Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29352 articles
Browse latest View live

Behöver Sjundeå flera farthinder?

$
0
0

Farthinders vara eller icke vara i Sjundeå fortsätter väcka debatt.

Frågan togs upp igen på ett av kommunens invånarmöten i december där man diskuterade planläggningen i centrumområdet. Sjundeåborna önskade att politikerna i tekniska nämnden skulle diskutera användandet av trafikhinder på tätortsvägarna.

Sjundeå har redan några farthinder i användning men en del Sjundeåbor anser att det finns mera otrygga platser.

Tekniska nämnden gillar inte farthinder

Tekniska nämnden diskuterade frågan på sitt möte igår. Nämnden ställer sig rätt negativ till farthinder i allmänhet men anser ändå att farthinder kunde vara på sin plats på vissa ställen.

Nämnden ber tjänstemännen att utreda var de otrygga platserna i trafiken finns.

Förutom farthinder har Sjundeå även två hastighetstavlor i centrumområdet. De har visat sig vara effektiva, berättar tekniska nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP).


Christoffer blir Tarja

$
0
0

Christoffer Strandberg är imitatör, komiker och årets drag queen 2013. I enmansshowen Skamlöst bjuder han på karikatyrer av kända personer.


Christoffer Strandberg imiterar bland annat Tarja Halonen, Elisabeth Rehn, Jörn Donner, Arja Saijonmaa och drottning Silvia. I kväll (30.1) ger han en föreställning på stadshuset i Hangö kl. 19.

På lördag är Strandberg på hemmaplan, på Edvardsberg i Sjundeå.

Här kan du se en video med Christoffer Strandberg då han besökte Huvudstadsregionens studio.

Två EIF-spelare uttagna till landslagsläger

$
0
0

Ekenäs IF:s William Lindqvist och Benjamin Källman ska delta i 16-åringarnas landslagsläger i Eerikkilä den 12–14.2. Både Lindqvist och Källman har tidigare spelat landskamper för Finland i U15-åringarnas åldersklass.

Båda spelarna återvände i höstas till fostrarklubben EIF efter att i några säsonger spelat för Esboklubben FC Honka. Den här säsongen aspirerar Lindqvist och Källman om ett plats i EIF:s representationslag i division 2. I övrigt spelar ynglingarna sannolikt i EIF Akademi i division 3.

Finlands U16-landslag (födda år 1998) spelar två träningsmatcher i mars (11:e och 13:e) i Ungern mot Ungern. I april (26-30.4) deltar Finland i UEFA Development Tournament för U16-landslag. Finland möter då Ryssland, Estland och Sverige.
I månadsskiftet juli-augusti spelas NM-turneringen i Danmark och i oktober börjar förkvalet till EM för landslaget.

Svenskan fastnar med sång och rollspel

$
0
0

Sjunga, leka, spela rollspel och prata. Så kan man också lära sig svenska. Raseborgs medborgarinstitut ordnar nu en mera avancerad kurs i svenska.


Grundkursen hade 17 deltagare. De kom från 15 olika länder eller områden, så som Grekland, Spanien, Katalonien, Skottland och England. Även tre finskspråkiga gick kursen.
I början av februari börjar en kurs i mera avancerad svenska. Gerd Forss är lärare.

Krattor och byglar fungerar inte

$
0
0

Glöm hemmagjorda antenner med krattor och klädbyglar - byt istället operatör. Anders Boström ger dig tips på hur du kan förbättra din mobiltelefons hörbarhet.


I takt med att mobilanvändarna blir fler, ökar också felanmälningarna gällande täckningen i mobilnätet. Ofta beror mobilskuggan på dagens byggteknik med välisolerade hus.

I Västnyland finns det många platser där det brister, berättar Anders Boström som arbetar på företaget Electronic Service Meba. Boström nämner Pojo centrum som ett område där det förekommer mycket problem med vissa operatörer.

