Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29191 articles
Browse latest View live

Psyches huvud fortfarande försvunnet

$
0
0

Statyn Psyches huvud är fortfarande försvunnet. Huvudet till statyn av den grekiska gudinnan försvann från Svartå slottspark under midsommarhelgen.

Filip Linder vid Svartå slott säger att de inte har fått in några tips om var huvudet kan finnas. Han hoppas fortfarande på tips från allmänheten.

Om huvudet hittas går det att reparera statyn.

Svartå slott: Lämna tillbaks huvudet


Donner kan jobba för Västnyland

$
0
0

I augusti lämnar Jörn Donner Bromarv i vanlig ordning, och när han lämnat Västnyland för den här sommaren så är det arbete i riksdagshuset som väntar. Donner efterträder Astrid Thors (SFP) som har blivit vald till minoritetsombud för OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

-Jag är en fri man, säger Donner och påpekar att han ställde upp i riksdagsvalet som obunden på SFP:s lista.

"Relativt usel regering"

-Känns och känns, det är svårt att säga, svarar han på frågan hur det känns att vara tillbaka i riksdagshuset.
Donner säger att han inte har ägnat riksdagen en tanke.
-Jag ägnar mig dagligen åt utrikes- och världspolitik, så de frågorna är jag mera hemma med än de flesta riksdagsmän.

När det gäller politiken på hemmaplan så anser Jörn Donner att regeringen är relativt usel.
-Regeringen skulle ha nytta av att lyssna på ekonomer som Sixten Korkman och Juhana Vartiainen och några andra till. Den här regeringen har funnits i två år och inte gjort något, tycker jag, mot underskottet.

Huvudstadsregionen dominerar

Då det gäller Västnyland så säger Donner att han inte vill bli som Lojos riksdagsman Matti Saarinen (SDP).
-Han upprepar i tid och otid det ena och det andra om Hangöbanan och det kanske Thomas Blomqvist också gör. Men det kan ju hända att det finns saker som jag kan vara med om, det är inte frågan om annat, men vi lever i en tid då huvudstadsregionen dominerar och den kommer också i framtiden att dominera över Västnyland, på gott och ont.

Thomas Blomqvist är SFP:s riksdagsledamot från Tenala.

Jörn Donner brukar flytta till Bromarv den första juni och i år går flyttlasset tillbaka till huvudstaden den 15 augusti.

Abba på orgel och elgitarr i Ekenäs kyrka

$
0
0

Fredagen den 19 juli får Ekenäs celebert besök av Janne Schaffer, en av Sveriges bästa gitarrister. Han har under sin karriär jobbat med bland andra Abba och Bob Marley. På senare tid har han gjort solokarriär.

Janne Schaffer är inte bara gitarrist, han har också komponerat musik, bland annat till några Stig Helmerfilmer.

Han uppträder tillsammans med Markus Wargh, känd orgelspelare, i Ekenäs kyrka. Välgörenhetskonserten börjar klockan 20.

Enligt Janne Schaffer passar orgel och elgitarr bra ihop och kyrkoakustiken är jätte bra just för den typen av musik de spelar. Konserten är instrumental och kommer innehålla bland annat Schaffers egna gitarrstycken och någon Abbalåt samt även klassisk musik av Bach.

Havsörnsstammen har hållits stabil i Västnyland

$
0
0

År 2013 ser ut att bli ett rekordår gällande antalet havsörnsungar i Finland. I Västnyland har havsörnsstammen mer eller mindre hållits stabil under de senaste åren.

Medlemmarna av Världsnaturfonden WWF:s havsörnsgrupp har i år påträffat 256 stycken havsörnsbon runt om i landet där häckningen har lyckats.
Sammanlagt har 410 havsörnsungar observerats i år. Siffran kan fortfarande förändras, konstaterar Hannu Ekblom från WWF. Enligt Ekblom ser siffran ändå mer lovande ut jämfört med tidigare år.

I Västnyland har 22 stycken havsörnsbon inventerats i år. I 15 av dem hade häckningen lyckats. Antalet havsörnsungar som har påträffats i regionen uppgår i år till 24 stycken.

Världsnaturfonden WWF:s havsörnsgrupp har gjort inventeringar av havsörnsbon i 40 år. År 1973 observerades endast fem havsörnsungar i landet.

Läs också: Kungsörnarnas häckning sämre än vanligt

Rattfylleri och båtstöld

$
0
0

En bilist misstänks för grovt rattfylleri i Fiskars i Raseborg.

