Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29352 articles
Browse latest View live

Ungdomshem väcker känslor i Ingå

$
0
0

Planerna på att låta ett företag bygga ett ungdomshem i Ingå väcker känslor. Invånare i småhusområdet i Västerkulla i Ingå samlar namn mot projektet och skriver anonyma insändare om hur idyllen i Västerkulla är hotad.

Det är det finländska företaget MilaPros dotterbolag Care Component som önskar bygga ett ungdomshem eller stödboende för unga och en tomt i Västerkulla har ansetts vara möjlig för ändamålet. Det har fått en del Västerkullabor att resa ragg.

I flera insändare i tidningen Kirkkonummen Sanomat har mestadels anonyma skribenter upprörts över tanken på ett ungdomshem i småhusområdet Västerkulla i Ingå. De är rädda för de möjliga problem som eventuellt kunde uppstå i samband med ett stödboende för ungdomar.

Undervisning på ungdomshemmet

Stödboendet skulle ha en egen lärare som dock skulle vara knuten till kommunens skolväsende trots att klasserna 7-9 inte finns i Ingå.

Undervisningen skulle ske på enheten och de kostnader som uppstår skulle täckas av statsunderstöd understöd från klienternas hemkommuner.

Mera fakta behövs

Marie Bergman-Auvinen (SFP) säger att kommunstyrelsen inte ännu kan behandla ärendet eftersom det inte ännu finns tillräckligt med fakta på bordet. Styrelsen har ändå tidigare förhållit sig positivt till ett sådant hem medan bildningsnämnden varit mer kritisk.

- Det är ju frågan om ett hem med personal dygnet runt så jag ser inte att det är ett problem, säger Bergman-Auvinen och tillägger:

- Om de här ungdomarna skulle få för sig att söka sig bort därifrån skulle de knappast stanna i Ingå.

Ungdomar från Helsingfors

Folk har frågat sig varför de här ungdomarna inte kan bo i Helsingfors därifrån de kommer, men en idé är just att de ska få distans till de gäng de tidigare rört sig i men ändå finnas på ett rimligt avstånd från sina riktiga hem som de besöker om veckosluten.

Socialdemokraten Soile Gustafsson hör till dem som är mycket tveksam till projektet. Hon säger att hon förstår de oroliga Västerkullaborna och tycker att det i dag finns tillräckligt med utmaningar speciellt för finska skolan i Ingå.

Andra platser än i Västerkulla

Kommundirektör Jarl Boström berättar att det också finns andra alternativ än tomten i Västerkulla. De befintliga byggnaderna Ingahemmet och Solberg skola har redan förkastats som alternativ.

Hurdant ungdomshem?

Det planerade ungdomshemmet skulle vara avsett för 14-21 barn i åldern 12-18 år som av olika orsaker inte kan gå i vanlig skola. Vd för Care Component, Mika Ingi är van vid att verksamheten orsakar just sådan här ”inte på min bakgård"–debatt.

- Det typiska är att folk tycker att vi gör ett värdefullt arbete men att vi helst får göra det någon annanstans, säger Ingi.

Enligt honom har det inte kommit några klagomål från grannarna på de andra motsvarande enheter företaget har.

Verksamheten i ett nötskal

Och vad är det då som verksamheten går ut på? Verksamheten är inte tänkt för ungdomar från trakten utan uttryckligen från Helsingfors dit de kunde återvända under veckosluten i mån av möjlighet. Det är frågan om ungdomar som har olika slags svårigheter med sin skolgång och med att arbeta i grupp. Verksamheten styrs av vårdare och dagtid finns det lärare på plats.

Ungdomarna rör sig inte i grannskapet ensamma om de inte har vårdarnas förtroende. Vårdmetoden går bland annat ut på att bryta den negativa fokuseringen på barnens problem.

Ingås krona

På boendet inför man en egen valuta, t ex Ingås krona, och med den kan vårdpersonalen belöna barnen och uppmuntra dem att göra rätt val.

- Om man är en bra idrottare men inte så bra på att läsa får man inte nödvändigtvis betalt för idrottsprestationer utan istället till exempel för att läsa böcker, säger Ingi.

I ”butiken” på vårdenheten kan man sedan lösa in presentkort för att till exempel gå på bio eller köpa något man önskar sig. På det sättet försöker man styra in barnen på en bättre inriktining.

Enlig Mika Ingi kunde företaget sysselsätta omkring tjugo personer och använda upp till 300 000 euro per år på verksamheten i frågan om anställningar och utgifter för verksamheten.


Saml kritiserar nya projektchefsjobbet

$
0
0

Samlingspartiet i Raseborg är mycket kritiskt till stadens planer att anställa en projektchef för att bland annat utreda användningen av fastigheter.

Samlingspartiet frågar varför det behövs en ny chef för att utreda sådant som stadens kan klara av med nuvarande personal och sakkunskap.

