Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29831 articles
Browse latest View live

BK-46 föll på stopptidsmål i Salo

$
0
0

Ett sent mål blev Karislaget BK-46:s fall i Salo på söndagskvällen. Hemmalaget Salon Palloilijat lyckades slå BK på en våt och hal gräsplan i idrottsparken i Salo.

Slutresultatet blev 2-1 (0-0).

Målet i matchen som ingår i fotbollens division 2 kom i den andra tilläggsminuten då SalPa hade i en snabb kontring fick en frispark från högerkanten. Frispaken var väl slagen och vid bakre stolpen var SalPas Iyam Friday omarkerad och kunde styra bollen i mål.

Touko Tumanto gjorde 1-0 åt SalPa i den 48:e matchminuten. Han nickade in en hörna.

Casper Källberg kvitterade till 1-1 efter förarbete av inbytta tränaren Kalle Tallqvist. Kvitteringsmålet kom i matchens 68:e minut. Tallqvist hade kommit in på plan ett par minuter tidigare.

Jäntti skadade ljumsken

Då ungefär en timme av matchen var spelad skadade BK-keepern Jonathan Jäntti ljumsken och tvingades utgå. Eraldi Gjondedaj tog hans plats mellan stolparna.

Hur allvarlig Jonathan Jänttis skada är får tiden utvisa.

Domaren Arto Lilja varnade sammanlagt sex spelare i hemmalaget, medan Anssi Tamminen och Daut Kuqi varnades i BK-46.

I serietabellen klev SalPa nu förbi BK-46 till en tredje plats.

Division 2, södra zonen: Pallohonka, Esbo – FC Espoo 0-0, Salon Palloilijat – BK-46, Karis 2-1 (0-0), 48 min Touko Tumanto 1-0, 68 min Casper Källberg 1-1, 90+2 min Iyam Friday 2-1.

BK-46: Jonathan Jäntti (59 min Eraldi Gjondedaj); Mergim Bushi, Joonas Wikholm, Anssi Tamminen (v), Oscar Hafström; Lucas dos Santos, Alysson Soares, Filipe Mello, Akseli Laiho (66 min Kalle Tallqvist); Casper Källberg, Daut Kuqi (v) (88 min Nicklas Laine).


Ny brakseger för Sun City

$
0
0

Hangölaget Sun City tog en ny klar seger på söndagseftermiddagen i den amerikanska fotbollens division 2. Rajaritarit fick ge på sin hemmaplan i Villmanstrand.

Slutsiffrorna i matchen skrevs 7-34 (0-26).

Sun Citys tränare Tony Andersson var väldigt nöjd efter matchen.

- Vårt försvarsspel löpte väldigt bra. Vi kom ju till Villmanstrand endast för att ta tre poäng och det gjorde vi klockrent, sade Andersson.

Han berömde hela försvaret, men lyfte fram såväl Mikael Holmström som Rasmus Mäkelä för goda insatser.

Tre TD av Richard Ikpah

Också anfallsspelet löpte bra och nykomlingen Richard Ikpah gjorde tre touch down.

- Ikpah är en väldigt stark spelare med mycket god balans, en verklig förstärkning för oss, sade Andersson.
Tom Lastunen gjorde två touch downs. Mikael Holmström sparkade två tilläggspoäng och Tom Lastunen var spelaren som avslutade ett tilläggspoängförsök som gav två poäng.

Lördagen den 5.7 åker Sun City igen på en längre resa. DÅ möter Hangölaget Steelers i Kuopio. Då lagen möttes i Hangö i säsongöppningen var Sun City bättre med 8-7.

- Det blir nog en tuff match. Hoppas vi får med Joakim Backman som varit skadad, i övrigt torde truppen vara intakt, sade Andersson.

Steelers överraskade en aning då laget på lördagen slog hittills suveräna Huskies från Tavastehus med 15-13.

Serietabellen finns här.

Kioskrånaren i Karis är gripen

$
0
0

Den man som rånade R-Kiosken på Köpmansgatan 2 i Karis är gripen. Polisen grep den cirka 40-årige Lojobon i söndags.

Det var i lördags som en man hotade kioskförsäljaren med kniv. Mannen kom över en mindre summa pengar.

Polisen grep mannen dagen därpå i Lojo. Polisen har fått tag i en del av utrustningen som användes vid rånet.

Polisen fick flera tips som gjorde att mannen kunde gripas, polisen tackar för tipsen.

Fler Alkoaffärer tar emot påsar från lådviner

$
0
0

Alko utvidgar återvinningen av tomma påsar från lådviner. Från och med i sommar kan konsumenter returnera tomma påsar av plast eller aluminium till 87 Alkoaffärer i Helsingfors, Nyland och sydvästra Finland.

Återvinningsmöjligheten har funnits sedan 2011 i Alkoaffärer i sydvästra Finland.

Påsarna samlas in av Lassila & Tikanoja och används som bränsle för tillverkning av cement.

