Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29201 articles
Browse latest View live

L-U: Laakkonen lämnar Samlingspartiet i Lojo

$
0
0

Den omstridde Lojopolitikern Janne Laakkonen har sagt upp sitt samlingspartistiska medlemskap. Det här skriver tidningen Länsi-Uusimaa idag.

Samlingspartiet i Lojo utsåg i våras Laakkonen till sin egen kandidat för riksdagen. Nu går kandidaturen om intet. Han är andra vice ordförande i Lojo stadsfullmäktige

Laakkonen kommenterar själv sin avgång med att han upplevts som ett problem för beslutsfattarna i Lojo. I bakgrunden finns ett missnöje med fördelningen av förtroendeuppdrag och platser i fullmäktige. Enligt Laakkonen fanns det en intern samlingspartistisk överenskommelse redan innan rösterna var räknade.

- När jag flyttade från Sjundeå till Lojo och fick näst mest röster blev jag problematisk för partiledningen och fullmäktigegruppen. Att jag uteslöts ur fullmäktigegruppen måste ha varit förvirrande för väljarna. Jag ser inte längre Samlingspartiet i Lojo som min politiska hemvist, säger Janne Laakkonen i en intervju för tidningen Länsi-Uusimaa.

Han säger sig ändå fortsätta i fullmäktige som normalt men är fåordig om framtiden.

Lojo samlingspartis fullmäktigegrupp avsatte i juni Janne Laakkonen från gruppen och hade innan dess gett honom en varning för att han inte skött sina plikter på önskat sätt.


Snart utses sommarens bästa bild

$
0
0

Det är många som har velat dela med sig sina finaste sommarbilder. Totalt har 45 bilder skickats in till redaktionen och nu tävlar tre av dem om att utses till sommarens bästa.

Sonja Knuts-Söderlund

Min sommarbild från ÄlgöMin sommarbild från ÄlgöNiklas Ramstedt

Sonja Knuts-Söderlund

Tre jurymedlemmar har tittat på bilderna och tagit fram de tre vinnarkandidaterna och det är också de som i direktsändning ska välja vilken av dem som fångar det bästa sommarögonblicket.

Erik Salvesenär konstnär och scenograf och bor i Ekenäs.

Johanna Sandinär hemma i Hangö, är fotograf och innehållsansvarig för Hangö fotofestival.

Hangöbon Arja Järvilehto är också fotograf och dessutom innehavare till företaget Foto Art Deco i Hangö.

De tre bilder som tävlar om att utses till årets bästa är:

"Kusiner på stranden" av Sonja Knuts-Söderlund
"Solnedgång vid Älgö" av Niklas Ramstedt
"Revirslagsmål" av Sonja Knuts-Söderlund

Här kan du titta på alla 45 fina bidrag som skickades in till redaktionen.

Ny K-affär i Hangö kan öppna 2014

$
0
0

Hangö kanske får en ny K-butik om ett år ifall företaget Kesko får som det önskar, säger Keskos regionchef Timo Huurtola.

Företaget har redan länge planerat att bygga en ny affär ungefär där nuvarande K-affären har sin parkeringsplats vid Esplanaden.

Den gamla K-affären rivs då den nya står klar och blir då i sin tur parkering. Medan bygget pågår förhandlar Kesko med staden om att få ha en tillfällig parkering på en del av idrottsplanen invid.

Markköpen snart klara

Alla markaffärer är klara utom för en del av en tomt som Hangö stad äger. Stadsstyrelsen förordar för sin del att Kesko får köpa tomten på 1 400 kvadratmeter för 150 000 euro.

I praktiken blir det fastighetsbolaget KOY Hangon Esplanaadi 67 som kommer att äga hela det nya butiksområdet. Bakom bolaget finns företaget Svea.

Timo Huurtola säger att han inte vill gå händelserna i förväg, men om stadsfullmäktige godkänner köpet i september kommer Kesko att ansöka om bygglov så fort som möjligt.

Sommaren hade varit bäst

Kesko hade gärna öppnat den nya butiken genast inför sommarsäsongen som är bästa tiden för affärerna i Hangö, säger Huurtola.
- Men det är inte realistiskt. Om ett år kan affären stå klar ifall allt går bra.