Mannen blåste först 0,64 mg/l i polisens alkometer. Precisionsalkometern visade 0,53 mg/l. Föraren pratade i telefonen och hade inte betalt bilskatten och därför misstänks han också för fordons- och trafikförseelse.

En roddbåt i aluminium stals i Lojo i början av den här veckan. I Lojo försökte också någon bryta sig in i en bil under veckoslutet.

Bilen stod parkerad vid en strand.

Möjlig ljusning för krantillverkaren Levator

$
0
0

De arbeten som för tillfället finns att göra ger sysselsättning åt alla fram till årsskiftet hos lyftkranstillverkaren Levator i Hangö. Enligt företaget, som helt och hållet levererar till utlandet, är läget fortfarande osäkert och omsättningen ungefär hälften av det goda året 2008.

Levator fungerar som Konecranes Finland Oy:s samarbetspartner gällande kranleveranser. Kunderna förhandlar direkt med Konecranes Finland Oy.

Konkurrensen är hård, men det som kan betyda en ljusare framtid är trenden att norska företag börjar flytta produktionen från Kina och andra låglöneländer till Europa.

Det säger huvudägaren och verkställande direktören Petri Metsola på Levator. Företagen har lidit av de långa avstånden och av låg kvalitet hos de beställda produkterna. Och det här kan öppna nya möjligheter för Levator, förklarar han.

För tillfället tillverkar Levator delar till en varvslyftkran till Norge. Så gott som klar är också den första av tre containerlyftkranar som går till Litauen.

Nya marknader i Norge?

I höst vet företaget mera, men det kan i bästa fall finnas möjligheter att få en ny kund i Norge.


Företaget National Oilwell Varco som tillverkar anläggningar för oljeborrning har gjort en provbeställning av Hangöföretaget Levator.

Sysselsättning åt 120 personer

Företaget Levator Oy sysselsätter för tillfället omkring 100 personer, och dessutom inhyrd arbetskraft på ungefär 20 personer.

Årsomsättningen ser ut att bli mellan sex och åtta miljoner euro i år.

Femtonåringar får köra stora båtar

$
0
0

Är du femton år gammal och rätt så nykter, då kan du sätta dig bakom rodret i en båt som är kortare än 25 meter. Båtmotorerna i flytetyget får vara hur stora som helst.

Det krävs alltså ingen som helst utbildning eller examen för att få köra båt i våra farleder. Har båtmotorn dessutom mindre effekt än 20 hästkrafter får vilken barnunge som helst köra den.

Sjöbevakningsmästare Rabbe Wikholm vid Hangö sjöbevakningsstation är inte helt tillfreds med bestämmelserna.

- Vi rekommenderar förstås att människor skulle gå åtminstone någon kurs i hur man beter sig på sjön. Man kan lära sig lite sjövett åtminstone, säger Wikholm.

Att ta hänsyn är viktigt

Han säger att hänsyn är en båtförares bästa egenskap.

- Alltför ofta glömmer man att ta hänsyn till andra på sjön. Speciellt bör man ta i beaktande till exempel kanoter och mindre båtar och segelbåtar. Har segelbåtarna seglen uppe skall man väja för dem, säger Rabbe Wikholm.
Han konstaterar att de flesta människor nog följer fart och svallbegränsningar där de är utmärkta.

- Men ute på öppet vatten glöms de alltför ofta bort, säger han.

Båtturister berömmer andra båtförare

De båtturister Yle Västnyland pratade med i Ekenäs gästbåtshamn ger gott betyg åt finländskt båtfolk.

- Jag har inte stött på några större svårigheter. Jag tycker de flesta sköter sig riktigt bra ut till sjöss, sade en båtturist.
En annan man konstaterade att visa båtförare har svårt att förstå sig på fartbegränsningarna.

- Det verkar som om vissa inte vet om begränsningarna är i knop eller kilometer eller vad det är, småskrattade han.

Vattnet i Svartå är rent

$
0
0

Det är inget fel på vattenkvaliteten i Svartå. Det visar den tredje och slutgiltiga analysen av svartåvattnets kvalitet.

I juni togs vattenprover från några privata brunnar i Svartå som visade tecken på att vattnet skulle innehålla naftalen.

Hälsoinspektör Ingegerd Grünn-Maja bekräftar nu att resultatet berodde på ett analysfel.

De två senaste provtagningarna visar att vattenkvaliteten i brunnarna är helt normal.


Båtförare körde för fort in i Norra hamnen

$
0
0

Åtminstone fyra båtar skadades i Norra hamnen i Ekenäs då en båtförare körde in i hamnen med för hög hastighet i går kväll (18.7).

