Finlands havsvind är intresserade av det statliga demonstrationsstöd som det ska vara möjligt att ansöka om inom kort. Företaget väntar ändå på kriterierna som redan borde ha blvit offentliga, men som av någon orsak dröjer.
- Kriterierna avgör sedan hur intresserade vi är, säger vd Sami Kuitunen.
20 miljoner euro delta ut till troligtvis ett projekt och för tillfället finns ett knappt tiotal potentiella företag som kan vara intresserade av pengarna. Hela projektet beräknas ändå kosta flera hundra miljoner.
Nej till havsvindparken
Raseborg och Ingå har sagt nej till havsvindparken. Projektet handlar om 60 vindmöllor långt ut i havet utanför Barösund på ett 5 gånger 20 kilometer stort område. Möllorna skulle bli cirka 100 meter höga. Till närmaste bebodda stuga blir det över tre kilometer.
- På andra områden i Finland har vindkraftprojekt gått till planläggning, säger Kuitunen. Men i Ingå har det här blivit en kommunalpolitisk tröskel.
Måste kommunerna planlägga?
Men Finlands Havsvind tolkar lagen så att kommunerna måste planlägga, eftersom området i havet utanför Raseborg och Ingå är lämpligt för vindkraft enligt landkapsplanen. Finlands havsvind förde ärendet vidare till miljöministeriet och det här avgörandet borde ha kommit, men också det har skjutits på och beslutet kommer tidigast i augusti, troligvis senare. Ansökningstiden för att få delta i demonstrationsprojektet går ut i slutet av september.
Hur viktigt är då miljöministeriets avgörande för Finlands havsvind?
- Det skulle ge en ny möjlighet att börja med planläggningen. Eftersom projektet redan är godkänt i landskapsplanen så ska det också vara möjligt att gynna det på kommunal nivå.
Förutom att kommunerna ska säga sitt så finns det en tredje part inblandad i havsvindparken - det är Forststyrelsen som administrerar vattenområdena. Men med dem har Finlands havsvind gjort upp ett hyresavtal.
Problem med Försvarsmakten
Försvarsmakten har varit skeptiska till Raseborgs- och Ingås havsvindpark av militärstrategiska skäl. Men problemen med försvarsmakten torde gå att lösa.
Försvarsmakten har tillsammans med vindkraftföretagen gemensamt fått till stånd en motion om ekonomisk kompensation, den klubbades också nyligen igenom i riksdagen. Det betyder att att vindkraftföretagen ska betala en viss summa per vindkraftverk åt staten så att försvarsmakten kan skaffa den utrustning som behövs för att allt ska fungera, såsom en ny radar. På det här sättet är ordnar sig försvarsmaktens problem med vindkraft.
Östersjön betraktas som en av de bästa områdena i Europa för vindkraft. Den största utmaningen här är ändå vintern. Områden med packis är de svåraste, men det finns en lång erfaranhet av hur man till exempel ska hantera sjömärken, dessutom utvecklas tekniken hela tiden.
- Jag tror det går att lösa, säger Sami Kuitunen.
Ur arkivet:
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/06/24/nytt-forsok-vindkraftspark-utanfor-inga-och-raseborg
http://svenska.yle.fi/artikel/2012/12/14/finlands-havsvind-raseborg-och-inga-borde-tvingas-planlagga-vindkraft