Det gamla förfallna loftet i Seminarieparken i Ekenäs fick ett nytt trätak och målades med rödmylla förra veckan då studeranden från Ekenäs, Tallinn och Gotland hade en intensivkurs i byggnadsvård i Ekenäs.
Två gånger per år i sju års tid har studeranden från olika byggnadsdiscipliner i de tre länderna träffats för att reparera värdefulla kulturminnesmärken.
På en byggarbetsplats jobbar människor med olika utbildning och inriktning. För att byggmästare, ingenjörer, konservatorer och målningskonservatorer bättre ska förstå varandra bestämde sig läraren Kirsti Horn vid yrkeshögskolan Novia i Ekenäs att göra något åt saken.
Resultatet blev ett utbyte mellan Ekenäs, Gotland och Tallinn. I sju års tid har studeranden och lärare träffats två gånger per år för att praktiskt arbeta med att bevara olika värdefulla kulturminnesmärken. Förra veckan träffades de i Ekenäs.
Förfallet loft fick nytt tak
I Seminarieparken i Ekenäs finns ett gammalt loft som har flyttats dit någon gång före mitten av 1900-talet. Loftet är en del av helheten med de gamla byggnaderna där bland annat Novia huserar. För tillfället håller också Ekenäs bibliotek till i en av byggnaderna.
Loftet har varit och är fortfarande i rätt så dåligt skick. Men förra veckan fick delar av loftet ett ordentligt lyft. Kring 25 studerande från Gotland, Estland och Novias byggnadsutbildning i Ekenäs byggde ett nytt trätak på det gamla loftet under ledning av läraren Niklas Nyman.
- Det var ett gammalt ruttet tak. Nu har vi rivit bort allt, förstärkt taket och studerandena har satt upp nya plankor.
Mycket förberedelser
Arbetet började för ett år sedan.
- Studerandena har gjort byggnadslovritningar och handlingar. Vi var ut i skogen och valde träden, studerandena fällde dem. En lokal såg sågade det till plankor. Studerandena har tjärat brädorna en gång. Vi har också handsmidd spik, säger Nyman.
Einar Lindroos från Kimitoön studerar tredje året på Novia. Han är nöjd med kursen.
- Det har varit roligt att bygga. Jag har aldrig tidigare gjort trätak.
Einar Lindroos blir färdig byggnadsingenjör om ett år och planerar att starta eget efter det.
Ny erfarenhet
Anna Martin-Bergman som studerar till byggnadsantikvarie på Gotland deltog också i kursen och var för första gången med och lade ett tak. Hon säger att det var en rolig, ny erfarenhet.
- Man kan läsa hur mycket som helst, men man måste utföra det praktiskt ibland för att förstå vad det är man läser och förstå vad det är man tittar på för att kunna bedöma andra människors arbeten historiskt.
Läraren Kirsti Horn hoppas att loftet ska torka när det har fått ett helt tak och inte ska fortsätta förfalla. Hon hoppas att kunna fortsätta arbeta med loftet i Seminarieparken.
- Jag tror att det blir ett objekt för många kurser ännu. Det är mycket lärorikt för studerandena att se vad som kan hända när ett tak läcker och hur trä far illa av både svamp och insekter. Det är bokstavligen ett levande objekt för oss.