I sommar träder en avfallslag i kraft som gör att kommunerna får ett ansvar och följa upp hur går med skiten och att avloppsvattnet hanteras rätt.
Redan för många år sedan var det i Västnyland upprörda känslor då kommunerna ville att de vanliga soptransportena skulle skötas centralt på så sätt att ingen mer fick välja sin egen sopkusk. Trots det har tillsvidare alla kommuner utom Lojo nu gått in för ett gemensamt system som avfallsbolaget Rosk´n Roll sköter.
Nu är det samma negativa stämningar som råder då det gäller slamtransporterna som borde centraliseras och upphandlas. Men systemet med upphandling är inte populärt i kommunerna, speciellt då små lokala företag ofta är förlorare då anbuden ska jämföras. Det här missnöjet syns i de västnyländska kommunernas slamtransportbeslut eftersom ingen västnyländsk kommun hittills har velat gå med på ett gemensamt transportsystem.
I Raseborg sade man först jo - och sedan nej. Nämnden tyckte det var en bra lösning med centralisering, men stadsstyrelsen sade sedan nej. Styrelsen är inte säker på om det skulle bli billigare och tycker att det nuvarande systemet fungerar bra. Ingå tackade genast nej och i Sjundeå är frågan bordlagd. I Hangö vill tekniska nämnden utreda om ett centraliserat system verkligen skulle bli billigare för kunderna, eftersom det kräver mycket jobb att samordna och koordinera slamtransporterna.
Bakom förslaget med att centralisera slamtransporterna står Västra Nylands vatten och miljö tillsammans med miljöskyddsmyndigheterna.
Men kommunernas åsikter är bara riktgivande, det är trots allt de västnyländska kommunernas gemensamma avfallsnämnd som bestämmer hur det ska vara. De har möte den 25 april och ska då fatta beslut i ärendet.
Nej-sägarna tycker alltså att de stora företagen gynnas i konkurrensutsättningen istället för de lokala. Olika åsikter finns det också i frågan om det blir dyrare eller billigare med gemensamma slamtransporter. Så här säger en av avfallsnämndens medlemmar, Ronny Avellan som tidigare varit ordförande för nämnden:
- Om det blir centraliserat så betalar ju alla lika mycket. Det betyder att de som bor längre bort i glesbygden kanske vinner på det här systemet, medan de som bor närmare betalar för dem som bor längre bort.
T