Frågan om kommunens stöd till tågpendlare i Sjundeå väcker känslor. En del politiker vill att kommunen fortsätter subventionera arbetsresebiljetterna trots tidigare beslut att upphöra med stödet för att spara kommunens pengar. Men andra tycker att stödet slösar kommunens pengar och inte spelar någon roll vare sig för VR eller för dem som tar tåget till jobbet.
Kommunfullmäktige beslöt i november att stödet från och med augusti 2014 tas bort på grund av sparåtgärder. Men huruvida politikerna grälar nu om huruvida det alls var ett vettigt beslut.
Kommunstyrelsens första vice ordförande Heikki Kaisla (Saml), anser att pendlarstödet är viktigt för kommunen. Enligt honom skulle kollektivtrafiken längs kustbanan gärna få utvecklas istället för att tågturer i framtiden dras in.
- Om kommunen stöder invånarnas tågresor så används de också mera. Det här är en viktig signal till VR. Ifall pendlarnas antal ökar kan vi också vänta oss bättre förbindelser i framtiden, säger han.
Tågtrafiken är livsviktig för oss och inte kan vi minska servicen längs med kustbanan, fortsätter Kaisla.
- Vi måste definitivt fortsätta understöda dem som pendlar med kollektivtrafik.
"Antalet pendlare påverkas inte"
SFP-politikern Marcus Nordström, Sjundeå kommunfullmäktiges första vice ordförande, tror inte att antalet pendlare minskar ifall Sjundeås stöd för arbetsresebiljetter dras in.
- En 10 procents subventionering på en 150 euros månadsbiljett får ingen tågpendlare att ändra färdmedel till jobbet, säger han.
För VR spelar det ingen roll om kommunen stöder pendlarna eller inte, fortsätter Nordström.
Viktigt stöd för pendlarna
Kim Kuivalainen flyttade från huvudstadsregionen till Sjundeå just på grund av de goda pendlingsmöjligheterna. För honom är det viktigt att stödet till kommuninvånarna bevaras.
- Om stödet tas bort kanske det leder till att familjer flyttar bort härifrån, spekulerar han.
Pendlarna Olli Alho och Annikki Roos håller med om att understödet är viktigt.
- Vi är många som arbetar i Helsingfors och Esbo och det har varit viktigt för oss att få stödet, berättar Roos.
I pengar betyder stödet en hel del, berättar Birgit Ikonen som dagligen pendlar österut.
- Stödet bidrar till att de kollektiva färdmedlen används mer.
Bakgrund: Hur ska vi ha det egentligen?
Fullmäktige beslutade alltså tidigare att stödet till pendlarna avskaffas. Efter beslutet gjorde kommunen en tilläggsutredning om pendlarstödets ekonomiska för- och nackdelar för kommunen.
Enligt utredningen kommer Sjundeå kommun bland annat att förlora skatteinkomster om understödet upphör.
Bildningsnämnden föreslog med utredningen som grund för kommunstyrelsen att saken fullmäktige borde behandla frågan på nytt. Också bland annat med motiveringen att nämnden har större möjlighet att utveckla kollektivtrafiken ifall stödet bevaras. En annan motivering är att man vill uppmuntra invånarna att åka kollektivt för att minska på utsläppen av växthusgaser.
Den här gången ansåg en del av styrelsen att beredningen till kommunstyrelsen var bristfällig. Det är fortfarande oklart om pendlarstödet verkligen skulle minska kommunens skatteintäkter.
Majoriteten i kommunstyrelsen vill att frågan utreds ordentligt och att ärendet bereds på nytt. Frågan remitterades därför i styrelsen på måndagskvällen (20.1)
Subventioneringen av arbetsresebiljetter omfattar VR, Matkahuolto och HRT.