Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29809 articles
Browse latest View live

Sjundeå konkurrensutsätter maten och städningen

$
0
0

Politikerna i fullmäktige i Sjundeå förde en lång diskussion om konkurrensutsättningen av maten och städningen på sitt möte i måndags (6.3). Efter omröstning godkände fullmäktige till sist att en privat aktör får ta över städningen och matservicen i kommunen från och med i höst.

Under våren ska kommunen begära in anbud och målet är att en privat aktör ska kunna ta över från och med 1 augusti i år.

Fullmäktige röstade först om att remittera ärendet. Det var Harri Haanpää från gruppen Vihreä Vastuu som ville att frågan remitteras.

Han fick stöd och det handlade bland annat om att man ville klargöra en del saker och dessutom hade man inte hört grundtrygghetsnämnden och bildningsnämnden som representerar sektorer som berörs av upphandlingen.

Fullmäktiges ordförande, Arja Alho (SDP), ville också veta vad det helt konkret betyder för servicen på de olika enheterna - alltså skolor, daghem, äldreboende - då en del av personalen övergår till en privat arbetsgivare.

Fullmäktigeledamoten Heikki Valtavaara, som bildar sin egen grupp, var en av dem som motsatte sig en remittering å det skarpaste. Han konstaterade att tekniska chefen, Markus Moisio, har fullt upp med alla fuktskadade skolor i kommunen och att han inte behöver belastas med flera utredningar om konkurrensutsättningen.

Fullmäktige röstade med siffrorna 17-10 för att ärendet inte remitterades.

Billigare

Sjundeå har anlitat företaget Damico till hjälp för att bereda en konkurrensutsättningen av städningen och matlagningen.

Damico är ett konsultföretag som är specialiserat på bland annat effektivering av städnings- och matlagningsservice.

Företaget har räknat ut att Sjundeå kunde spara 200 000 euro per år i kostnader genom en privatisering.

Tvätt av golvbrunn med diskborste.
Också städningen ska privatiseras, men just den biten väckte mindre debatt. Tvätt av golvbrunn med diskborste. Bild: Johan Lindholm / Yle diskborste,golvbrunn,städning

Dessutom skulle Sjundeå slippa betala för en dyr renovering av centralköket och det skulle spara kring 600 000 euro.

Också då den omtalade landskapsreformen träder i kraft från år 2019 är det enklare om köksverksamheten är privatiserad, konstaterar Damico.

Kvalitetskriterier

Genast i början av behandlingen av ärendet föreslog SFP-gruppen att man lägger till en text om kvalitetskriterier i beslutet.

Gruppen hänvisade till Statsrådets principbeslut om kriterier för offentlig upphandling av livsmedels- och måltidstjänster från år 2016.

Det innebär bland annat att man ska tänka på odlingsmetoder som är goda för miljön, men även tänka på djurens välbefinnande. Också hälsa och livsmedelssäkerhet är viktigt.

lunchportion med potatis och köttfärssås
Kvalitetskraven för livsmedlen diskuterades livligt. Många tyckte de var bra, men funderade på vad de betyder i praktiken. lunchportion med potatis och köttfärssås Köttfärssås,lunch,mat,matportion,tongåvan

När man gör upphandlingar borde man åtminstone tänka på hur färska livsmedlen är, om de är av jämn kvalitet, hur sårbara de är, deras salt- och fetthalter, hur ekologiskt de har producerats, hurudan mängden bakterier är och hur säkra livsmedlen är.

Det är också viktigt att veta ursprungsland och i vilket land livsmedlen har förädlats.

Fullmäktige godkände till sist de här kriterierna efter omröstning och livlig diskussion. En ledamot röstade blankt, i övrigt föll rösterna 20-6 för kriterierna.

Bindande kriterier

En del politiker ifrågasatte ifall det blir några besparingar om kommunen ställer höga kvalitetskrav.

Tekniska chefen, Markus Moisio, konstaterade också att om kommunen ställer alltför speciella och tuffa krav kommer inget företag att lämna in anbud.

Han poängterade också att Damicos utredning om hur mycket pengar kommunen kunde spara handlar om en privatisering av nuvarande servicenivå och inte en förbättring eller med tuffare krav.

Fullmäktige diskuterade också om det handlar om rekommendationer eller om det är bindande krav. Kommundirektören Juha-Pekka Isotupa efterlyste då också klara direktiv om sanktioner ifall de här kraven inte uppfylls.

SFP:s Stefan Svanfeldt konstaterade att det handlar om kriterier som nämns då själva upphandlingen görs, men Isotupa efterlyste ändå direktiv om sanktioner.

Omröstning också om själva konkurrensutsättningen

Fullmäktige röstade också om att förkasta hela konkurrensutsättningen. SDP:s Kristian Parviainen tyckte man fortsätter som nu och istället utvecklar kosthållet och städningen i egen regi.

Men Sjundeå privatiserar nu alltså kosthållet och städningen i tre års tid med en option på tre år till. Det beslutade fullmäktige med rösterna 19-8.


Musikinstitutet och medborgarinstitutet fusioneras i Raseborg

$
0
0

Tanken är att det nya institutet ska inleda sin verksamhet från och med augusti i år. Nu ska en namntävling ordnas för att hitta ett nytt namn för det sammanslagna institutet som består av Musikinstitutet Raseborg och Raseborgs medborgarinstitut. Artikeln är uppdaterad med en kommentar av rektor Maarit Hujanen.

Kulturnämnden godkände en fusion på sitt möte på tisdagen (7.3) med två tillägg: För det första ska nämnden informeras kontinuerligt om fusionens framskridande och för det andra bör den nya organisationen garantera att de svenskspråkiga och de finskspråkiga studerandena behandlas likvärdigt.

Också rektor vald

Det nya institutet erbjuder fri bildning och grundläggande konstundervisning.

Maarit Hujanen är nu rektor för Raseborgs medborgarinstitut och hon blir rektor för det nya institutet från och med 1 augusti i år.

Maarit Hujanen
Maarit Hujanen blir rektor för det nya institutet. Maarit Hujanen Bild: Yle/Veronica Montén hujanen,maarit hujanen,medborgarinstitut,Raseborg,raseborgs medborgarinstitut,raseborgs musikinstitut,Västnyland

Hangö stadsfullmäktige och Ingå kommunstyrelse har godkänt det nya samarbetsavtalet. Musikinstitutet ordnar kurser även i Ingå och Hangö.

Ungdomsfullmäktige i Raseborg har inte något emot sammanslagningen, men påpekar att servicen inte får bli sämre för ungdomarna.

Sammanslagningen görs eftersom Raseborgs stadsfullmäktige den 6 juni i fjol godkände ett åtgärdsprogram som berör samtliga sektorer i stadens förvaltning.

Musikundervisningen blir inte lidande

Kursutbudet kommer att förändras väldigt lite det första läsåret säger rektor Maarit Hujanen.

Det har också funnits de som har befarat att musikinstitutets högklassiga musikundervisning kan bli lidande då instituten slås ihop. Hujanen försäkrar ändå att oron är obefogad.

- Det finns ett avtal och budgeten styr väldigt mycket vad vi gör. Musikundervisningen ordnas utgående från välbeprövade metoder och enligt önskemål av kommunerna. Vi samarbetar med kommunerna och blivande biträdande rektorn Tuula Kalmi har översyn på att kursutbudet hålls på samma nivå som förr.

Ännu större enhet

Hujanen talar för att förstora institutet ytterligare och hoppas på att de små medborgarinstituten i Hangö och Ingå också kan tänka sig att bli en del av en större helhet i framtiden.

I Hangö finns just nu planer på att fusionera det svenska och finska medborgarinstitutet i staden.

Ingå skjuter på tidtabellen för kommunens planläggningsprojekt

$
0
0

Planläggningen i Ingå kräver mera tid än beräknat. Därför ruckar nu samhällstekniska nämnden på tidtabellen för de många stora planläggningsärendena som är aktuella.

Tidtabellen för den strategiska generalplanen för fastlandet i Ingå håller ändå till den del att planen nu läggs fram till påseende den 20 mars, säger samhällstekniska nämndens ordförande Peter Siggberg (SFP).

Peter Siggberg (SFP), ordförande för samhällstekniska nämnden i Ingå.
Peter Siggberg. Peter Siggberg (SFP), ordförande för samhällstekniska nämnden i Ingå. Bild: Yle/Robin Lindberg ingå,ingåpolitiker,peter siggberg,siggberg peter,västnyland

Med erfarenhet från arbetet med den inre generalplanen, som också är på hälft, vet Siggberg att en hel del anmärkningar kan lämnas in och det leder till att tidtabellen skjuts framåt för planen.

