Kulturhuset Karelia i Ekenäs jobbar med att öppna sig för alla invånare i Västnyland. På vårens repertoar finns något för alla.
Karelia har omorganiserat sig och har en ny konstnärlig ledare och en ny konstnärlig arbetsgrupp. De som står för arbetet är Henrik Otto Donner, Kristoffer Holmberg, Sanna Lindholm, Nina Hanson-Lindholm, Erik Pöysti, Tuula Salo och Monica Fagerholm.
Produktionsledare Tuula Salo kallar sig själv för spindeln i nätet på Karelia. Hon sköter administration och koordinerar människor, evenemang och annat som behöver styras.
Hon jobbar fyra dagar i veckan och får betalt för det, men säger att hon nog har gett mer än så av sin tid.
– Jag har nog varit där typ sex dagar i veckan. Men vi får se hur det blir framöver eftersom jag också sköter om en del andra projekt.
Kristoffer Holmberg är ny på Karelia och jobbar gratis på sin fritid med verksamheten. Han bidrar bland annat med musikinstitutets tankar men representerar också i övrigt musikkulturen i nejden.
Musikerchans
Bland annat står Kristoffer Holmberg bakom satsningen Stage Night som ordnas två gånger i vår - första gången 28 februari. Tanken är att ge unga musiker i Västnyland en chans att uppträda på Karelias scen medan Karelia står för marknadsföring samt ljud och ljus.
Holmberg säger som ny i huset att han tycker det ser ljust ut på den ekonomiska sidan. Det är sex personer som styr den konstnärliga sidan.
– Inga "hard feelings", utan alla är glada och nöjda. Alla bidrar på sitt sätt för att göra allting lite bättre.
Flera andra kulturorganisationer har sett om sin struktur. Tuula Salo säger att bakom säkert finns en insikt om att man måste ha en klar bas att stå på.
– Så fungerar det bättre. Det är lättare att vara kreativ och skapande när man har något att luta sig på.
Digert program
Teater på både finska och svenska, jazz och Sanna Nielsen är bara ett litet plock bland Karelias digra utbud.
Biljettförsäljningen återvänder till Karelia efter en paus, men det går inte längre att köpa till exempel hockeybiljetter eller biljetter till operan. Nu handlar det om att fixa försäljningen till Karelias egna evenemang.
Salo berättar att Raseborgs stad hjälper till och Karelia får en person som sköter biljettförsäljningen och galleriet. På sikt kanske Karelia kan hjälpa andra föreningar med att sälja biljetter.
Meningen är att ha öppet varje vardag mellan klockan 12 och 17.
För alla
Kristoffer Holmberg säger att mottot är ett kulturhus för alla. Det betyder i praktiken att man vill värna om att verkligen alla och envar ska hitta något i Karelia.
– Vi vill inte göra bara för kultureliten. Vi vill ge sådant som folk i regionen verkligen vill ha.
– Men med bra kvalitet, inflikar Tuula Salo.