Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29352 articles
Browse latest View live

Lagförslag påverkar Kårkullas framtid

$
0
0

Enligt den föreslagna social- och hälsovårdsreformen kan inte Kårkulla samkommun, som ger olika former av service för personer med funktionsnedsättning, fortsätta sin verksamhet i sin nuvarande form.

Kårkulla samkommuns styrelseordförande Veronica Hertzberg menar att man nu måste visa för regeringen hur viktig Kårkullas verksamhet är.

- Det lagförslaget som har kommit nu är bekymmersamt, eftersom det står i det att Kårkulla skulle upphöra så som det fungerar i dag. Till exempel skulle det bli problem genom att de finskspråkiga skulle tillhöra en lagstadgad organisation, medan de svenskspråkiga kanske skulle tillhöra en frivillig samkommun och då tycker vi nog att de svenskspråkigas ställning inte är jämförbar med de finskspråkiga.

Lagen ska fastställas innan riksdagens sommarsemester

Lagförslaget behandlas nu av regeringen, varefter det via riksdagen går till grundlagsutskottet. Planen är att fastställa lagen före riksdagens sommarsemester. Enligt lagförslaget kan Kårkulla samkommun alltså inte fortsätta i nuvarande form, men nu har samtidigt Kårkulla möjlighet att ge sin syn på det hela till social- och hälsovårdsministeriet, som i sin tur har skickat ut en enkät till alla kommuner och samkommuner, där dessa kan ge sina utlåtanden om lagförslaget. Enkäten ska besvaras innan den 13 mars och det råder inga tvivel om att Kårkulla kommer att göra sitt yttersta för att bevara sin särställning.

Veronica Hertzberg menar också att det nya lagförslaget skulle kunna få stora konsekvenser för modersmålet svenska.

- För klienterna är det hemskt viktigt att de svenskspråkiga klienterna har möjlighet till en större specialomsorg på svenska än vad det skulle kunna vara om Kårkulla skulle splittras till olika områden.

Kommunerna har reagerat på Kårkullas prishöjningar

Kommunerna som ingår i Kårkulla, det vill säga Kårkulla samkommuns klienter, har tidigare reagerat på Kårkullas prishöjningar och även bland annat i Österbotten diskuterat om att ta över en del av Kårkullas vård. Kommunerna menar att Kårkullas verksamhet är dyrare än de finska motsvarigheterna. Men Veronica Hertzberg är inte orolig för att kommuner nu ska börja överge Kårkullas verksamhet.

I början av oktober invigdes Kårkulla samkommuns nya förvaltningsbyggnad i Pargas.Yle/Peter Karlberg

- Det är klart att det kan hända att vissa kommuner skulle kunna göra det, men när de kommer i den situationen att de har två stycken klienter som behöver mera vård, så märker de nog att det ändå blir en billigare och bättre vård om Kårkulla tar hand om det. För att där finns ändå specialkunnandet.

Fotnot: Kårkulla samkommun ger olika former av service för personer med funktionsnedsättning och för personer i deras närmiljö. De 33 svensk- och tvåspråkiga kommunerna i Finland upprätthåller tillsammans Kårkulla samkommun.

Här hittar du mer information om Kårkulla samkommun.

Tidigare artiklar om Kårkulla samkommun:

Kårkulla klarar prisjämförelse
Österbottniskt missnöje med Kårkulla samkommun
Kårkulla förhandlar vårdpris med kommuner
Kårkulla höjer taxan
Försvarsminister Haglund: "Kårkulla gör en otroligt viktig insats"
Många i Nyland är missnöjda med Kårkulla
Kårkulla är beroende av att delägarna anlitar servicen


Inga beslut om bibliotek i Raseborg

$
0
0

Det är ännu oklart i vilken omfattning biblioteken i Raseborg är stängda i framtiden. Politikerna i kulturnämnden remitterade ärendet då nämnden möttes i går kväll (28.1).


- Diskussionen om biblioteken var saklig men livlig och tid lång tid, berättar kulturnämndens ordförande Kerstin Ilander från SFP.

Ett av förslagen som kulturnämnden i Raseborg skulle ta ställning till i går kväll var att biblioteket i Karis skulle vara stängt på lördagar och hela juli. Svartå filialbibliotek skulle också drabbas, där skulle bibban bara öppen två dagar i veckan mot nuvarande tre.

