Quantcast
Channel: Västnyland - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 29911 articles
Browse latest View live

Seger och oavgjort för HaHy-damer

$
0
0

Hangöföreningen Hangon Hyrskyts damlag spelade två matcher i innebandyns division 2 på lördagen. Saldot blev en seger och en förlust.

Matcherna som spelades i Hagnäs i Helsingfors slutade 5-5 mot KD från Esbo och 3-2 mot AC Haki från Vanda.

Mot KD blev periodsiffrorna 3-1, 0-1 och 2-3.

HaHys poängplockare: Paula Huikko 1+3, Hanna Lupala 2+0, Oona Rantala 1+0, Ida Sandberg 1+0, Catrine Nordström 0+1.

Mot AC Haki var periodsiffrorna 2-2, 0-0 och 1-0.

HaHys poäng: Paula Huikko 2+1, Oona Rantala 0+2, Hanna Lupala 1+0.

Söndagen den tredje mars spelas den sista turneringen. HaHy möter FB Falcons och Rangers. HaHy är tvåa i serietabellen och har mycket goda chanser att nå kvalspel till division 1.


ESC vann stort i Uleåborg

$
0
0

Ekenäs Sport Club tog en viktig seger i futsalligan på lördagskvällen. ESC besegrade Tervarit i Uleåborg.

Slutsiffrorna blev hela 7-1 till ESC. I paus ledde Ekenäslaget 2-0.

Enligt ESC:s manager Peter Lindholm var hans lag supertaggat inför matchen.

- Pojkarna hade helt klart bestämt sig att det ska komma belöning efter en så här lång resa, sade Lindholm efter matchen.

Övernattning i Vasa

ESC startade norrut från Ekenäs redan på fredagen och övernattade i Vasa. Därifrån kom laget på lördagseftermiddagen till Uleåborg.

Lindholm säger att matchen nog var jämn, men att ESC kanske var vassare hela tiden.

- Våra sista fyra mål kom ju under de tre sista minuterna. Tre av målen gjorde vi i tom bur, då Tervarit försökte spela med fem utespelare, sade Lindholm.

Ekström fick tre stjärnor

Den här gången fick det gästande lagets spelare alla tre Veikkaus-medaljerna, det vill säga priserna till de tre bästa spelarna i matchen. Zacharias Ekström fick tre stjärnor, Johan Estlander två och målvakten Oscar Forsström en stjärna.

På söndag spelar ESC mot tabelltvåan Sievi Futsal i Sievi. Laget startar mot Sievi, som ligger ungefär 150 kilometer från Uleåborg söderut, på morgonen. Matchen börjar klockan 15.

- Vårt mål var att få fyra seriepoäng från den här resan och nu har vi redan tre av dem. Men, visst går vi in för att vinna och det har vi alla chanser till, sade Peter Lindholm.

Med tanke på en plats i slutspelet är allting ännu ovisst för ESC:s del. Segern på lördagen förde laget lite närmare. Men, det krävs ytterligare segrar för ESC och dessutom skall de hårdaste konkurrenterna Tervarit, Mad Max och KylVe tappa poäng. Tre omgångar återstår att spela.

Brotkin avstängd på söndag

ESC:s lagkapten Timo Brotkin är avstängd från söndagens match. Han fick nämligen en varning på lördagen och har sitt varningskonto fullt.

På höstomgången förlorade ESC i Ekenäs med 2-4 mot Sievi.

ESC:s poängplockare mot Tervarit: Zacharias Ekström 2+1, Calle Forsström 1+2, Johan Estlander 2+0, Daniel Westerlund 2+0, Timo Brotkin 0+2, Simon Eklund 0+1.

Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 288.

Guld i lag-FM för Raseborgs Skyttar i luftvapen

$
0
0

Raseborgs Skyttar vann guld i herrarnas allmänna klass med luftgevär. Segern kom på lördagen på 10 meters bana i St. Michels.

I Raseborgs Skyttars lag sköt Robin Stenström (585), Joni Stenström (594) och Anton Aprelev (588). RS:s resultat var 1767 poäng. Tvåa var Esbo Skytteförening med resultatet 1765 och trea Pieksämäen Seudun Ampujat, 1752 poäng.

