- Det är synd att också skolan ska försvinna från bruket, säger hon. Den är nyrenoverad och har ändamålsenliga utrymmen och det skulle vara dumt att inte utnyttja den.
Att det måste sparas i Raseborg är inte någon nyhet för Tina Sundbäck, men hon befarar att det är de svaga eleverna som får betala priset för att skolorna blir allt större i Raseborg.
- Större klasser blir stökigare och de svagare eleverna får lov att klara sig med samma resurser som alla andra.
Sparbehovet är akut
För att få ekonomin i balans måste skolorna och daghemmen spara närmare 800 000 euro när budgeten för 2014 görs upp höst. Enligt bildningsdirektören Robert Nyman är det här omöjligt att göra utan att stänga en eller flera enheter. Därför vill han att bildningsnämnden noggrant går igenom skol- och dagvårdsnätet på sitt möte på tisdagen så att politikerna kan fatta beslut om saken i början av hösten.
Det som enligt bildningsdirektören bland annat borde utredas är hur mycket det skulle spara om åtta lågstadieskolor blir fyra. På den svenska sidan handlar det om att Billnäs skola i Pojo skulle gå samman med Katarinaskolan i Karis och att Västerby skola går samman med Österby skola i Ekenäs. På finska sidan är det Kirkonkylän koulu i Pojo kyrkby som kunde gå samman med Fiskarin koulu och Klinkbackan koulu i Pojo som skulle bli en del av Kiilan Koulu i Karis centrum.
Stort inte alltid bättre
- Jag tror det är tredje gången. Helst skulle jag önska lugn och ro så jag kunde koncentrera mig på det pedagogiska, säger hon. När det ska sparas tenderar man att göra snabba beslut, men det vi behöver är långsiktighet och kontinuitet.
Hittills har skolan klarat sig undan nedläggning, men nu verkar det enligt Wallenius vara allvarligare än tidigare. Samtidigt är hon lite besviken på stadens linje att skapa allt färre och större skolor.
- Personligen tycker jag att konceptet med mindre skolor är jättebra.