Mera information krävs

Orsaken till varför nämnden remitterade ärendet var för att nämnden vill ha mera information.

- Vi saknade ekonomiska konsekvenser av de här nya öppettiderna och vad det egentligen betyder verksamhetsmässigt, förklarar Ilander.

Kulturnämndens ordförande Kerstin Ilander (SFP) och bibliotekschef Heidi Enberg i Raseborg.Kerstin Ilander från SFP och bibliotekschef Heidi Enberg.Kulturnämndens ordförande Kerstin Ilander (SFP) och bibliotekschef Heidi Enberg i Raseborg.Yle/Marica Hildén

"Finns inget annat sätt"

Personalen i biblioteken i Raseborg minskar på grund av pensioneringar, det här gäller främst i Karis där två anställda avgår med pension. Bildningsförvaltningen har inte fått tillstånd att besätta de lediga befattningarna - det leder till att det inte är möjligt att upprätthålla den service som biblioteken ger i dag.

- Vi blir två mindre i personalen och det enda sättet jag kan hantera det är att minska på öppethållningen, säger Raseborgs bibliotekschef Heidi Enberg.

Kan ena tjänsten besättas?

Enligt Ilander utreder nu kulturnämnden möjligheterna för att kunna besätta den ena av de två tjänsterna.

- Kulturnämnden anser att det här är en slags avveckling av biblioteken men vi vill utveckla dem och göra dem till kulturinstitutioner i ännu högre grad än idag, säger Kerstin Ilander.

Frågan tas upp igen på kulturnämndens nästa möte i början på mars.

I Hangö gillar gymnasisterna att jobba på dator

$
0
0

I Hangö ser de gymnasieelever Yle Västnyland pratat med datorn som ett bra arbetsredskap i skolan. De är ändå tveksamma till att skriva studentexamensprovet på dator.


Hangögymnasisterna får sina bärbara datorer nästan gratis. De betalar 70 euro om året i hyra till kommunen för dem. Då de är abiturienter får de själva välja om de köper dem eller inte.

I Raseborgs gymnasier, liksom i Lojo, skaffar eleverna sina datorer själva. Enligt bildningschef Robert Nyman i Raseborg är det knappast fråga om någon extra utgift för studeranden eftersom de inte behöver köpa böcker då de finns att få som e-böcker.

Ulrica Karell som är rektor vid Virkby gymnasium säger att Lojo stad inte ännu har fattat något definitivt beslut gällande datorerna, men hon tror att kommunen inte står för kostnaderna.

- Så ser det nog ut att gå här, säger Karell.

"Mer äkta att skriva med penna"

- Datorerna är bra i studierna, man slipper bära på en massa mappar, böcker och papper, säger Theresa Björkqvist och Eemeli Repo. Båda är andra årets studerande i Hangö gymnasium.

Eija Rosvall, Hangö gymnasiums rektorHangö gymnasiums rektor Eija Rosvall.Eija Rosvall, Hangö gymnasiums rektorYle/ Bubi Asplund

Men att skriva studentexamensproven på dator är de mera skeptiska till.

- Det känns mera äkta att skriva med penna på ett papper, säger Eemeli Repo.

- Man är mera skärpt om man skriver på papper, tycker Theresa Björkqvist.

Många frågetecken

Hangö gymnasiums rektor Eija Rosvall är skeptisk till att studentexamen skall skrivas på dator.

- Vi är nog hela bunten här (lärarna) fundersamma. Vi har inte fått några klara direktiv ännu hur det ska gå till då de första proven på dator ska skrivas redan hösten 2016, säger hon.

Också Rosvall tycker att digitaliseringen är bra på många vis, men också frågetecknen är många. Hur ska man göra om en dator inte fungerar då det är dags för provet?

- I små skolor är det väl inte ett stort problem att ha några reservdatorer, men skolor med över hundra skribenter. Det kan vara värre, säger hon.

Tyska, geografi och filosofi först i kön

Hösten 2016 ska abiturienterna skriva studentexamensproven i tyska (lång eller kort), geografi och filosofi på dator. Våren där på kommer korta och långa franskan samhällsläran och psykologin med och hösten 2017 sex ämnen till.

Våren 2019 skrivs alla prov på dator.

I Hangö har gymnasiet för tillfället 62 elever, i Virkby gymnasium är elevernas antal 99 och i Raseborgs svenska gymnasier sammanlagt 270 elever, fördelat på 230 i Ekenäs gymnasium och 145 i Karis-Billnäs gymnasium.