Sexton lag deltog i herrklassens tävling. På söndag tävlas i luftpistol.

Se alla resultat här

Nytt SFI-rekord av Jonna Berghem

$
0
0

Hangö IK:s Jonna Berghem visade på söndagen att toppformen håller i sig. Hon löpte nämligen nytt SFI-rekord på 200 meter inomhus.

Hennes resultat kom 24,28 i kvalheatet i inomhus-FM i Jyväskylä. Hon vann sitt heat i överlägsen stil. Det gamla SFI-rekordet var från i fjol då Berghem löpte 24,56.

SFI är förkortningen för Svenska Finlands Idrottsförbund.

Snabbare än berghem löpte endast två löpare i kvalheaten. Ella Räsänen var snabbast på tiden 23,84. Hon representerar Tammerforsföreningen Pyrintö. Den näst bästa tiden hade Hanna-Maari Latvala från Jyväskylän Kenttäurheilijat, 23,88. Latvala vann FM-titeln på 60 meter på lördagen.

Nitton år gamla Jonna Berghem löper i finalen som börjar klockan 14.45.

Klar förlust för ESC mot Sievi Futsal

$
0
0

Ekenäs Sport Club förlorade med fyra mål mot Sievi Futsal på söndagen. Matchen som ingår i futsalligan spelades i Sievi.

Slutsiffrorna blev 6-2 (3-1) till hemmalaget.

Sievi Futsal som ligger tvåa i serietabellen hade några riktigt vassa spelare som ESC inte fick bukt på. Trion Joni Pakola, Nikola Erceq och Radik Akhmetkhanov var ett ständigt orosmoment för ESC-försvaret.

Matchen han bli dryga femton minuter gammal innan Ekenäslaget gjorde sitt första mål. Calle Forsström gjorde målet på Johan Estlanders assist. Efter det målet var ställningen 3-1.

Enligt ESC:s lagkapten Timo Brotkin hade hans lag några riktigt bra lägen att göra mål is lutet av halvleken, men den här gången fick man inte bollen i mål.

- Calle Forsström hade två eller tre stolpskott i slutet av första halvleken, men fler mål blev det inte i första halveken, sade Brotkin efter matchen.

Drömstart i andra för Sievi

Sievi Futsal fick en drömstart på andra halvleken. Laget pangade snabbt in två mål och då två minuter av andra halvleken var spelade. Då var ställningen 5-1 och matchen mer eller mindre punkterad.

- Men inte var vi uppgivna, men det blev är ju nog svårt att göra mål mot Sievi. Det är ett bra lag som kommer att kämpa om FM-guldet, sade Brotkin.
Timo Brotkin själv var avstängd från söndagens match på grund av det, att hans varningskonto var fullt. Han sade att det inte är trevligt att stå på sidan och se på en match när lagkamraterna kämpar på.

- Jag var nog så adrenalinfylld, jag skulle vilja delta i spelet, så det är ingen avundsvärd uppgift att följa med från sidan.
ESC:s andra mål kom under senare halvan av andra halvleken och gjordes av Mergim Bushi på Daniel Westerlunds passning.

Tre ESC-spelare varnades

I söndagens match varnades Ekenäslagets Jonas Sjöblom, Calle Forsström och Daniel Westerlund.

På söndag möter ESC TPK i Åbo och lördagen där på är det dags för sista grundseriematchen. Den går mot FC Jazz från Björneborg.

Huruvida ESC når slutspelet eller tvingas kvala är helt skrivet i stjärnorna ännu. Möjligt är också att laget blir nionde i serien och undviker kval.

Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 288.

Nytt FM-guld för Tomas Söderlund

$
0
0

IF Raseborgs Tomas Söderlund knep sitt tredje finländska mästerskap i kula inomhus på söndagen i Jyväskylä. Hangö IK:s Linda Sandblom steg också upp på prispallen i damernas höjd.

Söderlund vann mästerskapet med en marginal på över en meter. Karisbjässens segerresultat var 18,59. Tvåan Henri Pakisjärvi, Kuivasjärven Aura stötte 17,32 och trean Hannu Jalonen från Parkanon Urheilijat 17,27.

