märka någon skillnad. Det har ingen betydelse för dem vem som äger och administrerar de bilar som kommer till olycksplatsen.

Kommunerna kommer inte att betala mera för servicen. De kostnader som ambulanserna och personalen medför kommer i framtiden att betalas av sjukvårdsdistriktet i form av hyror för fastigheterna vilket istället minskar kommunernas betalningsandel.

Trångt och nytt

- En utmaning ligger i att få ambulanser och personal att rymmas in i befintliga utrymmen på enheterna i Karis, Ekenäs och Hangö, säger brandchef Stig Granström.

I dagens läge saknar Ingå bemanning och därmed också utrymme för ambulans samt inkvartering och sociala utrymmen för personalen. Det ska åtgärdas nästa år.

Ingåambulans borde ha beredskap dygnet runt

$
0
0

Räddningsverkets ambulans i Ingå ska vara i beredskap dygnet runt. Det föreslår nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS).

Beredskapen under nätter beräknas kosta mellan 250 000 och 300 000 euro per år. Motiveringen är att det är mera rättvist om det också finns beredskap nattetid i Ingå.

Om Ingåambulansen inte skulle vara i beredskap nattetid är det i första hand ambulanserna i Karis och Ekenäs som skulle rycka ut till Ingå.

Räddningsverket tar över alla brådskande service för första hjälp i Hangö, Raseborg och Ingå i början av år 2015.

Frågan om beredskap går nu vidare till styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdisktrikt.

Övervakande veterinär till Västnyland

$
0
0

Veterinärsituationen i Västnyland förbättras i början av nästa år. Ingå, Raseborg och Hangö får då en övervakande veterinär.

Tjänsten som övervakande veterinär är ny inom Sydspetsens miljöhälsa. Veterinären ska sköta djurskyddsärenden och frågor om att förhindra djursjukdomar.

Vid årsskiftet återvänder också den ordinarie Ingåveterinären.

Det har förekommit klagomål bland annat om vikariernas språkkunskaper.

Läs också:
Språkproblem i veterinärvården

RAY stöder västnyländska projekt

$
0
0

Penningautomatföreningen RAY stöder flera projekt i Västnyland med totalt flera hundratusen euro nästa år. Bland annat verksamheten i Fontana klubbhus i Karis får 90 000 euro.

Det är föreningen Västra Nylands Fountain House som har hand om verksamheten i Fontana. Klubbhus Fontana är avsett för personer har eller har haft psykisk ohälsa.

Apuomena får pengar för två projekt

I Lojo vill RAY stöda två projekt som föreningen Apuomena har hand om. Det ena projektet ska stärka samarbetet mellan olika sektorer såsom Lojo stad, tredje sektorn och företag i Lojoområdet. Det får ett bidrag på 125 000 euro. Det andra projektet handlar om verksamhet för äldre och får 47 000 euro från RAY:s kassakista.

RAY stöder Folkhälsan

Också samfundet Folkhälsan finns på listan över föreningar och organisationer som får bidrag. Folkhälsan får pengar bland annat för ett landsomfattande projekt som handlar om hur man ska ingripa och förebygga mobbning på daghem. Just det projektet stöder RAY med 160 000 euro.

Föreningen Mielenterveysyhdistys Kaippari i Billnäs stöds också med 61 000 euro. Pengarna är till för att uppehålla föreningens verksamhet i bruket där föreningen bland annat uppehåller Bruksstugan.

RAY delar ut 308 miljoner

Avkastningen av RAY:s spel används varje år för att främja finländarnas hälsa och sociala välmående. I år hade 1197 föreningar sökt bidrag för sammanlagt 523 miljoner. Penningautomatföreningen väntas dela ut 308 miljoner till 792 föreningar eller organisationer.

Bidragen ska ännu godkännas av social- och hälsovårdsministeriet i början av år 2014.

Kolla in hela listan på föreningar som får bidrag här!

Rättegång med Sauerland - efter det väntar Klitjko

$
0
0

Ifall Robert Helenius lyckas lösa sina konflikter med Sauerland är det realistiskt att möta världsmästaren Wladimir Klitjko år 2015. Helenius måste ändå gå via rättesalen före han får boxas igen.

