Också katolikerna härhemma tar emot den nya påven med öppna armar.
- Jag är lite besviken över att han är så gammal som 76 år, men ju mer jag läser om honom desto nöjdare blir jag. Det säger Sara Torvalds, som är Katolska kyrkans representant i Ekumeniska Rådets Sektion för finlandssvensk ekumenik.
Torvalds är glad över att konklaven valde en påve utanför Europa. Att den nya påven dessutom valde ett aldrig tidigare använt påvenamn, Franciskus, tolkar hon som ett tecken på att han är villig till nytänkande. Det här strider inte mot det faktum att påven Jorge Mario Bergoglio är känd som en mycket konservativ teolog, menar Torvalds.
Vad kunde då nytänkandet handla om?
- Det han har varit hittills hemma i Buenos Aires är en sak, hurudan han blir som påve vet vi inte ännu.
Men det som vi åtminstone vet är att han är hård motståndare till abort, preventivmedel, samkönade äktenskap. Tror du han kan styra in den katolska kyrkan på en ny väg?
- Jag tycker absolut att han ska fortsätta vara motståndare till abort och allt det där som liberala medier i västvärlden ser som ett ont i sig som man är emot - medan vi däremot ser det som ett ont i sig som man ska vara emot.
Många hade kanske ändå hoppats på en lite yngre och modernare påve som kunde styra in den katolska kyrkan i 2000-talet?
- Vi är ju redan på 2000-talet, jag förstår inte vad det där är ett för problem. Visst, han kunde för mig ha fått vara lite yngre, men det beror mest på att det är ett tungt jobb.
"Mediernas fel att pedofilin lyfts fram"
Torvalds vill inte egentligen heller diskutera de stora skandalerna inom den katolska kyrkan, dvs. de senaste årens avslöjanden om sexuella övergrepp och pedofilskandaler bland prästerskapet.
- Skandaler kan ju förekomma precis var som helst och i vilka sammanhang som helst. Det att mediernas fokus har legat på skandalerna gör inte att de är någonting vi talar om vid kyrkkaffet.
Men knappast är det massmediernas fel att pedofilskandalerna har lyfts fram?
- Nej, men redaktörerna och chefredaktörerna väljer ju vad man lyfter fram. Man kunde ibland lyfta fram nånting annat.
Sexskandalerna har ändå skadat den katolska kyrkans rykte. Tror du att den nya påven kan återupprätta förtroendet?
- Vi själva har nog fortfarande ett starkt förtroende för den katolska kyrkan. Jag utgår personligen från att Den Helige Ande tryggar kyrkans existens. Sedan finns det onda människor, och ibland blir de präster och ibland blir de biskopar och då går det dåligt. Men själva kyrkan har jag ett oändligt förtroende för.
Men tror du då faktiskt att det kommer att ske någon förändring i och med den nya påven?
- Vi har en ny påve, då blir det alltid förändringar. Men hur den förändringen ser ut vet ingen ännu.
Vad skulle du hoppas på?
- Jag skulle vilja se en större betoning på kyrkans sociala undervisning, den solidaritet som är grundläggande i kyrkan. Det skulle vara mycket roligare om massmedier talade om det i stället för att tala om pedofiler.
Åsa Thoden