Unga blivande it-tradenomer vid yrkeshögskolan Novia i Raseborg funderar om deras framtid påverkas av att Microsoft köper Nokia. Vad de unga själva bär i fickan påverkas inte av försäljningen.
Andreas Hindrén, Wilhelm Javén och Pernilla Fyrqvist studerar för andra året till it-tradenom. För dem handlar det mycket om att Nokia är förknippat med Finland.
– Jag var lite chockad när nyheten kom. Nokia har alltid varit ett finländskt företag. Nokia är det första folk utomlands har kommit att tänka på när man har sagt att man är från Finland, säger Andreas Hindrén.
– Det är klart att man alltid blir lite chockad, men egentligen så var det väl inte så oväntat. Nokia har redan länge samarbetat med Microsoft och då Stephen Elop kom till Nokia så visste man att det bara var en tidsfråga, säger Wilhelm Javén.
– Det ska bli roligt att se vad Nokia och Microsoft har att ge för framtiden eftersom de båda är så stora företag, säger Pernilla Fyrqvist.
Hoppas på framgång
De tre studerandena är försiktiga i sina tankar om framtiden och vad beslutet kan ha för konsekvenser för Nokia.
– Jag hoppas det går bra för båda företagen i framtiden, säger Andreas Hindrén.
– Jag hoppas de ska fortsätta samarbeta och att varumärket Nokia ska finnas kvar. Jag hoppas också att företaget ska ha sitt säte i Finland också i framtiden, säger Wilhelm Javén.
– Jag önskar bara lycka till, säger Pernilla Fyrqvist.
Kan påverka jobbläget
It-tradenomer kan jobba inom många olika branscher.
– Jag vet inte exakt hur det påverkar oss, men både Microsoft och Nokia kan erbjuda många jobb för it-tradenomer, säger Hindrén.
– Microsoft har ju alltid haft en stor andel i it-branschen. Nog kommer de ju nu att förstärka sin position som ledande inom mjukvara. Förhoppningsvis kommer det att skapas många nya jobb, säger Javén.
– Självklart påverkar det oss till en viss del. Det kan skapas mera jobb eller mindre jobb beroende på hur de väljer att samarbeta, säger Fyrqvist.
Lektionerna påverkas inte
Lärare Rolf Gammals säger att Nokia-affären bara kortfattat behandlas på lektionen. Affären påverkar inte heller hur skolan lägger upp undervisningen.
– Våra studerande har ju inte direkt sysselsatts av Nokia; somliga eventuellt hos någon underleverantör. Och jag tror att underleverantörerna är beredda på den här situationen.
– Personligen tycker jag inte det var oväntat. Det var kanske mera en besvikelse.
Gammals tror att försäljningsbeslutet kan innebära att man lägger ner en del funktioner i Finland även om det är meningen att huvudkontoret ska finnas kvar.
– Mer och mer flyttar nog till USA eller till Asien.
Påverkar inte telefonköp
När det gäller att köpa ny telefon säger de tre studerandena att de redan har sina vanor och vet vilka modeller de föredrar. Också läraren Rolf Gammals har bytt bort sin Nokia.
– Jag har också övergått till operativsystemet android och märket Samsung. Utvecklingen av smarttelefonerna har gått så snabbt och bra att det har intresserat mera.
Andreas Hindrén säger att hans första modell var Nokia.
– Personligen så väcker Nokia barndomsminnen, men utvecklingen har gått vidare och det finns många mobilmärken på marknaden just nu. Konkurrensen är hård. Jag använder just nu en Samsung.
Också Pernilla Fyrqvist första telefon var en Nokia.
– Men nu har jag nog bytt. Jag är en Apple-friend.
Wilhelm Javén är däremot en vän av Nokia.
– Jag har alltid stött Nokia. Vi får ju se vad framtiden har att erbjuda om man kan fortsätta ha Nokia. Annars är det bara att byta märke...