Det var meningen att planen för den inre skärgården skulle kunna godkännas i fullmäktige i juni, men det blir tidigast i höst, säger Siggberg.

I höst är det också ett nytt fullmäktige, en ny styrelse och en ny nämnd som ska behandla ärendena eftersom det är kommunalval i vår. Det kan också innebära fördröjningar då nya politiker ska sätta sig in i ärendena, konstaterar Siggberg.

Barösund och Bergvalla

Det skulle vara bra att komma igång med generalplanen för Barösund och stranddetaljplanen för Bergvalla, säger Siggberg. Tidtabellen för de planerna beror på när Fredrik Lindberg, som är arkitekt och engagerad i generalplanen för den inre skärgården, blir ledig för arbetet.

Men också här skjuts tidtabellerna framåt en del från det ursprungliga, säger Siggberg.

Parkeringen ett problem i centrum

Detaljplanerna för centrum och rallyässet Marcus Grönholms projekt, Ingåstrand, i centrum är ännu i initialskedet.

Men det skulle vara bra om planerna för Ingåstrand gick framåt eftersom kommunen behöver frigöra mera parkeringsplatser i centrum, säger Siggberg. Då planerna för Ingåstrand klarnar, kan kommunen bättre planera parkeringen, säger han.

Strand i Ingå småbåtshamn.
Ingåbon Marcus Grönholm och GSP Group är intresserade av ett fem hektar stort område alldeles invid affärscentret Ingå Strand. I planerna för området finns bostäder, affärsverksamhet och båthamnsfunktioner. Strand i Ingå småbåtshamn. Bild: Yle/ Bubi Asplund affär,båthamn,båtturism,ingå,livboj,småbåtshamn,strand,strand i ingå,turism,västnyland

Också tidtabellen för det nya området Ingåport vid stamväg 51 skjuts framåt och det kan hända att fullmäktige behandlar frågan först i nästa år.

Men om något företag visar stort intresse och är beredd att etablera sig i Ingåportområdet kan kommunen försnabba processen, lovar Siggberg.

Invånarmöte om luftproblemen i Sjundeå

$
0
0

Den 22 mars ordnar Sjundeå kommun en informationskväll för invånarna om luftproblemen i kommunens olika byggnader.

Tidigare ordnades info om Aleksis Kiven koulu för föräldrar och elever, men nu ska ett mera allmänt invånarmöte ordnas.

Kommunen håller som bäst på att i rask takt utreda var kommunen ska placera sina skolbarn då luften är så dålig inomhus.

Över en halv miljon till arrangemangen vid Aleksis kiven koulu

Först utreder kommunen om det finns rum för tillfälliga klassrum i kommunens fastigheter i centrum.

Sedan ska kommunen konkurrensutsätta byggandet av tillfälliga modulbyggnader för eleverna i Aleksis Kiven koulu. De tillfälliga byggnaderna ska placeras på åkrar norr om sportplanen.

Kommunfullmäktige godkände på måndagen (6.3) att en summa på 600 000 euro tas med bland tekniska nämndens investeringar i budgeten för i år.

Pengarna är just avsedda för de tillfälliga arrangemangen för Aleksis Kiven koulu.

Att fly för sitt liv

$
0
0

Att fly för sitt liv

Ranias historia är en berättelse om mod, hopp och kvinnokraft.

Många män i mitt land tycker att kvinnokroppen finns till för att ge dem barn eller njutning. Om jag tvingas åka tillbaka blir jag bortgift och får aldrig chansen att uppfylla min dröm om att bli advokat och jobba för mänskliga rättigheter, säger 15-åriga Rania Alzubaidi som flytt från Irak till Finland.

Rania Alzubaidi sitter i en trång liten båt utanför Greklands kust. Solen strålar från en obarmhärtigt blå himmel och hon har kastat upp flera gånger. Stanken är outhärdlig.

Med henne i båten finns hennes mamma, bror, brorsbarn och svägerska. De övriga är främlingar som, liksom hon, flytt från ett land i krig.

Tungan klibbar i munnen, hon har knappt druckit något alls på flera dagar. Lilla Dudi, två år gammal, frågar efter vatten. De har inget att ge honom.

Många timmar senare, när familjen först blivit strandsatt på en ö mitt ute i ingenstans, för att sedan bli upplockad av en annan båt blir påfrestningen för stor för 12-åriga Ranias kropp. Hon tappar medvetandet.

Vid det här laget är den söndriga båten nästan helt vattenfylld och hon glider långsamt över kanten. Här kunde Ranias berättelse, liksom så många andras, tagit slut. Men det gör den inte.

I sista sekund upptäcker hennes mamma vad som håller på att hända och lyckas dra henne ombord.

- Jag minns knappt något alls. Bara att hon ropade mitt namn. Rania, Rania!

     


Om du dör så dör jag också

Rania är född och uppvuxen i Bagdad, Irak. Så länge hon levt har landet varit oroligt, periodvis mer, periodvis mindre.

Rania inleder sin skolgång i Irak men när läget blir kritiskt bestämmer sig familjen för att fly till Syrien som vid den här tiden anses vara säkrare än Irak.

- Jag älskade Syrien och vi bodde där i ungefär fyra år. Sedan fick vi höra att Irak var tryggt igen så vi bestämde oss för att återvända hem. Men situationen hade bara blivit värre.

Otryggheten blir en ständig följeslagare. Rania får aldrig gå någonstans på egen hand eftersom kidnappningar och krav på lösensummor hör till vanligheterna.

- Mamma såg till att jag aldrig var ensam. Hon sa till mig att om jag dör så dör hon också.

 

En dag detonerar en bomb precis vid Ranias skola.

- Min bästa vän satt i klassrummet bredvid. Hon dog när bomben smällde och fönstret gick sönder och rasade in över henne. Efter det var jag rädd när jag duschade, lagade mat, ja till och med när jag sov. Rädslan försvann aldrig.

Min bästa vän satt i klassrummet bredvid. Hon dog när bomben smällde.― Rania

Redan innan den händelsen har tanken på att lämna Irak börjat gro, speciellt hos Ranias mamma. När okända män kommer och hotar med att bränna ner hennes frisörsalong eftersom de anser att kvinnor inte har någon plats i arbetslivet finns det inget annat kvar att göra. Familjen bestämmer sig för att ge sig av.

- Vi gjorde allt för att ta oss ut ur Irak. Vi kontaktade immigrationscentret och ansökte om att få åka till USA men fick nekande svar. Mamma åkte av och an till Syrien för att se om vi kunde ta oss dit, men läget försämrades också där.

Till slut får familjen kontakt med en irakisk man bosatt i Sverige som lovar att hjälpa dem. Han påstår sig bland annat veta hur de ska gå och var de kan stiga på en båt. Den typen av information betalar en utsatt och desperat familj dyrt för att få höra.

Men mannen ljuger. Många gånger uppger han fel uppgifter eller låter helt enkelt bli att svara när de försöker kontakta honom.

- Han lurade oss, men samtidigt var han den enda vi kunde vända oss till. Vi hade ingen annan.


Rania Alzubaidi.  copyright: Yle/Malena Holmström



Rania Alzubaidi. copyright: Yle/Malena Holmström
alzubaidi,rania

Ett mirakel

I en gassande sommarsol lyckas familjen slutligen ta sig till Turkiet. I Irak lämnar de efter sig en möbelaffär som Ranias pappa driver. En affär som snabbt länsas av tjuvar så snart det står klart att den är övergiven.

Rania berättar om hur familjen vandrar över ett högt berg utan egentliga stigar eftersom mannen i Sverige sagt att båten som ska ta dem till Europa finns på andra sidan.

- Vi hade knappt mat eller vatten. Vi såg inga människor på vägen, bara obehagliga djur som ormar. Min brors yngsta barn var bara några månader gammal då. Det är ett mirakel att hon överlevde.

Efter många dagar av vandring, och lika många dagar av väntan kommer båten till slut.

- Den var liten och jag såg att den inte skulle rymma alla de människor som stod på stranden. Då skrek jag rakt ut: Snälla, ta oss! Eftersom vi hade två små barn med oss blev vi den sista familjen att stiga ombord. Jag förstod inte då vilken farlig färd vi hade framför oss.

 

Att se ett barn födas

När en människa utsätts för en krissituation är det vanligt att hon reagerar genom att bli apatisk, en slags psykisk bedövning. Medan Rania sitter i båten, hopklämd bland alla människor, tittar hon på sin brorsson, tvååriga Dudi.

