Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29356 articles
Browse latest View live

Hjallis Harkimo: "Jag kan inte göra under"

$
0
0

Hjallis Harkimo är sur över att man i offentligheten så ofta beskyller honom för de misslyckade hotellprojekten i Hangö . ”Man kan inte sätta all skuld på en människa, det är ett tiomiljoners projekt” påpekar Harkimo.

Så här har det gått till:

  • Hotellplaner lades fram redan på 1990 talet då direktör Karl-Erik Lindqvist – presenterade sin hotellvision för Fabriksudden. Det skulle bli en simhall ett hotell och ett helt stort serviceområde för att locka turister till Hangö.
  • 2001 dök företaget Via group upp de ville förverkliga ett kongress och- badhotell – projektet föll.
  • 2005 hette byggherren Proproperty – och ett avtal enligt vilket de får bygga bostadshus på stadens mest attraktiva tomt – Grandtomten – om de även bygger ett hotell och en simhall- projektet föll.
  • 2009 dök företagare Harry Harkimo upp - gav bud på tre av stadens finaste tomter, den omstridda Grandtomten, Fabriksudden och Drottningberg och nu skulle det bli hotell och simbassäng och bostäder .
  • 3.11.2011 förflyttas hela projektet och avtalet på Quatrogruppen – avtalen justeras . Quatro söker konkurrs 1 november 2013 - projektet föll.

Varför skulle man bygga hotell då det redan fanns ett?

Harkimo kritiserar kommunens beslutsfattare som kopplade ihop bostadsbyggandet med hotell och simhall. Varför skall man bygga hotell när det redan byggdes ett, undrar Harkimo.

Hela den där businessen, svårigheten att få ekvationen att gå ihop, är ett problem som säkert kvarstår ännu i dag, konstaterar Harkimo.

Han kom och tog fyrken!

Det påstås att han kom, tog vinsten och stack men, enligt honom själv lämna han projektet på grund av gräl med chefen för Quattro. Byggföretaget Quattro ville starta hotellbyggandet trots oklarheter i finansieringen. Harkimo opponerade sig och lämna projektet med buller och bång.

Harkimohusen

Harkimohuset eller Sverigebåtarna, som det kallas bland ortsborna, såldes till skyhögt pris. Harkimo sålde sina aktier till Quattro och lämnade Hangö.

Hotellspel i Hangö

Cirkusen kring byggandet av hotell i Hangö tar aldrig slut – nu söker man syndabockar för att allting som har misslyckats. Staden ville ha ett nytt hotell och lovade invånarna en simhall till priset av privata bostadshus på stadens vackraste strandtomter .

Stadens ultimatum var inskrivet i avtalet: rätten att bygga privata hus måste enligt avtalet inom en viss tid ge simhall och hotell. Om kraven inte uppfylls så betalar företaget böter. Tillsvidare har den här kopplingen bara gett höga hus vid stranden och en flaggstång på hotelltomten på Fabriksudden.

Eero KoliEero KoliEero KoliYle/Antti Lempiäinen

En bubbla som sprack

En stor bubbla som sprack skulle jag säga, säger Eero Koli som sitter som centerns representant i styrelsen.

- Inte är det Hjallis som är dum utan beslutsfattarna som går med på sådant här, godkänner kontrakt som det inte finns några garantier för. Vi står nu här och slickar händerna och ser vad som händer, säger Eero Koli i stadsstyrelsen.

Vi tror inte

Barbro WikbergBarbro WikbergBarbro WikbergYle/Antti Lempiäinen
- Jag vill nu bara se den politiker som stiger upp och säger att vi tror inte att ni har pengarna säger Barbro Wikberg som sitter som SFP:s representant i styrelsen men hon önskar att kanske det nu en gång för alla skall bli av nånting på fabriksudden i Hangö, nu då den sjätte företagaren tar i projektet nu på våren 2014.

Följande aktör är Hotell Rregattas ägare och aktörer

Det skall det bli ett spa och en utbyggnad av ägarnas tidigare hotell Regatta och fritidsbostäder. Byggrätten omfattar 20 000 kvadratmeter.

Spotlight tisdag 4.2.2014 kl: 20:00


Transformator brann i Lojo

$
0
0

En transformator i närheten av Lojo simhall fattade eld på måndag eftermiddag. På grund av eldsvådan stängdes elektriciteten av i närheten av brandplatsen.

Flera enheter från räddningsverket kom till platsen för att släcka branden.

Räddningsverket fick larmet klockan 14.40. Elektriciteten stängdes av hos ett sjuttiotal kunder, bland dem en yrkesskola i närheten.

Sparkad Sjundeårektor fick rätt

$
0
0

Det var fel av Sjundeå kommun att avskeda rektorn för Aleksis Kiven koulu i oktober 2012. Det har Helsingfors förvaltningsdomstol fastslagit.

