Den här helgen är det inget problem med att hitta en julmarknad att besöka. Det finns flera att bygga upp julstämningen med i Västnyland, till exempel i Spinneriet i Ekenäs.
Spinneriet finns i Formishuset i Ekenäs. Det är ett kreativt kollektiv där ett tiotal aktörer för första gången ordnar julmarknad på lördag.
Konsten att skapa julstämning
Tanja Is och Julia Ingo är två av medlemmarna och grundarna av Spinneriet. De berättar att tanken med julmarknaden är att utmana folk att köpa sina julklappar av små företagare.
25 försäljare är på plats mellan klockan 11 och 17.
Kajsa Wikman-Colérus gör tomtar som är populära i Japan, där hon just nu befinner sig. Tomtar finns ändå på julmarknaden i Spinneriet.Mjukistomtar av Kajsa Wikman-Colerus. Bild: Yle/Tove Virta
- De har skapat produkter som kanske inte säljs någon annanstans.
Is och Ingo berättar att arrangörerna gör allt för att skapa julstämning med julgran, julpyssel för barn, glögg och julmusik.
Julpjäs i Lojo och halm i Pojo
Det ordnas också gammaldags julmarknad i Ekenäs på lördag och söndag.
På lördag är marknaden i gång mellan klockan 10 och 16 och på söndag 10-15.
Julmarknaden i Ekenäs 2014.Julmarknad i Ekenäs 2014Bild: Yle/Bubi Asplund
Lojo ordnar forntida julmarknad både på lördag (kl 10-16) och söndag (11-16). Julmarknaden finns vid kyrkan, museet och biblioteket i centrum och i Laurentiussalen.
Det visas också en julpjäs i Tytyri gruvmuseum på forntidsmarknaden. Pjäsen visas den 12 och 13 december klockan 10.
Mörby gård i Pojo ordnar en lantlig julmarknad på söndag klockan 10-15. Där säljs bland annat fisk, kärvar, halmpyssel och julgodis.
Frågan om Havsgatan i Hangö ska vara stängd för motorfordonstrafik under sommaren har igen tagit en ny vändning.
Nu har stadsstyrelsens ordförande, Jouko Kavander (SDP), beslutat att stadsstyrelsen tar över ärendet och föreslår att gatan är stängd för bilar under sommaren. Ärendet behandlas i stadsstyrelsen på måndag (14.12).
I bakgrunden är en långdans med många svängar.
Café Regatta vände sig i somras till tekniska verket och hoppades att gatan skulle stängas för trafik under sommarmånaderna. Orsaken är att det uppstår farliga situationer mellan fotgängare och bilar.
Först tyckte majoriteten i tekniska nämnden att det var ett bra förslag och godkände ansökan. Gatan skulle vara stängd. Gatan har under sin livstid i flera repriser varit stängd för trafik under sommarmånaderna. Stängningen skulle gälla sommaren 2016.
Men några månader senare ändrade nämnden ändå sin åsikt efter omröstning och beslutade att Havsgatan trots allt ska vara öppen för motorfordon året om.
Gatan är en så kallad gårdsgata där man får köra bil max 20 kilometer i timmen. Fotgängarna har förtur och får fritt röra sig var de vill på gatan.
Besvär påverkade nämnden
Först lämnades det in ett rättelseyrkande mot nämndens beslut. Yrkande godkändes inte.
Däremot ändrade sig nämnden plötsligt när ärendet kom upp som ett kommunalbesvär och nämnden skulle ge ett utlåtande i ärendet.
Nämnden motiverade sitt beslut att tillåta trafik med texten i besväret.
I besväret sade man bland annat att alla Hangöbor ska ha rätt att röra sig på stadens gator, att trafiken till badhuset går via Havsgatan och att alla ska ha rätt att njuta av havsutsikten på gatan.
Dessutom hör Havsgatan till detaljplaneområdet för Östra hamnen och Fabriksudden. I ett förslag har gatan märkts ut som gårdsgata med fordonstrafik året om.
Komplicerad process
Under processens gång hann ärendet ändå landa på Helsingfors förvaltningsdomstols bord. Där hade en person besvärat sig över nämndens första beslut att stänga gatan för trafik.
Domstolen vände sig till Hangö stad och bad om ett utlåtande av staden i ärendet. Nämnden kunde då bara konstatera att nämnden har ändrat sitt beslut och klargjorde ännu att om detaljplanen inte sist och slutligen slår fast något annat så ska Havsgatan bestå som gårdsgata med motorfordonstrafik året om.
Här kunde berättelsen ta slut, men då träder stadsstyrelseordföranden in och tar över ärendet till stadsstyrelsen. Styrelsen möts på måndag.
I beslutsförslaget till styrelsen på måndag lyfts igen Café Regattas oro för fotgängarnas säkerhet fram.
Då spa på Fabriksudden blir klart liksom semesterbostäderna går det bra att styra trafiken till simhuset och Fabriksudden via Torggatan istället för via Havsgatan, heter det i förslaget till stadsstyrelsen.
Eftersom det är fritt fram att cykla och promenera på Havsgatan kan alla Hangöbor fritt njuta av havsutsikten året om, står det också i texten.
Därför är det bäst att Havsgatan är stängd för annan motorfordonstrafik än service- och utryckningsfordon under sommaren. Andra tider på året är gatan en enkelriktad gårdsgata med körriktning från Boulevarden mot Torggatan.
