Det finns oklarheter i avtalet om skötseln av idrottsplanen i Ingå. Det anser YIT, som svar på den kritik som har riktats mot förtaget. Bland annat har planen inte bevattnats och klippts tillräckligt ofta.
Det var för några år sedan som Ingå kommun utlokaliserade skötseln av hela kommunens tekniska service till bygg- och fastighetsföretaget YIT, som i sin tur köper de här tjänsterna av serviceföretaget SOL. Det var också i och med den här förändringen som missnöjet med idrottsplanens skötsel uppstod.
Carol ÖsterbergCarol ÖsterbergYle/Minna AlmarkCarol Österberg är ordförande för den nygrundade föreningen IIF Fotboll-Jalkapallo och han säger att en plan som inte vattnats tillräckligt kan förorsaka skador.
- Eftersom planen finns på en lerbotten, så blir det som att spela på asfalt om den inte bevattnas. Det innebär att det uppstår skador och sjuka ben som resulterar i att en del inte kan spela.
En person borde sköta planen
Österberg har suttit med på möten med kommunen och YIT och han påpekar att situationen har förbättras.
- Men det som jag kommer att kräva är att det måste finnas en person har ansvaret för planen. Det kan inte vara så att ansvaret ligger på en hel firma och ingen vet egentligen hur planen ska skötas, säger han
Arno Heinänen är fritidsledare i Ingå och den person som skötte idrottsanläggningarna i femton års tid. Han håller med Carol Österberg om att en person borde ha ansvar för dem.
- Vi gnäller inte på dem som sköter anläggningarna, men de har så många olika uppgifter att de springer hit och dit till olika fastigheter. Det som tar mig i skåpet är att varje gång man tar upp de här problemen med YIT och SOL så hänvisar de till avtalet med kommunen. Men man kan inte sköta en idrottsplan med gräsklipparen i ena handen och avtalet i andra. En person borde till hundra procent ha ansvar för det här, säger Heinänen.
Olika åsikter om avtalet
Det är just till avtalet med kommunen som YIT:s representant Juha Kivinen hänvisar när han ska kommentera situationen. Enligt honom är det inte helt klart vad som förväntas av dem.
- Jag anser att vi utför det arbete som vi har kommit överens om med kommunen. Det kan finnas uppgifter som blir ogjorda, men jag är inte säker på att de hör till oss. Alla uppgifter är inte nödvändigtvis definierade i avtalet, säger han.
Daniel GrönroosDaniel GrönroosYle/Minna AlmarkMen Daniel Grönroos, som är projektchef på tekniska servicen i Ingå kommun, håller inte med om att det finns några oklarheter i avtalet som kommunen har ingått med YIT.
- Nej det tycker jag inte. Det handlar om en intressekonflikt - den ena parten försöker minimera sina utgifter, medan kommunen borde vara mera precis i sina önskemål, säger han.
Enligt Grönroos har kommunen ofta bara en eller två representanter på de gemensamma mötena, medan YIT och SOL har upp till sju representanter och försöker skuffa över ansvaret på olika förmän.
- Det gäller för kommunen att vara hård.
Daniel Grönroos anser ändå inte att det är vettigt att riva upp avtalet eftersom det bara är två år kvar av det och det i så fall skulle innebära en omfattande upphandlingsrunda.