Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29356 articles
Browse latest View live

Nästan hundra hushåll utan ström i Ingå

$
0
0

I Ingå skärgård är sammanlagt 86 hushåll utan el som bäst. Enligt Fortum skall strömdistributionen fungera normalt senast klockan 12.30.

Vad strömavbrotten beror på kan man inte säga med säkerhet. På Fortum tror man att det kan bero på Seija stormen som drog över landet i fredagens.

Fortums montörer jobbar med felen som bäst.


Andelsbanken Raseborg ska ge mer service för webbanvändarna

$
0
0

Kassatjänster ska erbjudas i mindre omfattning än nu från februari vid Andelsbanken Raseborg.
Men mer service ska ges via telefon och på nätet.

Kassatjänster erbjuds från februari kunderna i kontoren i Hangö, Ekenäs och Karis tre timmar per dag, mellan klockan 10 och 13. Längre kundärenden kan skötas via tidsbokning.

Eftersom en stor del av kunderna i dag använder elektroniska banktjänster startar en ny enhet för att betjäna kunder via telefon och över nätet i februari. Den här nya telefontjänstenheten ska finnas i Ekenäs och tolv personer flyttar från kontoren till den här enheten.

Från heltid till deltid

De avslutade samarbetsförhandlingarna leder till att en person flyttar till ett dotterbolag, och tre anställda övergår från heltid till deltid. Dessutom anställer Andelsbanken Raseborg inga sommarvikarier år 2014.

Åbonejdens OP-Fastighetscentral blir näststörst inom OPPK-kedjan

Processen med att överföra affärsverksamheten i Raseborgs Fastighetscentral till Åbonejdens OP-fastighetscentral har gått vidare, så att verksamheten är överförd vid årsskiftet.
Åbonejdens OP-Fastighetscentral kommer att ha en personal på ungefär 70 personer. Det blir det näststörsta företaget inom OPPK-kedjan.

Andelsbanken Raseborg får en ägarandel på 30 % i Åbonejdens OP-Fastighetscentral. Vd Lars Björklöf vid Andelsbanken Raseborg blir viceordförande i bolagets styrelse.

Vd Ralf Lindén vid Raseborgs Fastighetscentral blir direktör för förmedlingsverksamheten vid Åbonejdens OP-Fastighetscentral och verkställande direktörens ersättare.

Bildningsnämnden säger nej till ungdomshem i Ingå

$
0
0

Bildningsnämnden i Ingå vill inte ha ett ungdomshem till kommunen. Nämnden tog igår ställning till företaget MiaPros önskemål att grunda ett ungdomshem med plats för 15-25 barn och unga.

Enligt nämndens ordförande Kristian Westerholm anser majoriteten i nämnden att kommunen inte har resurser för ett ungdomshem.

- Nämndens åsikt är att kunde inte har de ekonomiska resurserna eller de resurser som krävs för att ansvara för undervisningen, säger Westerholm.

Han kom själv med ett motförslag där man inte helt skulle ha stängt dörrarna för den här tanken.

- Vi har kanske inte resurserna just nu och kanske vi inte just nu har det här behovet, så kan man kanske tänka lite mera långsiktigt än så, säger nämndordförande Westerholm.

Ungdomshemmet som egentligen heter specialdaghem och skola skulle vara avsett för personer som inte av en eller annan kan genomföra sin skolgång i allmän undervisning. Enligt företaget MiaPro kunde företaget sysselsätta upp till tjugo personer.

Kommunstyrelsen i Ingå skall ännu säga sin åsikt i ärendet.

För trångt i Västankvarn för Merituulen koulu

$
0
0

Merituulen koulus rektor Satu Suonpää har inlämnat en skrivelse till bildningssektorn i Ingå där det påpekas att Merituulen koulu har det alldeles för trångt i Västankvarn. Merituulen koulu verkar i Västankvarn så länge som renoveringen av skolbyggnaden pågår.

Bildningsnämndens finska sektion hade inlämnat behandlat skrivelsen och skickat den vidare till bildningsnämnden. Nämnden behandlade ärendet på sitt möte igår (18.12).

