Kyrkoherde Torsten Sandell en paus från Ingå församling och reser till Turkiet för att jobba vid Istanbuls Lutherska kyrka tillsammans med sin fru Tua. Vad som händer efter det vet han inte ännu.
Ännu är det rätt oklart hur arbetet i Istanbul kommer att se ut, men för Torsten Sandell är det ändå rätt odramatiskt att börja jobba i Istanbul i stället för i Ingå.
- Inte är det så stor skillnad från att komma till en ny församling i Finland, man vet inte så mycket på förhand. Jag visste inte mycket om Ingå heller före jag kom hit, säger han.Vy över IstanbulVy från IstanbulTorsten Sandell
För honom har det varit fint att få bli en egen person i Ingå - han är helt enkelt Torsten för många Ingåbor.
Besvärlig konflikt
Torsten Sandell har varit kyrkoherde i Ingå i knappa sex år och den tiden har också präglats av konflikter inom församlingen. En del av de anställda har upplevt sig orättvist och osakligt behandlade av kyrkoherden och saken togs upp i media för ett och ett halvt år sedan.
En arbetslagskonsult blev efter det inkopplad och har jobbat med de församlingsanställda fram till i höstas. Enligt Sandell har stämningen blivit bättre. Men konflikten har också satt sina spår, säger han.
- Naturligtvis var det en besvärlig sak att inse att våra arbetskulturer inte passade ihop. Och visst inser jag också att jag har mina brister.
Enligt Sandell är konflikten inte en orsak till att han nu tar tjänsteledigt från Ingå församling. Det handlar snarare om att han tycker att sex år på en arbetsplats är en lämplig längd för honom.
- Annars finns det risk att jag kör fast i samma hjulspår.
Hopp ut i det okända
Den elfte mars går flyttlasset till Istanbul i Turkiet där makarna Sandell ska jobba för Istanbuls Lutherska kyrka. De har besökt stället alldeles kort två gånger tidigare, men hur vardagen kommer att se ut och hur allt fungerar på plats och ställe är ännu rätt okänt för dem. Hagia Sofia i Istanbulhagia Sofia i IstanbulTorsten Sandell
Samtidigt är det här en sak som de båda har velat göra sedan ungdomen, säger Tua Sandell.
- Först gäller det att lära sig språket. Hela idén med vår vistelse där är ju att komma i kontakt med mänskorna, säger hon.
Kristna agerar på muslimernas villkor
Istanbuls Lutherska kyrka har tre församlingar på tre orter och församlingsmedlemmarnas antal är bara runt 200. Men eftersom det är ett stort steg att bli kristen i en muslimsk värld är det enligt Torsten Sandell betydligt flera som är intresserade av verksamheten, utan att höra till församlingen.
De kristna är en väldigt liten minoritet i Turkiet och de kristna samfunden kontrolleras rätt hårt staten. Det betyder att man som kristen är tvungen att agera på muslimernas villkor, säger Sandell.
- Det innebär att det inte är lika fritt som i Finland. Vi kan inte gå ut på gatan och välkomna mänskor till gudstjänst, utan vi måste vara väldigt lågmälda.
Hans hustru påpekar att det värsta som kan hända dem som utlänningar är att de kastas ut från landet och får inreseförbud.
- Men en turk som är kristen kan till exempel ha svårt att få jobb, säger hon.
Torsten Sandell ska bland annat vara med om att bygga upp en prästutbildning i kyrkan i Istanbul och kommer också att försöka inleda religionsdialoger med imamer som är intresserade att möta kristna teologer.
Framtiden oviss
Vad som händer efter tiden i Istanbul kan han inte säga ännu.
- En tjänstledighet betyder ju att det är meningen att man ska komma tillbaka till sin arbetsplats, men det ligger så långt fram i tiden så jag vet inte vad jag kommer att göra då tjänstledigheten tar slut, säger han.