Quantcast
Channel: Västnyland - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 29911 articles
Browse latest View live

KK Eken står värd för FM-tävlingar i bänkpress i december 2017

$
0
0

I december 2017 ordnas finska mästerskapstävlingarna i bänkpress i Ekenäs. Lokala kraftsportsföreningen KK Eken står arrangör för tävlingarna som går av stapeln i bollhallen.

Robert Salin från KK Eken säger att tävlingarna i Ekenäs går i klassisk stil.

- Det betyder att tävlarna får använda bälte och handledsskydd.

Samtidigt firar föreningen 30-årsjubileum, säger Salin.

- FM i bänkpress blir sannolikt en tre dagar lång tävling.

Salin säger att KK Eken har en väldigt duktig person i Ville Orasmaa. Han fungerade som tävlingsledare i FM 2015 och också i SFIM i Hangö.

- Tävlingarna som vi ordnade i fjol fick väldigt mycket positiv feedback.

Det är inte speciellt svårt att få ordna sådana här tävlingar, säger Salin.

- Förbundet vill alltid emellanåt ordna FM också i södra Finland. Tävlingarna ordnas ganska ofta i norr.

KK Eken ordnade FM-tävlingar i bänkpress också i fjol. Då tävlade man med utrustning, det vill säga bänkskjorta.


HFC inledde futsalsäsongen med oavgjort mot FC Viikingit

$
0
0

Hanko Futsal Club inledde säsongen i division 2 futsal på hemmaplan. HFC spelade oavgjort mot FC Viikingit S.C.P. på lördag (29.10) kväll.

Matchen som spelades i idrottshuset i Hangö slutade 5-5 (2-3).

Hemmalagets tränare Johan Sommardahl säger att matchen var synnerligen jämn.

- Killarna kämpade riktigt bra. Vi får vara nöjda med slutresultatet, eftersom vi saknade fyra spelare i dag.

Han ger beröm åt bröderna Puno, Alexi och Andreas.

- Killarna gjorde en fin comeback och speciellt Alexi orsakade gråa hår åt motståndarna.

HFC:s poängplockare: Andreas Puno 2+1, Alexi Puno 2+1, Marko Lahti 1+1.

Gästernas Markus Maunu gjorde två mål. Också Christoffer Nyberg noterades för två börspoäng. Han gjorde ett och gav passningen till ett mål.

HFC möter FC Kiffen i Ladugårdens idrottshall i Helsingfors 13.11.

Femte förlusten för FBC Raseborg Knights i innebandytvåan

$
0
0

Uppförsbacken fortsätter för innebandylaget FBC Raseborg Knights i division 2. På lördag (29.10) kväll blev det förlust för femte gången den här säsongen.

Matchen slutade 8-4 (2-1, 3-2, 3-1).

Knights bjöd hemmalaget SB Vantaa på bra motstånd i matchen som spelades i Myrbacka i Vanda. I sista perioden ryckte Vandalaget ändå i från.

Hemmalaget hade två spelare som noterades för två börspoäng. Chris Starck 2+0 och Jonne Koskinen 1+1. Sammanlagt tolv Vandaspelare fick sitt namn i matchprotokollet.

Den här gången var Roni Saarinen Raseborgslagets bästa poängplockare. Han gjorde ett och passade till ett mål.

Oavgjort för LoSB

Lohjan Salibandy fick en poäng med sig från matchen mot Valtti Blues. Matchen spelades på lördag eftermiddag.

Slutresultatet blev 7-7 (3-1, 4-6, 0-0, 0-0)

Matchen spelades i Otnäs i Esbo.

Samuli Reijonen och Jussi Luoma var Lojolagets bästa poängplockare. Båda gjorde två och passade till ett mål.

I hemmalaget samlade Tuomas Liukolampi mest börspoäng. Han gjorde tre och passade till två mål.

Styrkelyftaren Robert Salin: SFI-mästerskapen är som en släktträff

$
0
0

Stämningen är tät och familjär då SFI-mästerskapen i styrkelyft avgörs i Smörmagasinet i Hangö. Tävlingslokalen är liten och alldeles invid finns rummet där lyftarna värmer upp.

Ett trettiotal deltagare mötte upp då Svenska Finlands Idrottsförbunds mästerskapstävlingar i styrkelyft avgjordes på lördag (29.10) eftermiddag i Hangö.

Hanna Tainio i turen. Styrkelyftare Hanna Tainio bänkpressar. Bild: Yle/ Patric Westerlund Bänkpress,Hangö,hanna tainio,kraftsport,sfim,smörmagasinet,styrkelyft,Västnyland

Publiken utgörs av 20 -30 personer. I den lilla tävlingslokalen i Smörmagasinet sitter publiken väldigt nära lyftpodiet. Ekenäsbon Robert Salin tycker att det är bara kul att publiken är nära på.

- Jag tycker inte alls att det blir tryckande på något vis utan stämningen är bra här. Hicken har fina utrymmen här i Smörmagasinet.

Viktiga tävlingar

- SFI-mästerskapen i styrkelyft har varit viktiga tävlingar för mig ända sedan jag började med styrkelyft som 14-åring, säger Robert Salin.

I dag kan han räkna sig som veteran i lyftarsammanhang eftersom han är 42 år gammal.

- De här tävlingarna känns nästan som en släktträff. Här träffar jag många vänner och bekanta sedan många år tillbaka.

Stilprov av Ben Olenius. Ben Olenius ligger på bänken och pressar skivstången. Bild: Yle/ Patric Westerlund ben olenius,Hangö,kraftsport,sfim,styrkelyft,Västnyland

Salin tycker det är trevligt att SFIM ordnas nästan i hemmaknutarna.

- Ofta ordnas ju de här tävlingarna på Åland eller i Österbotten och då måste man övernatta och resorna blir ju också längre.

Ganska tufft att ordna tävlingarna

Johan Henriksson från arrangörsföreningen HIK-friidrott säger att det inte är en alldeles enkel sak att ordna SFI-mästerskap.

- Vi är en ganska liten förening med kanske sex aktiva styrkelyftare. Samma människor ska arrangera och ställa i gång tävlingen.

Johan Henriksson vann guld. Porträttbild av Johan Henriksson. Bild: Yle/ Patric Westerlund Hangö,hik-styrkelyft,johan henriksson,kraftsport,smörmagasinet,styrkelyft,Västnyland

Vi lyckades ändå fint ställa i gång allting inom utsatt tid, säger Henriksson.

- Tidsbristen har varit vår värsta fiende.

Bra när publiken hejar

Han säger att det sporrar honom att publiken är nära och hejar på då han ska lyfta.