Stortalangen Oliver Helander lämnar Sverige och flyttar tillbaka till Finland. Landslagsynglingen kommer efter årsskiftet att spela handboll i Sjundeå IF.
Helander har skrivit på med SIF för återstoden av säsongen. Han ansluter sig till truppen strax efter årsskiftet, skriver klubben på sin webbplats.
– Jag gav en liten tidig julklapp åt pojkarna, berättar Sjundeås tränare Kaj Hagman när Yle Sporten ringer upp honom på väg hem från fredagskvällens träningspass.
Helander, 18, flyttade till Alingsås för att studera och spela handboll hösten 2014. Han lyftes i våras upp i A-laget i Alingsås HK, men har haft det tyngre på sistone.
– Jag fick igår nys om att han är på väg hem och ringde upp honom, och nu är det tydligen klart, klargör Hagman bakgrunden till värvningen.
Självförtroendet tillbaka
Alingsås har enligt Hagman fått in en spelare som puttat ner Helander i rangordningen och han har fått spela på ovana positioner, till och med som högerback.
– Vi var däremot ute just efter en vänsternia och här får han gott om speltid på rätt position, för det behöver en ung spelare för att utvecklas. Spela, spela och ännu en gång spela, betonar Hagman.
– Om man haft det lite motigt och inte trivts till hundra procent söker man sig nånstans där man kan koncentrera sig fullt ut och få flowet och självförtroendet tillbaka.
”Ambitioner har ju gossen”
Hagman tror att en annan orsak till att Helander valde just SIF är att de två i tiderna spelat tillsammans i BK-46. Helander har också lirat med flera av Sjundeås ungdomar i juniorlandslaget.
– Han kan fara utomlands på nytt senare, nu vet han vad det går ut på. För ambitioner har ju gossen, säger Hagman, som hoppas att värvningen ska ge en boost till nästjumbon SIF:s svåra säsong som kantats av skador och andra bortfall.
Helander är även en mycket lovande spjutkastare. Han har bland annat finskt rekord i 15-årsklassen och var sjua i U20-EM i somras efter att ha skadat sig i finalen.
Lojoklubben Lohjan Salibandys herrlag förlorade på fredagen (15.12) mot HIFK från Helsingfors i innebandyns division 2. En riktigt dålig fösta period blev LoSB:s fall i matchen.
Slutsiffrorna i matchen som spelades i Tennarihallen i Lojo blev 12-13 (2-10, 7-2, 3-1).
Matchen bjöd på hela 25 mål för de 190 åskådarna. Matchen var tudelad, den första perioden gick i gästernas tecken medan hemmalaget gjorde flera mål i de två senare perioderna.
Redan efter knappt sju minuters spel hade HIFK tagit ledningen med 5-1. Samma takt fortsatte resten av perioden och till den första pausvilan gick lagen med siffrorna 2-10 på resultattavlan.
Om första perioden siffermässigt var gästernas, var den andra perioden Lojolagets. LoSB slog in sju bollar mot HIFK:s två i mittenperioden.
Tajt sista period
I den sista perioden lyckades hemmalaget på dryga tre minuter knappa in HIFK:s ledning till endast ett mål (11-12). Trots en hård press kom LoSB aldrig i fatt gästerna.
Sedan 1984 har tusentals industrijobb försvunnit från Ekenästrakten samtidigt som endast en bråkdel nya jobb har kommit till. Leif Stenwall har dokumenterat en bit företagshistoria med kopplingar till Hultmans källare i Ekenäs.
Leif Stenwall är en i gänget bakom Ekenäs TV:s dokumentär Företagen som försvann under 30 år 1984-2014. Den handlar om 16 industriföretags öde i Ekenäs.
Som mest gav de här företagen jobb åt sammanlagt 2900 personer.
- Det har kommit till en del jobb men bara en bråkdel av de som försvann, säger han.
Ekenäs TV:s Leif Stenwall till höger och Bo-Martin Ljungqvist.Butti Ljunqvist och Leif Stenwall visar den första kameran på Ekenäs TV. Bild: Yle/Minna Almark
Det har varit svårt att få exakta siffror på hur många jobb som har skapats istället.
- Men någonting mellan 350 och 400 ska det handla om, uppskattar Stenwall.
Minuset blir fortfarande långt då antalet är 2400 färre.
Tammet år 2012.Bild: Yle / Robin Lindberg
De stora hallarna fylls i dag med annat än industri.
- I var och varannan gammal industribyggnad är det istället loppmarknad i dag. Alla vet hur många anställda det är på en loppmarknad.
Knappt något företag finns kvar
Av 16 företag fanns fram tills nyligen endast tre kvar som alls har någon verksamhet. EfterIntersteels konkurs nyligen finns endast två, Tammet och Sporrong.
- Tammet finns kvar, men med nya ägare och Sporrong är i praktiken borta. Ytbehandlingen finns kvar här eftersom den för tillfället inte kan göras i Estland då de inte har utrustning.
Så småningom ska också de enstaka jobb som finns kvar på Sporrong också flytta till den estniska fabriken.
Företagen skapade Hultmans källare
Leif Stenwall har tillsammans med gänget bakom dokumentären valt just de här 16 företagen eftersom den har en gemensam nämnare, nämligen Hultmans källare på Bryggerigården i Ekenäs.
- Det var de som byggde Hultmans källare, på talko, säger Stenwall.