Alko säljer kring 14 miljoner lådviner och andra slags kartongförpackningar per år.

Konsumenter kan returnera de tomma påsarna, inklusive tappen av plast, till Alko, medan kartongdelen återvinns normalt som papp.

På Alkos webbplats ser du vilka affärer som undantagsvis inte tar emot påsar.

Påsar från lådviner återvinns

Fotboll, amerikansk fotboll, karnevalfriidrott, skytte och bänkpress

$
0
0

Första delen av Sportmåndag 30.6.2014 handlar som vanligt om flera olika sportgrenar. Division 2-fotboll, amerikansk fotboll, karnevalfriidrott, skytte och bänkpress-FM pratas det om och med finns också veckans sportfråga.

Sportmåndag 30.6.2014

Listen10 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Sportmåndag 30.6.2014

I herrarnas fotbollstvåa möttes på lördagen series två topplag i den södra zonen. Ekenäs IF och Grankulla IFK delade på seriepoängen på centrumplan i Ekenäs. Inhopparen Robert Lindqvist som gjorde ett av hemmalagets mål hörs i inslaget.

I den amerikanska fotbollens division 2 tog Hangölaget Sun City en ny storseger på söndagen. Sun City besegrade Rajaritarit i Villmanstrand.

I helgens olika friidrottskarneval runt om i landet gjordes många fina resultat. Också västnyländska idrottare stod för bra prestationer, bland annat kastade IF Raseborgs Oliver Helander spjutet långt i Pihtipudas och Hangö IK:s Linda Sandblom hoppade högt i Ruovesi. Också Jonna Berghem, Hangö IK, gjorde bra i från sig i sprintkarnevalen i Jämsänkoski.

Under veckoslutet ordnades Finlandssvenska Sportskytteförbundets mästerskap i gevärs- och pistolskytte i ingå. Raseborgs Skyttar stod som arrangör för tävlingarna.

Avslutningsvis berättar duon i studion Jonas Sundström och Bubi Asplund att KK Eken står värd för FM-tävlingarna i bänkpress i februari 2015.

Lindström-Dahl fortsätter leda Rosk´n Roll

$
0
0

Ulla Lindström-Dahl (SFP) från Raseborg fortsätter som styrelseordförande för Rosk´n Roll. Jarno Kuosa (Saml) från Vichtis är vice ordförande för det västnyländska avfallshanteringsbolaget.

Lojo har två nya styrelsemedlemmar. Juhana Salmenpohja (Saml) och Rolf Oinonen (Gröna) representerar nu Lojo. Styrelsemedlemmarna Jaakko Laiho (SDP) från Hangö, Kyösti Suonoja (SDP) från Högfors och Mikael Carlberg (SFP) från Ingå omvaldes.

Jukka Paavilainen tog över som vd eftet Stig Lönnqvist vid årsskiftet. Arbetet med att fusionera Rosk´n Roll med Östra Nylands avfallsservice går framåt.

”Om utländska spelarna förstärker är de okej”

$
0
0

Tenalabon Roland Granberg är en bänkidrottare med stort ”B” och följer med idrott både på distans och på nära håll. Ekenäs IF:s fotbollslag i herrarnas division 2 har han sett spela otaliga gånger och vet också varför laget igen parkerar på första plats i serietabellen.

Sportmåndag 30.6.2014 del 2

Listen13 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Sportmåndag 30.6.2014 del 2

- Serien tycks ju vara jämn, men EIF har ju goda chanser att nå division 1-kval igen. Ett namn som jag vill nämna är nog tränaren Jens Mattfolk, säger Roland Granberg.

Han konstaterar att Mattfolk i fjol med kort varsel axlade tränaransvaret tillsammans med spelaren Sampsa Timoska och fortsätter i år, nu tillsammans med Jari ”Jallu” Rantanen.

- Han (Mattfolk) har ju nog lyckats få spelarna att jobba för laget, säger Granberg.

Utländska spelare väcker känslor

För att en tränare ska få ett lag att fungera måste han ju givetvis ha de rätta spelarna. Utländska förstärkningar i fotbollslag väcker känslor, till och med rätt heta sådana. Också här i Västnyland.

Förstärkningarna anses orsaka att ortens egna pojkar inte får spela i laget utan nöter reservbänken

- Den här säsongen har det kanske varit lite färre egna spelare som varit i öppningselvan än till exempel i fjol. Men bland de spelarna finns många väldigt tongivande spelare, säger Granberg och nämner Johan Estlander och Ville Sevon som exempel på detta.

- Men om utländska spelare är ordentliga förstärkningar, så tycker jag nog är på sin plats, säger Granberg.

På lördag (5.7) är det dags för säsongens andra Raseborgsderby. Då möts BK-46 och Ekenäs IF på sportplanen i Karis. Roland Granberg tycker derbyn är fina tillställningar.