- Det är också ganska viktigt att publiken hejar på en när man lyfter.

Stefan Westerholm gör sig klar. HIK:s Stefan Westerholm gör sig klar för ett lyft. Bild: Yle/ Patric Westerlund Bänkpress,Hangö,hik-styrkelyft,kraftsport,stefan westerholm,Västnyland

Publiken kan inte störa en lyftare på något vis, man är så inne i sin prestation, säger han.

- Om någon buar just före prestationen så kan det kanske störa lite.

Hangölyftarna Stefan Westerholm och Johan Henriksson vann var sitt SFIM. Resultaten från tävlingarna i Hangö finns på ÅKK:s webbplats.

Så här röstar du på Finlands lucia 2016

$
0
0

Idag inleds luciavalet som samtidigt är startskottet för årets luciainsamling. Finlands lucia är en symbol för luciainsamlingen. Luciainsamlingen pågår till den 31 januari 2017.

Finlands Lucia är framför allt en insamling

Ända sedan starten har luciainsamlingen fokuserat på familjer som på olika sätt behöver stöd och hjälp. Åren 2014-2016 används de insamlade medlen för att på olika sätt stöda barnfamiljer som har det svårt att klara av sin vardag. Här röstar du på din luciakandidat.

- Vi satsar på sektorer som den offentliga sektorn inte har råd med. Då kommunen träder in och hjälper en familj har det ofta redan gått så långt att krisen är ett faktum. Vi ingriper tidigare, förklarar avdelningschef Gun Andersson vid Folkhälsan. Folkhälsan arrangerar bl.a. Må bra läger för familjer. Du kan läsa mer om verksamheten här.

Luciakröning direkt på Arenan och i Yle Fem

På luciadagen den 13 december kröns Finlands lucia i Helsingfors domkyrka. Lucia med sitt följe, luciakören, gör närmare 100 besök efter kröningen. Bland annat på sjukhus, äldreboenden och fester efter luciakröningen. Här kan du se och läsa om fjolårets luciakröning.

Finlands lucia med följe uppträder redan på luciadagsmorgon i Yle Vega kl. 9.16.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.
Läs mer om hur luciamedlen används.

Både ros och ris då Romu Keinänen i Karis hade öppet hus

$
0
0

Många raseborgare och speciellt Karisbor passade på att besöka skrotföretaget Romu Keinänen som hade öppet hus i Bäljars i Karis på torsdagen (27.10). Flera besökare var imponerade över verksamheten, andra sade sig bli störda av ljudet då skrotet behandlas.

Drygt 70 personer tog sig en titt på företagets verksamhet. Bland dem Nisse och Harriet Rosenqvist från Snappertuna. De hade tidigare hämtat skrot till Romu Keinänen, men inte haft möjlighet att gå omkring inne på anläggningen.

De var båda imponerade av verksamheten och tycker att det är bra idé med öppet hus.

- Det är fantastiskt. Fast det har varit fult väder och regn så har man inte märkt att det har regnat. Så intressant har det varit, säger Harriet Rosenqvist.

Rundvandring bland metallskrotet

Besökarna fick gå på en rundvandring på området under ledning av Jyri Keinänen.

- Jag tycker att det var intressant att se hur det går till och vad de gör med skrotet, hur de klipper sönder skrotet och packar det och skickar det vidare, förklarar Nisse Rosenqvist.

På Romu Keinänen sorteras och behandlas skrot. Efter det körs största delen till Ingå hamn och exporteras vidare till flera olika länder och världsdelar.

Harriet och Nisse Rosenqvist En kvinna och en man står på en industrigård, i bakgrunden skrot. Personerna är Harriet och Nils Rosenqvist. Bild: Yle/Helena Rosenblad bäljars,företag,harriet rosenqvist,industri,Karis,nils rosenqvist,raseborg,Raseborg,romu keinänen,rosenqvist harriet,rosenqvist nils,skrot,Västnyland,Västnyland

- Det är otroligt när de berättade att det far till Indien, Tyskland, Pakistan…, säger Harriet Rosenqvist.

Hon konstaterar att det inte är något jobb för den som inte vill bli smutsig.

- Det är mycket handarbete. Gubbarna står här och plockar för hand och sorterar. Det är ett hårt och smutsigt jobb.

Verksamheten växer

Tolv personer jobbar i dag på Romu Keinänen i Karis. Pamela Aalto har jobbat på kontoret sedan år 2011. Under de åren har verksamheten vuxit kraftigt och fler personer har anställts.

- Det kommer mer och mer skrot för var dag. Det kommer ganska stora mängder från mellersta Finland och nedåt. Ganska litet kommer från Raseborgsregionen.

Metallskrot i en grön container. Det stor Romu Keinänen på containern. Bild: Yle/Helena Rosenblad container,karis,Karis,metallskrot,raseborg,Raseborg,romu keinänen,skrot,Västnyland,Västnyland

Aaltos jobb på kontoret går bland annat ut på att väga lasten, sköta pappersarbetet och ta emot de privata kunderna som kommer.

Hon får också ta emot samtal av bland annat grannar som klagar på buller från företaget och tycker att det borde flytta bort.

- Men visst kommer det också positiv respons.

Både postiv och negativ feedback på torsdagen

Då företaget hade öppet hus på torsdagen fick de anställda ta emot både ris och ros. Aalto säger att det kom mer positiv än negativ respons.

- Människor är väldigt positiva till att det finns ett företag som tar emot skrot. En äldre herreman sade att skrotet förr fanns i skogen och skräpade ned naturen. Nu hämtas det hit.

Skrotet exporteras till flera världsdelar. Metallskrot på en industrigård. Flera skrotbilar finns med i högen. Bild: Yle/Helena Rosenblad företag,industri,karis,karis,metallindustri,metallskrot,raseborg,Raseborg,romu keinänen,skrot,skrotbil,skrotbilar,skrotföretag,Västnyland,Västnyland

Flera grannar som tycker att bullret är störande passade också på att besöka Romu Keinänen på torsdagen.

En granne som besökte Romu Keinänen på torsdagen var Heikki Tallqvist. Han bor på Tårnbygatan 800 meter från företaget, på andra sidan rondellen i riktning mot Karis centrum.

- Jag kom för att titta varifrån ljudet kommer. Det är störande oljud hela tiden när man sitter ute och det är inte alls bra.

Tallqvist gick på en rundvandring tillsammans med vd Jyri Keinänen och förklarade samtidigt var han bor. De tittade på en karta tillsammans. Det visade sig att det inte finns något bullerskydd i riktning mot Tallqvists hus och Keinänen funderar på om de kunde bygga bullerskydd också i den riktningen.