Gym i tryckerifastigheten i Ekenäs?

$
0
0

En del av den gamla tryckerifastigheten i Ekenäs kan bli ett stort gym. Planläggningsnämnden i Raseborg ska i kväll (29.1) ta ställning till ett undantagslov för ett gym på maximalt 460 kvadratmeter och försäljningsyta på 920 kvadratmeter.

Det är företaget KMK-Invest som köpte fastigheten där också tidningen Västra Nyland finns. KMK-Invest vill nu ändra på den stora halldelen som är ungefär 40 procent av hela byggnadens yta och som tidigare fungerat som tryckeri och kontor.

Från KMK-Invests sida poängterar man att det kan skapas 10-12 nya arbetsplatser då lokalerna är färdiga, två av de tilltänkta hyresgästerna kommer också från andra orter.

KMK-Invest måste ännu söka om bygglov.

Stal, köpte och sålde maskiner

$
0
0

Flera personer har fått sin dom i brottshärva där stulna arbetsmaskiner såldes i Sjundeå och Lojo. Domarna varierade från långa villkorliga fängelsestraff till dagsböter.

Huvudgärningsmannen var en man i 35-årsåldern som hade stulit arbetsmaskiner och byggredskap och sedan sålt dem vidare till andra personer som visste att det handlade om stöldgods.
Västra Nylands tingsrätt dömde mannen för stöld, snatteri och häleribrott till ett villkorligt fängelsestraff på tio månader.

Fyra andra dömdes till dagsböter för häleribrott eftersom de hade valt att köpa stulna saker av mannen.

Tre av de åtalade dömdes dessutom för narkotikabrott.

Feelgood-musik från Borgå lättar på stämningen i Ekenäs

$
0
0

År 2008 snackade Klaus Suhonen med Hans Täckenström om att grunda ett band. Klaus fick också ansvaret att komma på ett bandnamn inför gruppens första gig. Så uppkom namnet Hans on the Bass. Bassisten Hans Täckenström var inte alls förtjust.

Klaus SuhonenKlaus SuhonenKlaus SuhonenYLE

- Jag tryckte till och med upp t-skjortor. Han är en anspråkslös kille, inte gillade han dem heller, skrattar Klaus Suhonen som är både gitarrist och vokalist i bandet.

God morgon Västnylands redaktör Jonas Sundström hävdar att Hans on the Bass är lämplig hissmusik. Suhonen är inte sen med att kontra.

- Ja, om du har en riktigt fantastisk discohiss.

Sprider sig till väst

Förra året var Hans on the Bass nominerade till Vegapriset. Bandet tog inte hem ett pris då, men ger sig inte. I dagarna släpps albumet Now is the time, bandets tredje skiva.

- Det händer mycket i Sverige. Vår senaste singel spelas i hundratals butiker och restauranger i Sverige. Det här helt galet, speciellt med tanke på att Hans on the Bass har varit ett hobbyband.

Stora artister har hårda krav på arrangörerna, det ska bjudas ett och annat i bakrummet. Hur är det med Hans on the Bass?

- Vi har vår tekniska "raider" med krav på mikrofoner och annat tekniskt. Hoppas den inte blandas så att vi får Mars-chokladstänger i stället för mikrofoner.

Hans on the Bass uppträder på Kulturhuset Karelia i Ekenäs i dag (29.1) kl. 19.

Stadens konstskatter till allmän beskådan i Hangö

$
0
0

En del av Hangö stads konstskatter hänger vanligtvis i tjänstemännens rum och en stor del av konstverken har Hangöborna inte möjlighet att se. Nu ska det bli ändring på den saken. En ny utställning med en del av stadens stora konstskatt öppnar idag (29.1) i stadshusgalleriet.


Enligt Jennika Friman, tf. direktör för kultur- och medborgarverksamhet, föddes idén om att visa upp stadens konstverk för allmänheten kring kaffebordet.

- Vi blev inspirerade av när slottets konstverk ställdes ut på Ateneum i Helsingfors.

Hangö stad äger mycket konstverk. En del är donationer medan andra är inköpta under årens lopp. Många av verken pryder vanligtvis väggarna i tjänstemännens rum men också på offentliga platser såsom hälsovårdscentralen och i festsalens foajé.

