Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 29180 articles
Browse latest View live

Färre lågstadieskolor i Raseborg?

$
0
0

Det finns en risk att allt större skolor i Raseborg ger sämre undervisning. Det befarar Tina Sundbäck, som är ordförande för Hem och skola i Billnäs skola i Pojo - som är en av de åtta lågstadieskolor som nu berörs av sparbehovet inom bildningen i Raseborg.

Tina SundbäckTina SundbäckTina SundbäckYle/Minna Almark
Sundbäck vill inte att Billlnäs skola slås samman med Katarinaskolan i Karis centrum.

- Det är synd att också skolan ska försvinna från bruket, säger hon. Den är nyrenoverad och har ändamålsenliga utrymmen och det skulle vara dumt att inte utnyttja den.

Att det måste sparas i Raseborg är inte någon nyhet för Tina Sundbäck, men hon befarar att det är de svaga eleverna som får betala priset för att skolorna blir allt större i Raseborg.

- Större klasser blir stökigare och de svagare eleverna får lov att klara sig med samma resurser som alla andra.

Sparbehovet är akut

För att få ekonomin i balans måste skolorna och daghemmen spara närmare 800 000 euro när budgeten för 2014 görs upp höst. Enligt bildningsdirektören Robert Nyman är det här omöjligt att göra utan att stänga en eller flera enheter. Därför vill han att bildningsnämnden noggrant går igenom skol- och dagvårdsnätet på sitt möte på tisdagen så att politikerna kan fatta beslut om saken i början av hösten.

Det som enligt bildningsdirektören bland annat borde utredas är hur mycket det skulle spara om åtta lågstadieskolor blir fyra. På den svenska sidan handlar det om att Billnäs skola i Pojo skulle gå samman med Katarinaskolan i Karis och att Västerby skola går samman med Österby skola i Ekenäs. På finska sidan är det Kirkonkylän koulu i Pojo kyrkby som kunde gå samman med Fiskarin koulu och Klinkbackan koulu i Pojo som skulle bli en del av Kiilan Koulu i Karis centrum.

Stort inte alltid bättre

Charlotta WalleniusCharlotta WalleniusCharlotta WalleniusYle/Minna Almark
Charlotta Wallenius har varit rektor i Billnäs skola sedan 2006 och det här är inte första gången hon är med om diskussioner av den här typen.

- Jag tror det är tredje gången. Helst skulle jag önska lugn och ro så jag kunde koncentrera mig på det pedagogiska, säger hon. När det ska sparas tenderar man att göra snabba beslut, men det vi behöver är långsiktighet och kontinuitet.

Hittills har skolan klarat sig undan nedläggning, men nu verkar det enligt Wallenius vara allvarligare än tidigare. Samtidigt är hon lite besviken på stadens linje att skapa allt färre och större skolor.

- Personligen tycker jag att konceptet med mindre skolor är jättebra.


BK-damerna vill äntligen vinna FM-guld

$
0
0

Bollklubben-46 från Karis är en av landets mest framgångsrika handbollsföreningar och hoppas nu äntligen vinna FM-guld under ledning av sin nya tränare Gustaf ”Gutte” Ahlroos.

Den endast 28 år gamla tränare kommer till BK-46 från Grankulla IFK. Där fungerade han som dalagets tränare i tre framgångsrika säsonger. De två senaste säsongerna vann GrIFK silver.

Då Grankulla IFK lade ned sitt damlag efter årets säsong var Ahlroos inte svår att övertala till BK-46. Samtidigt fortsätter han som juniorträningschef i GrIFK.

- Jag är säker på att det inte uppstår någon risk för någon konflikt. Jag vet att de båda klubbarnas sektionsordförande har diskuterat saken och kommit överens, säger Ahlroos.