- Staden kan inte ha råd att betala den nya chefen 5 000 - 6 000 euro i månadslön samtidigt som läkartjänster dras in och daghem stänger, säger ordföranden för partiets lokalavdelning Miikka Soivio.

Samlingspartisterna i Raseborg undrar också vilka de "övriga utvecklingsprojekten"är som det heter att den nya projektchefen ska förverkliga.

Samlingspartiet är ingen stor politisk kraft i Raseborg. Partiet har två platser i fullmäktige.

Liknar von Schoultz projektuppdrag

Stadsstyrelsen i Raseborg beslutade i december anställa en projektchef på viss tid. Chefen ska jobba med det som kallas "optimering av fastighetsutnyttjandet samt andra utvecklingsprojekt".

Tidigare energidirektören Roald von Schoultz jobbade med liknande fastighetsfrågor samt med bolagiseringen av Ekenäs Energi innan han sade upp sig för att ta emot vd-tjänsten vid Imatran Seudun Sähkö.
ISS valde senare att återta anställningsbeslutet.

Så här löd beredningen när stadsstyrelsen 16.12.2013 beslöt om frågan:

För förverkligande av de målsättningar som stadsfullmäktige fastställt för optimeringen av fastighetsutnyttjandet
och övriga utvecklingsprojekt finns det behov av anställande av tilläggsresurs
för viss tid.

Planen för optimeringen av fastighetsutnyttjandet har påbörjats under hösten 2013, men kommer
att kräva stora insatser under våren 2014. Uppgiften kräver betydande erfarenhet av fastighetsfrågor,
marknadskunnande och förhandlingsförmåga.

Därför föreslås att en befattning som
projektchef lediganslås vid stadens koncernförvaltningen. Projektchefen är direkt underställd
stadsdirektören.

Beslutet löd:
Stadsstyrelsen lediganslog en befattning som projektchef inom koncernförvaltningen med ansvar
för fastighetsfrågor och andra utvecklingsprojekt.

Ingås reningsverk kan fortsätta efter Gasumbesked

$
0
0

Reningsverket i Ingå behöver inte flyttas. Det står klart efter att att gasbolaget Gasum nu planerar gasterminalen till Fjusöområdet i Joddböle.

Ursprungligen var det tänkt att den stora terminalen för LNG-gas skulle placeras vid reningsverket i Joddböle.

Men onsdagens besked från Gasum innebär att reningsverket i Joddböle kan fortsätta, säger Ingås planläggningschef Sten Öhman.

Ingå kommunfullmäktige beslöt i augusti i fjol att satsa 120 000 euro för att vara med att göra avloppsröret från Pickala i Sjundeå till Kyrkslätt bredare.

Det skulle ha kostat några miljoner euro att bygga en förbindelseledning från Ingå till Sjundeå. Men de kostnaderna slipper kommunen nu. Ett annat kostamt alternativ skulle ha varit att bygga ett nytt reningsverk.

Det slutliga investeringsbeslutet om var LNG-terminalen placeras fattas i slutet av det här året.

Läs mera: Ingå med och bygger avloppsrör till Esbo

Läs mera: Ny lösning för avloppsvattnet kan bli aktuell i Ingå

Läs mera: Ingå reningsverk måste kanske flyttas

Guidade bussturer till Västnyland i sommar

$
0
0

Bussresor från huvudstadsregionen till olika mål i Västnyland lanseras för turister i sommar.

En av dem som arbetat med att utforma resorna är Berit Mariani-Cerati på Frimans resor i Hangö. Hon säger, att det är något nytt och okänt, som hon nog tror att skall locka både inhemska och utländska turister.

Att det finns lockande mål i Västnyland blir klart senast när man läser utkastet till broschyren, där destinationerna fått fantasieggande namn som ''sagor och slott'', ''avgrundsdjup och paradisets frukter'' för Tytyri gruva och vingården på Lojoön, och ''vanliga människors ofattbara öde'' om Porkala. Sedan finns förstås Fiskars med som en av resorna och Matgruvan i Ekenäs skärgårds nationalpark.

De nya resorna kommer att presenteras på resemässan, som inleds i Helsingfors den 16 januari.

Emilia Ekströms första singel är på finska

$
0
0

Sångerskan Emilia Ekström från Raseborg kom tvåa i Voice of Finland-tävling ifjol. Mycket har hänt sedan dess. Nu är Emilia Ekström aktuell med ny singel och musikvideo.


Bakgrunden till singeln Riko minut ehjäksi är just Emilias Ekströms medverkan i Voice of Finland.

- En låtskrivare hade sett mig i tv-programmet och skickade mig låtförslag och ville samarbeta, berättar Emilia Ekström.

Låt om olycklig kärlek

Singeln Riko minut ehjäksi ligger nära hjärtat hos Emilia.