Den nya butiken blir dubbelt så stor som den gamla och kommer att han en totalyta på närmare 3 000 kvadratmeter.

Den nuvarande affären är helt slutsliten, säger Huurtola.
- Särskilt vintern har varit en utmaning.

Läktaren som alla ville ha

$
0
0

I början av sommaren bad Västnylands ryttare att föreningen skulle få en läktare av staden Raseborg. Stadens idrottsbyrå gav lov och föreningen fick en gammal läktare i dåligt skick som funnits i Karis bollhall på 80-talet men då var föreningen tvungen att själv fixa upp läktaren.


Men i måndags hörde staden av sig och ville ha tillbaks läktaren för den behövdes för ett lokalderby i fotboll mellan Ekenäs IF och BK-46.

Men det var inte slutet på historien. Sedan ångrade sig staden nämligen igen!

- Staden tyckte att läktaren var i för dåligt skick för lokalderbyt och lät oss behålla läktaren, berättar Mari Lahtivuori som sitter i styrelsen för Västnylands ryttare.

Enligt idrottssekreterare Yngve Romberg blev det ett olyckligt missförstånd kring läktaren. Sanningen är att staden inte har kapacitet när det gäller att ordna evenemang i storlek med ett lokalderby i fotboll som drar stora folkmassor.

Ridsporten hamnar i skymundan

Men enligt Lahtivuori är den här incidenten bara ett av många fall där ridsporten blir åsidosatt i staden.

- Vi har ingen chans att få likadan hjälp som de stora sporterna handboll eller fotboll! För oss är det talkoarbete och privata krafter som gäller.

Lahtivuori önskar att staden kunde stöda hästsporten mera men förstår att det inte är lätt att få ekonomiskt stöd.

-Men varför kunde inte staden ställa upp med personal, verktyg eller utrustning när det ordnas tävlingar, frågar sig Lahtivuori och berättar att i Hangö ställer staden nog upp när Sea Horse Week ordnas.

Föreningen har ännu inte hunnit reparera läktaren som består av en metallmodul med skivor som bänkar.

- Skivorna ska nu bytas ut och så hoppas vi att metallen håller ihop!

BK-46 får låna bollhallen gratis

$
0
0

Handbollslaget BK-46 i Karis behöver inte betala någon hyra för bollhallen i Karis när laget står värd för landskamper i handboll.

Raseborgs stadsstyrelse beslöt i måndags att betala hallhyran för landskamper från sitt eget konto.

BK hade i ett brev till stadsstyrelsen frågat om hallhyran och påmint om att landskamper lockar publik till Raseborg och är god reklam för staden.

Med flyktingar i fokus

$
0
0

Johan "Josh" Eriksson har bott i Mellanöstern i 10 år. Före det jobbade han som journalist för Yle och SVT och studerade film i London. Jobbet som informatör för hjälporganisationen UNRWA landade han mera av en slump.


- En kompis visade mig annonsen och jag tog mig en ordentlig funderare. Sen beslöt jag mig och reste dit på anställningsintervju. Tydligen tyckte de att jag hade den erfarenhet som behövdes, som filmare och kameraman.

Johans jobb går ut på att producera nyhetsmaterial som olika nyhetsbyråer kan använda sig av. Han gör också kortare reklamfilmer för FN. Det som ändå ligger hans hjärta närmast är möjligheten att göra längre dokumentärer och följa med sina huvudpersoner över en längre tidsperiod.

- Mina intervjuoffer är ofta mycket öppna, gästfria och tillitsfulla. Jag smälter snabbt in i deras vardag och de glömmer snart att kameran finns där i ett hörn. Samtidigt måste jag se till att inte svika deras förtroende och skildra deras livsöden på ett alltför utelämnande sätt, berättar Johan.

UNRWA hjälper palestinierna som blev flyktingar i kriget 1948. 700.000 flydde då till Gaza och Västbanken, till Libanon, Syrien och Jordanien. FN-organisationen idkar hjälpverksamhet på alla dessa ställen vilket gör att Johan kan resa runt och filma.

