Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29191 articles
Browse latest View live

Gamla soptippar kräver åtgärder - arbetena på hälft i Västnyland

$
0
0

Osanerade soptippar är miljöbovar, säger vattendragsforskare och talar om ett landsomfattande problem. I Svartå, där invånarna är oroliga över att deras dricksvatten inte är rent, är saneringsarbetena på hälft och Karis soptipp är ännu inte sanerad.

Svartåborna är oroliga över att soptippen förorenar deras vatten. Vattenproverna i Svartå visar ändå inte på något alarmerande, men soptippar som inte är sanerade är överlag ett landsomfattande problem.
- Den gamla modellens soptippar är miljöbovar. De har kommit till i tiderna då man inte hade någon kontroll över vad som lades dit, säger vattendragsforskare Ralf Holmberg vid Västra Nylands vatten och miljö.

Då man skapar nya soptippar läggs idag ett skyddande lager längst under så att skadliga ämnen inte kan tränga ner i jorden. Men gamla tippar har inget sådant lager, en av dem är soptippen i Svartå.

- Men om man hindrar att det kommer vatten uppifrån så kan man lindra skadeeffekten ganska rejält. Men i någon mån så sipprar det också då, men betydligt mindre.

I Svartå är inte saneringsarbetena slutförda än. Också också en annan västnyländsk soptipp väntar på åtgärder, nämligen Karis. I Hangö, Stormossens soptipp är sanerad för några år sedan, för det var den en tickande miljöbomb. Samma har gjort med soptippen i Österby.

Ett ovanlig lösning är att helt flytta bort en gammal soptipp. Men det är nödvändigtvis inte alls bättre att gräva bort en gammal soptipp då många ämnen frigörs, det kan vara bättre att låta den vara.

- I Lojo gräver man för tillfället bort en soptipp. Men det beror på att den ligger på grundvattenområde och den ligger delsvis under landsvägen. Man kan inte packa in den då den är på en sådant ställe, säger Holmberg.

Efter vattenproblemen i Svartå som för en del pågått i många år önskar flera Svartbor nu kommunalt vatten. Det har redan en tid funnits i stadens planer att Svartå ska få kommunalt vatten och avlopp inom de närmaste åren.


Tolv västnylänningar deltar i FM i Vasa

$
0
0

Redan på torsdagen tjuvstartade FM-tävlingarna i friidrott med gångtävlingar. Idag på fredag är de första västnylänningarna i hetluften på Karlsplan i Vasa.

I startfältet finns sammanlagt tolv västnylänningar, några av dem har utpekats som medaljfavoriter i sina grenar. Några västnylänningar tros ha goda chanser till och med att vinna FM-guld.

I fjol var kulstötaren Tomas Söderlund IF Raseborgs enda deltagare i de finländska mästerskapstävlingarna. Karisbon vann FM-guld i tävlingarna som ordnades i Lahtis.

I fjol räckte resultatet 18.46 till titeln i kula, i år tror Söderlund själv att det krävs ett betydligt mycket bättre resultat.

- Om jag tänker vinna, måste jag stöta ett nytt personligt rekord. Mitt mål är att komma över 19 meter, säger kulbjässen.

Hans rekord utomhus är 18.80 som han stötte i fjol. I år har hans längta stöt mätt 18.62. Han stötte 19.12 inomhus i januari. Statistikettan Arttu Kangas från Kankaanpää har resultatet 18.94 från i år.

- Visst är Kangas favorit till att vinna. Jag tror att det är vi två som gör upp om guldet, alla andra är så pass mycket efter oss, säger Söderlund.

Berghem och Sandblom medaljfavoriter, vem till?

I herrarnas kula deltar förutom Söderlund också hans tränare och klubbkamrat Conny Karlsson samt Ingå IF:s Waldermar Kvarnström. Kvaltävlingen i kula börjar på lördag klockan 10. För de åtta bästa i kvalet eller alla de som klarat kvalgränsen 17.00 blir det final på lördagskvällen. Finalen börjar klockan 18.15.

Jonna Berghem och Linda Sandblom är Hangö IK:s enda deltagare i FM. men, bägge två aspirerar på FM-medaljer i sina grenar. Berghem deltar på 100 och 200 meter, Sandblom är med i höjdhopp.