Anna von Blaschké: Drottningberg Anna von Blaschks tavla Drottningberg finns att se på utställningen.Anna von Blaschké: Drottningberg Yle/ Bubi Asplund

Blandutställning om Hangö och havet

På utställningen i stadshusgalleriet får inte alla konstverken plats. Men 27 verk med blandade teman finns till allmän beskådan. Konstnären Heikki Kukkonen har hjälpt till med att välja ut konstverken och det var också hans idé att det skulle bli en blandutställning.

Jennika Friman, t.f. direktör för kultur- och medborgarverksamhet.Jennica Friman är tf. direktör för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö.Jennika Friman, t.f. direktör för kultur- och medborgarverksamhet.Yle/ Bubi Asplund

- Många verk handlar om Hangö och sjölivet, berättar Jennika Friman.

Bland andra konstnärerna Jeja Roos, Hardy Strid, Erwin Günther, Bror Gösta Fohlin, Joe Gripenberg och Mona Leo är med i utställningen. Konstnärerna är lokala eller västnyländska.

Utställningen öppnas onsdagen 29.1 kl. 18 och är därefter öppen under kulturbyråns öppethållningstider kl. 12-16 samt tisdagar till kl. 18 och under veckoslutet 15-16.2 kl. 12-16.

Utställningen är öppen till 21 februari.

Jörgen Pind tränar EIF:s fotbollsdamer

$
0
0

Jörgen Pind blir ansvarig tränare för Ekenäs Idrottsförenings damlag i fotbollen. Pind efterträder Rosa Lappi-Seppälä.

Pind har en gedigen fotbollserfarenhet och han har jobbat som tränare för många olika fotbollslag i regionen.

Enligt Peter haglund, styrelsemedlem i EIF:s fotbollssektion, jobbar man som bäst med att få före detta EIF-spelare att återvända till moderklubben. Enligt honom skall truppen för damlaget som spelar i division 2 spikas så fort som möjligt.

Rosa Lappi-Seppälä tränade EIF:s fotbollsdamer i två säsonger. Hon blev i höstas träningschef i Vandaklubben Koivukylän Palloseura.


Yrkesfiskarna vann armbrytningen med EU

$
0
0

Yrkesfiskare ska kunna få ersättningar för säl- och skarvskador ur EU:s nya fiskerifond. Det blev klart då reglerna för den nya europeiska fiskerifonden godkändes sent i går. Svenska Folkpartiets Europaparlamentariker Nils Torvalds var en av de drivande krafterna bakom ersättningarna.

Avgörandet kom i de slutliga trepartsförhandlingarna mellan EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet.

Torvalds är viceordförande för Europaparlamentets fiskeriutskott och han kämpade för att få igenom skadeersättningarna som såväl kommissionen som ministerrådet ursprungligen hade motsatt sig.

- Det som vi i det sista skedet bröt arm om var ersättningströskeln. Rådet ville ha en ersättningströskel på 30 procent, men för fiskarna hade det varit omöjligt att påvisa till exempel hur mycket fiskyngel som har ätits. När vi på slutrakan slapp den tröskeln, så betyder det att Finland kan betala ut ersättningar för säl- och skarvskador.

Hur skiljer det sig från nuvarande praxis?

- Hittills har praxis varit att man har betalat ut ersättningarna med nationella pengar. Det ville Jord- och skogsbruksministeriet bli av med. Och det var då vi fick skrämselhicka.

Vad var argumentet mot ersättningarna?

- Dels finns det en större välvilja mot skarven och sälen på annat håll i EU vad jag har förstått, dels finns det en administrativ ovilja mot att betala ut understöd på fiskarnas villkor.

Europaparlamentet hade redan i slutet av oktober enhälligt ställt sig bakom Torvalds initiativ. Men det krävdes två månader av så kallade trepartsförhandlingar mellan parlamentet, EU-kommissionen och EU:s ministerråd innan initiativet gick igenom.

Den europeiska fiskerifondens verksamhet sträcker sig fram till 2020.

Nu är det enligt Torvalds upp till de finländska myndigheterna att implementera fiskerifonden och utforma hur kompensationsersättningarna till yrkesfiskarna ser ut i praktiken.

- Bryssel detaljstyr inte stöden från fiskerifonden, utan godkänner enbart ett ramverk, vilket i sig är en bra sak.