- Det finns massor med låtar om olycklig kärlek men den här låten berättar det på ett nytt sätt, säger Emilia Ekström som hoppas att den ska spelas på radion.

Hela processen med inspelningen av singeln och att släppa den är något som är helt nytt för Ekström.

- Allt är så nytt för mig och det är många nya saker att lära sig så jag ser vad det blir!

Musikvideon filmad i Raseborg

Musikvideon till låten är gjord av New Land Pictures från Raseborg och den är också inspelad i Emilias hemkommun. Emilia Ekström har själv varit med sedan starten och planerat videon.

Hon tycker det är viktigt att vara med i skapandeprocessen.

- Det är jag som är ansiktet utåt för låten och musikvideon så jag måste tro på dem för om jag inte gör det vem gör det då?


Förr livrädd för finska


Det är mycket som har hänt för Emilia Ekström på bara ett år. Förutom musiken och musicerande så har Emilia Ekströms finska blivit mycket bättre. Emilia berättar att hon var livrädd under de första intervjuerna på finska i Voice of Finland.

- Jag kände mig dum när jag inte kunde säga det jag ville säga, förklarar hon och tillägger att det nu känns okej att prata finska.

- Jag vet att det blir fel ibland men jag pratar ändå, säger Emilia med ett skratt.

Drömmen är en egen skiva

Den närmaste framtiden kommer Emilia Ekström att försöka marknadsföra sin nya singel. Om singel tas väl emot så är det musiken som gäller även i framtiden. Hennes mål är att få göra en egen skiva men om det är just musik i stil med Riko minut ehjäksi som är hennes grej svarar hon såhär:

- Du blir aldrig färdig som artist, du vill alltid utvecklas men jag är nog på väg åt rätt håll, berättar Emilia Ekström.

Ny styrelse för Pro Artibus

$
0
0

Konststiftelsen Pro Artibus har fått nya styrelsemedlemmar vid årsskiftet.

Från Västnyland är Fiskarsbon Kim Simonsson nu invald för de tre kommande åren. Styrelsen har sex personer. Ordförande Håkan Mattlin omvaldes för tre år. Det är Svenska folkpartiet som utser styrelsen.

Stiftelsen Pro Artibusär en fristående del av Svenska kulturfondens organisation. Grunduppgiften är att befrämja den visuella konsten i alla delar av Svenskfinland.

Större fartyg till Hangö-Paldiskilinjen

$
0
0

I sommar kommer ett större fartyg att trafikera mellan Hangö och Paldiski i Estland.

Det estniska rederiet Navirails nya 186,5 meter långa fartyg Liverpool Seaways ersätter det förra fartyget Finnsailor, berättar Hangö hamns vd Paavo Lyytikäinen. Skillnaden i längd mellan fartygen är 40 meter.

Liverpool Seaways har betydligt mera lastutrymme än det förra fartyget. När fartyget på torsdagen anlände till Hangö, hade hon 107 långtradare ombord.

- Det är omkring 20 fler än Finnsailor hade kapacitet för, säger Lyytikäinen, som ännu är osäker på hur många långtradare maximalt kan rymmas på fartyget.

Positiv utveckling

Orsaken till att rederiet nu satsar på mera lastkapacitet är att trafiken på linjen Hangö-Paldiski har utvecklats positivt och att rederiet räknar med att fortsättningsvis kunna öka trafiken. Lyytikäinen ser ljust på framtiden när det gäller trafiken mellan de två hamnarna och berättar att bytet av fartyg också visar att rederiet tror på framtiden.

Bytet av fartyg påverkar inte antalet avgångar, de är också i fortsättningen sex per vecka. Hur mycket det nya fartyget kommer att ta passagerare och personbilar beror på hur livlig långtradartrafiken är. Långtradare är det huvudsakliga för fartyget.

Pengar från FN-Steels konkursbo fördelas

$
0
0

Nu har Egentliga Finlands tingsrätt slagit fast hur de 90 miljoner som finns i FN-Steels konkursbo ska fördelas.

Sammanlagt har FN-Steels konkursbo över 90 miljoner i skulder. Enligt konkurslagstiftingen ska de som har pant eller inteckningar prioriteras då egendom och pengar fördelas.

Det är koncernen Paul Wurth med fordringar på 8 miljoner euro som i första hand får ut sin del tack vare fastighetpantsättning men också Sulzer Pumps, Nordea Rahoitus, Neste och exempelvis Österströms Logistics har panträtt i egendomen till den del som gäller lösöre.

Efter de högprioriterade är följande grupp i tur och det är de som har företagsinteckningar, men för deras del prioriteras bara hälften av summan. Hit hör bland annat Finnvera med fordringar på 10 miljoner och Nordea Bank med över 5 miljoner. Företaget HS Holdings BV vill också ha sammanlagt nästan 16 miljoner.