På 200 meter är Berghem 24,02) statistiktvåa efter Hanna-Maari Latvala (22,98). På statistiken på 100 meter är Skåldöflickan åttonde. Latvala representerar Jyväskylän Kenttäurheilijat.

Sjundeå IF:s 15 år gamla Iida Kalliomäki deltar också på sprintsträckorna 100 och 200 meter. Hon är bland de tjugo bästa damerna i landet i statistiken för i år.

Linda Sandblom hoppade senaste veckoslut nytt personbästa 186 och är statistiktvåa efter Elleriin Haas från Kristinestad. Haas har klarat 187 i år.

Två med wild card

En västnylänning fick wild card till FM det här året. IF Raseborgs Timo Broman får delta i FM i längdhopp, trots att han inte inom utsatt tid klarade kvalgränsen 700. Senare gjorde han det dock, då han hoppade 706 i SFI-mästerskapen senaste veckoslut.

Hans klubbkamrat Sara Oraheimo deltar i kulstötning och Lojoklubben Länsi-Uudenmaan Urheilijats Tuomas Kalliovaara i herrarnas slägga.

Kalliovaaras klubbkamrat Saara Nikander är med i både 5 000 och 10 000 meter. Tuure Hollo deltar i 110 meter häck och är med också i kungsgrenen 10-kamp. Hollo är sjätte i årets statistik i tiokamp.

IF Raseborgs 17 år gamla Kristoffer Olin deltar i 400 meter häck. Hans personbästa 56.26 räcker till en 19:e plats i årets inhemska statistik.

Farliga föremål plockas upp av Pirayorna

$
0
0

Att hoppa i plurret från bryggan eller trampolinen hör för många semesterfirare till sommarens höjdpunkter. Med det är få som i glädjeyran reflekterar över vad som kan gömma sig under ytan.

Föreningen Ekenäs Sportdykare Piraya rf plockar varje vecka upp olika föremål som inte borde finnas på havsbottnen intill bryggan i Simmis i Ekenäs. Glasflaskor och ölburkar hör till de vanligaste föremålen som plockas upp från bottnen, men också cyklar och järnrör har hittas under årens lopp.

Att göra ett dyk i veckan där bottnen granskas garanterar ändå inte att det är riskfritt att hoppa i, säger Ann-Christine Forsell som är ordförande för Pirayorna. Det finns inga garantier för att ingen slänger i en flaska av glas direkt efter att dykarna har lämnat vattnet.

Avtal med staden

Föreningen Ekenäs sportdykare Piraya rf har ett avtal där man fakturerar Raseborgs stad för den återkommande kontrollen av Simmis. För inkomsterna betalar föreningen sedan hyran för träningstider i stadens simhall, berättar Forsell.

Solglasögon ett bra fynd

Den här veckan var det endast ett par solglasögon och en golfboll som dykutbildaren Mårten Engberg lyckades hitta i det grumliga vattnet på havsbottnen intill bryggan.

- Det är bra. Det ska ju inte finnas någonting på bottnen, konstaterar han.

Raseborgs stadsdirektör kritiserar Lojopolitiker i hårda ordalag

$
0
0

Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson går hårt åt en Lojopolitiker i ett brev till Lojo stadsstyrelse. Det skriver tidningen Länsi-Uusimaa som fått tag i brevet. Det är samlingspartisten Ilkka Lähteenmäki som är i skottgluggen, han är en av medlemmarna i Västra Nylands avfallsnämnd där Raseborg är värdkommun.


Johansson skriver att Lähteenmäki fungerat osakligt och klandervärt i nämnden, emot sina plikter och på ett extraordinärt sätt försvårat nämndens arbete. Johansson anser också att Lähteenmäki har gett felaktiga uppgifter om jäv, har försökt manipulera nämndens medlemmar ooch svartmålat ordförande och föredragande. Ilkka Lähteenmäki har också vägrat lämnat mötessalen vid jäv, fortsätter Johansson. Upprepade gånger anklagar Johansson Lähteenmäki för att vilseleda och idka påtryckningar, skriver tidningen.

Stadsstyrelsens ordförande ger stöd för kritiken

Finns det orsak till så här omfattande kritik, stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP), det är ju ganska hårda ord?

- Det har upplevts i nämnden att det varit stora problem kring personen ifråga och med nämndens arbete.