Båtföraren märkte inte i tid att hastigheten ska sänkas, så vågorna efter båten gjorde att de andra båtarna fick mindre skador, uppger Ekenäs sjöbevakningsstation.

Båtföraren var inte alkoholpåverkad. Polisen ringde efter förstärkning från Ekenäs sjöbevakningsstation.

”Målet är medaljer i alla grenar”

$
0
0

Svenska Finlands idrottsförbunds mästerskap i friidrott kör i gång idag (19.7) i Helsingfors. Deltar gör bland andra Elin Sjölund från Sjundeå IF i klassen D17.

Elin Sjölund tävlar i grenarna spjut, kula, diskus och slägga. Målet är att ta medaljer i alla grenar.

- Nog är det ganska möjligt att ta medalj så länge något inte går snett, säger Elin Sjölund som satsar mest på spjut. I spjuttävlingen hoppas hon också på ett nytt personligt rekord.

Handboll på vintern och friidrott på sommaren

Sjölund spelar också handboll i Karislaget BK-46. Senaste säsongen blev det brons både för damlaget samt A-flickorna. Än så länge ser Sjölund inga problem i att syssla med friidrott och handboll.

- På vintern är det roligt att spela handboll men på sommaren när man börjar bli trött på handboll så är friidrott roligt, säger hon och förklarar att så länge hon inte storsatsar på någondera sporten så kan hon hålla på med båda.

Skulle hon vara tvungen att välja skulle hon ändå prioritera handbollen.

Flera riskanläggningar i Västnyland

$
0
0

Det finns flera anläggningar i Västnyland som hanterar farliga ämnen. Miljöministeriet vill nu utreda hur mycket bostäder och invånare det finns i närheten av fabriker där olycksrisken kan vara stor.

Explosionsfaran som uppstod vid Forcits sprängämnesfabrik i Laukas förra veckan visade på brister i myndigheternas uppgifter om riskabla fabrikers närområden.

Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes finns det närmare 300 anläggningar i Finland där man hanterar farliga kemikalier och där det finns risk för en större olycka. I ett olycksfall på någon av de här anläggningarna kan människor som befinner sig i närheten vara i fara.

Bland anläggningarna på Tukes lista finns bland annat sprängämnesfabriker, kraftverk och oljeraffinaderier.

I Västnyland inspekterar Tukes varje år säkerheten vid Fermion och Forcit i Hangö, vid Neste Oils lager och vid kraftverket i Ingå samt vid fyrverkeripjästillverkaren Suomen Ilotulitus i Virkby.

Enligt bostads- och kommunikationsminister Pia Viitanen (SDP) kunde myndigheter gå samman och dela uppgifter för att kartlägga riskerna.

Enligt Viitanen finns uppgifter om bosättningen vid fabrikerna och anläggningarna hos Tukes, medan Miljöministeriet kan svara för befolkningsregister.

Viitanen vill ändå inte säga hur man går till väga om det visar sig finnas bosättningar farligt nära en riskanläggning.

Enligt överinspektör Alpo Nikola vid inrikesministeriets räddningsavdelning, behöver man ändå inte vara rädd trots att man bor i närheten av någon riskanläggning.

– På Tukes lista finns också kraftverk och andra mindre riskabla anläggningar. Bor man i närheten av till exempel en sprängämnesfabrik ska man få information om risker och räddningsplaner av både företagen och myndigheterna, säger han.

Också räddningsverken har egna räddningsplaner för många av riskanläggningarnaka, och väntas kunna bidra med uppgifter.

Yle Uutiset har sammanställt en karta där alla Tukes listade anläggningar är utsatta.

Läs också:
Forcit och Tukes oense om säkerhetsdirektiv

Ekenäs öl- och porterbryggeri

$
0
0

Öl, porter, svagdricka och Astrakan. Bland annat det transporterades en gång i tiden med häst från Bryggerigården ut till Ekenäsborna.


I serien ”Det var en gång...” besöker vi tidigare Ekenäs ölbryggeri bolag, som grundades år 1858 av Frithiof Hultman (1831-1890). Senare har bryggeriet gått under namnet Ekenäs öl- och porterbryggeri samt Hultmans öl- och porterbryggeri.

År 1858 såg Bryggerigården annorlunda ut än vad det gör i dag. Huset där Svenska klubben finns byggdes år 1888. Huvudbyggnaden, som numera fungerar som FBK:s klubbhus, byggdes år 1916. Intill huvudbyggnaden fanns det tidigare också en mindre byggnad där bryggeriets häst Mona stod. Med Mona transporterades dryckerna från bryggeriet ut till staden och Alko.