- Bra väder och mycket folk på plats så är det en fin stämning. Spelmässigt brukar inte derbymatcherna vara de bästa matcherna, det är mera nerver än normalt, spelarna känner varandra ganska så bra.

- Men för vem som helst som inte är fotisintresserad så lönar det sig åtminstone någon gång gå se på en BK-EIF match för hela inramningen kring matchen, omkring tusen personer på läktaren är värd att uppleva, konstaterar Granberg.

Många klick för handbollskrisen inom BK-46

$
0
0

Alla tre artiklar om krisen inom BK-46:s handbollssektion finns på topp fem över mest lästa i Västnyland förra veckan. Lokala ord och uttryck lockade också till läsning.

Mest läst på Yle Västnylands webb förra veckan var nyheten om att handbollsherrarna i BK-46 i Karis drar sig ur FM-ligan.

Sent på tisdagskvällen skickade klubbens handbollsstyrelse ett pressmeddelande om saken. Representationslaget har mist så många spelare till andra klubbar att styrelsen ansåg att det är klokast att ta ny fart från den näst högsta serien, division 1.

Dagen därpå, på onsdagen, kritiserade handbollsspelaren Robin Karlsson styrelsen för att inte lyssna på sina spelare. Karlsson har spelat fjorton säsonger för Karisklubben men spelar i höst i HC West. Robin Karlsson anser också att BK inte längre satsar seriöst på att vinna handbollsguld och att juniorhandbollen kommer i första rum. Kritiken var den näst mest lästa artikeln förra veckan.

Dialekt är intressant

Morgonshowen God morgon Västnylands sommarserie som handlar om dialekt föll också i smaken på webben. Den första dialektexperten Johan Lönnberg från Karis gästade studion och berättade bland annat vad Karisuttrycket jonej egentligen betyder. Artikeln blev trea i statistiken.

Fjärde mest läst var nyheten att anställda vid företaget Printal i Hangö sägs upp. Det svenska företaget Emballator Tectubes köpte i våras upp Printals tubverksamhet. Nu ska produktionen flyttas till Sverige och 80 anställda i Hangö sägs upp.

På torsdagen förra veckan gav ordförande Jan Silén styrelsens syn på situationen för handbollen inom BK-46. I artikeln bemöter Silén bland annat Robin Karlssons kritik mot klubben. Artikeln lästes av så många att den blev femma på listan över mest lästa på Yle Västnylands webb.


Kontio och Ringbom får konstnärspension

$
0
0

Tonsättaren Matti Kontio från Ingå har beviljats konstnärspension. Också grundaren till Hangö teaterträff, illustratören Antonia Ringbom, får konstnärspension.

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat 59 nya konstnärspensioner. 492 konstnärer ansökte om pension i år.

Konstnärspensionen betalas ut på livstid. 1056 konstnärer fick konstnärspension i slutet av år 2013.

Tennisveckan i Ekenäs började

$
0
0

Vädret var det enda frågetecknet då Ekenäs tennisvecka (Elmo Wilson Cup) började på måndagsmorgonen (30.6) i Ekenäs. Så säger åtminstone Robert Fredriksson, ordförande för Ekenäs Tennisklubb.

Robert Fredriksson om tennisveckan i Ekenäs

Listen2 min 53 s
Spela upp klipp på Arenan: Robert Fredriksson om tennisveckan i Ekenäs

- Annars känner jag ingen oro, allting är väldigt bra förberett. Vädret är det enda frågetecknet, säger Robert Fredriksson.

Turneringen i Ekenäs är stor, enligt Fredriksson har man sammanlagt 259 starter, det betyder att så många spelare börjar spela en match. Flera spelare deltar ju i flera än en klass, så därför är det aningen svårt att säga exakt hur många spelarna totalt är i turneringen.

- Vi har två nya juniorklasser med i år. Klasserna är för 10-åringar, både för flickor och pojkar och så har vi damernas D-klass som också är ny för i år, berättar Robert Fredriksson.

Ekenäs tennisvecka
Matcher spelas från morgon till kväll på massabanorna. Ekenäs tennisvecka Bild: Yle / Jonas Sundström

Pågår till 7 juli

Matcherna i turneringen spelas på tre massaplaner. Planerna finns i Ekenäs centrum nära i centrumplanen och Bryggerigården.

- Om det regnar kan matchprogrammet gröta ihop sig en hel del om vi är tvungna att spela i hallen, säger Fredriksson.

Turneringen i Ekenäs pågår fram till måndagen den 7.7 då matcherna ska vara slutspelade.

- Efter vår turnering börjar tennisveckan i Hangö. Ganska många spelare fortsätter från Ekenäs till Hangö för att spela tennis där, säger Robert Fredriksson.

Vemodigt när Henelius stängde

$
0
0

Det var inte vilken matbutik som helst som höll öppet för sista gången idag. Den lilla K-affären Henelius har berört Karisborna så mycket att tiotals blombuketter samsas i fönstren och tårar på både kunder och personal har flödat de senaste veckorna "så de nästan tagit slut". En 64-årig köpmannakarriär är nu också slut för Inge-May Henelius.

