Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29201 articles
Browse latest View live

Stora delar av Hangö utan vatten

$
0
0

Tvärminne och stora delar av Hangö är för tillfället utan vatten.

I hela Hangöområdet är det dåligt tryck i vattenrören.

Orsaken är ett fel i el- och fjärrstyrningssystemet som uppstod till följd av morgonens åskväder.

Felet repareras som bäst.

De Hangöbor som fortfarande får vatten i kranen ombeds använda det sparsamt.


Ny lösning för avloppsvattnet kan bli aktuell i Ingå

$
0
0

Ingåbornas avloppsvatten måste renas någon annanstans än på det nuvarande reningsverket i Joddböle ifall bygget av en stor LNG-terminal blir av.

Det bästa alternativet är att kommunen gör på samma sätt som Sjundeå och går med i rörbygget på havsbotten under Pickalaviken. Det beslöt kommunstyrelsen på sitt möte på måndagen (12.8).

Det innebär att Ingå skulle leda avloppsvattnet i ett rör under Pickalaviken till Kyrkslätt och därifrån vidare till det stora reningsverket i Finno i Esbo.

Röret från Sjundeå ska börja byggas nu i augusti och röret måste göras större eftersom Ingå också ska vara med.

Sjundeå och delfinansiären, Nylands närings-, trafik- och miljöcentral, är positivia till Ingås medverkan.

Det kostar 190 000 euro extra att bygga ett större rör, varav NTM-centralen skulle betala en knapp tredjedel. Kommunstyrelsen i Ingå bedömer i alla fall att det är värt att betala den här summan även om LNG-terminalen inte byggs i Ingå, eftersom det ger flera valmöjligheter inför framtiden.

Slutliga beslut om LNG-terminalen har ännu inte fattats och både Tolkis i Borgå och Paldiski i Estland konkurrerar om samma terminal.

Sista ordet i rörfrågan har Ingå kommunfullmäktige.

Finska eliten inom discgolf tävlar i Västerby

$
0
0

På torsdag (15.8) börjar de finska mästerskapstävlingarna i discgolf i Ekenäs. Då samlas eliten inom sporten för att tävla på banan i Västerby.


Tävlingarna avslutas på söndagen och 192 personer deltar. Av deltagarna är största delen herrar.

- För föreningen är det den största tävlingen vi har tagit oss an, berättar Jan-Mikael Uusikylä, ordförande för arrangörsklubben EIF Discgolf.

Enligt spelarna Marcus Råberg och Susanna Virtanen kommer tävlingarna bli tuffa. Motståndet är hårt.

- Bland deltagarna finns det tre kastare som är inom topp 30 i världen, förklarar Råberg.

Enligt Uusikylä är banan bra. Den är också speciell för den är omväxlande och består inte bara av endera skog eller öppna landskap. Man ska också ordna så att allmänheten kan följa med tävlingarna vid 6 till 7 hål.

Enligt Råberg och Virtanen är det såklart en fördel att mästerskapstävlingarna ordnas på hemmabanan. Men det finns också nackdelar.

- Eftersom det är en liten förening som arrangerar så måste alla hjälpa till och då minskar träningstiden, förklarar Råberg.

Uppsagd efter 36 år: ”Farsartade förhandlingar”

$
0
0


När beskedet från Fortum kom i dag (13.8) på morgonen hade alla i personalen ännu inte informerats. Beskedet att Ingå kolkraftverk läggs ned kom ändå inte som en överraskning.

- Det här var nog väntat bland oss i personalen. Samarbetsförhandlingarna har varit en fars tycker jag. Alla förslag som personalen har kommit med har förkastats, berättar arbetarskyddsfullmäktig Erkki Lackström.

Erkki Lackström har jobbat på Ingå kolkraftverk i över 36 år och är 58 år gammal. Han är på semester och fick i dag av Yle nyheter beskedet om att han blir uppsagd.