Torvalds är vice ordförande för Europaparlamentets fiskeriutskott och fungerande som den liberala gruppens förhandlare i frågan om den nya fiskerifonden.

"Y-tågen inte problemkällan på kustbanan"

$
0
0

Y-tågets närvaro i Karis och Ingå kan avgöras nästa vecka, då Kommunikationsministeriet ska fatta sitt beslut om sträckan.

Om VR får sin vilja igenom kommer Y-tåget från och med augusti i år inte längre att gå till Karis, utan kommer att stanna i Sjundeå. Motiveringen till det här är bland annat att Y-tåget försenar övriga trafiken på Kustbanan. Med ett tåg mindre på sträckan Kyrkslätt-Karis skulle punktligheten för övriga tåg på Kustbanan, enligt VR, förbättras avsevärt.

Men enligt statistik som VRLeaks lyft fram är det snarare Intercity2-tågen på Kustbanan som vållar problem. Andelen förseningar orsakade av Y-tåg är försvinnande liten - bara en halv procent av den totala mängden förseningar på Kustbanan - enligt förseningsstatistik från Trafikverket från perioden 1.10 - 31.12.2013.

På Kommunikationsministeriet tar man den här informationen med ro.

- Vi ser på den stora helheten. Såklart påverkar all information, men främst tittar på vi trafiksystemet och hur det smartast fungerar.

Det säger Tero Jokilehto, specialsakkunnig och enhetschef vid Trafikpolitiska avdelningen och Transportmarknaden på Kommunikationsministeriet. Han hoppas att beslut angående Y-tåget ska kunna fattas inom loppet av nästa vecka.

Huruvida VR fört Kommunikationsministeriet bakom ljuset vill Jokilehto inte kommentera.

- Vi spekulerar inte i olika uppgifters sanningshalt. Vi bedömer dem i lugn och ro, och ser sedan över helheten ur våra utgångspunkter.

Novia samarbetsförhandlar

$
0
0

Yrkeshögskolan Novia har inlett samarbetsförhandlingar. Nio årsverken ska bort och förhandlingarna gäller hela yrkeshögskolan.

- Staten skär ner yrkeshögskolornas finansiering med 20 procent och det betyder att vi måste anpassa oss för det, säger Novias rektor Örjan Andersson.
De här besparingarna ska nu uppnås genom att integrera allmänna ämnen och fackundervisning på tekniksidan, dessutom ser man över stödfunktionerna och språkundervisningen.

Novia har verksamhet i Vasa, Jakobstad, Raseborg och Åbo, och alla verksamhetsorter berörs.

Samarbetsförhandlingarna ska vara klara om två veckor.

Hangö museum vill vara självständigt

$
0
0

Det skulle inte spara pengar att fusionera Hangö museum med landskapsmuseet i Ekenäs, tror tf. museichefen i hamnstaden. Hangös krisarbetsgrupp föreslår fusionsutredning som ett led i försöken att få ordning på stadens svaga ekonomi.

Nämnden för kultur- och medborgarverksamhet motsätter sig krisarbetsgruppens förslag att Hangö museum skulle underlyda Västra Nylands landskapsmuseum. Nämndens beslut på tisdagskvällen (28.1) var enhälligt. Nämnden anser att Hangö museum också i framtiden ska jobba självständigt.

Enligt tf. museichef Laura Lotta Andersson har Västra Nylands landskapsmuseum inte de resurser som krävs för att också sköta Hangö museums verksamhet.

- Trots att de här två orterna, Hangö och Raseborg, geografiskt ligger nära varandra, är skillnaderna väldigt stora. Så Västra Nylands landskapsmuseum skulle alltid vara tvungen att fråga oss om råd i frågor som berör Hangö, säger Andersson.

Sparar inte

Enligt henne skulle den här åtgärden inte heller hämta några som helst besparingar för Hangö.

- Det ända som skulle ske är att servicen skulle bli sämre i Hangö, säger tf. museichefen.

Nämnden säger också i sitt svar till stadsstyrelsen att det i det här skedet är onödigt att skynda på med en utredning, eftersom utredningen om kommunsammanslagningen pågår.

Laura Lotta Andersson säger att man har vidtalat landskapsmuseets museichef Dan Lindholm om saken.

- Han håller fullständigt med oss och anser att Hangö museum inte ska lyda under Västra Nylands landskapsmuseum, säger Laura Lotta Andersson.

Lojoföräldrar: Flytta inte våra barn!