Bryggeriet, som fortfarande lever kvar i mångas minnen, hade i tiderna stor betydelse för bygden.


Det var en gång...

I sommar besöker Svenska Yle flera bortglömda platser i Svenskfinland i serien Det var en gång…Här hittar du hela serien!

Du kan komma med egna förslag till bortglömda platser!


Bryggeriets kanslist ser i backspegeln

Britt-Marie Malmlund började arbeta som kontorselev i bryggeriets kontor år 1957.

- Det var ett fantastiskt fint jobb att börja på.

Bryggeriets anställda fick dricka hur mycket som helst av bryggeriets produkter.

- Öl fick man inte dricka, men det dracks nog i någon knut här och var, minns Britt-Marie.

Malmlund själv tyckte mest om äppeldrycken Astrakan. Hon blir nostalgisk då vi vandrar över Bryggerigården. Det är många personer som levde sina liv här.

- Jag önskar att alla skulle få höra det här skramlet och se den pittoreska miljö som fanns här under bryggeriets tid.

Ölen kokades i huvudbyggnaden

Björn Öhberg arbetade år 1961 som ölkokare på bryggeriet. Hans favoritdryck var Sinalco, en av de sista nya produkterna.

- Det smögs nog med de här flaskorna här, minns han.

Öhberg berättar att ölen kokades och blandades i huvudbyggnadens övre våning. Innan valborg kokades mjöd i samma utrymmen.

- Vi målade kokkärlet med livsmedelsfärg som blandades ut med ren sprit. Man kunde inte hålla på så länge innan man var tvungen att ta frisk luft.

Bryggeriet gick i konkurs 1963

Björn Öhberg berättar att han under sin arbetstid fick en känsla av att bryggeriet kördes ner. Maskinerna var gamla och krånglade och känslan var att man inte ville fortsätta.

Britt-Marie Malmlund minns mycket väl den fasansfulla dagen då alla bryggerianställda samlades i bryggeriets kontor. Det var dagen då alla förutom hon och Olav Åkerberg fick sparken. Malmlund och Åkerberg höll bryggeriets byggnader varma och förvaltade konkursboet fram till år 1964.

- Jag tror kanske att ledningen i slutet inte riktigt kunde hantera pengar. Det blev mera utgifter än inkomster. Helt enkelt misshushållning.

Ekenäs FBK sköter om Bryggerigården

Frithiof Hultman var med och grundade Ekenäs frivilliga brandkår. Före sin död hann Hultman vara både föreningens ordförande och kårchef. Ekenäs frivilliga brandkår köpte Bryggerigården år 1970. Numera finns det 12 hyresgäster på gården, berättar Tom Ferm som är ordförande för Ekenäs FBK.

- Om allting går som planerat kommer här att resas ett nytt hus i gammal stil dit den trettonde hyresgästen flyttar in, berättar Ferm.

Elavbrott i Snappertuna

$
0
0

Några hundra hushåll har under fredag eftermiddag varit utan ström i Snappertuna i Raseborg.

Fortum utreder orsaken till elavbrotten och strävar efter att alla hushåll ska få elen tillbaks vid 16.30-tiden.

Flera västnyländska SFI-mästare på fredagen

$
0
0

De västnyländska friidrottarna höll sig väl framme under första tävlingsdagen i SFI:s mästerskapstävlingar. Tävlingarna ordnas på Djurgården i Helsingfors.

Sammanlagt fem västnyländska mästare kröntes på fredag. I herrarnas längd vann IF Raseborgs Timo Broman det finlandssvenska mästerskapet med personbästa resultatet 7,06. Han hoppade resultatet i sitt femte försök i en medvind på prick 2 sekundmeter. Tvåan Tomi Silvennoinen från Esbo IF (6,58) förlorade nästan en halv meter. Bromans tidigare PB var nio centimeter kortare.

På herrarnas 5 000 meter förbättrade Sjundeå IF:s Eero Saleva sitt rekord med 14,13 sekunder då han klockades i mål på tiden 15.35,60. Han slog tvåan Jan Kraas från Karleby med 15 sekunder.

Kristoffer Olin löpte nytt rekord

Kristoffer Olin förbättrade sitt rekord på 400 meter häck då han vann SFI-mästerskapet på tiden 56,47. Först i mål var dock Miika Koljonen på tiden 55,70. Men Koljonen representerar Helsingin Kisa-Veikot och löpte därför utom tävlan.

På damernas 200 meter var Jonna Berghem från Hangö IK som väntat snabbast. Hon klockades i mål på tiden 24,37. Tvåan Sanna Aaltonen från arrangörsföreningen Helsingfors IFK löpte i mål på tiden 24,87.