Heikki Tallqvist, Jyri Keinänen och Pamela Aalto. Två män och en kvinna står på en industrigård. I bakgrunden blåa containrar. Bild: Yle/Helena Rosenblad aalto pamela,bäljars,heikki tallqvist,industri,jyri keinänen,karis,Karis,Karis,keinänen jyri,metallskrot,pamela aalto,raseborg,Raseborg,romu keinänen,skrot,tallqvist heikki,Västnyland,Västnyland

Men Heikki Tallqvist är inte övertygad om att bullerskydd hjälper.

- Det hjälper ju ingenting med bullerskydd. Det är ju inte bara i närområdet. När jag går till Köpmansgatan så hör jag samma ljud. Det pågår hela tiden.

Vill samarbeta med grannarna

Företaget har satsat stort på att bygga bullerskydd så att grannarna i Bäljars inte ska bli störda och de är beredda att bygga mer och ännu högre bullerskydd om det behövs.

De kommer bland annat att ha nya bullermätningar så fort vädret tillåter det i november, säger Pamela Aalto.

- Det får inte regna och det får inte blåsa.

Metallskrot svetsas isär. Man med ryggen till svetsar. Det syns eld och gnistor. Bild: Yle/Helena Rosenblad bäljars,karis,Karis,Karis,romu keinänen,svetsare,svetsare,svetsning,svetsning,Västnyland,Västnyland

Målet är att grannarna och företaget ska kunna samexistera.

- Vi måste i samarbete försöka få det så att alla skulle ha det bra.

Tallqvist tror inte att någonting kommer att förändras och att bullret kommer att fortsätta. Han är besviken på raseborgspolitikerna som tillåter industriverksamheten i Bäljars och konstaterar att ingen annan kommun skulle vilja ha en sådan här verksamhet.

Raseborg behöver jobb

Pamela Aalto har till en viss del förståelse för att grannarna upplever att bullret är jobbigt. Men samtidigt handlar det om ett industriområde.

- Men måste ju också tänka på att när man jobbar så kommer det ljud. Man kan inte jobba utan ljud. Alla upplever ju ljudet på olika vis. En del tycker att det är störande, en del tycker att det inte är det.

Varken Harriet eller Nisse Rosenqvist förstår klagomålen över att företaget skulle störa.

Också traktorer blir till skrot. Stora mängder metallskrot väntar på att få krossas. I mitten en gammal röd traktor som ska krossas. Bild: Yle/Helena Rosenblad bäljars,industri,industriområden,karis,karis,Karis,metallskrot,raseborg,Raseborg,skrot,Västnyland,Västnyland

- Det är ju klart att en sådan här verksamhet måste föra oljud. Men jag tycker att det ju har avskärmat ganska bra. Det kanske är sådana människor som måste gnälla på allt, funderar Nisse Rosenqvist.

- Man måste ju förstå att det måste finnas industri. Det behövs arbetsplatser. Det har ju annars också varit dåligt i trakten, säger Harriet Rosenqvist.

Pamela Aalto säger att flera grannar också har gett positiv respons efter att bullerstaketet har byggts och konstaterat att saker och ting går framåt.

Tar emot allt skrot

Vem som helst kan hämta skrot till företaget i Bäljars.

Det kan vara allt från trädgårdsgungor till stora tankar. Företaget tar också emot blyackumulatorer, koppar, mässing och aluminium, berättar Aalto.

- Det finns egentligen inget skrot som man inte kan hämta. Allt skrot som man vill bli av med kan man hämta hit avgiftsfritt. Vi har öppet vardagar mellan klockan 7 och 16 och då får man hämta skrot hit.

Om man hämtar mer än 500 kg vanligt skrot kan man få betalt. För metaller och blyackumulatorer får man betalt per kilogram.

Romu Keinänen hämtar också skrotbilar gratis hos kunder i regionen. Också stora mängder skrot kan de hämta gratis hos invånarna.

Sjukhusprästen behövs inte längre i Raseborgs sjukhus

$
0
0

Sjukhusprästen vid Raseborgs sjukhus försvinner från och med 1.1.2017. Skötseln av själavården vid sjukhuset sköts i framtiden av en familjerådgivare.

Vårdtiderna har blivit kortare och verksamheten har minskat vid Raseborgs sjukhus. Sedan år 2012 har resurser stegvis överförts till familjerådgivningscentralen.

Skötseln av själavården vid sjukhuset har i praktiken integrerats med Ekenäsnejdens församling.

Från och med årsskiftet ändras sjukhuspräst Ann-Sofi Storbackas arbetsvolym från 60 procent till heltid inom familjerådgivningen. Samtidigt ändras tjänstebenämningen till en familjerådgivartjänst.

Gemensamma kyrkorådet inom Raseborgs kyrkliga samfällighet beslutade på torsdagen (27.10) också att sjukhusprästtjänsten dras in.

Den försvunna Lojoflickan har hittats

$
0
0

Den försvunna 14 år gamla Lojofickan Ella Kaihua har hittats. Västra Nylands polisinrättning i Lojo informerade om detta på söndagen.

Polisen ger ingen mer information i fallet men tackar allmänheten för alla tips som inkommit.

Flickan hade försvunnit på måndagen (24.10). På lördagen (29.10) ville polisen i Lojo att de som sett flickan skulle meddela om det.


Genvägenplanerna i Ekenäs till påseende

$
0
0

Planerna på ett nytt affärsområde vid Genvägen i Ekenäs går vidare. Detaljplanen för området är nu framlagd för offentligt påseende.

Det beslöt planläggningsnämnden på sitt möte på onsdagen (26.10).

Vid Genvägen planeras bland annat ett kvartersområde för affärsbyggnader med en stor detaljhandelsenhet på 3 000 kvadratmeter våningsyta.

Ungefär 400 kvadratmeter planeras för dagligvaruhandel.

Området sett från Lidl uppåt. Ett bildmontage som visar hur fyra stora låga affärs- och andra hus placeras på ett område. Husen omges av parkeringsområden och parkaktig skog. Bild: Raseborgs stad affärsområde plan,Ekenäs,genvägen ekenäs,Raseborg,Västnyland

Detaljplanen för området omfattar också kvartersområde för icke miljöstörande industribyggnader, närrekreationsområde och skyddsgrönområde.

Planen är till påseende i 30 dagar. Nämnden begär också utlåtanden av bland annat Närings- trafik- och miljöcentralen, landskapsmuseet och Trafikverket.

Planläggningen vid Genvägen började på initiativ av fastighetsutvecklingsbolaget CastorCon. Raseborgs stad och företaget har ingått ett föravtal om överlåtelse och detaljplanering av det drygt 10 000 kvadratmeter stora området.