310 företag och privatpersoner efter de högprioriterade

Först efter de här prioriterade grupperna fördelas sedan pengar och egendom till resten av fordringsägarna. Med på den så kallade utdelningsförteckning som nu fastställts i Egentliga Finlands tingsrätt finns då ytterligare 310 företag och privatpersoner som har fordringar på sammanlagt 65 miljoner euro. Till dem fördelas pengarna proportionerligt enligt hur stor fordringarna är.

Till de största fordringsägarna i den här gruppen utan så kallad förmånsrätt är Skattförvaltningen (18 miljoner) pensionsbolaget Varma (3 miljoner euro), Birkalands NTM-central (2 miljoner), Alstrom Finland (1,5 miljoner), Pöyry (1,1 miljoner), Fjäder Group (1 miljon), Luossavaara - Kirunavaara Ab (8 miljoner), Abb (6 miljoner), Polski Koks (2 miljoner). Paul Wurth Refractory & Engineering GmbH (1,1 miljoner).

Av de här 310 företagen finns flera med koppling till Västnyland. Skrotföretaget Romu Keinänen har fordringar på 405 000 euro och två företag har närmare 200 000 euro att få, byggnads- och schaktningsföretaget Toivo Ajalin (185 000) och Ekenäs svets (162 000). Övriga västnyländska företag med fordringar är bland annat Raseborgs Metall Ab (84 000 euro), Intersteel (39 000), Mustion Teräs Oy (17 000), Karjaan Kuorma-autokeskus (27 000), Tenala Transport Lindgren (15 000).

Också tidigare anställda på FN-steel har fordringar med på listan för cirka en miljon euro.

Ännu fler fordringsägare

Lagen ger också de som i sin tur hade skulder till FN-Steel en möjlighet att kvitta skulderna med varandra, vilket en del företag har utnyttjat. Bland dem finns exempelvis västnyländska Ovako, Tammet och Koverhar Shipping Oy. De största summorna på flera hundra tusen euro står ändå Tullstyrelsen och Aga för.

FN-Steels fordringsägare är ändå ännu fler än det här, men de som inte alls har någon möjlighet att få något finns inte med i utdelningsförteckningen som idag (9.1.) fastställdes i rätten. De oklara fallen (19 till antalet) har inte heller tagits med, de avgörs bland annat i domstol. Ytterligare finns 11 fordringsägare som har efterbevakning, det vill säga sådana krav som inte lämnats in före den sista så kallade bevakningsdagen.

26.6.2012 FN-Steel i konkurs


Stora planer för stenkross i Joddböle

$
0
0

Företaget Rudus vill utvidga sin verksamhet i Joddböle i Ingå. Rudus krossar och säljer stenmaterial på ett ca 20 hektar stort område idag men nu vill bolaget göra upp planer för ett 390 hektar stort område.


På området finns bland annat Fortums kolkraftverk och handelshamnen som ingår i programmet för miljökonsekvensbedömning.

Förutom att bryta berg planerar Rudus att börja krossa och återvinna betong och gammal asfalt som senare kan användas som byggnadsmaterial för vägar.

En del av området är avsett för slutdeponering av ren överskottsjord.

- Vi hoppas få mera volym för att behålla och eventuellt få flera arbetsplatser, säger Rudus regiondirekör Petri Ilama.

Tanken är att få tillstånd att krossa 1-6 miljoner kubik stenmaterial om året.

Bergbrytningen i Joddböle inleddes 1996. Marken ägs till största delen av privata aktörer, bland dem Inkoo Shipping och Rudus. Ingå kommun äger tomten där reningsverket finns.

För tillfället skeppas största delen av stenkrosset till Estland.

Besvär mot bergkrossning

Bergkrossandet i Ingå har under många år varit föremål för diskussion och flera besvär har riktats mot verksamheten. Förra våren beviljades Rudus miljötillstånd till utgången av år 2018.

Rudus har nu låtit göra upp ett program för miljökonsekvensbedömning som byggnads- och miljönämnden i Ingå ska ge sitt utlåtande om på sitt möte nästa tisdag (14.1). Följande steg är att göra en miljökonsekvensbedömning.

För allmänheten ordnas ett informationsmöte om planerna den 23 januari kl 18-20 i Kyrkfjärdens skola i Ingå. Här nedan hittar du kartor över området.

"Våldsamma planer"

Ingås miljöchef Patrik Skult är tveksam till de storstilade planerna:

- Det är våldsamma planer som i viss mån begränsar annan verksamhet att etablera sig på området, säger han. Skult bedömer att de största olägenheterna är dammet och de transporter till och från området som verksamheten ger upphov till.

Även om största delen av stenkrosset skeppas ut med båt kommer återvinningsmaterialet att transporteras landvägen.

Enligt general- och deltaljplanerna är området reserverat för industri.