Söderlund hade endast två godkända stötar i tävlingen. Segerresultatet kom med den första stöten. Den sista stöten gav resultatet 18,58.

Mästerskapet var Söderlunds tredje på seniornivå inomhus. Utomhus har han vunnit två FM-guld. Hans årsbästa och personliga rekord är 19,12. Det resultatet stötte han för en knapp månad sedan i Helsingfors.

Brons till Sandblom, Berghem fjärde

Hangö IK:s Linda Sandblom klarade 185 i höjd och var trea. Resultatet är nytt personligt rekord.

Segern i tävlingen gick till Kristiinan Urheilijats Eleriin Haas med resultatet 187. Tvåan Laura Rautanen från Vilppulan Veikot hoppade 185.

På damernas 200 meter löpte Hangö IK:s Jonna Berghem på den innersta banan och fick inte upp samma fart som i kvaltävlingen tidigare på dagen. Hennes resultat 24,63 räckte till en fjärde plats. Hon blev 0,05 sekunder från trean Minna Laukka. I kvaltävlingen löpte Berghem nytt SFI-rekord, 24,28.

Medaljtrion i loppet var följande: 1) Hanna-Maari Latvala Jyväskylän Kenttäurheilijat 23,32, 2) Ella Räsänen Tampereen Pyrintö, 3) Minna Laukka Jyväskylän Kenttäurheilijat 24,58.

SIF-damerna förlorade stort mot GrIFK

$
0
0

Sjundeå IF:s handbollsdamer åkte på storstryk i FM-serien på söndagen. Grankulla IFK var bättre med en marginal på femton mål.

Slutresultatet blev hela 17-32 till Grankulla IFK. I paus ledde gästerna 15-9.

Grankullas Johanna Hilli var matchens bästa målskytt. Hon gjorde elva mål. I SIF var Anni Joensuu bästa målskytt med sina sex fullträffar. Linda Olin och Inka Söderström gjorde tre mål var.

Kampen om de två sista slutspelsplatserna går het in i det sista, SIF, KyIF och Atlas ligger nämligen alla på sex poäng och ett av de här lagen blir utanför play off. Kyrkslätt IF har inga fler matcher att spela, men Vandalaget Atlas möter ännu Dicken i Helsingfors på söndag. På lördag spelar SIF på bortaplan mot Helsingforslaget Sparta.

Stryk för LoSB-damer i innebandyettan

$
0
0

Lojoföreningen Lohjan Salibandys innebandydamer förlorade knappt på söndagen i division 1. FT Steelers var bättre i Iittala-hallen i Tavastehus.

Slutsiffrorna blev 3-1 (1-1, 0-0, 2-0).

Lojodamerna fick en bra start i matchen och gick i ledning efter dryga fem och en halv minuters spel. Jade Fräntilä gjorde mål på assist av Julia Eskonen. Fyra minuter senare kvitterade Meri Mäkinen.

Samme Mäkinen missade sin straff mot Lojomålvakten Jenni Sassi i början av tredje perioden. Men, bara en halv minut senare lyckades hemmalagets Iida Hast göra 2-1. Slutsiffrorna 3-1 gjorde Jessica Lindroos med två minuter kvar att spela.

Lördagen den 23 februari möter LoSb-damerna Blue Fox i Nykarleby.


Svensk och finsk skola delar hus i Hangö

$
0
0


De finska och svenska eleverna undervisas tillsammans i praktiska ämnen. Att Lappvik skola och Lappohjan koulu har en formellt obehörig rektor hindrar inte skolarbetet från att fungera. I ungefär fem års tid har de svenska och finska lågstadieeleverna delat skolbyggnad utan större problem.

Rektor Hannu Larinen har inte den formella behörighet som krävs i det svenska språket. Det stör varken skolarbete eller Larinen själv.
- Jag klarar det här jobbet, säger han lakoniskt.
Och visst tycks det vara så. De elever Yle Västnyland talade med i Lappvik skola har inget emot att de finska eleverna vistas i samma skolbyggnad och leker på samma skolgård.
- Det tycker jag är helt okej, säger både Emmi Sundström och Lucas Pimentel.
Emmi går i årskurs fyra, Lucas i årskurs två.

