Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29186 articles
Browse latest View live

Stor affärsbyggnad planeras i Läpp

$
0
0

Bolaget Sjaelso Finland Oy vill bygga 8000 - 10 000 våningskvadratmeter i Läpp i Raseborg. Företaget önskar dessutom att Raseborgs stad planlägger 1 500 - 2 000 kvadratmeter för dagligvaruhandel på tomten.

Sjaelso Finland är ett fastighetsutvecklingsbolag som har sin bas i Danmark. För en tid sedan uppförde Sjaelso heminredningsaffären Jysks affärsbyggnad i Lojo. Bolaget har också jobbat med andra och tredje etappen av Kungsporten i Borgå.

Bolaget vill reservera ett område i västra Läpp till slutet av 2014. Stadsstyrelsen i Raseborg föreslås i kväll (17.6) säga ja till planeringsreserveringen.


Lojo psykvårdsbygge får vänta

$
0
0

Det väntade psykiatribygget i Lojo läggs på is.
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har svårt att klara ekonomin och styrelsen beslöt därför i dag att stryka nästan 100 (92) miljoner euro ur planerade investeringar.

Den största enskilda strykningen gäller Lojos planerade nybygge för psykiatri, fysiatri och rehabilitering. Styrelsen beslöt inte när bygget kan bli aktuellt.

HNS styrelsebeslut innebär att hela HNS under åren 2013 - 2016 investerar knappt 500 (488) miljoner euro.

De psykiatriska vårdplatserna i Lojo finns i dag på Fagernäs gamla sjukhus som upplevs vara oändamålsenligt och föråldrat för modern psykiatri.

Varningsklockorna började ringa under våren då HNS ville skära i antalet vårdplatser i nybygget. Lojos planer var långt hunna och projektet hade redan konkurrensutsatts men HNS drog i handbromsen.

Rökbastu brann i Fagervik

$
0
0

En rökbastu brann i Fagervik, Ingå på måndagseftermiddagen. Då räddningsverkets enhet kom till platsen hade bastun redan brunnit ned helt och hållet.

Ingen människa skadades eller var i fara. Det förelåg heller ingen risk för att branden skulle ha hunnit sprida sig eftersom brandkåren kom till platsen i tid.

I släckningsarbetet deltog en enhet från Karis räddningsverk och två enheter från FBK.

Joni Stenström sköt bra i Tjeckien

$
0
0

Raseborgs Skyttars Joni Stenström deltog i ungdomarnas Shooting Hopes-tävlingar under veckoslutet. Skyttetävlingarna ordnades i den tjeckiska staden Plzen.

På fredagen sköt man med pistol från 50 meter. Joni Stenström var 13:e med resultatet 617,6. Till en plats bland de åtta bästa och final skulle ha krävts att slå resultatet 619,2. Sammanlagt 106 skyttar deltog.

I lagtävlingen placerade sig Finland på en åttonde plats med resultatet 1540 poäng. Förutom Stenström sköt Olli Hahl och Aleksi Jarva i laget.

I lördagens tävling från 50 meter, tre ställningar, var Stenström 18:e Han sköt resultatet 1146 poäng. Till finalplats krävdes 1160 poäng. I lagtävlingen var Stenström tillsammans med Olli Hahl och Aleksi Leppä 14:e.

På söndagen sköt Stenström med gevär från tio meter. Hans slutplacering var 29:e med resultatet 610,3. I lagtävlingen var Finland tolfte med resultatet 1828. I Finlands lag sköt Aleksi Jarva och Aleksi Leppä. Segern gick till Tjeckien med resultatet 1844.

Cricket, fotboll, orientering och några ord om hästpolo

$
0
0

Måndagen den 17:e juni diskuterades bland annat orientering, fotboll och friidrott i Sportmåndag. Också cricket fanns på agendan varvat med lite hästpolo.

Veckoslutets sportresultat och lite annat sportsnack med Malin Valtonen och Bubi Asplund i studion.

Kårkulla toppade webbstatistiken

$
0
0

Veckans mest lästa artikel på Yle Västnylands webbplats var texten som handlade om Raseborgs stads planer att överge Kårkulla.
Artikeln hade närmare 3 000 läsare. Sammanlagt samlade artiklarna om Kårkulla i förra veckan långt över 7 000 läsare.