- För fyra år sedan när vi förhandlade så erbjöds folk olika paket och möjligheter till jobb på andra av Fortums kraftverk. Den här gången var det inte tal om något sådant.

- Hela sommaren har de ju kört bort kolen härifrån. Nog hade vi i personalen ganska klart för oss hur det skulle gå, funderar Erkki Lackström.

Personalen vet ännu inte vem som får gå och vem som får stanna. Men av de 90 anställda förlorar nästan alla, eller omkring 80 personer, jobbet. Direktören för ekonomikommunikationen på Fortum, Pauliina Vuosio, säger att de anställda kommer att informeras inom augusti.

Läs också:
Kraftverket stängs 80 sägs upp
Fortum vill hjälpa de anställda
Beklagligt bakslag för regionen

Fortum vill hjälpa de anställda

$
0
0

Enligt direktören för Fortums Power-division, Matti Ruotsala vill Fortum hjälpa de anställda som nu sägs upp i Ingå att hitta jobb.

Fortum utreder också olika möjligheter att i framtiden utnyttja det markområde kolkraftverket finns på. Kraftverket finns i närheten av Ingå hamn. En möjlighet är att andra industrier och företag kan använda de byggnader som finns på området.

- Fortum diskuterar gärna också möjligheterna att bygga en LNG-terminal för flytande naturgas på området, säger Matti Ruotsala.

Det är företaget Gasum som planerar en sådan terminal och ett av placeringsalternativen är Ingå.

Läs också:
Kraftverket stängs 80 sägs upp
Uppsagd efter 36 år: "Farsartade förhandlingar"
Beklagligt bakslag för regionen

Gula barn på Karisgator

$
0
0

Karis har i natt fått flera nya trafikvarningar spraymålade på gatorna. En person som vill vara anonym och som oroar sig för trafiken kring skolorna har i natt målat varningsmärken på gatorna.

- Jag är bekymrad. Bilister i Karis stannar inte när barn går över vägen, säger personen som vill vara anonym.

Personen tillverkade en schablon för varningsbilderna. Bilden liknar trafikmärket som varnar för skolbarn på vägarna. Bilden föreställer en vuxen eller ett aningen äldre barn som går hand i hand med ett yngre barn. Bilderna har målats rakt på asfalten.

Hjälp oss kartlägga farliga platser för skolbarnen, lägg till din egen plats.

Hangö har vatten igen

$
0
0

Trycket i vattennätet i Hangö är tillbaka. Morgonens åskväder (tisdag 13.8) slog ut stadens vattenpumpar. Tvärminne och stora delar av Hangö var under förmiddagen utan vatten.

- Nu har vi fått i gång två av pumparna och trycket i vattennätet är tillbaka, berättar rörmästare Tom Wikström.

Reparationer av skadorna efter morgonens åska pågår och Tom Wikström utesluter inte tillfälliga korta avbrott i vattendistributionen under de kommande dagarna. Ändå ser han det som osannolikt att det blir avbrott.

Åskan skadade flera datorer och kretskort.
- Automationssystemet fick ordentligt med stryk, säger Tom Wikström.

"Beklagligt bakslag för regionen"

$
0
0

80 av 90 anställda får gå när Fortums kolkraftverk i Ingå läggs ned. Frank-Ole Hägglund som är servicechef vid Nylands arbets- och näringsbyrå ser beskedet som ett beklagligt bakslag.

- Regionen har drabbats jätte mycket under de senaste fyra fem åren och nu är det inte endast Ingå som drabbas. Många som jobbar i Ingå är från Raseborg och Lojo.

I morgon (ons 14.8) kommer de anställda vid Fortums kraftverk att informeras om så kallat omställningsskydd och då kan det komma besked om framtida möjligheter för dem som nu får gå från Ingåkraftverket.

Frank-Ole Hägglund tror att en del av dem som har jobbat vid Fortum har nytta av sin kompetens här i regionen.
- Det beror ju på hur det går för till exempel processindustrin på annat håll här i regionen. Det finns säkert de som har riktigt goda möjligheter att få annat jobb.