- Han var så liten och satt bara tyst och stirrade.

När båten äntligen når Grekland är alla trötta och blöta. De ägodelar familjen packat med sig har försvunnit i Medelhavet. Den grekiska polisen för dem till ett ställe där de får vila.

Åter en gång försöker de kontakta den irakiska mannen i Sverige för att be om hjälp. När han äntligen svarar säger han att resan hittills har varit en barnlek, nu börjar den farliga biten.

Från Grekland tar familjen Alzubaidi sig till Serbien, vidare till Ungern och Österrike. Oftast går de, ibland åker de bil och betalar smugglarna dyrt.

Vid gränskontrollerna ligger de gömda under filtar i bilar. Håller andan, ber att ingen ska göra en noggrannare granskning av bilen.

I Österrike bor de på gatan ett tag, men hör sedan ett rykte om att man kan ta tåg till Tyskland och bestämmer sig för att åka.

Vistelsen i Tyskland blir ändå inte särskilt långvarig. Familjen åker vidare med tåg, målet är Sverige.

- På tåget fick vi höra att många irakier fått negativa asylbesked i Sverige och att chanserna är större om man åker till Finland. Dessutom fick vi höra att Finland är ett bra land med en bra skola. I Finland kan man bygga en framtid.

En natt knackade det på min dörr och de berättade att en kvinna som bodde på förläggningen skulle föda barn― Rania

Så hamnar familjen Alzubaidi småningom i Raseborg och på Mjölbolsta flyktingförläggning. Bakom sig har de många veckor av resande, framför sig en framtid fylld av ovisshet.

Rania, som talar både arabiska och engelska, får ofta agera tolk på förläggningen, sin ringa ålder till trots.

- En natt knackade det på min dörr och de berättade att en kvinna som bodde på förläggningen skulle föda barn. Det fanns ingen tolk där på natten så jag åkte med till sjukhuset och var med under hela förlossningen. Det var en mycket speciell upplevelse.

Nästa dag går Rania till skolan precis som vanligt.

- Jag frågade min kompis om hon någonsin sett ett barn födas och hon sa nej. Det har jag, sa jag.

Väntan på besked kan ibland bli oändligt lång även om skolan tar upp en hel del av Ranias tid. Varannan torsdag bakas det så att det slår imma på rutorna hemma hos den familj i Karis som Alzubaidis nu bor hos.

- Det var en bekant till oss som föreslog att vi skulle gå med i Reko-ringen här i Karis. Varannan fredag är vi där och säljer bland annat falafel. Affärerna går bättre och bättre hela tiden och folk börjar känna igen mig nu.

Jag vill vara oberoende!

Efter bara några månader i Finland börjar Rania skolan här. Hon är motiverad och lär sig snabbt finska.

- Språk och utbildning är viktigt för mig och borde vara något som alla kvinnor har tillgång till, oavsett var man bor. I Irak är det inte okej för kvinnor att utbilda sig och ha ett yrke.

Rania berättar att det är svårt att ändra på den inrutade synen på vad kvinnor kan och inte kan göra.

- Många människor har under hela sin uppfostran fått höra att kvinnor ska giftas bort, sköta hushållet och ta hand om sina barn. Min pappa tycker att det är okej för kvinnor att utbilda sig, men samhället tycker annorlunda.

Rania säger att det enda sättet att förändra det här är genom utbildning. Bland den yngre generationen tycker hon sig redan se en förändring i tankesättet.

- Jag vill tjäna pengar och försörja mig själv. Jag vill inte vara beroende av en man och stå i köket hela dagarna!

Tyvärr är det med stor sannolikhet just en sådan tillvaro som väntar Rania ifall hon och hennes familj tvingas åka tillbaka. Familjen har i dagsläget fått avslag på sin asylansökan och väntar nu på att få höra vad överklagan för med sig. Under tiden fortsätter Rania gå i skolan, träffa vänner och lära sig koreanska via Youtube.

- Att leva i ovisshet är hemskt. Vi vet inte vad som kommer att hända.

Rania har valt att inte bära hijab eftersom hon är rädd för att möta fördomar.
- Jag skulle vilja ha en för jag tycker att den klär mig, men folk skulle tänka så mycket om mig utan att känna mig. Därför har jag valt att låta bli.

Till Irak vill Rania bara återvända om kriget tar slut.

- Irak är inte ett säkert land och jag får inte utbilda mig där som jag får i Finland. Dessutom finns det ingen som skulle ta en kvinnlig advokat på allvar där.

Som ung kvinna i Irak blir hennes uppgift knappast att jobba med mänskliga rättigheter, något hon drömmer om. Där väntar i stället en tillvaro som hemmafru.

- Min mamma skulle inte vilja gifta bort mig, men vad har hon för val? Om vi åker tillbaka till Irak och jag inte gifter mig tror folk att det är något fel på mig. Om du är flicka är det helt enkelt det som förväntas av dig. Och även om du inte älskar din man så måste du vara med honom.

Men mest av allt hoppas Rania på att få stanna i Finland.

- Jag hoppas att jag har min framtid här. Men det känns som att de som fattar beslut inte ens lyssnar på våra berättelser. Vi är bara människor, så snälla behandla oss som sådana.

Skolor i Raseborg ska bli mer jämställda

$
0
0

Äldre elever i grundskolor i Raseborg får säga sitt om jämställdheten i skolan. På basen av resultaten ska sedan en jämställdhetsplan göras upp.

Lagen om jämställdhet mellan könen kräver att varje grundskola utarbetar en jämställdhetsplan och arbetet har nu kommit i gång i Raseborg.

Tanken är att elever i årskurs 5-9 varje år ska få besvara en enkät om hur jämställd deras skola är.

Samma bedömning oberoende kön

Jämställdhetsplanen ska innehålla en beskrivning av hur jämställdheten ser ut i skolan plus olika insatser och åtgärder som skulle främja att alla elever behandlas lika oberoende kön.

Tyngdpunkten ligger på hur undervisningen ordnas, skillnader i lärandet och bedömningen av studieprestationer. Planen ska också ta upp hur skolan ska förebygga och undanröja sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön.

Tågförseningar mellan Åbo och Helsingfors

$
0
0

VR meddelar på sin webbsida om förseningar i fjärrtågtrafiken på kustbanan.

I morse upptäcktes ett tekniskt fel som hindrar växelbyte i Salo. Felet i växlarna har reparerats, men flera tåg är ändå försenade.

Följande tåg är försenade:

- InterCity 946 kl. 7.30 Åbo-Helsingfors ca 50 minuter
- InterCity 948 kl. 8.10 Åbo hamn-Helsingfors ca 45 minuter
- InterCity 950 kl. 9.30 Åbo-Helsingfors avgår ca 50 minuter försenat
- InterCity 979 kl. 7.30 Helsingfors-Åbo ca 40 minuter

Raseborg Pride 2017 planeras i Karis

$
0
0

Det finns intresse i Raseborg att arrangera en pridefestival också i år. Den här gången är tanken att paraden ska ordnas i Karis.

Onsdagen den 15 mars ordnas en träff där intresserade kan utbyta tankar och idéer och diskutera fritt. Målet med mötet är att grunda en arbetsgrupp som kan jobba vidare med planerna.

Mötet ordnas klockan 18 på Karis bibliotek.

Mötet kallas samman av Raseborgs kulturbyrå, men meningen är att staden inte ska hålla i trådarna i år. Huvudansvaret ska ligga hos arbetsgruppen.

Raseborgs första pridefestival ordnades i Ekenäs i fjol och då deltog 600 människor i paraden.


SFP och Samlingspartiet har hittat varandra i Ingå

$
0
0

Orden vill inte räcka till när fullmäktigeordföranden Sari Wilhola från Samlingspartiet lovordar de gångna fyra årens samarbete med Ingås största parti SFP. Men grupperna har olika hjärtefrågor, påminner SFP. Samlingspartiet tror att det åter kan bli aktuellt att granska skolnätet i Ingå.

- Vi har jobbat bra tillsammans. Jag tycker det har gått jättebra de senaste fyra åren i Ingå. Ekonomin är i skick och vi har jobbat tillsammans.