I Västra Nylands avfallsnämnd är Raseborg värdkommun, men det ger inte samma rättigheter att agera som exempelvis i den egna kommunens nämnder, samtidigt som man har ett visst ansvar.

- Men det är ovanligt att en kommun kritiserar en annan kommuns ledamöter. Vi var överens om att det finns skäl att uppmärksamma Lojo stad på problemen på det här sättet. Och det är klart att stadsdirektören informerat mig innan han skickade brevet, säger Walls.

Ärendet vidare till förvaltningsdomstol

Lähteenmäki själv kommenterar ärendet i Länsi-Uusimaa med att säga att anklagelserna saknar grund och han är förvånad över att en stadsdirektör fungerar så här. Lähteenmäki anser inte att jävet är problemet, utan att han inte på ett enda möte fått presentera sin ståndpunkt och hans jurists syn på saken. Han säger att han inte fått ordet och att han blivit utkörd från ett möte.

I juni larmades polisen till avfallsnämndens möte pga att en Lähteenmäki vägrade lämna mötet då hans jäv skulle behandlas. Det fanns olika syn på om han var jävig eller inte och han går vidare med ärendet till förvaltningsdomstolen.

Stadssekreteraren i Lojo, Mikko Kuosmanen, kommenterar Johanssons utspel med att säga att det är unikt att en kommuns ledning klagar på en annan kommuns förtroendevald. Han tror att stadsstyrelsen tar ställning till Johanssons brev på sitt möte den 19 augusti.

Raseborgs stadsdirektör vill att Lojostyrelsen ska utreda Lähteensmäkis agerande och föreslår också att Lähteenmäki kunde avstängas.

13 juni 2013: Polisen larmades till sopnämndens möte
(artikeln har uppdaterats)

Hyfsat besökarantal på Raseborgs sommarteater

Lantbruksmuseet visas upp en sista gång

$
0
0

På söndag är det årets sista chans att besöka det nya lantbruksmuséet i Tenala, som öppnades i medlet av juni.

På Erikas i Finby gränd har Filip Karlsson samlat allt man kan tänka sig och litet till på temat jordbruksmaskiner, verktyg och attiraljer. Från 1900-talets början och fram till 1980, daterar de sig från, ungefär.

- Jag har fått donationer men också rest runt en del och köpt upp. Folk har tagit kontakt på basen av annonser jag hade i början. Det finns en triangel där jag hittat intressanta grejer och det är Korpo, Korsnäs och Liljendal. Största delen av sakerna kommer ändå från Västnyland och Salotrakten, berättar Filip Karlsson.

Skördetröskor, traktorer, hästsaker och gamla verktyg hör till det man kan bekanta sig med i museet.

Joni Stenström 15:e i fredagens EM-skytte

$
0
0

Joni Stenström från Ekenäs placerade sig på en femtonde plats i EM i Kroatien på fredagen. Stenström var själv nöjd med både placering och resultat.

På fredagen stod gevärstävlingen i liggande ställning på 50 meters bana på programmet. Han sköt resultatet 616,8 poäng vilket är 0,8 poäng från hans rekord.

- Jag är nöjd med både resultatet och placeringen. Jag blev ju ett par poäng från final så visst grämer det litet, säger 18 år gamla Joni Stenström.
Han är överlag rätt nöjd med tävlingarna i Kroatiska Osijek, även om tävlingen i 3x40 skott inte gick på bästa vis. Han blev 39:e.

- I den tävlingen fungerade inte skjutningen i liggande ställning överhuvudtaget, men vi korrigerade vapnet till fredagens tävling och nu gick det bättre, säger Stenström.
För Joni Stenström är EM-tävlingarna nu över. Han representerar Raseborgs Skyttar.

Holme bränns i Ekenäs skärgård

$
0
0

Skogen på holmen Rundeln i Ekenäs skärgård bränns i början av augusti. Om vädret tillåter bränns 0,6 hektar av holmen på fredag kväll (2.8).

Holmen bränns som en naturvårdsåtgärd. Många arter är beroende av brunnet och murket trä. Genom att bränna skogen återställs balansen.

Rundeln ligger sydost om Älgö och 13 kilometer från försvarsmaktens övningsområde i Syndalen. Man hoppas att arter efter branden ska sprida sig till Rundeln från Syndalen.