BK-damerna siktar på första FM-guldet

Han tror att han kan medföra nya saker till BK-46 damerna och att laget nog kommer att kämpa om FM-guldet säsongen 2013-14. BK-46 har ju aldrig vunnit ett FM-guld för damer, laget har tagit två gånger silver och tre gånger brons. BK-handbollens sektionsordförande Jan Silén säger att det nu är dags för det första guldet.

- Damerna själva har sagt att de vill satsa på att vinna guld, så visst stöder vi i styrelsen detta på bästa möjliga sätt, säger Silén.

I det här skedet är Silén förtegen om och i så fall vilka andra nya spelare som ansluter sig till laget.

Nya tränaren Ahlroos vet från tidigare att BK-damerna har ett starkt försvar och ett starkt högeranfall. Därför välkomna har också 1994 födda flickornas landslagsspelare Erika Tanner från Helsingforsklubben Sparta.

- Kanske vi ännu bör stärka vänstersidan, men jag tror Erika har alla chanser att ta en plats i laget. Om Matilda Björkqvist inte fortsätter som målvakt i laget är vi förstås tvungna att skaffa en målvakt till, men i övrigt tycker jag fjolslaget är bra som det är, säger Ahlroos.

Tanner siktar på landslaget

Att Erika Tanner nu flyttat ihop med BK-spelaren Oscar Udd i Karis gjorde förstås valet av förening enkelt. Hon vill satsa på att ta en plats i laget och i framtiden också en plats i damlandslaget.

- Kanske jag en dag vill spela utomlands också, men det får vi vänta med ännu, säger hon.
Förutom att Ahlroos kommer att fungera som BK-damernas tränare är han alltså också juniorträningschef i grankulla IFK, men också tränare i landslaget för år 1998 födda flickor. Han har alltså en bråd säsong framför sig.

- Visst har jag det, men å andra sidan så är det ju det här jag lever för, säger Ahlroos med ett brett leende.

Endast en segling i FM-starten i Hangö

$
0
0

Endast en start seglades under första dagen i småbåtarnas öppna FM-tävlingar i Hangö. Inga västnyländska seglare finns i den absoluta toppen varken i Laser Radial eller E-jolle klassen.

Matias Mikkola från Helsingfors var snabbast i den första seglingen i Laser Radial. Hangö Segelförenings Anton Bäckström var nionde och Ekenäs Segelförenings Suvi-Tuuli Wikström tionde. Hennes klubbkamrat Laura Takala kom i mål på en 23:e plats. Sammanlagt 33 seglare startade.

I E-jollarnas klass vann Esboseglaren Astrid Still den första starten. I den här klassen startade 22 båtar, men ingen av dem har en västnyländsk skeppare.

I de här båda klasserna tävlar man om de öppna finska mästerskapen. I Zoom klassen är det frågan om en rankingtävling. Den inleds på lördagen då också E-jollar och Laser Radial båtarna är ute på banan.

Länk till första tävlingsdagens resultat

Man drunknade nära Ekenäs

$
0
0

I Raseborg drunknade en 60-årig man under en simtur på lördagen. Mannen sjönk av okänd orsak under ytan då han simmade vid Torsö söder om Ekenäs.

Sjöbevakningen bärgade kroppen men återupplivningsförsöken var förgäves.

Olyckan inträffade vid 14-tiden på eftermiddagen.

Sun City inledde med seger

$
0
0

Hangöklubben Sun City inledde amerikanske fotbollens division 2 med en hemmaseger på lördagen. Sun City slog Steelers från Kuopio på Rukki Arena i Hangö.

Matchen slutade 29-23 (22-7).

Sun Citys tränare Kari Ketonen var givetvis nöjd med en seger i seriepremiären.

- Vi fick en mycket bra match och ledde redan med 14-0 innan Steelers kom ordentligt in i matchen. Jag tycker försvaret spelade riktigt bra och förstås skötte ju anfallet också sig riktigt bra, sade Ketonen strax efter slutvisslingen.