Kaj Karlstedt och Sari Wilhola. Två Ingåpolitiker sitter vid ett bord i en radiostudio. En mikrofon, papper och pennor på bordet.
Kaj Karlstedt (SFP) och Sari Wilhola (Saml). Kaj Karlstedt och Sari Wilhola. Två Ingåpolitiker sitter vid ett bord i en radiostudio. En mikrofon, papper och pennor på bordet. Bild: Yle/Linus Westerlund Ingå,Kaj Karlstedt,kommunalval 2017,Sari Wilhola,Västnyland

Samlingspartiet är den stadigast växande gruppen i Ingå. SFP har den mesta makten i Ingå. I valet 2012 fick SFP egen majoritet, 14 platser av 27. Kaj Karlstedt från SFP håller med Wilhola om att samarbetet de två grupperna emellan har varit gott.

- Det är precis som Sari säger att vi har kunnat samarbeta väl och haft samma syn på hur man löser problemen.

Wilhola: Bara små skillnader mellan SFP och Samlingspartiet

Är det så att gamla svenskspråkiga Ingåbor röstar på SFP medan nyinflyttade finskspråkiga Ingåbor ger sin röst till Samlingspartiet, men i övrigt är ni ideologiskt rätt nära varandra?

- Ja, säger Wilhola.

Kaj Karlstedt betonar att SFP inte enbart är en svensk version av Samlingspartiet.

- Det ryms många olika ideologier i SFP. Det är ibland en prövning, men oftast en rikedom.

Vi har kanske olika hjärtefrågor.― Kaj Karlstedt om skillnaden mellan SFP och Samlingspartiet.

Finns det då ingen skillnad mellan SFP och Samlingspartiet i Ingå?

- Jag tycker inte det. Kanske små saker. Jag kommer nu inte ihåg något. Vi har samma åsikt i ekonomi- och i skolfrågor, försäkrar Wilhola.

Karlstedt preciserar.

- Vi har kanske olika hjärtefrågor. För Samlingspartiet har finskspråkiga skolan varit deras största hjärtefråga.

Han avser den finska skolan Merituulen koulu som drabbades av omfattande fukt- och mögelskador. Eleverna evakuerades till Västankvarn, skolan renoverades och byggdes till.

SFP:s hjärta klappar mest för andra frågor, menar Karlstedt.

- För oss har kanske planläggningen varit viktig. Men när vi lyfter fram frågorna har vi kunnat samarbeta och komma till ett gott resultat.

Soile Gustafsson och Rannvi Wallen. Två Ingåpolitiker sitter vid ett bord i en radiostudio. En mikrofon, frukt, papper och pennor på bordet.
Soile Gustafsson (SDP) och Rannvi Wallen (Grön). Soile Gustafsson och Rannvi Wallen. Två Ingåpolitiker sitter vid ett bord i en radiostudio. En mikrofon, frukt, papper och pennor på bordet. Bild: Yle/Linus Westerlund Ingå,kommunalval 2017,rannvi wallen,Soile Gustafsson,Västnyland

Också den gröna ideologin får plats i SFP. Rannvi Wallen kandiderade 2012 för SFP. Nu ställer hon upp som grön kandidat. Wallen säger ändå att ingenting dramatiskt har hänt.

- Det handlar om en personlig prioritering. Jag har alltid haft gröna tendenser. Det handlar bara om fokusering.

Wallen tycker det är bra att man som svenskspråkig kan vara med i De gröna.

Skillnaden mellan SFP och De gröna tycker hon är enkel att beskriva.

- Hållbar utveckling.

2012-2016: En försoningsperiod?

Den föregående perioden 2008-2012 var uppslitande i Ingå. De obundna med Heimo Hakala i spetsen fick i valet 2008 över 800 röster. Tillsammans med andra grupper kunde de förenas i en protest mot det gamla styret och SFP:s starka ställning. Det blev en uppslitande period i Ingå.

Ingå fullmäktiges presidium 2011-2012
De obundnas Heimo Hakala väckte starka känslor i Ingå. På bilden tillsammans med Soile Gustafsson (SDP) och Kristian Westerholm (SFP, i mitten): Ingå fullmäktiges presidium 2011-2012 Bild: YLE/Sofia Söderlund heimo hakala,ingå,kristian westerholm,soile gustafsson,västnyland

Men i valet 2012 var De obundna borta. Tonen har under de gångna fyra åren varit mera försonlig.

Soile Gustafsson från SDP är försiktig i sin beskrivning.

- Det har faktiskt varit lite annorlunda. Men jag skulle ha önskat mera utveckling också den här perioden.

Skolnätet kan komma upp på nytt

Skolnätet i Ingå har varit under lupp under den gånga perioden. Den finska skolan Merituulen koulu har efter omfattande fuktskador renoverats och byggts till och eleverna har återvänt från Västankvarn lilla svenska byskola dit de evakuerades.

Fokus har småningom flyttat tillbaka till den svenska skolan i kyrkbyn, Kyrkfjärdens skola. I planerna finns nu renovering samt ett tillbygge för att skapa ett allaktivitetscentrum med förutom skolan också centralkök, ungdomsverksamhet, medborgarinstitutet, musikinstitutet och olika möteslokaler.

Vy över en nyrenoverad del av Merituulen koulu
Merituulen koulu, Ingås finska skola, har renoverats och byggts ut. Vy över en nyrenoverad del av Merituulen koulu Bild: Yle/Robert Ehrnsten ingå,merituulen koulu,merituuli,merituuliskolan,skola,västnyland

Det blir fråga om en investering i miljonklassen. Fullmäktige har i budgeten och ekonomiplanen för 2017-2019 reserverat ungefär 2,5 miljoner euro, men summan kan stiga beroende på vilka verksamheter som ska få plats i Kyrkfjärden.

Har kommunen efter alla dessa investeringar fortfarande råd att också upprätthålla en liten byskola i Västankvarn eller räcker det med svensk skola i Kyrkfjärden och Degerby?

- Det är en intressant fråga hur det går med eleverna i Västankvarn skola. Min son har gått i skola där och jag tycker det har varit en bra skola, säger Soile Gustafsson från SDP.

Sari Wilhola vågar inte lova att Västankvarn är kvar efter sju år.

- Det vet jag inte. Men efter fyra eller fem år finns skolan nog ännu.

Barösunds skola
Skolan i Barösund stängde för flera år sedan. Barösunds skola Bild: Niklas Lindholm barösund,barösunds skola,skola,skolbyggnad,staket

Wilhola tror ändå att den nya fullmäktigesamlingen får lov att granska skolnätet på nytt trots att nuvarande fullmäktige så sent som i november beslutade att förändringar inte behövs.

- Jag tror att Västankvarn och skolnätet kommer upp eftersom det kostar så mycket att renovera Kyrkfjärdens skola.

Ett rött trähus ute på landsbygden. Det är Västankvarns skola i Ingå.
Västankvarn skola. Ett rött trähus ute på landsbygden. Det är Västankvarns skola i Ingå. Bild: Yle/Veronica Montén 100 år,ingå,västankvarn,västankvarn skola,västnyland

Kaj Karlstedt ser inga problem med den lilla byskolan.

- Västankvarn skola är till alla delar bra i dag. De får god undervisning, de har bra med lärare och elevunderlaget är i skick. Jag tycker det är en fördel att det finns olika typer av skolor i vår kommun där över hälften av invånarna bor ytter om centrum.

Wilhola vill inte stämpla skolan som dålig.

- Eleverna och lärarna trivs där, påminner hon.

Rannvi Wallen försvarar Västankvarn, som hon tycker har profilerat sig. Det finns en efterfrågan på en landsbygdsskola som Västankvarn, säger hon.

- Elevunderlaget har vuxit och det finns familjer som väljer skolan trots att de själva får stå för skjutsarna.

Finska klasser i Degerby

Sari Wilhola vill i framtiden också ha årskurserna 1-2 för finskspråkiga i Degerby. Det kunde locka fler familjer från huvudstadsregionen då avståndet är kortare än till Ingå centrum.

Wilhola tror ändå inte att det ännu blir aktuellt med finska klasser under den kommande perioden.

- Jag tror att det tar längre än fyra år, men vi ska se.

Elever i Degerby skola i Ingå övar till stafettkarnevalen 2012.
Degerby skola har i dag endast svenskspråkiga skolklasser. Dagvård erbjuds på båda språken. Elever i Degerby skola i Ingå övar till stafettkarnevalen 2012. Bild: YLE/Monica Slotte degerby,degerby skola,elever,ingå,skola,stafettkarneval 2012,västnyland

SFP:s Kaj Karlstedt är inte helt negativ.

- Om Merituulis nuvarande lokaler inte räcker till, och det finns ett elevunderlag där, så inte ställer jag mig mot att ha finskspråkig undervisning i Degerby. Det är ganska fullt i Merituuli redan nu.