Läs mera:

Genvägen kan bli nytt centrum i Ekenäs

Genvägen kan bli en ny genomfartsled i Ekenäs och hela området ett nytt handelscentrum. De visionerna har Kjell Danielsson från KMK Invest som äger Centro och Sporrong. Nu köper Danielsson en tomt som han vill ändra till affärsområde.

Brandmän räddade hund från klipphåla i Antskog

$
0
0

Brandmän från räddningsverket i Karis räddade på söndagen en hund som fastnat i klipphåla i Antskog i Pojo. Brandmännen jobbade en timme innan de lyckades få loss hunden.

Brandförman Mikko Routala berättar att ett par från Backgränd var i svampskogen med sina två hundar av rasen rysk-europeisk lajka.

- Den ena hunden fick antagligen vittring på en mårdhund som den sprang efter. Hunden fastnade sedan i en klipphåla och kunde inte komma loss.

Hundens husse försökte på alla vis få loss hunden innan han ringde till oss, säger Ruokola.

- Mannen sade att vi kan avliva hunden om den inte fås loss från klipphålan. Vi jobbade ungefär en timme innan hunden var fri igen.

Våra pojkar bände loss bitar från och grävde bort jord, säger han.

- Hunden var pigg och glad när den väl var fri igen.

Medan räddningsverkets mannar jobbade för att lösgöra hunden gick paret hem med sin andra hund.

- När hunden väl var fri, ringde vi ägarna. Hundens matte mötte oss på vägen och hon blev så glad när hon såg hunden att hon brast i gråt.

Raseborgs gymnasium snart verklighet

$
0
0

De svenskspråkiga gymnasierna i Raseborg kan fusioneras tidigast i augusti nästa år.

Ekenäs gymnasiums rektor Mikael Eriksson och Karis-Billnäs gymnasiums t.f. rektor Jan-Erik Till jobbar just nu med en modell för hur Raseborgs gymnasium kunde se ut. Också lärarkårerna deltar i arbetet.

Gymnasierna ska fusioneras som en del av Raseborgs digra sparprogram Raseborg 2020. Tanken är att verksamheten ska fortsätta i både Karis och Ekenäs. Antalet valbara kurser kan i varje fall minska.

Om allt går enlig planerna ska ungdomarna kunna ansöka om en plats i Raseborgs gymnasium redan i den gemensamma elevantagningen i februari.

Raseborgs gymnasium skulle då inleda sin verksamhet i augusti 2017.

Mikkelä nådde milstolpe – första gången i topp-50 i världen

$
0
0

I våras förlorade Airi Mikkelä knappt kampen om en OS-biljett i badminton till Rio mot Nanna Vainio, men nu har den 23-åriga finländaren bättre flyt än någonsin vilket gjort att hon stigit till världsrankingens topp-50.

På den nyaste världsrankingen parkerar Airi Mikkelä på 50:e plats. Så högt rankad har hon aldrig tidigare varit. De facto är det bara Anu Nieminen av de finländska damsingelspelarna som varit högre (som bäst 13:e). Nanna Vainios personbästa ranking är 57 medan hon nu är 63:e.

Airi Mikkelä skriver i sin blogg om den lyckade tävlingenDenmark Open i mitten av oktober, som är en prestigefull så kallad Super Series-tävling där prispengar och rankingpoäng är bland de högsta av alla tävlingar.

– Jag hoppades och drömde om att lyckas och spela bra. Och jag gjorde det, jag gjorde faktiskt det!

– Jag var en av tre européer bland de 16 bästa och jag spelade en bra match mot en superhård japansk världstia. Nästa vecka kommer jag troligen att stiga upp i topp-50 i världen. Det är fantastiskt!

Till saken hör att den hårda japanskan, Akane Yamaguchi, inte bara besegrade Mikkelä. I kvartsfinalen slog hon sin landsmaninna Nozomi Okuhara, i semifinalen regerande OS- och världsmästaren Carolina Marín från Spanien och i finalen Taiwans Tai Tzu Ying.

Klirr i kassan

Den totala prispotten i Denmark Open är 700 000 USD vilket gör turneringen till den fjärde mest penningstinna tävlingen efter Dubai World Series Finals (1 000 000 USD), Indonesiska öppna (900 000 USD) och Australiensiska öppna (750 000 USD). Det betyder att det också hördes ett litet klirr i Mikkeläs pengapung.

– Tävlingen gav mig mycket poäng i världsrankingen, en del prispengar samt massor av självförtroende, skriver Mikkelä.

Enligt Yle Sportens uträkningar borde Mikkeläs prissumma vara kring 2450 US dollar. Damsingelvinnaren Yamaguchi drog å sin sida in 52 500 US dollar.

Här alla resultat i alla fem kategorier – herrsingel, damsingel, herrdubbel, damsingel och mixeddubbel – i Denmark Open 2016.

Mikkeläs poängjakt fortsatte förra veckan med Ungerska öppna där hon kom till kvartsfinal. Den här veckan följer en stor tävling i Tyskland, Bitburger GP, veckan varpå lag-EM arrangeras i Sverige.

Nico Kullberg blev målvakt av en slump

$
0
0

Det var en slump som gjorde att Ekenäsbon Nico Kullberg blev målvakt. På ett träningsläger i Lojo för många år insjuknade lagets målvakt. Då ställde Kullberg sig i målet.

Att bli målvakt var egentligen inte så svårt, säger Nico Kullberg som nu vaktar Ice Team Raseborgs mål i division 4.

- Jag spelade back före jag blev målvakt och det är inte så stor skillnad att spela försvarare eller målvakt. Som målvakt ser man hela plan ännu bättre än som back.

Ishockeymålvakten Nico Kullberg är 22 år gammal. Porträttbild av Nico Kullberg Bild: Yle/ Christoffer Westerlund ice team raseborg,ishockey,ishockeymålvakt,ishockeyspelare,kullberg nico,målvakt,nico kullberg,Raseborg,Västnyland

Skulle jag ha varit anfallare och sedan blivit målvakt, skulle hoppet ha varit större, säger han.

Den 22 år gamla ishockeymålvakten säger att det stora ansvaret är det bästa med att vara burväktare.

- Gör en anfallare ett fel finns backen alltid där bakom och gör backen ett fel så finns målvakten där. Men om målvakten begår ett misstag finns det ingen som ger "back up".

Carey Price är förebild

Nico Kullberg säger att han alltid har sett upp till målvakter. Det gjorde han redan innan han själv blev målvakt.

- Jag högaktar till exempel alla målvakter i NHL. Min största förebild är kanske Carey Price som spelar i Montreal Canadiens.