Det fanns ingen lämplig samlingsplats för företagen i staden och de ville ha ett eget ställe för representation och utbildning.
I Ekenäs bryggeris fastighet finns Hultmans källare än i dag.Ingång till Hultmans källare.Bild: Yle/Tove Virta
Så de skapade Hultmans källare under det gamla bryggeriet, i en gammal förvaringskällare.
I dag är Hultmans källare en festlokal.
Kostnadstryck och marknadsandelsjakt
Efter att ha blickat bakåt på 16 företags historia, vad är det för faktorer som verkar ha fått företagen ner på knä?
- Dels handlar det om en stort kostnadstryck.
Som exempel nämner Stenwall Sporrong.
Sporrong.Bild: Yle/Mikael Wikström
- Företaget planerade redan år 1992 att flytta till Estland. Då var arbetskraftskostnaderna i Ekenäs 23 gånger större än i Estland. I dag är de 3-5 gånger större, beroende på hur man räknar.
Andra företag har köpts upp för att läggas ner av större aktörer, i jakt på marknadsandelar.
På kommande Koverhar, Tammet och Sporrong
En dokumentär är klar men fler är under arbete.
Stenwall har tre filmer på gång om industrier i Västnyland. En om metallföretaget Tammet, en om medaljtillverkaren Sporrongs nedläggning och flytt till Estland och en om det konkursdrabbade stålbolaget FN-Steel i Koverhar i Hangö.
- Tillsammans med Ralf Flemmich är vi på plats en gång i veckan i Koverhar och följer med hur rivningen framskridit.
Stenwall jobbade på Koverhar några år i början av 1960-talet. Efter att han startade metallföretaget Intersteel jobbade han sedan som underentreprenör på samma ställe.
- Därför är det sorgligt att följa med nedläggningen också för mig personligen, säger Stenwall.
Det kommer att ta ett år innan rivningen är färdig och först efter det går det att sammanställa filmen.
Dokumentären Företagen som försvann under 30 år 1984-2014 är producerad för Ekenäs TV och hade premiär i maj 2014 i det som nu är Kex TV.
Bakom filmmaterialet står förutom Leif Stenwall också Harry Holmström, Ralf Flemmich, Bore Möller och Jan-Åke Ingman. Leif Stenwall har också tecknat ner den information han har samlat in i en skrift som exempelvis hittas på biblioteket i Ekenäs.
Så här stor personal hade de 16 företagen som mest
Det är Hangö stad som har tagit initiativet till ett samarbete kring telefonväxeln. Hjälp behövs under kortare pauser och då många ringer samtidigt.
Raseborgs stadsstyrelse behandlar frågan på måndag (14.12). Förslaget är att gå in för att utreda om ett samarbete kring telefonväxeln med Hangö kunde förverkligas före sommaren.
Också stadsstyrelsen i Hangö behandlar ärendet på måndag.
Båda kommunerna har samma operatör, TeliaSonera. Det innebär att det praktiska samarbetet inte blir svårt.
Raseborgs växel uppdateras i samband med att man från och med årsskiftet går in för ett nytt billigare ramavtal om samtalstjänster. Då har Raseborg samma tekniska nivå på telefonväxeln som Hangö.
Hjälp behövs ibland
I Hangö är det en person som sköter telefonväxeln med hjälp av inhopparkrafter från stadskansliet. Dessutom köper Hangö telefonväxeltjänster av TeliaSonera under kortare pauser och då många ringer samtidigt till staden.
Raseborg räknar med en resurs på 2,6 personer för telefonväxeln med 2 ersättare. På sikt kan ändå eventuella personalförändringar i stadskansliet leda till att ersättarresursen minskar.
Genom samarbetet kan städernas personal tura varandra vid lunch- och vilopauser samt då det uppstår köer. Längre ledigheter sköter städerna själva om med vikariearrangemang.
Kostnaderna för att förverkliga samarbetet delas jämnt mellan städerna. Enligt beräkningar rör det sig om några tusen euro per stad.
Hangö har tidigare haft motsvarande samarbete med Karis och Pojo.
Stålföretaget Celsa Steel ligger intill det planerade fritidsbostadsområdet Skogsmark. Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg vill försäkra sig om att Celsa Steel och invånare inte råkar på kollisionskurs.
Området har redan fått en godkänd delgeneralplan. Nu gäller det att få en detaljplan för området.
Miljö- och byggnadsnämnden skulle på sitt senaste möte ge ett utlåtande om detaljplanen, men beslutade sig för att remittera ärendet.
Nämndens ordförande Göran Karlsson (SFP) säger att man inte vill se en likadan situation som i Karis där invånare i Bäljars har varit missnöjda med buller från skrotföretaget Romu Keinänen.
Därför ska bullerläget undersökas innan man från nämndens sida är redo att ge ett utlåtande om planen.
Dicken blev fullkomligt utspelade i den första halvleken mot ligatrean Sparta i damernas FM-serie i handboll och förlorade säsongens första match. I herrligan knappade Dicken in på Cocks ligaledning.
Trots hemmaplansfavör låg Dicken under med 8-17 i halvtid och Sparta kunde ta en komfortabel seger med 24-16.
Sparta tog samtidigt en fin skalp i och med segern över Dicken som före matchen varit obesegrade i årets FM-serie.