Kommunens planläggningschef Sten Öhman säger att kommunen stöder verksamheten.

- Det här är ett lämpligt område för bergskrossning eftersom här inte finns någon bosättning, säger han.

De nya planerna kommer att förutsätta en detaljplaneändring.

Gas och skräpfisk

I Joddböle är det också tänkt att Gasum ska etablera sig ifall en stor LNG-terminal byggs i Finland.

Strax intill ligger även Fiskehamnen.

Regionförvaltningscentralen har i dagarna beviljat kommunen vattenlov för att bygga en ny kaj för mottagning av såkallad skräpfisk i Fiskehamnen i Joddböle.

Staten står för 90 procent av kostnaderna för bygget förutsatt att kajen står klar för användning före utgången av juni 2014.

Svårt att sälja Ingahemmet

$
0
0

Hela området kring Ingahemmet i Ingå borde säljas som en helhet. Det föreslår kommundirektören nu för kommunstyrelsen.

Det här innebär att det tidigare äldreboendet Ingahemmet, radhuset, annexet och gamla bastun skulle erbjudas till försäljning som en helhet. Men området kunde också säljas i delar, föreslår kommundirektören.

Det tidigare äldreboendet Ingahemmet har varit till försäljning sedan i somras. Nu har kommunen fört diskussioner med fastighetsförmedlare och kommit fram till att det skulle vara bäst att erbjuda hela området till försäljning.

Kommunstyrelsen behandlar frågan på måndag (13.1).

Det kan bli svårare att pendla från Karis och Ingå

$
0
0

VR har planer på att försämra trafiken på kustbanan. Y-tågen påstås försena fjärrtågen.

Det kan hända att Y-tågen snart inte längre trafikerar i Karis och Ingå. Kommunikationsministeriet ska den här månaden ta ställning till ett förslag från VR att Y-tågen från 11 augusti endast trafikerar mellan Sjundeå och Helsingfors.


Det här betyder att det blir svårare att pendla från Västnyland till huvudstadsregionen.

Blir mycket dyrare

Kenneth Lindholm från Karis är tågpendlare och missnöjd med planerna. Enligt honom skulle det vara ett verkigen stort bakslag för hela regionen. Han påpekar att många mänskor pendlar med Y-tågen, som är väldigt mycket billigare jämfört med InterCity2-tågen.

Fler väljer bilen

Om Y-tågen försvinner från Karis och Ingå, tror Lindholm att en del börjar köra bil i stället och andra tar InterCity2-tågen, som då blir ännu mer fyllda av passagerare än i dag.

Blomqvist överraskad

Thomas Blomqvist (SFP), Raseborgspolitiker, riksdagsledamot och medlem i kommunikationsutskottet, har inte känt till de här planerna. Efter ett möte som VR ordnade för kommunerna i onsdags, fick han höra vad VR hade sagt.
Åtminstone från kommunerna och landskapsförbundet har man velat utveckla trafiken på kustbanan och ingalunda avveckla den, enligt Blomqvist.

- Jag blev överraskad och nu försöker vi påverka ännu så att det beslut som ska fattas inte ska vara så som de här preliminära planerna var.

Nya invånare ska ju lockas med tågförbindelser

Kommunikationsförbindelserna är oerhört viktiga för regionen också med tanke på att locka nya invånare som jobbar i huvudstadsregionen, påpekar Blomqvist.

Y-tåget orsak till förseningar?

VR motiverar förändringen delvis med att fjärrtågens tidtabeller påverkas av närtrafiken. Men Blomqvist, som själv har pendlat i några år, anser att det i allmänhet inte är Y-tågen som är orsak till att fjärrtågen är försenade.

Tidningen Västra Nyland var först ute med den här nyheten.

Sisu Auto ser ljust på 2014

$
0
0

För Sisu Auto i Karis går det bra för tillfället. Försäljningsdirektör Ossi-Pekka Rossi uppger att företaget ser mycket ljust på det nya året.

Exporten växer kraftigt. En ny öppning är att till Rumänien exportera specialfordon som behövs för att underhålla anläggningar på internationella oljeborrplattformar.

Intenrnationellt samarbete planeras

Det finns efterfrågan på Sisus produkter i världen och för tillfället planeras ett internationellt produktutvecklingssamarbete.

Samma reslutat som året innan

Sisu Auto uppskattar ändå att resultatet år 2013 stannar på samma nivå som året förut, vilket bland annat beror på stora satsningar på att växa internationellt.

Ny modell presenteras

Dessutom har det gått en hel del pengar till att utveckla den nya Sisu Polar Euro 6 modellserien, som ska presenteras för massmedierna i februari. Försäljningen har redan inletts, och i april ska de första lastbilarna levereras till kunderna, enligt försäljningsdirektör Ossi-Pekka Rossi.