85-åriga Inge-May Henelius skär upp kött för en av de sista gångerna i butiken. Vad tänker du just nu?

- Det är trist, jag skulle bara vilja sätta mig ner och gråta, säger en tårögd Inge-May. Jag vill helst krypa undan allt ihop, jag är inte den som tycker om ståhej.

Många tårar då Henelius stängde

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Många tårar då Henelius stängde

Varm atmosfär

Men butiken har fått mycket uppmärksamhet de senaste veckorna. Kundernas, Karisbornas och mediernas intresse har varit stort, blombuketterna avlöser varandra som i en blombutik, hälsningarna och korten är många.

Teckning i K-affären Henelius.
Teckning i K-affären Henelius. Bild: Yle/Tove Virta

"Man har känt en god och varm atmosfär då man stigit in i er butik. Ni har alla brunnit för ert jobb, ni har varit kunniga och villiga att betjäna. En vänskap som fordrar så lite men ger så mycket har med åren byggts upp. Tack för många givande samtal i både medgång och motgång" står det på ett kort.

Många kunder håller med om att personalen har bjudit på en ovanligt stor dos medmänsklighet och värme i något som fortfarande har känts som en bybutik. En av dem har just hämtat in en blomma.

- Det här är sorgligt, det är med tårar i ögonen jag är här. Jag jobbade här 1986-1987 på helger och kvällar, säger en kund som är så rörd att hon har gåshud. Jag har handlat här sedan jag var tre år och trots att jag flyttade hemifrån så fortsatte jag handla här. Det är ledsamt. Men de är värda sina pensionsdagar.

Anne Lindgren på Heneliusbutiken i Karis.
Anne Lindgren har jobbat på butiken i nästan 50 år. Anne Lindgren på Heneliusbutiken i Karis. Bild: Yle/Tove Virta

Anne Lindgren har jobbat på Henelius i nästan 50 år och varit Inge-Mays högra hand. Har det varit många tårar den sista dagen?

- Jo, och förra veckan, och veckan före det. Snart finns det inte flera.

Inget lätt beslut att fatta

Inge-May Henelius har varit K-kedjans näst äldsta köpman och den äldsta i södra Finland. I den fastighet butiken nu verkar har den funnits sedan början av 1950-talet. Hon fattade beslutet att stänga på julafton. Dels är personalen själv i pensionsåldern och dels gjorde byråkratin och reglerna sig påminda genom att städskåpet och golvet borde ha förnyats för att butiken skulle ha kunnat fortsätta.

Blombuketter och en orkidé.
Henelius har fått ta emot massor av blommor. Blombuketter och en orkidé. Bild: Yle/Tove Virta

- Inte var det lätt att ta ett sådant beslut, säger Inge-May.

Hon önskar att hon har möjlighet att göra en resa då allt lugnat ner sig.

- Till Wien eller Amsterdam, säger Inge-May. Jag tycker om de städerna. Man kan sitta ute på cafeérna och äta gott, titta på folk.

De kommande dagarna ska allt stängas, släckas och avslutas, vätskorna ska tas ur maskinerna. Efter stängningen får Inge-May sova längre och också sova hela nätter. Nu har hon stigit upp klockan sju, men också tagit emot varor varje natt klockan halv tre.

- Då har det kommit torra varor, kött och korv. De måste fås in i skåpet genast, inte kan de stå ute.

Närbutiken blir allt viktigare igen

Inge-May Henelius blir uppvaktad av Timo Huurtola från Kesko.
Keskos Timo Huurtola tar avsked av Inge-May Henelius. Inge-May Henelius blir uppvaktad av Timo Huurtola från Kesko. Bild: Yle/Tove Virta

En av dem som den sista dagen kommit för att avtacka butiken är Keskos regiondirektör Timo Huurtola.
- Det är vemodiga stämningar. Det ser ut som om närbutiken håller på att få tillbaka sin roll i samhället. Då är det extra sorgligt och synd att en sådan här välfungerande butik försvinner. Styrkan i närbutiken är att den är nära och personalen har en helt annan roll. Man kommer till den och delar med sig av både glädje och sorg, säger Huurtola.
Han lyfter också fram värdet i att hon fortsatte ensam som företagare trots att hennes man dog redan år 1967.

- Du gav ändå inte upp, precis som det hör företagandet till, säger Huurtola.

I och med att butiken stänger, finns det inte längre någon kvartersbutik i Karis, vilket Huurtola ser att skapar ett stort tomrum.

23.5.2014 En era i Karis tar slut när Henelius stänger butiken

Sjundeå IF bryr sig om handbollsspelarna

$
0
0

Medan BK-46 drabbas av spelarflykt och flyttar ner till division ett, gör Sjundeå IF sin bästa säsong någonsin, om man räknar med juniorer, damer och herrar. Vi frågar: Vad gör Sjundeå rätt?