I lördagens andra dammatch vände HIFK bortamatchen mot BK-46 och slutsiffrorna skrevs 25-30 (12-8).
Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle skakade hand med FN:s generalsekretare Ban Ki-moon. I sin vlogg Ny i Finland berättar han om sin vardag som asylsökande, men den 9 december blev inte som vanligt på förläggningen.
Den 9 december fick flyktingförläggningen i Vanda överraskningsbesök av FN:s generalsekretarere Ban Ki-moon, flyktingkommissionären Antonio Guterres och inrikesminister Petteri Orpo. Munther valdes till talesman för flyktingarna.
- Jag blev entusiastisk, det var en stor ära att få tala med dem, säger Munther i sin vlogg.
Munther förföljdes i Irak
Munther kom till Finland för några månader sedan för att söka asyl. Han är en 27 år gammal kille som vill rädda världen och som bland annat har ordnat Iraks första flashmob någonsin för att lära barnen att inte skräpa ner. Till utbildningen är han IT-ingenjör men musiken är hans stora passion.
- Jag är väldigt ambitiös. Jag älskar att hjälpa andra och blir lycklig då jag får göra det. Jag var tvungen att lämna Irak på grund av den svåra situationen i min hemstad Bagdad. Där finns folk som inte gillar musik och som anser att det är förbjudet att spela musik. En del av dem har anslutit sig till religiösa miliser som förföljer folk som mig.
I sin vlogg Ny i Finland kommer Munther att berätta om sin vardag, hur det är att vänta på asylbeslutet och om sitt förflutna i Irak.
Munther på sitt favoritcafé.Munther al Assaf som vloggar för Svenska Yle om sin vardag som flyktingBild: Niclas Runeberg/Yle
Karislaget BK-46 höll ett kraftigt strupgrepp på tabelltvåan HIFK från Helsingfors i damernas FM-serie på lördagen (12.12). Helsingforsarna körde ändå förbi BK under de sista åtta minuterna i matchen som spelades i Karis bollhall.
Slutresultatet blev 25-30 (12-8).
Som siffrorna säger var hemmalaget det bättre laget i första halvleken. BK hade som bäst en ledning med fem mål.
I den första halvleken gick mer än hälften av gästernas skott förbi BK-målet. När dessutom hemmamålvakten Linda Österholm lyckades bra, kunde HIFK inte göra fler än åtta mål. BK fick bollen bakom före detta BK-målvakten Matilda Björkqvist 12 gånger under första halvleken.
Taggat HIFK till andra
Till den andra halvleken kom tabelltvåanHIFK med betydligt bättre skärpa. Speciellt försvarsspelet var noggrannare och tuffare än i den första.
En av gästernas mest tongivande spelare var utan tvekan Johanna Hilli. Hon gjorde elva mål, tre av dem från 7-meters strecket och var dessutom stark i försvaret.
Hemmalagets Pamela Degerman var igen sitt lags bästa målskytt. Hon gjorde tio mål. Ett av målen kom från 7-meters strecket.
Degerman ville, åtminstone delvis, ta skulden för förlusten på sig själv.
- Jag fick ett par 2-minuters utvisningar där i slutet och det bidrog till vårt nederlag, sade hon.
BK:s Pamela Degerman skjuter och HIFK:S Lotta Kulju täcker.BK:s Pamela Degerman skjuter och HIFK:s Lotta Kulju försvarar.Bild: Yle/ Patric Westerlund
Hon tyckte att spelglädjen igen finns i BK-lägret. Det var en av orsakerna till att spelet löpte mot HIFK.
- Vi har haft som mål att vi ska njuta av matcher, träningar, allting som vi gör. Nu gör vi det, vi har roligt tillsammans, sade Degerman.
För att nå en plats bland de fyra bästa och därmed slutspel ska BK vara modigare, säger hon.
- Vi måste våga gå på mål när det finns lägen att göra det. Nu gör vi inte alltid det.
Dålig attityd
HIFK:s Lotta Kulju lyckades göra sex mål i matchen, fyra av dem under HIFK:s slutspurt under de sista tio matchminuterna.
- Vi hade dålig attityd i den första halvleken, men kom bättre i den andra. Skärpan i skottlägena var inte den bästa, konstaterade Kulju efter matchen.
HIFK:s Johanna Hilli gjorde elva mål, men försvarade också väldigt bra.HIFK:s Lotta Hilli gjorde många mål och försvarade bra.Bild: Yle/ Patric Westerlund
Hon var inte överraskad att BK var så pass starkt i matchen.
- Nej inte alls. BK har många duktiga spelare och har dessutom bra bredd i sitt lag, sade Kulju.
HIFK:s Johanna Hilli prisbelönades som matchens bästa spelare. Pamela Degerman fick två stjärnor och Jenny Löf en stjärna.
Duktigt domarpar
Förutom Degermans två utvisningar, satt också hemmaspelarna Sirja Lassinharju och Elin Löf av var sin utvisning. HIFK-spelarna klarade sig utan utvisningar.
Matchen dömdes utomordentligt av unga domarparet Halina Lehto – Alexander Wessberg. Publiksiffran var 132 personer.
BK-46 spelar sin följande match mot Sparta. Matchen spelas den 10.1.2016. HIFK möter Dicken i semifinalen i finska cupen på lördag (19.12). Sin nästa seriematch spelar torsdagen den 14.1.2016 mot Atlas i Myrbacka, Vanda.