Efter fem års tjänst som rektor fick Samuli Salonen i oktober sparken från den finska grundskolan Aleksis Kiven koulu. Orsaken till avskedandet torde ha varit att Salonen inte följde de gemensamma riktlinjerna som fanns för rektorerna i kommunen.

Salonen skulle ha handlat emot bildningschefens förordningar i hur kontoärenden skall skötas. Då skolans konto i augusti avslutades hade Salonen betalat in provisionen som skolan hade fått från skolfotograferingen på föräldraföreningens konto.

Salonen hade meddelat föräldraföreningen att pengarna inte får röras utan att de skall användas för verksamhet som upprätthåller lärarnas arbetsförmåga.

Salonen fick en varning för detta. Trots varningen ansåg han att pengarna skulle användas lärarna till fromma och då var måttet rågat för bildningschefen som med stöd av bildningsnämnden i kommunen sade upp Salonen med omedelbar verkan.

Salonen överklagade detta hos Helsingfors förvaltningsdomstol och där fick han rätt. Kommunen dömdes att betala över femtusen euro i ersättning för rättegångskostnaderna. Däremot är det oklart om förvaltningsdomstolens beslut kan ge Samuli Salonen rektorstjänsten tillbaka.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.

Ekenäs Energi utan styrelseordförande

$
0
0

Energibolaget Ekenäs Energi har för tillfället ingen styrelseordförande. Bo Nyman avgick plötsligt för ett par veckor sedan.

Men varför har Bo Nyman avgått?
– Jag uppfattar att han ville ge plats direkt åt den nya ordföranden, säger SFP:s gruppordförande i fullmäktige, Fredrika Åkerö.

Tidningen Etelä-Uusimaa berättade först om nyheten och enligt tidningen så finns det också inom fullmäktigegruppen olika åsikter.

– Det var ett enhälligt beslut, säger Åkerö.

SFP:s post

Ekenäs Energis styrelseordförandepost har hört SFP till. SFP:s fullmäktigegrupp föreslog strax innan Nyman avgick att Ann Storsjö skulle bli ordförande istället för Bo Nyman.

Affärsverket Ekenäs Energi slogs ihop med Karis fjärrvärme vid årsskiftet. Bo Nyman satt innan sammanslagningen som ordförande för Karis fjärrvärme och Ann Storsjö var Ekenäs Energis direktionsordförande.

Det har funnits delade meningar om huruvida den styrelse som sedan årsskiftet verkar kan anses vara tillfällig.
– Juridiskt sett är det inte en tillfällig styrelse utan Karis fjärrvärmes styrelse har fortsatt och kompletterats, säger Åkerö.

Bolagsstämma i vår

Men eftersom det nu är frågan om ett nytt bolag så väljs också en ny styrelse vid bolagsstämman. Den ska hållas i vår men tidtabellen är oklar. Fram tills dess har Ekenäs energi ingen ordförande utan det är vice ordföranden, socialdemokraten Marianne Isaksson-Heimberg som nu håller i trådarna.

Ekenäs Energi ska också få en ny direktör efter Roald von Schoultz som sade upp sig från årsskiftet.

Urpilainen får stöd endast i Hangö

$
0
0


Flera ledande politiker i Västnyland stöder fackförbundet Pros ordförande Antti Rinne som ny ordförande för Socialdemokraterna istället för Jutta Urpilainen.
Maarit Feldt-Ranta på socialdemokraternas valvaka på nox i karis.Maarit Felt-Ranta stöder Rinne.Maarit Feldt-Ranta på socialdemokraternas valvaka på nox i karis.Yle/Fia Doepel

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta från Raseborg flaggar öppet för Rinne. Ulf Heimberg som leder SDP:s kommunalorganisation i Raseborg stöder också Rinne.

I Ingå har den finska och den svenska föreningen skilda ordföranden, men både Soile Gustafsson och Bjarne Holmström stöder Rinne.

- Det borde absolut komma in nya krafter, säger Holmström.

- Urpilainen är bra, men hennes engagemang som minister i frågor kring ekonomiska stödpaket i Europa är besvärlig. Med Rinne kanske vi lyckas engagera de vanliga arbetstagarna att rösta på oss igen, säger Soile Gustafsson.

Ordföranden för socialdemokraterna i Sjundeå, Kristian Parviainen stöder likaså Antti Rinne.

Delade åsikter i Hangö

Jouko Kavander Jouko Kavander stöder Urpilainen.Jouko Kavander YLE/Västnyland

I Hangö är de socialdemokratiska åsikterna mera delade. Jouko Kavander, ordförande för stadsstyrelsen, ger sitt fulla stöd till Jutta Urpilainen.

- Hon har skött sig riktigt bra, speciellt med tanke på att hon blev finansminister utan tidigare ministererfarenhet. Det är inte så lätt. Hon är ett ansikte i Europa.

Socialdemokraternas väljarstöd i Finland går ner. Den senaste galluppundersökningen i januari visar att Socialdemokraterna är det fjärde största partiet i landet. Skulle det inte vara bra med nya krafter?