Rundeln ingår i Skärgårdsmiljöstiftelsens privata naturskyddsområde. Bränningen genomförs av Forststyrelsen i samarbete med markägaren samt Ekenäs skärgårds frivilliga brandkår.

Det var meningen att skogen skulle brännas i fjol somras, men då var det för regnigt.

Skärgårdsholme kan brännas upp
Regnigt väder hindrar bränning av ekonomiskog


Störtregn och hagel drabbade Raseborg

$
0
0

Åskvädret som drog in över södra Finland under fredag eftermiddag drabbade delar av Raseborg hårt.

Ovädret drar över RaseborgVägen mellan Ekenäs och Karis.Ovädret drar över RaseborgYLE/Chistopher Marins

Hundratals hushåll var under eftermiddagen utan el i Karis och Pojo. Räddningsverket fick larm om flera kullfallna träd och vattenfyllda källare.

Också tågtrafiken på kustbanan drabbades av ovädret. Dessutom stängdes järnvägsbron i Karis på grund av markras.

Vid fyratiden på eftermiddagen rapporterade Västra Nylands räddningsverk att flera hus i Karis drabbats av vattenskador på grund av det häftiga regnet.

Gatorna i Karis var då täckta av vattenmassorna. På sina ställen är gatorna mer eller mindre under vattnet.

- Det var som bilder man ser från sydligare länder, sade Karisbon Andreas Segerswärd. Det var som mest en halv meter vatten på gatorna och folk skuffade bilar. Det var kaotiskt, sade han.

Klockan 15.30 ryckte en enhet ut för att släcka en eldsvåda i ett egnahemshus i Karis. Ingen människa kom till skada på grund av branden som brandmännen snabbt släckte.

Vid 17-tiden hade läget börjat lugna sig, men brandkåren var fullt sysselsatt med att pumpa källare, uppgav dejourerande brandmästare Jari Sopen-Luoma.

Ingen hade enligt honom skadats i samband med ovädret.

Kappsäcksfabriken i Karis

$
0
0

I sommarserien ”Det var en gång…” packar vi den här veckan iväg oss till den Lönnbergska kappsäcksfabriken i Karis. Hattaskar, bälten, symaskinslådor, ryggsäckar och kappsäckar producerades på fabriken som i tiderna var landets äldsta och största inom sitt verksamhetsområde.


Kappsäcksfabriken grundades år 1924 på Hindersgatan i Kila by i Karis av Karl Artur Lönnberg. I början anställdes endast ett fåtal personer som producerade sadeldon.

År 1938 inledde Lönnberg byggandet av det nya fabrikshuset på Elin Kurcksgatan, som numera inhyser Raseborgs tekniska central och en del av musikinstitutet Raseborg. Huset kallas är också känt under namnet Lönnbergska fastigheten.

Det var en gång...

I sommar besöker Svenska Yle flera bortglömda platser i Svenskfinland i serien Det var en gång…Här hittar du hela serien!

Du kan komma med egna förslag till bortglömda platser!

36 000 kappsäckar i året

Rut Rolin och Maj Alm är en av de få som fortfarande minns tiden på kappsäcksfabriken, eller reseeffektfabriken som den också hette.

Rolin började arbeta på kappsäcksfabriken år 1951, då Kalle Lönnberg fortfarande arbetade som chef. Hennes jobb gick ut på att göra träramar, packa och putsa kappsäckar.

Maj Alm började arbeta på fabriken år 1975. Hennes jobb gick till största delen ut på att limma symaskinsväskor, som var en av kappsäcksfabrikens mest sålda produkter.

- Vi arbetade mycket övertid, det var jobbigt men trevlig.

Symaskinsväskorna bland annat limmades, klipptes och manglade, minns Maj. Alla på fabriken gjorde nästan någonting med väskan innan den blev färdig.

Maj Alm berättar att kappsäckarna inte var lika stöttåliga som idag, men slitage höll de bra. Själv har hon kvar en röd stor kappsäck och en annan av mindre modell för barn.

Möllers arga häst Musti

De färdiga kappsäckarna kördes från fabriken till tågstationen med Möller, en person som Karispojkarna under den tiden väl kände till. Johan Lönnberg är en av dem som minns Möller och hans häst.

- Musti var alltid arg, ingen annan än Möller själv fick gå nära honom, skrattar han.

Trots det var det alla pojkars dröm att få åka med Möller och Musti till stationen, berättar Johan.

