
Ekenäsbon och forskaren Christer Lindqvist har tillsammans med fyra andra forskare gjort en upptäckt som kan bli viktig för cancerforskningen och för ett framtida botemedel mot cancer. Ett ämne som finns i bland annat grönsaker och vin, myricetin, kan hjälpa celler vi har i blodet att döda cancerceller. Forskarna får nu sin upptäckt publicerad i en cancerjournal.
Tidigare har forskare försökt förstå varför människor som äter en kost med mycket flavonoider såsom grönsaker och nötter har mindre av vissa typer av cancer, men tills vidare har forskningen inte lyckats förstå fenomenet. Nu har en forskargrupp på fem personer kunnat visa på att det kan vara de naturliga mördarcellerna som finns i våra vita blodkroppar som blir effektiva cancercellsmördare via flavonoiderna.
Ekenäsbon och docenten Christer Lindqvist jobbar på institutionen för biovetenskaper vid Åbo Akademi och ingår i forskarteamet. Han vill poängtera att det ändå tills vidare inte handlar om ett nytt läkemedel. Men i bästa fall har ett litet frö till ett nytt läkemedel såtts.
Viktig publicering
Resultatet av studien kommer att publiceras i den vetenskapliga journalen Anticancer Research i augusti. En publicering betyder mycket för forskare.
- Det är bevis på vad man sysslar med och att det finns ordentlig fakta, ett sätt att få mer resurser och knyta kontakter. Speciellt för yngre forskare är det en merit.
I vetenskapliga tidskrifter granskas alltid artiklarna av utomstående, obereonde experter.
Naturliga mördaceller finns i vårt blod
I forskargruppens resultat spelar så kallade NK-celler en viktig roll. Men för att ta det från början: I vårt blod finns röda och vita blodkroppar. De vita blodkropparna hör till vårt immunförsvar och en sort av dem är naturliga mördarceller, så kallade NK-celler (Natural Killer Cells). NK-cellerna kollar att allt är normalt i kroppen och om de hittar något som är onormalt, såsom en virusinfekterad cell eller en tumörcell, så försöker mördarcellerna döda de onormala cellerna.
- Jag brukar jämföra NK-cellerna med spanarna i armén. Om NK-cellerna ser fiender så skjuter de ner dem och eliminerar dem, säger Lindqvist.
Myricetin finns i rött vin
Forskargruppen har nu visat att ett ämne som heter myricetin och som finns i en del av vår mat kan hjälpa de naturliga mördarcellerna att döda tumörceller effektivare. Exempelvis innehåller speciellt svart te, nötter och en del grönsaker myricetin. Till vinvännernas fördel finns ämnet också i skalet på vindruvor som behöver extra mycket sol, såsom Cabernet Sauvignon och Merlot.
Myricetin hör till gruppen flavonoider. Tidigare forskning har visat att personer som får i sig mer flavonoider, då också myricetin, mer sällan har vissa cancertyper. Det handlar om exempelvis bröst-, prostata- och bukspottskörtelcancer.
Någon annan får fortsätta forska
Forskargruppen på fem personer är nu i det skedet att de utför grundforskning. Exakt hur myricetin fungerar har gruppen ännu bara teorier om.
- Vi tror att ämnet på ett eller annat sätt påverkar cellmembranet. Men det är något som andra får undersöka vidare, forskargrupper med större resurser. Nästa steg skulle kräva resurser nära ett sexsiffrigt belopp. Efter det skulle det handla om djurexperiment för att se om det verkligen fungerar inne i kroppen. Sedan blir det kliniska prövningar och då pratar vi om tiotals miljoner euro, vilket är utopi för oss, säger Lindqvist.
Forskargruppens kunskap kan, om allt gått vägen, finnas i någon form av läkemedel efter tidigast tio år.
Samarbetsprojektet gav resultat
I forskargruppen ingår förutom Christer Lindqvist också Margot Bobrowska-Hägerstrand, Christine Engblom, Henry Hägerstrand och Lucyna Mrówczynska. Alla andra utom den sistnämnda är från Åbo Akademi, Mrówczynska är från Adam Mickiewicz-universitetet i Polen. De har forskat i det här under ett och ett halvt år och det hela har varit en sorts samarbetsprojekt.
- Det är ju ofta så inom forskarvärlden att "du kan det där och jag kan det här - kan vi slå ihop våra påsar för att undersöka detta problem", säger Lindqvist.
Några av dem som jobbat inom projektet hade tidigare undersökt hur flavonoider påverkar cellmembranet och Lindqvist hade tidigare studerat naturliga mördarceller.
- Därför blev det här ett naturligt samarbetsprojekt, säger han.
Men forskarvärlden är tuff, intygar Lindqvist.
- Speciellt de som nu utexamineras har det tufft. Finland är ett litet land med få tjänster, läkemedelsindustrin håller också på att skära ner. Många hankar sig fram med stipendier. En del är arbetslösa och forskar ändå, för att förhoppningsvis visa upp något så att de kan kvalificera för stipendier, säger Lindqvist som själv säger att han känner sig tryggare eftersom han också undervisar. Men hur framtiden gestaltar sig yppar sig inte Lindqvist desto mer om.
- Först ska vi nog fira med ett glas champagne, sedan får vi ser hur det är med resurserna, säger han.