FBC Raseborg Knights förlorade för femte gången den här säsongen i herrarnas division 2, zon 1, i innebandy på lördagen (12.12). Den här gången kom förlusten efter förlängning mot Blackbirds i Campo Sport i Vanda.
Slutresultatet i matchen skrevs 4-3 (2-0, 0-2, 1-1, 1-0).
Hälften av serien är nu spelad och Raseborgslaget har kammat ihop 12 poäng. Det berättigar till en femte plats i den haltande serietabellen. Till en plats som ger kvalchansen till division 1 har Knights nu en marginal på fem poäng.
På lördag eftermiddag fick Knights igen en dålig start och låg under med 0-2 i den första pausvilan.
I den andra perioden kom Knights jämsides med Blackbirds. Ville Puotila (Jonas Weckström) och Matias Loskin (Niklas Malm) gjorde målen för västnylänningarna.
Förlängning
Då hälften av sista perioden var spelad hade båda lagen lyckats göra ett mål. Jonas Weckström gjorde Knights mål på Teemu Manninens assist. Fler mål en så sågs inte under ordinarie speltiden, så matchutgången avgjordes i förlängningen.
Matchuret visade 61.23 då hemmalaget Pasi Halonen gjorde segermålet på Antti Högqvists assist. Målet kom i numerärt underläge.
Nämnda Högqvist var hemmalagets effektivaste spelare. Han gjorde två och passade till ett mål i matchen.
För Knights del fortsätter serien med en bortamatch i Dickursby mot Tiikerit. Matchen spelas 19.12.
Lojolaget Lohjan Hiki förlorade också sin elfte match i herrarnas division 2 i innebandy. Därmed fick serienykomlingen LoHi stryk i alla sin matcher i första omgången.
Matchen mot SBS Kings som spelades på lördagen (12.12) i Tennarihallen i Lojo slutade 3-6 (1-2, 2-2, 0-2).
Esbolaget SBS Kings gjorde endast det som var nödvändigt för att få med sig de två seriepoängen.
LoHi som med största sannolikhet tar ny fart i division 3 nästa säsong hängde siffermässigt med gästerna hela matchen.
Teemu Närhi gjorde två av hemmalagets tre mål. Tomi Nevalainen träffade rätt en gång.
Markus Olkkonen (1+3) och Kimmo Rantamäki (3+0) var gästernas mest effektiva spelare.
På fredag (12.12) möter LoHi Kyrkslättslaget Rangers/2 i Tennarihallen i Lojo.
Karisklubben BK-46:s handbollsherrar åkte på sin tredje förlust på raken på lördagskvällen. Atlas från Vanda for iväg med seriepoängen från Karis bollhall.
Slutresultatet i matchen som ingår i FM-ligan skrevs 22-25 (12-11).
I och med segern drar tabellfemman Atlas ifrån ditosexan BK-46. Serietabellen finns på Handbollsförbundets webbsidor.
Gästerna låg under i pausvilan, men svängde matchen till sin fördel i den andra. Milan Filic gjorde åtta mål för Atlas och var matchens bästa målskytt.
Filic valdes också till sitt lags näst bästa spelare. Atlas målvakt Tuomas Laitinen fick priset som matchens bästa spelare.
Fem mål av Lignell
Alex Lignell som gjorde bland annat fem mål valdes till hemmalagets bästa spelare.
Domarduon Jan-Erik Leandersson – Christian Westerlund dömde tre 2-minuters utvisningar till hemmalaget, medan gästerna fick sammanlagt fem utvisningar.
Publiksiffran i matchen var 285 personer.
På onsdag (16.12) spelar BK-46 sin följande match. Då möter Karislaget HIFK i idrottshuset i Helsingfors.
Målskyttarna: BK-46: Victor Westerlund 6, Alex Lignell 5, Robin Karlsson 4, Timmy Thor 3, Janne Korpimäki 2, Kenneth Dahlberg 1, Andre Udd 1.
Atlas: Milan Filic 8, Alexandr Janicijevic 5, Heikki Laitinen 4, Sebastian Säkkinen 4, Milos Maksimovic 3, Erkka Näntö 1.
Finlands lucia 2015 Sonja Lehto har krönts i Helsingfors domkyrka. Se luciabilder från hela Svenskfinland, delta med egna stämningsbilder via #finlandslucia.
Kröningsceremonin började kl. 17 i Helsingfors domkyrka. I år kröntes lucia av Hilkka Olkinuora, författare och präst. Valet av Finlands lucia är en del av luciainsamlingen, som i år samlar in medel för att stöda utsatta barnfamiljer.
Det är ett insamlingsändamål som står Hilkka Olkinuora nära. Hon har arbetat som präst med ansvar för familjefrågor och varit med på många liknande läger som också Folkhälsan ordnar för de insamlade medlen.
Hilkka Olkinuora konstaterar att det är viktigt att man når familjerna i så tidigt skede som möjligt.
– Många familjer är rädda för att söka hjälp av myndigheter, eftersom de är rädda för att bli stämplade.
Luciakröningen bjuder på sång och musik
Programmet i kyrkan under luciakröningen är traditionellt med kröningstal och mycket sång och musik. På läktaren sjunger kören Muntra musikanter och dessutom uppträder Tomas ja Maria Höglund med sång.
I årets program finns bland annat sångerna "När juldagsmorgon glimmar”, "När det lider mot jul" och "Julen är här". Jannike Sandström står för sånginstudering och körarrangemang för Finlands lucia och luciakören.