- Jag var nyligen i Libanon. Där åkte jag runt hela landet och filmade de palestinska flyktingar som bor i Syrien men flytt undan kriget. De här människorna lever under fruktansvärt dåliga förhållanden och är inte välkomna. Jag mötte traumatiserade barn som sett sina skolor och hem jämnas med marken. Det är gripande historier och berättelser jag får ta del av.

Johans senaste film handlade om världens första formulabil från Gaza.

Grov rattfylla i Ekenäs

$
0
0

En 60-årig man misstänks för grov rattfylla. Polisen stannade honom i Ekenäs centrum på tisdag kväll vid niotiden. Mannen hade 0,94 mg/l alkohol i blodet.

Laakkonen stannar i politiken - förtegen om detaljer

$
0
0

Den omdebatterade Lojopolitikern Janne Laakkonen är förtegen om sin framtid efter att han nu lämnar Samlingspartiet. Han vill vara aktiv inom politiken i Lojo, men hur det blir med riksdagsvalet säger han inte ännu.

- Jag lämnar under inga som helst omständigheter politiken. Att sköta våra gemensamma saker är en del av mitt liv.

Laakkonen som tidigare var politiker i Sjundeå ställde upp i senaste kommunalval för Samlingspartiet i Lojo. Där blev han inte bara partiets röstkung utan också den man som fick flest röster i Lojo.

Men då de tunga ordförandeposterna delades ut fick Laakkonen inte det han hade räknat med.

Han fick plats i fullmäktigepresidiet som andra viceordförande, men Laakkonen hade riktat in sig på betydligt tyngre poster så som posten som styrelseordförande.

Besviken också på Samlingspartiet i Nyland

Som Sjundeåpolitiker fick Laakkonen också leda nämnden för Lojo sjukvårdsområde, men trots framgångarna i kommunalvalet i Lojo lämnades Laakkonen utanför alla interkommunala organ.
- Platserna hade fördelats redan före valet och det går inte ihop med min bild av demokrati.

Nu säger han sig vara besviken både på Samlingspartiet lokalt och på det nyländska distriktet som inte gav honom en tyngre post.
- Jag ville vara ärlig mot mina väljare och lämnade hela partiet eftersom det inte längre kändes som rätt sak för mig.

Förutom att han inte fick någon betydande roll i politiken tycker han också att staden styrs åt fel håll.
- Staden borde dra upp stora ekonomiska linjer för framtiden. Men staden vill inte prata om frågorna. Det betyder att skatterna stiger och att staden måste ta mera lån.

Laakkonen hävdar också att han har förbjudits av andra partikamrater att ha en annan ekonomisk syn än partiet överlag.
- Det var den sista droppen. Det strider mot min moral- och rättsuppfattning att man säger till mig att tiga då jag har rösterna från 405 lojobor bakom mig.

Sprickor tidigare

Janne Laakkonen säger att det var ett svårt beslut att lämna Samlingspartiet i Lojo eftersom både han och hans fru har en lång historia med partiet.

Bland annat var Laakkonen kandidat för Samlingspartiet i förra riksdagsvalet.

Samtidigt har Laakkonen varit en omstridd politiker sedan början.

Betalannonsen i Ykkös Lohja fick många politiker att se rött.yle/Petra Thilman

Hans fullmäktigegrupp i Lojo har anklagat honom för att inte delta i möten och på det sättet missköta de poster han har. I våras publicerade Laakkonen en annons i tidningen Ykkös Lohja där han gick hårt åt sina partikamrater och sa sig ta en fem månaders paus från sin grupp i Lojo fullmäktige.

För fullmäktigegruppen var det här för mycket så han uteslöts för hela fullmäktigeperioden ur gruppen och nu har Laakkonen alltså själv valt att helt lämna partiet.

Det betyder också att det inte blir något av planerna av att ställa upp för Samlingspartiet i riksdagsvalet.

Förtegen

Överlag säger Laakkonen att han inte vill säga något mer om framtiden och riksdagsvalet.
- Det var ett stort beslut att lämna Samlingspartiet. Jag vill samla tankarna först innan jag besluter om framtiden och riksdagsvalet.

Laakkonen säger ändå att det är viktigt att fylla det hål SDP-riksdagsledamoten Matti Saarinen lämnar efter sig. Saarinen som har suttit sex perioder i riksdagen har meddelat att det nu räcker för honom efter de här fyra åren.