Canadiensmålvakten Carey Pric är Nico Kullbergs förebild. Målvakt räddar i knästående. Bild: Epa/All over press carey price,montreal canadiens

Ishockeymålvakterna bär många skydd för att inte skada sig då de till exempel parerar hårda slagskott. Nico Kullberg säger att han under en match inte märker att pucken skulle göra ont.

- Efter matchen kan jag nog ha blåmärken på armarna eller kroppen, men det är sådant jag inte märker i stridens hetta.

Direkt rädd kan jag inte säga att jag någonsin skulle vara, men vissa spelare som skjuter särskilt hårt får jag vara lite mera på min vakt med, säger han.

Division 2 är realistiskt

Ice Team Raseborg spelar för tillfället sin andra säsong i Ishockeyförbundets serier. Laget spelar på den sjätte högsta serienivån i Finland, division 4.

- Den här säsongen har vi egentligen uppnått vår målsättning eftersom vi vann vår första match någonsin. Nu försöker vi bygga framåt det här laget och någon dag ska vi ha egna juniorer i laget.

Nico Kullberg vaktar målet i Ice Team Raseborg. Målvakten Nico Kullberg parerar ett skott. Bild: Yle/ Nea Kullberg ice team raseborg,ishockey,ishockeymålvakt,ishockeyspelare,målvakt,nico kullberg,Raseborg,Västnyland

Nico Kullberg tror att det kan gå flera år innan Ice Team Raseborg klättrar uppåt i seriesystemet.

- Om 10 – 15 år kan division 2 vara realistiskt. Vi måste ha tålamod.

Flyktingförläggningarna blir färre igen - ytterligare fem stängs

$
0
0

Migrationsverket säger upp allt fler avtal med flyktingmottagningarna. Fem flyktingförläggningar läggs ner i den senaste vågen. Sammanlagt försvinner 1 800 platser.

Migri räknar med att antalet flyktingar som kommer till vårt land minskar och säger att det är dyrt att upprätthålla en överstor mottagningskapacitet.

Migri har beslutat att lägga ner fem flyktingförläggningar, medan platserna blir färre vid sex enheter. Dessutom läggs ett boende för minderåriga asylsökande ner. Det handlar om sammanlagt 1 800 platser som försvinner.

På svenskt håll stängs flyktingförläggningen i Mjölbolsta, medan platserna i Kristinestad och Vasa blir färre.

Totalt finns det idag 20 700 platser på flyktingförläggningarna runtom i landet. Migrationverket ha hittills fattat beslut om att minska platserna med 9 000 fram till i vår.

Sjundeå tror på ljus framtid i sin budget

$
0
0

Solrosor pryder pärmen på Sjundeås budgetbok för nästa år. Kommunens ledande tjänstemän tycker att det är rätt bra bild för hur läget är i Sjundeå just nu, det ser nämligen rätt ljust ut trots tuffa tider.

År 2016 har inte varit något lätt år för Sjundeå. Budgeten för det här året gjordes upp under mörka ekonomiska moln samtidigt som kommunen tvingades axla ansvaret för tågtrafiken på egen hand.

Kommundirektör Juha-Pekka Isotupa säger att läget först kändes rätt hopplöst, men att det nu känns betydligt bättre.

I år har kommunen också gjort upp ett ekonomiskt åtgärdsprogram för att få ekonomin på fötter igen. Kommunen har ett kumulativt underskott på omkring två miljoner som ska jobbas bort fram till år 2020.

Diagrammet visar hur Sjundeå ska arbeta bort sitt kumulativa underskott. Ett stapeldiagram med en linje som visar trenden i Sjundeås ekonomi. Bild: Sjundeå kommun Budget,Budgetförslag,ekonomi,Sjundeå,underskott

Eftersom det arbetet gjordes under våren och tidig höst är det nu rätt lätt att göra upp en budget för nästa år i enlighet med sparplanen.

- Politikerna har hunnit gå in i läget på djupet, säger Isotupa.

Goda nyheter

Hösten har medfört goda ekonomiska nyheter för kommunen. Staten betalar tågtrafiken från och med nästa år och resultatet för i år ser ut att bli betydligt bättre än väntat.

Framförallt är det satsningarna på grundtrygghetssektorn som har burit frukt.

- Vi ser ut att göra ett omkring 700 000 euro bättre resultat än budgeterat, säger grundtrygghetschef Benita Öberg.

Det är alltså framförallt tackvare grundtrygghetssektorn resultatet för Sjundeå i år ser ut att bli bättre än väntat. Det landar på 500 000 euro istället för 200 000 euro som budgeterat.

Det betyder att det kumulativa underskottet minskar och det ser just ut för att få balans i budgeten fram till år 2020 som lagen förutsätter.

Grundtryggheten har satsat på vården i kommunen och istället kunna minska på dyrare vård. Sjukvårdare på ett sjukhus Bild: Yle / Mika Kanerva hälsa,inrikes,patient,sjukhus,sjukskötare,vård,vårdare

Trots att Sjundeå överlag har minskat på sin personalmängd, utan uppsägningar, har grundtrygghetssektorn istället anställt personal och gjort satsningar.

- Vi har omvandlat köptjänster till egna befattningar och tjänster. I och med att det är egen verksamhet så har vi också bättre kunnat övervaka verksamheten och utveckla den, säger Öberg.

Det har lett till att man kan sköta många saker effektivare än tidigare och till exempel användningen av den dyra sjukhusvården har minskat då man har kapacitet att ta hem sina patienter för vård så fort som möjligt.

Också där kommunen fortfarande har köptjänster som på läkarsidan har man kunnat utveckla samarbetet med den övriga vården på ett bra sätt.

Personalen står för goda idéer

Öberg tackar personalen för ett gott jobb.

- De bästa idéerna kommer oftast från fältet. Bra har också varit att våra förtroendevalda har vågat nappa på och trott på våra idéer.

Arbetet med att förbättra och trimma grundtryggheten är ingalunda över, säger Öberg och efterlyser bättre samarbete i Västnyland.

Hon säger att kommunen nu försöker lägga en bra grund för verksamheten då social- och hälsovårdsreformen träder i kraft om ett par år.

- Vi försöker ha en bra närservice så att när den nya reformen kommer har vi också då en service som heter duga.

Den service kommunen erbjuder ska också vara effektiv och av god kvalitet så den inte genast sätts under lupp i den nya organisationen, hoppas Öberg.

Kollektivtrafiken kostar i alla fall

Trots att staten betalar för tågen i nästa år lägger Sjundeå ändå in en slant på några hundra tusen euro för kollektivtrafik i budgeten.