$
0
0

Det finns planer på att flytta de svenskspråkiga barnen som går i klass 5 och 6 i Solbrinkens skola i Lojo centrum till högstadiet i Virkby, Källhagens skola. Orsaken är brist på plats - men inte i skolorna - utan på dagis. Tanken är att skolbarnen skulle flytta ut för att ge plats åt dagisbarn.

Problemet är alltså att dagisbarnen har det för trångt. Men om man flyttar en del av dagisbarnen till Solbrinkens skola blir ju också Solbrinkens skola för trång och därför föreslås femmorna och sexorna flytta till det svenska högstadiet i Virkby, Källhagens skola, där det finns plats. Och femmorna och sexorna från Virkby skola skulle flytta till Källhagen.

Katri Kalske, bildningschef i LojoBildningschef Katri KalskeKatri Kalske, bildningschef i LojoYle/ Maria Wasström

Flytten är ingen bra idé

Solbrinkens Hem och skola-ordförande Suzanne di Rodi-Maukku vill inte att femmorna och sexorna ska behöva flytta från Lojo centrum till Virkby där Källhagens skola ligger. Hem och skola vill nu presentera alternativa lösningar på problemet för dagis. Jan Tallqvist (som också är obunden politiker i Lojo) och Micke Rejström är också Hem och skola-aktiva föräldrar med barn i Solbrinkens skola. De upplever att förslaget inte alls beaktar barnens bästa.

- Det är klart att det finns både ekonomiska realiteter och utrymmesrealiteter men dem ska man försöka lösa med tanke på barnens bästa och den här lösningen är uppenbart inte en sådan lösning, säger Micke Rejström.

Nej till att göra dagis större

För ett drygt år sedan fick Solbrinkens skola sin efterlängtade tillbyggnad men nu är tanken alltså att en del av eleverna ska flytta på sig för att ge utrymme åt dagisbarn.

Någon tillbyggnad för dagis kommer inte på fråga, säger bildningschef Katri Kalske.

- Vi har plats i Källhagens skola och i dessa ekonomiska tider är det inte klokt att bygga till.

Föräldrarna tycker att barnen är för små för att gå i en skola med högstadie- och gymnasieelever, men bildningschef Katri Kalske håller inte med.

Ljusare sommar i Raseborg

$
0
0

Gatubelysningen kommer att vara tänd i Raseborg i år. Fjolårets paniklösning för att spara pengar upprepas inte, utan tekniska sektorn söker andra lösningar.

Samhällstekniska nämnden beslöt i tisdags (28.1) att stryka en mening då dispositionsplanen för 2014 godkändes. Nämnden ville inte att meningen där det står att besparingar kan uppnås bland annat genom att stänga av gatubelysningen finns med i planen, så den meningen är nu borta.

Werner Orre (SFP) är ordförande för samhällstekniska nämnden i Raseborg och han säger att beslutet i fjol var en paniklösning då sparkraven kom. Nu satsar tekniska sektorn på tekniska lösningar i stället.

- Till exempel gamla armaturer ersätts med nya och på vissa ställen är belysningen automatisk så att var tredje lampa är släckt på natten.

Werner Orre tror att besparingarna kommer att bli större på det här sättet än genom att släcka belysningen helt.

Mörka gator bekymrar i Raseborg

Jomalvik kanal borde repareras nästa år

$
0
0

Jomalvik kanal i Ekenäs skärgård borde repareras. Kostnaderna beräknas bli drygt två miljoner euro.

Det som bland annat borde åtgärdas är kanalens slänter, en del stenar har armlat ner i kanalen vilket gör den grundare och stör båttrafiken. I planen finns också en mötesplats, belysning och städ- och röjningsarbeten på kanalens botten.

Samhällstekniska nämnden har antecknat planen och kostnaderna för kännedom. Nu ska nämnden ta kontakt med Trafikverket för att diskutera hur projektet ska förverkligas och hur kostnaderna fördelas med tanke på budgeten 2015.


Tummen ner för ny väg till Mikaelskolan

$
0
0

Det borde byggas en ny anslutning till Mikaelskolan i Ekenäs, anser föräldrar. Nej, säger politikerna.

Den nuvarande anslutningen från riksväg 25 är besvärlig och otrygg eftersom den korsar lättrafikleden som går längs med riksvägen, skriver föräldrarna till staden. Vädjan från föreningen Steinerpedagogikens vänner i Västnyland får nej från politikerna.