Frey Karlsson är tidigare mångårig ordförande för SIF och fortfarande engagerad i föreningen. Han säger att man i föreningen alltid har vinnlagt sig om kontakten mellan spelarna och klubbledningen.
Karlsson berättar om hur man på hans tid bjöd hem utländska förstärkningsspelare och till exempel på föreningens självständighetsfester var herrlaget alltid bjudet med fruar och flickvänner.

Frey Karlsson utanför bollhallen i Sjundeå
Frey Karlsson. Frey Karlsson utanför bollhallen i Sjundeå

- Det är ändå alltid spelarna som är det material vi har. De kan vara lite bortskämda, men vi ska komma ihåg att de gör stora uppoffringar också. Det är träningar flera gånger i veckan, och handboll är en hård sport. Om sedan inte de små sakerna fungerar så börjar missnöjet växa, säger han.

Visa uppskattning

Vad gör Sjundeå IF så det blir rätt? Del 1

Listen3 min 47 s
Spela upp klipp på Arenan: Vad gör Sjundeå IF så det blir rätt? Del 1

Vad gör Sjundeå IF så det blir rätt? Del 2

Listen4 min 7 s
Spela upp klipp på Arenan: Vad gör Sjundeå IF så det blir rätt? Del 2

Ett annat sätt att visa uppskattning är att betala reseersättning rättvist åt spelarna. Om spelare behandlas olika, väcker det avundsjuka, säger Karlsson.

- Med ett par undantag har inga föreningar möjligheter att betala ut några större ersättningar, det handlar nog mest bara om att täcka kostnaderna. Men om en förening kan erbjuda ersättningar och dessutom speltid och uppskattning, då händer det lättare än förr att spelare går. Det är trivseln i ett lag som avgör, inte orten.

Karlsson berättar att man inom SIF tidigt började ta in spelare utifrån. Sjundeå är en liten ort, och de egna spelarna räckte helt enkelt inte till. Inom BK har man däremot i alla tider förlitat sig nästan enbart på egna spelare. Karlsson tror att man även i Karis får börja tänka om.

Personbyten behövs

Marcus Sjöstedt var i många år en av stöttepelarna i SIF:s herrlag. I dag fortsätter han som tränare. Han är nöjd att klubben förstått att förnya sig.

- Vi har haft en ganska bra rotation, och fått nytt folk på många poster. Jag tror att det är viktigt för hela föreningen och bidrar till att hålla spelarna kvar.

Marcus Sjöstedt, SIF
Marcus Sjöstedt. Marcus Sjöstedt, SIF Bild: YLE/ Bubi Asplund

Tränarfrågan och förtroendet för tränaren ser Sjöstedt som före detta spelare som mycket viktig.

- Det hör nog till de viktigaste sakerna för en klubb att se efter. Vi har så lite av både spelare och tränare i Finland att man inte har råd att tappa dem på grund av förtroendebrist.

Medaljer inte viktigast

Senast Sjundeå IF vann FM-guld var 2005. Året därpå var det BK-46 som tog hem segern. Sedan dess har Sjundeås herrar tagit fyra bronsmedaljer, BK en. Vilken betydelse har de idrottsliga framgångarna för sammanhållningen i ett lag?

- Visst är det trevligt med framgångar, men det betyder inte att alla klubbar måste sikta på guld. För SIF har det gällt att nå slutspelen och semifinalerna. Då lyckas vi också locka juniorer till matcherna och de sporras förhoppningsvis vidare, då de ser och hör hur det går till i slutspelsmatcherna, säger Marcus Sjöstedt.

Sjöstedt påminner om juniorarbetets betydelse. Man ska inte riskera hela klubbens ekonomi för att herrlaget ska nå medalj, då lider juniorerna, säger han.

Knäppen får ny ägare

$
0
0

Restaurang Knäppen i Karis byter troligtvis ägare i höst. Aktiebolaget Westsson som äger Knäppen har fått ett anbud av Socres Ab.

För att Socres ska kunna ta över måste Raseborgs stad göra ett avtal med Westsson gällande tomten för 20 år framåt och med samma villkor som tidigare.

Samhällstekniska nämnden har fattat beslut att förlänga avtalet med Westsson Ab till år 2034. Förlängningen av avtalet gäller endast om verksamheten säljs till Socres.

Avtalsförlängningen ska undertecknas senast den 21 oktober i år annars förfaller ärendet.

Övergången av verksamheten är tänkt till den första september i höst.

Innan en eventuell försäljning måste Raseborgs stad godkänna det, eftersom staden äger tomten där restaurangen finns.

Tre år, tre språk och tretton låtar

$
0
0

Raaseposse är musikprojektet som för samman musiktalanger i Raseborg. Efter tre års hårt slit är projektet äntligen klart.