Samkommunen Kårkulla producerar tjänster för personer med utvecklingsstörning i Svenskfinland och Raseborgs stad är Kårkullas största kund.
Raseborg överväger att sluta köpa tjänster av Kårkulla

Artikeln där klienten Hanna Grandell försvarade Kårkulla lästes av många, och texten är trea i veckans statistik.
Hanna kämpar för Kårkulla

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslöt slutligen på torsdagen att stryka det omstridda förslaget. Staden överväger med egna ord alltså nu inte att lämna Kårkulla.

Näst mest läst i förra veckan var artikeln som berättade om ett misstänkt naturskyddsbrott. En man hade på beställning av en annan fällt träd där bägge visste att det finns häckande gråhägrar.
Förstörda gråhägerbon kan bli dyr affär

Många ville också veta hur Raseborgs stad hade brutit mot lagen. Revisionsnämnden i Raseborg kritiserade hårt stadens upphandlingsförfarande, eller brist på upphandling, i samband med till exempel Ekenäs trafikcentrum på järnvägsstationen. Artikeln blev Västnylands fjärde mest läst i förra veckan.
Revisionsnämnden: Raseborg bryter mot lagen

Den femte mest lästa artikeln handlade om trafik, ett ämne som ofta lockar stora skaror: Pojoviksbron kan inte öppnas eftersom den är i så dåligt skick.
Pojoviksbron går inte att öppna

Blir Bromarv och Porkala udd "värdefulla landskap"?

$
0
0

Bromarv i Raseborg och Porkala udd i Kyrkslätt kan bli en del av de så kallade värdefulla landskapen i Finland. Vilka områden som är värdefulla i Nyland omprövas av Nylands Förbund och NTM-centralen i sommar.

Många landskap förändras, byggandet, näringsstrukturen och igenväxt kan förändra ett landskap mycket och därför ses de värdefulla vyerna över med jämna mellanrum. Också nya landskap kan listas som värdefulla.

Det är landskapsarkitekt Kristina Rinkinen som föreslår att bifoga Bromarv i Raseborg och Porkala udd på listan över värdefulla landskap i Nyland.

- I Bromarv finns delar av Salpausselkäåsen, vägnätet är kurvigt och åkermarkerna är småskaliga, motiverar Rinkinen. På Porkala udd finns många kulturhistoriskt värdefulla områden och postvägen på 1600-talet gick via det området, säger Rinkinen.

Butiken i Bromarv.YLE/Tove Virta

Det finns 150 områden i Finland som betecknas som värdefulla.

- De nya landskap man överväger att bifoga till listan ska komplettera dem som redan finns där och utgöra ett typexempel på en viss slags landskap, fortsätter Kristina Rinkinen. Listan över värdefulla landskap uppgjordes för 20 år sedan och särskilt kusttrakterna är bristfälligt inventerade, fastslår hon. Det finns andra fina mål vid kusten förutom Sveaborg.

11 värdefulla områden i Nyland

Det är miljöministeriet som står bakom den riksomfattande inventeringen av värdefulla landskap. Elva områden i Nyland finns med på listan, till dem hör Skärlandet i Raseborg, kulturlandskapet kring Fiskars-Antskog, Vanda ådal, ådalen runt Borgå å och Svartå kulturlandskap.

Lokalkännedom är avgörande när det gäller att upptäcka de värdefulla landskapen. Överinspektören vid Nylands NTM-central Henrik Wager uppmuntrar byföreningar och andra lokala aktörer att stå i direkt kontakt med landskapsarkitekt Matleena Muhonen och arkitekt Mari Jaakonaho i sommar.

I höst kan förslagen till nya unika landskap i Nyland kommenteras på Nylands förbunds nätsidor.

Missnöje med idrottsplanen i Ingå

$
0
0


Det finns oklarheter i avtalet om skötseln av idrottsplanen i Ingå. Det anser YIT, som svar på den kritik som har riktats mot förtaget. Bland annat har planen inte bevattnats och klippts tillräckligt ofta.

Det var för några år sedan som Ingå kommun utlokaliserade skötseln av hela kommunens tekniska service till bygg- och fastighetsföretaget YIT, som i sin tur köper de här tjänsterna av serviceföretaget SOL. Det var också i och med den här förändringen som missnöjet med idrottsplanens skötsel uppstod.