- Om man tänker att det i stället ska komma en ny och oerfaren politiker, så är det inte bra.

Du tycker Antti Rinne är en ovan politiker?

- Han är engagerad i arbetsmarknaden och en föreningsman, men jag har aldrig sett eller hört om att han skulle vara med i rikspolitiken, säger Jouko Kavander.

En tredje kandidat?

Ulf Lindström, första viceordförande i Hangö stadsfullmäktige och delegat i den partikongressen som ska välja ny ordförande för SDP i maj, hoppas på en tredje kandidat att välja mellan.

- Både Jutta och Antti är bra på sitt sätt, men om riksdagsledamoten Antti Lindtman skulle ställa upp, så skulle jag rösta på honom. Han är ung och talar ett sådant språk som folket förstår. Han använder ingen jargong. Dessutom kunde han locka det yngre gardet.

Bättre vattenkvalitet i Manibacka

$
0
0

Det har funnits för mycket järn och mangan i Manibacka vattentäkt i Pojo. Raseborgs vatten ska förbättra tekniken och det gör att vattendistributionen tidvis störs.

Det var på våren år 2013 som Raseborgs vatten upptäckte att det fanns för mycket järn och mangan i vattnet. Rekommendationerna överskreds då tidvis.

Raseborgs vatten förbättrade redan då tekniken i vattentäkten, så proverna från november och december var normala. Raseborgs vatten kommer i alla fall att förbättra vattentäkten den här våren. Det kommer separata meddelanden då vattendistributionen stängs för en längre tid.

Invånarna kan använda vattnet normalt.

Villkorligt fängelse för misshandel i Hangö

$
0
0

Två män misshandlades av en tredje man i Hangö i april i fjol. Mannen som misshandlade har dömts till villkorligt fängelsestraff.

Han slog och sparkade den ena mannen och slog båda männen i huvudet med flaskor.

Samma dag förstörde han egendom i ett hem. Han krossade fönster, fällde skåp, slog sönder datorn, kärl och andra föremål. Skadorna beräknas kosta 6000 euro.

Västra Nylands tingsrätt har dömt mannen till åtta månader villkorligt fängelse.

Fortsatt utredning om ungdomshem i Ingå

$
0
0

Beslutet att bygga ett nytt ungdomshem i Ingå skjuts framåt.


Ärendet om att bygga ett nytt ungdomshem i Ingå remitterades i kommunstyrelsen i Ingå i går (3.2). Kommunstyrelsen vill ha ytterligare utredningar om hur undervisningen kan integreras i kommunens skolväsende och hur en integrering i klasserna 7-9 kan ordnas.

Tanken var att kommunstyrelsen efter gårdagens möte skulle föreslå för fullmäktige att styrelsen får rätt att ingå ett avtal med företaget MilaPro Oy för att bygga ungdomshemmet i Torp.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, sfp:s Marie Bergman-Auvinen, förhåller sig styrelsen ändå positiv till projektet.

- Hittills har alla utredningar bevisat att projektet inte är ekonomiskt belastande för kommunen, berättar hon.

- Det sociala ansvaret kan inte sluta vid kommungränserna utan det gäller oss alla.

Socialdemokraten Soile Gustafsson har en avvikande åsikt i frågan. Hon anser att det inte finns någon orsak att den här typen av verksamhet ordnas i Ingå.

31.1.2013 Ingåförslag: Bygg ungdomshemmet i Torp


Inget skadestånd för vattenskada i Hangö

$
0
0

Tekniska nämnden i Hangö stad har förkastat en reklamation och ett yrkande på skadestånd gällande en avloppsskada vid Esplanaden 9. Nämndens beslut kom efter omröstning.

I augusti 2013 skedde ett vattenläckage i grannfastigheten till Esplanaden 9.

Till följd av läckaget strömmade avloppsvatten in i källaren genom en källarbrunn i fastigheten vid Esplanaden 9.

Invånaren i Esplanaden 9 har yrkat om reparationskostnader, skador på lös egendom, utredningskostnader, eget arbete och advokattjänster. Dessutom vill invånaren ha ersättning för den tid tvättlokalerna inte gått att använda. Reparationskostnaderna har uppskattats till 26 255 euro.

Uppdämningsventil saknades

I fastigheten som är byggd år 1949 genomfördes en grundrenovering i källarens våtrum år 2003. Sju år senare renoverades utrymmet. Enligt det ursprungliga bygglovet har bruksändamålet ändrat då man byggt badrum, bastu och wc i källaren. Något bygglov för dessa omändringsarbeten har inte sökts hos Hangö stad.

I samband med en grundrenovering 2003 installerades ingen uppdämningsventil, vilket skulle ha hindrat avloppsvattnet från att komma till källaren.

Tekniska nämnden beslutade på sitt senaste möte att inte godkänna reklamationen och yrkandet för skadestånd. Beslutet kom efter omröstning där röstningssiffrorna blev 6-3.