Raaseposse

  • Ett musikprojekt som nitton personer med någon koppling till Raseborg har varit delaktiga i.
  • Slutresultatet blev ett mixtape med tretton låtar på språken engelska, svenska och finska.
  • Medlemmar: Melinda "Dizi" Lönnberg, Oskar "Osq" Fagerström, Theo "Fel" Sandström, Thomas Ingman, Johan "Qruu" Kvarnström, Veera Syrén, Anton "Andy" Lönnberg, Aarne Syrén, Jürgen Ross, Hertta Syrén, Olli-Pekka Hautala, Joakim Stolpe, Otto Metsämäki, Tapio Kantele, Tuukka Ryhänen, Sara Halme, "Lill Fill Beatbox" och Fedor Chuppin.

Tre år, tre språk och tretton låtar senare är projektet Raaseposse färdigt. Trots att saker inte alltid har gått som på räls är det ingen tvekan om att det är ett glatt gäng jag möter på Club 18 vid Karis tågstation dagen före deras releasefest. På plats är projektledare Melinda "Dizi" Lönnberg, rappare och vokalist Oskar "Osq" Fagerström, gitarrist och vokalist Jürgen Ross och basist Aarne Syrén. I Raaseposse-projektet har hela nitton personer medverkat på ett sätt eller annat. Den siffran berättar att det inte kan ha varit lätt att få alla samlade.

- Allt som allt har väl vi alla träffats och övat ungefär två, tre gånger. Men tack vare internet går det bra ändå, fastän folk bor på olika ställen, säger Melinda.

Delade åsikter är också ett faktum med ett gäng på nitton personer. Under den tre år långa perioden har gruppen bråkat en hel del, men till slut har de alltid lyckats komma fram till ett gemensamt beslut.

- Det är ett stort projekt med stora personligheter, säger Oskar och skrattar. Det slutar oftast med att någon säger "nå vi röstar då"!

Kräk och rasklan

Bästa sommarlåtarna

  • Melinda:
  • Oskar:
  • Jürgen:
  • Aarne:

Förslagen tas oftast upp på deras gemensamma Facebookchatt och därifrån tar diskussionen fart. Efter att alla har eldat upp sig på chatten slutar det oftast i just röstning. En sak som gruppen har debatterat och slutligen röstat om är projektets namn. Det har funnits många alternativa namn till Raaseposse.

- Det var en sen kväll och vi fundera vad vi skulle hitta på för namn till vårt projekt. Vi ville ha ett namn som anknyter till Raseborg, och då kom vi på namnet "Ras Clan", och med engelskt uttal var det ju jättetufft! Men nästa dag när jag vaknade slog det mig att namnet inte är riktigt lika tufft med svenskt uttal. "Ras Klan". Så vi fick fundera vidare, skrattar Melinda.

Ett annat alternativ var Kräk, som var en kombination mellan Karis och Ekenäs. Men hur blev namnet slutligen Raaseposse?

- Raaseposse var från första början vårt projektnamn och på något sätt fastnade det. Till och med shakki på stan börja tala om Raaseposse, och gör det ännu också, så sen var det svårt att byta, förklarar Jürgen Ross.

Raseborg den gemensamma faktorn

Fastän några av Raaseposse-medlemmarna numera är bosatta annanstans så har alla någon sorts koppling till Raseborg. Antingen har de växt upp där eller så har det flyttat till kommunen senare i livet. Gruppen har även låtar där alla medlemmar medverkar på. Den första låten de gjorde tillsammans är en av dem. Där kan man även höra alla tre språken, engelska, finska och svenska. Det gjorde den även svår att få klar, då alla olika språk måste mixas på olika sätt.

Efter tre år av blod, svett och tårar är projektet nu äntligen klart. Men fanns det gånger då gruppen trodde att det inte skulle bli något av det?

- Jo! svarar Oskar genast.

Då kontrar Melinda med att bestämt säga:

- Nej! Jag är så jäkla envis så jag har aldrig tvivlat på det här.

Soloprojekt till näst

Men hur framtiden ser ut för gruppen är oklart. Om Raaseposse kommer producera mera har de ännu inte hunnit diskutera - eller rösta - om. Däremot tycks några av medlemmarna ha tankar på en solokarriär.

- Efter det här känns det som om ett soloprojekt skulle vara hur lätt som helst, säger Oskar. Det är något jag har tänkt påbörja efter det här i alla fall.

Melinda har också tänkt i samma banor. Men lite svårt att slita sig från varandra tycks de ändå ha.

- Men jag lånar dig nog gärna sen Osq!

Klicka in dig här och du får ta del av Raaseposses fantastiska slutresultat. Du kan även se dem live på Karisnatten den 25.7. Om du inte kan vänta tills dess bjuder vi här på ett klipp där fyra av nitton Raasepossare gör sin egen version av Jag Vill Vara Din Margareta.

Visko Teepak måste lukta mindre

$
0
0

Korvskinnstillverkaren Visko Teepak i Hangö måste i framtiden ha bättre koll på sina luktproblem. Det förutsätter de statliga miljömyndigheterna i Viskos uppdaterade miljötillstånd.

