Gasum Oy, som ansvarar för Finlands naturgasmarknader, säger att valet av placeringsort hänger ihop med hur stor enhet det blir fråga om. Om det går som Gasum vill så bygger man en stor gasterminal i Ingå.
- Det är storleken som avgör. Om det största alternativet får klartecken från EU så betyder det att en gasledning också ska dras över Finska viken till Baltikum och då ligger Ingå bättre till, säger direktör Björn Ahlnäs på Gasum.
Miljökonsekvensbedömningarna som gjorts i både Ingå och Tolkis visar inga större skillnader i sig. På bägge orter måste bland annat muddrings- och sprängningsarbeten utföras. Tolkis har däremot en fördel i fall Gasum stannar för en liten LNG-terminal.
- Om det blir back från EU för en stor enhet så är Tolkis attraktivt eftersom Nestes anläggningar finns i närheten och Neste är en stor gasanvändare, säger Ahlnäs. Han poängterar att världsmarknadspriset på flytande naturgas för tillfället är mycket konkurrenskraftigt.
Gasum väntar ännu i sommar på besked från EU och finansieringshjälp därifrån. En stor enhet plus en gasledning över Finska viken går lös på 550 miljoner euro. LNG-gas, det vill säga flytande naturgas transporteras med stora tankfartyg. En större terminal vid sydkusten skulle ta emot två stora tankfartyg i månaden. LNG-gasen skulle närmast komma från Mellanöstern.
Närings-, trafik- och miljöcentralen arrangerar i slutet av månaden stormöten om terminalplanerna i både Ingå och Tolkis.
Läs också:Inga bättre än Tolkis för LNG-terminal?