Då Robert Helenius år 2007 undertecknade proffskontraktet med Sauerland såg framtiden ljus ut. Det första problemet var ändå att kontraktet Helenius undertecknat inte var det samma som han från början erbjudits. Villkoren på det nya kontraktet var mycket sämre än vad det ursprungligen talats om.

Ett av villkoren var att man inte fick tala om avtalet. Idag bröt Roberts pappa Kalle mot den överenskommelsen då han berättade om hur dåligt Robert behandlats av Sauerland. Till exempel har hans matcharvoden varit mycket sämre än hans motståndares. Till exempel Lamon Brewster lär ha fått 50 000 euro för att boxas mot Robert, medan Robert fick bara 15 000.

Dessutom har Helenius varit tvungen att boxas skadad upprepade gånger.

- Före matchen mot Dereck Chisora konstaterade Sauerlands läkare att ledbandet i Roberts axel var av, men att han ändå kunde boxas, avslöjar en upprörd Kalle Helenius.

- I första ronden mot Chisora slog Robert honom med högern och då hoppade båtbenet av i handen plus att nyckelbenet i axeln for sönder. Efter julen kom han på träning och sade att han inte kunde slå med högra handen, men de sade att han skulle sluta klaga! De tyckte att han klagade för mycket.

Oklart när Helenius återvänder till ringen

Enligt Kalle är Robert i kanonskick och skulle vara redo att boxas. På grund av meningsskiljaktigheterna med Sauerland kan det ändå dröja. För tillfället är bägge partena redo att dra varandra inför rätta.

Kalle säger att han på måndagen kommer att gå till Polisen för att göra en brottsanmälan. För det första på grund av att Robert hamnat i ringen trots sina skador, för det andra på grund av fifflande med Robert ursprungliga kontrakt. Det kan ändå vara svårsålt då det inte finns någon kopia på det kontraktet som ursprungligen visats.

- Jag vill göra den här brottsanmälan för att vi ska kunna gå till rätten och Robert ska få sin rätt att utöva sitt yrke.

Om och då Helenius kan återvända till ringen är planen den att han efter tre matcher ska ha möjligheten att utmana världsmästaren Wladimir Klitjko år 2015.

- Det här är realistiskt, tycker Kalle Helenius.

Jukka Paavilainen blir vd för Rosk’n roll

$
0
0

Jukka Paavilainen blir ny vd avfallshanteringsbolaget Rosk´n roll. Han efterträder Stig Lönnqvist som går i pension i början av nästa år.

Paavilainen arbetar för tillfället som fusionsdirektör på bolaget och förbereder fusionen mellan det västnyländska Rosk´n roll och det östnyländska Östra Nylands avfallsservice.

- Det är en ganska stor utmaning att koppla ihop två lika stora avfallsbolag som ligger på ungefär hundra kilometers avstånd från varandra, säger Paavilainen.

Meningen var att de två avfallsbolagen skulle slås samman redan vid årsskiftet, men en minoritetsägare har motsatt sig detta. Lojoföretaget Peltomaa Lohjan Puhtaanapito har emotsatt sig fusionen och saken behandlas nu i rätten.

Jukka Paavilainen tror att rättsprocessen kan bli lång.

- Det kan ta kanske ett år till, men vi kommer att använda den tiden för att förbereda fusionen ännu bättre, säger Paavilainen.

Nya entreprenörer för skolskjutsar i Lojo

$
0
0

I Lojo tar nya skolskjutsentreprenörer över då vårterminen den sjunde januari börjar. Det blir nya entreprenörer på de flesta rutterna i staden.

Stadsfullmäktige i Lojo beslutade om de nya entreprenörerna på sitt möte i november. Över femton rutter får nya entreprenörer.

I stort sett bibehålls de gamla rutterna, men eftersom vissa elever byter skola kan det bli små ändringar i vissa rutter. Tiderna då barnen avhämtas kommer inte att ändra.

Mellan jul och trettondagen införs de nya chaufförernas kontaktuppgifter i skolornas databas Vilma.


Topp fem på Västnylands webb

$
0
0

Nyheterna om att ett nytt köpcentrum i Ekenäs skulle hämta trafikljus till viadukten och att räddningsverket tar över brådskande sjuktransporter intresserade webbpubliken förra veckan. Också julfirande och mödrapoliklinikens framtid ryms med på topp fem-listan vecka 52.