Föreningen tycker att trafiken skulle kunna ledas in på Trollbölevägen och att det därifrån byggs en ny väg till Mikaelskolan.

Samhällstekniska nämnden anser att det inte förbättrar situationen eftersom de som kommer från Hangöhållet ändå måste korsa riksväg 25 för att komma in på Trollbölevägen.

Staden planerar rondell eller planskild korsning vid stamväg 52-riksväg 25, så det blir problem i framtiden om man skulle bygga om vägen till Mikaelskolan, säger nämndens ordförande Werner Orre (SFP).

Fagernäs i Lojo blir bostadsområde

$
0
0

Det kan i framtiden bo upp till 3 000 nya Lojobor i stadsdelen Fagernäs.

Fagernäs ligger 3 - 4 kilometer nordväst om Lojo centrum invid Lojo sjö och också i närheten av den nya E18-motorvägen. På området finns i dag bland annat Lojos psykiatriska sjukhus som enligt planerna ska stänga inom kort.

Fagernäs i Lojo, flygbildFagernäs i dagFagernäs i Lojo, flygbildLojo stad

Staden vill skapa en ny grön och ekologisk stadsdel i Fagernäs. Husen på området ska värmas upp så kolneutralt som möjligt vilket stöder Lojos klimatstrategi.

Tre planeringsbyråer har nu tagit fram framtidsvisioner för Fagernäs. Mest ny byggrätt finns i förslaget som innebär att Fagernäs i framtiden har 3 000 invånare. Byggrätten i förslaget skulle öka från dagens cirka 20 000 till nästan 200 000 kvadratmeter.

De två andra förslagen innehåller nya byggrätter på 80 000 till 150 000 kvadratmeter.

Planeringsprocessen fortsätter och stadsplaneringsnämnden i Lojo har nu (28.1) beslutat lägga fram de tre alternativen till allmänt påseende.

Stormarknadsplanerna i Ekenäs tar steget vidare

$
0
0

Planerna på en eventuell stormarknad i Norra hamnen i Ekenäs går framåt. Igår kväll godkände planläggingsnämnden i Raseborg planförslaget och nu ska myndigheter och privatpersoner få säga sitt om förslaget.

Sven Holmberg, SFP, är ordförande för nämnden i fråga. Han var tidigare kritisk till hur trafiken skulle fungera men ger efter gårdagens möte grönt ljus för planen.

- Först när det här projektet blev aktuellt så tänkte jag att hur ska man klara av trafiken men nu är jag övertygad om att det inte ska bli några större problem, säger han.

Trafikproblem som skulle uppstå med ett köpcenter skulle enligt planförslaget lösas med trafikljus. Trafikljus kunde finnas både i korsningen Candelinsgatan- Formansallén vid Formis samt vid T-korsningen på södra sidan av viadukten.

Donner: Avsluta planläggningen

På planläggningsnämndens möte ansåg De grönas Ira Donner att planförslaget inte skulle godkännas och att planläggningen skulle avslutas. Donner fick inget understöd av de andra i nämnden.

Planen ska nu läggas till påseende för allmänheten. Staden ber också bland andra Museiverket, Raseborgs natur och miljö rf samt Hangö stad säga vad de tycker om planen.

Bra år för Hangö museum

$
0
0

Många besökte Hangö museum i fjol. 5981 personer besökte utställningarna.

Det här är över 1000 besökare fler än året innan.

De tre utställningarna som visades i fjol var Bröllopsbilder från Raimo Kuittinens skyltfönster, Till Amerika - Hangö som emigranternas avfärdsort och Mina käraste leksaker. Leksaksutställningen visas till den 23.3.2014.

Raseborg köpte konst

$
0
0

Konstverk av fyra lokala konstnärer finns nu i Raseborgs stads konstsamling.

Kultursekreteraren har tillsammans med kulturnämndens vice ordförande Ralf Friberg (SDP) köpt in konstverk av Petri Horttana, Petra Lindholm, Gullveig Silfvast och Henrita Sjöblom.

De placeras i första hand i kulturbyrån. Ett av Petra Lindholms verk kommer att pryda Karis svenska högstadium.

Kulturnämnden beslöt i december att köpa in konstverk av konstnärer som är verksamma i Raseborg för max 3 500 euro.

Viewing all 29352 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>