Han understryker ändå att Degerbyskolans lokal i så fall måste ses över.

- Man måste hitta en lösning som fungerar. Det gäller antagligen att bygga till i Degerby. Men gymnastiksalar och kök kan säkert vara gemensamma. Visst är det möjligt.

Med svensk- och finskspråkiga elever på samma tomt kunde kommunen också satsa på nya idéer, kastar Wilhola fram.

- Det kunde vara någon slags språkbadsklasser i Degerby.






Läs mera:

Larsgatan i Lojo är fylld med bilar.

Lojokandidater: Det ska inte kosta att parkera sin bil

Parkeringsavgifterna i centrum är idiotiska. Lojos parkeringsövervakare är världskända för sin snabbhet. Slopa parkeringsavgifterna på alla utom två eller tre gator. Det anser fyra partiers kommunalvalskandidater från Lojo. De deltog i Yle Västnylands valdebatt. Se videor!

En sjö undersöks i Sjundeå i sommar

$
0
0

Kommunerna har en lagstadgad skyldighet att följa upp miljöns tillstånd. I Sjundeå har kommunen valt att undersöka ytvattnet i sjöar och i år ska en sjö undersökas.

Sjundeå kommun har i för i år reserverat 2 000 euro för undersökning av vattendrag. För de pengarna har man låtit Västra Nylands vatten och miljö göra upp ett ytvattenprogram för åren 2017-2026.

Dessutom räcker pengarna till att låta undersöka ytvattnet i en sjö i Sjundeå i sommar.

Tanken är att kommunen sedan årligen låter undersöka tre sjöar fram till år 2026.

I programmet har en del sjöar slagits fast, men dessutom har kommunen möjlighet att välja en sjö som inte nämns i programmet.

Mångsidiga undersökningar

I vattendragen undersöks bland annat syretillståndet, övergödningen, näringsnivån, surheten, humusmängden och mängden bakterier.

Algblomning i Houtskär.
Om det finns blågröna alger i sjön då proverna tas undersöks också de. Algblomning i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman algblomning,Blågröna alger

Årligen slår man fast mera noggrant vad som ska undersökas beroende på hur mycket pengar som har reserverats i budgeten för ändamålet.

Resultaten för undersökningen presenteras på webbsidan Vattnenskvalitet.fi.

Flera obekanta sjöar

Sedan tidigare deltar Sjundeå på uppdrag av Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (NTM) i övervakningen av Sjundeå å och Pickalaviken. De undersökningarna bekostas av flera parter som har verksamhet som påverkar vattendragen.

Dessutom undersöker kommunen vattenkvaliteten vid officiella badstränder.

Västra Nylands vatten och miljös kontor i Lojo.
Det är budgeten som bestämmer hur omfattande undersökningar som utförs årligen. Västra Nylands vatten och miljös kontor i Lojo. Bild: yle/Petra Thilman laboratorium,vattenanalys,vattenprover,västra nylands vatten och miljö r.f.,västra nylands vatten och miljös vattenlaboratorium i lojo

Däremot är flera sjöar i Sjundeå inte särskilt väl undersökta. Västra Nylands vatten och miljö har listat 28 sjöar i Sjundeå som är bara lite eller inte alls undersökta. Det finns uppgifter om sju sjöar i Sjundeå på Vattnenskvalitet.fi.

Diskussion om vilket vattendrag man väljer

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjundeå skulle på sitt möte på tisdagen (7.3) slå fast vilken sjö som ska undersökas i sommar i Sjundeå. Förslaget var Fårträsket eftersom man inte har undersökt vattendraget särskilt noga.

Men nämnden ville diskutera också andra möjligheter och nämnde bland annat Kynnarträsket som inte har en officiell badstrand, men där många ändå väljer att simma.

Men eftersom nämnden inte har möte förrän i maj och det då blir en för stram tidtabell för de som ska planera provtagningarna gav nämnden lov till miljöinspektören Anu Hynninen att fatta slutligt beslut om vilken sjö som ska undersökas i Sjundeå i sommar.

Nordkalk: Gruvan i Svartå dammar inte mycket

$
0
0

Det dammar inte särskilt mycket från kalkbrottet i Svartå. Det visar kalkstensbolaget Nordkalks mätningar. Nordkalk vill bryta fyra gånger mera kalksten i framtiden. Det oroar en del Svartåbor medan andra tar planerna med ro.

Jordbrukaren Johan Wasström bor på en gård en bit från Hållsnäsvägen som löper förbi Nordkalks dagbrott. Han tycker att det är bra att bolaget vill utvidga verksamheten.

- Det är bra för Svartå att det finns jobb.

Nordkalk vill uppdatera miljötillståndet. Enligt det nuvarande miljötillståndet får bolaget bryta 50 000 ton kalksten om året. Nordkalk vill i framtiden kunna bryta 200 000 ton om året.

Positivt med kalkbrott i Svartå

Yle Västnyland har pratat med en handfull Svartåbor som är positiva till att det finns ett kalkbrott på orten. De upplever inte att det bullrar eller dammar särskilt mycket.

Johan Wasström är mjölkproducent i Svartå.
Johan Wasström. Johan Wasström är mjölkproducent i Svartå. Bild: Yle/Bubi Asplund johan wasström,mjökproducent,raseborg,svartå,västnyland

Johan Wasström har bott hela sitt liv i Svartå och säger att gruvan inte stör honom.

- Det finns säkert buller, men det hör jag inte. Jag har också åkrar i närheten av gruvan och jag har inte lagt märke till att det dammar särskilt mycket.

Dammet bekymrar en del Svartåbor

Dammet och bullret bekymrar däremot pensionären Gösta Lundén som bor i ett hus där han kan blicka ut över Hållsnäsvägen. Lundén bor en dryg kilometer från kalkstensgruvan.

En man står lutad mot en snöskyffel med snöig bakgrund. Han heter Gösta Lundén.
Gösta Lundén. En man står lutad mot en snöskyffel med snöig bakgrund. Han heter Gösta Lundén. Bild: Yle/Marica Hildén gösta lundén,gösta lundén gillar inte nordkalk i svartå,raseborg,svartå,västnyland

Lundén tycker att det låter väldigt häftigt att öka från 50 000 ton kalksten om året till 200 000 ton.

- Transporterna var små då brottet började i mitten på 1950-talet, allt gick lugnare till då. Allt har blivit större längs med åren och det för med sig damm och buller.

Gösta Lundén säger att familjen hör bullret från kalkstensbrottet, däremot lider de inte av dammet.

- De som bor närmare Hållsnäsvägen märker det. Jag har hört klagomål, det är inte så många som klagar, men det hörs.

Farthinder behövs på Hållsnäsvägen

De Svartåbor som Yle Västnyland pratat med är mera bekymrade över trafiken än över att kalkstensgruvan eventuellt utvidgas. Långtradare kör kalk från gruvan, men även den vanliga personbilstrafiken är bekymmersam.

Flera Svartåbor efterlyser farthinder på Hållsnäsvägen om Nordkalk får lov att bryta mera kalksten i Svartå.

- Fotgängare, cyklister och barn har fullt upp med att hålla reda på trafiken, säger Gösta Lundén.

Johan Wasström säger att det inte är positivt om trafiken ökar mycket, men han tycker inte att man kan tala om att det är mycket trafik på Hållsnäsvägen i dag.

- Trafiken var mycket farligare på 1970-talet då vägen var kurvig. Nu är både vägen och bilarna bättre, så jag tycker inte att det är någon större fara.

Gösta Lundén säger att både personbilar och långtradarna från gruvan har svårt att hålla sig till hastighetsbegränsingen på 40 kilometer i timmen.

- Farorna blir större ju flera som kör här.

Nordkalk: Det dammar inte mycket

Nordkalk höll möte på onsdag kväll (8.3) i Svartå för att informera om planerna.

Bolaget berättade bland annat om mätningarna av damm. Mätningarna visar att kalkbrottet inte dammar mera än tillåtet. Resultaten är klart under det gränsvärde som gäller.

Under mötet blev trafiken den fråga som diskuterades allra livligast. På mötet beslutade man att Nordkalk ordnar ett möte med närings-, trafik- och miljöcentralen, polisen, entreprenören och andra parter för att diskutera problemen med fortkörning på Hållsnäsvägen.

Nordkalks kalkbrott i Svartå

Kalkstensgruvan i Svartå ägs av Nordkalk. Den öppnades av Lojo kalkverk år 1954.

Det bröts omkring nio miljoner ton kalksten fram till år 2005. Det bröts även tre miljoner ton annan sten, som mest blev till grus.