Carol ÖsterbergCarol ÖsterbergCarol ÖsterbergYle/Minna Almark
Carol Österberg är ordförande för den nygrundade föreningen IIF Fotboll-Jalkapallo och han säger att en plan som inte vattnats tillräckligt kan förorsaka skador.

- Eftersom planen finns på en lerbotten, så blir det som att spela på asfalt om den inte bevattnas. Det innebär att det uppstår skador och sjuka ben som resulterar i att en del inte kan spela.

En person borde sköta planen

Österberg har suttit med på möten med kommunen och YIT och han påpekar att situationen har förbättras.

- Men det som jag kommer att kräva är att det måste finnas en person har ansvaret för planen. Det kan inte vara så att ansvaret ligger på en hel firma och ingen vet egentligen hur planen ska skötas, säger han

Arno Heinänen är fritidsledare i Ingå och den person som skötte idrottsanläggningarna i femton års tid. Han håller med Carol Österberg om att en person borde ha ansvar för dem.

- Vi gnäller inte på dem som sköter anläggningarna, men de har så många olika uppgifter att de springer hit och dit till olika fastigheter. Det som tar mig i skåpet är att varje gång man tar upp de här problemen med YIT och SOL så hänvisar de till avtalet med kommunen. Men man kan inte sköta en idrottsplan med gräsklipparen i ena handen och avtalet i andra. En person borde till hundra procent ha ansvar för det här, säger Heinänen.

Olika åsikter om avtalet

Det är just till avtalet med kommunen som YIT:s representant Juha Kivinen hänvisar när han ska kommentera situationen. Enligt honom är det inte helt klart vad som förväntas av dem.

- Jag anser att vi utför det arbete som vi har kommit överens om med kommunen. Det kan finnas uppgifter som blir ogjorda, men jag är inte säker på att de hör till oss. Alla uppgifter är inte nödvändigtvis definierade i avtalet, säger han.

Daniel GrönroosDaniel GrönroosDaniel GrönroosYle/Minna Almark
Men Daniel Grönroos, som är projektchef på tekniska servicen i Ingå kommun, håller inte med om att det finns några oklarheter i avtalet som kommunen har ingått med YIT.

- Nej det tycker jag inte. Det handlar om en intressekonflikt - den ena parten försöker minimera sina utgifter, medan kommunen borde vara mera precis i sina önskemål, säger han.

Enligt Grönroos har kommunen ofta bara en eller två representanter på de gemensamma mötena, medan YIT och SOL har upp till sju representanter och försöker skuffa över ansvaret på olika förmän.

- Det gäller för kommunen att vara hård.

Daniel Grönroos anser ändå inte att det är vettigt att riva upp avtalet eftersom det bara är två år kvar av det och det i så fall skulle innebära en omfattande upphandlingsrunda.


Folkhälsan kan lägga ned demensboenden i Ekenäs

$
0
0

Vårdföretaget Folkhälsan Syd kan stänga två demensenheter i Ekenäs.

Folkhälsan förlorade då Raseborgs stad nyss konkurrensutsatte 16 vårdplatser för resurserat serviceboende. Valet fölll på vårdjätten Attendo Medone som från och med årsskiftet vårdar de 16 äldre med demens till ett billigare pris.

Ylva Gestranius, Susanne Lindgren, Benita Bengströms-Moed och Inge Wiberg.Yle/Marga Sandström

Folkhälsans 16 demensplatser vid Blomsterhemmet och Seniora i Ekenäs kommer sannolikt att stänga på grund av beslutet. De cirka 15 anställda erbjuds jobb vid Folkhälsans andra enheter, främst i huvudstadsregionen, uppger vd Gun Ekbom på Folkhälsan Syd.

Anhöriga till de äldre som bor på Blomsterhemmets demensboende är upprörda över beslutet. De har inte fått någon information av staden gällande flyttningen och känner sig överkörda av Raseborg.

Finns ännu inte 16 lediga platser i Gammelboda

Attendo uppger att endast 5 av deras 17 platser på deras boende i Gammelboda, Villa Stella, är för närvarande lediga.

Men många klienter kommer från huvudstadsregionen och kan före årsskiftet flyttas närmare hemkommunen för att bereda plats för klienterna som flyttas från Blomsterhemmet och Seniora..
Det finns för närvarande fyra Raseborgare på Villa Stella.