HIK:s Jonna Berghem tog sitt på damernas 200 meter.Yle/ Bubi Asplund

I kulstötning vann IF Raseborgs Tomas Söderlund föga överraskande mästerskapet. Han hade endast en godkänd stöt, den andra, och den mätte 18,29. Söderlunds klubbkamrat och tränare Conny Karlsson stötte årsbästa 17,01 och var tvåa. Ingå IF:s Waldemar Kvarnström var trea med resultatet 15,42. IF Raseborgs Niklas Söderlund fick 14,23 och kom på en femte plats.

Brons i herrarnas spjut till SIF

I herrarnas spjut var SIF:s Sebastian Lindstedt trea med resultatet 56,41. Segern gick till Martin Grandell, Vasa IS, med resultatet 62,88. Timo Broman var fjärde med ett kast som mätte 50,75, Edvin berglund, SIF, femte med resultatet 46,93 och Jesse Lindholm, IF Raseborg sjätte med 46,71.

På damernas 800 meter lade Sjundeå IF:s Karoliina Sundberg beslag på bronspengen då hon löpte i mål på tiden 2.22,02. Mästerskapet gick till Karin Storbacka, IK Falken, i överlägsen stil. Segertiden var 2.14,86.

IF Raseborgs Otto Loukkalahti var trea på herrarnas 800 meter då han löpte nytt personbästa. Hans sluttid var 1.55,27. Segern gick till Robert Nummela från Sibbo på tiden 1.53,89. Också Marko Vendelin, IF Raseborg, förbättrade sitt personliga rekord till 1.58,17 och var sjätte i loppet.

I tävlingarna som fortsätter på söndagen kammade också de västnyländska junioridrottarna hem en hel del medaljer. De fullständiga resultaten från första tävlingsdagen finns här

Personbästa resultat av västnylänningar i SFIM

$
0
0

På lördagen kröntes flera nya Finlandssvenska friidrottsmästare på Djurgårdens idrottsplan i Helsingfors. Andra dagens tävlingsgrenar avgjordes i SFIM 2013.


Några av de åtta nya SFI-mästarna lyckades också förbättra sina personliga rekord. På sprintersträckorna löptes en del goda resultat, men dess värre gjordes flera av dem i för hård medvind.

Men, i damernas höjd förbättrade Hangö IK:s sitt personbästa till 186 och vann mästerskapet. Sandblom förbättrade sitt rekord med en centimeter och var givetvis nöjd efter tävlingen.

- Det känns nog skönt. Jag hade en bra början på säsongen, men sedan försvann tekniken, sade Linda Sandblom strax efter tävlingen.

Sandblom gjorde tre misslyckade försök på höjden 188, vilket skulle ha tangerat SFI-rekordet. Den här gången var den höjden för mycket.

Hon är nu statistiktvåa i landet och kan med fog räknas till en av de största favoriterna i FM-tävlingarna på Karlsplan i Vasa kommande veckoslut. Statistikettan esten Eleriin Haas från Kristinestad har hoppat 187 i år.

- Jag skall nog hållas på jorden bara. Det är en helt ny tävling i Vasa, skrattade 23 år gamla Sandblom.

Kvaltävlingen i FM tävlas på fredagseftermiddagen.

Jonna Berghem dubbelmästare

Sandbloms klubbkamrat Jonna Berghem blev dubbel SFI-mästare då hon på lördagen var överlägsen på 100 meter. På fredag vann hon 200 meter. På 100 meter var hennes segertid i 11,88, men loppet löptes i en 3,9 sekundmeters medvind.

Tvåa var Anna Julin från IF Nykarlebynejden på tiden 12,44. IF Raseborgs Linda Johansson var fyra och Hangö IK:s Fanny Rousku sexa.

Nämnvärt är att såväl Johansson (12,86) som Rousku (13,05) löpte nya personliga rekord i kvaltävlingen tidigare på dagen.

På herrarnas 3 000 meter hinder deltog endast två tävlare i SFI-tävlingen. Båda två representerar Sjundeå IF. Magnus Hellström sprang 10.03,89 och vann, Jari Ikäheimonen hade sluttiden 10.16, 69 och var tvåa. Oscar Härkönen från Espoon Tapiot deltog utom tävlan.

IF Raseborgs Tomas Söderlund vann kulmästerskapet på fredag och var två i diskus på lördagen.Yle/ Bubi Asplund

IF Raseborgs Tomas Söderlund vann fredagens mästerskap i kula helt planenligt. På lördagen var han tvåa i diskus. Söderlund kastade 43,36 och förlorade klart till vinnaren Pyry Niskala, Vasa IS som fick resultatet 55,26.