Anders BoströmAnders Boström.Anders BoströmYle/Malin Valtonen

- Det som är synd är att operatörerna inte berättar var de har sina sändare, konstaterar Boström.

Det finns många knep

Anders Boström har stött på olika hemmaknep där målet har varit att förbättra hörbarheten. Han nämner arrangemang byggda med klädbyglar, krattor och sladdar som exempel.

Det första rådet han själv ger är ändå att byta operatör.

- Pröva med det och se om det fungerar.

Det kan också vara värt att ta i beaktande att många smarttelefoner i dag försöker arbeta på 3G-område. Det här kan leda till att kontakten är svag innan telefonen kopplar om tillbaka till vanligt gsm-nät.

- Man kan låsa telefonen så att den inte är inställd på 3G, berättar Anders.

Teknisk utrusning kan hjälpa

Också tekniska hjälpmedel gjorda för skyddsrum kan hjälpa. Då placeras en större antenn utomhus och en mindre inomhus. Nackdelen med det systemet är att det endast ger täckning inom ett begränsat område.

- En fast bordstelefon går att koppla direkt till antennen och då kan det bli ännu bättre.

Till sist nämner Boström att det finns aktiva antennsystem som normalt är olagliga, men som man får köpa via operatören.

Anders Boström intervjuades av Marica Hildén.

Läs också:
Mobilskugga väcker ont blod - se problemområdena
Håkan Back lever i ständig mobilskugga
Mobilskugga växande problem i energieffektiva hus
Bor du i mobilskugga? Tipsa oss!

Över 2300 namn för Y-tåget till ministeriet

$
0
0

Arbetet för att bevara Y-tåget fortsätter. I dag (30.1) har en vädjan med 2357 namn på webbplatsen adressit.com om att Y-tågen skulle fortsätta trafikera i Karis och Ingå lämnats in till kommunikationsministeriet.

Ingåbon Katariina Kallio var med i den sju personer starka tågpassagerardelegationen. Hon säger att det lät positivt på ministeriet. De ska i alla fall visa trafikministern den här adressen.

Kallio betonar att frågan om Y-tåget inte är en fråga bara för Ingå och Karis. Även om största delen av dem som har undertecknat vädjan är från Västnyland, finns där också många namn från annat håll.
- Många från Helsingfors och Tammerfors åker naturligtvis också mycket tåg när de kommer till regionen.

Y-tåget går mellan Karis och HelsingforsY-tåget går mellan Karis och HelsingforsYLE/Helena Rosenblad

Katariina Kallio fick ändå inte vara med då ministeriet tog emot vädjan. Bara två personer fick gå in.

Det var trafikministerns specialmedarbetare Sarianne Hartonen som tog emot Kiia Kallio och Hilkka Peltola. Enligt Hartonen är det kutym vid sådana här tillfällen att massmedierna inte är med och att det inte fotograferas.

Ministeriet har fått mycket respons om Y-tågen, säger hon, men ändå inte exceptionellt mycket.

Det är möjligt att ministeriet nästa vecka fattar beslut om Y-tågtrafiken.

Här kan du läsa vad tågpendlare bloggar om besöket på ministeriet och om hela förslaget att lägga ned Y-tågstrafiken mellan Sjundeå och Karis.

Allan Souza spelar för FC HIK 2014

$
0
0

Brasilianske mittbacken Allan Souza är spelklar för Hangöklubben FC HIK. Han spelade fotboll för Hangölaget också senaste säsong.

FC HIK berättade nyheten på sin Facebook-sida igår (29.1). Enligt klubben har man nu tre utlänningar och tänker inte heller värva flere. Utöver brasilianske tränaren Marcelo da Silva återfinns målvakten Cesar Cruz från Kap Verde och nigerianske anfallaren Vincent Emeka i laget.

Hicken underhandlar ännu med några spelare innan man har sin trupp spikad.