Ändringar i lagen inverkade på resultatet

Under 2013 byggde Sisu Auto upp en försäljningsorganisation som täcker hela Finland.

Försäljningen i Finland påverkades negativt i fjol av förändringar i lagstiftningen om mått och massa för de tunga fordonen.

Sisu Auto gör lastbil för svår terräng

Rosk´n Roll hämtar vissa granar till flis

$
0
0

Håller du på att klä av din julgran och undrar vad du ska göra med den? Rosk´n Roll hämtar din gran på vissa villkor.

Du som bor i en bostadsfastighet med fem eller flera bostäder och som har avtal med avfallshanteringsbolaget Rosk´n Roll om tömning av bioavfallskärl har det lätt. Bolaget hämtar din gran.
Julgranarna ska lämnas i närheten av bioavfallskärlet, men utanför den låsta inhängnaden senast den 15 januari. Granarna hämtas utan extra avgift och sedan blir de flis.

Rosk´n Roll samlar inte in granar i gamla Lojo och inte i Karislojo eftersom bolaget inte har avtal om bioavfall där.

Det går också bra att själv föra sin gran till en sopstation där de tas emot utan avgift.

Boström: Svårt få stationen tillbaka om Y-tågen dras in

$
0
0

I Ingå är kommundirektör Jarl Boström förvånad över hur VR har gått tillväga när bolaget nu planerar att sluta med persontågtrafik i Ingå.

Det kan hända att Y-tågen snart inte längre trafikerar i Karis och Ingå. Y-tågen påstås försena fjärrtågen.


Kommunikationsministeriet ska den här månaden ta ställning till ett förslag från VR att Y-tågen från 11 augusti endast trafikerar mellan Sjundeå och Helsingfors.

Först efter ett möte som VR ordnade med kommuner i regionen i onsdags, fick Jarl Boström höra av de västnyländska kommunernas persontrafiklogistiker Tapio Heinonen att det är bråttom.
-Vi har tid till 16 januari att ge utlåtanden. Våra åsikter ska tas i beaktande och jag hoppas att det ordnar sig. Men samtidigt får jag den uppfattningen att man bara kommer att gå vidare, säger Jarl Boström.

Ingå kommunstyrelse möts på måndag och har detta som extra ärende.
-Just nu skrivs ett regionalt ställningstagande i den här frågan, säger Boström.

Jarl Boström säger att det blir svårt att få tillbaka stationen i Ingå om Y-tågen inte längre stannar i kommunen.

Ungefär 40 personer pendlar med tåg från Ingå varje vardag, från Karis pendlar över 200 personer med lokaltågen och från Sjundeå knappt 200. Antalet resor med Y-tåg är ungefär det dubbla eftersom varje resenär gör en tur-returresa.

Joni Korpimäki ordförande för ungdomsfullmäktige

$
0
0

Joni Korpimäki är ny ordförande för Raseborgs ungdomsfullmäktige. Han studerar i Karjaan yhteiskoulu. Valet var enhälligt.

Eddie Lindbom från Ekenäs gymnasium är vice ordförande. Lindbom valdes efter omröstning.

I ett pressmeddelande säger Joni Korpimäki att hanvill jobba för att få fram vad ett ungdomsfullmäktige är.
-Jag fick veta om ungdomsfullmäktige på ungdomsparlamentet i december. Vi ska bättre lyfta fram de evenemang som ungdomsfullmäktige ordnar, till exempel Battle of the bands. Folk ska känan till vad vi gör och vi ska också ordna mera evenemang.

Eddie Lindbom säger att han vill att de unga ska få sin röst hörd.
-Vår synvinkel ska också komma fram i beslutsfattandet. Vi har ju ingen egen röst i beslutsfattande organ, ingen minderårig sitter med där. Det vill jag ändra på. Och så ska vi ha bredd i utbudet av evenemang och evenemangen ska marknadsföras ordentligt på förhand.

Ungdomsfullmäktige valdes på ungdomsparlamentet 3 december i fjol. Fullmäktige hade sitt första möte 9 januari.


Virkkunen: Hangö kan tvångsfusioneras

$
0
0

Kommunminister Henna Virkkunen är överlag nöjd med hur kommunreformen framskrider i Nyland, förutom i Västnyland, där situationen är problematisk enligt henne.

Enligt Virkkunen är det självklart att Hangö ska utreda en sammanslagning med Raseborg. Och eftersom Hangö är en kriskommun, så kan statsmakten tvinga fram en fusion.


- Den lagändring som trädde i kraft i somras gör att statsmakten kan använda tvångsmetoder när det gäller kriskommuner, säger hon.

"Storkommun med Lojo bättre"

Ulf Lindström (SDP), som är stadsfullmäktiges första viceordförande i Hangö, ser fortfarande ett självständigt Hangö som det bästa alternativet. Men om det ska ske en fusion så ger han inte mycket för Virkkunens uttalande, utan anser att Hangö borde gå med i en storkommun där också Lojo finns med.

