Stadens långvårdsavdelningar på Mjölbolsta i Karis får dåligt betyg av klienterna och deras anhöriga. Också Mariahemmet i Pojo får mycket kritik i kundenkäterna som gjordes 2012.
Endast hälften av klienterna och deras anhöriga är nöjda med vården och omsorgen på Mjölbolsta långvårdsavdelningar och Mariahemmet i Pojo. Mjölbolstaavdelningarna får sämsta betyget också på många andra punkter.
Patienterna känner inte att de kan påverka vårdplanen, läkaren ser klienterna för sällan och det ordnas inte tillräcklig med sysselsättning och utomhusvistelse. Både Mjölbolstas och Mariahemmets klienter tycker att fastigheten inte känns ändamålsenlig eller trivsam.
Kritik mot Mariahemmet överraskade
Staden fick i mars en varning från regionförvaltingsverket på grund av att rummen är för små och för att flera rum saknar egen dusch och toalett på Mjölbolsta sjukhus. Så det faktum att Mjölbolsta får sämre betyg än de andra åldringshemmen är inte speciellt överraskande för produktionschefen Jeanette Pajunen. Däremot hade hon inte väntat sig kritik från Mariahemmets klienter.
- Mariahemmet är det hem som har de allra bästa utrymmena, säger hon. Det kanske handlar mera om trivseln på hemmet, snarare än om hur ändåmålsenliga utrymmena är för personalen att arbeta i.
Resursbrist inte alltid problemet
Enligt Pajunen handlar en del av problemen om kommunikationsbrister mellan personal och klienter. Alla klienter har nämligen en vård- och serviceplan i Raseborg, så om hälften av klienterna på Mjölbolsta och Mariahemmet upplever att den saknas eller att den inte följs, så beror det främst på att klienten inte vet att den existerar.
- Vi borde fundera på hur vi bättre kan ta med klienterna och deras anhöriga i planeringen av vårdplanen, säger Pajunen.
Hon menar också att det finns tillräckligt med läkare och att man nog får träffa läkare då det behövs.
- De här två frågorna handlar mycket hur man som klient upplever en situation och om känslor snarare än om resursbrister, säger hon.
Många nöjda
De nöjdaste klienterna och anhöriga fanns 2012 på Hagahemmet i Ekenäs, Bromarfhemmet och Ekhem i Ekenäs. Ekhem stängdes den 3 maj i år.
På de här enheterna tyckte patienterna att de bäst kan påverka sin vårdplan och vara delaktiga i vården.
De allra flesta klienterna på åldringshemmen och i långvården känner sig trygga och upplever att personalen bemöter dem väl och har tid för dem. Men de känner sig ensamma trots att det finns mycket folk runt omkring.
Två av tre åldringshems- och långvårdsklienter besvarade enkäten, oftast tillsammans med en anhörig.
Villa Pentby sämsta serviceboendet
En motsvarande enkät gjordes också bland klienterna på serviceboenden, där kunderna överlag är nöjda.
Men vårdföretaget Attendos boende Villa Pentby i Karis får klart sämre betyg än de övriga enheterna. Där upplever klienterna brister med vårdplanen, både hur den görs upp och hur den följs. Klienterna uppmuntras inte heller lika ofta till egen aktivitet som på andra enheter och Pentbyklienterna tycker också oftare än andra att personalen inte har tid för dem.
På alla enheter finns känslan bland klienterna att de träffar läkaren för sällan. Det här problemet är störst på Lyckebo i Pojo, på Villa Rosa på Mjölbolsta och på Villa Pentby..
Känslan av en meningsfull vardag är däremot svagast på Tenala servicehem, endast 50 procent. På de övriga enheterna var siffran ungefär 80 procent.
Serviceboendenas klienter är trots allt nöjda med personalen, både deras yrkesskicklighet och hur de bemöter klienterna och de anhöriga.
Tre av fyra klienter svarade på serviceboendeenkäten.
Bäddavdelningarna får bra betyg
På hälsocentralernas vårdavdelning, den så kallade bädden, och stadens demens- och mentalvårdsavdelning är patienterna överlag nöjda med vården. Men många känner att de inte får vara med och göra upp sin vårdplan eller att den alltid följs.
Här utgör avdelning 4A på Mjölbolsta ett positivt undantag. De flesta är också nöjda med uppmuntran till egen aktivitet, men här får 4B extra beröm.
Men båda Mjölbolstaavdelningarna är sämre på att ordna program och sysselsättning och ta ut sina klienter än demens- och mentalvårdsavdelningen som finns på Ekåsens område.
Endast 50 procent av hvc-bäddens och demens- och mentalvårdsavdelningarnas patienter svarade på enkäten.
Grundtrygghetsnämnden i Raseborg tar del av enkätresultaten på torsdag.