På frågan om något annat parti har tagit kontakt med honom redan svarar Laakkonen bara att han inte tar ställning till frågan.

Det som är helt klart är att det här är en klar skilsmässa från Samlingspartiet på alla plan.
- Jag hoppas att jag genom mitt exempel kan få Samlingspartiet att beakta kommuninvånarnas åsikt och önskan om förändring efter nästa kommunalval.

Laakkonen vill också stanna kvar länge ännu inom Lojopolitiken.
- Mina rötter är djup rotade här.

Och platsen som andra viceordförande för fullmäktige behåller han. Det är fullmäktige som har valt honom till posten, inte Samlingspartiet.

Laakkonen lämnar Samlingspartiet i Lojo


Förslag: Två skolor stänger i Raseborg

$
0
0

Endast två lågstadieskolor behöver stänga i Raseborg så att bildningssektorn uppnår sitt sparmål.
Bildningsdirektören föreslår att Västerby svenskspråkiga skola i tidigare Ekenäs stad och Klinkbacka finskspråkiga skola i tidigare Pojo kommun läggs ned.




Skolorna skulle stänga efter det pågående läsåret 2013-2014.

Västerbyeleverna kan utan större problem flytta in i Österby skola, säger bildningsdirektör Robert Nyman som har utrett skolnätet.
Gruppstorlekarna blir enligt honom lämpliga.

Västerby skola har en vinter kvar ifall nämnden godkänner förslaget.Yle/Robin Lindberg

Också de barn som nya bostadsområdet i Rävnäs-Kursand-området kan innebära, ryms in, menar Nyman.

Nya elever borde vara på kommande eftersom staden hoppas sälja många tomter på området.
Nyman säger att alla får plats eftersom alla inte flyttar till området på en gång och alla barn knappast ska gå i en svenskspråkig skola.

Staden räknar med att spara nästan 400 000 euro fram till och med år 2020 ifall Västerby skola stänger. Under 2015 beräknas beslutet spara 105 000 euro.

"Riktigt litet är bäst"

Carina Enberg har en son i årskurs 3 i Västerby skola. Hennes familj har i flera generationer gått i samma skola och hon är bestämt mot större skolor och undervisningsgrupper.

Men bildningsdirektören intygar att grupperna inte blir så mycket större i och med flytten.

Däremot får eleverna bättre klassrum för till exempel slöjd. Lärarna får mera stöd av varann och själva skolbyggnaden är i bättre skick.
Nackdelen är att några elever får längre skolväg, medger Nyman.

Farliga korsningar

Enberg och några andra föräldrar är också oroade över trafiken och de farliga korsningarna som en längre skolväg innebär.

Bildningsdirektören svarar att polisen inte har klassat vägen som farlig.

Föräldrarna är av helt annan åsikt och påminner om dödsolyckan för en månad sedan.

Föräldern Mikael Jensen hoppas på en tunnel eller trafikljus i den så kallade Neste-korsningen och menar att staden borde lobba hårt hos Trafikverket för att få det man vill ha.

Carina Enberg och Ann-Cathrine WinbergFöräldrarna Carina Enberg och Ann-Cathrine Winberg är oroade över barnens skolresor om Västerbyeleverna flyttas till Österby.Carina Enberg och Ann-Cathrine WinbergYle / Pia Santonen

Större risk med Klinkbacka

Klinkbackaeleverna skulle enligt förslaget flytta till Kiilan koulu i Karis centrum.

Den här fusionen innehåller risker, medger Nyman.
Om det flyttar in ens några enstaka barn som staden inte har räknat med, blir det trångt i Kilaskolan.

Cyklar utanför en byskola, grönt gräs, i förgrunden en gammal milstolpe.Klinkbackaeleverna flyttar enligt förslaget till Kiilan koulu. Inflyttningen till Raseborg kan rubba den planerade besparingen.Cyklar utanför en byskola, grönt gräs, i förgrunden en gammal milstolpe.Yle / Pia Santonen

Grupperna kan bli för stora och i så fall behövs det mera plats och mera personal.
Då sparar staden inte som planerat.