I den första matchen gjorde Joakim Lindholm två touch downs och duon Tom Lastunen – Mikael Björkqvist en per man. Dessutom lyckades Lindholm göra två tilläggspoäng. Sebastian Berndtsson gjorde kickmål.

- Nu får vi vila fram till veckoslutet efter midsommaren då vi reser till St Michel för att möta Bouncers. Det var en viktig seger idag med tanke på det att grundserien möter sju lag varandra en gång och endast de tre bästa går vidare, konstaterade Ketonen.

Sun City spelar alltså mot Bouncers i St Michel 29.6. Sin följande hemmamatch spelar Hangölaget söndagen den 7.7 mot Päijät-Häme Panthers från Lahtis.

Sjösäkerhetsdag på Bågaskär

$
0
0

Finlands sjöräddningssällskap vill öka säkerheten på havet.

De arrangerade tillsammans med föreningen Segling och Båtsport i Finland en sjösäkerhetsdag på Bågaskär i Ingå skärgård.
Besökarna fick bland annat besikta sina båtar och ta del av olika sjöräddningsövningar.
Samtidigt vill man få båtförarna att visa mera respekt mot andra som rör sig på havet.

Båtföraren Christian Carlsson som besökte evenemanget tycker att båtförarna nog överlag kan bete sig på havet.

– Det finns ju en del som kör mycket snabba båtar och orsakar onödigt mycket svall och kör kanske lite slarvigt, berättar Carlsson

Men trots det upplever han att de flesta båtförare kan reglerna som gäller på havet.

På Finlands sjöräddningssällskap vill man få båtförarna att så här i början på säsongen tänka ännu mera på sjösäkerheten.
Framför allt vill man få folk att använda flytväst.

– Använder man en flytväst är det nästan omöjligt att drunkna, säger Jori Nordström, beredskapschef på Finlands sjöräddningssällskap.


Under sjösäkerhetsdagen kunde besökarna lära sig att kasta en livlina, släcka en brand och se på olika sjöräddningsövningar.

Trots det vackra vädret, lockade sjösäkerhetsdagen på Bågaskär inte många besökare.

Målet är inte att stänga skolor i Raseborg

$
0
0



Vår målsättning är inte att stänga skolor i Raseborg. Så säger bildningsnämnden efter mötet i går kväll där beslutsfattarna tog de första stegen till att spara 800 000 euro.

I höst ska det finnas konkreta förslag på hur skolor och daghem i Raseborg ska se ut. Nämnden diskuterade nu förslagen till olika sparalternativ för skolor och daghem.

Bildningssektorn fortsätter att granska vilka konsekvenserna blir av en allmän minskning av timresurserna, och hur dagvård, förskola och den grundläggande utbildningen kunde ordnas.

Man ska också granska en sammanslagning av Österby och Västerby skola, av Billnäs skola och Katarinaskolan, av Kirkonkylän koulu och Fiskarsin koulu och av Klinckbackan koulu och Kiilan koulu.

Enligt bildningsnämndens medlem Johann Karvonen från Kristdemokraterna borde man nu tänka långsiktigt och inte göra några förhastade beslut.

- Jag tycker man också kunde utreda möjligheten att en finsk och svensk skola är under samma tak, säger Karvonen.

Dessutom skulle han önska att man lyfter fram och marknadsför skolorna.

- Klinckbacka skola blev vald till Finlands bästa skola och Fiskarin koulu är känd i Japan, berättar Johann Karvonen.

Otto Metsämäki och Filip Björklöf diskuterar skolnätet i RaseborgOtto Metsämäki och Filip Björklöf diskuterar skolnätet i RaseborgYle/ Monica Slotte

Bildningsnämndens ordförande Filip Björklöf (SFP) och viceordförandes suppleant Otto Metsämäki (SDP) diskuterade gårdagens möte i direktsändning.

- Vi måste spara pengar och effektivera, det är målsättningen. Så enkelt är det konstaterar Filip Björklöf.
- De kan ju gå så att man måste stänga skolor, det är tyvärr så, säger Otto Metsämäki.