Att det planerade köpcentret i Norra hamnen hämtar trafikljus till Ekenäs var den mest lästa nyheten på Yle Västnylands webb förra veckan. Trafikljusen som finns i detaljplaneutkastet för Norra hamnen kommer i korsningen av Candelinsgatan och Formansallén, samt i T-korsningen på södra sidan av viadukten. Raseborgs stadsplaneringsarkitekt Simon Store säger lösningen med trafikljus är bättre än rondeller.

Nyheten om att räddningsverket tar över brådskande sjuktransporter var den näst mest lästa vecka 52. Om ett år, den 1 januari 2015, övertar Västra Nylands räddningsverk en del av de sjuktransporter som privata aktörer skött i Hangö, Raseborg och Ingå.Västra Nylands räddningsverk kommer att behöva mera personal för att ensam kunna sköta den s.k. prehospitala akutsjukvården i ambulanserna.

På tredje plats på topp fem-listan över de mest lästa nyheterna på Yle Västnylands webbplats hittar vi den här gången artikeln om att ingen ska behöva vara ensam på julafton. De som inte hade någon att fira julen med behövde inte sitta ensamma i Raseborg. Både i Karis och i Ekenäs ordnades julaftonsfester för dem som ville komma.

Raseborgs stad vill inte förnya avtalet att köpa läkartjänster från mödrapolikliniken vid Västra Nylands sjukhus. Enligt överläkare Helena Hieta-Heikurainen vid VNS finns det en risk att hela mödrapoliklinikens existens ifrågasätts om besöken minskar. Nyheten var den fjärde mest lästa.

På plats fem hittar vi den här gången nyheten om att julfirandet gick lungt till i Västnyland. Under julhelgen hade polisen endast ett fåtal uppdrag i regionen.

Västra Nylands invandrartjänst

$
0
0

Västra Nylands invandrartjänst har slagit upp sina dörrar på ett nytt ställe. Byrån har lämnat centrum av Ekenäs, vid Skillnadsgatan, och tar nu emot sina kunder på Ekåsens område. På den dörr man skall gå in genom, står det ''Festsal'', men det är bara att gå in och följa pilarna till andra våningen, förbi festsalen, sen är man framme.

Det som nu kallas invandrartjänst började som en flyktingmottagning i Karis, men har sedermera utvecklats till en plats där var och en från utlandet, som av någon anledning flyttar till Raseborg eller Hangö kan få hjälp. Mottagning finns i Ekenäs tre dagar i veckan, i Karis och Hangö är mottagningen öppen en dag i veckan.

Personalen hoppas, att invandrarna och flyktingarna fortfarande skall hitta vägen till byrån trots att den nya platsen i Ekenäs är en aning utanför centrum. Invandrartjänsten kommer också att förändras på andra sätt. Börje Mattsson, som varit invandrarsekreterare från allra första början år 1991, slutar vid nyår, och en invandrarkoordinator tar över ansvaret. En visstidsanställd i personalen slutar också vid nyår.


Kvar på byrån i Ekenäs blir John Hustich och Camilla Wallén. Deras arbetsuppgifter sammanfaller till en del, till en del har de sina egna uppgifter på byrån. Hustich hjälper invandrare tillexempel med kontakter till myndigheter och har på sitt ansvar kundregister, hemsidan, facebook osv. Wallén har jobbat ett år vid invandrartjänsten och har som en av sina uppgifter att sköta de burmesiska flyktingar, som bosatt sig i Hangö.
Jerker Kihlman, vars avtal går ut vid årsskiftet, berättar att hans uppgifter under den tid han jobbat, gått ut på att från allra första början lära invandrarna det finländska samhället, allt från att gå för att köpa mat, till kontakter med myndigheter, till skola och dagis. Allt skall ju nytt för dem som kommer från andra kulturer och som kanske har bott i läger, måhända under flere år.
John Hustich (t.v), Camilla Wallényle/börje broberg

John Hustich berättar, att folk vanligtvis nog känner till att invandrarbyrån finns, men exakt vad den sysslar med är mera oklart för många. Så information till allmänheten är en vikig del av arbetet. En bra sak är, att inställningen till invandrare är positiv, åtminstone har Hustich fått den uppfattningen.