FC HIK spelar i division 3, zon 1. Säsongstart blir det fredagen den 25:e april i Esbo mot EBK. Den 4.5 möter Hangölaget LoPa i Lojo och den första hemmamatchen spelas söndagen den 11.5 mot MPS/ Atletico Malmi.

Dalsbruk hoppas på lösning

$
0
0

Det har nu gått arton månader sen FN-steel gick i konkurs. Dalsbruk i Kimtioön drabbades hårt.

Tiden efter konkursen har varit tung för den lilla orten. Men nu börjar det äntligen röra på sig i Dalsbruk, och det finns ett intresse för konkursboet. Ett brittisk bolag sägs vara intresserat av att köpa valsverket och använda hallarna för en datacentral.

Dalsbruk är ett exempel på en ort som drabbas väldigt hårt när den största privata arbetsgivaren upphör med sin verksamhet, och det finns gott om motsvarade exempel.
Det kommer nästan dagligen besked om uppsägningar.

Rune Stenbacka, professor i nationalekonomi vid Svenska handelshögskolan kommenterar de problem som strukturomvandling kan leda till.


Esbo: Y-tågen ställer till med problem

$
0
0

Esbo stad anser att Y-tågen gör mer skada än nytta för stadens invånare.

I Esbo stannar Y-tågen endast i Alberga. Närtrafiken i Esbo och Kyrkslätt kunde effektiveras och bli mera punktlig om Y-tågen inte stannade i Ingå och Karis, säger Sinikka Ahtiainen, planeringschef för koordinering av kollektivtrafiken i Esbo stad.

Esbo stad är en av de sju medlemskommunerna i Helsingforsregionens trafik.

Allt som man kan göra för att förbättra den saken är hemåt för HRT.

Tyst om framtiden

Risto Rautava (Saml), ordförande för HRT:s styrelse, säger att man ännu inte tagit ställning till Y-tågens framtid, trots att de tågen delvis trafikerar inom HRT:s verksamhetsområde. Huruvida rutten för Y-tågen kunde göras om så att de stannade på alla hållplatser i huvudstadsregionen och därmed lättade på rusningstrafiken uttalar man sig inte heller om.

Markus Elfström, kollektivtrafikplanerare på HRT, är inne på samma fåordiga spår.

- Det här är mellan VR och kommunikationsministeriet. HRT har tillsvidare inte tagit ställning till Y-tågens fortsättning från Sjundeå västerut. Det här förslaget inverkar inte direkt på HRT:s område.

Ändå medger Markus Elfström att det är just kustbanan som orsakar flest störningar och påverkar närtrafiken i huvudstadsregionen.

- Med tanke på närtrafiken är det just kustbanan som har flest trafikstörningar. Allt som man kan göra för att förbättra den saken är hemåt för HRT.

De berörda har ingen rösträtt

I slutet av år 2017 upphör VR:s kontrakt med HRT. Konkurrensutsättningen av tågtrafiken för passagerare inleds från och med nästa år. Helsingforsregionens trafik är ännu mycket förtegen om hur Y-tågen påverkar budgivningen. Sjundeå, Ingå och Raseborg är inte representerade i HRT:s styrelse.

Läs också om namninsamlingen för Y-tåget,
kolumn om hur närtågstrafiken borde utvecklas
och om hur de nya IC2-tågen är orsaken till störningar, inte Y-tågen

Tufft för beväringar i dålig kondition

$
0
0

Under de senaste tjugo åren har beväringarna försämrat sitt resultat i Cooper-test med nästan 200 meter och gått upp 6 kilogram i vikt.


Visselpipan ljuder. Beväringarna spänner magmusklerna och viker sig framåt. Armbågarna i knäna. Det gäller att göra så många repetitioner som möjligt under en minut.

Rekryten Thomas Fagerholm på pionjärkompaniet är nöjd med sitt resultat.

– Det var till och med över mina förväntningar.

De beväringar som ryckte in i Finlands armé i början av januari har nu varit där i tre veckor. Många har redan hunnit göra konditionstesterna.