Attendos Villa Stella har för närvarande inga klienter med minnessjukdomar.

Lättare för Raseborg att sälja hyresbostäder

$
0
0

Raseborgs stad omorganiserar fastighetsbolagen för sina hyresbostäder.
Förändringen gör det lättare för Raseborg att sälja hyresbostäder, vid behov. Ett hyreshusbolag i Pojo ska säljas.

I dag äger staden Raseborg drygt 420 hyresbostäder i hela 17 olika bolag i Karis och Pojo. Ekenäs stads hyresbostäder såldes redan före kommunfusionen till företaget Kommunbostäder.

Då staden samlar bostadsbolag utan Aravabrgränsningar och med mindre lånebörda på under 200 euro per kvadratmeter i ett enda bolag, ska det bli lättare för staden att sälja bostäderna, säger stadsdirektör Mårten Johansson. Lagstiftningen hindrar att bostadsbolag med Aravabegränsningar säljs, förklarar han.
- Om marknaden för hyresbostäder är sämre, kan vi lättare sälja bort hus i fall det är nödvändigt.

Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson.Stadsdirektör Mårten Johansson.Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson.YLE/Marica Hildén

Det mesta uthyrt i dag

I dag är ändå nästan alla bostäder i husen utan Aravabegränsningar uthyrda. Johansson berättar att beläggningsgraden är 97 % i dessa hyreshus. Också i de andra husen är beläggningsgraden långt över 90%, säger han.

Just nu finns det inte planer på att i någon större utsträckning sälja kommunala hyreshus i Raseborg, enligt Mårten Johansson.

Enligt honom leder omorganiseringen till större trygghet för hyresgästerna, då ekonomin i bostadsbolagen blir mer stabil.

Enklare byråkrati

Hyresbostäderna i Raseborg ska i framtiden förvaltas med en enklare byråkrati än i dag. Politikerna i stadsstyrelsen godkände i går kväll (17.6) ett förslag som består av fyra delar.

1. Fyra hyresbostadsbolag utan så kallade Aravabegränsningar blir ett bolag. Till FAb Karis stads hyreshus fusioneras FAb Tranan, FAB Bäljarspark och Koy Koskenkylänraitti.
De här bolagen har sammanlagt sju hus och 267 hyresbostäder. Lånebördan är 183 euro per kvadratmeter.

2. Sju bolag med Aravabegränsningar, BAb Dönsbyvägen, FAb Lingonsvatro, FAb Lövkulla Strömkarl, BAb Nejlikan, FAb Gumnäsvägen 2, FAb Knattegården och BAb Ljunghed, fusioneras till ett annat bolag. Här handlar det om knappt 157 bostäder i bolag med stor lånebörda. Lånebördan är mycket högre, 672 euro per kvadratmeter.

3. Utöver det här blir bolaget Pojo Industriby ett disponentbolag vid namnet Raseborgs hyresbostäder Ab. Bolaget ska sälja disponenttjänster och fastighetstjänster till de andra hyreshusen. All personal från FAb Karis stads hyreshus flyttar till det här bolaget.

4. Slutligen säljs FAb Pojovägen, som är kraftigt skuldsatt. Bolaget har 65 bostäder och 12 av dem står tomma.

Pojo kommunhus kan bli bostäder

$
0
0


Pojo kommunhus kan byggas om till bostäder med service.
Stadsstyrelsen i Raseborg har beslutat reservera huset till intressenter som vill bygga det.

Samtidigt förbinder sig staden att sälja huset till aktörerna Lasse Heikkinen och Markku Valo, om de medan planeringen framskrider ser att det finns en tillräcklig marknad för deras koncept, berättar Anders Walls (SFP), ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg.

En detaljplaneändring för tomten ska också köra i gång så att det blir tillåtet att använda huset för boende.

Namninsamlingar endast i biblioteken

$
0
0

Olika slags namninsamlingar förbjuds i Raseborgs stads fastigheter. Stadsstyrelsen beslöt i går (17.6.2013) att externa aktörer får ordna namninsamlingar endast i biblioteken.

I alla andra kommunala fastigheter så som stadshus och daghem får inga namninsamlingar göras. Också i bokbussen förbjuds namninsamlingar.