Kekkonen: Lojo BB inte hotat

$
0
0

Det finns inga diskussioner om att lägga ner bb i Lojo. Det säger Raimo Kekkonen som är direktör för Lojo sjukvårdsområde. De gravida borde rösta med fötterna och välja mindre enheter, säger avdelningsskötare Agneta Westerlund.

Det föddes i fjol 1 000 barn i Lojo och det är just det antal förlossningar som krävs för att man på riksnivå ska anse att en förlossningsenhet verkligen behövs.


Mtv rapporterarde i söndags att allt fler barn i framtiden kommer att födas på bilens baksäte, på grund av att man tack vare de nya jourförordningarna planerar att lägga ner flera förlossningsenheter.

Mtv hade gjort upp en lista över förlossningsenheter som är ledläggningshotade och Lojo bb stod högst upp på den listan.

Lojo bb inte hotat

Raimo Kekkonen, direktör för Lojo sjukvårdsområde, dementerar uppgifterna och säger att det inte förekommer några sådana diskussioner inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt för tillfället. Kekkonen tror att informationen baserade sig på gamla uppgifter.

För tillfället har man också den jourberedskap i Lojo som krävs enligt den nya jourförordningen.

-Det finns både en förlossningsläkare och en anestesiläkare under jourtid på förlossningsenheten och man har beredskap för omedelbart kejsarsnitt. Förlossningssjukhusen ska enligt jourbestämmelserna också alltid ha en barnläkare på plats och här finns det i Lojo ännu rum för förbättringar, säger Kekkonen.

Också Vänsterförbundet Harry Yltävä, som är medlem i HNS- styrelse och som har suttit med i den arbetsgrupp som har funderat på hur vården ska organiseras i framtiden, dementerar uppgifterna om att Lojo bb skulle vara nedläggningshotat.

-Den uppgiften går helt emot de tankar och framtidsplaner som har diskuterats, säger Yltävä.

"Vi vill också ha mindre enheter"

Agneta Westerlund.Agneta WesterlundAgneta Westerlund.Yle/Tove Virta

Avdelningsskötare Agneta Westerlund konstaterar att Lojo och Borgå var hotade redan då Ekenäs bb lades ner.

-Kvinnokliniken byggs till så det är klart att man planerar ett stort sjukhus som kan hantera 8 000 födslar om året. Gravida borde rösta med fötterna och visa att vi inte vill ha ett stort sjukhus utan också mindre enheter.

Louekoski och Mäenpää samlingspartister igen

$
0
0

I Sjundeå är Samlingspartiet igen litet större. Vesa-Matti Louekoski och Mika Mäenpää är tillbaka i deras ursprungliga parti.

Louekoski och Mäenpää började som samlingspartister, Louekoski har varit med i partiet över tio år. Men i kommunalvalet 2013 var de sannfinländare. Båda blev invalda i fullmäktige.

Vesa-Matti Louekoski säger till Yle Västnyland att samarbetet med Samlingspartiet i Sjundeå alltid har varit bra.
-Vi har varit på samma våglängd med Samlingspartiet.

Frustration

De beslöt sig för att lämna Sannfinländarna efter nästan ett år. Yle Västnyland berättade i oktober i fjol att Vesa-Matti Louekoski och Mika Mäenpää i stället bildat en egen grupp, Fri demokrati.

Loekoski berättar att båda beslöt sig för att lämna Sannfinländarna eftersom de var frustrerade över den politiska andan i partiet.
-Trycket från partiledningen blev för stort, och det finns redan tillräckligt med tryck utifrån, så det fick räcka. Allt har sina gränser.

Många åsikter i Saml.

Stämningen är bättre i Samlingspartiet, hävdar Louekoski.
-Där ryms många åsikter. Den senaste tiden har jag upplevt att det finns positiva överraskningar i partiet.

Det var ändå lätt att vara Sannfinländare på det lokala planet. Louekoski upplevde att det gick bra att komma överens med sannfinländarna i Sjundeå, Ingå och Raseborg.
-Den lokala politiken är oftast väldigt konkret och det är lättare att hitta en gemensam melodi.

Bra politik i Sjundeå

På hemmaplan höjer Vesa-Matti Loekoski kommunstyrelsens ordförande, Merja Laaksonen (SFP), till skyarna.
-Hon är specialist på att låta folk diskutera, är stödjande och skapar en bra atmosfär.

Louekoski är ändå snabb med att påpeka att han inte gillar allt som Svenska folkpartiet sysslar med på riksnivå.
-Men på det lokala planet kan man hitta en gemensam melodi.

Och han är nöjd med hur politikerna i Sjundeå jobbar. Han påpekar att också fullmäktiges ordförande, Arja Alho (SDP), är bra.
-Hon försöker göra så att allas åsikter hörs och att vi blir så nöjda med besluten som möjligt. Det är bra.

Partibyte igen?

Så hur blir det i framtiden? Blir det partibyte igen? Vesa-Matti Louekoski skrattar.
-Nej, jag har egentligen varit med i Samlingspartiet över tio år.

