Raseborgs stad gör ändringar bland annat inom äldrevården för att spara pengar och göra verksamheten mer effektiv.
Det omtyckta och hemtrevliga serviceboendet för dementa, Hemmet i Ekenäs, flyttar till åldringshemmet Hagahemmet.
Trots att Hemmet på Skillnadsgatan ser mer ut som ett hem än anstalten Hagahemmet, anser produktionschef Jeanette Pajunen att de äldre och personalen får det bättre på Hagahemmet.
- Det är nog rimligare och rummen är mycket större och det är inte slitet alls på samma sätt.
Hemmet olämpligt
Pajunen säger att många tycker att Hemmet är litet och mysigt, men hon anser att Hemmets lokaliteter inte är lämpliga för dem som nuförtiden vårdas där.
Om staden fortsatte att hyra lokaliteterna där Hemmet finns, skulle det krävas en hel del förändringsarbeten. Den enda toaletten för de sju som bor är så trång att personalen inte kan hjälpa de äldre på ett sådant sätt som behövs.
Pajunen säger också att det inte finns någon hiss i Hemmet.
- Det blir en hel del onödiga förflyttningar, för när man inte längre som klient klarar av att gå i trapporna är vi tvungna att flytta klienterna till ett annat boende. Det här är inte etiskt riktigt hållbart.
Också Minneshörnan flyttar från Skillnadsgatan till Hagahemmet.
Tjugo vårdplatser färre
Raseborgs stad stänger det lilla åldringshemmet Ekhem i Ekenäs med 13 långvårdsplatser - patienterna har redan börjat flyttas till andra enheter. Avdelningen Logen på åldringshemmet Hagahemmet stängs likaså. Totalt blir antalet så kallade tunga vårdplatser 20 färre i Raseborg.
Väntetider blir längre
Överlag har vi ganska korta kötider, så jag tror inte det blir ett stort problem fastän de aningen förlängs, säger Pajunen.
- Det kan handla om en månad eller kanske två.
Rehabcentret ska flytta
Rehabcentrets verksamhet i Formansallén i Ekenäs betjänar Raseborgsbor som behöver psykiatrisk rehabilitering.
Rehabcentret ska flytta någonstans närmare verksamheten "Vård i hemmet", som i Ekenäs i dag har grupper i Österby och i Hagahemmet.
Hyreskostnader minskar
Förutom att det t.ex. blir lättare att ordna med vikarier då staden koncentrerar verksamhet i stället för att ha den utspridd, sparar Raseborg in på hyreskostnader.
Pajunen påpekar dessutom att staden har underhållskostnader för egna lokaliteter oberoende om de används eller inte.
Beslutet om jouren i Pojo bara tillfälligt
Det beslut som produktionschef Jeanette Pajunen i december fattade om att Pojo hälsovårdscentral blir utan läkarjour på måndagar och fredagar gäller bara en kort tid, till slutet av februari, eftersom det är ett tjänstemannabeslut.
Enligt stadens nya förvaltningsstadga har sektorchefer rätt att fatta beslut om tillfälliga lösningar som gäller i maximalt två månader, förklarar Pajunen.
Den nya grundtrygghetsnämnden kommer att besluta hur det blir med jouren i Pojo hälsovårdscentral.