Eleverna Emmi Sundström och Lucas Pimentel.Yle/Bubi Asplund

Engelska på rasterna

Lucas säger att hans finska inte är så bra, så han talar oftast engelska med de finska barnen på gården. Emmi har inga problem med finskan, så för henne är det ingen skillnad med språket.
Emmi säger att hon mycket väl kunde ha något läsämne, till exempel matematik, med finskspråkig undervisning. Lucas däremot tror att han inte skulle få så mycket ut av de matematiklektionerna.

I Lappvikskolornas gemensamma skolhus går emellertid undervisningen i läsämnen alltid på barnens modersmål.
- I praktiska ämnen har vi sammanslagna grupper. Slöjd, gymnastik och bildkonst är sådana ämnen, säger rektor Larinen.

Rektor Hannu Larinen.Yle/Bubi Asplund

Kommunfusion kan rädda skolan

Han konstaterar att det faktum att det inte går så bra i Lappvik och att människor blir utan jobb och flyttar bort, givetvis påverkar skolans elevantal.
- Därför kunde en fusion mellan Hangö och Raseborg betyda flera elever för oss. Vi kunde bli en närskola för barnen Harparskog och Skogby. Det är kortare väg hit än till Ekenäs därifrån, säger Hannu Larinen.

12 + 16 elever

Det här läsåret har Lappvik skola tolv elever, Lappohjan koulu sexton.

Skolan har också tre finskspråkiga och en svenskspråkig föreskoleelev. Lärarna är sammanlagt tre till antalet, två av dem finska.

Också rektor Larinen undervisar. Dessutom frinns ett skolgångsbiträde och en assistent i skolan.

I samma byggnad som skolan är också Lappvik daghem inhyst.

Det stora vårdbygget kan krympa

$
0
0


Det kan hända att den planerade tillbyggnaden vid Västra Nylands sjukhus blir mindre än planerade knappa 11 000 kvadratmeter.

I april i fjol gick samarbetsplanerna mellan Raseborgs stad och Helsingfors ocn Nylands sjukvårdsdistrikt ut på att tillbyggnaden blir närmare 11 000 kvadratmeter stor och kostar betalaren Raseborgs stad 28 miljoner euro plus moms.
- Kort sagt, för att visa hur allt flyter, så kan jag säga att där är stora utredningar på gång i frågan om psykvården, det kan påverka det hela, att det blir mindre det där bygget, säger Karl von Smitten (SFP), ordförande för grundtrygghetsnämnden i Raseborg.

Och, tillägger han, naturligtvis, om man minskar på specialistverksamheten på sjukhuset så blir det ett mindre bygge.
- Så allt flyter för tillfället.

I och med att man inrättade jouravdelningen har man minskat på platserna inom inre medicin och kirurgin på sjukhuset, enligt von Smitten.

Knappast ny offertrunda för Casino

$
0
0

Det blir troligtvis inte aktuellt med en ny offertrunda för Casino i Hangö. Ingen krögare lämnade in anbud för Casino.

Hangö stad försöker nu hitta en ny hyresgäst och krögare genom att direkt kontakta personer som skulle kunna ha möjlighet att driva restaurangen i sommar.

Kanslichef Jukka-Pekka Halme uppger att staden i första hand försöker förhandla med nuvarande krögare som har kontrakt till slutet av april.

Översvämningsskador ersätts inte i källare i Hangö?

$
0
0

Hangö stad planerar slå fast ersättningsregler vid översvämningar.

Frågan gäller i vilka situationer staden ska betala ersättning om vattnet i stadens avloppssystem stiger så mycket att vattnet rinner in i byggnader och orsakar skador.

De allmänna leveransvillkoren innebär i praktiken att källarrum under marknivån är under den så kallade uppdämningshöjden - alltså den höjd som avloppsvattnet får stiga till i avloppssystemet.

Förslaget inför tekniska nämndens möte på tisdag (19.2) är att Hangö inte betalar någon ersättning om skadan har uppstått i lokaliteter under uppdämningshöjden.