Förutom muskelkonditionstestet görs också ett löptest som går ut på att springa så långt man kan på 12 minuter.

Idrottsunderofficer Jussi Huttunen vid Nylands brigad.Idrottsunderofficer Jussi Huttunen vid Nylands brigad.Idrottsunderofficer Jussi Huttunen vid Nylands brigad.Yle/Johan Gullmets
Då resultaten i konditionstesterna jämförs med tidigare årskullar syns en klar försämring under de senaste decennierna.

Under de senaste 15 åren har medeltalet i löptestet hållits ganska konstant. Men de som får ett dåligt resultat blir något fler. Det tyder på en ökad polarisering mellan de som har en bra och en dålig kondition.

– De som springer mellan 2500 och 2800 meter blir färre hela tiden. Det är just den här mellangruppen, säger idrottsunderofficer vid Nylands Brigad Jussi Huttunen.

Försvarsmakten försöker anpassa utbildningen så att alla ska klara av den. Till exempel använder beväringarna numera länkskor under de första veckorna då de rör på sig. Detta för att många är ovana med marschkängor och ovana fötter kan lätt ta stryk.

Rekryten Jemina Karvinen på pionjärkompaniet säger att alla ändå försöker sitt bästa.

– Förra veckan var det många som var stolta över sig själva för att de klarade av Cooper-testet med ett någorlunda bra resultat. De var stolta eftersom de aldrig tidigare hade deltagit i ett sådant.

Konditionstesten görs både då beväringarna inleder sin tjänstgöring och strax innan de har fullgjort tjänsten. Här syns alltid en förbättring av konditionen. Kontingenten som inledde tjänstgöringen för ett år sedan i Dragsvik sprang i medeltal 2359 meter i löptestet och förbättrade sedan resultatet till 2629 meter.

Se också:

Nytt affärsområde i Läpp i Karis

$
0
0

Planeringen av affärsområdet västra Läpp i Karis framskrider. Tanken är att upplåta området för stora affärshallar och affärskomplex som kräver mycket plats.

I framtiden kan det finnas ännu flera möbelhallar och bränslestationer på området. Läpp affärsområde, västra delen, är det område invid riksväg 25 där AD-Center ligger, västerut mot Ekenäs från Shell- och ABC-stationerna.

Kompletterar den nuvarande handeln

Stadsplanearkitekt Simon Store ser gärna att den verksamhet som etablerar sig på området kan komplettera den befintliga affärsverksamheten. Han drar paralleller till Horsbäck-området.

- Affärsidkarna har nytta av att de tillsammans bildar en tillräckligt stor kritisk massa. Kunderna vet att de får ett visst sorts produktsortiment just här. Läppområdet skulle kunna hitta sin egen profil, säger Store
.
Staden Raseborg har en detaljplaneändring på gång för det område som kallas västra Läpp. Tanken är utvidga den gällande detaljplanen för det som kallas utrymmeskrävande specialhandel.

- Vi ska få ett område för utrymmeskrävande specialhandel, det kan handla om bilhandel, möbelhandel, järnhandel eller något i den stilen. Det vet vi inte ännu och det tar inte planen ställning till heller, säger Store.

Samhällstekniska nämnden i Raseborg beslöt i onsdags (29.1) att lägga fram planen till påseende så inom ett par veckor kommer den att finnas tillgänglig för allmänheten.

Trafiken påverkas

Simon Store säger att planen förverkligas i etapper, men om det blir frågan om omfattande affärsverksamhet kommer också trafiken att påverkas. I ett senare skede tror han att det kommer att bli frågan om trafikljus eller rondell vid utfarterna från Ad-Center och bensinstationerna.

Simon Storeyle/börje broberg

Området är uppbyggt av tre tomter. Den första är Ad-centers tomt, sedan följer en smalare tomt för dagligvaruhandel och övrig handel och den sista tomten mot Ekenäshållet är tänkt för utrymmeskrävande handel.