Nämnden gav nu tjänstemännen i uppgift att lösa utrymmesbristen. Bildningsnämnden vill ha ett konkret förslag på hur problemen skall tacklas på sitt följande möte som hålls den 22a januari 2014.

I skrivelsen påpekas att klassrummen och rastgården är för trånga, det finns ingen gymnastiksal och slöjdsalen är på tok för liten.

Enligt nämndordförande Kristian Westerholm från SFP är baracker en möjlighet att råda bot på utrymmesbristen.

Läs artiklar om renoveringen av Merituulen koulu häroch här

Vårdförslag: Helsingfors ansvarskommun, Lojo ordnar basvård

$
0
0

Nyland kan bli ett enda stort social- och hälsovårdsområde, med sex områden på basnivå. Det framgår av förslaget till social- och hälsovårdsreform som i dag överräcktes till omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP).

Helsingfors skulle vara ansvarskommun i Nyland.

De sex områdena på basnivå bildas utgående från Helsingfors, Vanda, Esbo, Hyvinge, Borgå och Lojo. Ett område på basnivå ansvarar för att ordna socialvård, primärvård och vissa delar av den specialiserade sjukvården. Ett område på basnivå kan bildas utgående från en kommun med minst 20 000 invånare.

Målet är att alla ska ha rätt att få service på sitt modersmål.

Nu ska förslaget på remiss till kommunerna. Kommunerna ska ge sina utlåtanden senast den 13 mars. Riksdagen behandlar frågan i april.

De nya hälsovårdsområdena ska inleda sin verksamhet senast i början av år 2017.

Lojo blir värd för Västnyland

Enligt förslaget blir Lojo värd för hälsovårdsområdet Västnyland. Vd:n för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt Aki Lindén säger att han personligen hellre hade sett att Raseborg, Hangö och Ingå hade utgjort ett gemensamt område men att majorieten ville att hela Västnyland skulle lyda under Lojo.

- Det betyder ändå inte att allt bestäms från Lojo, säger Lindén.

Bashälsovården prioriteras i hälsovårdsreformen

HT: Hangö sjöbevakare utan chef

$
0
0

Hangö sjöbevakningsstation mister sin stationschef. Det skriver Hangötidningen i dag (19.12).

Sjöbevakningsstationerna centraliseras efter årsskiftet. Det betyder att Hangö och Ekenäs sjöbevakare kommer att lyda under Porkala.

Hangöstationen kommer inte att ha en egen chef utan nuvarande chef Ulf Hägglund blir vaktchef, d.v.s. förman, på stationen i Ekenäs.

Hangö får istället en vaktofficer från Ekenäs som sköter förmanskapet.

Båda stationerna har en högre chef i Porkala.

Ulf Hägglund befarar i Hangötidningen att sjöbevakningsstationerna i Ekenäs och Hangö i framtiden kommer att turas om att hålla öppet för att spara pengar.

För tillfället sägs ändå ingen personal upp utan det sägs att målet med reformen är att öka patrulleringen och minska på administrationen.

Frågan om sjöbevakningsstationernas framtid har länge varit aktuell.

Raseborg köper lokal konst

$
0
0

Raseborgs stad köper konstverk av lokala konstnärer. Kulturnämnden beslöt vid sitt senaste möte att köpa in konst för 3500 euro av konstnärer som är aktiva i Raseborg.

Det är nämndens vice ordförande Ralf Friberg (SDP) som tillsammans med kultursekreteraren köper in ett eller flera konstverk till Raseborgs stads konstsamling.

Julstress och flyttkaos på Ingå kommun

$
0
0

Jarl Boström i tomteluvaJarl Boström i tomteluvaYle/ Maria Wasström
Inget är sig likt på kommungården i Ingå några dagar före jul.

Dagen inleds med gröt och Lucia, personalen ska lära sig ett nytt datorsystem, flyttlådor transporteras genom korridorerna och det hamras och borras.

Till på köpet kan man få se en skymt av kommundirektör Jarl Boström i tomteluva.

Men bakom glada miner döljer sig också oro. Det slutliga resultatet av samarbetsförhandlingarna vet ingen och personalen är orolig inför en oviss framtid.