De vackraste julsångerna tillsammans med Finlands lucia och luciakören visar Yle Fem på onsdagen den 23.12 kl. 15.30-15.50, med repris på julafton kl. 19.40-20.00.
Efter kröningen skred lucia ner för trapporna och gick till sin kortege som startade kl. 18 vid Senatstorget utanför domkyrkan och som åkte genom staden.
Se kröningen
Luciakröningen visas också i Yle Fem tisdagen den 15.12 kl. 11.30. Hela kröningsceremonin kan ses efteråt på Yle Arenan och på Svenska.yle.fi.
Se Finlands lucia och andra lucior i hela Svenskfinland i bildflödet nedan. Delta själv med stämningsbilder #finlandslucia.
Skicka in eller dela dina egna luciabilder. Använd #finlandslucia på Instagram eller Twitter. Du kan också skicka in dina bilder till katarina.enkvist@yle.fi
Genom att skicka egna bilder till Yle så ger du oss rätten att använda, dela och vid behov modifiera dina bilder i Yles tjänster. Skicka endast bilder som du själv har tagit. Om bilderna är tagna i privata situationer, bör du ha tillstånd av människorna som syns på bilden.
Finlands lucia 2015 Sonja Lehto
Finlands lucia 2015 Sonja Lehto är hemma från Grankulla i huvudstadsregionen. Sonja blev student från Gymnasiet Lärkan i våras och har som bäst ett mellanår.
Hon spelar flera instrument, främst violin, och älskar att sjunga. Läs mer om Sonja här
På kröningen kommer hon att bära den traditionella, skräddarsydda luciadräkten och i sin kortege en fårskinnspäls formgiven av Josefin Döfnäs från Terjärv. Döfnäs är tradenomstuderande med inriktning på pälsdesign och marknadsföring från yrkeshögskolan Centria i Jakobstad. Körsnär May Björklund har sytt upp pälsen.
Finlands lucia 2015 Sonja LehtoBild: Folkhälsan / Hannes Victorzon
I dag kröns Finlands lucia och runtom i Svenskfinland firas dagen med otaliga luciatåg. Vi vill samla bilder och ge stämning - glad luciadag! Följ bildflödet i rutan nedan:
Skicka in eller dela dina egna luciabilder. Använd #finlandslucia på Instagram eller Twitter. Du kan också skicka in dina bilder till katarina.enkvist@yle.fi
Genom att skicka egna bilder till Yle så ger du oss rätten att använda, dela och vid behov modifiera dina bilder i Yles tjänster. Skicka endast bilder som du själv har tagit. Om bilderna är tagna i privata situationer, bör du ha tillstånd av människorna som syns på bilden.
Reningsverket på Skeppsholmen i Ekenäs klarar med nöd och näppe gränserna för kväverening. Reningsverket borde snart stängas men det är oklart var ett nytt reningsverk kunde placeras.
Det snart femtio år gamla reningsverket fyller ännu sin funktion, säger Tom Törnroos, som är direktör för Raseborgs vatten.
I snitt renas 3400 – 3500 kubikmeter avloppsvatten dagligen i Skeppsholmens reningsverk. Reningsverket är dimensionerat för 5600 kubik per dag.
Skeppsholmens reningsverk byggdes år 1968.Reningsverket på Skeppsholmen i EkenäsBild: Yle/ Bubi Asplund
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM) har begärt en utredning av Raseborgs vatten eftersom reningsverket på Skeppsholmen inte klarade av minimireningskravet på den totala mängden kväve i avloppsvattnet som leds ut i havet.
Tom Törnroos säger att Skeppsholmen vintertid klarar av att uppfylla kraven, men att göra det sommartid är svårare.
- Kvävereningen ligger mellan 60 och 70 procent för hela året. Det är en hyfsad nivå.
Problem med kvävet på sommaren
Hösten 2014 ändrades kravet för kvävereningen från 70 procent till 60 procent. Törnroos säger att NTM-centralen insåg att kravet på Skeppsholmen var onödigt hårt.
- När vattnet sommartid är varmare än tolv grader ska vi rena kvävet till 75 procent och det är där vi fortsättningsvis har problem.
Genom att göra en specialgranskning försöker man lösa de här problemen, säger Törnroos. Körsätten i reningsverket ska synas i fogarna.
- Vi lever nog på toppen av vad det här reningsverket klarar av.
Vad gäller syreförbrukande ämnen och fosfor har Skeppsholmens reningsverk fina siffror att uppvisa. Siffrorna ligger vid 97 – 99 procent vid varje provtagning och det är verkligen fina siffror, enligt Törnroos.
- Som helhet fungerar Skeppsholmen bra, men vi jobbar med kvävereningen och försöker få ut allt av reningsverket.
Byggdes i tiderna med ny teknik
År 1968 byggdes den första reningsanläggningen på Skeppsholmen i Ekenäs. Företaget YIT planerade den första delen av reningsverket och den byggdes enligt ett system som de hade döpt till rapid block, berättar Tom Törnroos.
Han kan inte säga varifrån namnet kommer, endast att det handlade om en aningen speciell teknik.
- På 1960- och 1970-talen fungerade det systemet på ett tillfredställande sätt.
