Stadens ledning föreslår i stort sett samma åtgärder som 2010. Då blev resultatet att en stor del av personalen permitterades. Nu har permitteringar inte diskuterats
Raseborgs stads anställda skall spara cirka 2 miljoner i personalkostnader för att staden ska få sin budget i balans.
"Permitteringar har inte nämnts"
Stadens ledning föreslår i stort sett samma åtgärder som 2010.
Staden, det vill säga arbetsgivaren, föreslår nu att de anställda kan välja bland annat mellan att ge bort sina semesterpengar, ta ut frivillig tjänstledighet eller gå i deltidspension.
2010 permitterades anställda som inte gick med på förslagen.
- Permitteringar har inte diskuterats nu. Vi bör också komma ihåg att permitteringar är något som en enskild anställd inte kan välja, utan det är arbetsgivarens medel att spara in pengar, säger Mona Böhme.
Hon är huvudförtroendeman för de drygt 230 medlemmarna i vårdbranschens fackförening Super.
Permitteringar inte alls aktuella?
Enligt henne föreligger just nu inget direkt hot om permitteringar.
- Nej, tvärtom har ju politikerna tidigare sagt att permitteringar inte är aktuella. Vår stadsdirektör (Mårten Johansson) har också sagt att sådana lösningar som endast hjälper i år är mycket dåliga att använda sig av.
Facket säger nej
Mona Böhme säger att facket inte är redo att gå med på att ge bort semesterpengarna.
- Och inte har facket något annat att gå med på nu heller om det inte kommer fram något nytt, till exempel med den här enkäten, säger Böhme och avser den enkät de anställda har kunnat svara på gällande sparkraven.
Personalens egna sparidéer vaskas fram
Hon konstaterar, att det kan komma fram några nya strukturella ändringar som kan ge besparingar utöver de som redan skall göras.
- Personalen vet ju bäst var man kan spara in, säger Böhme.
Ledningen i Raseborgs stad har vid fyra olika informationsmöten denna vecka berättat för de anställda om olika sparförslag.
- I det här skedet handlar det inte om krav, utan man har berättat för personalen hur kärvt läget för tillfället är i Raseborgs stad. Det handlar alltså om två miljoner euro i detta skede, säger Mona Böhme.
Mindre sparkkrav nu
Stadsdirektör Mårten Johansson säger att sparkravet inte är lika stort nu som det var år 2010. Ännu är det inte helt klart hur mycket man är tvungen att spara i personalkostnader.
- År 2010 var sparkravet fjorton arbetsdagar, nu är det ungefär nio arbetsdagar. Men, det vet vi ännu inte med säkerhet. Totalt måste vi ju spara sex miljoner euro och vi har ju nu skurit ned verksamheten med fyra miljoner, men dessa åtgärder har ännu inte gjorts, säger Johansson.
Samarbetskommittén möts nästa vecka för att sammanställa svaren från den enkät de anställda fått svara på.