Avslutades år 1980

Karl Artur Lönnbergs dotter Carita Lönnberg, tog över som chef efter sin fars död. I många år hann hon hålla i trådarna innan hon år 1980 fattade det svåra beslutet om att fabriken skulle stängas. Den billiga importen av nya väskmodeller av plast bidrog till att verksamheten inte längre lönade sig.

Filmklippet innehåller Johan Lönnbergs fotografier.

Järnvägsbron avstängd i Karis

$
0
0

Det häftiga regnet orsakade rasfara vid järnvägsbron i Karis. Bron håller inte för biltrafik och har därför stängts av.


Tågtrafiken fungerar normalt och bron är tillsvidare öppen för fotgängare.

Mathias Sjöberg från polisen i Raseborg säger att det ännu är oklart hur länge bron kommer att vara avstängd för motortrafik.

- Som bäst utreds det hur allvarliga skadorna är, sade Sjöberg vid sextiden på fredagskvällen.

Vattennivån steg kraftigt på olika håll i Karis. Till exempel nära sportplanen blev en hel parkeringsplats under vattenytan och husen invid drabbades också av vattenmassorna.

- Vi har mitt i allt fått en strandtomt, mot vår vilja, skrattade Karisbon Camilla Madsén.

Hon tillägger att åskvädret har slagit ut pumpar vilket har försvårat läget ytterligare.

- Här är nog ganska stor förstörelse, i grannens hus är källaren översvämmad, konstaterar hon.

Här kan du se video och läsa mer om översvämningarna

Linda Sandblom klar för höjdfinalen

$
0
0

Hangö IK:s Linda Sandblom klarade kvalgränsen i damernas höjd i FM-tävlingarna i friidrott. Hon hoppade 175 med första försöket på Karlsplan i Vasa på fredagen.

Sammanlagt tretton tävlare klarade kvalgränsen och är med i finalen. Höjdfinalen börjar klockan 19.10 på lördag.

På damernas 5 000 meter gick mästerskapet till Minna Lamminen från Helsingforsklubben HKV. Hennes sluttid var 16.12,91. Lojoklubben Länsi-Uudenmaan Urheilijats Saara Nikander var tionde på tiden 17.32,10. Sjutton löpare slutförde tävlingen.

Hennes klubbkamrat Tuomas Kalliovaara kastade resultatet 63,19 och var tionde i släggkvalet. För en plats i finalen hade krävts ett kast på 64,77.

IF Raseborgs Timo Broman klarade inte kvalgränsen i herrarnas längd. Han fick resultatet 690 och var totalt fjortonde i kvaltävlingen. Hans klubbkamrat Sara Oraheimo blev också utslagen i damernas kula. Hon fick resultatet 11,11 och var 18:e totalt.

Många västnylänningar tävlar på lördag

Lojokillen Tuure Hollo blev utslagen i kvalet på 110 meter häck. Hans tid var 17,25 och han var fjortonde i kvalet. Hollo deltar också i tiokampen som börjar på lördagsmorgonen klockan 9.30 med 100 meter.

Damernas kval på 100 meter löptes inte på freedagen utan i stället på lördag klockan 17.10. Hangö IK:s Jonna Berghem och Sjundeå IF:s blott 15 år gamla Iida Kalliomäki deltar i kvalet.

I herrarnas kula kvaltävlar på förmiddagen Ingå IF:s Waldemar Kvarnström tillsammans med IF Raseborgs duo Tomas Söderlund – Conny Karlsson. Söderlund har vunnit de två senaste FM-titlarna.

Klockan 14.50 börjar kvaltävlingen på herrarnas 400 meter häck. IF Raseborgs 17 år gamla Kristoffer Olin deltar.

FM-tävlingarna pågår fram till söndag. Resultat från fredagens tävlingar finns här

Översvämningarna i Raseborg börjar lätta

$
0
0

Översvämningarna efter häftiga åskskurar i Raseborg börjar lätta. Räddningsverket var på kvällen tvungen att pumpa ut vatten ur tiotals hus.

Enligt jourhavande brandmästare är situationen under kontroll. Det går att röra sig normalt på vägar som inte är skadade.

- Det finns ännu vatten på vissa håll men vi måste bara vänta på att regnvattenbrunnarna börjar dra. Alla utrinningsplatser är fyllda, säger brandmästare Jari Sopen-luoma.