Det är ett svårt pussel att lägga när skolnätet nu ska granskas. Såväl Filip Björklöf som Otto Metsämäki är överens om att alla måste vänta på utredningarna och beredningen. Efter sommaren, fram mot augusti eller september, är det dags att titta närmare på vad beredningen har kommit fram till.

- Det finns inga enkla eller lätta beslut att fatta här, menar Filip Björklöf.

Brandmännen i Karis flyttar igen

$
0
0

Brandmännen i Karis fick igen flytta ut från brandstationen.
De har sedan i lördags varit stationerade i ett av Axxells hus på Stabsgatan.

Orsaken är att en del av brandmännen inte kunde vistas i brandstationen på grund av att de hade symtom som rinnande ögon och illamående.

Nu kommer man åter en gång att undersöka brandstationen i Karis.

- Brandmännen är frustrerade över flytten och det påverkar nog arbetsmotivationen, säger brandförman Markko Mustonen vid Karis Brandstation


Kajander ny vårddirektör i Hangö

$
0
0

Elisabeth Kajander är Hangös nya grundtrygghetsdirektör.

Fullmäktige valde henne i går kväll. Kajander efterträder Sirpa Lehtinen som gått i pension.

Elisabeth Kajander är en av socialdemokraternas fullmäktigeledamöter i Raseborg.

Raili Löyttyniemi gillar svenska

$
0
0


Ibland blir man som finlandssvensk på dåligt humör då man konfronteras med fördomar mot det svenska i Finland, ja ibland med rena, rama illviljan!
Hatar de finskspråkiga verkligen finländare med svenska som modersmål så mycket att de är beredda till hot på nätet och i värsta fall våldsdåd?

I sådana stunder är det trösterikt att samtala med sådana som Raili Löyttyniemi. Hon växte upp i Tavastehus och kom första gången i kontakt med en finlandssvensk som 16 - åring, med tomatodlardottern Susanne som kom från Närpes för att lära sig finska i ett grönsakspackeri i - Tavastehus!

Det gav Raili gnistan att outtröttligt förkovra sig i det svenska språket genom att läsa deckare, titta på Solsidan i TV och åka på språkkurs till Piteå.
Och förstås gärna prata svenska med finlandssvenskar så ofta som hon får en chans.

Raili i samtal med Bertel Lindell

EIF:s Theo Lundström i distriktslaget i fotboll

$
0
0

Ekenäs IF:s Theo Lundström är klar för det nyländska distriktslaget i fotboll. Det är fem år sedan en spelare som representerar EIF har valts till distriktslaget.

Theo Lundström är född år 1999. Han är uttagen till det nyländska distriktets andra lag i PC14-åldersklassen. Senast en EIF-spelare har varit med i distriktslaget var år 2008 då Ville Sevon och Dennis Lindroos deltog i distriktscupen.

Spelare med EIF-bakgrund har uttagits till distriktslaget också efter Sevon och Lindroos, men såväl Tony Pihlström, William Lindqvist som Benjamin Källman har då representerat Esboklubben FC Honka.

Distriktscupsturneringen börjar på torsdagskvällen (13.6). Den spelas i Eerikkilä.

Alltid slutsåld konsert

$
0
0


En gång vartannat år anordnas Sörkkärock i fängelset i Sörnäs i Helsingfors. I dag, onsdagen den 12 juni, är det återigen dags.

Då uppträder bland andra vår finlandssvenska stjärna i stigande, Jessica Wolff med sitt band för fångarna och inbjudna gäster.På grund av de strikta säkerhetsarrangemangen är tillställningen i övrigt sluten.

Benny Uhlenius medverkar i bandet Söder om söder, och han är också medlem i Kelmu, Karjaan elävän musiikin yhdistys.Han är evenemangskoordinator för Sörkkä rock, och har verkat inom kriminalvården i Finland i många år.

