![]()
Raseborgs stad planerar ibland renoveringar utan några som helst kostnadskalkyler.
Det kommer fram i den årliga granskningen av stadens verksamhet och kostnader, det vill säga revisionsnämndens utvärderingsberättelse.
Det har hänt att staden har budgeterat för byggnadsrenoveringar utan någon kostnadsberäkning som grund, skriver revisionsnämnden i sin rapport som gäller 2013.
- Planeringen kör sedan i gång när fullmäktige har godkänt pengar för ett projekt.
Först efter det görs det upp en kostnadskalkyl och då kan det visa sig att det behövs mera pengar än vad fullmäktige först har beviljat.
Björn Siggberg (SFP) och Ulf Heimberg (SDP) är ordförande och vice ordförande för revisionsnämnden. Här håller de i de nya Raseborgsmuggarna.
Björn Siggberg (SFP) och Ulf Heimberg (SDP) är ordförande och vice ordförande för revisionsnämnden. Här håller de i de nya Raseborgsmuggarna.
Bild: yle/Petra Thilman
Revisionsnämnden föreslår att staden börjar anlita experter så att kostnadskalkylerna landar närmare verkligheten.
Intern service kritiseras?
Utvärderingsberättelsen specificerar inte vilken avdelning kritiken riktas mot men det torde vara frågan om intern service som ansvarar för renoveringar i Raseborg.
Intern service är också i skottgluggen på grund av sina städpriser. Städningen på vårdavdelningarna på Mjölbolsta var dubbelt dyrare när Intern service skötte den än när vårdbiträden på avdelningen städade.
Revisionsnämnden vill nu ha en utredning över hur städpriserna räknas.
Inflyttare vill ha tomter och vägarna ska vara i skick
Samhällstekniska sektorn får också hård kritik av revisionsnämnden. Året gick i pengar räknat bra men stadens visioner och målsättningar uppnås inte.
Raseborg skulle år 2030 ha 36 000 invånare och för att komma dit skulle staden skapa 90 nya småhustomter varje år men det har ännu inte lyckats en enda gång under Raseborgs fem år.
Planläggningsprogrammet är ambitiöst men resurserna knappa så framtiden ser heller inte ljus ut.
Revisionsnämnden ger en känga åt stadsstyrelsen och planläggningsnämnden som borde se till att staden når sina egna mål.
Också vägunderhållet får kritik.
- Tekniska centralen har som mål att skapa förutsättningar för tillväxt och utveckling i Raseborg, skriver revisionsnämnden.
Både näringslivet och privatpersoner behöver vägar som är i skick. Infrastrukturen är en viktig del av trivseln och ett kriterium då näringslivet väljer placeringsort.
Revisionsnämnden påtalar alltså reparationsskulden och efterlyser större satsningar på vägunderhåll.
Längre väg till skolbussen
Bildningssektorn får en eloge av revisionsnämnden.
- Alla har varit noggrannare med att ta sitt ansvar och man har lyckats hålla sig inom de givna ramarna. Alla avdelningar inom bildningsnämndens verksamhetsområde har gjort ett bättre resultat än budgeterat.
Men ingenting är så gott att det inte går att förbättra. Revisionsnämnden tycker att skoltransporterna kunde skötas mera effektivt.
- Rutterna bör ses över inför nästa upphandling. De borde planeras om så att det för transporterna borde användas flera bussar och färre taxin.
Det kan kräva att lärordningarna ändras. Det kan också leda till att eleverna måste gå längre till eller från skoltransporten.
Nästa 1 000 elever har rätt till skolskjuts i Raseborg. 400 av dem använder linjetrafik eller en kombination av linjetrafik och köptransport. Skolskjutsarna kostade staden närmare 2 miljoner euro.
Stora grundtryggheten genomför sparplaner men...
Grundtryggheten ska enligt åtgärdsprogrammet sänka sina kostnader med 2,1 miljoner euro (2010-2020).
Många av åtgärderna som ska ge den här besparingen har redan genomförts men besparingarna har inte förverkligats, påpekar revisionsnämnden.
Revisionsnämnden tycker att grundtryggheten inte tillräckligt noggrant granskat om målsättningarna i stadens åtgärdsprogram har uppnåtts. Åtgärdsprogrammet ska leda till att Raseborgs stora samlade underskott småningom försvinner.
Grundtryggheten är den största sektorn inom staden, den slukar ungefär 60 procent av stadens pengar.
Fortsatt dystra siffror
Raseborgs nyckeltal för 2013 är lika dyster läsning som tidigare.
Invånarantalet sjönk med 129 personer (0,4 procent).
Skatteintäkterna per invånare ligger långt under medeltalet i Nyland. En raseborgare betalar cirka 3 800 euro i skatt per år medan en nylänning betalar 4 500 euro.
Skuldsättningen i Raseborg är hög och soliditetsgraden låg i jämförelse med det som rekommenderas för kommunerna.
Arbetslösheten har på ett år stigit med 1,5 procentenheter, från cirka 1 200 i januari 2013 till 1 400 personer i januari 2014.
Bokslutet för 2013 visar ändå plus eftersom staden bolagiserade Ekenäs Energi. Det samlade underskottet sjönk med hjälp av försäljningsvinsten från 25 miljoner till 8,5 miljoner euro.
Fullmäktige i Raseborg behandlade revisionsnämndens utvärderingsberättelse på sitt möte på måndagen (9.6). Fullmäktige beslutade att de olika nämnderna har tid på sig fram till sista september att komma med ett genmäle till kritiken från revisionsnämnden.