Frågan är om det finns intresse av affärsidkare att etablera sig på området, men goda möjligheter finns.

- Vi har sedan tidigare ett reserveringsavtal med Sjaelso Finland. Tanken är att planen ska skräddarsys för utrymmeskrävande handel. Då måste varutransporter och logistik fungera rationellt så att det också kan förverkligas, säger Store.

Öppnandet av Tulludden framskrider

$
0
0

Hangö stad och Forststyrelsen har presenterat en preliminär arbetsfördelning som gäller öppnandet av Tulludden för allmänheten. Man har också utarbetat en skötsel- och användningsplan för området.

Finlands Frihamn har låtit bygga ett stängsel som hindrar folk att ta sig till det område som bolaget hyr på Tulludden. Stängslet gör det möjligt för folk att använda den naturstig, som planeras längs Tulluddens norra kant. Det område som är avsett för allmänheten ägs av både Hangö stad och Forststyrelsen.

Delade kostnader

Enligt den preliminära överenskommelsen har kostnaderna och arbetena fördelats mellan Forsstyrelsen och staden. Forststyrelsen grundrenoverar den existerande ungefär en kilometer långa stigen och bygger ungefär 1 300 meter av en ny 1,8 kilometer lång stig. Hangö stad står för kostnaderna för 500 meter av stigen.

Vidare står Forststyrelse för infotavlor, kartor och allmän presentation och uppföranderegler.

Vad göra med fängelset?

Staden bygger kommunalteknik längs ankomstrutten till området, portsystem, parkering och trafikledning. Detta beräknas kosta 10 000 euro. Tillsvidare är det oklart om de gamla fängelsebyggnaderna på udden skall rivas eller inhägnas. Staden står oberoende av åtgärd för kostnaderna som beräknas bli 50 000 - 200 000 euro.

En skötsel- och användningsplan har också gjorts för Tulluddens fågelskyddsområde och för lunden på Bengtsår.

Nya Sjundeåhallen kan bli större än planerat

$
0
0

Som det ser ut nu skulle den nya Sjundeåhallen placeras brevid den gamla. Den nya hallen planeras nu också bli större än tidigare tänkt.

Eftersom kapaciteten i den nuvarande idrottshallen i centrum av Sjundeå är otillräcklig vill man bygga en ny hall.

I utkastet till ändring av detaljplanen har man gjort en sådan ändring att den nya hallens totala våningsyta ska bli 11 000 kvadratmeter. Från början var det tänkt att hallen skulle bli 9000 kvadratmeter. Planen är att bygga den nya hallen i närheten av den gamla. Det kan i framtiden också bli möjligt att bygga något annat i området. I utkastet nämns en byggnad i storlek med en ishall.

Tekniska nämnden gav grönt ljus

Tekniska nämnden i Sjundeå beslutade på onsdagen (29.1) att framlägga förslaget till detaljplan gällande den nya idrottshallen till allmänt påseende. Samtidigt begär man utlåtande från ett flertal instanser.

På onsdagen antecknade tekniska nämnden för kännedom redan inlämnade utlåtanden och planläggarens genmälen. Samtidigt begär tekniska sektorn också utlåtanden av en rad instanser, bland annat NTM-centralen, Västra Nylands räddningsverk, Ingå-Sjundeå miljöförening, Sjundeå boendeförening, Sjundeå kulturomgivning och rågrannarna.

Förslaget finns till påseende i kommunens tekniska kansli i Sjundeå kyrkby.

Raseborg får två nya gröna fullmäktigepolitiker

$
0
0

Två av De grönas fyra invalda fullmäktigeledamöter vill lämna sitt förtroendeuppdrag.

Maija-Liisa Kairo flyttar från orten och Päivi Lindström anhåller om befrielse av personliga skäl.

Fiskarspolitikern Kairo kommer att ersättas av redaktionssekreterare Tanja Konttinen från Skuru.

Företagaren och ekonomiestuderanden Oskari Sundström träder in i stället för Svartåbon Lindström.