Fyra personer från ekonomiförvaltningen ska flytta till företaget Taitoa i Kyrkslätt som samarbetar med Ingå, Sjundeå och Kyrklätt kommuner om den ekonomiska förvaltningen. Verksamheten sköts efter årsskiftet som köptjänster.

Byggarbetena i kommungården är också i full gång. En del av kommungården ska på nio månader förvandlas till bibliotek och "vardagsrum" för kommuninvånarna.

Det gamla biblioteket ska flytta över ån till kommungården.

Fullmäktigesalen, nämndrummet och några andra rum är tömda och byggnadsarbetena på insidan har inletts. På utsidan, mot köpcentret Strand, byggs en flygel i glas.

- Hela biblioteksveksamheten står inför en stor förändring. Hur ska morgondagens bibliotek se ut? undrar kommundirektör Jarl Boström som hoppas på ett slags vardagsrum för Ingåborna. På köpet tror han att invånarna kommer närmare förvaltningen i kommunen och att tröskeln sänks för att sticka sig in på kommungården när biblioteke och förvaltningen delar utrymmen.

Minna Paanajärvi tillträdde som bildningschef i kommunen för ett drygt år sedan och fick genast ta i tu med omfattade problem som den mögeldrabbade Merituulen koulu.

Kommunens beslut att renovera och bygga till skolan har inte fallit i god jord hos en del föräldrar och den tillfälliga lösningen i Västankvarn har också orsakat bekymmer. Minna Paanajärvi hoppas ändå att eleverna i fortsättningen ska kunna vara kvar i Västankvarn i stället för att delas upp i flera enheter. Baracker på gården är en lösning, men en dyr sådan.


Handsbollscupfinal på lördag

$
0
0

På lördag (21.12) spelas finalen i damernas handbollscup i Finland. Sjundeås handbollsflickor möter Helsingfors IFK i Britas bollhall i Helsingfors.

Via ljudlänken här invid kan du höra en intervju inför finalen med Pernilla Karlsson, som spelar i Sjundeå IF:s handbollsdamer. Vad tror hon om Sjundeås chanser? Redaktör Marica Hildén.

Körde bil amfetaminpåverkad

$
0
0

Polisen stoppade en kvinna för rutinkontroll i Snappertuna på onsdagen. Hon testade positivt för amfetamin och saknade körkort. Dessutom gjorde hon motstånd.

En personbil har blivit bestulen på 35 liter bränsle i Karis. Bilen var parkerad vid Lövkullagränd.

Julgransbelysningen stals från församlingshemmets julgran i Pojo för en vecka sedan.

Björn Wallén till Lärkkulla

$
0
0

Lärkkulla-stiftelsen har fått en ny direktor. Politices magister Björn Wallén leder Lärkkulla-stiftelsen från och med den sista mars nästa år.

Wallén känner väl Lärkkulla sedan tidigare eftersom han över 12 år arbetade där först som lärare och sedan som ansvarig för kurs- och konferensverksamheten. Under de senaste fjorton åren har Wallén varit rektor för Svenska studiecentralen.

Ekenäsnejdens svenska församling fick organisationskommission

$
0
0

Ekenäsnejdens svenska församling har fått en organisationskommission.

Organisationskommissionen ska företräda den nya församlingen och skall fatta nödvändiga beslut när församlingen organiseras.
Till uppgifterna hör ockå beslut som gäller genomförandet av de kyrkliga valen på hösten 2014.

Domkapitlet i Borgå har beslutat att följande medlemmar är med i i organisationskommissionen:

Anders Lindström (sammankallare), Karl-Gustav Pihlström, Ann-Christine Forsell, Sig-Britt Sahlberg, Ringa Sandelin, Bengt Lundström, Henrik Lindholm, Johanna Wasström, Staffan Söderlund, Rita Lindholm-Virtanen, Maj-Britt Malmén.

Centralisering av vården på svenska föreslås

$
0
0

Det bästa sättet att trygga servicen på svenska i metropolområdet är att centralisera servicen. Det anser den särskilda metropolgrupp som funderat på social- och hälsovårdsreformen i Nyland.

