Om ett par veckor startar en unik kurs i mathantverk. Någon liknande utbildning har inte tidigare erbjudits i Finland men tillsammans med Centret för livslångt lärande erbjuder nu Pargas, Kimitoön och Västnyland matintresserade en möjlighet att lära sig utveckla, förädla och marknadsföra lokala produkter.
- Man behöver inte ha erfarenhet av matlagning och man behöver inte heller ha en egen gård för att komma med på kursen, förklarar projektledare Margot Wikström. Det räcker med att man har ett intresse för lokala livsmedel.
Wikström har själv lång erfarenhet av att både odla och förädla bär och frukt på sin gård Tackork i Nagu. Enligt Wikström är efterfrågan på genuina, lokala produkter stor.
- Allt jag producerar går åt, berättar Wikström och nämner som exempel sin rönnbärsglögg som i ett nafs köptes upp av ett företag i Sverige till jul.
Att satsa på småskalig livsmedelsförädling som till exempel sylt, bröd rökt kött eller inlagda grönsaker är något som kan passa bra för mångsysslare som vill ha "flere ben " att stå på, säger Wikström.
Kursen är veterligen den första i sitt slag i Finland och arrangörerna hoppas att den ska bidra till att försäljningen av lokala livsmedel ökar i regionen.
- Jag ser framför mig gårdsförsäljning, restauranger som tar in lokalt producerade produkter på menyn och varför inte också butiker som kanske viker en hylla för närproducerat? förklarar projektledare Margot Wikström.
Kursen inleds med en introduktion och sedan delas kursdeltagarna in i olika grupper beroende på vilka områden de vill specialisera sig på; kött, spannmål eller bär, frukt och grönsaker.
Tjugo personer har hittills anmält sig till kursen men enligt arrangörerna ryms ännu några till med om intresse finns. Sista anmälningsdag är måndagen den 14.1. Anmälan kan göras till bland annat Centret för livslångt lärande vid Åbo akademi och yrkeshögskolan Novia.
Läs även:
Katja Bonnevier vid Skärgårdshavets biosfärområde har varit med och planerat kursen i mathantverk