Under 2015 beräknas indragningen av Klinkbackan koulu spara staden 110 000 euro.

Nämnden har makten

Det är bildningsnämnden som har rätt att besluta om skolindragningar i Raseborg. Nämnden möts nästa vecka. Sparkravet för nämnden är 800 000 euro.

Riktlinjerna för skolnätets framtid drogs redan i våras och då kom politikerna överens om att besluten fattas efter sommaren när alla utredningar är klara.

I våras var det till och med tal om att stänga fyra skolor, förutom Västerby och Klinkbacka också Billnäs svenskspråkiga skola samt antingen Kirkonkylän koulu i Pojo eller Fiskarin koulu.

Kirkonkylän och Katarinaskolan kan inte ta emot

Bildningens tjänstemän har nu granskat vad de fyra indragsningsalternativen skulle innebära.

De har kommit fram till att Fiskarin koulu inte kan få plats i Kirkonkylän koulu i Pojo. Det skulle behövas två nya klassrum - en sådan investering har staden inte råd med. Båda skolorna får därför fortsätta.

Billnäs skola har donerats till dåvarande kommunen och den bör enligt donationsbrevet användas som svenskspråkig skola. Det är enligt Nyman ett hinder för att flytta eleverna till Katarinaskolan i Karis centrum.
Katarinaskolan har dessutom inga ändamålsenliga klassrum som Billnäseleverna skulle rymmas i. Skolan är i praktiken full, säger Nyman.

Publik i en festsal. Statistik projicerat på en duk längst framme. Infomöte.Några tiotal raseborgare deltog i infomötet på onsdagskvällen. Bildningsdirektören visade statistik.Publik i en festsal. Statistik projicerat på en duk längst framme. Infomöte.Yle / Pia Santonen

Staden informerade kommuninvånarna om bildningssektorns sparkrav och -åtgärder i Ekenäs på onsdagskvällen. Informationen gavs då på svenska. Ett motsvarande möte på finska hålls i Karis på torsdag (22.8).

Eleverna i Raseborg har på knappa tio år minskat med ungefär 350.

Staden räknar visserligen med 2 000 nya invånare fram till 2030 men antalet skolelever väntas inte stiga.

Här är Västnylands bästa sommarbild

$
0
0

En tremannastark jury har utsett Niklas Ramsteds fotografi "Solnedgång vid Älgö" till den bästa sommarbilden i Västnyland. Totalt skickades 45 bidrag till redaktionen


Juryn bestod av fotograf Arja Järvilehto, konstnären Erik Salvesen och Johanna Juryn bestod av fotograf Arja Järvilehto, konstnären Erik Salvesen och JohannaJuryn bestod av fotograf Arja Järvilehto, konstnären Erik Salvesen och Johanna "Hanna" Sandin, fotograf.Yle/Minna Almark

"Kusiner på stranden" av Sonja Knuts-SöderlundSonja Knuts-Söderlund

"Revirslagsmål" av Sonja Knuts-SöderlundSonja Knuts-Söderlund

De tre jurymedlemmarna har tittat på bilderna och tagit fram tre vinnarkandidater och på basen av de kårades den bild med mest poäng till den som fångar det bästa sommarögonblicket.

Juryn bestod av Erik Salvesen som är konstnär och scenograf och bor i Ekenäs, Hangöbon Johanna Sandin, fotograf och innehållsansvarig för Hangö fotofestival och fotografen och Hangöbon Arja Järvilehto, innehavare till företaget Foto Art Deco i Hangö.

- Överlag var det riktigt trevliga bilder som skickats in, anser Johanna Sandin.

De två andra bilderna som tävlade om att utses till årets bästa var:

"Kusiner på stranden" av Sonja Knuts-Söderlund
"Revirslagsmål" av Sonja Knuts-Söderlund

Vinnaren Niklas Ramstedt får ett köpkort till Fotofabriken i Ekenäs, en förstoring av vinnarbilden samt en veckoslutsbiljett till Hanko Foto Festival. Knuts-Söderlund får ett hederpris och får sina bilder förstorade.

Här kan du titta på alla 45 fina bidrag som skickades in till redaktionen.