Det hör till husägaren att se till att t.ex. källare under marknivån är skyddade, t.ex. med en uppdämningsventil.

Sparplaneringen började på Axxell

$
0
0

Nedskärningsförhandlingarna på utbildningsbolaget Axxell har börjat.
Axxells enhetschefer fick i uppdrag att tillsammans med personalen i snabb takt utreda vilka sparmöjligheter det finns inom varje enhet.

Axxells styrelse beslöt i januari att bolaget måste banta ned sin drift med två miljoner euro.

Styrelseordföranden antydde då att folkhögskolorna i Lovisa och Lappfjärd kan läggas ned.

Samarbetsförhandlingarna väntas ta minst sex veckor.

Axxell samarbetsförhandlar
Axxell klarar inte ekonomin

Edvard Sundman bäst i Scandic Cup

$
0
0

Svartåbördige Edvard Sundman var bäst i skidtävlingen Scandic Cup på söndagen i svenska Ulricehamn. Segern i klassen för 17-18 åringar kom i överlägsen stil.

Loppet som mätte tio kilometer skidades med fri stil. Edvard Sundman slog tvåan Markus Persson med dryga 42 sekunder. Samtidigt skidades också ett motsvarande lopp i åldersklassen 19-20 år. I den klassen skidade endast de två bästa snabbare än Sundman.

Byter till OK Raseborg

Edvard Sundman är också en duktig orienterare och kommer att representera OK Raseborg den här säsongen. Tidigare har han representerat Lojoföreningen Delta som numera har upphört med sin verksamhet.

De flesta av Deltas orienterare gick över till Hiidenkiertäjät i Lojo, men Sundman valde alltså OK Raseborg. Sundman har bland annat ett FM-guld på långdistans i klassen för 15 år gamla pojkar.

Topp fem på Västnylands webb

$
0
0

Vargarna som har etablerat sig i Västnyland har intresserat mest på Yle Nyheter Västnylands webbplats under förra veckan, 11-17 februari. Av besöken på de fem mest lästa artiklarna har nyheten om vargarna haft 32 procent av alla besök. Nyheten om vargarna är också en av de mest kommenterade nyheterna.

Nyheten handlade om att Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet nu bekräftat att en vargflock omfattande fyra vargar har etablerat sig i västra Nyland. För ett år sedan fanns ett vargpar i området och de har uppenbarligen förökat sig. I och med att det finns ett etablerat vargpar som förökar sig kommer det att ses vargar i området kontinuerligt i framtiden. Innan ett vargpar hade etablerat sig gjordes observationer av omkringvandrande vargar i Västnyland.
Vargar har etablerat sig i Västnyland
Vargflocken rör sig i Hangö och Raseborg

Den näst mest lästa nyheten var att pojken som hamnade under isen i Pumpviken i Karis mår bra och fick komma hem från sjukhus. Pojken hamnade under isen efter att han åkt pulka intill Pumpviken och åkte ut på viken där det inte fanns någon is på grund av strömmande vatten.
Slutet gott efter Pumpvikenolyckan

Knipan samlade igen många läsare. Den här gången handlade det om att ingen vill hyra restaurang Knipan i Ekenäs för sommarsäsongen.
Ingen vill ta över Knipan

Också personalpolitiken i Raseborg och Ingå intresserade genom artikeln om Eila Nieminen-Räntilä som var personalchef i Pojo, utvecklingsplanerare i Raseborg och förväntades bli kanslist på landsbygdsförvaltningen i Ingå. Raseborg ansåg att hon aktivt försökte sabotera flytten till Ingå.
Raseborg: Nieminen-Räntilä har saboterat flyttning till Ingå

Penkisen i Hangö var också en läsarmagnet. Den årliga bänkskuddardagen firades med lastbilsutfärd och genom att måla andra elevers ansikten med läppstift.
Penkisdagen: Elever målades med läppstift i Hangö


Årlig Helene-picknick i Ekenäs?

$
0
0

Helene Schjerfbecksällskapet i Ekenäs har fått ny ordförande.
Rektorn vid Västra Nylands folkhögskola i Karis Kerstin Romberg efterträder Peter Heinström på posten.