Fabriken måste rena luktande svavelföreningar effektivare än hittills. Till slutet av 2015 får Visko släppa ut högst 650 milligram per kubikmeter och efter det högst 550 milligram per kubikmeter reducerade luktande svavelföreningar.

Reningsanläggningen måste bli effektivare eller så bör företaget se till att utsläppsgasen blandas och sprids effektivare. Det här kan ske bland annat genom att bygga en högre skorsten.

Hur mycket får det lukta?

Regionförvaltningsverket ger exakta siffror för hur mycket det får lukta. Det heter att lukten från 2016 framåt under 99 procent av tiden måste hållas under tre luktenheter per kubikmeter luft.

En luktenhet antyder hur många gånger en luktande gas måste spädas ut tills över hälften av en luktpanel inte längre upptäcker den.

Visko måste också före utgången av 2016 kartlägga och tydligt kunna visa hur lukten sprids. Om gränsvärdena överskrids, måste Visko komma med en plan över hur de tänker uppnå kraven som gäller luktolägenheterna.

Vatten till stadens reningsverk

Visko har tidigare renat sina egna avloppsvatten och sedan lett ut dem i havet. Men fabriken leder nu sitt avloppsvatten till Hangö stads reningsverk. Men Visko måste delta i samvattenkontrollen i tre års tid efter det att avloppsvattnen har börjat ledas till stadens reningsverk.

Miljötillstånden ses över med jämna mellanrum för att de ska fylla kraven i lagar som också ändras.


Inbrott i Backgränd och Leksvall

$
0
0

Polisen rapporterar om två inbrott i Raseborg. En fritidsfastighet i Backgränd i Karis och stenkrossen i Leksvall i Ekenäs har haft besök av inbrottstjuvar.

Inbrottet i fritidsfastigheten i Backgränd ägde rum mellan 15.6 och 28.6. Inbrottstjuven eller inbrottstjuvarna stal verktyg.

Från stenkrossen i Leksvall stals pengar och verktyg. Dessutom skadades egendom. Inbrottet skedde mellan 27.6 och 30.6.

Polisen vill gärna ha tips från allmänheten. Om du vet någonting om inbrotten kan du ringa Raseborgspolisen på 029 5436250.

"Karisborna har rätt dialekt"

$
0
0

Varför uttalar en del västnylänningar ordet tala så att båda vokalerna är korta? Vår dialektexpert numer två i serien av västnyländska dialekter, Lars Malmberg från Ingå, säger att Karisborna har rätt historiskt sett då de använder korta vokaler.

Skillnaderna handlar om de korta eller långa vokalerna. Exempelvis det korta a:et i början av ordet Fagervik. I Ingå säger man "Faaagerviiik" och i Karis meed både kort a och kort e "Fagerviiik". Samma med städa, tala, äta... Ingåborna använder en lång vokal i början, Karisborna kort.

Uttal: Ordet städa med lång första vokal - Helsingforsdialekt

Listen1 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Uttal: Ordet städa med lång första vokal - Helsingforsdialekt

- Jag misstänker att det är ett herrskapsuttryck i Ingå, kanske från Fagervik herrgård. Ingåuttalet kan vara ett inflytande från högspråket.

Uttal: Ordet städa med kort första vokal - Karisdialekt

Listen1 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Uttal: Ordet städa med kort första vokal - Karisdialekt

- Men historiskt sett så har Karisborna rätt då de använder den första stavelsen kort. En del västnylänningar har ändå skämts för sitt uttal av korta vokaler i början av och också en extra betoning på sista a:et, säger Malmberg.

Man tror att den här accenten kom i början av vikingatiden. Vid vikingatidens slut och början av medeltiden hade alla ord den här accenten, orden hade då också en extra höjning på den andra stavelsen.

- Och den första stavelsen var inte förlängd såsom i Helsingforssvenskan, den var som i Västnyland. Vi talar en medeltida svenska, helt enkelt, säger Malmberg.

Helsingforssvenskan däremot har en stark betoning på första a:et och den ser Malmberg att är i minoritet.

- Om vi har 9 miljoner människor som har den korta betoningen runt om i Norden och 35 000 som har den långa så kan vi inte säga att Helsingforsiskan ska vara en norm.

Accenten håller ändå på att försvinna exempelvis i Ingåtrakten trots att den ännu finns kvar i gamla Ingåbors språkmedvetande.

- Men den är stigmatiserad, den är inte bra. Jag har ändå alltid sett Snappertuna som den här accentens kärnområde. Ingå till exempel är lite för nära Helsingfors.

Men det västnyländska ordet dabbig, varför använder en del dabbiger och andra dabboger?

Varför säger en del dabboger och andra dabbiger?

Listen4 min 3 s
Spela upp klipp på Arenan: Varför säger en del dabboger och andra dabbiger?