Sjundeå vill sälja tomter direkt till Esbobor

$
0
0

Sjundeå vill få fart på markförsäljningen och ska nu försöka sig på direktförsäljning till personer som inte lyckats få tomt i Esbo.

I år har kommunen bara sålt en enda tomt och därför vill man nu ta till nya åtgärder för att få fart på tomtförsäljningen och på det sättet få in mera pengar.

Kommunen har köpt en förteckning av Esbo stad där det framkommer vilka de 120 personer är som inte lyckades få tomt i Esbo och som godkänner direktförsäljning. En förmedlare ska nu ringa upp alla de här personerna för att försöka övertala dem att köpa mark i Sjundeå i stället.

Dessutom ska kommunen tillsammans direktförsäljningföretaget kontakta upp till 10 000 potentiella köpare, som är utvalda enligt speciella kriterer. Det här kostar Sjundeå mellan 5 000 och 10 000 euro, beroende på hur många personer som kontaktas.

Tidigare har Sjundeå försökt få fart på markförsäljningen bland annat genom att förnya sina tomtförsäljningssidor, placera ut tomtförsäljingstavlor i kommunen och en reklamkampanj på webben. Åtgärderna beräknas ha kostat mellan fem och tiotusen euro, men de har inte haft någon dirket inverkan på försäljningen.

Tekniska nämnden i Sjundeå tog ställning till ärendet på sitt möte tisdagen 20.8.

Fullmäktige-tv dröjer i Lojo

$
0
0

Lojo överväger att börja tv-sända sina fullmäktigemöten.

Tanken var först att testsända under tre möten i höst.

Det är en robot skulle sköta videoinspelningen men det skulle behövas en ljudtekniker på plats eftersom Lojo har så gammalt ljudsystem i fullmäktigesalen i stadshuset.

Kostnaden skulle ha blivit 850 euro per möte.

Men stadsstyrelsen beslöt att remittera ärendet. Målet är att i samband med budgetarbetet besluta om tv-sändningarna.

Lojo har som de övriga västnyländska kommunerna ekonomiska utmaningar och överväger noggrannt vilka icke-lagstadgade serviceformer som kan erbjudas.

Säkerheten brister vid Russarö fyr

$
0
0

Det finns många brister i säkerheten vid Russarö fyr utanför Hangö.

Under sin kontrollrunda upptäkte Trafikverket både brister i brand- och arbetssäkerheten. Bland annat är skyddsräckena uppe i fyren för låga och det saknas fallskydd.

Bristerna bör åtgärdas omedelbart.

Det är försvarsmakten som äger fyren på Russarö. Turister har möjlighet att besöka ön, men eftersom fyren är i så dåligt skick så är det inte möjligt att gå in i den.

Tre möjliga platser för ny idrottshall i Sjundeå

$
0
0

Tekniska nämnden i Sjundeå har tagit fram tre olika förslag på var den nya idrottshallen kunde placeras. Detaljplanen måste ändras för att bygget ska kunna bli av.

Rabbe Dahlqvist (SFP) som är ordförande för tekniska nämnden berättar att det första alternativet utgår ifrån att man bygger nästan helt fast i den gamla hallen.

- Kanske kunde man ha en byggnad som förenar den gamla och den nya hallen, säger han.

- De två andra alternativen ligger väster om idrottsplanen; den ena planen är fast i idrottsplanen och den andra lite längre bort.

Nu ska många olika myndigheter, berörda parter och beslutande organ höras innan det är dags att fatta beslut och inleda detaljplaneringen.

Stort behov

Rabbe Dahlqvist berättar att nämndmedlemmarna redan på tisdagens möte (20.8) förde en diskussion om var hallen kunde placeras och att medlemmarna hade olika åsikt i frågan.

Han är ändå övertygad om att nämnden kommer att kunna komma överens.

- Det tror jag säkert eftersom det är en otroligt viktig sak för Sjundeå. Den gamla hallen går redan på övertid. Det var planerat att den skulle hålla i ungefär 25 år och den har redan funnits där i 30 år.

- Behovet är stort både för handbollen och för skolorna.

Hallen ska byggas med privata medel; främst är det Sparbanksstiftelsen som bidrar, men man hoppas också på statliga medel.

Sjundeå kommun bidrar med tomt och kommunalteknik.

