Sjundeåborna betalar 5,03 euro för vatten och avlopp per 1000 liter vatten. Medeltalet i Svenskfinland är 3,74 euro per 1000 liter vatten.
Medvetna Sjundeåbor
Camilla och Rune Nyström bor i ett hus nära Sjundeå stationsområde.
Deras hus har kommunalt vatten, men avloppet sköter de själva. Toaletten har ett slutet system som töms av en tankbil medan det övriga hushållsvattnet rinner renat ut i naturen.
Familjen Nyström är väl medveten om sin vattenförbrukning och försöker spara.
Nyströms använder cirka 4000 liter vatten per person och månad. Kommunen höjde nyss sina avgifter med 12 procent och för familjen betyder det att vattnet blev en knapp euro dyrare per månad och person.
I pengar mätt är det alltså en liten förhöjning, men familjen tänker ändå efter.
Vattensnåla lösningar
Familjen Nyström har bland annat satsat på effektiva duschar och de försöker se till att toaletten inte använder för mycket vatten.
Diskmaskinen och tvättmaskinen sätts på först då de är riktigt fulla.
På sommaren vattnar familjen trädgården med regnvatten.
Tummen upp för kommunalt
Trots att det kommunala vattnet kostar så vill Rune Nyström ändå understryka att det inte heller är helt billigt att ha egen brunn och eget avlopp.
Det kostar att underhålla systemen och varje tömning av avloppsvattentanken medför kostnader och besvär.
Om det blev möjligt att ansluta sig till det kommunala avloppsnätet skulle familjen noga överväga möjligheten.
Inflyttning kostar
Kommunalbyggmästare Magnus Malmberg säger att sjundeåbornas sparsamhet märks; vattenanvändningen ökar inte trots att kommunen hela tiden får nya invånare.
Och det är just de nya invånarna som sätter tryck på kommunens vattenavgifter. Sjundeå har inte någon industri som skulle använda mycket vatten och vara med och betala kakan. Dessutom är avstånden långa och det behövs mycket rör.
Magnus Malmberg säger att taxorna justeras vartannat år. Då avgifterna höjs kanske någon hör av sig, men oftast är det lugnt.
Pengarna som kommer in går till att förbättra nätet. Det blir inte över några extra pengar som kunde hjälpa kommunens ekonomi överlag - tvärtom.
Läs också:
- Stora skillnader i vattenpriserna - se läget i din kommun
- Pargasvattnet dyrast i Svenskfinland
- Vattenverkets chef beredd höja avgifterna i Raseborg
- Stor skillnad i vattenpriserna i Östnyland
- Brist på grundvatten höjer priset i Kyrkslätt
- Förmånliga vattenavgifter i Österbotten
Genom att klicka på kommunerna på kartan får du fram mera information om vatten- och avloppspriserna. Kartan är interaktiv, vilket innebär att du kan zooma in och ut. Genom att hålla i musknappen och dra kan du flytta dig omkring på kartan. Se en större version av kartan - fungerar också med pekskärm.