De två övriga gröna i gruppen är Marko Reinikainen och Ira Donner från Ekenäs.

Clarissas puls slår snabbare än normalt

$
0
0

Hon är väldigt nervös, hela kroppen är spänd, men det känns bra. Hon som känner så är Clarissa som på lördag sjunger i finalen i tävlingen för ny musik. På kvällen är det klart om sången leder till eurovisionen i Köpenhamn.

Clarissa, eller Annette Lundell, är uppvuxen i Ingå, men bor numera i Karis. Hon säger att hon är klar för finalen.
-Pulsen slår väl 20 slag mera än normalt, men jag är lugn då jag tränat mycket. Showen börjar vara färdig.


Clarissa sjunger Top of the world med Josh Standing. Finalen sänds i Yle Tv 2 klockan 21 på lördag (1.2).

Jonas Sundström intervjuade Clarissa innan hon åkte till Barona Arena i Esbo.
Du är bygdens flicka, rycker folk dig i ärmen och säger hej Clarissa?
-Inte så mycket, det mesta är som vanligt. Ibland får jag höra att lycka till och jag får härligt stöd, men det är inte så att folk känner igen mig.

Clarissa har fått kritik för sin sångröst och hon medger att det har varit tungt.
-Det gör ont, men jag har försökt att se det positiva i det och jag har tränat mycket. Klart jag tänker på det, men jag försöker glömma det inför finalen och bara njuta.


Kolumn: Y-tåg och två spår till Västnyland

$
0
0

För att tågtrafiken ska kunna löpa normalt på kustbanan så behövs det ett dubbelspår mellan Karis och Kyrkslätt. Det talar många varmt för men ingen tycks riktigt jobba för det.

Det finns inga planer och få politiker är för dubbelspår eller ens omkörningsspår. Det om man ser till riksdagsledamöternas insatser i riksdagen.

I och med att det statsägda bolaget VR vill dra in Y-tågen till Karis och Ingå har frågan om dubbelspår eller omkörningsspår mellan Karis och Kyrkslätt nämnts som en lösning. Men kustbanan har i tiderna byggts på så dålig mark att det är ett stort projekt att åtgärda banan för snabbgående tåg.

Detta har medfört att den så kallade Elsa-banan dykt upp som ett alternativ för en snabbgående förbindelse mellan Åbo och Helsingfors. På så sätt har Västnyland spelats ut.

Trafikverket har inga planer för hur kustbanan ska uppgraderas med ett dubbelspår. Kustbanan har de senaste åren fått ett bättre trafiksäkerhetssystem och vissa banförstärkningar har gjorts i Sjundeå. Vackert så!

Spörsmål i riksdagen

Riksdagsledamot Matti Saarinen från Lojo har i ett riksdagsspörsmål från 2008 påpekat att ett dubbelspår är en förutsättning för fungerande trafikförbindelser till Västnyland. Trafikministern svarade att: ”Utvecklingen av närtrafiken kring kustbanan och de investeringar som den kräver bör utredas noggrannare tillsammans med en eventuell bana mellan Esbo och Lojo och trafiken i samband med den”.

Men problemet är att hittills har det endast gjorts upp en förhandsplan för den så kallade Elsa-banan. Några beslut om en fortsatt planering har inte fattats och som det nu ser ut kommer banan inte att förverkligas före år 2030. Det är om 16 år.

Så pendlingstrafiken till Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå är beroende av hur snabbtågstrafiken till Lojo och Åbo kan utvecklas om minst 16 år. Ska det vara så?

Har befintlig infrastuktur och en ökad pendling ingen betydelse? Att nu satsa på befintlig infrastuktur är väl ett billigare alternativ. Jag tror inte heller att staten nu lägger pengar på hög för att förverkliga Elsa-banan. Eller har jag fel?