Strax före jul beslöt grundtrygghetsnämnden i Raseorg, att den enhetschef, som har hand om vuxensocilalarbete och handikappservice, också skall ansvara för invandrarbyrån. En invandrarkoordinatorsbefattning lediganslås troligen i början av år 2014. På det sättet fortsätter invandrartjänst med samma styrka som tidigare, två personer. När nya flyktingar anländer, kanske hösten 2014, är det igen aktuellt att anställa någon för att bistå de nya invånarna.

Västra Nylands invandrarkoordinator ger över efter 22 år

$
0
0

Invandrarsekreterare Börje Mattsson avgår från sin tjänst vid årsskiftet. Då har han uppnått den slutliga pensionsåldern 68 år.

Redan tidigare hade han varit engagerad i mottagande av flyktingar. Det var när flyktingar från Chile snabbt skulle få komma bort från Pinochets Chile för att få behålla livet. När sedan Karis år 1991 beslöt mottaga flyktingar och anställde en flyktingsekreterare, sökte och fick Mattsson tjänsten.

Han hade då redan flyttat till Karis och skulle nu forma tjänsten, som ingen visste något om, varken tjänstemännen i staden eller ansvariga hos staten. Så han beslöt att forma arbetet enligt sin egen idé och sina egna tankar, hur han själv ville arbeta.

Överdriven oro

Det var nytt att ta emot flyktingar i Västnyland och Mattsson var orolig för hur reaktionen skulle bli bland tjänstemän och den stora allmänheten.
Han märkte ändå att det var han själv som hade fördomar. Han berättar att han fick mycket hjälp och stöd av stadens tjänstemän och positiva kommentarer av folk. Personal inom hemvården, socialtjänsten och hälsovården hjälpte till och med mera än det hörde till dem att göra.

Det var bara ett telefonsamtal av någon rasistiskt lagd människa som skrämde. ''Är det du din fan som hämtar in de där människorna? Om du inte slutar, så ...''. Det var ett samtal som skrämde Börje trots att det inte blev annat än hotelser av det.

Bygg själv upp hemmet

Det är egentligen bara en fråga som Börje Mattsson tycker att man redan från början borde ha gjort på ett annat sätt, nämligen flyktingarnas start i det nya landet.

Det fanns under de första åren grupper av människor som hade till uppgift att bygga upp hemmen för flyktingarna, skaffa möbler och möblera bostäderna så de var kompletta hem när flyktingarna anlände.
Småningom insåg Mattsson att flyktingarna inte uppskattade det. Det ledde till att sättet förändrades till det rakt motsatta: Flyktingarna kommer numera till en bostad där det bara finns madrasser på golvet, inget annat.

Det mottas till en början med sura miner, men när de nya invånarna redan följande dag kan gå för att köpa sina första möbler, så förändras allt. De märker att de är värda något, att de får bygga upp ett eget hem.


För Börje Mattsson blev följden av det nya systemet att han ställdes inför domstol, anklagad för rasism och för att stjäla från flyktingarna. Han blev frikänd och är nu, som han själv säger det, kanske den enda person i Finalnd som har papper på att han inte är rasist.

Efter att från mitten av 1990-talet ända till 2012 inte varit borta från arbetet en enda dag, hände något nästan ödesdigert för Mattsson; han fick en hjätrinfarkt. Nu har han ändå återhämtat sig från detta, har byggt upp sin kondition, har löpt en kvartsmaraton och siktar på att snart löpa halvmaraton.

Macana nästa

Börje Mattsson avslutar nu sitt arbete vid invandrarbyrån för att i fortsättningen koncentrera sig på Raseborgs projekt men vänorten Macana i Sydafrika. När det gäller invandrarbyråns framtid säger han sig vara en aning bekymrad. Det beror på att personalstyrkan blir mindre, en ny invandrarkoordinator inte är anställd ännu och att byrån flyttat från centrum av Ekenäs till Ekåsens område.
Det går inte lika lätt för invandrare och flyktingar att spontant kliva in med sina bekymmer. Det vore viktigt att byrån kan jobba som förut, men resurserna kanske inte räcker till.