Övriga styrelsemedlemmar är Susanne Gottberg, Anne Ingman, Birgitta Jernvall-Ingman, Dan Lindholm, Ann-Sofie Storbacka, Anne Syrén, Axel Antas, Kerstin Sevon och Åsa Lönnqvist.

Utställning, minnesmärke, gata

-Sällskapets mål var att göra Ekenäs till Schjerfbecks stad och det har lyckats över förväntan, säger avgående ordföranden Peter Heinström.

Alla tre huvudprojekt har förverkligats i samarbete med staden.
- Schjerfbeck har en egen gata. Ett konstnärligt högklassigt minnesmonument har uppförts. Och staden har en permanent Schjerfbeck-utställning med originalverk av konstnären.

Bakelse, bok, picknick

Också andra satsningnar har gjorts. Det finns nu en Schjerfbeck-bakelse och en bok med lokala berättelser om Schjerfbecks liv i Ekenäs. Boken gavs ut i samarbete med Västnyländska kultursamfundet.

Sällskapet hoppas nu att picknick-festen i Skepparträdgården på konstnärens födelsedag den 10 juli kan bli en tradition.

Raseborgarna får mest sjukhusvård

$
0
0

Ungefär var tredje invånare i HNS medlemskommuner använde under år 2012 specialiserade sjukvårdstjänster som producerades eller organiserades av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Men i de västnyländska kommunerna är siffran betydligt högre.

Användningen av specialiserad sjukvård i relation med invånarantalet varierar kraftigt mellan kommunerna.

Användningen av specialistsjukvård högst i Västnyland

I de västnyländska kommunerna användes mest specialiserad sjukvård under år 2012 i relation till antalet invånare.

Källa:HNS bokslut 2012 Grafik:Sofia Söderlund

Många orsaker bakom höga siffror

Åldersstrukturen i Västnyland är en orsak bakom de höga siffrorna, berättar Vänsterförbundets Harry Yltävä som är medlem i HNS styrelse. En annan orsak är enligt Yltävä det faktum att det i Västnyland finns flera sjukhusplatser jämfört med många andra kommuner.

HarryYltävä (Vf)HarryYltävä (Vf)Yle/Maria Wasström

- Det är alltid så att den orten där sjukhuset ligger använder mera än de kommuner som inte har ett sjukhus. Det är samma fenomen på andra håll i Finland, konstaterar han.

Harry Yltävä konstaterar vidare att behovet av sjukhusvård i Västnyland är större efter att rehabiliteringsavdelningen lades ner i Mjölbolsta för ett år sedan. Detta eftersom sjukhusvistelsen för patienterna förlängs.

Läs tidigare artiklar om nedläggningen av rehabiliteringsavdelningen här:
Rehabilitering i Helsingfors i stället för i Mjölbolsta
Mjölbolsta rehabilitering stänger - sjukhuset tar över?

I Raseborg använde cirka 38,5 procent av invånarna specialiserad sjukvård under år 2012, vilket är den högsta siffran inom hela HNS.

I Hangö används näst mest specialiserad sjukvård: Cirka 37 procent av invånarna vårdades under år 2012.

Lojo kommer på tredje plats med cirka 35 procent.

I Ingå använde drygt 34 procent av invånarna specialiserad sjukvård under fjolåret.

I Sjundeå var siffran cirka 33 procent, vilket var åttonde mest inom HNS. I kommunerna Högfors, Karislojo och Nummi-Pusula användes mera sjukvård än i Sjundeå, mellan drygt 33-34 procent, år 2012. Nummi-Pusula och Karislojo hör sedan 1 januari 2013 till Lojo.

I Helsingfors användes minst sjukvård, där endast lite över 27 procent av invånarna använde specialiserade sjukvårdstjänster i fjol.

Här är snöskulpturerna!

Klottrare åkte fast i Karis

$
0
0

Två unga män misstänks ha klottrat väggarna på en fabriksfastighet i Karis natten mot lördagen.

Ynglingarna, båda födda 1995, sprejmålade vid tvåtiden på natten på den nyrenoverade byggnaden som finns vid Korggårdsvägen 29.
I fastigheten verkar i dag bland annat Raseborgs stads sysselsättningsverkstäder.