Kraven har stigit efterhand, så därför har vi byggt till här, säger Törnroos som själv har jobbat på vattenverket sedan början av 1980-talet. På den tiden hette bolaget Ekenäs Vatten.
Tom Törnroos, Robin Lönnberg och Jörn Granroth.Tom Törnroos, direktör för Raseborgs vatten, reningsverksskötare Robin Lönnberg, ansv. reningsskötare Jörn GranrothBild: Yle/ Bubi Asplund
Varför reningsverket i tiderna byggdes på Skeppsholmen vet Törnroos inte.
- Inte skulle man ju bygga ett reningsverk på det här stället i dag. I slutet av sextiotalet var läget ett annat.
Värderingarna var annorlunda på den tiden, konstaterar Törnroos. Stadsdelen Gammelboda har byggts ut sedan dess, vilket gör att reningsverket är ganska så mitt i Ekenäs, säger han.
Omplacering planeras på sikt
Det gäller att, åmintsone på sikt, planera för en omplacering av reningsverket.
- Det är inte riktigt aktuellt ännu, men det är det om låt oss säga tio eller tjugo år.
Var det nya reningsverket ska placeras kan vattenverksdirektören inte säga.
- Någon gång har det nog gjorts gemensamma utvärderingar, men de har inte varit aktuella.
Törnroos poängterar att det är väldigt känsligt att flytta ett reningsverk.
- Till exempel utsläppslov gör det svårt och vart vi än tänker oss att placera ett reningsverk är det känsligt. Och placeras det längre ut i skärgården är det ännu känsligare, säger han.
Skeppsholmens reningsverk inte varit föremål för särskilt mycket klagomål, enligt Törnroos.
- Väldigt få har klagat på vare sig lukt eller oljud. Något enstaka klagomål har det kommit under alla dessa år. Det är inget dagligt bekymmer i varje fall.
Stort område
Skeppsholmens reningsverk renar avloppsvattnet från Ekenäs centrum, Österby, Sköldargård, Trollböle och Tenala.
1987 förstorades reningsverket med en flotationsanläggning och 1994 och 1999 utvidgades verksamheten med de ännu förhållandevis moderna biologiska stegen.
Mängden koldioxidutsläpp i Raseborg har sjunkit med 20 procent sedan år 2007 och trenden ser lovande ut. Ändå finns det fortfarande mycket att göra, menar Minna Ahlqvist, energi- och klimatkoordinator vid Raseborg stad.
- I stadens egna fastigheter strävar vi efter att byta ut olja till förnybar energi. Förra året bytte fem fastigheter från olja till fjärrvärme, berättar Ahlqvist.
Fjärrvärmens andel av koldioxidutsläpp har sjunkit från 2,4 procent år 2007 till endast 0,00012 procent år 2013.
En av de större åtgärnderna som Raseborg tog till förra året var att byta ut lamporna till högtrycksnatrium och ledlampor i gatubelysningen.
Stadens interna post får åka elbil.Bild: Yle/Christoffer Westerlund
Ett annat sätt man minskat på utsläppen är att införa papperslösa möten i stadsstyrelsen och i flera nämnder. Stadens lönespecifikationer är också numera elektroniska.
Dessutom levereras stadens interna post med elbil.
Raseborg är med i HINKU-projektet vilket innebär att staden anslutit sig till att minska på koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2030.
- För att vi ska lyckas behövs det också en insats från stadens invånare, säger Ahlqvist.
"Bra jobbat Raseborg"
Frank Hoverfelt vid Ekenäs Energi är mycket nöjd över utvecklingen sedan de tog i bruk skogsflis istället för fossila bränslen för femton år sedan. I dag är skogsflis huvudbränslet för fjärrvärmen.
- Det är en global megatrend att minska på koldioxidutsläppen och Raseborg har varit tidigt ute. Att mängden utsläpp sjunkit med 20 procent sedan dess är jättebra, det är bara att säga "bra jobbat Raseborg", säger Hoverfelt.
Frank Hoverfelt vid en av Ekenäs Energis nya transformatorerEkenäs energis vd Frank Hoverfelt vid en transformator.Bild: yle/Nicole Hjelt
- Vi har jobbat med förnybar elektricitet i femton år och staden har arbetat duktigt med att köpa förnybar el. Nu borde man satsa på biltrafiken, vi tillhandahåller möjligheter att ladda elbilar och så ska vi satsa på solenergi, berättar Hoverfelt.
Hoverfelt menar att det går bra att använda sig av solenergi också i ett så solfattigt land som Finland.
- Det gäller hur man dimensionerar den. Det är klart att det endast är frågan om sommarhalvåret, men om man dimensionerar den rätt kan man få en betydande del av sin el via solenergi, förklarar han.
Hoverfelt säger att kunderna i Raseborg blivit allt mer medvetna om vikten av miljövänliga alternativ under de senaste åren.
- Visst är det fortfarande priset som avgör, men vår försäljning av ekoenergi steg med 50 procent förra året, menar han.
Det finns risk för att lösa stenblock ramlar ner vid bergskärningen och stängslet uppfyller inte alla bestämmelser. Nu ska staden åtgärda felen.
Problemet är att berget ligger på privat mark och staden måste först förhandla med ägaren att staden får göra omändringarna.
Det är ett gammalt fel som nu åtgärdas. Det var redan år 2007 och 2008 som Hangö stad byggde en gång- och cykelbana vid Korsmansgatan.