Gruvan stängdes efter sommaren 2005 då efterfrågan på kalksten minskade. Krossning förekom ändå till en del.

Svartågruvan öppnades igen år 2010 då Nordkalk hittade nya kunder.

Artikeln uppdaterades klockan 20:50 den 8.3 med uppgiften om att man beslutade ordna ett möte om trafiksäkerheten.

Nya vårdreformen tvingar Sjundeå att upphandla vård igen

$
0
0

Sjundeå kommun måste konkurrensutsätta sjukvårdstjänsterna igen. Det beror på att den nya social- och hälsovårdslagen kanske träder i kraft den 1 januari 2019.

Sjundeå har nu ett avtal med en privat serviceproducent vid kommunens hälsocentral som löper ut om ett knappt år. Coronaria Hoitoketju har sedan 1 mars 2014 skött om kommunens hälsocentral. Avtalet gick ut den 28 februari 2017 med möjlighet till ett optionsår.

Kommundirektör Juha-Pekka Isotupa förlängde tiden till den 28 februari 2018 med hjälp av ett tjänstemannabeslut.

10 månader på kommunens ansvar

Om den nya reformen träder i kraft år 2019 är det meningen att verksamheten ska övergå till landskapet, men det blir ändå en tid på tio månader där verksamheten är på kommunens ansvar.

Grundtrygghetsnämnden beslutade på onsdagen (8.3) att kommunen upphandlar mottagningstjänster vid hälsocentralen från den 1 mars 2018 till och med den 31 december 2019, med ett optionsår. Ärendet går sedan vidare till kommunstyrelsen.

Läkare och sjukskötare

De tjänster som Sjundeå ämnar upphandla är läkarmottagningens personal så som läkare, sjukskötare, diabetesskötare och sjukskötare inom psykiatri.

Dessutom handar det om läkartjänsterna för åldringsvårdsenheterna, rådgivningarna och skolhälsovården.

Upphandlingens totala värde beräknas vara cirka 1,8 miljoner euro och cirka en miljon för optionsåret.

Hangö: Miljökonsekvenserna behöver inte utredas för datasjökabeln

$
0
0

Cinia Groups projekt att dra en datakabel i havet från Hangö till den stora datakabeln mellan Finland och Tyskland torde inte ha stor inverkan på havsmiljön. Därför behövs ingen miljökonsekvensbedömning, anser Hangö miljönämnd.

Det är Nylands närings-, trafik- och miljöcentral som har begärt ett utlåtande av Hangö stad om man behöver bedöma miljökonsekvenserna och göra en Natura bedömning.

Den nya kabeln ska dras cirka 44 kilometer längs havsbottnen till den befintliga sjökabeln.

Kabeln är 35 millimeter tjock och har ett skyddsskal.

Bedömningen är att bottensedimentet och bottendjuren störs minimalt eftersom kabeln ligger på bottnen. Det är bara vid stranden och ner till åtta meters djup kabeln grävs ner i sedimentet.

Arbetet får inte göras då fiskarna leker eller fåglarna häckar. Kabeln får inte dras genom Natura 2000 områden.

Frågan om utlåtande ska också behandlas av Hangö stadsstyrelse.

Läs mera:

Cinia Group lägger ner havskabel till Tyskland i Finska viken.

Avtalet undertecknat - fritt fram för sjökabel till Hangö

Nu är det klart att den hypersnabba datasjökabeln mellan Tyskland och Finland får en förgrening till Hangö. Det statliga företaget Cinia undertecknade i fredags ett samarbetsavtal med det nya västnyländska företaget C-Fiber Hanko.

Lojoborna får bättre elnät

$
0
0

Lojoborna får ett förnyat elnät när 40 kilometer elkabel flyttas ner under marken. I Tytyri och Vasarala får 2 100 kunder säkrare elnät som är mindre känsligt för väder och vind.

Arbetet kör igång i månadsskiftet mars-april.

Elöverföringbolaget Carunas projekt sysselsätter runt 27 personer i Lojo och beräknas kosta cirka 2,7 miljoner euro. Det nya elnätet tas i bruk i oktober om allt går enligt planerna.

Lojobor som bor på området får räkna med att arbetsmaskiner som rör sig på området kan orsaka tillfälliga trafikarrangemang.

Det förnyade elnätet i Lojo är en del av ett större landsomfattande projekt där målet är att 80 000 kilometer elkabel ska finnas under marken år 2018.

Nordkalk vill bli ännu större i Svartå

$
0
0

Kalkstensbolaget Nordkalk vill bryta mera kalk i Svartå. Bolagets mätningar visar att kalkbrottet inte dammar mera än tillåtet. Resultaten är klart under det gränsvärde som gäller. Bullernivån överskrider för det mesta inte gränsen efter att en del av krossningen flyttades till en ny plats i början av året.

Nordkalk vill i framtiden bryta 200 000 ton kalksten i Svartå. Det nuvarande miljötillståndet ger bolaget rätt att bryta 50 000 ton om året. Bolaget ansöker därför om utvidgat miljölov och har gjort mätningar av damm och buller.

Maskiner har flyttats om bullret minskat

Bolaget hade ett möte i Svartå på onsdag kväll (8.3) och berättade om damm- och bullermätningarna. Mätningarna av damm gjordes vid Hållsnäsvägen och vid Bruksträsksvägen mellan den 25 oktober och 1 december 2016.

Mätningarna visar att kalkbrottet inte dammar mera än tillåtet. Gränsvärdet för ett dygn är 120 mikrogram per kubikmeter. Kommunikationsdirektör Anne Foley konstaterar att värdena som mättes 2016 är klart under gränsvärdet.

Esko Niemelä är produktionschef på Nordkalk. Anne Foley är kommunikationsdirektör och Kari Vyhtinen är operativ direktör.
Produktionschef Esko Niemelä, kommunikationsdirektör Anne Foley och operativa direktören Kari Vyhtinen vid Nordkalk. Esko Niemelä är produktionschef på Nordkalk. Anne Foley är kommunikationsdirektör och Kari Vyhtinen är operativ direktör. Bild: Yle/Marica Hildén anne foley,esko niemelä,kari vyhtinen,nordkalk,västnyland

Nordkalk har också mätt bullernivån. Enligt det nuvarande miljölovet är gränsen 47 decibel i närheten av den närmaste bosättningen klockan 7-20. Svartå kalkbrott har klarat nivån för det mesta, säger Anne Foley.

Gränsvärdena för hur mycket det får bullra är i de flesta fall högre än vad Nordkalk har lov till i miljötillståndet. Bland andra bostadsområden ska tåla buller upp till 55 decibel mellan klockan 7 och 22.

Nivån kan överskridas när man jobbar, men bolaget har vidtagit åtgärder för att minska bullret, säger Kari Vyhtinen som är operativ direktör vid Nordkalk.

- Vi har flyttat på krossningsmaskinerna och det har minskat bullret. En del sten måste krossas på den gamla platsen, men cirka hälften krossas på en ny plats. Det innebär också att vi inte behöver så många bullerskydd.

Det går att minska på dammet

Nordkalk spränger även så sällan som möjligt. Årets kvot på 50 000 ton sprängdes på en dag, sedan krossas kalkstenen efter hand. Krossningen upphör i juni, juli och augusti.

Kari Vyhtinen säger att Nordkalk även vill minska på dammet och det finns flera sätt göra det på.

- På somrarna kan man vattna och salta vägytan så att dammet inte sprids så mycket. Det är också viktigt att kalkbrottet är rent så att man inte drar damm med sig.

Dessutom dammar det mindre om långtradarchaufförerna håller sig till hastighetsbegränsningen på 40 kilometer i timmen.

- Tyvärr tycks alla chaufförer inte alltid följa trafikreglerna, säger Kari Vyhtinen.

Nordkalk: Chaufförerna känner till reglerna

Vyhtinen säger att trafiksäkerheten är väldigt viktig.

- Det får absolut inte hända olyckor i trafiken. Det ska vara säkert att befinna sig på Hållsnäsvägen även om trafikmängden ökar.

Vyhtinen säger att Svartåborna ska kontakta Nordkalk om de märker att långtradarna från kalkstensbrottet inte håller sig till hastighetsbegränsingen.

- Vi har också informerat dem om vilka trafikregler som gäller. I januari fick vi ett meddelande om överhastighet och vi har pratat med det transportbolaget.