- När det gäller till exempel FN-steel så har ungefär 100 av de 250 som sades upp fått nytt arbete och ganska många av dem har hittat arbete hos firmor här i regionen som sysslar just med processverksamhet. Men det kan ju hända att den marknaden är mättad nu, det är svårt att säga, funderar Frank-Ole Hägglund.

Läs också:
Kraftverket stängs 80 sägs upp
Uppsagd efter 36 år: "Farsartade förhandlingar"
Fortum vill hjälpa de anställda


Bil stulen i Karis

$
0
0

En röd Ford Focus har under det senaste dygnet stulits i Karis.

Bilen har stulits i Karis centrum och har registernummer EYE-381. Bilen är av årsmodell 2000.

Polisen tar gärna emot tips av allmänheten på telefonnummer 071 873 62 46

Andelsbanken Raseborg slopar stämmorna

$
0
0

Andelsbanken Raseborg slopar andelsstämmorna och grundar istället ett fullmäktige.

Andelsstämman anses ha levt ut sin tid och banken hoppas att det nya systemet ska medföra att medlemmarna engagerar sig mer i bankens verksamhet.

Andelsbanken Raseborg är ett andelslag. Antalet bankkunder är drygt 21 000 och antalet medlemmar knappt 10 000. På Kimitoön är cirka 2000 personer medlemmar i banken.

I andelsstämmorna som ordnats en gång per år, har alla medlemmar kunnat delta. I det nya fullmäktiget finns tjugofem platser och mandatperioden på fyra år inleds vid årsskiftet.

Enligt Mikael Söderholm, som är viceordförande i bankens styrelse, har intresset för de årliga andelsstämmorna varit lamt.

Genom att rösta fram tjugofem personer som representerar hela medlemskåren hoppas banken på ett nytt slags engagemang.

- Man behöver inte vara ekonom eller väldigt insatt i siffror för att ställa upp i fullmäktigevalet, förklarar Kimitobon Jan Drugge som leder centralvalnämnden. Det räcker med att man har åsikter om banken, till exempel var det behövs kontor, hur öppethållningstiderna ska se ut eller annat som helt enkelt berör bankens medlemmar.

Kandidatnomineringen pågår 19.8 – 9.9. Själva valet ordnas 4-7.11. Medlemmarna kan rösta via nätbanken eller genom poströstning. Alla medlemmar har rösträtt men föräldrar röstar för minderåriga barn.

I hela landet finns det cirka 200 andelsbanker. Samtidigt med Andelsbanken Raseborg övergår 61 andra andelsbanker till samma system.

EIF/Akademi slog SAPA i fotbollstrean

$
0
0

EIF/Akademi från Ekenäs tog på tisdagskvällen sin tredje raka seger i herrarnas fotbollstrea. Laget slog SAPA från Helsingfors på centrumplan i Ekenäs.

Matchen slutade 3-1 (2-0).

EIF/Akademi som kämpar mot degradering till division 4, har i de tre senaste matcherna tagit tre viktiga segrar. Enligt Ekenäslagets lagledare Peter Haglund var hemmalagets seger aldrig hotad i tisdagens match.

- Det var ingen superbra match av oss, men vi var det klart bättre laget matchen igenom, sade Haglund.

Han är harmsen för målvakten Martin Ekholms skulle vars nolla spräcktes i matchen. Enligt Haglund borde spelet ha avbrutits i situationen före målet eftersom bollen enligt honom var över kortlinjen.

Ekenäslagets mål gjordes av Robin Sid i den 15e, Daniel Haglund i den 35e och Robert Lindqvist den 55e minuten. Lindqvists mål kom från straffpunkten. SAPA:s reduceringsmål kom i den sista spelminuten.