I planen finns nämligen att tillsammans med andra kommuner i Västnyland få till stånd åtminstone ett sent tåg eller en buss som skulle köra från Helsingfors ända till Karis.

Kommundirektör Juha-Pekka Isotupa är glad. En glad man i kostym. Han heter Juha-Pekka Isotupa. Bild: Yle/Petra Thilman juha-pekka isotupa,Kommundirektör,Sjundeå,Västnyland,Västnyland

Dessutom förhandlar Sjundeå om medlemskap i Helsingforsregionens trafik (HRT) och det kommer att kosta kommunen någonting.

- Vi fattar beslut om att vara med i januari, säger kommundirektör Isotupa.

Investeringarna frågetecken

På investeringssidan finns många frågetecken och egentligen tar kommunen itu med den listan först i januari.

Kommunerna reserverar drygt tre miljoner euro för investeringar i nästa år.

Aleksis Kiven koulu är en av de skolor som har problem med inomhusluften. Det klarnar först i nästa år hur mycket det kostar att åtgärda problemen. En skolbyggnad i rött tegel och en tom skolgård. Bild: Yle/Petra Thilman aleksis kiven koulu,aleksis kiven koulu i sjundeå,Sjundeå,skolor (läroinrättningar),Västnyland,Västnyland

Men slutliga summan klarnar först då man ordentligt har rett ut hur omfattande reparationer som behövs i skolorna Päivärinteen koulu och Aleksis Kiven koulu. Päivärinteen koulu är stängd på grund av dålig inomhusluft och också Aleksis Kiven koulu har problem.

- Jag tror det behövs ungefär en miljon euro till saneringarna. Om vi då ser över investeringarna överlag landar vi kanske på en investeringssumma på 3,5 miljoner euro, säger kommundirektör Juha-Pekka Isotupa.

För att klara av investeringarna behöver kommunen ta lån och lånebördan i dag är kring 3 600 euro per invånare.

Befolkningen växer igen

Sjundeå, som annars har varit en tillväxtkommun, drabbades oväntat en svacka och förlorade invånare för ett år sedan. Enligt mångas bedömning berodde det här på tågtrafiken som först såg ut att försvinna helt och sedan kom tillbaka i decimerad mängd.

Men nu ser det ut som det igen råder tillväxt och kommunen hoppas på en befolkningsökning på cirka 25 personer per år. Vid årsskiftet förväntas invånarna vara 6 150.

De kommunala skattesatserna planeras vara oförändrade i nästa år med en inkomstskattesats på 21,5 procent och en allmän fastighetsskattesats på 1,2 procent.

Kommunstyrelsen behandlar budgeten på måndag 31.10 och kommunfullmäktige ska klubba igenom den på sitt möte den 7 november.


Hangöbor demonstrerade för sitt Roxx

$
0
0

Hangöbor gick man ur huse för att visa sitt stöd för den lokala puben och caféet Roxx. Över 70 personer deltog i demonstrationen utanför stadshuset.

Tio minuter innan demonstrationen ska börja står en grupp på tio personer och huttrar i kylan utanför stadshusets dörrar. Men bara en kort stund senare är det människor både till höger och vänster.

- Det är positivt att Hangöborna har kommit hit för att stöda Roxx. Att det inte bara är så att man skriver något på nätet och sedan när man ska agera så händer inget, säger Marleen Ahlfors.

Hon har kommit till demonstrationen tillsammans med sin familj för att stöda den lokala samlingsplatsen.

Familjen Ahlfors ville visa sitt stöd för Roxx genom att demonstrera. Från vänster Tommy med Sophia på axlarna, Marleen och Ronja. Familjen Ahlfors står vid ett stort träd, från vänster Tommy med Sophia på axlarna, Marleen och Ronja. I bakgrunden står en del människor. Bild: Yle/Malin Valtonen demonstration för roxx,Hangö,marleen ahlfors,ronja ahlfors,roxx,sophia alhfors,tommy ahlfors,Västnyland

- Det är min före detta arbetsplats och jag vill inte att den ska försvinna. Vi trivs där, det är trevligt att vara där med barnen.

"Ettårskontrakt räcker inte"

I publiken utanför stadshuset står ung som gammal. Alla tar i och ropar ett enat ”Spara Roxx” när en politiker snabbt kilar förbi och in i stadshuset.

Det är snart kommunalval, ropar demonstranterna till politikerna i stadshuset. En stor grupp människor i gula reflexvästar står och demonstrerar framför en byggnad. Bild: Yle/Malin Valtonen demonstration,demonstration för roxx,Hangö,hangö stadshus,roxx,Västnyland

Demonstrationen har inletts strax innan det är dags för politikerna i stadsstyrelsen att bestämma huruvida Roxx får ett fortsatt hyresavtal i Östra hamnen eller inte.

Förslaget inför mötet är att Roxx får fortsätta hyra platsen ett år till. Men det räcker inte, säger Monica Ferm.

- De borde remittera det så att företagaren får minst fem års kontrakt. Då kunde företagaren satsa och snygga upp stället om det är så störande.

Roxx skiljer sig från de fina krogarna i hamnen, säger Ferm som tycker att även de som inte har så mycket pengar ska ha rätt till Hangös "solsida". En kvinna står i en gul reflexväst. I handen håller hon en skylt där det står "Oxå Hangöbor har rätt till "solsidan". Rädda Roxx!". Bild: Yle/Malin Valtonen demonstration,demonstration för roxx,Hangö,monica ferm,roxx,Västnyland

Ferm menar att ett företag inte kan satsa tiotusentals euro på en verksamhet som bara har ett års kontrakt.

- En sådan guldgruva är nog inget företag i den här staden.

Roxx viktig mötesplats för ungdomarna

Flera ungdomar står också med och demonstrerar för att Roxx ska bevaras. Enligt Cindy Nylund finns det inget annat ställe för ungdomar att hänga på under vintern än just Roxx.

Cindy Nylund, Linnea Sundström, Emilia Grundström och Emma Palomäki vill att Roxx ska få fortsätta i Östra hamnen. Fyra tjejer står och håller i en reflexväst där det står Pro Roxx. Från vänster Cindy Nylund, Linnea Sundström, Emilia Grundström och Emma Palomäki. Bild: Yle/Malin Valtonen cindy nylund,demonstration för roxx,emilia grundström,emma palomäki,linnea sundström,roxx,Västnyland

På Roxx spelar ungdomarna kort, dricker kaffe och umgås, säger Nylund.

- Jag vet inte vad vi skulle göra utan Roxx.

Läs mera:

Hangöstyret beslutar om framtiden för gästhamnen och Roxx

Det finns ännu inget förslag för vad som ska hända med gästhamnen som företaget Ruber driver i Östra hamnen. Frågan kommer upp i Hangö stadsstyrelse på måndag kväll.

