Under de trettio år Gustaf Ström arbetat som ekonomichef inom specialsjukvåden i Västnyland har det skett stora förändringar. Från 80-talets goda tider till 90-talets recession och vidare till i dag. Men det är med vemod han lämnar sin tjänst.
Det finns en grupp anställda vid sjukhus och förvaltningen av vår hälso- och sjukvård, vars arbete sällan uppmärksammas. Dolda bakgrundskrafter när det gäller att få allting att fungera. Sådana är till exempel de som arbetar på kanslier, de som inte har direkt kontakt med patienter eller besökare.
Först på Mjölbolsta
Gustaf Ström är en sådan. Han har arbetat nära trettio år som ekonomichef, först på Mjölbolsta sanatorium i Karis och nu senast vid Västra Nylands sjukvårdsområde, med arbetsplats i Ekenäs. Tiden från 1984, när han anställdes, till i dag har varit en tid av stora förändringar, från goda tider till kärvare tider.
Men Närpesbördige Gustaf Ström har trivts både i sjukvårdsbranschen och i Nyland, som han kom till redan på 1970-talet. Efter studierna i Hanken i Helsingfors blev det så småningom Karis och Mjölbolsta sanatorium, där han fick tjänst som byråchef år 1984.
År 1984 var Mjölbolsta ett nyligen renoverat sjukhus, som hade hand om patienter med lungsjukdomar från hela Nyland och från Åboland, ett område från Iniö i väst till Strömfors i öst. Gustaf hade kontakt med alla kommunerna i detta område.
Pengar fanns
På 1980-talet var det inga problem att få kommunerna att betala, det var ju en tid med högkonjunktur i landet. Alla sjukhus inrättade nya tjänster och ingen protesterade. Gustaf berättar också om den fina andan som rådde på Mjölbolsta. Mjölbolstaandan, som alla som jobbat där fortfarande kommer ihåg.
Sedan kom 1990-talet och ekonomiskt hårda tider. 1991 bildades Nylands sjukvårdsdistrikt av åtta-nio sjukhus i Nyland. Under de kärva tiderna började man också se sig om efter sjukhus, som man skulle kunna stänga. Mjölbolsta var det sjukhus, som drog det kortaste strået. Tyvärr, säger Gustaf, som miste sitt jobb liksom de andra anställda i Mjölbolsta.
Andra jobb
De flesta fick ändå andra jobb, Gustaf som lagerchef i Mjölbolsta. När 2000-talet inträdde hade han återgått till ekonomichefsarbetet, nu inom Västra Nylands sjukvårdsområde.
Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt bildades år 2001 och Gustaf anser att HNS har haft åtminstone en fördel för Västnyland: Det har varit lättare att besätta tjänster här, inom HNS. Efter nästan trettio år lämnar Gustaf Ström med stort vemod sin tjänst för att bli pensionär. Han säger att han har trivts med jobbet och arbetskamraterna.