Nya kunder - mera kalksten

Nordkalk vill bryta mera kalksten i Svartå eftersom efterfrågan har utvecklats bra, förklarar Kari Vyhtinen. Kalkstenen i Svartå är dessutom av bra kvalitet och passar till mycket: Kalken i Svartå behövs bland annat i Tytyri i Lojo, i asfalt och i jordbruket för att kalka åkrarna.

En vit och turkos skylt där det står Nordkalk. Finns i Svartå.
Infarten till gruvan i Svartå finns vid Hållsnäsvägen. En vit och turkos skylt där det står Nordkalk. Finns i Svartå. Bild: Yle/Marica Hildén nordkalk,nordkalk svartå,nordkalk svartå kalkbrott,raseborg,svartå,svartå kalkbrott,västnyland

Dessutom behövs kalk då man tillverkar stål, glas och papper. Hönor behöver kalk för att värpa ägg och äggskalen i sin tur innehåller kalk.

50 000 ton sten om året räcker inte längre.

- Vi måste nu ta mera kalksten från Sibbo och Tytyri i Lojo. Det är ändå inte meningen att vi med detsamma bryter 200 000 ton sten i Svartå, men med den mängden så har vi större svängrum.

Efterfrågan sjönk under några år

Gruvan i Svartå öppnades 1954 av Lojo kalkverk. Den var öppen till och med 2005, men efterfrågan på kalksten sjönk då Lojo cementfabrik stängdes 1993, berättar Nordkalks produktionschef Esko Niemelä.

- Gruvan öppnades igen 2011 då efterfrågan ökade.

Gruvan i Svartå var inte helt stängd, utan annan sten krossades där under tiden.

Gruvområdet i Svartå är 51 hektar. Det tar tiotals år innan all kalksten är bruten, säger Vyhtinen.


Barnen lär sig säga hej, hei och hello allt tidigare

$
0
0

Hangö, Ingå och Raseborg får statliga pengar för att satsa på tidigare språkundervisning.

Raseborg får 18 000 euro för att utveckla språkundervisningen i förskolan och årskurserna 1-3.

Ingå får 12 000 euro för att inleda språkundervisningen i ett tidigare skede.

Hangö får 8 000 euro för praktisk engelska inom småbarnspedagogik och förskola.

Utbildningsstyrelsen har beviljat fyra miljoner euro till 96 olika kommuner och skolor. Från statligt håll vill man att elever börjar läsa språk tidigare.

Båtar kan köra i farleden under Pojoviksbron igen

$
0
0

Pojoviksbron i Ekenäs kan öppnas för sjötrafik igen. Reparationsarbetena är klara så att västra farleden kan öppnas.

Det är Trafikverket som beslutat att sjötrafiken under bron kan inledas igen. Sjötrafiken var inställd under reparationsarbetena.

I mitten av februari blev det klart att reparationerna drar ut på tiden. Det berodde på att man hittade tunga och tjocka stålplåtar i maskinrummets tak. De fanns inte med i de ursprungliga planerna och därför höll inte tidtabellen.

Tanken var då att farleden skulle vara stängd till den 13 mars, men den kunde öppnas tidigare.

Reparationerna inleddes i augusti 2016. Farleden stängdes den första december i fjol på grund av broreparationerna.

Nu är Yles valkompass öppen!

$
0
0

Från och med i dag kan du söka fram en kommunalvalskandidat med hjälp av Yles valkompass som i år också innehåller kandidaternas videor. Med en månad kvar till val kör nu Yles valbevakning igång på allvar.

Över 17 000 kandidater från hela Finland har börjat fylla i Yles valkompass inför kommunalvalet. Alla har inte ännu godkänt sina svar, så valkompassen kommer att utökas med många fler kandidater.

Frågorna i kandidattestet innehåller dels kommunala frågor som är gemensamma för alla kommuner, men också fem värdefrågor och fem kommunala frågor som är olika för varje enskild kommun i Finland. Dessutom finns det frågor som andra nyhetsredaktioner bidragit med: Yles valkompass är i år ett unikt samarbete med flera tidningshus i Finland, bland annat KSF Media.

Du kan fylla i valkompassen och hitta din kandidat från och med i dag. Dessutom kan du titta på kandidaternas videopresentationer: Flera tusen kandidater har också utnyttjat möjligheten att göra en egen kandidatvideo i valkompassens videogalleri.

Kandidater är ute på torg och gator

Med en månad kvar till kommunalvalet den 9.4 kör nu både valbevakningen och valkampanjerna igång på allvar.

- Det börjar märkas på alla fronter nu, kandidater är ute på torg o gator, vi har haft de första valdebatterna, säger Pia Johansson, valkoordinator på Svenska Yle.

- Jag tror att människor faktiskt börjar fundera på vem man kunde rösta på och säkert också om man ska rösta, när så mycket ändras i kommunerna i och med vård- och landskapsreformen.

Stor aktivitet på regionernas redaktioner

På Svenska Yle har kommunalvalsplaneringen pågått länge och satsningarna har redan kört igång. I regionerna är redaktionerna redan i full gång med kommunvisa debatter om de viktigaste frågorna i den egna regionen.

- Vårt främsta uppdrag är att visa dels på varför det är viktigt att rösta, vad man kan påverka i sin egen närmiljö när man röstar, säger Johansson.

Valdebatter i tv och ny resultatstjänst

Inför kommunalvalet i år satsar Svenska Yle bland annat på valdebatter i olika regioner och kring olika teman: fyra i Yle Fem och en i X3M:s webbstudio.

Både de regionala nyheterna och riksnyheterna kommer temavis att belysa olika viktiga ämnen, och också partierna ska granskas. Valbevakningen pågår i både radio, webb och tv och också enskilda avsnitt av Närbild och Spotlight behandlar kommunalvalet.

- Själva valvakan under valkvällen 9.4 i Yle Fem och Arenan, och sedan resultattjänsten, analyserna och stämningarna på vår webb svenska.yle.fi är stora satsningar som vi är stolta över, redan på förhand.

Är det några särskilda ämnen som känns viktiga inför det här kommunalvalet?

- Vården är en stor fråga, trots att tanken är att nya fullmäktige har hand om social- och hälsovården bara under en övergångsperiod. Det finns fortfarande så många frågetecken kring vårdreformen att den trots allt tycks vara ett ämne som dyker upp i kampanjerna nu, säger Johansson.

Hon lyfter upp också skola och dagvård som ämnen som berör väldigt många väljare, likaså kultur och fritid: allt från biblioteken till idrottsanläggningar är sådant fullmäktige tar hand om. Också bostadsproduktion och näringsliv i kommunerna är viktiga ämnen.

Eldprov för regeringen

Kommunalvalet är intressant också ur ett annat perspektiv än hur det går för den egna kommunen:

- På riksplan talar man nog också om att kommunalvalet skulle visa vad folk tänker om regeringens politik. Visst finns den aspekten också, säger Johansson.

Läs mera:

Marit af Björkesten

Yles valkompass kommer - nu i unikt samarbete med andra mediehus

Inför kommunalvalet i april lanserar Yle för första gången en valkompass i samarbete med kommersiella mediehus.

KSF Media, Uusi Suomi, Suomen Kuvalehti och Maaseudun Tulevaisuus har egna frågor i Yles valkompass. Dessutom kommer bolagen att kunna utnyttja all data som samlas in via kompassen.

Päivi Nerg: Finlands asylsökande var annorlunda - därför gav vi många nej

$
0
0

Det är fler irakier och unga män som utvisats från Finland jämfört med från Sverige. Det beror på att de som kommit till Finland hade en annan profil. Det säger Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.

Asylbesluten som fattats i Finland har kritiserats hårt och i går (8.3) fick Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg svara på en hel del frågor kring problemen under en paneldebatt på Kulturhuset Karelia i Ekenäs.

Publik på paneldebatt.
Karelia var fullsatt då Finlands asylpolitik diskuterades. Publik på paneldebatt. Bild: Yle/Tove Virta Ekenäs,kulturhuset karelia,kvinna på flykt,paneldebatt,Västnyland

En fråga som varit oklar är varför fler utvisats och fortfarande utvisas från Finland än från exempelvis grannlandet Sverige.

- De personer som kom från Irak till Finland och från Irak till Sverige hade olika profiler. En del av det förklaras av att vi fick betydligt fler unga män till Finland är vad Sverige fick, säger Päivi Nerg.

Hon påpekar att det var en svår situation år 2015 då Finland plötsligt tog emot 32 000 asylsökande. 20 000 av dem var från Irak och drygt 5 000 från Afghanistan. Sverige tog samma år emot över 160 000 asylsökande.