I gruppens slutrapport står det att de 80 000 svenskspråkiga bor utspridda i regionen och en stor del är tvåspråkiga. Dessutom ser antalet svenskspråkiga ut att minska i framtiden, enligt rapporten. Metropolgruppen konstaterar också att den lagliga rätt till service på svenska inte fungerar i praktiken i huvudstadsregionen. Exempelvis uppges det vara svårt att få hemvård på svenska.

Aki LindénAki Lindén har suttit i den grupp som funderat på social- och hälsovårdsreformen i metropolområdet.Aki LindénCopyright: Jarmo Nummenpaa

Metropolgruppen skriver därför att det vore motiverat att centralisera barnskyddet och vården av dementa i metropolområdet. Också en centralisering av hemvården av äldre föreslås.

– Det ger en möjlighet för svenskspråkiga som bor i Esbo eller Vanda att få service i Helsingfors eller i Esbo. Tanken är att centralisera de enheter där man faktiskt kan få service på svenska. Det här förbättrar möjligheten till svensk service, som nu är splittrad. Men det här är någonting som de nya organisationerna ska ta ställning till, säger Aki Lindén, som är vd för Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt och har suttit med i metropolgruppen.

Men ska väst- och östnyland få svenskspråkig service i huvudstadsregionen?

– Bara när det gäller specialservice.

Men hur är det gällande barnskydd?

– Möjligen. Men vi har inte tagit ställning i så konkreta frågor. Det är bara nämnt som ett exempel.

Gruppen som funderat på social- och hälsovårdsreformen i metropolområdet har letts av Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet. Övriga medlemmar har varit Anne Koskela och Marjo Lavikainen, båda två från social- och hälsovårdsministeriet, Aki Lindén, Inga Nyholm vid Finansministeriet och Laura Räty, biträdande stadsdirektör med ansvar för social- och hälsovården i Helsingfors.

Tre värdkommuner i huvudstadsregionen

Förslaget till social- och hälsovårdsreform överräcktes i dag torsdag till omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP). Enligt förslaget ska Nyland kan bli ett enda stort social- och hälsovårdsområde, med sex områden som ansvarar för primärvården. Helsingfors skulle vara ansvarskommun i Nyland.

Vandas biträdande stadsdirektör Jukka T. Salminen kallar förslaget till social- och hälsovårdsreform för grundlagsvidrigt.YLE/Christoffer Gröhn

De sex områdena med ansvar för primärvård bildas utgående från Helsingfors, Vanda, Esbo, Hyvinge, Borgå och Lojo. De här sex värdkommunerna antas ansvara för socialvård, primärvård och vissa delar av den specialiserade sjukvården.

Vilka kommuner som ingår i de sex områdena är fortfarande oklart. I huvudstadsregionen antas Helsingfors vara ett område, medan Kyrkslätt och Grankulla hör till Esbo.

– Det är ganska naturligt att Grankulla och Kyrkslätt har Esbo som värdkommun. I teorin finns också Helsingfors som alternativ för Kyrkslätt, men kommunen har gräns mot Esbo men inte mot Helsingfors, konstaterar Lindén.

Vanda är endera ensamt eller samarbetar med Kervo.

– Enligt modellen kan Kervo om kommunen så vill bli Vandas partner, säger Vandas biträdande stadsdirektör Jukka T. Salminen som har suttit med i den arbetsgrupp som funderat på social- och hälsovårdsreformen.

Vandas social- och hälsovårdsdirektör kallar förslaget grundlagsvidrigt

Salminen lämnade in en avvikande åsikt i slutrapporten.

– Beredningen av reformen är inte färdig. Det finns frågetecken gällande om reformen är i enlighet med grundlagen och hur kostnaderna ska fördelas. Dessutom är förslaget till reform av social- och hälsovården i metropolområdet misslyckat. Det är motsägelsefullt och flera kommuner motsätter sig.

På vilket sätt strider social- och hälsovårdsreformen mot grundlagen?

