SFP:s partiordförande Carl Haglund ställer sig försiktigt positiv till Svensk Ungdoms önskan om att samlokaliserade skolor - skolor med två språk under samma tak - skulle ha verklig kontakt - och inte bara till pappers. SU efterlyser klara riktlinjer i skolfrågan, då skolhusen med flera språk väntas öka i framtiden.
- Är det så att man går in för en samlokalisering för att man tror att det är bra så är det klart att tanken är att grupperna ska ha kontakt till varann. Den stora frågan är själva principen - vill vi ha samlokalisering och på vilka orter kunde det fungera bäst, säger Haglund.
Där svenskan är stark som i Oravais och Pedersöre har det inte varit några bekymmer, snarare en positiv lösning. Här i huvudstadsområdet, där svenskan är utsatt, är det inte sagt att en samlokalisering skulle vara lycklig med tanke på språkklimatet. Det här är inte enkla frågor och därför ska partiet nu ha en bred diskussion om principerna, betonar han.
Är språkfrågan en generationsfråga?
Kanske i någon mån, säger Haglund. Allt fler finlandssvenskar är tvåspråkiga medan det tidigare var vanligt med enspråkigt svenskspråkiga. Den här utvecklingen har vi kunnat se under ett antal decennier och det kan hända att den spelar in.
- Jag tror ändå att det är viktigt att gå tillbaka ibland och fundera varför man varit mån om en kulturautonomi och ha starka svenska skolor som har fungerat som svenska rum i ganska finskspråkiga miljöer, funderar han.
Policyn omfattar mycket
Det policypapper om tvåspråkighet som partifullmäktige ska behandla under veckoslutet omfattar mera än bara språk och skolor.
- Det handlar om språkbad också och språket i skolan överhuvudtaget - helhetsperspektivet är brett och vi behöver den interna diskussionen nu, säger Haglund.
På onsdagen ställer partiet till med presskonferens för att berätta vad fullmäktige och efter det styrelsen har knåpat ihop i policyväg. Det handlar om målsättningar och linjedragningar men också om vilka randvillkor partiet ställer för att vara med och åstadkomma någon form av förändring i språkfrågorna.
Läs också:
SU: Skolor med två språk bör ha verklig kontakt
SFP:are i Jakobstad vill inte ha gemensamt gymnasium
Henriksson tveksam till tvåspråkigt gymnasium i Jakobstad