Ett annat bekymmer för invandring överhuvudtaget är den invandrarfientliga anda som härskar i landet just nu. Kommuner vill inte ta emot flyktingar som förut och nya kommuner anmäler inte sitt intresse. Då är det viktigt att det finns goda, positiva resultat att visa upp. Det har Raseborg och Hangö kunnat visa, städerna har till och med varit det positiva exempel som visats upp i andra kommuner i landet.

Arbetet med flyktingar har gett Börje Mattsson fina upplevelser. Till exempel i sådana fall när man har kunnat återfinna ett barn som blivit kvar i det gamla hemlandet, när barnet efter den långa tiden igen kan möta sina bli föräldrar, då glömmer man bort allt arbete och alla bekymmer på vägen till återföreningen, säger Börje Mattsson när han nu lämnar invandradbyrån efter 22 år.

Muurainen stämmer Fiskars styrelse?

$
0
0

Pojoföretagaren Olli Muurainen planerar att stämma affärsbolaget Fiskars styrelse. I ett brev till Fiskars aktieägare skriver han att en grupp som tillsammans har 10 procent av aktierna kan stämma styrelsen. Muurainen anser att Fiskars inte arbetar för ägarnas bästa.


I brevet till aktieägarna skriver Muurainen om det som bekymrar honom så mycket att han vill stämma styrelsen. Det är frågan om ett område på 1,6 hektar som Muurainen vill köpa av Fiskars. Enligt Muurainen så gjordes den första överenskommelsen om markaffären redan 2009, men Fiskarsbolaget vill inte sälja området.

Jorden är kär

Olli Muurainen säger till Yle Västnyland att han vill veta om styrelsen arbetar för aktieägarnas bästa.

-Det ser inte ut som om den gör det. Fiskars äger enorma mängder med markområden som inte utvecklas och som inte ger inkomster.

Han skriver att det i dag är vanligt att stora bolag specialiserar sig inom sin bransch, och undrar varför Fiskars då äger så stora markområden.

I olika sammanhang har Muurainen fått höra att Fiskars jordområden av historiska skäl är kära för en del av ägarna.

-Jag förstår att det kan kännas så, men det är också en risk med tanke på Fiskars visioner att växa globalt, skriver Muurainen.

-Om en del av styrelsens medlemmar har sådana känslobindningar så kan det i beslutsprocesser uppstå situationer där man inte ser till aktieägarnas eller bolagets bästa.

Tio procent

I slutet av brevet skriver Olli Muurainen till de andra aktieägarna att de tillsammans kan utreda hur det egentligen står till och hur deras gemensamma investeringar sköts.

- En grupp som tillsammans har tio procent av aktierna kan stämma styrelsemedlemmarna om det finns en misstanke om att styrelsen har agerat så att bolaget tagit skada.

Muurainen ber dem som vill vara med att kontakta honom senast den 9 januari. Redan nu har han fått en mängd brev i postlådan.

- Jag har fått en stor mängd positiva reaktioner och också brev med fullmakt. Det ser ut som om jag inte är ensam om mina funderingar, utan det finns en stor del som funderar på samma sak och som tycker att det är viktigt att Fiskars utvecklas i rätt riktning.

Muurainen berättar också om en ny webbplats som kommer att öppnas nästa år där det ska finnas information om alla tomtförsäljningar som Fiskarsbolaget gör.

Tror på bolaget ändå

Till sist försäkrar Muurainen ändå i brevet att han tror på bolaget och dess produkter som till exempel muggar, båtar och saxar.

- Men just nu är jag bekymrad över hur den nuvarande styrelsen sköter vår egendom, avslutar han brevet som är daterat den 19 december 2013.

Läs också:
Olli Muurainen missnöjd med Fiskars
Raseborg fortsätter planera Billnäs trots marktvist
Markplätt i Billnäs mot tomter i Fiskars

Pojo tar emot det nya året

$
0
0

Västnylands största fyrverkeri ordnas traditionsenligt i dag Pojo centrum. Evenemanget som arrangeras av Pojo FBK inleds klockan 16.30.

På programmet står förutom fyrverkeri också brandbilsåkning, lyckohjul, grillkorv och kaffeförsäljning.

Arrangörerna hälsar att det lönar sig att komma i god tid för att undvika långa köer på landsvägen.

Viewing all 29352 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>