– I grundlagen definieras en kommuns självbestämmanderätt, men i det här förslaget skulle finansieringen och den som står för servicen splittras. Beslutsfattandet rör sig därför längre bort från kommunerna och kommunens självbestämmanderätt försvagas, säger Salminen.

Förslaget ska nu på remiss till kommunerna. Kommunerna ska ge sina utlåtanden senast den 13 mars. Riksdagen behandlar frågan i april.

De nya hälsovårdsområdena ska inleda sin verksamhet senast i början av år 2017.

Läs också:

Folktinget: Lagförslaget tryggar inte vård på svenska
Primärhälsovården prioriteras i hälsovårdsreformen

Bästa och tyngsta resan

$
0
0

I oktober steg de på flyget, 20 gymnasister från Ekenäs och Helsingfors, för att gå i Balkankrigets fotspår.

De fick gå igenom den hemliga tunneln som var Sarajevobornas livlina under belägringen på 1990-talet, möta modern i Srebrenica som bara har några ben kvar av hela sin familj och se hyllmeter med likpåsar i kylrummet i Tuzla.

- Det var tungt men ändå värt att uppleva, säger Krista Lindberg från Lärkan.

Elina Jalonen från Ekenäs gymnasium håller med.

- Vi har det så jättebra här nu för tillfället och att det på en annan plats kan vara helt förstört, att hela folket är helt sönder. Jag fick jättestarka upplevelser av den här resan.

Vukovar - den delade staden

Resan öppnade de ungas ögon för Europas blodiga närhistoria men också för de konflikter som fortfarande finns närvarande överallt på Balkan. Det finns tre olika sanningar om vad som egentligen hände i 90-talets etniska rensningar i Serbien, Kroatien och Bosnien och på vissa ställen är såren fortfarande öppna.

Ett av dem var Vukovar, den kroatiska staden precis vid gränsen till Serbien, där stadens kroatiska invånare protesterar mot serberna genom att skruva ner alla tvåspråkiga skyltar vid statliga verk. Polisen vaktar skyltarna, de nationalistiska kroaterna river ner dem. Många vanliga etniska kroater i Vukovar stöder nationalisterna.

- Jag tycker att det fortfarande är för tidigt att skylta med kyrilliska (serbernas) bokstäver, med tanke på vad allt folk har fått lida av på grund av serberna, koncentrationsläger och allt, säger småbarnsmamman Martina Prepunić.

En tredjedel av Vukovarborna är etniska serber och de flesta låter sig inte provoceras:

- Det är bara politik. De vill ha oss att strida med varandra. Inte har jag varit med och krigat på 90-talet, säger serben Davor Dukić som var barn på 90-talet.

- Varför skulle skulle jag måsta flytta ut från min stad? Jag är ju född och uppvuxen här. Det här är min gata, mitt hus, mitt allt.

Bästa och tyngsta resan visas på Yle Fem 19.12 kl. 21 och 21.12 kl. 16.40. Programmet kan ses i 30 dagar på Yle Arenan.

Yltävä: Närservicen garanteras

$
0
0

Det nuvarande systemet där kommunerna själva ansvarar för att ordna primärvården för invånarna är sårbart, eftersom det i mindre kommuner kan vara svårt att till exempel få tag på personal. Det anser Vänsterförbundets Harry Yltävä. SFP:s Karl von Smitten håller inte med om att närservicen skulle förbättras.


Enligt det nya förslaget till social- och hälsovårdsreformen ska ordnandet av primärvården, socialvården och en del av specialsjukvården i framtiden istället ordnas från större ansvarsområden på basnivå. I Västnyland skulle ansvarsområdet på basnivå enligt förslaget utgå från Lojo.

Att ansvaret ligger på större ansvarsområden medför att närservicen i mindre kommuner i framtiden säkras. Det säger Vänsterförbundets Harry Yltävä, som har suttit med i den social- och hälsovårdspolitiska arbetsgruppen som har funderat på hur vården ska organiseras i framtiden.

- Det är det stora social- och hälsovårdsområdets samt basområdets plikt att se till att närservicen fungerar.

Enligt Yltävä betyder förslaget ingalunda att vården i framtiden koncentreras till Lojo. Han tror också att båda sjukhusen i Västnyland har en framtid. Förändringen gäller snarast förvaltningen, tror han.