EIF/Akademi: Martin Ekholm; Robert Lindqvist (57 min Davy Wassel), Jens Mattfolk, Max Arnkil, Jimmy Pulkkinen; Robin Sid (70 min Daniel Bäckroos), Robert Rehnström, Daniel Haglund, Dennis Westerdahl; Jonathan Törnroos (80 min John Illman), Timo Brotkin.

Spelade matcher, serietabell och kommande matcher finns här

Arbetsförmedlingen flyttar till Ekenäs

$
0
0

Nylands arbets- och näringsbyrå flyttar vid årsskiftet från Karis till Fix-huset i Ekenäs. Det innebär ett mera centralt läge och kortare väg för hangöborna.



En flytt har varit påtänkt en längre tid för arbets- och näringsbyrån men nu är alltså kontraktet underskrivet.

Servicechef Frank-Ole Hägglund tror att den nya adressen kommer att fungera bra.

- Utgångspunkten var att göra det lättare för hangöborna att få service, efter att deras kontor har lagts ner.

Närheten till de högre tjänstemännen i Ekenäs ser Hägglund som en positiv sak, saker löper kanske ännu smidigare i fortsättningen.

I och med att antalet byråer för ett drygt halvår sedan skars ner till 15 i vårt land omformades också Frank-Ole Hägglunds tjänst. Han är idag servicechef för kompetensutvecklingen och tillbringar 3 veckodagar i Lojo och 1-2 dagar i Raseborg.

- Det är litet problematiskt, det måste man medge. Det är svårt att räcka till för alla.

Det är fortfarande svårt att få bukt med de telefonköer som uppstår då kunderna själva vill ta kontakt med arbets- och näringsbyrån.

Granne med polis och skattebyrå?

Som en statlig instans kan arbets- och näringsbyråerna på sikt också hysa andra funktioner. I Ekenäs blir det knappast aktuellt, bedömer Hägglund men eventuellt i Hangö.

- Där är frågan mer aktuell eftersom polis och skattebyrå saknar egna utrymmen. I Hangö kan det bli fråga om en ny inramning också för vår del. En lagförändring kommer troligen att ålägga kommunerna att från och med 2014 skapa gemensamma servicepunkter. Här handlar det närmast om orter som saknar arbets- och näringsbyrå.

Kommundirektör Boström inte överraskad

$
0
0

Kommundirektör Jarl Boström blev inte speciellt överraskad då beskedet om nedläggningen av kolkraftverket i Ingå kom. Det var på tisdagsförmiddagen som Fortum meddelade att kolkraftverket kommer att stängas i februari.


- På det sättet var det ju ingen överraskning för där har ju pågått samarbetsförhandlingar en längre tid. Vi har väntat att någonting kommer att hända, säger kommundirektör Jarl Boström i Ingå.
Han konstaterar att livet går vidare och att det nu känns ännu viktigare att lyckas att få LNG-gasterminalen till Ingå.

- Vi jobbar hårt med den saken och skulle den komma skulle den ju kompensera en del av bortfallet, säger Boström och understryker att de åttio arbetslösa och hela nedläggningen av kolkraftverket ingalunda berör endast Ingå.
- Konsekvenserna är stora och det här är nog en regional fråga.
Rent ekonomiskt är följderna för kommunen också stora.

- Samfundskatten som faller bort är över en miljon och en skatteprocent i Ingå är en miljon så då vet man hur stort bortfallet är, säger Boström.

Kraftverket stängs 80 sägs upp
Uppsagd efter 36 år: "Farsartade förhandlingar"
Beklagligt bakslag för regionen
Fortum vill hjälpa anställda
Ingåbor bestörta över nedläggningen

Ingåbor är bestörta över nedläggningen

$
0
0

Nyheten om att kolkraftverket i Ingå läggs ned togs emot med bestörtning bland de Ingåbor Yle Västnyland pratade med på tisdagen. Att det är hemskt och att sådant här inte borde få hända, tyckte ortsborna.


- Det här är hemskt, vart är det här samhället på väg, sade en kvinna från Ingå då hon hörde nyheten om kraftverksnedläggningen.