Nu är Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Sjundeå större. Gruppen ökade från fyra till sex ledamöter.
Dessutom finns Siuntion Porkkala Kokoomus fullmäktigegrupp med två ledamöter.

Yltäväs skrivelse om tågtrafiken får kritik

$
0
0

Vi satsar allt på att försvara kustbanan, säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) och Nina Wessberg (SDP) som är viceordförande för Raseborgs socialdemokrater. De förstår inte alls Harry Yltäväs (VF) kritik om att Raseborg inte bryr sig om tågtrafiken.


Det har kommit fram många tankar och känslor sedan det blev klart att Y-tågen kanske inte längre trafikerar i Karis och Ingå. Y-tågen påstås försena fjärrtågen.
Kommunikationsministeriet ska den här månaden ta ställning till ett förslag från VR att Y-tågen från 11 augusti endast trafikerar mellan Sjundeå och Helsingfors.

Förstår inte Yltäväs kritik

Förra veckan sände Raseborgs fullmäktigeledamot Harry Yltävä ut en skrivelse där han anklagar Raseborg för att inte ha en tydlig strategi om trafikförbindelserna.

Varken Thomas Blomqvist eller Nina Wessberg förstår Yltäväs kritik.
-Jag vet att ingen hade avvikande åsikter på denna punkt då vi gjorde upp strategin. Harry Yltävä var med och arbetade fram den och godkände den, så han kunde ha kommit med andra förslag då, säger Blomqvist.

Nina Wessberg och Thomas Blomqvist.yle / Christoffer Westerlund

Nina Wessberg räknar upp en del av det som står i strategin: Raseborg ska stöda pendlingen genom att bygga resecenter och förbättra järnvägs- och landsvägsförbindelserna.
-Jag tycker att det täcker allt. Vi som parti har lyft fram kustbanan och Hangö-Hyvinge-banan på alla sätt.

Självklart att satsa på kustbanan

Harry Yltävä skriver också att Raseborg domineras av SFP och en centrering på Ekenäs som gör att förbindelserna till huvudstaden inte prioriteras.
-Jo, SFP är ett stort parti i Raseborg eftersom invånarna vill ha det så. Inget annat stämmer i det som Yltävä skriver. Raseborg och SFP prioriterar förbindelserna, jag har inte hört någon som motsätter sig det. Det är så självklart att satsa på kustbanan att jag trott att det råder politisk enighet om det.

Nina Wessberg sade i Yle Västnylands direktsända diskussion att hon håller med Thomas Blomqvist.
-Det finns inte någon som tror att vi inte jobbar för kustbanan.

Elsabanan inte aktuell

I Yltäväs skrivelse står det också att planerna på Elsabanan mellan Esbo, Lojo och Salo borde stoppas, och att Raseborg måste jobba för det..
-Vi har samma åsikt om det, Elsabanan behövs inte, säger Thomas Blomqvist. Men vi bestämmer inte ensamma om det och ett sådant bygge sätts inte i gång nu, det är för dyrt. Vi måste satsa på de järnvägar och landsvägar som finns.

Nina Wessberg påpekar att kostnaderna för en ny järnväg är så stora att tio procent av de pengarna skulle räcka till för två spår på kustbanan.
-Det finns inte en chans att det i nära framtid skulle finnas pengar till Elsabanan.

Y-tågen blir kvar

$
0
0

Trafik- och kommunikationsministeriet har beslutat att lokaltågstrafiken på kustbanan får fortsätta som tidigare. VR föreslog tidigare att Y-tågen skulle stanna i Sjundeå och inte längre åka till Ingå och Karis.

Vi vill bevara den nuvarande närtågstrafiken på kustbanan till nästa avtalsperiod, och undersöka om trafiken ska bevaras i samma utsträckning som nu. Så förklarar enhetschef Tero Jokilehto Trafik- och kommunikationsministeriets beslut.
-Det är inte bra att göra förändringar under avtalsperioden, ministeriet bedömde att det är bättre att göra utredningar om tågtrafiken då man gör upp ett nytt avtal.
säger Tero Jokilehto.

Vad gör regionen i framtiden?

Ministeriet ville också ge regionerna en möjlighet att se över markanvändningen.
-Då vet vi vilken utveckling vi kan vänta oss där, säger Jokilehto som inte alls kan säga vad som händer efter 2015.

Vad kan då Ingå och Karis göra för att Y-tågen ska stanna på de orterna även efter 2015?
-Jag kan inte ge några direktiv, nu börjar vi från rent bord.

Ministeriet köper lokaltågstrafiken av VR och enligt avtalet får VR inte ändra på rutterna eller tidtabellerna utan att ministeriet ger tillstånd. Nuvarande avtal gäller till slutet av år 2015.

Glad riksdagsledamot

Riksdagsledamoten Thomas Blomqvist (SFP) från Raseborg skriver på Facebook att han är glad över ministeriets beslut.