- Vi har kanske ett sjukhus som heter Västra Nylands sjukhus och som har verksamhet i både Lojo och Ekenäs, spekulerar Yltävä.

”Det stämmer inte att närservicen förbättras”

Närservicen förbättras inte ifall det nya förslaget till social- och hälsovårdsreformen går igenom. Det anser Karl von Smitten (SFP) som är grundtrygghetsnämndens ordförande i Raseborg.

- Om det inte finns tillräckligt med arbetskraft så kan man inte besätta alla arbetsplatser, oberoende av hur stor enheten är.

Karl von Smitten anser att det är en stor beskvikelse att kommunerna i västra delen av Västnyland inte får ett eget administrativt område enligt det nya förslaget. Han skulle gärna se en struktur som mera motsvarar dagens sjukvårdsområden.

- Jag tror att man kommer att försöka ändra på det här, konstaterar han.

Enligt von Smitten är det ändå bra att Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt i princip hålls kvar i form av ett stort social- och hälsovårdsområde.

Bakgrundsinformation - Så här fungerar administrationen i dag

I dag är det kommunerna själva som ansvarar för att ordna primärvården, dvs. social- och hälsovårdstjänsterna, för kommuninvånarna.

Den specialiserade sjukvården på basnivå ansvarar sjukvårdsområdena i sin tur för. I Nyland finns det i dag fem sjukvårdsområden, bland dem Lojo sjukvårdsområde och Västra Nylands sjukvårdsområde.

De fem sjukvårdsområdena i Nyland hör till Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS. HNS är en samkommun som består av 24 kommuner. Samkommunens uppgift är att producera den specialiserade sjukvården och den vård av utvecklingsstörda som invånarna i medlemskommunerna behöver.

Förvaltningen sköts från sex basområden

Det nya förslaget till social- och hälsovårdsreformen innebär i praktiken att de enskilda kommunerna i framtiden inte längre själva ansvarar för primärvården som de gör i dag. Också de nuvarande sjukvårdsområdena i Nyland försvinner.

Istället skulle sex stycken nya ansvarsområden enligt förslaget bildas på basnivå i Nyland. De här områdena skulle utgå från Helsingfors, Esbo, Vanda, Hyvinge, Borgå och Lojo. Basområdena ska ansvara för ordnandet av primärvården, socialvården och en del av specialsjukvården.

Tanken är att hela Nyland i framtiden ska utgöra ett stort enhälligt social- och hälsovårdsområde. Det här social- och hälsovårdsområdet motsvarar i stort sett dagens HNS.


Påminnehallen klar i höst

$
0
0

Efter tio års visioner och planering har nu också Pojo fått en allaktivitetshall. Hallen i Påminne firar taklagsöl idag och uppskattas vara redo för användning till hösten 2014.


- Det känns ganska bra, nu har vi kommit ganska långt, konstaterar verksamhetsledaren Matti Peltonen vid Påminne.
Allaktivitetshallen i Påminne har fått taket på.Allaktivitetshallen byggs upp på frivilligt arbete.Allaktivitetshallen i Påminne har fått taket på.Yle/Malin Valtonen
En sporthall har länge funnits på önskelistan. Redan på Pojo kommuns tid planerades en sporthall och behovet av en hall fanns redan då.

- Vi ville få hit lite mera verksamhet hit, berättar Peltonen. Resultatet blev att Påminne beslöt att bygga den hallen som innebandyspelarna i trakten länge längtat efter.

Planeringen har tagit lång tid

Av många olika orsaker har planeringen och byggandet dragit ut på tiden. Bland annat blev Påminne tvungna att köpa en del av marken där hallen nu står av vägförvaltningen.

Påminnehallen byggs.Den nya hallen ligger till vänster om slalombacken.Påminnehallen byggs.Yle/Malin Valtonen
Bara den affären tog några år att genomföra. Arbetet görs också på talkokrafter vilket bidrar till att byggandet kanske inte går så snabbt.

- Vi hade mycket jobb med grunden till hallen, berättar Matti Peltonen.

