Trots sparprogrammet inom bildningen i Raseborg ser gymnasierna i staden ut att klara nedskärningarna rätt väl. Pengarna per elev minskar inte trots att timresursen enligt planerna skärs ner med upp till 50 000 euro eftersom antalet elever krymper.
En del utmaningar innebär färre elever och mindre pengar ändå, säger Marianne Pärnänen som är rektor för Ekenäs gymnasium
Skolorna vill ha så bra och brett kursutbud som möjligt. Det leder till att vissa specialkurser kanske bara ordnas vart annat eller vart tredje år.
- Det är för att helt enkelt ha tillräckligt många som väljer kursen just det året och att vi inte använder resursen på fel sätt.
Bland annat har gymnasiet satsat på samarbete med Kina och den kursen ordnas bara vart annat år. Också en specialkurs om förintelsen ordnas med två års mellanrum, berättar Pärnänen.
- Gymnasiets uppgift är i alla fall att vara allmänbildande. Det enda sättet att uppnå det är att ha bredd på det hela.
Kursutbud en viktig faktor
Studerandena Anita Westerholm, Alexandra Hindrén och Anna Björkqvist går alla tredje året i Ekenäs gymnasium. De är rätt nöjda med kursutbudet i skolan, men det var inte bara det som avgjorde att det blev just skolan i Ekenäs.
- Det är nära och sedan finns det ju en hel del kurser med resor utomlands som avgjorde. Det var roligt att kunna får resa till Kina, säger Björkqvist.
- Jag har alltid vetat att jag ska till Ekenäs gymnasium, säger Hindrén.
- Riktigt främsta orsak är att det är närmast. Jag kan gå hit på mindre än 10 minuter. Men redan i högstadiet hörde man mycket om resor och sådant som ordnas i skolan så det fick ju nog en att komma hit, säger Westerholm.
Både Alexandra Hindrén och Anna Björkqvist har valt att studera så många kurser psykologi som möjligt.
Anita Westerholm säger att vetskapen om att det i slutändan finns en resa motiverar studerandena att orka. Dessutom kan man ha nytta både i livet och i valet av karriär att ha fått många nya upplevelser.
Björkqvist säger ändå att till syvende och sist är läraren, inte kursutbudet, som är viktigast.
- Det viktiga är hur bra du är på information eftersom de flesta kurser ändå är liknande i många skolor.
- Sedan beror det ju också på vad man själv vill bli, säger Hindrén.
Samarbete redan nu
Rektor Marianne Pärnänen säger gymnasierna i Västnyland samarbetar och för hela Svenskfinland finns planer på ett gemensamt kursutbud.
Eftersom elevantalet minskar och sparmolnen ligger dystra över skolorna är Pärnänen också väl medveten om den diskussion som då och då kommer fram om att slå ihop de två svenska gymnasierna i Raseborg.
Pärnänen säger att det naturligtvis är helt möjligt, men det finns också andra alternativ.
- Vi har ju den moderna tekniken som vi kan ta till. Vi kan ha nätkurser. Vi kan ha distansundervisning via nätet i eller i realtid. Det finns nog möjligheter att lösa det här fast vi skulle fortsätta som skilda skolor.
Anita Westerholm, Alexandra Hindrén och Anna Björkqvist säger att de nog kan tänka sig undervisning över nätet. Att åka till varandras skolor är kanske det sämsta alternativet eftersom avstånden avskräcker.
Att ha undervisning i realtid med hjälp av video eller liknande kanske fungerar ibland, men inte hela tiden.
- Jag föredrar att få se läraren så här ansikte mot ansikte och studera där man studerar, men nog går det väl bra för sådana som tycker om sådant, säger Hindrén.
- Visst är man lite skeptisk, men kanske kan det fungera. Jag tror inte på att man helt kan ta bort den här närkontakten för det tror jag nog behövs. Man ska kunna gå och fråga läraren direkt om råd, säger Westerholm.
Westerholm hoppas också att skolorna inte slås ihop eftersom det kan leda till långa skolvägar.
Flytt av skolan
Närmast på agendan för Ekenäs gymnasium står en eventuell flytt till den gamla sjukvårdsskolan på Raseborgsvägen i Ekenäs. Gymnasiet får större lokaliteter medan två dagis får plats i nuvarande gymnasium.
Rektor Marianne Pärnänen säger att bara byggnaden är i gott skick så kan det vara en riktigt bra lösning och ge mera rum för gymnasiet.
Men att de två svenska gymnasierna i Raseborg skulle flytta in i byggnaden går inte på kort sikt utan att man i så fall minskar på antalet elever.
Bildningsdirektör Robert Nyman säger att frågan om nya lokaler för daghemmen i Ekenäs är brådskande medan frågan om att slå samman gymnasierna inte just nu finns på agendan, även om frågan säkert blir aktuell igen i framtiden.
- En preliminär bedömning är att de båda gymnasierna inte ryms i byggnaden. Eventuellt kan man bygga till och förstora skolan, men vi har inte alls jobbat med frågan.
- Det jag kan säga och som jag redan sa innan jag började i Raseborg är att det svenska gymnasienätet i synnerhet här i Västra Nyland är en högst regional fråga och ska behandlas som en sådan. Det gäller inte bara Raseborgs gymnasier.
Utbildning viktigt
Även om gymnasierna just nu ser ut att klara sig utan tuffa sparkurer vill Marianne Pärnänen ändå poängtera att det är viktigt att skära ner med försiktig hand inom bildningen.
Gymnasiebenägenheten i Raseborg ligger under medeltalet för Finland och intresset för skola och utbildning ökar knappast om det är för kärvt i skolorna i de lägre stadierna.
- Om det är så att man alltid bara skär ner inom bildningen så är det inte bra. Det är klart att om man inom de yngre årskurserna endast drar igenom en årskurs utan att hinna ägna tid åt eleverna så tycker de knappast om skolan och vill inte fortsätta studera heller.
Pärnänen säger att det minskande elevantalet och därmed också minskande timresurserna känns av som mera jobb för de lärare som finns kvar i skolan.
Också diskussionen om att skära ner är tung.
- Det främjar inte arbetsklimatet utan alla går och funderar på när vi drabbas av någonting.