Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 29186

Rädslan för droger minskar

$
0
0

Droganvändning är i allt högre grad en del av ungdomars vardag i Finland och riskerna med droganvändning ses som mindre än tidigare. Samtidigt har de unga vaknat för riskerna med tobaksrökning och alkoholkonsumtion visar undersökningar.

När teknokulturen landade i Finland i slutet 1980-talet förde den med sig en våg av droganvändning. Teknokulturen samlade unga kring elektronisk musik och kännetecknades av en liberal inställning till droger.

Länge var teknokulturen ett marginellt fenomen, men vid mitten av 1990-talet blev kulturen, och drogmissbruket den innebar för många, vidare spridd.

Andelen av befolkningen som någon gång under sitt liv provade droger fortsatte att stiga fram till decenniets slut, varefter tillväxtkurvan mattades av.

I dag är andelen som provar droger åter i ökning och droganvändning är vanligare än i början av 1990-talet.

Det här berättar undersökningen Huumetilanne Suomessa 2012 som har sammanställts av Institutet för hälsa och välfärd THL. Undersökningen utnyttjar rön från flera forskningar bland annat finländska skolhälsoundersökningar och ESPAD -undersökningen som kartlägger skolungdomars rusmedelsbruk i 36 europeiska länder.

Cannabis populärt

Cannabis är den mest använda drogen i Finland och Europa. Drogen, som också benämns som marijuana eller hasch, utvinns ur hampa. Det vanligaste sättet att använda cannabis är att röka den. Nästan en femtedel av finländare i åldern 15-69 år hade enligt uppgifter år 2010 någon gång under sitt liv provat drogen.

Andelen av befolkningen som provat amfetamin, ecstasy eller kokain låg på ungefär två procent. För opiater är motsvarande andel ungefär en procent.

Ökningen av andelen av befolkningen som provar på droger beror främst på att cannabisrökning har blivit vanligare. Det är i synnerhet i gruppen män mellan 25 och 34 år som andelen personer som röker för första gången har ökat. Mest droganvändning förekommer bland 15-34 åringar.

Hemodlingar ökat explosionsartat

Mika Kanerva

Allt flera odlar cannabis hemma.

Brottsstatistik visar att polisen under 1990-talet årligen beslagtog ett hundratal cannabisväxter, men år 2010 var antalet beslagtagna växter redan uppe i 15 000.

En dryg tiondel av beslagtagningarna riktade sig mot odlingar med över tjugo växter visar polisens statistik.

En anonym enkät som år 2009 spreds på webbforum för cannabisodlare visar att odlarna vill undvika den illegala droghandeln, förse sig själva med cannabis, njuta av själva odlandet och garantera sig om drogens kvalitet.

Informationen om hur man ska bära sig åt för att på bästa sätt odla sin cannabis kommer odlarna åt på webben eller av andra odlare.

På webben byter också frön och växtskott ägare.

Största delen av odlarna som besvarade enkäten var i åldern 25-34 år.

Enligt Huumetilanne Suomessa 2012 kan man inte längre påstå att cannabisrökning är ett fenomen som endast förekommer i anslutning till ungdomskultur.

Blandbruk

Trots att många hävdar att användning av cannabis ersätter användning av alkohol stämmer det inte åtminstone i Finland.

Tvärtom röker många människor cannabis samtidigt som de dricker stora mängder alkohol. Också andra droger, i synnerhet läkemedel, används ofta i kombination med alkohol.

Det var avsevärt vanligare att de som under det gångna året hade använt droger också drack alkohol för att bli berusad än vad det var bland dem som inte hade använt droger.

Okunskap om riskerna

Sedan 1995 har andelen ungdomar som uppfattar cannabisbruk som väldigt riskfyllt minskat konstant med undantag för ett par år.

År 2011 var det under en tredje del av ungdomarna som tyckte att cannabisrökning är kopplat till stora risker, det här visar ESPAD-undersökningen.

I undersökningen konstateras också att unga i länder där cannabisbruk är vanligare uppfattar riskerna med cannabisbruket som mindre än unga i länder där cannabisbruk inte förekommer lika mycket.


I Finland förknippar också färre ungdomar stora risker med att prova amfetamin och ecstasy. Tobaksrökning och alkoholkonsumtion däremot upplevs som allt farligare.

Studier tyder på att ju lättare de unga upplever att de får tag i ett rusmedel, desto mer använder de det, oberoende av om det i verkligheten är lättillgängligt eller inte.

Också uppfattade risker är direkt proportionerliga till hur populära rusmedlen är. Om riskerna uppfattas som stora så används drogen lite, och tvärtom, om riskerna anses vara små kan man förvänta sig att drogen är populär.

Majoriteten av de ungdomar som erbjudits droger har fått erbjudanden av vänner eller bekanta. Det här tyder på att droger i allt högre grad figurerar i ungdomarnas vardag och att det inte är särdeles svårt att få tag på dem.

Av Emma Nippala


Viewing all articles
Browse latest Browse all 29186

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>