Heltidsanställda idrottstränare mår sämre än sådana som jobbar på deltid. Det är också riskabelt för en tränare att jobba i en med frivilliga föreningsmänniskor som arbetsledare.
Bland annat det säger idrottspsykolog Satu Kaski i Helsingfors. Enligt henne är det är det inte relevant för en tränares välmående eller illabefinnande om adepten eller adepterna når framgång eller inte.
- Viktigare är att tränaren får jobba självständigt och att tränaren kan påverka sin arbetsmiljö och sitt sätt att jobba, säger Satu Kaski.
Frivilliga föreningsmänniskor lägger pressar anställd tränare
Hon konstaterar, att en förening som leds av frivilliga personer ofta kan lägga väldigt stora krav på en anställd tränare.
- Arbetsdagarna kan bli väldigt långa, då tränaren är tvungen att sköta också en massa administrativt arbete utöver själva tränarjobbet.
Satu Kaski säger att felet är i det system vi har uppbyggt här i Finland.
Hon har nyligen lämnat in sin avhandling för granskning och i den har hon intervjuat 499 tävlings- och toppidrottstränare. Avhandlingen som har rubriken "Urheiluvalmentajien hyvinvointi Suomessa", fritt översatt idrottstränarnas välmående i Finland visar att en fjärdedel av tränarna har haft eller har spår av utmattning i sitt arbete.
- De vanligaste symptomen är trötthet och det leder i sin tur till cynism och till att tränaren inte längre vill fortsätta med sitt jobb, säger hon.
Också mindre klubbars tränare blir trötta
IF Raseborgs friidrottstränare Thomas Sjöström konstaterar att också tränare i små klubbar kan känna sig trötta och utbrända.
- Då sker ju tränandet kvällstid och under veckoslutet. De flesta har ju ett jobb och familj och dylikt, så visst kan man ibland känna sig trött, säger Sjöström.
- Det att det här är roligt och att se att barnen och ungdomarna går framåt hjälper ju att orka, tillägger han.
Patric Westerlund som är juniorfotbollstränare i Ekenäs IF, håller med idrottspsykologen Satu Kaski och säger att en heltidsanställd tränare, verksamhetsledare eller juniorchef ofta är tvungen att göra alla möjliga sysslor i en förening.
- Dessutom väntar ju en förening som anställt en tränare att han skall prestera hela tiden. Pressen är hård, säger Westerlund.
Att en anställd person i en förening också är tvungen att göra en massa utöver det han eller hon är anställd att göra, tror Westerlund är vardag i många föreningar.
- Visst har jag många gånger funderat och gått och hoppats på att klubben skulle få en anställd person som kunde avlasta juniortränarna. Och kommer en sådan person till klubben, tänker nog säkert de flesta att nu har vi en person vi kan lägga en del av jobbet på. I något skede blir det nog för mycket för den personen, säger Westerlund.