Nya chefstränaren Petteri Kähäri: Orienteringen behöver ett bättre samarbete

$
0
0

Finland lyckades ta en futtig medalj då VM i augusti avgjordes i Sverige. Nu vill Kähäri lyfta Finland tillbaka till orienteringens finrum. Minimimålet är att konstant vara bland de tre bästa nationerna i världen.

Just nu, liksom i VM senast, ligger Finland på en sjunde till åttonde plats vad gäller medaljer och VM-framgång. Det måste det bli bot på säger Kähäri.

– Att konstant vara bland de tre bästa kan verka som en stor utmaning. Jag ser det som en helt realistisk målsättning och dessutom är Finland redan i dag en av de ledande nationerna på ungdomssidan.

Finland har halkat efter

Finland var efter VM i Strömstad på en delad sjunde plats i medaljtabellen, tillsammans med Vitryssland. Tre i topp var Sverige, Norge och Danmark. Sedan följde Schweiz, Ryssland och Frankrike. Hur vi i Finland utnyttjar våra resurser är nyckelfrågan.

– Att skapa ett samarbete på alla plan är någonting som jag ser som ytterst viktigt. Det handlar om samarbete med klubbtränarna. Samarbetet mellan idrottarna. Idrottarna måste delge sina kunskaper och erfarenheter till varandra.

Den mentala pressen blir helt enkelt för stor om man bara förväntar sig framgång i VM eller EM.― Petteri Kähäri

Jämn form krävs för att vara bäst när det gäller

Att bara stirra sig blind på framgång i stortävlingar anser Kähäri att är fel.

– Den mentala pressen blir helt enkelt för stor om man bara förväntar sig framgång i VM eller EM. Det gäller att vinna mindre tävlingar, deltävlingar i världscupen och att bygga upp självförtroendet den vägen. Koncentrationen är så viktig i orientering och det krävs att idrottaren är avslappnad.

Kommande sommar tävlar orienterarna i världscupsammanhang på hemmaplan i Lojo och Åbo. Redan i maj sker den första landslagsgranskningen i Estland där också VM går i juni och juli.

Petteri Kähäris kontrakt som chefstränare går ut 2018. Senast då hoppas han att Finland har återtagit sin ställning som en av världens ledande orienteringsnationer.

Sofia Haajanen, Mårten Boström, Topi Raitanen och Merja Rantanen VC-segrare i Arosa 2015. Sprintsegrare Bild: All Over Press orientering, sprint

Finlands orienteringslandslag

Damer:

Sari Anttonen Keuruun Kisailijat, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Anna Haataja SK Pohjantähti, Venla Harju Tampereen Pyrintö, Saila Kinni Tampereen Pyrintö, Miia Niittynen Koovee, Kirsi Nurmi IFK Göteborg, Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot, Marika Teini SK Pohjantähti och Karoliina Ukskoski Perhon Kiri.

Herrar:

Hannu Airila Kalevan Rasti, Aaro Asikainen Kalevan Rasti, Mårten Boström IFK Lidingö, Miika Kirmula Angelniemen Ankkuri, Olli-Pekka Koistinen Hiidenkiertäjät, Anton Kuukka Tampereen Pyrintö, Elias Kuukka Tampereen Pyrintö, Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö, Fredric Portin Paimion Rasti, Topi Raitanen Helsingin Suunnistajat, Toni Saari Vaajakosken Terä, Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima, Mikko Siren Angelniemen Ankkuri och Olli-Markus Taivainen Pellon Ponsi.

Roxx i Hangö får fortsätta fem år till

$
0
0

Hyreskontraktet för Roxx café och pub i Östra hamnen i Hangö förlängs med fem år. Det beslöt Hangö stadsstyrelse i går kväll. Däremot blev det inget beslut om vem som ska ha hand om gästhamnen i Östra hamnen.

Hangö stad har haft kontrakt med företaget Ruber om både caféet och gästhamnen. Båda kontrakten löper ut inom kort.

Nytt förslag vann gehör

Stadsdirektören hade föreslagit att hyreskontraktet för Roxx förlängs med ett år. Men Aila Pääkkö (SDP) föreslog att kontraktet förlängs med fem år. Hennes förslag vann omröstningen med 7-1.

Lars Nyberg (SDP), Stig Sundberg (SFP), Barbro Wikberg (SFP), Eero Koli (C), Raili Peni (VF) och Gunnel M. Helander (SFP) understödde Pääkkös förslag. Endast stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP) röstade emot. Risto Alén (Saml.) avstod från att rösta.

Jouko Kavander anmälde avvikande åsikt. Han ansåg att Hangö stad borde ha gjort ett nytt hyreskontrakt med nya hyresvillkor.

Förslag: Hangö Segelförening tar över gästhamnen

Stadsdirektör Denis Strandell presenterade sitt förslag till avtal om gästbåtshamnen på mötet. Han föreslog att avtalet med Ruber inte skulle förlängas. I stället skulle staden förhandla med Hangö Segelförening om att de skulle ta över gästhamnen vid årsskiftet.

Motiveringen var att verksamheten inte har utvecklats på ett önskvärt sätt och att besökarantalet i gästhamnen har sjunkit trots att turismen i Hangö har ökat.

Stadsstyrelsen beslöt efter omröstning att remittera ärendet om gästhamnen för tilläggsutredningar.

Rösterna föll 5-4. För remiss röstade Jouko Kavander, Stig Sundberg, Gunnel M Helander, Barbro Wikberg och Risto Alén. Aila Pääkkö, Eero Koli, Lars Nyberg och Raili Peni ville inte remittera frågan.

Också frågan om Östra hamnens detaljplan och förslaget till ändring i Fabriksuddens deltaljplan remitterades för tilläggsutredningar.

Läs mera:

Hangöbor demonstrerade för sitt Roxx

Hangöbor gick man ur huse för att visa sitt stöd för den lokala puben och caféet Roxx. Över 70 personer deltog i demonstrationen utanför stadshuset.

Tross brast och träffade sjöman i Hangö hamn

$
0
0

En allvarlig olycka inträffade i Hangö hamn på måndagen. En person fördes till Helsingfors för vård.

Då ett fraktfartyg under kvällen angjorde hamnen brast en förtöjningstross och träffade en person i fartygets besättning.

Den skadade fördes med helikopter till Helsingfors för vård.

De tjänade mest i Nyland 2015

$
0
0

Här är topplistan över dem som tjänade mest i Nyland! Skatteförvaltningen offentliggjorde i dag uppgifter om finländarnas inkomster.

