Kristdemokraten Niklas Andersson från Raseborg berömmer de ekonomiska linjer regeringen slog fast för de kommande fyra åren. Andersson deltog i förhandlingarna som specialmedarbetare till inrikesminister Päivi Räsänen.
Regeringen beslutade bland annat att höja skatten på godis, alkohol och tobak. Också skatten på el höjs.
Den riktigt stora nyheten var att samfundsskatten som företagen betalar sänks ordentligt från 24,5 procent till 20 procent. Det betyder att skatten blir lägre än i Sverige som har en procent på 22 procent.
– Det blev ett speciellt bra resultat av förhandlingarna, säger Andersson. Att sänka företagsbeskattningen betyder att vi kan förbättra våra företagares och företags möjligheter att växa och utveckla sin verksamhet. Det garanterar jobb i Finland och är "hujsigt" viktigt då vi ännu lever under svåra ekonomiska tider.
Många mindre beslut
Niklas Andersson säger att månader av arbete på tjänstemannahåll ligger bakom budgetplaneringen. Det gäller bland annat att räkna ut vad olika skattebeslut innebär.
Andersson säger att de stora linjerna är viktiga, men budgetramen innehåller också många mindre punkter som är viktiga.
Han vill själv lyfta fram att gränsbevakningsväsendet växer med 160 personer.
– Det är viktigt med tanke på det stora trycket som finns på östgränsen. Det är också bra med tanke på det stora spartalko som pågår inom gränsbevakningsväsendet.
Andersson lyfter också fram stöd för familjerna.
– Trots det stora spartrycket lyckades vi ha kvar de familjepolitiska stöden; hemvårdsstödet för stöd av barn i hemmet består. Det kan vi nog vara stolta över.
Bra med gemensam kommun- och vårdreform
Det var rätt beslut att gå in för att utveckla kommunkartan samtidigt som social- och hälsovårdsreformen, säger Niklas Andersson.
Kriterierna ändras så att också orter som har mellan 20 000 och 50 000 invånare har rätt att sköta vården, men exakt är ännu oklart.
– Det ska vara samma grundtanke i båda reformerna. Jag tror att vi på det här sättet når en situation där både kommunreformen och vårdreformen passar bättre ihop.
Inget större missnöje
Niklas Andersson tycker inte att det egentligen finns något större att vara missnöjd med i reformen.
Han lyfter fram bland annat önskemålet om att studeranden med familj borde få ett lite större stöd än andra studeranden.
– Det här blev inte av. Samtidigt är det ju bara en realitet att det helt enkelt var för dyrt. Det finns inte pengar i kassan.
– Jag måste nog säga att jag är nöjd med helheten. Med tanke på ekonomin är det här ett bra och rimligt paket.