Sara Oraheimo klarade inte kvalgränsen

I damernas kula nådde inte IF Raseborgs Sara Oraheimo ännu heller fram till FM-kvalgränsen 12 meter. Hennes resultat 11,83 räckte dock till SFI-mästerskapet.

IF Raseborgs Otto Loukkalahti knep brons på 800 meter på fredagen, men på lördag var han tvåa på 1 500 meter. Hans tid 3.59,98 är endast några tiondelar sämre än hans personbästa. Loukkalahti ledde så gott som hela lördagens lopp, men på upploppet var Robert Nummela från Sibbo Vargarna starkare och vann. Nummela klockades i mål på 3.59,19. Nummela vann SFIM också på 800 meter.

På 1 500 meter var Sjundeå IF:s Juha Järvelä fjärde (4.07,84) och IF Raseborgs Marko Vendelin femte (4.14,70).

Timo Broman tvåa på 100 meter

På herrarnas 100 meter löpte Timo Broman i mål på tiden 11,06 och var tvåa. Segern gick till Johan Versluis från Helsingfors IFK, 10,84. I finalen blåste en kraftig medvind på tre meter per sekund.

IF Raseborgs Anita Westerholm var trea i damernas slägga. Hon kastade personbästa 38,66 och förbättrade sitt gamla rekord med nästan två meter. SFI-mästerskapet gick till Lena Solvin från Nykarleby med resultatet 57,96. Sara Oraheimo var femte med resultatet 26,83.

Kristoffer Olin löpte nytt personbästa på 400 meter. Han löpte i mål på tiden 50,52 och var sjunde i herrklassen. Resultatet berättigar till en plats bland landets tio bästa resultat i 19-års klassen i år för 17-åringen.

Josefine Lundström dubbelmästare på lördag

Tenalaflickan Josefine Lundström som representerar IF Raseborg kastade hem två mästerskap på lördagen. Hon var bäst i diskus (31,24) och i sin paradgren slägga (43,93). I slägga var hennes klubbkamrat Tiia Gustafsson tvåa. Flickorna tävlar i klassen F15.

Också Sjundeå IF:s Iida Kalliomäki vann två mästerskap på lördagen. Hon var bäst i F15-klassens längd och 100 meter. På fredagen vann hon mästerskapet i tresteg och var trea på 300 meter.

Också flera andra västnyländska juniorer noterades för fina resultat och medaljplaceringar. Dem och alla resultat från SFM 2013 hittashär


Krasch avbröt Peter Wentzels jakt på EM-titeln

$
0
0

Ekenäsbon Peter Wentzel dröm om en EM-titel i Offshore 3 C motorbåtsklassen gick i kras då han kraschade i lördagens första deltävling i EM. Olyckan inträffade i hög hastighet i vattnen utanför Nystad.

Såväl föraren Peter Wentzel som navigatören Michael Bussman klarade sig oskadda, men båten gick inte att reparera. Då olyckan inträffade låg båtlaget trea i loppet som till slut vanns av det finska paret Markus Johnsson / Jussi Myllymäki. Den andra deltävlingen körs på söndag.

Olyckan skedde i hård hastighet, enligt Peter Wentzel omkring 77 knop eller 145 kilometer i timmen.

- Vädret var stormigt och mycket svårkört. Vi vurpade eller hamnade rullning i den höga hastigheten, berättar Wentzel.

- Det blåste omkring 20 sekundmeter i byarna och vågorna avr en och en halv meter höga, säger han.

Både Wentzel och navigatören klarade sig alltså oskadda, men var nog rejält omtumlade efter olyckan.

Regionförvaltningsverket gav Hakkarainen rätt

$
0
0

Utvecklingsdirektör Jyrki Hakkarainen har fått rätt av Regionförvaltningsverket då han ansett sig bli trakasserad av sin arbetsgivare Raseborgs stad. Hakkarainen har blivit orättvist behandlad på grund av språk och åsikter, sägs det i utlåtandet. Själv anser Hakkarainen utlåtandet vara rätt bra och att det hela nu blir ett polisärende.

Den tidigare utvecklingsdirektören vid Raseborg, Jyrki Hakkarainen, har ansett sig vara trakasserad av staden på språkliga och politiska grunder och nu ger den granskande arbetarskyddsmyndigheten Regionförvaltningsverket honom rätt. Den granskare som gått igenom ärendet ger Hakkarainen rätt både vad gäller den sänkta lönen han fick i och med kommunsammanslagningen 2009 och att han behandlats fel med då det gäller hans rätt att som utvecklingdirektör att föredra ärenden. Däremot anser granskaren att Raseborg försökt åtgärda bristerna efter att Hakkarainen påtalat trakasseri-problemen och på det viset har inte staden gjort sig skyldig till ett direkt fel i det gällande arbetarskyddsreglerna.