Benny anser att "92 % av fångarna inte borde vara där", utan i stället få relevant vård för att kunna anpassa sig till samhället. Annars har de inte en chans.Fängelset i Sörnäs är ett slutet fängelse, där fångar som gjort sig skyldig till grova brott är internerade.

Nordisk Visfest 2013

$
0
0


Det är dags för visfest i Hangö. Årets upplaga blir den tjugonionde i ordningen. Namn som ska locka är bland andra Mats Rådberg, Hanne Juul och Kim Stranne.

- Såväl fredags- som lördagskvällen inleds med lokala artister och sedan späder vi på med Nordiska artister, konstaterar Rainer Roth.
- Vi är ju nog lyckligt lottade i och med vårt kulturmagasin Victor.

YLE/Tove Virta

Ett av namnen som lockar i år och som avslutar båda kvällarna är Mats Rådberg som bland annat har sjungit country på svenska sedan 60-talet.

- Han har lovat att sjunga sådana sånger som han själv tycker bäst om och då borde det ju bli bra menar, Rainer Roth

Intressant och kanske inte lika känd för publiken är Kim Stranne från Sverige.

- Han är också en ny bekantskap för mig. Han är inte så känd i finland men han har fått mycket god kritik i Sverige, berättar Rainer Roth.

Också Visfesten har känt av vad som nästan börjar likna en trend just nu.

- Det är aningen trögt med försäljningen av biljetter och just nu finns det lediga platser till båda kvällarna.
- Det är ju bekymmersamt. Utan publik blir det inte så mycket visfest men vi hoppas ju och tror att det kommer att bli bra, funderar Rainer Roth.

Karisbo i stiftelse topp 10

$
0
0

I Västnyland finns ett trettiotal olika stiftelser registrerade, visar Yle Nyheters granskning av stiftelsemakten. Granskningen visar också att Folkhälsans vd Stefan Mutanen från Karis har mest stiftelsemakt i regionen.

I Västnyland finns 33 svenska stiftelser registrerade, 22 stycken i Raseborg, sex i Hangö, två i Sjundeå, två i Ingå och en i Lojo.

Det finns dock stiftelser som verkar i Västnyland trots att de är registrerade någon annanstans. Ett exempel är stiftelsen Pro Artibus med säte i Helsingfors som också har verksamhet i Ekenäs.

Mest stiftelsemakt i Västnyland

Folkhälsans verkställande direktör Stefan Mutanen från Karis sitter med i fem stiftelser. Mutanen är på en tiondeplats på listan över personer med mest stiftelsemakt i Svenskfinland.

Stefan Mutanen, verkställande direktör för Folkhälsan.Stefan Mutanen, vd för Folkhälsan.Stefan Mutanen, verkställande direktör för Folkhälsan.Folkhälsan

Enligt Mutanen hänger stiftelserna ihop med hans jobb inom Folkhälsan. Fyra av fem stiftelser är ihopkopplade med Folkhälsan på något sätt.

I regionen finns ett tiotal andra personer som också är med i två eller flera stiftelser.

Här är de svenska stiftelserna i Västnyland:

Hangö

Stiftelsen för Hangö sommaruniversitet
Dagny och Ester Westerlunds stiftelse
Aurora-hemmet
Stiftelsen Breidablick Sommarhem för skolbarn
Carl-Gustaf Lilius stiftelse
Sparbanksstiftelsen i Hangö