Svenskar stred mot ryssar vid Landsbro

$
0
0

Idag firar man 300-årsminnet av slaget vid Landsbro i Karis. Uppvaktningen sker klockan 17 vid monumentet, som restes 1934. Vid uppvaktningen spelar Dragsviks traditionsmusikkår och så läggs kransar på graven.

Staden har inför jubileet rustat upp platsen kring minnesmärket. I vintras föreslog Karisbon Dan Johansson att minnesmärket flyttas längre bort från gatan för att det inte ska utgöra en risk för trafiken. Men det visade sig vara ett för stort projekt. I stället har området snyggats upp. Där finns nu nya gångar, bänkar och planteringar.

Ryssarna på väg till Åbo

Slaget vid Landsbro var ett resultat av Rysslands ockupation av Finland år 1713. Händelserna anknyter till dåtida stormaktspolitik.

Ryssarna beslöt sig för att anfalla mot Åbo och då tog man sig till Åbo längs med stora strandvägen som gick via Karis.

På den vägen var ryssarna tvungna att ta sig över Landsbro.

Svenskarna bromsade upp överlägsen rysk armé

Vid Landsbro utkämpades sedan ett litet slag mellan svenskarna och ryssarna.
Omkring 500 svenska soldater slogs mot 14 000 ryska. I fyra timmar lyckades svenskarna hålla stånd mot ryssarna.

- På grund av att svenskarna brände bron så att ryssarna tvingades att vada över gjorde att svenskarna klarade sig så länge, förklarar karisbon Christer Kuvaja, filosofie doktor i historia.

Christer Kuvaja och Matti Remes kommer hålla varsitt anförande på församlingshemmet efter uppvaktningen vid minnesmonumentet.

Kuvaja tycker det är positivt att slaget vid Landsbro lyfts fram.

- Här i Karistrakten har de inte förekommit så många slag under historiens gång och så är de bra att man lyfter fram den här tidsperioden över huvud taget, anser Kuvaja.


Startskott för Ekåsenplanen

$
0
0

Planeringen av det stora sjukhusområdet på Ekåsen i Ekenäs kör nu i gång.
Meningen är att undersöka hur området lämpar sig för bostadsbyggande.

Det ska också utredas om och hur man kan använda de byggnader som redan finns där till vårdverksamhet eller till något annat.

Dessutom undersöks vilka byggnader som borde skyddas och hur man kan utveckla kollektivtrafiken i och trafikförbindelser till området.

Bland annat kommer markägarna intill Ekåsen att delges planerna och det ska vara möjligt att ge sin åsikt om dem.

Planläggningsnämnden i Raseborg tog ställning till ärendet på sitt möte 21.8.

Sparkrav kan drabba museet i Ekenäs hårt

$
0
0

Ekenäs Museicentrum EKTA drabbas då Raseborg måste dra ner på kostnaderna.

Redan i våras beslöt kulturnämnden att museumet måste spara 50 000 euro nästa år - vilket innebär att museet ska samarbeta om utställningar och sälja kanslitjänster till andra sektorer inom staden.

Men enligt stadens åtgärdsprogram borde museet minska kostnaderna med ytterligare 50 000 år 2014. Det här kan få stora följder för museiverksamheten, enligt museichef Dan Lindholm.
- Om vi måste spara 50 000 euro till kommer det att synas i utställningsverksamheten. Det är i stort sett det vi har kvar för att bygga utställningar med för 2014, så var och en kan ju räkna ut vad det betyder, säger museichef Dan Lindholm.

Om sparkravet står fast kommer även öppettider och museets verksamhet, främst på utställningssidan, att påverkas, enligt Lindholm.
- Om vi inte hittar någon annan lösning, kommer det nog att vara fatalt.

Alternativa lösningar att minska på kostnaderna kan kanske hittas på fastighetssidan, bland annat genom att staden säljer fastigheter, säger museichef Dan Lindholm.

Dags att välja Årets by

$
0
0

Nu kan du föreslå kandidater för årets nyländska by och Nylandspriset.
Förslag kan lämnas till Nylands förbund fram till den 29 september.

Pristagarna väljs bland kandidater som har bidragit till att göra landskapet Nyland mer internationellt.