- Det förundrar mig att Henna Virkkunen är så blåögd att hon vill slå ihop två kriskommuner. Samma sak gäller hälsovården, inte räcker det med bara lilla Hangö och Raseborg för att driva till exempel social- och hälsovården på ett förnuftigt sätt med Västra Nylands sjukhus och så vidare, säger han.

Andra kommuner blir inte tvingade

Enligt Henna Virkkunen är Västnyland problematiskt också för att åsikterna om vilka kommuner som ska utreda sammanslagningar med varandra är såpass olika. Ingå och Sjundeå riktar till exempel blickarna åt flera olika håll, men här finns ingen möjlighet för statsmakten att tvångsfusionera, säger hon.

Metropolområdet kommer inte att beröras av de här tvångssammanslagningarna eftersom man väntar på hur metropolförvaltningen ska se ut.

Misskötta taxar gav villkorligt fängelse

$
0
0

Två personer från Raseborg har dömts till villkorligt fängelse för djurskyddsbrott. De två personerna hade över 40 taxar i ett hus utan dricksvatten och möjlighet till motion.

Enligt Västra Nylands tingsrätt i Raseborg förorsakade de två personerna taxarna onödigt lidande. Veterinären besökte hundgården vid tre tillfällen och påpekade bristerna utan att de rättades till.

Hundarna hade inte ordentlig tillgång till dricksvatten, ingen skötte om att de kunde röra på sig och utrymmet där de vistades var både smutsigt och trångt. Ingen person verkade bo i huset där taxarna befann sig.

Enligt veterinären uppträdde många av hundarna neurotiskt och åtminstone en var klart sjuk.

Djurhållningsförbud

Det är oklart vad de dömdas motiv med hundgården var, men det verkade som om en av dem hade sålt valpar vid en bensinstation i en annan kommun.

De båda dömda fick också djurhållningsförbud. För den ena personen är det permanent, medan den andra personen har djurhållningsförbud fram till år 2021.

Brottet begicks mellan åren 2008 och 2009.

Läs också: Tiotals dvärgtaxar omhändertogs

von Schoultz söker nya chefsjobbet

$
0
0

Tidigare energidirektören i Raseborg Roald von Schoultz och fyra andra har sökt det nya jobbet som projektchef i Raseborg.
Anställningen kommer upp på stadsstyrelsens möte på måndag.

Sökandena är
Heimo Alatalo från Villmanstrand,
Ulf Degerth från Dragsfjärd,
Hendrick Henningson från Karis,
Andreas Lundin från Åbo och
Roald von Schoultz från Raseborg.

Beslut på måndag?

Det är möjligt att stadsstyrelsen väljer projektchef redan på måndagens möte, uppger stadsdirektör Mårten Johansson.

Johansson var på fredagsförmiddagen i färd med att kontakta sökandena per telefon. Ansökningstiden hade gått ut på torsdagen (9.1).
Någon beredning för stadsstyrelsen om den nya chefsanställningen fanns ännu på fredagen inte.

Styrelsen beslöt i mitten av december om den nya befattningen som projektchef.
Den nya chefen ska jobba med fastighetsfrågor och övriga projekt och lyda direkt under stadsdirektören.

Stadsdirektör Mårten Johansson.Stadsdirektör Mårten JohanssonStadsdirektör Mårten Johansson.Yle/Robin Lindberg

Var ska centralförvaltningen jobba?

Mårten Johansson berättar att det under våren 2014 måste förhandlas fram en lösning för var stadens centralförvaltning ska finnas efter 2016 när det gällande hyresavtalet för Fixhuset vid Ystadsgatan i Ekenäs löper ut.

Johansson förklarar att det handlar om en mycket komplicerad helhet. Johansson nämner i sammanhanget förutom Fixhuset också Ekåsens sjukhusområde som staden nyss köpte av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt samt närbelägna Knipnäs som utbildningsbolaget Axxell inte längre behöver; staden är delägare i Knipnäs.

Projektchefen ska kunna fastigheter, ekonomi och det krävs goda förhandlingskunskaper samt förmåga att tänka själv, räknar Johansson upp.

- Första rundan hade vi på hösten, säger Johansson. Han avser utredningarna som Roald von Schoultz höll på med samtidigt som han jobbade med frågor som gällde bolagiseringen av stadens energiaffärsverk Ekenäs Energi.

Vad är viss tid?

Det är frågan om en visstidsanställning men det är oklart hur länge projektchefen ska jobba i Raseborg.

- Tanken var att von Schoultz blir klar till årsskiftet men det var för optimistiskt. Vi hade ingen aning om hur mycket tid bolagiseringen skulle ta, säger Johansson.