Ingå

Hagastiftelsen
Sparbanksstiftelsen i Ingå

Lojo

Petter och Margit Forsströms stiftelse till Karl och Olivia Forsströms minne

Raseborg

Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse
Stiftelsen för bevarande av Svartå Slotts kulturarv
Stiftelsen Thorsborg
Stiftelsen Olga-hemmet
Kirsti och Tor Johanssons Hjärt- och Cancerstiftelse
Skärgårdsmiljöstiftelsen
Mjölbolsta stiftelse för medicinsk forskning
Ville Wiklunds stiftelse
Westeråsa Stiftelsen
Stiftelsen Tor Grönlunds fond för Padva udd
Aktiastiftelsen i Ekenäs
Snappertuna lantbrukarfond
Stiftelsen Blomsterhemmet i Ekenäs
Bergsrådet Alb. Lindsay von Julins Stiftelse
Cecilia och J. Th. Lindroos sjukhjälpsfond
Bergsrådinnan Sophie von Julins stiftelse
Stiftelsen Pojo Jordfond
Stiftelsen Odd Fellow-hemmet i Ekenäs
Sparbanksstiftelsen i Tenala
Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo
Sparbanksstiftelsen i Bromarf
Utbildningsstiftelsen Sydväst

Sjundeå

Sparbanksstiftelsen i Sjundeå
Stiftelsen för Gårdskulla museum

Läs också:
Se karta: Vem har stiftelsemakten i Svenskfinland?
Liten klick vid makten i stiftelser och fonder
Stiftelsevärlden är männens
Stiftelsemakten - Hur gjorde vi?

Företag intresserade av Västnyland

$
0
0

Omkring 40 företag är beredda att diskutera vidare en etablering i Västnyland. Det visar de första kontakter det västnyländska företagsutvecklingsbolaget Novago tillsammans med forskningsföretaget Innolink har tagit med företag.

Innolink och Novago jobbar med att locka företag att etablera sig i Raseborgsregionen - det vill säga Hangö, Raseborg och Ingå. Efter att ståljätten FN-steel i Hangö gick i konkurs för ett år sedan utnämndes regionen till område med akuta strukturomvandlingsproblem.

Målet är att i år kontakta 1 500 företag för att kartlägga om de vill etablera sig i Västnyland - särskilt i Raseborgsregionen. Också företag i Sverige och Ryssland ska kontaktas. Nästa år ska det förhandlas med lika många företag.

Vid de första kontakterna visade över 100 företag preliminärt intresse medan 40 företag var beredd att verkligen diskutera vidare.

Rätt företag

Under de kommande intervjurundorna kommer man att ta kontakt med företag som kunde ha nytta av etablering i Raseborgsregionen.

Novagos vd Carl-Johan Sandström säger i ett pressmeddelande att Novago tillsammans med kommundirektörerna i regionen har beslutat att Hangö hamn och dess logistiska läge ska lyftas fram.

Att Raseborgsregionen har status som område med akuta strukturomvandlingsproblem betyder att små och medelstora företag kan ansöka om investerings- och utvecklingsstöd förutsatt att vissa kriterier uppfylls.

Hittills har ett företag beviljats stöd och det är blöj- och bindtillverkaren Delipap Oy med fabrik i Ekenäs.

Enligt Novagos uppgifter förbereds som bäst cirka 10 ansökningar.


Tvåspråkig sommarpjäs i Sjundeå

$
0
0


Föreningen Porkala parentensen rf sätter i sommar upp en tvåspråkig pjäs i Sjundeå.

Lena Selén och Berndt Gottberg är eldsjälarna bakom pjäsen.
- Vi började skriva och vi försökte skriva en pjäs men det klarade vi inte av, konstaterar Lena Selén.
- Vi kontaktade Tapio Laasonen som konstaterade att det vi skrivit skulle bli världens tråkigaste historielektion och det hade han alldeles rätt i, skrattar Lena Sélen.

Tapio Laasonen har nu skrivit manus och regisserar pjäsen.
Tillsammans hem – Yhdessä kotiin är en pjäs om bland annat handlar om karelare. Det kom rätt många karelare som flyktingar till såväl Porkala som till Sjundeå. Många kom också till Ingå och Ingå station.
- Vi vill berätta om det här och hur de kom in i samhället. De hade till exempel en enorm arbetsvilja, berättar Lena Selén.