Anita WesterholmAnita Westerholm.Anita WesterholmYle/Malin Valtonen

Enligt Anders Walls (SFP), stadsstyrelsens ordförande i Raseborg, har det hittills inte funnits regler för var man får lägga fram en namninsamlingslista. Det här beslutet innebär tydligare regler, enligt Walls. Enligt Anders Walls tillåts i och med beslutet också namninsamlingar i filialbiblioteken i Raseborg.

Är det här okej?

Anita Westerholm, ordförande för ungdomsfullmäktige i Raseborg, var med och samlade in namn mot ett centralkök i Raseborg för ungefär två år sedan. 859 personer skrev under listorna som fanns i skolor i Tenala, Ekenäs och Karis samt tre daghem i Ekenäs och Tenala. Hon undrar om det är okej att förbjuda elever att skriva namnlistor i skolorna.

- Staden vill väl att unga ska vara aktiva? frågar sig Westerholm.

Westerholm tror inte att deras namninsamling skulle ha fått över 800 namn om namninsamlingen skulle ha koncentrerats till biblioteken.

17.6.2013 Raseborg kan förbjuda namninsamlingar

Ingå kommun och församling strider om komposthögar

$
0
0

Komposthögar vid åstranden nära kyrkan i Ingå har lett till irriterad ordväxling mellan kommunen och församlingen.

Församlingens anställda brukar föra växtavfall till åstranden.
Kommunens miljöchef har besökt platsen och diskuterat arbetsrutinen med församlingens anställda samt skickat ett brev om saken till församlingen, ett så kallat hörande.
Kommunen har uppmanat församlingen att upphöra med komposteringen senast i maj i år och föra bort allt 30-50 år gammalt växtavfall från åstranden senast i augusti.
Uppmaningen beror på att komposteringen anses vara olovlig - i praktiken uppfyller högarna inte kraven för kompostering utan det är frågan om avfall, alltså en soptipp som saknar tillstånd.

Kyrkoherden i Ingå har svarat att avfall har komposterats på platsen i hundratals år.

Kommungården i Ingå i höstväder.Kommungården i Ingå.Kommungården i Ingå i höstväder.YLE / Robin Lindberg
Men kommunen står fast och uppmanar dessutom församlingen att kontakta Museiverket för att utreda om det behövs arkeologiska utgrävningar på platsen innan de gamla jordmassorna förs bort.

Församlingen har sedermera meddelat att den inte tänker ställa sig på tvären.

Byggnads- och miljönämnden i Ingå föreslås (18.6) godkänna användandet av vite i fallet: Församlingen skulle böta 10 000 euro om högarna inte har avlägsnats före september och sedan 1 000 euro för varje månad som går.

Kommunen vill också veta vart massorna transporteras.

Camilla Lindberg får hedersomnämnande i essätävling

$
0
0

Västnylänningen Camilla Lindberg tilldelas ett hedersomnämnande i Hans Ruin-essätävlingen.

I år går både första och andra pris i essätävlingen till Sverige.

Lindbergs essä heter "Herden - de moderna landskapen glömda - om ledarskap och
riktning".

Juryn motiverar hedersomnämnandet så här:
"En tankeväckande essä som tar avstamp i en resa till den grekiska
övärlden och utmynnar i en kritisk kommentar till den aktuella
samhällsutvecklingen. Ständigt medveten om frågeställningarnas
komplexitet undersöker Camilla Lindberg möjligheten att använda herden
som metafor för det goda ledarskapet som behövs i ett Europa som har
tappat riktningen."

Camilla Lindberg jobbar till vardags som kulturredaktör på lokaltidningen Västra Nyland.

Till årets Hans Ruin-essätävling lämnades 114 essäer in. Antalet ligger på samma nivå som 2010, när tävlingen senast avgjordes. Drygt 60 bidrag kom in från Sverige, drygt 50 från Finland. Bland prismottagarna och de tre som fick hedersomnämnande finns båda länderna representerade. Kvinnliga skribenter utgjorde en liten majoritet.
Essätävlingen arrangeras av Svenska kulturfonden, i samarbete med finlandssvenska kulturtidskrifter.

Lojo stad hoppas yrkeshögskolan tänker om

$
0
0

Yrkeshögskolan Laurea kommer att upphöra med all sin ungdomsutbildning i Lojo.
Styrelsen för yrkesskolan, som har huvudsäte i Vanda, har beslutat att flytta från Lojo, Kervo och Borgå all utbildning som leder till yrkesexamen för unga.

