Planerna på en stormarknad i Norra hamnen i Ekenäs delar de politiska åsikterna i Raseborg. SFP i Ekenäs tar nu ställning mot en stormarknad, men från annat håll inom SFP i Raseborg vill man att planeringen går vidare. SDP tror på en stormarknad i Norra hamnen.
Styrelsen för SFP i Ekenäs vill att Ekenäs också i fortsättningen ska vara en charmig småstad. I en insändare i tidningen Västra Nyland skriver de att de föredrar ett Raseborg utan stormarknader.
- Den detalj som upprört de flesta i de nya idéerna är placeringen av en stormarknad i Norra hamnen. Många är dessutom oroliga över hur trafiklösningarna ska förverkligas. SFP i Ekenäs föredrar ett Raseborg utan stormarknader. Vi står på de lokala småföretagarnas sida och uppskattar ett individuellt utbud och god service, skriver de.
Bra förslag
Den enda medlemmen i styrelsen för SFP i Ekenäs som är för ett köpcentrum i Norra hamnen i Ekenäs är fullmäktigeledamoten Ann-Katrin Bender.
- Jag tycker att förslaget om Pier 25 är bra och jag stöder det helt. Jag tycker att det är ett förnuftigt förslag.
Bender är en av fyra fullmäktigeledamöter som är med i styrelsen för SFP i Ekenäs. De tre övriga fullmäktigemedlemmarna som är med i styrelsen för SFP i Ekenäs är Werner Orre, Isa Forsbäck och Roger Engblom. De motsätter sig planerna på en stormarknad i Norra hamnen.
Endast Ekenäs-SFP:s åsikt
På annat håll inom SFP i Raseborg är tongångarna annorlunda. Stadsfullmäktiges andra vice ordförande Björn Siggberg (SFP) från Karis håller inte med SFP i Ekenäs och han säger att tongångarna inom SFP i Raseborg inte är de samma som i Ekenäs.
Siggberg är för att planeringen för Norra hamnen går vidare. Om det byggs en stormarknad är Norra hamnen en bra placering, eftersom stormarknader inte ska placeras lång bort från centrum, anser han. Däremot är Siggberg skeptisk till att planerna går att förverkliga. Han tror att den traditionella handeln förändras och att mer och mer varor i framtiden köps via internet.
- Det är de potentiella företagen som skulle hyra in sig i ett köpcentrum som måste ta de besluten.
Också Karisbon Fredrika Åkerö som är SFP-gruppens ordförande i fullmäktige och ordförande för koncernsektionen är för att planeringen av Norra hamnen går vidare. Hon har samma uppfattning som Siggberg att majoriteten av SFP-politikerna i Raseborg är för att planeringen av Norra hamnen går vidare.
Fortsätt planera
- Vill företag komma till Raseborg ska de få komma hit.
SFP-fullmäktigeledamoten Kerstin Ilander från Svartå anser att planeringen måste gå vidare eftersom fullmäktige redan har godkänt att planeringen går vidare. Hon betonar att det är viktigt att höra på Ekenäsborna.
- Jag tycker att de som bor där har rätt att säga vad de vill ha i sin hemmiljö.
Ilander är inne på litet samma linje som Siggberg när det gäller vad som är framtiden för handeln.
- Jag tvivlar på att är det här det som man vill ha i framtiden. Är det ett rätt koncept eller går vi in för ett föråldrat koncept? Är det stormarknader som människan som bor i framtiden i Ekenäs och Raseborg vill ha? Är det faktiskt så att vi får tillräckligt attraktiva företagare till det här? Jag tänker på allt som händer inom handeln, till exempel näthandeln.
SFP-politikern och fullmäktigeledamoten Filip Björklöf från Karis vill att utredningarna om Norra hamnen går vidare innan han tar ställning. Han säger att det är tudelad fråga.
- För mig handlar det mest bara om pengar. Det gäller att se vilket som är det mest lönsamma alternativet. Det är ju förstås olyckligt om en stor del av Ekenäsborna inte vill ha en stormarknad och det måste vi förstås respektera. Men i nuläget ska man inte säga nej till någonting.
De gröna i Raseborg har redan tidigare tagit avstånd från planerna på en stormarknad.
