Skräp kan bli konst, slutkörda strumpor kan bli dockor och godiset behöver inte komma från en fabrik och vara inslaget i en massa papper. Det är bara några av de många lärdomar som den första av sammanlagt två temadagar i Kyrkfjärdens skola och förskola i Ingå bjöd på.
Skolan deltar i programmet Grön Flagg, vars mål är att göra skolan miljövänligare och eleverna och personalen mer miljömedvetna.
Rop, skrik och skratt ljuder över den soliga skolgården när eleverna entusiastiskt springer och leker i den så kallade skräpbanan. Inomhus är det också full rulle. I slöjdsalen hamrar och sågar eleverna för att bidra till två gemensamma konstverk, i ett klassrum förvandlas vantar och strumpor till handdockor och miljörelaterade berättelser vaknar till liv när eleverna instrueras i drama.
Uppe på backen i förskolan ordnas också program, där bakar eleverna tillsammans med lärarna hemgjort godis och bland annat mjölkburkar går från att vara skräp till någonting helt annat, nämligen konst.
– Barnen är indelade i fjorton olika grupper. Grupperna är blandade, det finns elever från förskolan ända till sjätte klass i varje grupp. Vi har sju olika stationer som man går till under de här två dagarna. Och den sista lektionen på fredagen kommer vi alla att samlas i gymnastiksalen för att ta del av varandras konstverk och avsluta de här Grön Flagg-dagarna med en liten fest, berättar förskolelärare Pamela Lindholm-Kempe om temadagarnas upplägg.
Samarbete elever - lärare
Temadagarnas program är ett resultat av ett samarbete mellan eleverna och lärarna. Till programmet Grön Flagg hör att det ska grundas ett miljöråd bestående av elever.
– I Grön Flagg är elevernas aktivitet central, det hela ska komma från eleverna, medan lärarna ska fungera mer som handledare, säger Lindholm-Kempe.
I Kyrkfjärdens skola har miljörådet bollat med idéer för temadagarnas program och lärarna har spunnit vidare på det. Bland annat idén att skapa någonting av skräpmaterial kom från eleverna.
Utöver engagemanget i arrangerandet av temadagarna har miljörådet bland annat gjort informativa planscher som berättar för eleverna hur man ska sortera och hur olika saker vi gör påverkar miljön. Eleverna på skolan är redan miljömedvetna.
– Om ingen skulle tänka på miljön skulle det finnas fullt av skräp över allt, alla skulle kasta saker hit och dit och alla fabriker skulle släppa ut gifter och ingen skulle kunna andas, beskriver Patricia Grönholm som går i femman.
– Om hela naturen skulle bli förstörd och full av skräp så skulle vi inte kunna leva här, fyller Odessa Holmberg som går i tvåan, i.
Miljön viktig
Både Patricia och Odessa tycker att det är viktigt att man tänker på miljön och båda är medlemmar i miljörådet.
– Det roligaste har varit att få ge in egna förslag, säger Odessa, det har ingen skillnad om en kompis inte tycker lika, man får ändå säga det.
Patricia håller med.
– Man får säga vad man själv tycker, man räcker bara upp handen eller säger det. Man behöver inte vara rädd för att någon ska vara emot en, berättar hon.
Grön Flagg handlar i Kyrkfjärdens skola om mer än endast miljö. Gruppindelningen som blandar alla elever från alla årskurser skapar större samhörighet.
– Meningen är att de äldre eleverna lite ska ta hand om de yngre, man ska arbeta tillsammans och ta hand om varandra. Man bär ansvaret tillsammans, förklarar Lindholm-Kempe.
Synligt i vardagen
I vardagen syns Grön Flagg-projektet i skolan på olika sätt.
– Nu sorterar vi vårt skräp, vi har separata kärl för papper, kartong och bioavfall. Dessutom försöker vi förminska vår användning av bland annat pappershanddukar. Därför har vi nu klippt pappershanddukarna i tu, så att man bara tar en halv i stället för en hel, säger Mats Lindroos som är klasslärare och som tillsammans med Pamela Lindholm-Kempe hållit i trådarna för Grön Flagg i Kyrkfjärdens skola och förskola.
Emma Nippala