Utstängd från projekt

Hakkarainen (också tidigare kommundirektör i Pojo) säger bland annat i utlåtandet till Regionförvaltningsverket att han varit i en ojämlik position som den enda finskspråkiga medlemmen i ledningsgruppen. Han ger som exempel att han inte behandlats jämlikt vid förberedelserna inför kommunfusionen och att hans lön sänktes. Dessutom säger sig han ha uteslutits från politiska beredningar till skillnad från andra tjänstemän och att han inte fått föredra ärenden i stadens ledande organ så som han borde ha fått göra. Han har också stängts ute från näringslivsprojekt som varit hans ansvarsområde.
Hakkarainen var tvungen att avsluta sitt arbete som utvecklingsdirektör i början av november 2012 direkt efter ett beslut istadsstyrelsen kvällen innan. Däremot fick Hakkarainen det officiella uppsägningsbeslutet först i början av januari, det vill säga ett par månader senare. Hakkarainen har främst hänisat till problem med stadsdirektör Mårten Johansson och har sagt att de tidvis inte ens talat med varandra. Johansson har medgett att det funnits kommunikationsproblem.

Arbetsgivaren anser behandlingen rättvis

Arbetsgivaren har svarat på kritiken med att säga att Hakkarainen har behandlats både rättvist och jämlikt.
Lönen är samma klass som motsvarande tjänstemäns.
Men det finns skillnader i de personliga tilläggen. Hakkarainens tillägg sänktes på grund av förändrade arbetsuppgifter och mindre ansvar, påpekar staden.
Men Regionförvaltningsverkets granskare lyfter upp att det i samband med kommunfusionen fanns tjänstemän i motsvarande ställning fick personligt tillägg utan speciella motiveringar. Granskaren anser att Raseborgs stad inte kunnat framföra tillräckliga motiveringar eller fakta som skulle göra att Hakkarainens lön borde ha sänkts. Han får alltså rätt i frågan om att det var fel att sänka hans lön.

Staden har rett ut mobbningen

Granskaren anser också att Raseborgs stad har gjort fel eftersom Hakkarainen inte fått föredra ärenden i de olika organen på ett jämlikt sätt och hänvisar till lagen om likabehandling och hänvisar till en diskriminering på basen av språk och åsikt. Också arbetarskyddet har fört fram problemet med den orättvisa behandling som Hakkarainen ansett sig utsatt för men Raseborg har inte motiverat agerandet på något vis för arbetarskyddet.

Däremot anser granskaren att Raseborg försökt åtgärda bristerna efter att Hakkarainen påtalat trakasseri-problemen och på det viset har inte staden gjort sig skyldig till ett direkt fel i det gällande arbetarskyddsreglerna.
Granskaren säger i sitt utlåtande också att grundproblemen handlar om de båda parternas konflikter, brist på förtroende och åsiktsskillnader.

Hakkarainen kommenterar

Jyrki Hakkarainen själv kommenterar utlåtandet endast i en e-post:
" Jag tycker att utlåtandet var relativt bra. AVI (Regionförvaltningsverket, red.anm.) konstaterar entydigt att
jag har blivit diskriminerad.
Citerar utlåtandet:
"Viranhaltijaa on kohdeltu kielen ja mielipiteen johdosta syrjintäkiellon
vastaisesti."
I AVIs tidigare utlåtande från 21.10.2011 konstaterar AVI att jag har
blivit mobbad.
Nu har jag två utlåtanden som stöder mina tankar om mobbning och
diskriminering.
Ärendet går vidare till polisundersökning och senare till rättsprocess.
Jag vill inte kommentera saken annars i media."

Vad gäller uppsägningen av Hakkarainen i november 2012 så är det inte Regionförvaltningsverkets sak att ta ställning till lagligheten i den.

Regionförvaltningsverket sköter från och med 2010 de tidigare arbetsskyddsdistriktens ärenden och Hakkarainens ärende har skötts av arbetsskyddsförvaltningen vid Regionförvaltningsverket.

Läs också:
HFD anser att det var rätt att sänka Hakkarainens lön (10 maj 2013)
Hårda krav från Hakkarainen (16 oktober 2012)
Mer om bakgrunden till tvisten (19 oktober 2012)

[ ]

Första förlusten för Sun City

$
0
0

Hangölaget Sun City åkte på söndagen på sin första förlust den här säsongen. Hemmalaget Rajaritarit var bättre i division 2-matchen i amerikansk fotboll.

