
Sjundeå vill bli den första kommunen i Finland utan arbetslösa ungdomar. Målet är att avskaffa ungdomsarbetslösheten inom två veckor.
Sedan jag blev färdig har jag lämnat in 40 arbetsansökningar. Jag fick gå på en intervju.
Jobberbjudanden och löften om praktikplatser haglade tätt när ett tjugotal unga från Sjundeå fick träffa arbetsgivare i går.
- Jag var ganska skeptisk till hela idén. Sjundeå är en jätteliten kommun och jag känner till de flesta företag som finns här. Jag trodde inte det skulle komma så många arbetslösa eller företag hit till träffen, säger Ted Isaksson som har varit arbetslös sedan i somras.
Han har utbildat sig inom turismbranschen. Under träffen i Sjundeå fick han nys om ett intressant jobb som webbutvecklare.
- Det motsvarar inte helt min utbildning, men jag är självlärd vid sidan av de övriga studierna. Jag har också jobbat på kontrakt för min far med att skapa webbsidor.
Hoppas dörrar öppnar sig
Praktikplatsen som webbutvecklare är hans bara vissa detaljer löser sig. Företaget har inget egentligt kontor utan det är frågan om ett självständigt arbete.
- Eftersom det är praktik borde någon hela tiden stå bredvid och titta på. Men så fungerar ju aldrig detta jobb. Men jag hoppas det här lyckas och att det öppnar många dörrar.
Ted Isaksson hoppas på att få jobb eftersom han vill bli självständig.
- Jag har bott med mina föräldrar så jag har haft det ekonomiskt bra, men jag vill nog ha mitt eget hem nu. Under studietiden bodde jag ju ensam i Åbo och jag saknar de tiderna.
Utbildning hjälper inte
- Sedan jag blev färdig har jag lämnat in 40 arbetsansökningar. Jag fick gå på en intervju. De tar dem med arbetserfarenhet, säger Magnus Böckerman som har varit arbetslös i ett och halvt års tid.
Ted Isaksson, som alltså själv är arbetslös, tror att man ändå klarar sig rätt långt bara man inte ger upp.
- Då måste man bara kämpa på. De som kämpar mera kommer bara att bli starkare och får erfarenhet av kämpandet. Jag tycker bra om vår generation för vi är en av de sista generationerna som vet vad hårt arbete betyder.
Rimliga krav
Magnus Böckerman säger att han möjligtvis fick ett jobb under dagens träff.
- Jag diskuterade lite med församlingen. Mitt yrke är fastighetsskötare och de var intresserade.
Under sin tid som arbetslös har Böckerman jobbat på sin fars jordbruk.
- Nog får man tiden att gå när man jobbar med jordbruket, men några pengar får man ju inte.
Han säger själv att han är beredd på att jobb inom sin egen bransch, men barn vill han inte jobba med trots att många på träffen i Sjundeå erbjöd just jobb med barn.
- Jag testade på det i tre dagar, men det passade inte mig.
Att arbetsgivarna ställer krav på att man bland annat ska infinna sig i tid på jobb, tycker Böckerman att är naturligt och rimligt.
- Nog måste man ju dyka upp då man ska göra det. Det är ju naturligt. Man måste vara pålitlig.
Träffen följs upp
Också Jonna Farin som jobbar som uppsökande ungdomsarbetare i Sjundeå var mycket nöjd med träffen.
Träffen på Walkers ungdomscafé i Sjundeå ordnades i samarbete mellan kommunen, utbildare och Nylands arbets- och näringsbyrå (TE-byrån).
TE-byrån kommer redan den 30 mars att följa upp hur det har gått, ifall löftena har blivit verklighet och om de unga har nappat på erbjudandena.
Men Farin är också glad över att det var en bredd av möjligheter som presenterades för de unga.
- Det finns utbildningsmöjligheter och till exempel läroavtal. En del unga orkar inte sitta i skolbänken och tror att all utbildning går ut på bara det, men så är det ju inte. Det finns olika modeller.
Hon hoppas andra kommuner följer Sjundeås exempel och ordnar liknande träffar.
Målet är noll arbetslösa ungdomar
Det var omkring 20 ungdomar som dök upp på träffen i Sjundeå. Målet är att nå alla arbetslösa ungdomar under 25 år eller nyutexaminerade ungdomar under 29 år i Sjundeå.
Ted Isaksson tror inte att man kan nå ett nolläge om två veckor eftersom arbetsplatser försvinner och nya skapas.
- Men jag tror man nog kan komma ganska nära noll i alla fall.
Totalt 29 unga i kommunen hade fått inbjudan, men alla kom inte. På plats var omkring 20 personer.
Jag tror faktiskt inte det är omöjligt att nå målet på noll arbetslösa om två veckor.Men de som inte dök upp ska inte glömmas bort, lovar Jonna Farin.
- Jag har ringt dem och de vet att jag kommer att vara i kontakt. Vi kommer att prata mer om vad de kan göra och har för möjligheter att gå vidare i livet.
Också de som har varit med på träffen kan vänta sig telefonsamtal.
- Jag kommer att fråga hur de har haft det efter träffen. Jag frågar om de har fått platser redan eller om de behöver hjälp med något. Då kan vi träffas och vi kan fylla i blanketter om det är de som är problemet.
Fritidschef Tapio Lepikkö i Sjundeå tror att man uppnår målet genom samarbete.
- Jag tror faktiskt inte det är omöjligt att nå målet på noll arbetslösa om två veckor. Vi måste bara föra samma dem som behöver jobb med dem som kan erbjuda jobben. Dessutom finns det andra möjligheter så som studier för de unga.
Ungdomsverkstäder sysselsätter allt fler med yrkesexamen