Det var i fredags som ett häftigt oväder bröt ut i Raseborg. Speciellt Karis och Ekenäs drabbades. Meteorologiska institutet uppskattar att det lokalt kan ha regnat upp till 100 millimeter.

Räddningsverket fick allt som allt 49 pumpningsuppdrag. Dessutom måste tre markbränder och två husbränder släckas.

Ungefär tio vägar måste stängas på grund av skador.

Regnen har inte orsakat personskador. Myndigheterna beräknar att de materiella skadorna stiger till hundratusentals euro.

I sydvästra Finland och västra Lappland observerades 2 866 blixtnedslag under fredagen.

Läs också:

Årets sjusovare valda

$
0
0

På lördagen firas den officiella sjusovardagen, och dagen till ära har årets sjusovare åkt i plurret både i Hangö och Nådendal.

I Hangö var det kulturprofilen Heikki Kukkonen som fick sig ett morgondopp. Det är föreningen Pro Hangö som väljer årets sjusovare.

Enligt sekreterare Johanna Pawli ville man hylla Kukkonen för allt han gjort för kulturlivet i Hangö.

- Han har fört Hangöborna tillsammans. Han har en fördromsfri syn på hur man kan göra kultur, tillsammans, säger Pawli.

Kukkonen är glad över utnämningen.

- Vattnet var inte så kallt som jag hade tänkt mig, säger Kukkonen.

I Nådendal valdes föreningen Naantalin oppaat till årets sjusovare.

Guideföreningen firar fyrtioårsjubileum i år, och valet till ära kastades föreningens ordförande Hanna-Leena Laihonen i havet vid Nådendals gästhamn.

Den som sover länge på sjusovardagen är enligt en gammal föreställning sömnig och lat under hela det därpåföljande året

Klar seger för LoPa i fotbollstrean

$
0
0

Lojolaget Lohjan Pallo tog på fredagskvällen en solklar seger i höstomgångens första match i fotbollens division 3. Matchen spelades på Harjuplanen i Lojo.

LoPa slog Esbolaget FC Honka/3 med 5-0, vilket också var pausresultat.

LoPas målskyttar i matchen var Joni Saastamoinen som gjorde två mål och Mehdi Kuqi, Akseli Laiho och Valmir Seferi som alla stod för en fullträff.

LoPa-tränaren Simo Ylä-Peräinen säger att hans mannar ville avgöra matchen redan i första halvlek, vilket man också gjorde.

- På så sätt kunde vi hålla ett lite lugnare tempo i den andra halvleken och så att säga spara oss för måndagens match mot serieledaren FC Myllypuro, säger Ylä-Peräinen.

Matchen mot FC Myllypuro från Helsingfors börjar klockan 18.30 på Harjuplanen på måndag. På fredag spelar LoPa mot Spartak från Helsingfors på samma plan klockan 18.30.

Länk till resultat, tabell och kommande matcher finns här


IF Raseborgs kulbjässar till kvällens final

$
0
0

Både titelförsvaren Tomas Söderlund och hans tränare och klubbkamrat Conny Karlsson är klara för kvällens final i kula i FM-tävlingarna i Vasa. Båda representerar IF Raseborg.

Tomas Söderlund stötte 17,99 med sitt första försök i kvaltävlingen på lördagsförmiddagen. Kvalgränsen var 17,00. Conny Karlsson fick resultatet 16,18 och kom med som sjunde man till finalen.

Ingå IF:s Waldemar Kvarnström blev däremot trettonde och utanför finalen. Han hade endast en godkänd stöt, den andra, som mätte 15,53. Statistikettan och förhandsfavoriten Arttu Kangas från Kankaanpäänseudun Leisku var bäst i kval. Hans resultat var 18,05.

Kulfinalen börjar 18.15 på Karlsplan i Vasa.

Kristoffer Olin löpte personbästa

IF Raseborgs 17 år gamla Kristoffer Olin löpte personbästa på 400 meter häck på lördagseftermiddagen. Han klockades i mål på tiden 55,38, vilket är nästan en sekund bättra än hans personbästa 56,26.

Han kom i mål som sexa i det tredje och sista kvalheatet. Totalt var han trettonde bland 22 startande.