I pjäsen vistas vi på en fiktiv gård i Sjundeå som heter Heleneberg. Handlingen utspelas mellan åren 1944 och 1956. Tillsammans hem – Yhdessä kotiin har premiär den 24 juli. Pjäsen uppförs på Sjundeå bads uteläktare, eller Spahotell Rantasipi som Sjundeå bad numera heter.

Två daghem kan flytta in i Ekenäs gymnasium

$
0
0

När bildningen i Raseborg ska spara 800 000 euro så är ett förslag att flytta in två daghem, Mäntykoto och Skogsgläntan, i samma hus. De skulle samsas i det som nu fungerar som Ekenäs gymnasium.

Gymnasiet skulle i sin tur ta över de utrymmen som Axxell nu förfogar över i Ekenäs centrum som för tillfället används för vårdutbildning (det tidigare "Sjukis").

Den här lösningen diskuteras eftersom staden strävar till att inte bygga något nytt utan istället använda de byggnader som redan finns. Läget för Mäntykoto och Skogsgläntan och deras framtid har redan från tidigare varit oklar.
Axxell har som väntat för en tid sedan sagt upp hyresavtalet för vårdsutbildningens utrymmen.

Bildningsnämnden diskuterade igår (tisdag) olika sparalternativ för skolor och daghem. I höst ska det finnas konkreta förslag hur skolor och daghem i Raseborg ska se ut framöver.

Läs mer: Målet är inte att stänga skolor

Premiär om två veckor för ”Mio min Mio” på Raseborg

$
0
0

Om två veckor är det dags igen för sommarteater på Raseborg. Denna gång presenterar Västnyländska Ungdomsringen Astrid Lingrens Mio min Mio.


Igår (12.6) presenterades den nya scenen, delvis förnyade läktaren, skådespelarna, regissören, musikerna och alla andra som medverkar för den lokala pressen.

Huvudrollen som Mio det vill säga Bo-Vilhelm Olsson spelas av Raseborgaren Julia Hellén. Jum-Jum spelas av Putte Ruokolahti.

Hela skådespelarskaran är mindre än den brukar vara på Raseborgs sommarteater. Någon gång har upp till femtio skådespelare setts i olika roller vid en pjäs, nu är skådespelarnas antal 19. Där till har man en liten orkester på fem musiker. kapellmästare är Lotta Ahlbäck.

Bobo Lundén regisserar igen

Svenska Bob Lundén är regissör på Raseborgsteatern för fjärde året. För honom är Mio min Mio en speciell historia.

- Det har varit förvånansvärt lätt att bygga ihop den här uppsättningen. Det här är ett berättargrepp jag är väldigt trygg i, säger Lundén.
Han berättar att skådespelarna är handplockade och de flesta är bekanta för honom från tidigare.

Inte svårt att spela pojke

Huvudrollsinnehavaren Julia Hellén känner sig inte obekväm i rollen som pojken Mio.

Julia Hellén spelar Mio.Yle/ Bubi Asplund

- Nej, inte alls. Han är så ung, så jag tycker det är lätt att sätta mig i den rollen, säger hon.
För Julia är det en stor sak att stiga på scen på Raseborgs sommarteater.

- Det här har jag drömt om sedan jag var liten. Att få stå på scen på Raseborg är något stort för mig, säger hon med ett brett leende.

Mini-Japan i Raseborg

Scenograf Petri Horttana.Yle/ Bubi Asplund

Scenografen Petri Horttana sköter den sysslan precis som i fjol och har faktiskt haft scenen åtminstone näst intill och i mindre skala, på sin hemgård.

- Jag är väldigt fascinerad av allting österländskt och i den här storyn spelar ju träden en väldigt viktig roll. Därför var det ett måste att få träd på scen.
Att några bänkrader har tagits bort till frömån för den nya runda scenen var enligt Horttana naturligt.