- Og är den gamla svenska ändelsen. Ig är en tysk ändelse som kommit in i svenskan i slutet av medeltiden.

Dialekter kan också kallas småspåk, de har utvecklats parallellt ur fornnordiskan. Men Västnyland har en dialekt som ingen riktigt beskrivit.

- Inställningen har ganska länge varit att det är skamligt att prata dialekt. Jag tror att den har ändrat under det senaste decenniet. Men nu har jag ännu hört kommentarer. Vi frågade om vi fick komma in i en skola och berätta om språk och dialekter för eleverna. Nejnej, inte hade de tid med sådant, de skulle lära sig svenska och med svenska menades högspråket. Attityden har varit och är fortfarande lite negativ, säger Lars Malmberg.

Sisu fick rysk beställning

$
0
0

Lastbilstillverkaren Sisu Auto från Karis har fått en ny beställning av det ryska tävlingsstallet Kamaz Master. Det är frågan om två offroad lastbilar som används i ökenrallytävlingar.

Sisu Auto levererade i början av året en servicebil till samma tävlingsstall. De nya off-road lastbilarna ska levereras i slutet av det här året.

– Vi är stolta över det förtroende som Kamaz Master visar för Sisus lastbilar, säger Sisu Autos vice vd Jyri Ahonen i ett pressmeddelande.

Kamaz Master deltar bland annat i ökenrally i Sydamerika och i ett ryskt rally.

Förlust för EIF/Akademi mot SAPA

$
0
0

EIF/Akademi från Ekenäs förlorade mot SAPA i Tali i Helsingfors på tisdagskvällen. Matchen ingår i herrarnas division 3 i fotboll.

Matchen slutade 4-1 (1-1).

EIF-managern Peter Haglund säger att den blöta och hala planen inte var bra för Ekenäslaget. De fysiskt starkare Helsingforsarna kunde vinna närkamper.

- Det blev aldrig någon riktig match, fast vi nog hängde med fram till den sista kvarten, sade Haglund.

Hemmalaget SAPA gjorde sina tre sista mål under matchens sista femton spelminuter. Ekenäslagets mål kom på en hörna som Simon Eklund slog. Benjamin Källman nickade in kvitteringsmålet då ungefär en halv timme var spelad.

EIF/Akademi har spelat tio matcher och vunnit tre av dem. Ekenäslaget ligger på en åttonde plats i serietabellen. Det här var SAPA:s andra seger på tio matcher. Laget ligger sist i tabellen.

Den tjugonde juli möter EIF/Akademi serieledaren Ekenäs Sport Club på centrumplan i Ekenäs.

EIF/Akademi: Lucas Lönnqvist; Anton Artzén (88 min Nizar Othman), William Lindqvist, Dennis Lindroos, Rico Selenius; Christoffer Lindholm (v), Jonathan Törnroos, Daniel Haglund (46 min Matias Wikholm), Simon Eklund; Benjamin Källman, Lo Hägerfelt.

ESC vägrar förlora i fotbollstrean

$
0
0

Serienykomlingen Ekenäs Sport Club har nu spelat tio matcher i herrarnas fotbollstrea utan att förlora. På tisdagskvällen spelade ESC oavgjort mot PK-35/VJS i Helsingfors.

Matchen som spelades i Kvarnbäcken slutade 0-0.

ESC tvingades spela ungefär en timme med en man färre på plan, då Arber Istrefi blev utvisad då en halv timme var spelad. ESC-tränaren Daniel Westerlund var inte nöjd med Isterfis beteende.

- Han (Istrefi) fick en varning då han klagade över ett domslut och efter varningen använde han väldigt grovt språk mot den kvinnliga domaren i matchen. Han blev helt riktigt utvisad med ett direkt rött kort, sade Westerlund.

Istrefi blev redan andra gången den här säsongen utvisad på grund av dåligt beteende på planen.

Kunde ha vunnit matchen

Westerlund konstaterade att ESC mycket väl kunde ha vunnit matchen om man hade fått spela hela matchen med fullt manskap.

- Egentligen skapade ingetdera laget särskilt många mållägen. Den första 20-25 minuterna löpte vårt spel riktigt bra, men efter Istrefis utvisning kunde vi inte skapa så mycket framåt, sade Westerlund.

ESC-tränaren berömde hela backlinjen och speciellt mittbacken Jonas Sjöblom.

- Vår målvakt Robin Mattsson gjorde också en riktigt bra match, sade Westerlund.

ESC fortsätter i tabelltoppen och möter EIF/Akademi i sin följande match. Lokalderbyt spelas på centrumplan i Ekenäs den 20.7.

ESC: Robin Mattsson; Andreas Puno, Jonas Sjöblom, Nico Selenius, Oscar Wikström; Edgar Zanin, Arber Istrefi (v) (utv), Patrik Lindström (88 min Mats Rosenblad), Visar Tahiri; Timo Brotkin, Henri Hallgren (75 min Raoul Lindberg).

Viewing all 29831 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>