Tuure Hollo som representerar Länsi-Uudenmaan Urheilijat från Lojo avbröt tiokampen redan efter lördagens första gren. Han löpte 100 meter på tiden 11,87 och fick 677 poäng i den grenen. Han dök aldrig upp till den andra grenen, kulstötning, utan avbröt tävlingen.

Dödsolycka i Ekenäs

$
0
0

En motorcyklist i 50-årsåldern omkom i en trafikolycka i Ekenäs på fredagskvällen. Motorcyklisten var på väg mot Hangö längs riksväg 25 och kolliderade med en personbil i korsningen till Salovägen i Österby i Ekenäs.

Bilisten var på väg från Hangö och skulle vända till vänster. Bilföraren såg inte motorcykeln och de kolliderade.

Den omkomne härstammar från Helsingfors.

Söderlund föll av tronen

$
0
0

Tomas Söderlund är inte längre finländsk mästare i kulstötning. Raseborgskillen fick nöja sig med silver då Arttu Kangas for i väg med segern.

Söderlunds längsta stöt mätte 18,18. Resultatet föll honom inte i smaken, men med tanke på hur tekniken strulade under dagen var det ändå en okej stöt. Söderlund hade nämligen hela fyra ogiltiga stötar.

- Jag är inte nöjd, men med den här stötmängden och alla skadorna kunde jag inte göra något åt guldet idag. säger Söderlund.

Ny finländsk mästare blev Arttu Kangas. Han vann tävlingen med klar marginal då hans bästa resultat var 19,09. Trea i tävlingen var Henri Pakisjärvi på 17,83,

Söderlunds tränare, Conny Karlsson slutade sjua i kultävlingen på 16,32.

Tomas Söderlund FM-tvåa i kula

$
0
0

IF Raseborgs Tomas Söderlund får nu lämna kultronen till Arttu Kangas förmån. Söderlund var den enda västnylänningen som knep medalj på lördagen i friidrotts-FM i Vasa.

Tomas Söderlund, IF Raseborg, som de två senaste åren vunnit FM-titeln fick nu nöja sig med silver. Segern gick till Arttu Kangas från Kankaanpää med resultatet 19,07. Söderlunds längsta stöt mätte 18,18. Hans serie i lördagens final var 17,99, x, x, 18,18, x, x.

Henri Pakisjärvi från Kuivasjärven Aura var trea med resultatet 17,83. Söderlunds klubbkamrat och tränare Conny Karlsson stötte 16,32 och var sjunde.

Jonna Berghem, Hangö IK, blev åttonde på 100 meter. Hon löpte tiden 11,96, men hade i semifinalen klockats i mål på tiden 11,88. Den tiden är en hundradel snabbare än hennes gamla personbästa. FM-titeln gick helt väntat till Hana-Maari Latvala från Jyväskylä på tiden 11,42.

Sjundeå IF:s Iida Kalliomäki löpte tiden 12,22 i kvaltävlingen och var fyra i det första heatet. Hennes resultat räckte totalt till en delad trettonde plats på damernas 100 meter.

Hangö IK:s Linda Sandblom misslyckades totalt i höjdfinalen. Hon rev tre gånger på höjden 176 och blev tolfte med resultatet 172. Inför tävlingen var hon statistiktvåa med resultatet 186.

Jonna Berghem till final på 200 meter

$
0
0

Hangö IK:s Jonna Berghem är klar för final 200 meter i FM-tävlingarna i Vasa. Sjundeå IF:s Iida Kalliomäki kvalificerade sig inte till final, men löpte nytt personbästa.

Jonna Berghem vann första heatet som löptes i en sekundmeters motvind. Hennes tid var 24,29. Totalt var 20-åringen fjärde snabbast.

Snabbaste tiden i försöksheaten löpte Jyväskyläs Hanna-Maari Latvala. Hennes segertid i det andra heatet var 23,83 (+1,0 m/s). I tredje heatet var Minna Laukka, också hon från Jyväskylä, bäst. Hennes tid var 24,24 (0 m/s).

Sjundeå IF:s blott femton år gamla Iida Kalliomäki löpte nytt personbästa 24,88 och var femte i det första försöksheatet. Kalliomäkis tid torde vara den bästa notering för 15-åringar i Finland.

Startskottet för finalen på damernas 200 meter går klockan 18.05 på Karlsplan i Vasa.

Resultaten från söndagens tävlingar finns här

Viewing all 29191 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>