Slutsiffrorna i Villmanstrand skrevs 27-20. I paus var ställningen 6-0 till hemmalaget.

Sun City hade före söndagens förlust vunnit alla fyra matcher, men i Villmanstrand var hemmalaget Rajaritarit knappt bättre. Enligt Sun Citys tränare Kari Ketonen kunde matchen lika bra ha slutat i Hangölagets seger.

- Matchen var nog jämn och jag tror att vi blev snuvade på segern på grund av det, att matchen hade endast två domare, sade Ketonen efter matchen.

Tre domare nodvändigt

Normalt har en match på den här serienivån tre domare. Kari Ketonen säger att de två domarna missade en del grova fel som hemmalagets spelare gjorde.

- Vi överväga att lämna in en protest till förbundet för att matchen hade endast två domare. Vi funderar på saken, sade Kari Ketonen.

Sun Citys tränare berättar att Rajaritarit gick i en snabb ledning i slutet av första halvleken efter ett listigt avslut. I början av andra halvleken hade hemmalaget utökat sin ledning till 12-0 innan Sun City fick sin första touch down.

- Som bäst ledde vi med 20-12, men sedan föll vi på våra egna misstag i försvarsspelet, säger Ketonen.

På söndag spelar Sun City sista grundseriematchen. Den går mot East City Giants på Velodromens träningsplan i Helsingfors.

Sun Citys poäng mot Rajaritarit: Joakim Lindholm 2 x TD, Mikael Kangas 1 TD, Sebastian Berndtsson 2 x tilläggspoäng.

Raseborgs Skyttar knep medaljer i FM

$
0
0

Raseborgs Skyttar knep en del medaljer då FM-tävlingarna i pistol och gevär ordnades i Laukas. Tävlingarna avgjordes på 25- och 50 meters bana.

I damklassen 3x20 skott, gevär 50 meter, var Raseborgs Skyttars Erica Dufvelin bäst. Hon sköt resultatet 565 och slog tvåan Henna Kärhä med fem poäng.

RS:s Robin Stenström var tvåa på 3x40 skott med gevär. Han sköt resultatet 1143, det vill säga samma som Janne Vartiainen, MA. Antalet rena tior avgjorde segern.

Tobias Lindgren från Raseborgs Skyttar blev trea i pistol 60 skott i allmänna klassen med resultatet 544. Mästerskapet gick till Jani Sokura, Kankaanpään Ampujat, 566 poäng. Också med standardpistol lev Lindgren trea. Hans resultat var 528. Segern gick till Miika Leppänoro, IvUA, 550.

Therese Lindgren, RS, blev likaså trea i damklassens pistoltävling på 25 meters banan. Hon sköt resultatet 549 med 60 skott. Segern gick till Anette Källi, LehA, med resultatet 559 poäng.

Therese Lindgren blev trea också i standardpistol. Hon sköt 500 poäng. Vinnaren Anette Källi fick resultatet 511.

Resultaten från tävlingarna i Laukas finns här

Oavgjort för EIF mot seriejumbon

$
0
0

Seriejumbon LPS lyckades spela oavgjort med serie-ettan Ekenäs IF på söndagskvällen. Matchen som ingår i division 2, södra zonen, spelades i Degerö i Helsingfors.

Slutsiffrorna blev 1-1. I pausvilan ledde EIF med ett mål.

Casper Källberg gjorde EIF:s ledningsmål i den 35:e spelminuten. Hemmalagets Niko Haiko kvitterade ett par minuter före slutvisslingen.

EIF:s mittback Alex De John blev utvisad i den 42:a matchminuten och är nu avstängd från de två följande matcherna.

Efter femton omgångar toppar Ekenäs IF serietabellen. Laget har förlorat endast en av de femton matcher man spelat. Tolv matcher återstår att spela. Sin följande match spelar EIF mot Pallohonka från Esbo. Esbolaget ligger fyra från slutet i tabellen.

Matchen dömdes av Juho Luukkanen och den sågs av 164 personer.

EIF mot LPS: Oscar Forsström; Anton Brotkin, Alex De John (utv), Niklas Roiha, Simon Eklund (v); Ville Sevon, Sampsa Timoska, Lucas Mondino, Johan Estlander (86 min Tony Pihlström); Casper Källberg (69 min Robin Sid), Fisnik Gerxhaliu (63 min Arber Istrefi).

Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 253.

Viewing all 29191 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>