Nylandspriset går till en person eller grupp som på ett exemplariskt sätt har verkat för nylänningarnas bästa.

På Nylands förbunds webbplats finns mera information om kandidatnominering, prisjuryns sammansättning samt en lista över tidigare års vinnare.
Bland annat Degerby i Ingå och Backgränd i Raseborg har tidigare vunnit priset för Årets by.
Där hittar du också uppgifter om det andra priset, Nylandspriset.

Nylands förbund har sedan 1980-talet utnämnt nyländska byar och stadsdelar. Numera väljs Årets nyländska stadsdel och Årets nyländska by turvis.
Kyrölä i Träskända valdes till Årets stadsdel 2013.

Nylandspriset är ett erkännande för arbetet för landskapets bästa och det kan beviljas till en person, grupp, organisation, medborgarrörelse eller motsvarande aktör.
Nylandspriset gick till cirkusföreningen Magenta. Magenta är en icke-vinstbringande organisation som genom tillämpad cirkus erbjuder upplevelser för barn och unga med behov av stöd.

Pristagarna utses under Nylandsveckan i början av november.

LoPa och EIF/Akademi förlorade, Kuqi till EIF

$
0
0

Både Lojolaget Lohjan Pallo och EIF/Akademi från Ekenäs förlorade sina matcher i herrarnas fotbollstrea på torsdagskvällen. Albert Kuqi som var EIF:s bästa målskytt i division 2 i fjol spelade för EIF/Akademi.

AC Vantaa – LoPa 5-3, KyIF – EIF Akademi

LoPa från Lojo förlorade AC Vantaa i Friherrs i Vanda efter en dålig första halvlek. I paus ledde hemmalaget med 4-0.

I den andra halvleken gjorde Valtteri Heinonen två och Aleksi Laiho ett mål.

På söndag möter LoPa Hangölaget FC HIK. Den matchen spelas på Harjuplanen i Lojo.

Albert Kuqi spelklar för EIF

EIF/Akademi från Ekenäs förlorade med 2-0 mot Kyrkslätt IF. I paus var ställningen 1-0.

I matchen mot KyIF spelade Albert Kuqi för Ekenäslaget. Kuqi som i fjol var EIF:s bästa målskytt i division 2 kommer från Borgålaget Futura i östra zonen av division 2.

- Kuqi är inte ännu med i matchen mot Käpylän Pallo på lördagen. Han har haft nyckelbenet brutet och behöver tid för att komma i bättre fysiskt skick, säger EIF-managern Peter Haglund.

EIF/Akademi möter Spartak på centrumplan i Ekenäs på tisdag. På lördag spelar EIF alltså en division 2-match mot KäPa på samma plan.

Spelade matcher, serietabellen och kommande matcher i division 3 finns här

Skralt utbud på lunchställen i Hangö

$
0
0

Det finns få restauranger att välja på om man vill äta lunch i Hangö.

Under sommaren är utbudet större då sommarrestaurangerna hållet öppet men resten av året är utbudet rätt så skralt.

I höst finns det omkring sex restauranger som serverar lunch till hungriga Hangöbor. De personer som Yle Västnyland har talat med önskar att utbudet skulle förbättras och att det skulle finnas mera lunchställen att välja på.

- Bästa lunchen finns på Smörmagasinet eller så blir det att äta pizza eller grillmat, berättar en arbetare som äter ute varje arbetsdag.

- Om det fanns mera lunchrestauranger, så skulle man oftare gå ut och äta lunch, säger en Hangöbo som äter ute då och då.

Finns behov av fler lunchställen

Anders Augustsson har hand om Smörmagasinet i Västra hamnen. Där äter omkring 150 personer per dag. Han anser inte att marknaden är mättad, tvärtom finns det nog plats för flera lunchrestauranger i Hangö.

Anders AugustssonYle/Malin Valtonen

Ju mer det finns, desto mer väljer folk att gå ut och äta, resonerar Augustsson som tror att orsaken till de få lunchrestaurangerna är att det är svårt att få det att gå igenom ekonomiskt.
- Det är svårt att få det att gå runt bara med lunchservering, man måste också ha t.ex. catering, förklarar han.

Viewing all 29201 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>