Forcits sprängämnesfabrik i Hangö har i våras beviljats ett miljötillstånd som bland annat skulle möjliggöra dubbelt större svavelsyrautsläpp än i dag. Eftersom Forcit inte ens nära på utnyttjar sitt utsläppstillstånd anser Krogars vattenskyddsförening att en höjning av de tillåtna mängderna är onödig.
Krogars vattenskyddsförening har lämnat in besvär hos Vasa vattendomstol där man motsätter sig Forcits nya miljötillstånd. Forcit vill bland annat fördubbla mängden svavelsyra till 200 ton per år.
Forcits sprängämnesfabrik i Hangö har nu ett miljötillstånd som säger att kväveutsläppen får högst uppgå till 40 ton per år och av det tillståndet utnyttjar Forcit nu endast en bråkdel, nämligen mindre än 500 kilogram.
- Resten av vårt kväveavfall transporteras till ett pappersbruk där det doseras in som ett tillskott till pappersbrukets reningsprocess. Vi har i dag en reningsprocent på ungefär 98 procent av kväve, säger Ulf Sjöblom och hävdar att svavelsyran också tas till vara i dagens läge.
- Vår tillståndsgräns är 100 ton för svavelsyra och vi släppte i fjol ut ungefär 2,7 ton.
Ulf SjöblomUlf Sjöblom är vd för Forcit.Yle/ Bubi Asplund
Miljötillståndet en säkerhetsåtgärd
Att sprängämnesfabriken Forcit nu vill få ett nytt miljötillstånd för sina kväve- och svavelsyreutsläpp ser Forcit-vd:n Ulf Sjöblom endast som en säkerhetsåtgärd.
- Ifall det händer någonting i processen som skulle kräva ett tillfälligt utsläpp av svavelsyra så skulle vi då ha en möjlighet att göra det. Då talar vi naturligtvis inte om 200 ton utan betydligt mindre mängder.
Han förklarar att den här mängden 200 ton delas upp på månatliga utsläppsmängder. Sjöblom poängterar att Forcit fortsätter att ta tillvara och transportera bort den här syran så länge det är möjligt.
- Vi kommer inte att utnyttja de totala utsläppsmängderna utan det är enbart för nödfall de finns, tillägger Sjöblom.
Enligt Sjöblom är det möjligt att mottagarna av avfallen av en eller annan orsak upphör att ta emot dem.
- Vi är i dagens läge beroende av att de här materialen tas emot och vi kan ju inte ha ett miljötillstånd där vi är beroende av en utomstående part. Vi måste kunna vara verksamma även om till exempel det här pappersbruket inte kan ta emot vårt kvävevatten eller att våra syrakunder inte kan ta emot syran, säger Ulf Sjöblom.
Forcit-vd:n säger att det också handlar om säkerhet på fabriksområdet.
- Om processen av någon orsak skulle kräva att vi åtgärdar den, så måste vi kunna göra det.
Enligt Ulf Sjöblom ligger orsaken i att Forcit inte går med i Hangö avloppsreningssystem just den att företaget har kväve- och svavelsyrautsläppen under kontroll.
- Vårt sanitetsavloppsvatten styrs sedan maj i år till reningsverket i Hangö. Vi har ingen brådska med beslutet om att ansluta oss till reningsverket, eftersom vi har bra kontroll på utsläppen. Vi har dock inte beslutat att inte ansluta oss. Underhandlingarna fortgår, säger Sjöblom.
Om Forcits miljötillstånd som Krogars vattenskyddsförening besvärat sig emot skulle förkastas betyder det inte några stora problem för Forcits fortsatta verksamhet i Hangö.
- Miljötillstånd behövs för vår verksamhet, men det är inte ett problem om utsläppsgränsen för svavelsyra inte höjs från 100 ton till 200 ton. På syrasidan har vi flera kunder i dag så det ser jag inte som ett problem, säger Ulf Sjöblom.
Vattenskyddsföreningen är missnöjd
Krogars vattenskyddsförening gillar inte Forcits planer även om man väl känner till att fabriken inte ens nära på utnyttjar den rätt fabriken har.
- Vi anser att en fördubbling av utsläppen inte är en rimlig utveckling då vi kommit så här långt in på 2000-talet, säger Max Forsman som är ordfröande för Krogras vattenskyddsförening.
Han konstaterar att det förstås är bra att Forcit säljer stora delar av sina utsläpp, men en förstorad utsläppsrätt ändå inte är bra.
- Det ger ju Forcit i praktiken rätt att släppa ut de här mängderna, säger Forsman.
Krogars vattenskyddsförening anser att Forcit borde styra sina kväveutsläpp till Hangö stads reningsverk.
- De andra industrierna, till exempel Visko, har redan långtgående processer för att göra detta. Vi ser ingen anledning till varför inte Forcit skulle göra det, säger ordförande Forsman.
Om Vasa förvaltningsdomstol nu häver vattenskyddsföreningens besvär och Forcit får sina höjda utsläppstillstånd, har Krogars vattenskyddsförening inte åtminstone ännu fattat några beslut om vad förening då gör eller gör man överhuvudtaget någonting.
- I sådana fall får vi väl överväga om vi besvärar oss till högsta förvaltningsdomstolen, men det kan jag inte i det här skedet kommentera eftersom jag inte vet hur det blir med den saken, säger Forsman.