Det krävdes också schaktning av ett berg på en del av sträckan. Men resultatet av schaktningen blev inte helt rätt.
Kostnader
Att åtgärda bristerna beräknas kosta mellan 10 000 och 15 000 euro. Det behövs också en utomstående entreprenör med kunnande inom bergsbyggande.
Tekniska nämnden i Hangö godkände på onsdagen (9.12) att man utför arbetena.
Jobben kan göras bara det inte leder till överskridningar av budgeten och markägaren godkänner det. Pengarna tas av anslagen för trafikleder.
För pengarna tar man bort lösa block, avfall och löst schaktningsmaterial. Dessutom åtgärdar man det gamla stängslet och ersätter det med nytt nätstängsel så att man följer bestämmelserna.
Raseborgs Skyttars Joni Stenström placerade sig på en fjärde plats på lördagen (12.12) i Kupittaan Kisat Åbo. Stenström vann grundserien, men misslyckades en aning i finalserien i luftgevärstävlingen.
På lördagen var Joni Stenström bäst i grundserien på luftgevär 60 skott, herrar. Hans resultat var 591 poäng, tvåan Sebastian Långström från Kyrkslätt sköt samma resultat.
Joni Stenströms serie var 99, 100, 98, 97, 98, 99.
Joni Stenströms bror och klubbkamrat Robin Stenström var femte. Han sköt resultatet 585 (98, 97, 95, 96, 99, 100) poäng.
I finalserien blev Joni Stenström fjärde. Segern gick till Aleksi Leppä, HAS, före Christian Friman, ESF. Sebastian Långström var tredje och Robin Stenström sjätte.
Joni Stenström var inte riktigt nöjd med sin tävling.
- Jag fick det inte att löpa som normalt, det blev för många nior. Jag hade jobbigt med nervositeten. Pulsen slog igenom ganska mycket, förklarar han.
Finlands lucia Sonja Lehto kröntes idag i Helsingfors domkyrka. Ännu en knapp timme före kröningen övade lucia med tärnor i kyrkan. Det har varit en fullspäckad dag. Lucia med följe har varit igång sedan kl. 9 med uppträdanden i huvudstadsregionen.
Till kyrkan kommer hela gänget, lite försenat, men de hinner öva, under stenhård ledning av Jannike Sandström, några sånger före publiken strömmar in i kyrkan.
Luciakröningen är något av det mäktigaste
Fjolårets lucia Vanessa Eriksson, hemma från Åland, sitter några bänkrader ifrån och följer med genrepet inför kvällen. Det är känslosamt, minnen från ifjol väller fram. Kröningen med alla dess delar är en oförglömlig och unik upplevelse – något av det mäktigaste man får vara med om, säger Vanessa Eriksson.
- Alldeles speciellt minns jag när domkyrkans dörrar öppnades, alla fotoblixtar och människorna som väntat utanför kyrkan. Det kändes stort.
Hennes kalender fylls också i år av en hel del luciauppdrag. Dels vill hon vara ett så bra stöd för årets lucia som möjligt, en tutor. Dels får hon hoppa in och lussa istället för årets lucia när uppdragen krockar.
- Det är fint att få vara med ännu i år berättar Vanessa. Ett sätta att trappa ner och ta farväl känns det som. Och iom med att jag en gång varit Finlands lucia får jag inte gå med som tärna i kören.
Nu blir jag nog lite nervös
En knapp timme för kröningen medger årets lucia Sonja Lehto att hon nu är nervös.
- Hittills har jag inte varit så nervös, bara förväntansfull och glad men nu börjar det nog bli lite pirrigt.
- Det känns helt sjukt att dagen nu är här och att det är jag som är Finlands lucia. Luciatraditionen är viktig för mig.
Finlands lucia 2015 Sonja Lehto klarade kröningen med glans.Finalnds lucia sjunger vid luciakröningen.Bild: Yle/Unni Malmgren
Luciatraditionen med kröningen i Domkyrkan är ikväll mycket populär. Det är trångt på bänkarna men stämningsfullt och vackert. Kvart i fem stängs dörrarna. Kyrkan är fullsatt.
Kröningstalet
Hilkka Olkinuora, präst och författare, lyfter fram i sitt kröningstal vår tids stora epidemi enligt henne; fartblindheten. Hon menar att vi blundar för det som är svårt, sorgligt, besvärligt och rusar istället fram utan att se varandra.
- Varje människas rätt är att bli sedd och respekterad för den man är. Därför kommer du långsamt lucia. För att värna om livets låga. Ta dig tid att se, uppmanar Hilkka Olkinuora.
Kröning av Finlands lucia 2015
Enligt tradition är programmet vid kröningen musikbetonat. Så också i år. Thomas och Maria Höglund uppträdde med duetten ”Mary did you know” och tillsammans med luciakören sjöng de låten ”Viskar en bön”.
Det är Jannike Sandström som för åttonde året ansvarar för körarrangemang och instudering av luciakörens sånger.
- Jag har nog sagt redan några år att jag borde gå vidare och göra något annat men det är svårt. Att leda luciakören är ett av de bästa jobben som finns.
Jannike Sandström är glad att i år igen få leda luciakören.Jannike Sandström körledare för lucia med följe.Bild: Yle/Unni Malmgren
Efter tal och sång är kröningen i Helsingfors domkyrka slut. En lättad och glad Sonja Lehto skrider ner för kyrkans trappor.