Skatteuppgifterna gäller året 2015 och är uppdelade i förvärvs- och kapitalinkomster. Förvärvsinkomster utgörs i huvudsak av lön och pension. Kapitalinkomster består främst av dividender och aktieförsäljning.

Skatteförvaltningen ger ut topplistorna enligt landskap. Här är uppgifterna för Nyland. Uppgifterna gäller de skattepliktiga inkomsterna i statsbeskattningen efter avdrag.

Förvärvsinkomster i landskapet år 2015 - topp 30

Namn
Född
Förvärvs-
inkomster (€)
Kapital-
inkomster (€)
Totala
inkomster (€)
1. Paananen Ilkka Matias 1978 12 336 533 5 301 026 17 637 559
2. Kodisoja Mikko Juhani 1976 10 741 996 23 830 060 34 572 056
3. Louhento Lasse Antti Johannes 1976 7 304 324 4 831 199 12 135 523
4. Ehrnrooth Henrik Georg Fredrik 1969 4 635 809 39 138 4 674 947
5. Stadigh Kari Henrik 1955 4 543 840 1 982 425 6 526 265
6. Utriainen Jouni Tapani 1978 4 182 302 18 866 4 201 168
7. Jordan Kari Alpo Erik 1956 3 789 123 688 333 4 477 456
8. Forsten Visa Tapio 1985 3 627 207 541 503 4 168 710
9. Derome John Nicholas 1973 3 619 332 652 746 4 272 078
10. Hatakka Petri Sakari dödsbo 1962 3 521 047 0 3 521 047
11. Leppinen Lassi Tapani 1981 3 392 637 387 189 3 779 825
12. Snellman Janne Olavi 1975 3 322 764 210 722 3 533 486
13. Ihamuotila Timo Jaakko Pietari 1966 3 246 711 7 362 3 254 072
14. Demirdjian Stephan 1980 3 194 471 0 3 194 471
15. Haussila Timur 1981 2 715 419 589 490 3 304 908
16. Suvinen Tommi Mikael 1979 2 671 269 0 2 671 269
17. Pesonen Jussi Heikki 1960 2 646 723 216 712 2 863 435
18. Toikkanen Timo Jyri Juhani 1966 2 587 577 11 280 2 598 858
19. Rantanen Pentti Kalevi 1945 2 568 125 0 2 568 125
20. Öistämö Kai Olavi 1964 2 557 648 211 929 2 769 577
21. Vehviläinen Mika Pekka 1961 2 529 769 9 486 2 539 254
22. Haussila Petri Yrjö Johannes 1954 2 520 239 425 062 2 945 301
23. Alkio Kimmo Tapio 1963 2 265 524 53 699 2 319 223
24. Schrey Asko Aarno Tapio 1957 2 260 767 12 264 832 14 525 598
25. Hollanda-Grönberg Drussila 1984 2 241 036 0 2 241 036
26. Laatikainen Rauli Antero 1984 2 168 104 21 451 2 189 555
27. Halmesmäki Matti Veikko Iisakki 1952 2 082 234 227 016 2 309 250
28. Ollila Jorma Jaakko 1950 2 072 903 40 529 864 42 602 767
29. Kuula Tapio Teuvo 1957 2 059 427 404 831 2 464 258
30. Aalto Markus Juhani 1970 2 030 616 251 363 2 281 979

Kapitalinkomster i landskapet år 2015 - topp 30

Namn
Född
Förvärvs-
inkomster (€)
Kapital-
inkomster (€)
Totala
inkomster (€)
1. Ollila Jorma Jaakko 1950 2 072 903 40 529 864 42 602 767
2. Kodisoja Mikko Juhani 1976 10 741 996 23 830 060 34 572 056
3. Ollila Jaakko Pekka 1976 90 154 16 360 293 16 450 447
4. Kyöstilä Karl Heikki 1946 86 295 16 114 825 16 201 120
5. Ahopelto Timo Mika Juhani 1975 105 046 15 832 812 15 937 858
6. Siilasmaa Risto Kalevi 1966 534 363 13 781 074 14 315 437
7. Schrey Asko Aarno Tapio 1957 2 260 767 12 264 832 14 525 598
8. Langenskiöld Lars Robin Eljas 1946 69 380 11 763 671 11 833 051
9. Seppälä Rafaela Violet Maria 1954 68 380 9 273 558 9 341 938
10. Tuomaala Markku Kalevi 1967 95 196 8 444 568 8 539 764
11. Fromond Elsa Margaretha Louise 1942 17 728 8 411 842 8 429 570
12. Helasuo Kimmo Kalevi 1967 104 827 7 839 621 7 944 448
13. Laakkonen Mikko Kalervo 1965 52 494 7 333 225 7 385 719
14. Kantanen Harri Petteri 1970 45 472 7 204 509 7 249 981
15. Mäkelä Aki Eemeli 1984 11 639 7 126 226 7 137 865
16. Turunen Hannu Olavi 1957 0 6 501 724 6 501 724
17. Lukkari Matti Tapio 1967 109 353 6 497 986 6 607 339
18. Mäkelä Kai Kullervo 1947 40 489 6 373 620 6 414 109
19. Fazer Jan Peter 1975 51 603 6 284 437 6 336 041
20. Merivirta Jyri Tapio 1963 0 5 838 601 5 838 601
21. Fazer Majlen Teresita 1965 29 034 5 833 155 5 862 189
22. Kokkila Ilpo Erkki Tapani 1947 173 643 5 634 171 5 807 814
23. Paananen Ilkka Matias 1978 12 336 533 5 301 026 17 637 559
24. Tiililä Turo Tapio 1966 301 721 5 292 487 5 594 208
25. Hartwall Per Gösta Viktor sterbhus 1875 0 5 121 654 5 121 654
26. Välkki Pentti Kalevi 1957 65 784 5 108 625 5 174 409
27. Blåberg Olli Edvard 1959 0 5 091 514 5 091 514
28. Sohlberg Hannu Tapani 1941 57 974 4 973 276 5 031 250
29. Louhento Lasse Antti Johannes 1976 7 304 324 4 831 199 12 135 523
30. Viljo Matti Veijo Ensio 1955 301 676 4 825 293 5 126 969

Till landskapet Nyland hör kommunerna Askola, Borgnäs, Borgå, Esbo, Grankulla, Hangö, Helsingfors, Hyvinge, Högfors, Ingå, Kervo, Kyrkslätt, Lappträsk, Lojo, Lovisa, Mäntsälä, Mörskom, Nurmijärvi, Pukkila, Raseborg, Sibbo, Sjundeå, Träskända, Tusby, Vanda, Vichtis.

Viewing all 29911 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>