Polisen utreder nu om de två unga männen kan kopplas till andra motsvarande fall.

Visa större karta

Stadsbiljetten i Raseborg är populär

$
0
0


Sedan årsskiftet finns en ny slags bussbiljett för Raseborgare som åker mycket inom staden. Stadsbiljetten har visat sig vara populär.

Med stadsbiljetten, som kostar 50 euro för 30 dagar, kan Raseborgarna åka buss hur ofta som helst inom stadens gränser.

Matkahuoltos regionchef Jussi Kinnari berättar att ungefär 220 stadsbiljetter har sålts intill måndagen den 11 februari.
Försäljningen av stadsbiljetten i Raseborg har börjat riktigt bra då jag jämför med hur stadsbiljetterna runtom i Finland brukar gå åt i början, säger Kinnari.

Ungefär 3000 resor

Efter att biljetten har varit till salu i omkring 40 dagar hade passagerarna redan rest ungefär 3000 gånger med stadsbiljetten, alltså ungefär 75 resor per dag, berättar Kinnari.

Informatör Marie Sandberg i Raseborgs stad anser att Matkahuoltos siffror låter bra.
- Jag tycker nog att det låter positivt. Det verkar som om man skulle ha noterat den här saken och man också utnyttjar den här möjligheten nu till att resa och använda stadsbiljetten.

Svårt hitta information om biljetten

En koll fredagen den 8 februari på stadens webbplats visade att det under rubriken "Kollektivtrafik" inte fanns någon information om stadsbiljetten. Det enda som fanns var en informationstext från december under rubriken Aktuellt - men den texten var svår att hitta. Efter att Yle tog kontakt lyftes infon fram på första sidan.

Kan man ändå säga att staden tillräckligt bra har marknadsfört biljetten kring årsskiftet - även om det under de senaste veckorna har varit svårt att hitta information om biljetten på stadens webbplats?

- Det finns ju alltid rum för förbättring. men jag tycker att de här siffrorna åtminstone antyder att stadsbiljetten skulle ha fått ett namn om sig, svarar Sandberg.


Ökade skatteintäkte
r

Raseborgs stad får närmare 8000 euro i ökade kostnader i år i och med den nya biljetten. Men det här kompenseras av att staden räknar med mer skatteintäkter, eftersom skatteavdragen för arbetsresor inom staden blir mindre i och med den billigare biljetten.

Miljön påverkas positivt

Enligt Sandberg har staden inte satt upp någon målsättning om hur många som använder biljetten.
- Som målsättning har vi inte satt någon viss siffra utan huvudsaken är att de som behöver en sådan här stadsbiljett utnyttjar den här möjligheten.

Förutom mer skatteintäkter har stadsbiljetten betydelse för miljön i staden, då fler åker kollektivt, enligt informatör Marie Sandberg.

Alla har inte nytta av stadsbiljetten

Av de nio raseborgare som i Ekenäs svarade på Yle Västnylands frågor om stadsbiljetten hade bara tre personer hört om biljetten. Nästan alla dessa säger att biljetten säkert är bra för dem som behöver den, men själva behöver de inte den.

Filip Hedkrok känner inte till stadsbiljetten. Det är ju ganska bra, säger han när han hör om biljetten.
- Billigt, om man behöver komma fram här i Raseborg. Själv åker Hedkrok ändå inte så pass ofta att det skulle löna sig för honom att skaffa sig en stadsbiljett.

Sonja Engman har inte hört om stadsbiljetten i Raseborg.
- Det är säkert jättebra för dem som använder buss, säger hon spontant.
Henne hjälper stadsbiljetten ändå inte. Det går väldigt sällan bussar från Sköldargård, där hon bor.

Mats Rosenqvist har hört att stadsbiljetten betyder billigare bussresor. Biljetten i sig är en bra sak, enligt Rosenqvist. Men själv är han studerande och kan inte just nu använda biljetten. Stadsbiljetten säljs nämligen inte som en subventionerad skolresebiljett eller till andra stadiets studerande, vilkas studieresor stöds av FPA.

Viewing all 29911 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>