Under debatten nämndes att 14 procent av irakierna fått asyl i Finland, 40 procent i Sverige och 80 procent i Tyskland.

Nerg menar ändå att Finland inte har hårdare kriterier än Sverige. Processen är också exakt likadan.

- Det finns därför inte andra faktorer än en annorlunda profil på de asylsökande som kan förklara det här.

Päivi Nerg svarar åt asylsökande Rasha Ibrahim.
Inrikesministeriets Päivi Nerg fick svåra frågor och sade efter tillfället att hon rördes till tårar. Päivi Nerg svarar åt asylsökande Rasha Ibrahim. Bild: Yle/Tove Virta Ekenäs,Inrikesministeriet,Kanslichef,kulturhuset karelia,kvinna på flykt,paneldebatt,Päivi Nerg,Västnyland

Samtidigt fanns då en stor press på myndigheterna att de skulle fatta negativa beslut.

- Det vällde in e-post från medborgare, så vi fick en sådan känsla att det inte fanns något annat tankesätt än att man ville att vi skulle fatta negativa asylbeslut, säger Nerg.

Hon påstår ändå att negativa beslut inte fattats på de här grunderna och att det inte var poltiskt styrt.

- Nu har atmosfären i landet ändrat så att man diskuterar vilket ansvar det finländska samhället har för människor och hurudan vår beslutsprocess är. Men visst har vi kvar de extrema i båda ändorna och de skriker högt.

Nya arbetssätt

Trots myndigheternas förklaringar har människorätts- och flyktingorganisationer i Finland kritiserat linjedragningen för att kränka mänskliga rättigheter. Många historier som lyfts upp i offentligheten pekar också på en helt annan verklighet.

Nerg vill ändå gå tillbaka till speciellt till hösten 2015 och medger att det då skett en hel del misstag.

tältdemonstration utanför kiasma ,banderoll om att sipilä erbjöd flyktingar sitt hus
Asylsökande har demonstrerat för en humanare asylpolitik dygnet runt i en månad. tältdemonstration utanför kiasma ,banderoll om att sipilä erbjöd flyktingar sitt hus Bild: Yle / Zaid Mahdi demonstration,flyktingar,irak,kiasma

- Vi har hittat mycket vi kunde ha gjort annorlunda om man skulle ha haft mer tid. Men om man talar om hur vi placerat människor på mottagningscentraler och hur familjer och minderåriga har bemötts så har vi nu nya tillvägagångssätt som används om en liknande situation uppstår igen, säger Nerg.

Profilen har ändrat

Antalet som sökt asyl i Finland har minskat eftersom 6 000 personer lämnat in ansökan ifjol. Det här året uppskattar Inrikesministeriet att antalet stannar på under 4 000. Profilen är också mycket annorlunda.

- Nu kommer främst familjer, mycket traumatiserade barn och unga, få ensamma personer. Just nu kommer de också från andra länder än tidigare, främst från Syrien, Afghanistan och Somalia. Det kommer inte lika många från Irak, säger Nerg.

I paneldebatten på Karelia deltog också journalisten Jeanette Björkqvist. Hon frågade Nerg mer specifikt om de olika profilerna men blev utan svar.

- Jag hör inte till Migrationsverkets personal, jag känner inte och vet inte. Så jag kan inte svara. Vi har gått igenom att asylkriterierna i Sverige och Finland är exakt de samma för irakier, somalier och personer från Afghanistan, konstaterar Nerg.

Paneldeltagaren och författaren Merete Mazzarella ville att profilfrågan ska redas ut mer.

- Den har ett stort allmänt intresse att veta exakt vad det är frågan om och vad det kan bero på, sade hon.

Negativt besked spräckte framtidsdrömmarna

Trots att Nerg intygar att läget ändrat och att man blivit bättre på att hantera asylfrågorna var det många som skarpt ifrågasatte Finlands linje i flyktingfrågan också på Karelia, inte minst flera asylsökande själva. En av dem som inte kände igen sig i den förbättrade situationen var Rascha Ibrahim vars familj nyss fått ett negativt asylbeslut.

Asylsökande Rascha Ibrahim berättar sin historia vid en paneldebatt.
Hangöbon Rascha Ibrahim berättade sin historia om hur hon kom till Finland med sin familj men fick ett negativt asylbesked . Asylsökande Rascha Ibrahim berättar sin historia vid en paneldebatt. Bild: Yle/Tove Virta asylsökande,kulturhuset karelia,paneldebatt,rascha ibrahim,Västnyland

Bagdadbon Rascha Ibrahim berättade under kvällen om hur hennes liv sett ut de senaste åren, hur hon med sin man och sina två barn har tagit sig genom en tid av rädsla, våld, död, flyttningar och en lång resa genom Europa.

- Vi hade drömmar här, men då vi fick vårt negativa beslut så kunde vi inte tro att det kunde hända. Det var en chock för oss, säger hon tydligt rörd.

Familjen som bor i Hangö har nu överklagat beslutet.

Fortfarande rörigt på lokal nivå

Att samhället inte lyckats reda ut alla knutar intygar också Raseborgs stads tjänsteman.

- Det är röriga tider för oss. Vi får ganska motstridiga direktiv och är oroade över situationen med papperslösa, säger enhetschef Maj Estlander från Raseborgs invandrarbyrå som satt i kvällens andra panel.

Maj Estlander, koordinator för Raseborgs invandrarbyrå.
Maj Estlander från Raseborgs invandrarbyrå. Maj Estlander, koordinator för Raseborgs invandrarbyrå. Bild: Yle/Tove Virta kvinna på flykt,maj estlander,paneldebatt,Raseborg,raseborgs invandrarbyrå,Västnyland

Jeanette Björkqvist frågade också av Päivi Nerg om Migrationsverket kunde göra som man gjort i Sverige, att man granskar och analyserar sig själv eller gör en oberoende granskning. Men Nerg sade att det inte är möjligt eftersom lagstiftningen sätter käppar i hjulet.

- I Sverige kan verket själv vid behov ta upp ärenden på nytt och granska fall. I Finland är det inte möjligt. Om någon är missnöjd med ett beslut i Finland så måste avgörandet ske i förvaltningsdomstolen.

Man överväger för tillfället en lagändring.

- Frågan är om man borde ändra lagstiftningen så att också Migrationsverket här själv kan ändra på sina beslut istället för att rättelserna ska göras i en domstol?

Vem bär ansvaret om någon dödas?

Ansvarsfrågan diskuterades också under kvällen. Vem bär ansvaret om någon som utvisats blir dödad i ett land som Finland klassat som tillräckligt säkert?

- Vi har pratat om det här med Högsta förvaltningsdomstolens domare. Om det är han, jag eller Migrationsverkets direktör? Vi bär säkert alla i så fall ansvaret. Men vi och vårt samhälle har utgått från att ingen skickas för att dö, säger Nerg.

Så länge något fall inte prövats i någon domstol så förblir ändå ansvarsfrågan oklar.

Ifjol avlägsnade polisen över 6 000 personer från Finland.

Ny demonstration

På lördag (11.3) kommer en demonstration att ordnas i Karis för en humanare situation för de asylsökande. Nyligen hölls en i Hangö och i Helsingfors har asylsökande demonstrerat i flera veckor.

Temat för onsdagens, kvinnodagens, diskussion om Finlands flyktingpolitik var Kvinna på flykt och tillfället ordnades av Kulturhuset Karelia i samarbete med Raseborgs Zontaklubb.

Rosor i ett ämbar, i bakgrunden en mikrofon och en stol.
Rosor i ett ämbar, i bakgrunden en mikrofon och en stol. Bild: Yle/Tove Virta kulturhuset karelia,kvinna på flykt,rosor,Seminarium,Västnyland

Hangöbor hjälper till att förebygga alkoholskador

$
0
0

Hangöbor kan nu vara med och förebygga missbruk på hemorten. Staden vill ha förslag på hur man kan minska de skador som uppstår på grund av olika sorters missbruk.

Det finns en enkät på Hangö stads webbplats där mental- och missbrukarvårdsenheten efterlyser invånarnas åsikter om hur man kan minska de olägenheter som uppstår då man använder rusmedel så som alkohol, droger och tobak. Staden vill också veta vad man kan göra åt spel med pengar som inte längre är under kontroll.

Med hjälp av enkäten vill staden också kartlägga vilka synpunkter Hangöborna har om olika rusmedel och penningspel.

Staden strävar till att förbättra planeringen och jobbet med det förebyggande rusmedelsarbetet i Hangö.

Hangöborna kan svara på enkäten till och med den 31 mars.

Viewing all 29809 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>