- Tacksam över att man på ministeriet lyssnat på våra goda argument, och nöjd över att ha kunnat vara med och påverka, skriver Blomqvist.

Läs också:
Över 2300 namn för Y-tåget till ministeriet
Esbo: Y-tågen ställer till med problem
VRLeaks: Nya IC2-tågen orsaken till förseningar på kustbanan
Pendlarna är många - utveckla kollektivtrafiken istället
Det blir svårare att pendla
Jarl Boström tror det blir svårt att få tillbaka indragen station
SDP-politiker för Y-tågen.
Tågpendlare kan tag bilen istället
Riksdagsledamöter vill bevara Y-tågen.

Oavgjort för LoSB mot HIFK

$
0
0

Lojoklubben Lohjan Salibandys herrlag spelade oavgjort på tisdagskvällen mot Helsingfors IFK. Matchen som spelades i Tennarihallen i Lojo ingår i division 2, zon 1.

Slutresultatet blev 6-6 efter perioderna 2-1, 1-2, 3-3 och 0-0.

LoSB hade ledningen i matchen flera gånger, men alltid kom HIFK i kapp. Gästerna låg spelmässigt under hela tiden. Detta intygar också målvaktsingripandena om. LoSB:s Antti Mikkonen hade 28 räddningar, HIFK:s Asmo Nykänen 45.

I sista perioden hade hemmalaget redan en rätt trygg ledning med tre mål. Men då mindre än tio minuter återstod att spela reducerade HIFK till 6-4 och ett par minuter senare till 6-5. Kvitteringsmålet kom med tre minuter och sex sekunder kvar att spela av matchen.

Mållös förlängning

Förlängningen var mållös. LoSB:s bästa poängplockare var Eddy Sobott med tre börspoäng (2+1). Samuli Reijonen gjorde två mål och Aleksi Hiidensalo stod för två målgivande passningar.

I HIFK noterades Kevin Söderling för fyra börspoäng då han gjorde ett mål och gav assisten till tre mål. Teemu Tuhkanen och Mika Lehtimäki gjorde två mål var och Teemu Jutila gjorde ett och passade till ett mål.

LoSB som nu ligger på en femte plats i serietabellen spelar sin följande match mot Jokerit i Campo-Sport i Vanda tisdagen den 11.2.

Här faller mobilskuggan - våra läsare listar tio problemområden

$
0
0

Yle Nyheters enkät visar på att mobilskugga är ett problem över hela Svenskfinland. Tack vare över 350 tips från er läsare har vi nu identifierat tio problemområden. Kolla hur läget ser ut nära dig!

Bland de tips vi har fått in förekommer alla de tre stora operatörerna det vill säga Sonera, Elisa och dotterbolaget Saunalahti samt DNA. Problemrapporterna som rör de enskilda operatörerna är också rätt jämnt utspridda över hela Svenskfinland.

Genom att klicka på kartmarkörerna kan du läsa mera om hurdana problem Yle Nyheters läsare har rapporterat om. Kartan bygger helt på de här rapporterna och uppgifterna har inte kontrollerats av Yle. Med plus- och minusknappen kan du zooma in och ut och kolla hur läget ser ut i dina hemknutar. I menyn till vänster hittar du tio områden därifrån det har kommit flera tips om samma operatör.

Vi fyller på kartan efter hand. Delta gärna genom att tipsa oss om områden där du har stött på mobilskugga.

Tio problemområden

Yle Nyheter har tagit fram tio områden därifrån det har kommit in flera tips som rör samma operatör. Listan är ordnad geografiskt från Borgå i öst, längs med kusten och upp till Jakobstad. Utöver det finns också andra områden med flera tips.

Borgå centrum
Från Borgå centrum kommer flera rapporter om Sonera. En läsare skriver till exempel så här;

- Mitt under samtal så brister samtalet inne i huset och vissa ställen ute...från telefonmasten är det ungefär 300 m... Vad gör man ifall man ringer det allmänna alarmnumret 112?

Mera om problemen i Östnyland kan du läsa här.

Kyrkslätt centrum
Elisa är den operatör som har fått flest prickar i Kyrkslätt. Ute på Porkala kommer det rapporter om att alla operatörer fungerar dåligt, men också i de centrala delarna av Kyrkslätt förekommer det problem.

- Hemma hos mig i ett radhus i Kyrkslätts Ravals (mycket centralt läge) brister samtal när man flyttar sig en aning. Det finns inget ställe i lägenheten där det alltid går att prata säkert, skriver en läsare som har ett Elisa-abonnemang.

Pojo i Raseborg
Bland Yle Nyheters läsare är det flera med Elisa-abonnemang som rapporterar om problem i Pojo. Det här är också något som lyfts fram i Yle Västnylands artikel. Där finns tips på vad man ska göra om hörbarheten är dålig.

Hangö
I Hangö är det flera Sonera-användare som rapporterar om problem längs med kusten österut. En person skriver så här;

- Måste ut på gården 5-10 m från huset (fritidsbostad). Ställer också till det för typ alarmutrustning o.dyl. Måste dessutom hålla kvar ett fast Sonerabonemang med oskäligt dyr månadsavgift.

