En skilsmässa betyder bland annat ilska, besvikelse och sorg för både föräldrar och barn. Men hur ska man bearbeta det hela för att inte fastna i de här känslorna eller låta dem ta över när läget är svårt?
Förutom goda vänner kan till exempel en skilsmässokurs eller ett läger kan hjälpa på traven.
- Alla skilsmässor är olika och en skilsmässa kan se olika ut mellan olika barn i en familj. Det viktiga är att föräldrarna är ärliga och helst samarbeta utan att gräla, säger Wencke Österberg som jobbar som sakkunnig på Familjehörnan i Ekenäs.
I Helsingfors är kurserna fulla men i det lilla västnyländska samhället har det varit svårare att få deltagare, kanske för att man är rädd om den egna integriteten och att andra ska få veta för mycket. Men då kursdeltagarna väl har vågat ta steget att komma till kursen så har det inte vara ett bekymmer.
- Både de som drar kurserna och deltagarna har tystnadsplikt, säger Familjehörnans Kati Sell och säger att detta inte varit ett problem.
Man får delta oberoende av om man är mitt i en process eller om det gått flera år sedan det hände. Till en kurs får man komma oberoende om man redan skilt sig eller endast funderar på att skiljas, men eftersom barnen är med på ett läger så bör familjen ha separerat då den deltar i ett sådant.
- Barnen kan tänka att "jag är den enda som har det så här och känner så här" och då de träffar andra i samma situation så förstår de att det inte alls är så, säger Österberg.
Ett läger för familjer (den ena föräldern samt barn) ordnas inom kort i Högsand i Hangö under två veckoslut, ett i början på april och ett i början på maj. Barnavårdsföreningen ordnar lägret vars sista anmälningsdag är på fredag, den 15.3 (anmälan till Kati Sell). Barnen och föräldrarna har både skilt och gemensamt program.
Länk till barnavårdsföreningens sida