Mycket jobb kvar att göra

Trots att taket nu är på, finns det fortfarande mycket som ska göras innan hallen kan invigas. Golvvärme, isolering, belysning och luftkonditionering, räknar Peltonen upp. Hallen ska också få fem omklädningsrum och en bastu.

- Det tar sin lilla tid innan det blir färdigt, konstaterar Peltonen som hoppas på att Påminnehallen ska kunna tas i bruk i nästa höst.

Matti Peltonen, verksamhetsledare i Påminne.Matti Peltonen är nöjd över att projektet kommit så här långt.Matti Peltonen, verksamhetsledare i Påminne.Yle/Malin Valtonen

Sporthallen behövs

Innebandyföreningen Raseborgs Knights är mest intresserad av att ta hallen i användning.

- Nog kommer det andra föreningar hit också, tror Peltonen som inte är bekymrad över att hallen kommer stå oanvänd när den är klar.

- Det är en stor efterfrågan på bollhallar. Här kan man spela också handboll, futsal och till och med tennis.

Allaktivitetshallen i Påminne har nu taket på plats.Idag, 20.12, firar man äntligen taklagsöl.Allaktivitetshallen i Påminne har nu taket på plats.Yle/Malin Valtonen

Slalombacke, bilbana och sporthall

Den nya allaktivitetshallen finansieras med banklån. Både slalombacken om vintrarna och bilbanan om somrarna hjälper till att betala räkningarna för hallen. I framtiden skulle alla tre, slalombacken, bilbanan och bollhallen, kunna stöda varandra.

- Hallen kunde trygga inkomsten under dåliga vintrar när det inte går bra för slalombacken.

Julchatt med Vesa Kiljo

Sopbilen kan komma tidigare än du tror

$
0
0

Under drygt tre veckor kör sopbilarna i Västnyland enligt avvikande tidtabeller i och med jul och nyår.

De annorlunda tidtabellerna gäller under perioden 21.12-11.1.

På flera områden börjar julveckans tömningar i förskott, det vill säga på lördag (21.12).

Sopkärlen kan både före och efter juldagarna tömmas en till två dagar tidigare eller senare än normalt.

Under juldagarna, på nyårsdagen och på trettondagen är sopstationerna stängda.

Här finns avfallshanteringsbolaget Rosk´n Rolls komihåglista inför julhelgen.

Dennis vill göra positiv musik

$
0
0

Jag vill gärna göra musik och visa vad jag kan. Så motiverar Hangöbon Dennis Fagerström beslutet att delta i UMK med sikte på Eurovisionstävlingen i Danmark nästa år.


Dennis Fagerström har inte lyssnat på de andra artisternas låtar i UMK, tävlingen för ny musik, men han tror att han har bra chanser med sin låt My little honeybee.
-Den är annorlunda då man jämför med annan musik i Finland. Finsk musik är väldigt melankolisk, men jag tror att man hellre vill ha positiv musik. Det är mörkt ute nu och med sådan musik så får man bra känslor och orkar bättre.

De som jobbat på låten tillsammans med Dennis Fagerström är Michael James Down, Niklas Hast, Andreas Anastasiou och Primoz Poglajen.
-Det var roligt att jobba med dem.

Dennis Fagerström säger att Loreens låt Euphoria är den bästa eusivisionslåten någonsin. Sverige vann Eurovisionen med den låten 2012.
-Den är bra och det var en annorlunda show och melodin är jättebra.

Fler utan jobb i Västnyland

$
0
0

Antalet arbetslösa västnylänningar fortsätter att öka. I Hangö var arbetslöshetsnivån i slutet av november rekordhög, 14,4 procent.

Hangö har den högsta arbetslöshetsnivån i hela Nyland.

Också i Raseborg, Lojo och Sjundeå har antalet arbetslösa ökat på en månad. I Raseborg var arbetslöshetsnivån i slutet av november 9,1 procent, i Lojo 10,5 och i Sjundeå 5,2 procent.

I Ingå har antalet arbetslösa minskat med sex personer på en månad. Arbetslöshetsnivån var där 5,6 procent.

Viewing all 29356 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>