Det som har hänt är att planeringen av Esbo stadsbana nu är på slutrakan. Förhoppningsvis kan man ännu i år fatta beslut om att bygga två spår till mellan Alberga och Köklax. När stadsbanan är färdig ska tågtrafiken längs hela kustbanan löpa smidigare. Bra så!

Få initiativ

Saarinens motion hade också undertecknats av Tommy Tabermann, Thomas Blomqvist och Maarit Feldt-Ranta. Det var för nästan sex år sedan! Sedan dess har ingen riksdagsledamot vad jag vet kommit in med spörsmål eller andra initiativ om att bygga två spår mellan Kyrkslätt och Karis.

Nu då VR planerar att dra in Y-tåget har riksdagsledamöterna Johanna Karimäki och Antti Kaikkonen lämnat in spörsmål om vad regeringen tänker göra för att trygga tågtrafiken till Ingå och Karis. Det ska bli intressant att se vad trafikminister och ministeriet nu kommer upp med.

Och så var det VR:s påstående om att Y-tågen försenar IC-tågens framfart på kustbanan. Webbsidan VR-leaks har visat upp dokument där det kommer fram att det är i själva verket är de nya styrvagnarna i IC2-tågen som är problemen.

VR har inte kommenterat VR-leaks läcka. Till saken hör att VR i sin punktlighetsstatistik inte lämnar ut uppgifter om enskilda tågturer. Men det är kanske inte något som förvånar. Går det så går det men inte för pendlare i Västnyland.

Dags att göra något stort

$
0
0

Susann Sonntag har alltid tänkt på att göra något större, och nu är det dags. Det blir både 30- och 50-årsjubileum i Ingå på lördag (1.2).

- Här i Aktia arenan ska vi ha skojigt med Alexander Rybak, Thomas Lundin, Emilia Ekström, min orkester och så några överraskningar, säger Susann Sonntag, 50 år.


Hon har fyra gånger försökt ta sig till eurovisionen, men inte kommit ända fram.

- Det har ändå varit en otrolig resa att få vara med, och om jag inte kan ta mig till eurovisionen så får eurovisionen komma till mig.

Susann Sonntag och Anette LundellSusann Sonntag säger att det är bäst om Clarissa är sig själv i finalen i tävlingen för ny musik.Susann Sonntag och Anette LundellYle/ Jonas Sundström

Det är Alexander Rybak från Norge som representerar eurovisionen. Han vann Eurovision song contest med sin låt Fairytale år 2009.

Susann Sonntags band grundades 1985. I dag består bandet av Susann som sjunger, spelar akustisk gitarr och bas, Kenneth Sonntag på bas, dragspel och stämsång, Hans-Åke Manelius på trummor och stämsång, Johan Karlsson på gitarrer och Kenneth Wollsten, sång, keyboards, akustisk gitarr och dragspel.

Yltävä: Raseborg bryr sig inte om tågtrafiken

$
0
0

Raseborg domineras av SFP och Ekenäscentreringen är stor. Järnvägsförbindelserna till huvudstadsregionen prioriteras inte, anser Raseborgspolitikern Harry Yltävä (Vf).

Yltävä hänvisar till en kolumn i tidningen Västra Nyland av Karis före detta stadsdirektör Kaj Lindholm.

– Efter att ha läst hans text är det lätt att förstå att sett från Ekenäs horisont utgör Karis och Pojo en bakgård och huvudfokus är på sjukhuset, Dragsvik garnison och området kring Norra hamnen, skriver Yltävä i ett pressmeddelande.

Liv och död för östra Raseborg

Yltävä anser att Raseborgs stad i sin strategi mycket tydligare borde poängtera trafikförbindelserna till huvudstadsregionen. Under Karis tid förstod man enligt honom att anslutningsförbindelserna var en fråga om liv och död. Det här är en nyckelfråga för invånarna i Karis och Pojo.

– Men hur kan vi nu prioritera frågan som nummer ett i ett Raseborg som domineras av SFP och en Ekenäscentrering, frågar sig Yltävä.