De här utbildningsprogrammen ska i stället erbjudas på andra orter Laurea har verksamhet. Med de här åtgärderna vill yrkeshögskolan stärka sin konkurrenskraft.
Senast år 2018 upphör ungdomsutbildningen i Lojo.

Stadsstyrelsen i Lojo kom i går (17.6) med ett ställningstagande, där man konstaterar att Laureas verksamhet är mycket viktig för Lojo och hela Västnyland.
Staden hoppas att Laurea ännu kunde tänka om i den här saken. Staden är beredd att delta då yrkeshögskolan planerar sitt verksamhetsnät.


Ambulans körde på hjort i Lojo

$
0
0

En ambulans kolliderade i natt med en hjort. Ambulansen var på väg på ett uppdrag när olyckan inträffade.

Ambulansen var på väg på en utryckning när en hjort sprang ut på vägen.
Framdelen av ambulansen förstördes i olyckan.

Olyckan inträffade strax efter midnatt natten mot tisdagen när ambulansen körde längs Hängöuddsvägen i riktningen mot Karis.

Musikaffärstjuv åkte fast på Kungsgatan

$
0
0

En Lojobo åkte fast när han försökte ta sig in i en affär i Ekenäs centrum natten mot tisdagen.

30-åringen togs på bar gärning.
Ögonvittnen såg när mannen stal saker i en musikaffär på Kungsgatan lite före midnatt sent på måndagen.
De kontaktade nödcentralen och polisen tog fast mannen.

Hangö stadsstyrelse satte tummen ner för Herlins byggplaner

$
0
0

Östersjöstiftelsens byggplaner i Tvärminne är för omfattande, anser stadsstyrelsen i Hangö.

Hangö stadsstyrelse vill inte att miljönämnden beviljar undantagslov åt Östersjöstiftelsens grundare Ilkka Herlin.

Herlin hade ansökt om undantagslov för att bygga flera byggnader i Kallvassa i Tvärminne.
Bland annat en 370 kvadratmeter stor huvudbyggnad, bestående av en gammal prästgård i stock skulle flyttas från Nivala.
Dessutom skulle det byggas en gäststuga, ett båthus, en servicebyggnad och två bastur. Tillsammans utgör fastigheterna nästan 600 kvadratmeter.

Stadsstyrelsen har nu besökt byggplatsen.

Förslaget var att styrelsen ger grönt ljus men fullmäktigeledamoten Birgitta Gran föreslog i stället att styrelsens inte skulle förorda ett undantag för så mycket byggrätt på området.
Efter en omröstning vann Grans förslag med rösterna sex för och tre emot.

I sista hand är det Miljönämnden som beslutar om man beviljar undantagslovet. Läs mera om planerna

Hangöstyret: Nej till Herlins Tvärminnebyggen

$
0
0

Östersjöstiftelsens byggplaner i Tvärminne är för omfattande, anser stadsstyrelsen i Hangö.

Hangö stadsstyrelse vill inte att miljönämnden beviljar undantagslov åt Östersjöstiftelsens grundare Ilkka Herlin.

Herlin hade ansökt om undantagslov för att bygga flera byggnader i Kallvassa i Tvärminne.
Bland annat en 370 kvadratmeter stor huvudbyggnad bestående av en gammal prästgård i stock skulle flyttas från Nivala.
Dessutom skulle det byggas en gäststuga, ett båthus, en servicebyggnad och två bastur. Tillsammans utgör fastigheterna nästan 600 kvadratmeter.

Stadsstyrelsen har nu besökt byggplatsen.

Förslaget var att styrelsen ger grönt ljus till planerna men fullmäktigeledamoten Birgitta Gran (Vf) föreslog i stället att styrelsens inte skulle förorda ett undantag för så mycket byggrätt på området.
Efter en omröstning vann Birgitta Grans förslag med rösterna sex för och tre emot.

I sista hand är det Miljönämnden som beslutar om man beviljar undantagslovet. Läs mera om planerna

Pojo kommunhus kan bli hotelliknande lyxlägenheter

$
0
0

Det tidigare Pojo kommunhus på över 3000 kvadratmeter ska bli 24 lyxiga bostäder på 50-60 kvadratmeter.