Kimitoön
På Kimitöon handlar undantagsvis flest rapporter om DNA. Tipsen kommer också från hela kommunen.

- DNA medger att det är skugga i de centrala delarna av Dalsbruk. Men säger också att de inte tänker åtgärda detta. Av denna anledning var man tvungen att byta operatör, skriver en läsare.

Mera om problemen i Åboland finns i Yle Åbolands artikel.

Houtskär i Pargas
Flera läsare rapporterar om problem med Sonera i Houtskär. En läsare skriver till exempel så här;

- Då man monterar ner trådtelefonen så borde det mobila nätet vara i skick. Har erbjudit dem att hyra mark åt dem för en till basstation men inte är dom intresserade.

Jomala på Åland
Från Jomala, norr om Mariehamn, har det kommit flera rapporter om problem med Sonera.

- Måste stå helt stilla på given plats, annars avbryts samtalet, står det i ett tips.

Sundom i Vasa
Vanligast är rapporter om problem med Elisa i Sundom. Så här skriver en läsare;

- Går inte att ringa alls. Och dessutom ska det bli ett stort bostadsområde där.

Kvevlax i Korsholm
Också från Kvevlax kommer det flera rapporter om problem med Elisa.

- Hörbarhet endast i norra ändan av huset, varierande antal "stolpar", vanligen 1-2, samtal kan brytas, rapporterar en läsare.

Jakobstad centrum
Rapporterna om problem i centrala Jakobstad rör både Elisa och DNA.

- Mycket allvarligt eftersom vi lagt bort trådtelefonen. Samtalet bryts ofta, ingen eller dålig signal, skriver en läsare.

Flera antenner för mobiltelefontrafiken kommer dessutom snart att plockas ner, eftersom de finns på ett vattentorn som ska renoveras.

Kontakta operatören

Om du har problem lönar det sig i första hand att kontakta din egen operatör. Mera om det kan du läsa här. Om operatören inte kan fixa problemen är en lösning att helt enkelt byta operatör. Som konsument har man också rätt att kräva ersättning om hörbarheten inte motsvarar vad operatören har lovat.

Läs också:

Rättelse 5.2.2014: I artikeln stod tidigare "Kvevlax i Vasa". Det har nu rättats till "Kvevlax i Korsholm".


Närproducenter vill ha rätt prissättning

$
0
0

Efterfrågan på närproducerad mat ökar hela tiden och nu hoppar också Varuboden-Osla på närmatstrenden. Meningen är att butikskedjan ska köpa in mera närproducerat och därför hade de bjudit in producenter från regionen till en diskussion i Karis i går.

Roger LindroosRoger Lindroos från BromarvRoger LindroosYle/Minna Almark
Lokala producenter i VästnylandEtt femtiotal lokala producenter deltog i diskussionen.Lokala producenter i VästnylandYle/Minna Almark
Ett femtiotal närmatsproducenter från Västnyland samlades för att höra på butikskedjans planer. En av dem var potatisodlaren Roger Lindroos från Bromarv. Han säljer redan sin potatis till en del butiker i Ekenäs och är intresserad att sälja till ännu flera. Samtidigt skulle han gärna se att närproducenterna fick ett litet tillägg för sina produkter.

- Som närproducenter är vi väldigt flexibla med leveranserna och vi kan leverera inom samma dag. Samtidigt håller vi koll på hur mycket av våra produkter som finns i butikshyllorna och när vi ska leverera mera, sade han.

Prissättningen diskuterades

Det var flera producenter som passade på att fråga om prissättningen av Varuboden-Oslas ledning, men något specifikt svar fick de inte.

Bengt WinbergBengt Winberg.Bengt WinbergYle/Minna Almark
- Vi förhandlar enligt situationen, sade branschdirektör Bengt Winberg. Meningen är att det ska bli en fördelaktig situation för alla, det vill säga butiken, producenten och kunden.

Egen logo är bra

Överlag verkade producenterna vara rätt positivt inställda till möjligheten att i större utsträckning handla direkt med en stor mataffärskedja. Ronny Avellan från Pojo säljer bland annat fågelmat och han tror att en större satsning på närproducerat ska gynna honom och andra närproducenter i regionen.

- Vi kommer att synas bättre i butikerna eftersom vi har en gemensam logo. Utmaningen blir att leverera tillräckligt mycket och tillräckligt bra kvalitet till rätt pris.

Ingrid Träskman från Ingå odlar grönsaker, som hon redan länge har sålt till olika butiker. Hon hade sin egen teori om varför Varuboden-Osla först nu hoppar på närmatstrenden.

- De har varit lite tröga i starten och har inte tidigare förstått att rida på närmatsvågen.

