De anställda inom Raseborgs stad är friskare än tidigare. Mest nöjda med arbetsgemenskapen är anställda inom bildningen.
Raseborgs personalbokslut för 2012 är nu klart.
Antalet anställda har ökat sedan staden bildades år 2009. Då var de anställda omkring 1800 - nu är de över 2000.
Orsaken till att det finns flera anställda är att staden har tagit över en hel del verksamhet i egen regi - det här gäller framförallt inom vården. Dessutom har staden startat en sysselsättningsavdelning som ska sysselsätta långtidsarbetslösa.
Personalchef Johan Nylund säger att staden har ökat mängden personalen där verksamheten har vuxit. Däremot har antalet anställda minskat inom administrationen - hit hör till exempel kanslister.
Positiv trend inom sjukfrånvaron
Mätt i timmar har sjukfrånvaron ökat eftersom personalstyrka är större. Men procentuellt sett har sjukfrånvaron minskat från år 2011 till år 2012.
Ifjol var procenten 5,74 mot 6,35 år 2011.
Johan Nylund säger att det är goda siffror jämfört med andra kommuner och ligger i linje med sjukfrånvaroprocenten inom industrin.
Städpersonalen hör till de arbetsgrupper som har den högsta procentuella andelen sjukfrånvaro. Enligt Nylund är det här ett normalläge som också syns annanstans.
Arbetsolycksfall
Antalet olycksfall i arbetet ökar också då staden har flera anställda. Men det är inte hela sanningen, säger Nylund.
År 2012 rapporterades 114 olycksfall i arbetet i Raseborg mot 52 år 2010.
Nylund säger att det handlar om att personalen har blivit bättre på att rapportera om olyckor och att statistiken nu är mera tillförlitlig.
Hur lätt man rapporterar om olyckor varierar.
- Kökspersonal rapporterar inte om varje skärsår eller varje brännskada de får i jobbet. Det är först då ett sår måste sys som det bokförs för kökspersonal.
Inom grundtryggheten har 35 fall av våld mot personalen bokförts.
- Det handlar framförallt om demenspatienter. Det finns något enskilt fall som handlar om klienter med rusmedelsproblem, säger Nylund.
Nylund säger sig vara bekymrad över mängden fallolyckor bland stadens personal. Det handlar om totalt 24 fall.
- De här olyckorna sker oftast på arbetsvägen då man halkar eller faller i sin trappa. Här kan sjukfrånvaron vara långvarig.
Kvinnor trivs bättre
Staden har också med hjälp av en personalenkät låtit undersöka hurudan stämningen är inom staden.
Överlag trivs kvinnor och unga bäst medan äldre och männen upplever att arbetsatmosfären är sämre.
Männen upplever också i högre grad än kvinnorna att de inte hinner utföra arbetet inom normal arbetstid. Det här gäller särskilt inom stadens affärsverk - Ekenäs Energi och Raseborgs Vatten.
Bildningen bäst
Överlag är de som jobbar inom samhällstekniska sektorn, Ekenäs Energi eller Raseborgs Vatten mest missnöjda med läget inom jobbet. De anställda inom de här sektorerna är mindre nöjda med sina förmän än andra anställda.
De upplever också att de får dåligt med information och respons trots att anställda överlag tycker att staden har blivit bättre på de här punkterna.
Personalchef Johan Nylund säger att staden kommer att diskutera läget inom affärsverken och den samhällstekniska sektorn för att se hur man kunde lösa problemen.
Inom bildningssektorn är de anställda däremot rätt nöjda. De upplever i högre grad än anställda i staden överlag att de blir rättvist behandlade och respekterade som individer. De är också rätt nöjda med sina förmän.
Å andra sidan planerar de anställda inom bildningssektorn gå i pension tidigare än andra anställda.
Av alla anställda som svarade på enkäten meddelar 10 procent att de tänker gå i pension först efter 65 års ålder.
Osakligt bemötande
Av dem som svarade på enkäten sa 72 personer att de upplevde sig ha blivit osakligt bemötta under året. Johan Nylund säger att det är ungefär samma siffra som tidigare år.
Modersmål verkar inte ha samband med osakligt bemötande. Det handlar oftare om att en anställd är missnöjd med sin förman.
Arbetarskyddet har kopplats in i 5 ärenden som berör osakligt bemötande eller mobbning.
Inom 8 arbetsgemenskaper har arbetarskyddet hjälpt till med att hantera problem i arbetsgemenskapen.