Det är mannen som ritade Pojo kommunhus i tiderna, Lasse Heikkinen, som tillsammans med Markku Valo vill få liv i den ståtliga byggnaden som nu står tom.
Det har planer på att ändra huset från kontor till aktielägenheter med hotellliknande boende. Till exempel ska man kunna få städtjänster eller mat ordnad till sin lägenhet och en reception ska finnas i nedre våningen som ska vara öppen dygnet runt. I källlarvåningen finns idag en simbassäng och den är planerad att tas i bruk inte bara för husets invånare, det finns också planer på att man kunde öppna den några kvällar i veckan för allmänheten, berättar Lasse Heikkinen. Heikkinen vill inte just nu ställa upp på en bandad intervju.

- Bra om det kommer i användning, säger en man om planerna.
- Vi har hoppats att det skulle bli något för oss äldre, vi är ju ganska många äldre i Pojo och Mariahemmet passar inte för alla, säger den här Pojodamen när hon får höra om de planerade lägenheterna .
Hon hoppas också att den oanvända simbassängen skulle tas i bruk.

Lasse Heikkinen är ett bekant namn i Pojo.
- Han känner huset och vet vad han kan göra, det blir säkert bra, säger en Pojobo.
- När man hör vilka som är köparna... det är inte mycket att lita på, säger en annan.
- Det är förvånande att det blev fuktskador så snabbt i ett relativt nytt hus, säger en man utanför butiken.

Lasse Heikkinen har inte bara ritat Pojo kommunhus i slutet av 1970-talet, utan också Pojo bibliotek. Han har kallats för Pojos hovleverantör och kommunhuset fick skämtsamt namnet "Mini-Finlandiahuset". Det är beklätt med lapsk marmor och bara stenarna sysselsatte 12 personer för ett halvt år i Tervola där de hämtades ifrån. Det var alltså inget billigt projekt som Pojos dåvarande kommundirektör, den så kallade Pojo-Kalle, stod i spetsen för - något som inte sågs med blida ögon av alla eftersom det samtidigt försvann ett femhundratal arbetsplatser från närregionen. Men projektet blev lite på hälft - simbassängen i den fina bastuavdelningen blev aldrig färdigkaklad.

Under 2009, första året som staden Raseborg fanns, stängdes kommunhuset på grund av mögel och efter det har turerna varit många. Det har sanerats mellan 2009 och 2011 och framtiden har varit oviss. Ska det säljas, inhysa stadens förvaltning, skolor eller kanske bli ett kulturcentrum?

I februari 2012 berättade Yle Västnyland att det fanns en seriös köpare, och Lasse Heikkinen säger att han hade planer för huset redan då, men att planerna sedan dess har utvecklats.
Kommunhuset kostar nu 850 000 euro, men då ingår ett outbrutet markområde på 3600 kvadratmeter. Från början hade staden tänkt att priset skulle vara 880 000 euro och tomten skulle inte höra med i den summan.

Men nu gäller det först att få lägenheterna marknadsförda och sålda, för det är bara om det säljs tillräckligt många bostäder som herrarna går in för projektet, de förbinder sig inte att köpa om inte lägenheterna går åt. Heikkinen säger att det finns ett intresse och några lägenheter skulle redan ha köpare. Han lyfter upp närheten till Pojos golfbanor som fördelar och säger att det ju finns all service inom räckhåll i Pojo - som dessutom är både naturskönt och havsnära.

Se ett tv-program från år 1979 om det då splitternya kommunhuset

Länkar till de senaste årens rumba kring kommunhuset

Juni 2009 Pojo kommunhus stängs på grund av mögel
November 2010 Pojo kommunhus renoverat men oklart vad det behövs till
Juni 2011 Raseborgs personal kanske till Pojo kommunhus igen
Oktober 2011 Styrelsen röstade - ingen förvaltning till Pojo
December 2011 Orealistiskt med skola till Pojo kommunhus
December 2011 Skolorna kunde flytta till kommunhuset
December 2011 Tidigare kommundirektör Pojo-Kalle blickar tillbaka
Januari 2012 Pojo kommunhus säljs
Februari 2012 Politiker från Pojo protesterar mot att kommunhuset ska säljas
Februari 2012 Seriös köpar till Pojo kommunhus

Viewing all 29186 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>