Ingen partihandel

Karl ÅbergKarl Åberg från Ingå.Karl ÅbergYle/Minna Almark
Ingåbon Karl Åberg, som odlar jordgubbar och ärter, som han själv säljer, var överlag nöjd med Varubodens planer. Men enligt honom är det viktigt att det inte blir några mellanhänder mellan producenten och butikerna.

- Om det inte finns någon partihandel emellan så kan till exempel jordgubbarnas pris bli en euro billigare per kilo.

Ny inställning

Även om närmatstrenden har pågått rätt länge så är det få producenter som har tagit kontakt med Varuboden-Osla, sade Bengt Winberg. Enligt honom har det dels berott på butikskedjans egen inställning, men han intygar att den nu är annorlunda.

- Efterfrågan bland konsumenterna är så mycket större att vi har mera kapacitet att ta in närmat än tidigare.

Han intygar också att det inte kommer att finnas några mellanhänder mellan producenten och butiken.

- Till konceptet hör att vi handlar direkt med producenten och att varorna kommer direkt från växthuset till våra hyllor.

Björklöf: Mer pengar till biblioteken i Raseborg

$
0
0

Biblioteken i Raseborg behöver mera pengar för att kunna hålla öppet som tidigare. Det anser kommunisten Peter Björklöf.

I en motion till Raseborgs stadsfullmäktige föreslår han därför ett tilläggsanslag på 50 000 euro till kulturnämnden i årets budget. Han anser att inskränkningar i biblioteksservicen rimmar illa med målsättningen att vara en barnvänlig kommun.

Två biblioteksanställda som går i pension i vår ska enligt planerna inte ersättas. Det innebär att antalet anställda vid biblioteken minskat med 30 procent sedan staden Raseborg grundades.

Kortare öppettider

Om de här personerna inte ersätts innebär det med all sannolikhet kortare öppettider för biblioteken i Raseborg. Karis bibliotek skulle vara stängt på lördagar och hela juli månad, Ekenäs bibliotek skulle stänga klockan 17 på torsdagar, medan Svartå och Tenala bibliotek skulle hålla stängt ytterligare en kväll i veckan.

Kulturnämnden remitterade det här förslaget vid sitt senaste möte. Nämnden ville ha mera information om de ekonomiska konsekvenserna.

I mars måste kulturnämnden fatta beslut om biblioteken eftersom de nya öppettiderna skulle träda i kraft i april.

Ingå föreslås bli rökfri kommun

$
0
0

Ingå kan bli en rökfri kommun i vår. Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att Ingå kommun blir rökfri från början av maj.

För två år sedan beslöt fullmäktige att Ingå kommun skulle vänta med att bli rökfri. Orsaken till att frågan nu igen diskuteras är att en stor del av de finländska kommunerna beslutat att bli rökfria.

Dessutom sköter Ingå igen primärvården i egen regi och det innebär att all personal skulle beröras av bestämmelserna.

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet.

Ingå för att räddningsverket sköter ambulanstransporter

$
0
0

Ingå kommun ställer sig positiv till att Västra Nylands räddningsverk tar över de brådskande ambulanstransporterna från och med början av nästa år. Det säger kommunstyrelsen i ett utlåtande till styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HNS.

Nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde har föreslagit att Västra Nylands räddningsverk tar hand om den så kallade prehospitala akutsjukvården från och med år 2015. Enheten i Ingå skulle vara i omedelbar beredskap dygnet runt.

Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt bad i slutet av januari om kommunernas utlåtande angående de brådskande ambulanstransporterna. Det slutliga beslutet ska fattas av HNS styrelse den 24 februari, då kommunerna har gett sina utlåtanden.

Läs också:

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/27/hns-vill-ha-utlatanden-om-ambulanser

Sjundeå vinnare, resten förlorare när staten delar ut pengar

$
0
0

Ingå drabbas mest i Västnyland då staten inför ett nytt system för statsandelar. Den årliga statsandelen per invånare i Ingå kan minska med 73 euro om året.

Finansministeriet presenterade i går sitt förslag på statsandelar till kommunerna.

Förslaget för de västnyländska kommunerna

Kommun
Förändring
Hangö -26 euro
Raseborg -45 euro
Ingå -73 euro
Sjundeå +10 euro
Lojo -42 euro

Om förslaget godkänns förlorar Hangö 26 euro per invånare. För Raseborgs del minskar statsandelen per invånare till 45 euro. I Lojo skulle motsvarande summa vara 42 euro mindre per invånare.

YLE /Pia Santonen

Den enda kommunen i Västnyland som vinner på det nya systemet för statsandelar är Sjundeå. Enligt finansministeriets förslag skulle Sjundeå tilldelas 10 euro mera per invånare.

- Man fokuserar mera på sjukligheten, vilket betyder att kommuner som har friska åldringar förlorar i statsandelar, säger Sten Öhman (SFP), första viceordförande i Hangö stadsstyrelse.

Kommunerna har två månader på sig att ge utlåtanden om utkastet. Det nya systemet för statsandelar ska tas i bruk år 2015 efter en övergångsperiod.

Viewing all 29356 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>