- Minst sex månader, konstaterar Johansson om anställningen som nu är aktuell. Men han utesluter inte att jobbet fortsätter efter det om personen har sådana egenskaper att han kan jobba också med annat.

- Vi har till exempel ingen som jobbar med näringsfrågor just nu.

Lönefrågan öppen

Lönen för den nya projektchefen är heller inte fastslagen. Mårten Johansson uppger att det hur som helst blir billigare med en egen anställd än att använda en konsult.

Läs också
von Schoultz hann inte börja på sitt nya jobb i Imatra
Samlingspartiet i Raseborg kritiserar den nya posten

Nigerianen Emeka till FC HIK

$
0
0

Nigerianen Vincent Emeka är spelklar för Hangölaget FC HIK i herrarnas fotbollstrea. Anfallsspelaren Emeka spelade senaste säsong i Helsingforsklubben FC Spartak i division 3.

Före det har 25 år gamla Emeka spelat i Tyskland. Enligt Camilla Bäckman, ordförande för FC HIK, skaffades nigerianen till laget för att råda bot på det haltande målskyttet.

- Det var nog målskyttet som i fjol var vårt största problem. I övrigt spelade vi ju riktigt bra, säger Bäckman.

Som tränarpar fortsätter Marcelo da Silva och Alexander Österlund. I spelartruppen kommer såtillvida att ske ändringar, att den kommande säsongen kommer FC HIK att ha endast tre utländska spelare.

- Cesar Cruz från Kap Verde fortsätter som målvakt och nu har vi då kontrakt med Emeka. Vi underhandlar ännu med någon utländsk spelare, sannolikt kommer någon av de brasilianska spelarna vi hade förra säsongen att fortsätta i Hicken, säger Bäckman.

Långt samma trupp som 2013

Hon berättar att klubben också underhandlar med en spelare från Kyrkslätt IF, men i övrigt fortsätter man med samma trupp som i fjol.

- Vi vill ge våra egna juniorer möjligheten att utvecklas, säger Camilla Bäckman.

Hicken placerade sig i fjol som tvåa i division 3, zon 1. Enligt Bäckman är föreningens målsättning att stiga till division 2 inom loppet av 2-3 år.

- Vi ville inte lägga någon som helst press på att avancemanget skall komma den här säsongen, men ingen har väl något emot det om vi skulle stiga, säger Bäckman.

Säsongen 2013 spelade följande utlänningar för FC HIK: Cesar Cruz (Kap Verde), Marcelo da Silva, Cleverson Souza, Alysson Soares, Allan Souza och Bruno Gomes (alla från Brasilien).

FC HIK:s styrelse fortsätter i övrigt med samma uppsättning som i fjol utom att Kai Kankaristo ersätter Tomas Lind. I styrelsen sitter förutom Bäckman och Kankaristo också Berndt Sundberg, Pirta Liljekvist, Ann-Marie Huldin, Kim Kidron, Mikael Alopaeus och Tuomo Kavander.

ESC förlorade mot TPK efter förlängning

$
0
0

Ekenäs Sport Club förlorade efter förlängning mot TPK i Åbo på lördagskvällen. Matchen som spelades i Samppalinna bollhall i herrarnas futsalliga.

Slutresultatet blev förl. 3-2, 2-2 (0-2).

ESC hade rest till matchen i Åbo med ett väldigt reducerat manskap. Endast sex utespelare och en målvakt kunde ställa upp i matchen. Trots det lyckades Ekenäslaget alltså ta med sig en poäng från den tuffa bortamatchen.

- Vi fick nog sluta och kämpa och alla gav nog allt de hade att ge. Det var nog en härlig insats av oss, sade ESC-spelaren Johan Estlander efter matchen.

Han konstaterade att förlängningen nog blev en verklig pina och det att TPK (Turun Pallo Kerho) lyckades göra segermålet med endast tjugo sekunder kvar att spela grämer nog.

- Men, visst var det fint och bra att vi lyckades få en seriepoäng ändå, sade Estlander.

Ilves hemma på söndag

ESC ligger fortsättningsvis på en nionde plats i serietabellen. Serien fortsätter för ESC:s del söndagen den 19.1 med en hemmamatch mot Ilves från Tammerfors. Den matchen är flyttad, ursprungligt matchdatum var 18.1.

- Kämpar vi lika hårt som vi gjorde mot TPK har vi alla chanser också mot Ilves, sade Estlander.

Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 288.

Futsalligan: TPK, Åbo – ESC, Ekenäs förl. 3-2, 2-2 (0-2)
7.34 Anton Brotkin 0-1 (Johan Estlander), 14.14 Mergim Bushi 0-2 (Andreas Puno), 20.23 Weldson Juvenal 1-2 (Kai Lempinen), 36.11 Tomi Tuominen 2-2 (Juho Väinälä), 44.40 Niko Mäkinen 3-2 (Lempinen).

Viewing all 29352 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>