De flesta Ingåbor Yle Västnyland pratade med tyckte att det är förfärligt att en liten kommun som Ingå drabbas av detta.

Också Fortums argument att kolkraftverket stängs på grund av att det är olönsamt möter kritik.

- Så säger de ju om alla kolkraftverk, jag undrar om de nu verkligen är så olönsamma, sade en kvinna.

En Ingåman konstaterade att nedläggningsbeslutet är illa för Ingå kommun.

- Det blir mindre skatteinkomster, det är inte bra. Och inte är det bra med flera arbetslösa heller, tyckte mannen.

Läs också:
Kraftverket stängs 80 sägs upp
Uppsagd efter 36 år: "Farsartade förhandlingar"
Beklagligt bakslag för regionen
Fortum vill hjälpa anställda

Hästtransportbuss brann i Sjundeå

$
0
0

I Sjundeå brann en hästtransportbuss vid niotiden i går kväll på Flytvägen.

Av okänd anledning började fordonet brinna medan det var i trafik.

Inga hästar fanns i bussen vid olyckstillfället.

Chauffören parkerade bussen vid vägkanten och larmade räddningsverket, som sedan anlände med fyra enheter.

Chauffören klarade sig utan skador, men bussen totalförstördes i branden.


Vattenavbrott i Lojo

$
0
0

I dag (14.8) är det vattenavbrott i stadsdelen Neitsytlinna i Lojo centrum.

Vatten- och avloppsverket började med reparationsarbeten 8-tiden i morse.

Vattnet är avstängt medan arbetena pågår.

Under hela dagen kan det förekomma tryckvariationer och kvaliteten på vattnet kan också vara dålig.

Målet är att reparationsarbetena ska vara slutförda i dag.

Skolstart i större skola

$
0
0

Eleverna i Sjundeå fick börja läsåret i en större skola än ifjol. Sjundeå svenska skola byggdes ut under förra läsåret men står nu äntligen klar.


- Det känns väldigt bra nu när allt är klart, säger rektorn Erik Wolff som tycker att tillbyggnaden efter omständigheterna gick bra.

- Jag var ganska orolig för barnens säkerhet men barnen anpassade sig väldigt bra till situationen.

Mera klassrum och grupprum

Skolan har byggts ut åt två håll och fått flera nya klassrum och grupprum och också en ny textilsal. Även förskolan har flyttat in i nya lokaliteter. Runt 200 barn rör sig nu på skolområdet om man räknar med barnen i förskolan.

Det är roligt med en större skola, tycker eleverna Mathilda Lönn och Hanna Lindberg som började på sjätte klass i måndags. Lite störande var nog byggarbetena förra läsåret tycker Mathilda och Hanna.

- Det var ganska hårt ljud under timmarna och ibland när vi skrev prov så var det svårt att koncentrera sig.

Budgeten överskridits

Enligt bildningschef Tina Nordman har den ursprungliga budgeten på runt 2 miljoner euro överskridits. Räkningen blev runt 2,5 miljoner eftersom det dök upp några överraskningar på vägen.

- Bland annat hittades en gammal oljecistern i marken och man märkte att dräneringen måste göras om på den gamla delen av skolan, berättar Erik Wolff.

Vindkraftpark: Ingå tvekar

$
0
0

Frågan om en vindkraftspark i havet utanför Ingå och Raseborg är ännu inte avgjord.

Ingå kommun har tidigare beslutat att inte planlägga havsområden för den vindkraftspark som företaget Finlands havsvind vill bygga.
Orsaken var att Ingå skärgård är så känslig och att försvarsmakten inte förespråkar planen eftersom möllorna kan störa radarna som försvaret använder.

Men staten erbjuder nu 20 miljoner i stöd för en modellvindpark ute i något havsområde i Finland.

Finlands havsvind är ett av företagen som fikar efter de statliga stödpengarna.