- Det har ibland känts som så, att publiken och skådespelarna är för långt ifrån varandra. Nu blir det kanske lite intimare, säger han.

Blandning av finsk och svensk folkmusik

Kapellmästaren Lotta Ahlbäck talar, regissör Bobo Lundén lyssnar.Yle/ Bubi Asplund

Kapellmästaren Lotta Ahlbäck säger att det har varit enkelt att jobba med Bobo Lundén då musiken för pjäsen har planerats.

- Bobo är en stor vän av folkmusik och här har vi då blandat ihop finländsk och svensk folkmusik, säger hon.

Premiär har Mio min Mio på scenen vid Raseborgs slottsruiner torsdagen den 27:e juni. Sammanlagt tjugo föreställningar är inprickade, den sista av dem lördagen den tredje augusti.

Nytt personbästa av Oliver Helander

$
0
0

IF Raseborgs Oliver Helander kastade nytt personligt rekord vid ungdomarnas elittävlingar i Janakkala på onsdagen. I den andra omgången fick Helander upp en båge som mätte 78.28.

Det var en högklassig spjuttävling i klassen H-17. Segern i tävlingen gick till Miro Määttänen som i sitt längsta kast nådde 79.94. Helander slutade tvåa i tävlingen på 78.28. Helanders tidigare personliga rekord låg på 73.85.

Robert Nummela från IF Sibbo-Vargarna blev en dryg sekund från kvalgränsen (1.51,40) till junior-EM på 800 meter. Nummela sprang i mål som tvåa på tiden 1.52,41.

Samtliga resultat från tävlingarna hittar ni här.

Oliver Helander världsetta i 16-åringarnas spjutstatistik

$
0
0

IF Raseborgs Oliver Helander förbättrade sitt personbästa spjutresultat och toppar nu statistiken för 16-åringar i Världen. Han blev dock två i den högklassiga tävlingen i Janakkala.

Oliver Helanders resultat var 78,28 i H17-klassens spjuttävling. Segern i den åldersklassen gick dock till Esboklubben Tapiots Miro Määttänen. Hans resultat var 79,94.

Helander förbättrade sitt rekord med 700 grams spjut med fyra och en halv meter. Hans tidigare rekord var 73,85.

I Janakkala mätte hans första kast 73,01. Rekordresultatet kom med andra kastet. De övriga fyra kasten var ogiltiga. Trea i tävlingen var Veikkolan Veikots Visa Mäkinen 71,77.

- I och med det här resultatet torde nog Oliver Helander vara klar för att representera Finland i 17-åringarnas VM i Donetsk i Ukraina i mitten av juli, säger Glenn Lignell, verksamhetsledare i IF Raseborg.

Nya personliga rekord på 5000 meter

I H19 klassen löpte Sjundeå IF:s Eero Saleva nytt personligt rekord på 5000 meter. Han var tvåa i loppet på tiden 15.49,73. Segern gick till Viipurin Urheilijats Samuel Rautiainen på tiden 15.45,18. IF Raseborgs Otto Loukkalahti löpte tiden 16.11,30 och var femte. Tiden är personligt rekord för Loukkalahti.

Sara Oraheimo, IF Raseborg kom trea i kula i D19. Hon stötte resultatet 11,67 och förbättrade där med sitt personbästa med 29 centimeter. Segern gick till Jessica Meriheinä, Liljendal IK, med resultatet 12,38. Tvåa var Heini Järventausta från Lembois med resultatet 12,09.

I D19-klassen löpte Cecilia Sandell från IF Raseborg tiden 14,66 på 100 meter häck. Reetta Hurske från Tammerfors var snabbast i loppet som löptes i hällregn. Hennes tid var 14,05. Tvåa var Jatta-Juulia Hanski från Karhulan Veikot, 14,39.

Emelie Rancken från IF Raseborg vann det tredje heatet på 100 meter i klassen D17. Hennes sluttid var 12,75.

Viewing all 29180 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>