SDP reagerar
Ulf Heimberg (SDP) som är första vice ordförande i Raseborgs stadsfullmäktige säger att Ekenäs-SFP:s utspel förvånade honom. Han poängterar att politikerna enades om att Ekenäs är centralort för handeln i Raseborg då landskapsplanen behandlades. Han hänvisar också till att politikerna i maj 2013 beslöt att Raseborg måste ta sig i kragen och skapa nya arbetsplatser och satsa på tillväxt och inflyttning.
- Jag tror knappast att varken staden eller SFP kan styra marknaden, men vi kan skapa förutsättningar för det. Det är kanske inte vettigt att sätta bromsarna på. Vi talar om investeringar på 50-70 miljoner euro.
Heimberg påpekar att det inte är första gången som en nyetablering i Ekenäs väcker rabalder.
- Nu var det också ett stort rabalder när S-market och K-market byggdes i Ekenäs. Båda butikerna är kvar, det kan vi ju se.
Majoriteten av SDP-politikerna i stadsfullmäktige är för planerna i Norra hamnen, säger Ulf Heimberg.
- Socialdemokraterna gick i förra valet ut med att vi är ja-sägare för utvecklingen. Det finns förstås personer som har en annan åsikt, men majoriteten är för en etablering i Norra hamnen.
Heimberg tror inte att småstadscharmen försvinner om det kommer en stormarknad till Norra hamnen. Han säger att SDP anser att en stormarknad i stället hämtar mera människor till den övriga handeln i Ekenäs.
Försiktigt positiv
Jaana Tasanko som är SDP-fullmäktigeledamot från Ekenäs vill avvakta.
- Jag vill vänta och se vad de åstadkommer och framför allt hur de tänker lösa trafikproblemen.
- Min personliga åsikt är att jag välkomnar all sorts handel, stort eller smått till staden Raseborg. Platsen ska vara en optimal lösning. Vi ska inte förhasta oss utan vi ska titta hurdana planer man kan få till stånd.
Tasanko betonar att man måste titta några tiotal år framåt.
- Vill man tro på Raseborg tänker jag att det behövs.
Stormarknad livar upp Raseborg
Fullmäktigeledamoten Niklas Andersson från Kristdemokraterna är för planerna på en stormarknad i Norra hamnen.
- Jag tycker att det är en sak som skulle liva upp hela Raseborg. Området har ju länge stått tomt sedan det har funnits preliminära planer för det. Nu när det äntligen tycks finnas någon som verkligen vill förverkliga någonting på tomten så tycker jag att vi ska ställa oss positivt till det. Vi behöver investeringar och nya satsningar här i vår stad.
- Om köpcentret skulle placeras i Norra hamnen så är det ju i nära anslutning till stadens övriga centrum. Det är kanske det viktigaste om man planerar köpcentrum att fundera på att det inte allt för mycket ger obalans mellan centrum och periferi. Jag tror att det i bästa fall kan stärka kommersen i centrum.
Tammettomten ett alternativ
Eftersom bland annat SFP är splittrat i frågan kan de små partiernas röster ha betydelse då frågan slutligen avgörs.
Roger Hafström från Pojo sitter i Raseborgsfullmäktige för Samlingspartiet. Han ogillar planerna för Norra hamnen.
- Jag har från första början tyckt att en market är en allt för stor mammutgrej där. Om vi nödvändigtvis ska ha en market som måste vara i Ekenäs så tycker jag att det öppnar en intressant infallsvinkel om det skulle vara möjligt på Tammettomten som jag har förstått blir ledig.
- Det andra alternativet som jag har talat för är att få det i Bäljars i Karis. Karis är ju ett verkligt tillväxtcentra tack vare järnvägen. Jag kan inte tro att en sådan här market måste vara på gångavstånd och klämmas in i något litet centrum.
Hafström är själv kluven till om det överhuvudtaget behövs en stormarknad i Raseborg.
- Raseborgs ekonomi kommer ju inte att räddas med att vi bygger en stormarket. Det skulle säkert hämta några fler besökare. Men skulle vi satsa på småskaligheten så tror jag att vi skulle ha ett trumfkort. Jag tyckte att idén med en outletby med mindre butiker i Norra hamnen var intressant.
- Jag tror vi ska litet frångå det här metropoltänkandet med att allt måste vara så stort och pampigt. Jag tror att folk i dag söker sig tillbaks till andra mera jordnära saker.
Ny behandling
Detaljplaneförslaget för Norra hamnen som remitterades i december kommer upp på nytt på Raseborgs planläggningsnämnds möte i slutet av januari.