Ingå byggnads- och miljönämnd tycker att kommunen absolut borde planlägga vindparksområdet. Motiveringen är att vindkraft gynnar miljön och skapar nya jobb.

Kommunstyrelsen bordlade frågan vid sitt senaste möte i måndags (12.8).

Förslaget inför mötet var att avvakta och inte starta upp planeringen förrän det klarnar om Miljöministeriet tvingar kommunen att planera för vindkraft så som Finlands havsvind hoppas.

Nytt försök för vindkraftspark utanför Ingå och Raseborg

Ovanligt mycket regn i söder

$
0
0

Södra Finland har fått ovanligt mycket regn det senaste dygnet, uppger Meteorologiska institutet.

Från i går morse fram till i morse uppmättes över 43 millimeter regn vid mätstationen i Kajsaniemi i Helsingfors. Också resten av södra Finland har fått mycket regn.

Redan nu har det kommit mer regn än det brukar göra under hela augusti månad.

Mest har det regnat i Joutsa, 130 millimeter hittills i augusti.

I norr och i delar av västra Finland har det knappt regnat alls. Till kvällen rör sig regnområdena österut och norrut.

LNG-beslutet långt ifrån klart

$
0
0

Finland och Estland tävlar om EU-pengar och om vem som ska få bygga en terminal för flytande naturgas.
Beslutet verkar ligga i EU-kommissionens händer.

En mångsidig LNG-terminal i Ingå kunde ge internationella fördelar enligt Gasum.

- Finlands gasmarknad är så mycket större att också Baltikum och Östersjöområdet skulle dra nytta av en mångsidig LNG-terminal i Ingå. Gas i olika former kunde distribueras för industrins behov runtom i Finland och vidare till Europa, bedömer projektdirektör Timo Kallio vid Gasum.

Tre alternativ utreds

Om Ingå beviljas så kallad PCI-status för europeiska energinät och därmed får EU-pengar, byggs gasröret Baltic Connectors terminal i Joddböle. Gasum bygger då också sin planerade stora LNG-terminal i Ingå.

Om det är Paldiski som tar hem segern bygger Gasum sin LNG-terminal i Tolkis i Borgå, i mindre skala. Då vill Gasum heller inte bygga ett förenande gasrör mellan Finland och Estland.
Det östnyländska alternativet planeras för närvarande parallellt med det västnyländska.

- Om Ingå-alternativet av någon orsak faller bort, kan man snabbt gå vidare i Tolkis och dra nytta av det arbete vi redan gjort, säger Kallio.

EU avgör

Det verkar vara den viktiga PCI-statusen som avgör om LNG-planerna förverkligas i Paldiski eller Ingå.

PCI står för Projects of Common Interest, det vill säga energiprojekt och -investeringar som gagnar flera medlemsländer.
EU kan bevilja sådana projekt mera stöd än investeringar som enbart utnyttjas i ett land.

Det är nu första gången som EU ska fastställa vilka projekt som kan få PCI-status.
Listan över enbart förslag till gasprojekt som vill ha PCI-statusär lång.

Det är oklart när EU-kommissionen ska fatta beslut om PCI-dugliga projekt.
För närvarande kan man lämna in förslagända till början av oktober.

Konsulter och planer

Inom den närmaste framtiden jobbar gasbolaget Gasum med att säkerställa finansiering och myndighetslov alltmedan planläggningen går framåt i Ingå.
Under hösten anlitar bolaget konsulter och expertis för att studera den tilltänkta gaslinjen mellan länderna.

- Vi jobbar både på land och till havs för att projektet skall framskrida.

Kostnaderna för en gasterminal med kompressorstation och gasledning uppgår till ungefär 420 miljoner euro. Gasledningen Baltic Connector kostar i sig 110 miljoner euro.

Enligt Gasums bedömning skulle en LNG-terminal ge en mångsidigare gasmarknad, skapa sysselsättning och avsevärt minska på koldioxidutsläppen.

Viewing all 29201 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>