Partikamrat räddade kustbanan

Han påminner om att Elsa-banan som skulle dras mellan Esbo, Lojo och Salo var aktuell redan på 1970-talet, men att dåvarande trafikministern Veikko Saarto (SKDL) i stället beslöt att satsa på grundförbättringar av kustbanan. SKDL var föregångare till Vänsterförbundet som är både Yltäväs och nuvarande trafikministern Merja Kyllönens parti.

– Om han vid den tidpunkten gått in för en annan lösning så hade det snabbt lagt sordin på utvecklingen i västra Nyland.

– Raseborg borde påverka statsmakten på ett sådant sätt att Elsa-projektet stoppas en gång för alla. Om två banspår inte snabbt förverkligas så borde man för att trygga Y-tågen bygga en förbifartsbana i Ingå, skriver Yltävä.

Mikaelskolans nya hus har taket på

$
0
0

Idag (31.1) firar Mikaelskolan taklagsöl i Ekenäs. Steinerskolan kan ta i bruk det nya huset till höstterminen. Äntligen, säger skolans personal.


I tio års tid har man vid Mikaelskolan drömt om skolbyggnad till. Det har varit trångt i det gamla gula skolhuset och det har inte funnits en speciell byggnad för högstadieeleverna.

- Det känns som ett under att den här drömmen har blivit verklighet, säger skolans rektor Thomas Metzner.

Metzner tror inte att det finns någon risk att det nya skolhuset skulle stå halvtomt.

- Det finns tillräckligt med elever. När vi började med projektet var vi en bit under 100 elever men nu är vi uppe i 120. Det kommer fyllas lätt, säger han.

Vill man, så kan man

Läraren Mikael Friman har suttit i ett utskott som har varit med och planerat byggnaden.

- Det har gett oss råg i ryggen att se att bara man kämpar och vill något så kan man få något till stånd.

Ingåförslag: Bygg ungdomshemmet i Torp

$
0
0

Det går att bygga ett ungdomshem på Torpområdet i Ingå i stället för Västerkulla där många motsatte sig planerna.

Kommunstyrelsen tar upp frågan igen på måndag. Förslaget nu är att kommunen tackar ja till specialbarnhemmet.

Bildningsnämnden var tidigare mot planerna med motiveringen att kommunen inte har resurser att ordna barnens skolgång.

Hemkommunerna betalar för allt

Kommunen har noggrant utrett hur undervisningen och finansieringen ordnas ifall ett hem för utslagna ungdomar öppnar i kommunen:
Eleverna skrivs inte i Ingå. Undervisningen sköts av Ingå kommun men Ingå får så kallad hemkommunsersättning av elevernas hemkommuner för skolgången som ska lyda under Merituuliskolan eller någon annan av Ingås skolor.

Bildningssidan i Ingå ska enligt förslaget integrera undervisningen i specialungdomshemmet till kommunens skolväsende så att verksamheterna stöder varann.

Hemkommunen ersätter också kostnaderna för barnskyddet, det vill säga placeringen i ett ungdomshem. Men det har Ingå kommun inget att göra med utan det sköts av företaget MilaPro.

Torpområdet nu aktuellt

Kommunstyrelsen föreslås få rätt att ingå ett avtal med företaget MilaPro som vill bygga hemmet. MilaPro kunde få köpa eller arrendera en tomt nära Aktia Arena på Torpområdet.

MilaPro vill bygga ett ungdomshem med 15-25 platser. Hemmet skulle sysselsätta ett tjugotal personer.

Sista ordet i frågan har fullmäktige i Ingå.

Ur arkivet:
Bildningsnämnden säger nej till ungdomshem i Ingå
Ungdomshem väcker känslor i Ingå

Artikeln har korrigerats vid 17.40-tiden på fredagen (31.1). Ungdomarna skulle inte skrivas i Ingå så som det stod tidigare utan de är skrivna i sina hemkommuner.

Viewing all 29352 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>